Kolač Koji Se Ne Peče - Recepti i Savjeti za Pripremu

Kolač Koji Se Ne Peče

Kolač Koji Se Ne Peče

Jeste li ikada bili u situaciji kada vam se jako jede kolač, ali nemate vremena ili volje da ga pečete? Imamo pravo rješenje za vas – kolač koji se ne peče! Ovaj jednostavan i brz recept će vam omogućiti da uživate u ukusnom kolaču bez upotrebe pećnice.

Glavni sastojci za ovaj nepečeni kolač su keksi i kremasti fil po vašem izboru. Možete koristiti razne vrste keksa – obične, čokoladne ili voćne. Za kremasti fil možete koristiti krem sir, slatku pavlaku, voćni jogurt ili kondenzirano mlijeko. Dodajte svoje omiljene voće, orašaste plodove ili šlag kako biste obogatili okus kolača.

Da biste pripremili kolač koji se ne peče, prvo usitnite kekse u mrvice. Zatim pripremite kremasti fil miješanjem odabranih sastojaka. Ukalupite smjesu keksa i fil po slojevima u posudu za kolače ili kalup za torte. Ostavite kolač u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći kako bi se stegao i dobio savršenu teksturu.

Ovaj kolač koji se ne peče je idealan za posebne prigode kada želite brzo pripremiti nešto ukusno, ali nemate vremena ili želite izbjeći upotrebu pećnice. Isprobajte različite kombinacije keksa i kremastih fila kako biste pronašli svoju omiljenu varijantu. Uživajte u jednostavnosti pripreme i neodoljivom okusu ovog nepečenog kolača!

Kolač sa keksom bez pečenja

Jedan od najjednostavnijih i najbržih načina da pripremite kolač je bez pečenja. Kolač sa keksom bez pečenja je idealan za one trenutke kada nemate puno vremena ili ne želite da se koristite pećnicom.

Sastojci:

  • 200g keksa (po vašem izboru)
  • 100g putera
  • 500ml slatke pavlake
  • 200g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kesice želatina u prahu
  • 100ml vode

Uputstva:

  1. Smrvite kekse u sitne komadiće i stavite ih u veliku posudu.
  2. Istopite puter i prelijte preko keksa. Dobro promiješajte da se keks dobro natopi puterom.
  3. U posebnoj posudi, umutite slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer. Trebalo bi da dobijete mekanu kremu.
  4. U maloj posudi, pomiješajte želatinu prah sa vodom. Ostavite da želatina nabubri nekoliko minuta.
  5. Zagrijte želatinu na laganoj vatri dok se potpuno ne otopi. Pazite da ne dovedete do ključanja.
  6. Uz lagano miješanje, dodajte otopljeni želatinu u kremu od slatke pavlake.
  7. Prelijte kremu preko keksa i dobro promiješajte da se sve sjedini.
  8. Sipajte smjesu u kalup za tortu i poravnajte površinu.
  9. Stavite kolač u frižider i ostavite ga da se stegne najmanje 3 sata, ili čak preko noći.
  10. Kada se kolač stegne, možete ga poslužiti i ukrasiti po želji. Uživajte!

Ovaj jednostavni kolač sa keksom bez pečenja je idealan za sve prilike. Možete ga pripremiti za rođendane, praznike ili jednostavno za slatkiš užitak sa porodicom i prijateljima. Bilo koji keks može biti korišten za ovaj recept, pa eksperimentirajte sa različitim ukusima i teksturama. Uživajte u ovom osvježavajućem i ukusnom kolaču!

You might be interested:  Kada Počinje Advent 2022

Priprema i sastojci

Sastojci:

  • 250 g petit keksa
  • 250 g oraha
  • 250 g šećera
  • 250 g kokosa
  • 250 ml mlijeka
  • 250 g margarina
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte petit kekse, orahe, šećer i kokos.
  2. U drugoj posudi zagrijte mlijeko i margarin dok se margarin potpuno ne otopi.
  3. Dodajte otopljenu smjesu margarina i mlijeka u posudu sa suhim sastojcima.
  4. Dodajte vanilin šećer i dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogeno tijesto.
  5. Oblikujte tijesto u željeni oblik (npr. kuglice ili ravnu tortu) i stavite u hladnjak da se stegne.

Napomena:

Ovaj kolač se ne peče, već se samo stavlja u hladnjak da se stegne. Možete ga ukrasiti po želji kakaom, šarenim mravicama ili šećerom u prahu. Poslužite ga hladnog i uživajte!

