Natašini kolači koji se ne peku | Recepti za jednostavne i osvježavajuće slastice | [имя сайта]

Natašini Kolači Koji Se Ne Peku

Natašini Kolači Koji Se Ne Peku

Natašini kolači su idealna opcija za sve one koji vole slatke zalogaje, ali ne žele trošiti previše vremena na pečenje u vrućoj kuhinji. Ovi jednostavni i osvježavajući kolači ne zahtijevaju pečenje u pećnici, već se brzo i lako pripremaju. Svi će se diviti vašem umijeću i okusima koje ćete im ponuditi.

Ovaj recept za Natašine kolače je jednostavan i prilagođen svima, bez obzira na njihovo kulinarsko iskustvo. Glavna prednost ovih kolača je što možete eksperimentirati s različitim okusima i dodacima, uključujući razne voće, orašaste plodove i čokoladu. Kolači se prave od samo nekoliko sastojaka, a cijeli proces je vrlo zabavan i uzbudljiv.

Za pripremu Natašinih kolača, trebat će vam samo nekoliko osnovnih sastojaka, poput keksa, mlijeka, maslaca, šećera i dodataka po vašem izboru. Ova kombinacija daje savršenu ravnotežu slatkih i kremastih okusa, a kolači se ne peku, već se stavljaju u hladnjak da se stegnu. Rezultat su sočni i ukusni kolači koji će vas osvježiti u vrućim ljetnim danima.

Dođite i isprobajte recepte za Natašine kolače koji se ne peku i rado ćete biti domaćinski slavnik!

Contents

Natašini kolači koji se ne peku

Natašini kolači koji se ne peku su ukusne slastice koje se lako pripremaju bez upotrebe pećnice. Ove osvježavajuće slastice savršene su za vruće ljetne dane ili kao brza poslastica bez puno muke. Uz malo truda i nekoliko sastojaka, možete napraviti ukusne kolače koji će oduševiti vašu obitelj i prijatelje. Evo nekoliko recepata za Natašine kolače koji se ne peku:

Kolač sa keksom i čokoladom

Sastojci:

  • 200g petit keksa
  • 100g maslaca
  • 100g šećera u prahu
  • 100g čokolade
  • 100ml mlijeka

Postupak:

  1. Izmrvite petit kekse u veću zdjelu.
  2. U tavi otopite maslac, dodajte šećer u prahu i mlijeko te miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.
  3. U smjesu od maslaca i šećera dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi.
  4. Smjesu prelijte preko izmrvljenih keksa i dobro promiješajte.
  5. Sve stavite u kalup i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.
  6. Nakon što se kolač stisne, narežite ga na komade i poslužite.

Voćni kolač

Sastojci:

  • 200g petit keksa
  • 100g maslaca
  • 100g šećera u prahu
  • 200ml vrhnja za šlag
  • Voće po izboru (npr. jagode, banane, maline)

Postupak:

  1. Izmrvite petit kekse u veću zdjelu.
  2. U tavi otopite maslac i dodajte šećer u prahu. Miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.
  3. U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto.
  4. Pomiješajte izmrvljene kekse sa smjesom od maslaca i šećera.
  5. Dodajte voće po izboru i promiješajte.
  6. Smjesu stavite u kalup i stavite u hladnjak na najmanje 3 sata.
  7. Poslužite sa šlagom.

Uzmite ove recepte kao osnovu i eksperimentirajte s različitim sastojcima i okusima. Dodajte orašaste plodove, sušeno voće ili čokoladne komadiće kako biste dobili kolače koji će zadovoljiti vaše ukusne pupoljke. Uživajte u pripremi i degustaciji ovih jednostavnih i osvježavajućih slastica!

Ukusni recepti za jednostavne i osvježavajuće slastice

1. Ledene kocke od malina

Jedan od najosvježavajućih recepata za ljetne dane su ledene kocke od malina. Evo kako ih pripremiti:

  • 500 g malina
  • 150 g šećera
  • 1 limun

Prvo operite maline i stavite ih u lonac. Dodajte šećer i sok jednog limuna. Kuhajte na srednjoj vatri oko 10 minuta. Nakon toga, izmiksajte smjesu u blenderu i ulijte je u posudu za ledene kocke. Stavite posudu u zamrzivač na nekoliko sati ili dok se smjesa ne stvrdne.

