Mononukleoza Do Kada Si Zarazan: Simptomi, Dijagnoza i Prevencija

Mononukleoza Do Kada Si Zarazan

Mononukleoza Do Kada Si Zarazan

Mononukleoza, poznata i kao “bolest poljupca”, je zarazna bolest koja se prenosi putem pljuvačke. Uzrokuje je Epstein-Barr virus (EBV) i javlja se u adolescenata i mladih odraslih osoba. Mononukleoza se može prepoznati po simptomima kao što su umor, grlobolja, otečeni limfni čvorovi i povišena temperatura.

Glavni način širenja mononukleoze je putem kontakta sa zaraženom osobom, posebno putem poljupca. Virus se prenosi i putem kapljica iz tijela zaražene osobe, kao što su kašalj ili kihanje. Osim toga, virus se može prenijeti i putem kontaminirane hrane ili pića.

Dijagnoza mononukleoze se obično postavlja na temelju simptoma i fizičkog pregleda. Liječnik može naručiti dodatne testove kao što su krvne pretrage ili testovi sluznice grla kako bi potvrdio dijagnozu. Što se tiče liječenja, obično se propisuje mirovanje, unos tekućine i lijekovi za ublažavanje simptoma.

Prevencija mononukleoze uključuje izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama, izbjegavanje dijeljenja hrane, pića i osobnih predmeta, te pridržavanje osnovnih higijenskih mjera kao što su često pranje ruku. Ako osoba već ima mononukleozu, važno je izbjegavati poljupce i baviti se fizičkim kontaktom sa drugim ljudima sve dok simptomi ne nestanu i liječnik ne da zeleno svijetlo za povratak normalnim aktivnostima.

Mononukleoza: Najčešći simptomi

Mononukleoza je virusna infekcija koja se širi kapljičnim putem i najčešće pogađa tinejdžere i mlade odrasle osobe. Ova bolest karakterizira niz simptoma koji se mogu pojaviti nakon inkubacijskog perioda od 4-8 sedmica. Najčešći simptomi mononukleoze uključuju:

 • Povećane i upaljene krajnike: Krajnici postaju crveni, upaljeni i povećani, a također može doći do stvaranja bijelog ispusta. Ponekad se javlja i bijeli premaz ili pliće ranice na krajnicima.
 • Visoka temperatura: Može se javiti groznica i temperatura koja može trajati nekoliko dana.
 • Umor: Osobe zaražene mononukleozom često osjećaju umor i iscrpljenost.
 • Bol u mišićima i zglobovima: Mnogi pacijenti se žale na bolove u mišićima i zglobovima tokom infekcije mononukleozom.
 • Povećane limfne žlijezde: Limfne žlijezde u vratu, pazušnim jamama i preponama mogu se povećati i osjetljive su na dodir.
 • Upaljeno grlo: Osobe zaražene mononukleozom često imaju upaljeno grlo i otežano gutanje.
 • Glavobolje: Glavobolje su česti simptom mononukleoze.

Uz navedene simptome, mogu se javiti i drugi znakovi kao što su otečene tonzile, osip, gubitak apetita, mučnina i abdominalna bol. Ukoliko primijetite ove simptome, važno je da se što prije obratite svom ljekaru radi dijagnoze i liječenja.

Visoka temperatura, upala grla, umor

Visoka temperatura, upala grla, umor

Mononukleoza je zarazna bolest koja se obično širi kapljicama iz tijela zaražene osobe. Glavni simptomi mononukleoze uključuju visoku temperaturu, upalu grla i umor.

Visoka temperatura je jedan od prvih znakova mononukleoze. Može se javiti iznenada i doseći visoke vrijednosti. Pacijenti često osjećaju hladnoću i zimicu prije pojave povišene temperature.

Upala grla je još jedan uobičajeni simptom mononukleoze. Grlo može biti crveno i upaljeno, a pacijenti često osjećaju bol prilikom gutanja. Mogu se pojaviti i bijele mrlje ili oteklina na krajnicima.