Originalni recept za kolač bez pečenja

Sastojci:

  • 200 g petit keksa
  • 100 g putera
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 200 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g kokosovog brašna

Priprema:

  1. Pomiješajte slatko vrhnje, kiselo vrhnje, šećer i vanilin šećer u posudi i dobro izmiksajte dok se sastojci ne sjedine.
  2. U drugoj posudi otopite puter na laganoj vatri, a zatim dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.
  3. Smjesu od vrhnja dodajte u smjesu s puterom i čokoladom te dobro promiješajte.
  4. Ulijte malo smjese u posudu za kolače koja je prethodno obložena prozirnom folijom, a zatim stavite sloj petit keksa.
  5. Nastavite s izmjenjivanjem slojeva smjese i petit keksa dok ne potrošite sve sastojke (završite s slojem smjese).
  6. Pospite kolač kokosovim brašnom i stavite u hladnjak barem 4 sata (najbolje preko noći) da se dobro stegne.
  7. Izvadite kolač iz posude pomoću prozirne folije i poslužite ga ohlađenog.

Ovaj originalni recept za kolač bez pečenja jednostavan je za pripremu i pružit će vam osvježavajući okus i kremastu teksturu. Uživajte u ovom jedinstvenom desertu koji će zadovoljiti vaše slatke želje!

Varijacije i dodaci za kolač bez pečenja

1. Dodaci za bazu kolača

Moguće je dodati različite sastojke u osnovnu smjesu za kolač bez pečenja kako bi se postigao različit okus i tekstura. Evo nekoliko ideja:

  • Dodajte nasjeckane orahe, bademe ili lješnjake za hrskavi element i bogatstvo okusa.
  • U smjesu možete dodati i komadiće suhog voća poput brusnica, suhih šljiva ili marelica za slatki i voćni dodatak.
  • Dodajte kokosovo brašno za egzotičnu notu i bogatiju konzistenciju.

2. Razni prelivi

Prelivi mogu dodati sloj dodatne arome i vizualni interes kolaču bez pečenja. Evo nekoliko prijedloga:

  • Preliv od tamne čokolade: Otopite tamnu čokoladu u mikrovalnoj ili na pari i prelijte je preko kolača. Pustite da se stvrdne i dobijete čokoladni preljev koji se lijepo slaže sa slatkim bazama kolača.
  • Preliv od voća: Pire od voća (npr. jagode, maline, borovnice) može se koristiti kao preljev. Možete ga jednostavno premazati preko kolača ili napraviti dekorativne uzorke.
  • Preliv od karamela: Karamel preliv je slatki i klebravi dodatak koji se može koristiti za karameliziranje gornjeg sloja kolača bez pečenja.

3. Dekoracija i dodaci

3. Dekoracija i dodaci

Dekoracija je važan dio svakog kolača, uključujući i one bez pečenja. Evo nekoliko ideja kako ukrasiti kolač bez pečenja:

  • Koristite svježe voće ili bobičasto voće za svijetle i osvježavajuće note. Jagode, maline, borovnice ili kriške naranče mogu se lijepo iskoristiti kao ukras i dodatak okusu kolača.
  • Koristite komadiće čokolade ili sjeckane orahe za dodatak hrskavosti i okusa.
  • Pospite kolač prethodno samljevenim keksima ili mrvicama za kontrast u teksturi.
  • Ukrasite kolač vrhnjem šlagom ili tučenim vrhnjem kako biste postigli bogatu i kremastu teksturu.

Uz ove ideje i dodatke, možete kreirati raznovrsne verzije kolača bez pečenja i prilagoditi ih svom ukusu i željama. Budite kreativni i uživajte u pripremi!

Kako poslužiti kolač bez pečenja

1. Sjajan desert za posebne prigode

Ako vam treba brz i jednostavan desert koji će impresionirati goste, kolač koji se ne peče je odličan izbor. Ovaj desert je savršen za posebne prigode poput rođendana, obljetnica ili blagdana. Budući da se ne peče, možete ga napraviti unaprijed i poslužiti kada vam to odgovara.

You might be interested:  Kako Uključiti Kamere Na Google Maps

2. Poslužite ohlađeno

Kolač koji se ne peče najbolje se poslužuje ohlađen. Nakon što ga pripremite, stavite ga u hladnjak barem nekoliko sati ili preko noći kako bi se stisnuo i stvorio savršenu teksturu. Hladnoća također pomaže u očuvanju svježine i okusa kolača.

3. Dekorirajte po želji

Kako biste kolaču dodali poseban dodir, možete ga dodatno ukrasiti. Možete koristiti šlag, svježe voće, čokoladne strugotine, orašaste plodove ili jestive cvjetove. Kreativnost je dobrodošla, pa se slobodno poigrate s različitim dekoracijama prema svojim željama i ukusu.