2. Puding s kokosom i ananasom

Ako volite kokos i ananas, ovo je savršen recept za vas. Evo kako napraviti puding s kokosom i ananasom:

  • 1 konzerva ananasa
  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 50 g kokosovog brašna

Prvo ocijedite ananas i izrežite ga na male komadiće. Zatim, u lonac stavite mlijeko, šećer, puding od vanilije i kokosovo brašno. Kuhajte smjesu na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Maknite lonac sa štednjaka i dodajte izrezani ananas. Promiješajte i ulijte smjesu u posudu za posluživanje. Stavite puding u hladnjak oko 2 sata ili dok se ne stisne. Poslužite hladno.

3. Osvježavajuća voćna salata

Za sve koji vole voće, osvježavajuća voćna salata je idealan izbor. Evo kako je pripremiti:

  • 1 jabuka
  • 1 kruška
  • 1 banana
  • 1 naranča
  • 200 g svježih jagoda
  • 1 limun
You might be interested:  Kako Odblokirati Osobu Na Fb

Operite i narežite svježe voće na male komadiće. Stavite voće u zdjelu i prelijte sokom jednog limuna. Lagano promiješajte da se voće obloži limunovim sokom kako bi ostalo svježe i ne potamnilo. Ohladite voćnu salatu u hladnjaku prije posluživanja.

Slatki deserti bez potrebe za pečenjem

1. Torta od jagoda i keksa

Ova osvježavajuća torta je savršena za tople ljetne dane. Ne zahtijeva pečenje i vrlo je jednostavna za pripremu.

Sastojci:

  • 200g smrznutih jagoda
  • 200g šećera
  • 400g kiselih vrhnja
  • 300g mliječne čokolade, otopljene
  • 200g petit keksa

Postupak:

  1. Stavite jagode i šećer u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, dok se šećer ne otopi i jagode ne razmekšaju. Ostavite da se ohladi.
  2. U zdjelu stavite kiselo vrhnje i otopljenu čokoladu. Lagano promiješajte dok se sve sastojke dobro ne sjedine.
  3. U kolačarski kalup stavite jedan red petit keksa, prelijte smjesom od kiselog vrhnja i čokolade, zatim dodajte ohlađene jagode. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem smjese od kiselog vrhnja i čokolade.
  4. Pokrijte tortu prozirnom folijom i stavite je u frižider da se stegne najmanje 3 sata, idealno preko noći.
  5. Prije posluživanja ukrasite tortu svježim jagodama i kremom.

2. Čokoladne kuglice sa lješnjacima

Ove čokoladne kuglice su savršen slatkiš za sve ljubitelje čokolade. Bez potrebe za pečenjem, ove kuglice su brze i jednostavne za pripremu.

Sastojci:

  • 200g mliječne čokolade
  • 100g tamne čokolade
  • 100g lješnjaka, grubo sjeckanih
  • 100g petit keksa
  • 2 žlice meda

Postupak:

  1. Otopite mliječnu i tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
  2. U zdjelu stavite sjeckane lješnjake i petit keks. Dodajte otopljenu čokoladu i med. Dobro promiješajte sve sastojke dok se ne sjedine.
  3. Oblikujte smjesu u male kuglice i stavite ih na poslužavnik obložen papirom za pečenje.
  4. Stavite kuglice u hladnjak da se stegnu najmanje 1 sat prije posluživanja.

3. Voćna pita sa suhim smokvama

Ova voćna pita je izvrsna opcija za desert ili doručak. Sa slatkim suhim smokvama i hrskavim podlogom od keksa, ova pita će sigurno oduševiti vaše nepce.

Sastojci:

  • 200g suhih smokava, narezanih na komadiće
  • 200g Petit Beurre keksa
  • 150g maslaca, otopljenog
  • 100g badema, grubo sjeckanih
  • 1 žlica meda

Postupak:

  1. U posudi usitnite Petit Beurre kekse dok ne postanu mrvice.
  2. U drugoj posudi pomiješajte smokve, bademe, otopljeni maslac i med.
  3. Dodajte usitnjene Petit Beurre kekse i dobro promiješajte dok se svi sastojci ne povežu.
  4. Smjesu rasporedite po dnu kalupa za pitu i pritisnite ravnomjerno.
  5. Stavite pitu u frižider da se stegne najmanje 2 sata prije posluživanja.