Uz visoku temperaturu i upalu grla, umor je još jedan karakterističan simptom mononukleoze. Osobe oboljele od mononukleoze često se osjećaju iscrpljeno i bez energije. Umor može biti tako jak da ometa svakodnevne aktivnosti i rad.

Ako primijetite visoku temperaturu, upalu grla i umor, trebali biste potražiti liječničku pomoć radi dijagnoze i liječenja. Važno je odmarati se, uzimati dovoljno tekućine i izbjegavati kontakt s drugim osobama kako bi se spriječilo širenje infekcije.

You might be interested:  Kako Zaustaviti Menstruaciju Koja Dugo Traje

Kako se dijagnosticira mononukleoza?

Mononukleoza se dijagnosticira na temelju simptoma, fizičkog pregleda i laboratorijskih testova. Uobičajeni dijagnostički postupci uključuju sljedeće:

 1. Medicinski pregled: Liječnik će razgovarati s pacijentom o njihovim simptomima i medicinskoj povijesti. Fizički pregled može uključivati pregled grla, limfnih čvorova i trbuha kako bi se provjerilo postoje li znakovi upale ili povećanja.
 2. Krvni test: Krv se uzima kako bi se provjerila prisutnost Epstein-Barr virusa. Povećan broj bijelih krvnih stanica i prisutnost atipičnih limfocita (nazvanih “mononuklearne stanice”) također mogu ukazivati na mononukleozu.
 3. Testovi jetre: Povišene razine jetrenih enzima (ALT i AST) mogu ukazivati na oštećenje jetre koje se ponekad javlja kao rezultat mononukleoze. Ovi testovi se obično provode zajedno s krvnim testom.
 4. Testovi na druge bolesti: Liječnik može naložiti druge testove kako bi isključio druge uzroke simptoma, kao što su streptokokna angina ili upala krajnika.

Ako liječnik posumnja na mononukleozu na temelju simptoma i fizičkog pregleda, mogu se naložiti dodatni testovi kako bi se potvrdila dijagnoza.

U nekim slučajevima, kada simptomi postanu ozbiljni ili se ne poboljšavaju, liječnik može uputiti pacijenta na specijalističku konzultaciju, kao što je hematolog ili infektolog, kako bi se pružila dodatna procjena i skrb.

Krvni testovi, pregled grla, ultrazvuk abdomena

Kako bi se dijagnosticirala mononukleoza, obično se provodi nekoliko različitih vrsta testova. Krvni testovi su jedan od osnovnih načina za provjeru prisutnosti virusa Epstein-Barr koji uzrokuje mononukleozu. Ovi testovi obično mjeri prisutnost specifičnih antitijela koja tijelo proizvodi kao odgovor na virus. Nakon potvrde prisutnosti virusa, liječnik može naručiti dodatne krvne testove kako bi se procijenilo opće zdravlje pacijenta.

Pregled grla je također uobičajena dijagnostička metoda za mononukleozu. Liječnik može pregledati grlo pacijenta kako bi provjerio postoje li vidljivi znakovi upale, poput crvenila ili upaljenih krajnika. Također može biti prisutna bijela prevlaka na krajnicima ili otečeni limfni čvorovi u vratu.

Ultrazvuk abdomena može se koristiti kako bi se provjerilo stanje jetre i slezene, koji su organi koji su često pogođeni mononukleozom. Pomoću ultrazvuka liječnik može vidjeti je li došlo do povećanja tih organa ili postoji li bilo koja druga patologija.

Važno je napomenuti da dijagnoza mononukleoze nije uvijek jednostavna i da može biti potreban kombinirani pristup korištenjem različitih dijagnostičkih metoda kako bi se isključile druge moguće uzroke simptoma.