4. Poslužite uz piće

Kolač koji se ne peče odlično se slaže s raznim pićima. Možete ga poslužiti uz kavu, čaj, sok ili neki osvježavajući napitak. Ako želite dodatno začiniti desert, možete ga poslužiti s desertnim vinom ili likerom po vašem izboru.

5. Dijeljenje s prijateljima i obitelji

Kolač koji se ne peče je idealan za dijeljenje s prijateljima i obitelji. Možete ga pripremiti u većoj količini i poslužiti kao desert na zabavama ili obiteljskim okupljanjima. Sigurno će svi uživati u ovoj ukusnoj poslastici koja ne zahtijeva puno vremena i truda za pripremu.

Sastojci Upute
  • 200 g petit keksa
  • 100 g maslaca
  • 400 g kondenziranog mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice kakao praha
  1. Pomiješajte kondenzirano mlijeko i kakao prah u zdjeli.
  2. U drugoj zdjeli rastopite maslac i dodajte drobljene petit kekse.
  3. Dodajte smjesu od kakaa i kondenziranog mlijeka u smjesu s keksima i dobro promiješajte.
  4. Umutite slatko vrhnje i lagano ga dodajte smjesi.
  5. Napravite kuglu od smjese i stavite je u hladnjak barem 4 sata ili preko noći.
  6. Poslužite ohlađeno i uživajte!

Savjeti za pripremu kolača bez pečenja

Savjeti za pripremu kolača bez pečenja

1. Izbor baze kolača

Za kolač bez pečenja možete koristiti različite baze, poput keksa, orašastih plodova ili smrvljenih piškota. Odaberite sastojke koji se dobro slažu sa ostalim slojevima kolača.

2. Priprema baze

Ako koristite kekse ili piškote, možete ih sameljite ili zdrobite u blenderu. Dodajte otopljeni maslac ili neki drugi vezivni sastojak kako bi se baza pravilno sjedinila. Dobro promiješajte i ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa.

3. Slojevi kolača

Kolač bez pečenja se sastoji od više slojeva. Nakon baze, dodajte sloj kreme, voća ili nekih drugih sastojaka. Svaki sloj dobro ohladite prije dodavanja sljedećeg, kako bi se kolač lijepo formirao.

4. Hlađenje kolača

Da biste kolač postigao pravilnu konzistenciju, potrebno ga je dobro ohladiti. Nakon što ste dodali sve slojeve, stavite kolač u hladnjak na najmanje 2-3 sata, ili dok se potpuno ne stisne.

5. Ukrasite kolač

Nakon što je kolač dovoljno stisnut, možete ga ukrasiti po želji. Upotrijebite svježe voće, šlag, čokoladne mrvice ili nešto drugo što vam se sviđa. Neka vaš kolač izgleda primamljivo i ukusno!

Primjer recepta za kolač bez pečenja:

Sastojci Količina
Keksi 200 g
Maslac 100 g
Maskarpone sir 250 g
Šećer 100 g
Vanilin šećer 1 vrećica
Puding od vanilije 2 vrećice
Mlijeko 600 ml
Jagode 200 g
  1. Sameljite kekse u blenderu.
  2. Otopite maslac i pomiješajte sa sameljiten keksima.
  3. Rasporedite smjesu po dnu kalupa i pritisnite da se sjedini.
  4. U posudi, pomiješajte maskarpone sir, šećer i vanilin šećer.
  5. U drugoj posudi, skuhajte puding od vanilije prema uputama na pakiranju, koristeći mlijeko.
  6. Pomiješajte skuhani puding s kremom od maskarponea.
  7. Jagode operite i narežite na kriške.
  8. Složite jagode na kremu od maskarponea.
  9. Stavite kolač u hladnjak i ostavite da se stisne najmanje 2 sata.
  10. Ukrasite kolač svježim jagodama prije posluživanja.

Način čuvanja kolača bez pečenja

Kako biste sačuvali kolač koji se ne peče onako kako treba, važno je slijediti određene korake kako bi se osigurala svježina i optimalni okus. Evo nekoliko savjeta za čuvanje kolača bez pečenja:

1. Prikladna posuda za čuvanje

Odaberite posudu ili kalup koji je pogodan za čuvanje kolača bez pečenja. Idealno bi bilo koristiti nepropusnu posudu s poklopcem kako bi se spriječilo ulazak zraka i održao svježinu kolača.

2. Hladnjak

Kako bi se kolač dobro očuvao, trebao bi biti pohranjen u hladnjaku. Hladna temperatura pomaže u održavanju čvrstoće kolača i sprečava kvarljive sastojke da se pokvare. Osigurajte da je temperatura hladnjaka postavljena na optimalnih 4-5 °C.