4. Ledena čokoladna torta

Ova osvježavajuća i kremasta torta je savršen izbor za tople ljetne dane. Bez potrebe za pečenjem, ova torta će sigurno zadovoljiti vašu slatku žudnju.

Sastojci:

  • 300g Petit Beurre keksa
  • 200g mliječne čokolade
  • 200g slatkog vrhnja
  • 150g šećera u prahu
  • 100g maslaca, otopljenog

Postupak:

  1. Petit Beurre kekse usitnite u mrvice.
  2. U posudi otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
  3. U drugoj posudi umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu.
  4. Dodajte otopljenu čokoladu i otopljeni maslac u smjesu od slatkog vrhnja i šećera u prahu. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  5. Dodajte usitnjene Petit Beurre kekse u smjesu i ponovno dobro promiješajte.
  6. Složite smjesu u kolačarski kalup i poravnajte površinu.
  7. Pokrijte tortu prozirnom folijom i stavite je u zamrzivač da se stegne najmanje 4 sata, idealno preko noći.
  8. Prije posluživanja izvadite tortu iz kalupa i ukrasite je po želji.

S ovim jednostavnim receptima, možete uživati u slatkim desertima i kada nemate pristup pećnici. Isprobajte ih i sigurno će postati vaši omiljeni deserti za ljetne dane.

Osvežavajući kolači sa svežim voćem

1. Voćna torta

Jedan od najosvežavajućih kolača sa svežim voćem je voćna torta. Ova torta ima mekanu bazu od keksa, sa slojevima svežeg voća i kremom od vanile.

  • Sastojci:
    • 200g keksa
    • 500g svežeg voća (jagode, borovnice, kivi)
    • 500ml slatke pavlake
    • 2 kesice vanilin šećera
    • 100g šećera
  • Priprema:
    • Izmrvite kekse i stavite ih kao prvi sloj u posudu za tortu.
    • Složite iseckano sveže voće preko keksa.
    • Umutite slatku pavlaku, vanilin šećer i šećer dok ne dobijete čvrst fil.
    • Prelijte fil preko voća.
    • Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati da se stegne.

2. Voćni kolač sa jogurtom

Još jedan osvežavajući kolač sa svežim voćem je voćni kolač sa jogurtom. Ovaj kolač je sočan i osvežavajući, posebno pogodan za tople letnje dane.

  • Sastojci:
    • 250g brašna
    • 200g šećera
    • 3 jaja
    • 150ml jogurta
    • 100ml ulja
    • 1 kesica praška za pecivo
    • sveže voće po izboru (npr. breskve, maline, šumsko voće)
  • Priprema:
    • Umutite jaja i šećer dok ne dobijete penastu smesu.
    • Dodajte jogurt i ulje i dobro promešajte.
    • Dodajte brašno i prašak za pecivo i promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
    • Ispecite koru u okruglom kalupu za tortu.
    • Izvadite koru iz kalupa i ostavite je da se ohladi.
    • Prelijte voće po ohlađenoj kori i uživajte u osvežavajućem voćnom kolaču sa jogurtom.

3. Voćna salata sa keksom

Ako želite nešto brže i jednostavnije, možete napraviti voćnu salatu sa keksom. Ova slastica je idealna za osveženje tokom toplih letnjih dana.

  • Sastojci:
    • 500g svežeg voća (jabuke, kruške, šljive)
    • 100g keksa
    • 2 kašike meda
    • sok od pola limuna
  • Priprema:
    • Iseckajte sveže voće na kockice.
    • U velikoj posudi, pomešajte voće, izmrvljen keks, med i sok od limuna.
    • Dobro promešajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi se voće upilo sa medom i limunom.
    • Servirajte ohlađenu voćnu salatu sa keksom.

Pripremite jedan od ovih osvežavajućih kolača sa svežim voćem i uživajte u ukusnim slasticama tokom leta!

Brzi deserti koje možete napraviti za samo nekoliko minuta

Frape od jagoda

Ovaj ukusni frape od jagoda je brz i osvježavajući desert koji možete napraviti za samo nekoliko minuta.