Prenos mononukleoze

Mononukleoza se najčešće prenosi putem pljuvačke zaražene osobe. Bakterija Epstein-Barr, koja je odgovorna za mononukleozu, izlučuje se u pljuvački i može se preneti sa osobe na osobu putem:

 • Direktnog kontakta sa zaraženom pljuvačkom, kao što je poljubac ili deljenje posuđa
 • Kašljanjem ili kijanjem zaražene osobe, pri čemu se kapljice pljuvačke prenose kroz vazduh i mogu se udahnuti

Mononukleoza se takođe može preneti putem kontaminiranih predmeta, kao što su čaše ili pribor za jelo, ali ovo je manje čest način prenosa bolesti.

Infekcija može biti asimptomatska, ali osobe sa aktivnim simptomima mononukleoze imaju veću verovatnoću da prenesu bolest drugima.

Da bi se smanjila verovatnoća prenosa mononukleoze, preporučuje se:

 • Izbegavanje direktnog kontakta sa zaraženim osobama
 • Pranje ruku sa sapunom i toplom vodom pre jela i nakon korištenja toaleta
 • Izbegavanje deljenja posuđa, čaša ili pribora za jelo sa drugim ljudima
 • Izbegavanje poljubaca sa osobama koje su zaražene ili imaju simptome mononukleoze
 • Izdvajanje zaraženih osoba iz kolektivnih ustanova (npr. škole) kako bi se sprečilo širenje infekcije

Važno je napomenuti da mononukleoza može biti zarazna čak i ako osoba nema simptome bolesti. Zato je važno pratiti higijenu i koristiti mere predostrožnosti kako bi se sprečilo širenje infekcije.

Direktan kontakt, slina, poljupci

Mononukleoza se prenosi preko direktnog kontakta sa zaraženom osobom. Virus se nalazi u slini i drugim telesnim tečnostima inficirane osobe, te je najčešće prenet poljupcima. Ravni kontakt sa osuđenom osobom, na primer, deljenje istog čaša ili pribora za jelo, takođe može dovesti do prenosa virusa.

You might be interested:  Am550 Kako Očitati Novo Digitalno Brojilo Za Struju Iskra

Simptomi mononukleoze obično se manifestuju 4 do 6 nedelja nakon izlaganja virusu, tokom kojeg virus se množi u tela i uzrokuje simptome. Važno je napomenuti da infekcija virusom Epstein-Barr ne uvek rezultira razvojem bolesti. Mnogi ljudi su nosioci ovog virusa, ali nemaju simptome mononukleoze.

Da bi se izbegla infekcija mononukleozom, preporučuje se izbegavanje direktnog kontakta sa zaraženim osobama. Takođe je važno prati redovnu higijenu ruku, posebno nakon dolaska u kontakt sa telesnim tečnostima, kao što je pljuvačka.

Prevencija i zaštita od mononukleoze

Prevencija mononukleoze uključuje niz mjera koje mogu pomoći smanjiti rizik od zaraze virusom Epstein-Barr. Evo nekoliko ključnih koraka koje biste trebali poduzeti kako biste se zaštitili:

 1. Izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje su već zaražene virusom Epstein-Barr. Mononukleoza se prenosi kapljičnim putem, putem sline i tjelesnih tekućina zaražene osobe. Izbjegavanje ljubljenja ili dijeljenje pribora za jelo s zaraženom osobom može pomoći u sprječavanju zaraze.
 2. Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom. Pravilno pranje ruku može ukloniti viruse i bakterije s površine kože i smanjiti rizik od zaraze mononukleozom.
 3. Izbjegavajte dijeljenje predmeta za osobnu higijenu. Nemojte dijeliti četkice za zube, ručnike, čaše ili pribor za jelo s drugim osobama kako biste smanjili rizik od prenošenja virusa.
 4. Održavajte snažan imunološki sustav. Pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost, dovoljno sna i izbjegavanje stresnih situacija mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava i smanjivanju rizika od zaraze mononukleozom.
 5. Izbjegavajte tjelesne kontakte s osobama koje su evidentno bolesne. Iako mononukleoza može biti bez simptoma u nekim slučajevima, izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje kašlju, kihaju ili imaju druge simptome prehlade može pomoći u smanjenju rizika od zaraze.