You might be interested:  Kako Izračunati Postotak Povećanja

3. Pravilno pokrivanje

Pokrijte kolač nepropusnom folijom ili prikladnim poklopcem kako biste spriječili ulazak zraka i sprečili da se kolač osuši. Pripazite da folija ili poklopac dobro prijanjaju uz površinu kolača.

4. Vrijeme čuvanja

Kolač koji se ne peče obično može trajati nekoliko dana u hladnjaku, ovisno o sastojcima koje ste koristili i njihovom rok trajanja. Provjerite sastojke i pratite njihove smjernice za čuvanje. Najbolje je kolač konzumirati unutar 3-5 dana od pripreme.

Pametno čuvanje kolača bez pečenja ključno je za održavanje svježine i okusa. Slijedite ove savjete i uživajte u ukusnom kolaču čak i nekoliko dana nakon pripreme!

Hrvatski tradicionalni kolači bez pečenja

1. Bijeli kolač

Bijeli kolač je jedan od najpoznatijih hrvatskih kolača koji se ne peče. Sastoji se od mješavine mljevenog keksa, oraha, šećera i mlijeka. Priprema se tako da se svi sastojci dobro izmiješaju, a zatim oblikuju u obliku kuglica i valjaju u kokosovom brašnu. Bijeli kolač se često poslužuje kao desert na posebnim prigodama i blagdanima.

2. Salenjaci

Salenjaci su tradicionalni kolači koji se pripremaju od tijesta od meda, brašna, šećera i začina kao što su cimet i klinčić. Tijesto se oblikuje u male kuglice i zatim valja u šećeru u prahu. Salenjaci se često konzumiraju tijekom božićnih blagdana i obično se pripremaju kao dio tradicionalnog božićnog jelovnika.

3. Rožata

Rožata je hrvatski kolač sličan francuskom kreme brulee. Sastoji se od jaja, šećera, mlijeka, vanilije i rum-a. Priprema se kuhanjem sastojaka na laganoj vatri i zatim se peče u kalupima dok ne postane lagano zapečeno na vrhu. Rožata se često služi ohlađena uz karamel sos.

4. Torta od sira

Torta od sira je vrlo popularan kolač u Hrvatskoj i priprema se od sira, šlaga, šećera i voća po izboru. Sastojci se miješaju zajedno i zatim se smjesa stavlja u kalup i hladi u hladnjaku kako bi se stvrdnula. Torta od sira može biti ukrašena svježim voćem i prelivena voćnim umakom.

5. Medenjaci

Medenjaci su kolači koji se pripremaju od meda, brašna, šećera i začina kao što su cimet, klinčić i đumbir. Tijesto se izrađuje tako da se svi sastojci dobro izmiješaju, a zatim se razvalja i izrezuje u različite oblike. Medenjaci se obično peku, ali također mogu biti pripremljeni bez pečenja.

6. Jaffa kolač

Jaffa kolač je popularan kolač koji se priprema od keksa, pekmeza od naranče, čokolade i maslaca. Keksi se namoče u sok od naranče, a zatim se poslažu slojevima s pekmezom od naranče. Cijeli kolač se prelije čokoladnom glazurom i također se može dodatno ukrasiti rendanom čokoladom.

7. Rapska torta

Rapska torta je tradicionalni kolač s otoka Raba i sastoji se od mljevenih badema, jaja, šećera, grožđica i limunove korice. Svi sastojci se pomiješaju i stave u kalup za pečenje. Torta se hladi u hladnjaku prije posluživanja i obično se posipa šećerom u prahu.

FAQ:

Kako se priprema kolač koji se ne peče?

Kolač koji se ne peče se priprema kombinovanjem sastojaka i hlađenjem u frižideru.

Koje su osnovne namirnice potrebne za pripremu kolača koji se ne peče?

Osobine namirnice koje su potrebne za pripremu kolača koji se ne peče su keks, maslac, kondenzirano mleko, slatka pavlaka i voće po izboru.

Koliko vremena je potrebno za pripremu kolača koji se ne peče?

Vreme potrebno za pripremu kolača koji se ne peče je oko 30 minuta, plus dodatno vreme hlađenja u frižideru.

Koji su saveti za pripremu kolača koji se ne peče?

Neki od saveta za pripremu kolača koji se ne peče su da koristite kvalitetne sastojke, dobro izmešate smesu, ravnomerno rasporedite voće i da dobro ohladite kolač pre služenja.

Koji su različiti recepti za kolač koji se ne peče?

Postoji mnogo različitih recepata za kolač koji se ne peče, uključujući recepte sa jagodama, čokoladom, bananama i mnoge druge ukuse.