Izbjegavanje bliskog kontakta, higijena, izbjegavanje dijeljenja pribora za jelo

Jedan od ključnih načina sprječavanja širenja mononukleoze je izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje su zaražene virusom Epstein-Barr (EBV). Virus se najčešće prenosi usmenom sekrecijom kao što su slina i kapljice sline. Ovo su neki koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od zaraze mononukleozom:

Izbjegavanje bliskog kontakta

 • Izbjegavajte ljubljenje ili dijeljenje čaša i pribora za jelo s osobama koje imaju mononukleozu.
 • Izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje pokazuju simptome infekcije, kao što su kašalj ili kihanje.
 • Držite se udaljeni od osoba koje su bolesne ili su nedavno imale mononukleozu.

Higijena

 • Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom. Ovo se posebno preporučuje prije jela, nakon korištenja toaleta i kihanja ili kašljanja.
 • Izbjegavajte dodirivanje lica, usta i nosa bez prethodnog pranja ruku.
 • Koristite papirnate maramice ili lakat za pokrivanje usta i nosa tijekom kašljanja ili kihanja.

Izbjegavanje dijeljenja pribora za jelo

 • Izbjegavajte dijeljenje pribora za jelo, čaša, ručnika ili bilo kojih drugih predmeta koji dolaze u kontakt s ustima s osobama koje imaju mononukleozu.
 • Ako je dijeljenje neizbježno, temeljito operite pribor za jelo, čaše i ručnike prije upotrebe.

Usvajanje ovih mjera opreza može vam pomoći u zaštiti od zaraze mononukleozom i smanjiti rizik od širenja virusa na druge osobe. Redovito održavanje higijene, izbjegavanje bliskog kontakta i pažljivo rukovanje priborom za jelo mogu biti jednostavne, ali učinkovite strategije za očuvanje zdravlja.

Mononukleoza kod dece i adolescenata

Mononukleoza kod dece i adolescenata

Mononukleoza, poznata i kao “bolest poljupca”, obično se javlja kod adolescenata i mladih odraslih osoba. Međutim, ova bolest može se pojaviti i kod dece, iako je mnogo ređa.

Simptomi mononukleoze kod dece mogu biti slični onima kod odraslih osoba, ali se ipak mogu razlikovati. U nekim slučajevima, deca mogu biti asimptomatska ili imati samo blage simptome. Evo nekoliko simptoma koji se mogu javiti kod dece:

 • Povišena temperatura
 • Umor i slabost
 • Upala krajnika
 • Bol u stomaku
 • Glavobolja
 • Gubitak apetita
 • Osip
 • Povećane i osetljive limfne žlezde

Simptomi kod dece obično traju kraće nego kod adolescenata i odraslih, i često se vremenom sami povlače. Međutim, važno je da se dete vidi od strane lekara kako bi se isključile druge moguće bolesti i pružila adekvatna nega.

You might be interested:  Kada Muskarac Shvati Da Ne Moze Da Se Igra Sa Vama

Mononukleoza se obično prenosi putem pljuvačke, tako da deca mogu biti izložena virusu kada dele hranu, pijaća čaša, ili igraju se sa zaraženom osobom. Prevencija mononukleoze uključuje pridržavanje osnovnih higijenskih mera kao što su pranje ruku i izbegavanje deljenja pribora za jelo i čaša.

Kako bi se olakšali simptomi mononukleoze kod dece, preporučuje se odmor i dovoljan unos tečnosti. Važno je da deca izbegavaju fizičke aktivnosti koje bi mogle izazvati zamor ili pogoršati simptome. Takođe, deca trebaju uzimati lekove protiv bolova i povišene temperature samo pod nadzorom lekara.

U većini slučajeva, mononukleoza kod dece ima dobar ishod i deca se oporavljaju bez ikakvih dugotrajnih problema. Međutim, u retkim slučajevima, bolest može dovesti do komplikacija koje zahtevaju dodatnu medicinsku negu.

Komplikacije mononukleoze kod dece
Komplikacija Opis
Hepatitis Upala jetre koja može izazvati žuticu
Upala slezine Upala slezine koja može prouzrokovati bol u levom gornjem delu stomaka
Upala srčanog mišića Upala srčanog mišića koja može izazvati srčane probleme

U slučaju sumnje na mononukleozu kod deteta, važno je odmah posetiti lekara kako bi se postavila tačna dijagnoza i započela adekvatna terapija. Lekar će obično postaviti dijagnozu na osnovu simptoma, fizičkog pregleda i laboratorijskih testova.

Povećan rizik u ovoj populaciji, posebni simptomi i tretman

Populacija s povećanim rizikom

Mononukleoza je zarazna bolest koja se prenosi s osobe na osobu putem sline. Većina ljudi koji su zaraženi virusom Epstein-Barr (EBV) u djetinjstvu ili adolescenciji razvijaju samo blage simptome ili ne razvijaju nikakve simptome. Međutim, određena populacija ima povećan rizik od težeg oblika bolesti i komplikacija.

Osobe koje su HIV-pozitivne imaju povećan rizik od teže mononukleoze. Virusnog oblika hepatoze (degeneracija jetre) češće se javlja kod HIV-pozitivnih osoba zaraženih virusom HSV-5. Osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav, kao što su pacijenti koji su pretrpjeli transplantaciju organa ili oni koji primaju kemoterapiju, također imaju veći rizik od komplikacija mononukleoze.

Posebni simptomi

Mononukleoza se obično manifestira kao snažna upala grla, visoka tjelesna temperatura, umor i bolovi u mišićima. Međutim, u nekim slučajevima mogu se javiti specifični simptomi:

 • Povećane i bolne limfne čvorove
 • Upala jetre koja može uzrokovati žuticu
 • Upala slezene, koja može biti ozbiljna i traži hitnu medicinsku intervenciju
 • Mononukleoza kod djece može se mimikrirati kao simptomi drugih bolesti, kao što su tonzilitis ili upala pluća, pa je važno dobiti ispravnu dijagnozu

Tretman

Općenito, mononukleoza ne zahtijeva specifičan tretman i simptomi se obično povlače sami od sebe u roku od nekoliko tjedana. Međutim, u težim slučajevima mogu biti potrebne određene mjere:

 1. Odmaranje i izbjegavanje aktivnosti koje bi mogle pogoršati simptome
 2. Lijekovi protiv bolova i protuupalni lijekovi za ublažavanje nelagode i simptoma
 3. Ako je prisutna žutica, preporučuje se izbjegavanje alkohola i određene lijekove zbog toksičnosti na jetru
 4. Ako je prisutna upala slezene, važno je izbjegavati fizičku aktivnost koja može uzrokovati rupture ili oštećenje slezene
 5. Potrebna je redovita medicinska pratnja kako bi se pratili simptomi i oporavak pacijenta

U težim slučajevima može biti potrebna hospitalizacija i specifične terapije, posebno za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio adekvatan tretman za svakog pacijenta.

FAQ:

Kako se prenosi mononukleoza?

Mononukleoza se prenosi kapljičnim putem, kontaktom s kućanskim predmetima koji su zaraženi virusom ili kontaktom sa zaraženom osobom putem sline.

Koji su simptomi mononukleoze?

Simptomi mononukleoze uključuju umor, upalu grla, povećane tonzile, osip, glavobolju i povećane limfne čvorove.

Koliko traje inkubacija mononukleoze?

Inkubacija mononukleoze traje obično od 4 do 6 nedjelja, ali može biti i duža.

Kako se dijagnosticira mononukleoza?

Mononukleozu se dijagnosticira krvnim testom koji otkriva prisustvo Epstein-Barr virusa.

Koje su moguće metode prevencije mononukleoze?

Da biste spriječili širenje mononukleoze, izbjegavajte kontakt sa zaraženim osobama, redovito perite ruke i ne dijelite kućanske predmete sa zaraženim osobama.