You might be interested:  Kako Ispeći Odojka U Pećnici

Evo kako ga pripremiti:

  1. U blenderu pomiješajte 1 šalicu svježih jagoda, 1/2 šalice mlijeka, 2 žlice šećera i nekoliko kockica leda.
  2. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Sipajte frape u čaše i ukrasite svježim jagodama.

Kokosove kuglice

Kokosove kuglice su jednostavan desert koji ne zahtijeva pečenje i brzo se priprema. Evo recepta:

  • U posudi pomiješajte 1 šalicu kokosovog brašna, 1/2 šalice kondenziranog mlijeka, 1/2 šalice šećera i 1/2 šalice istopljenog maslaca.
  • Rukama oblikujte smjesu u male kuglice.
  • Pospite kokosovim brašnom preko kuglica i ostavite u frižideru da se stegnu.

Tiramisu u čaši

Tiramisu u čaši je jednostavan desert koji se sastoji od slojeva piškota, kreme od sira i kave. Evo kako ga napraviti:

  1. U čaše stavite sloj piškota koje ste prethodno umočili u kavu.
  2. Odozgo stavite sloj kreme od sira (mascarpone) koju ste pomiješali sa šećerom i vanilin šećerom.
  3. Ponovite slojeve piškota i kreme, završavajući sa slojem kreme.
  4. Pospite kakao prahom i ostavite u frižideru da se ohladi prije serviranja.

Voćna salata

Voćna salata je zdrav i jednostavan desert koji možete napraviti za par minuta. Evo kako je pripremiti:

  • U posudi pomiješajte razno svježe voće po vašem izboru, kao što su jagode, banane, jabuke i mango.
  • Po želji možete dodati malo iscijeđenog limunovog soka za dodatnu svježinu.
  • Ostavite u frižideru da se malo ohladi prije serviranja.

Puding sa keksima

Puding sa keksima je jednostavan desert koji se sastoji od slojeva čokoladnog pudinga i keksa.

Evo kako ga napraviti:

  1. Skuvajte čokoladni puding prema uputstvima na pakovanju.
  2. U činiju složite red keksa, preko njih dodajte sloj čokoladnog pudinga, pa ponovite red keksa i pudinga.
  3. Završite sa slojem keksa na vrhu.
  4. Ostavite da se ohladi u frižideru prije serviranja.
Brzi deserti Vrijeme pripreme
Frape od jagoda 5 minuta
Kokosove kuglice 10 minuta
Tiramisu u čaši 15 minuta
Voćna salata 5 minuta
Puding sa keksima 20 minuta

Bezglutenski kolači koji se ne peku i savršeni su za osobe sa intolerancijom na gluten

Ako imate intoleranciju na gluten ili jednostavno želite isprobati nešto novo i zanimljivo, bezglutenski kolači koji se ne peku mogu biti savršen izbor za vas. Ove jednostavne i osvježavajuće slastice ne zahtijevaju pečenje i daju vam mogućnost da uživate u kolačima bez brige o glutenima.

1. Bezglutenski cheesecake sa borovnicama

Ovaj kolač se sastoji od krekera od oraha, kremastog sira, slatke pavlake i svježih borovnica. Bez glutena i neverovatno ukusan, ovaj cheesecake će zadovoljiti vašu slatku želju.

  • Sastojci:
    • 200g krekera od oraha (bez glutena)
    • 200g kremastog sira
    • 200ml slatke pavlake (bez glutena)
    • 150g borovnica
    • 2 kašike meda
  • Postupak:
    1. Usitnite krekere od oraha u blenderu ili ih zdrobite ručno.
    2. U posudi, umutite kremasti sir sa slatkom pavlakom dok ne dobijete glatku smjesu.
    3. Dodajte usitnjene krekere od oraha smjesi i promiješajte.
    4. Sipajte smjesu u kalup za torte i poravnajte je.
    5. Stavite kolač u frižider i ostavite ga da se stegne najmanje 2 sata.
    6. U međuvremenu, stavite borovnice u posudu za mixanje i dodajte med. Izblendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
    7. Prelijte borovničevom smjesom preko hladnog kolača.
    8. Vratite kolač u frižider i ostavite ga da se ohladi još 1 sat prije serviranja.

2. Bezglutenske čokoladne kuglice

2. Bezglutenske čokoladne kuglice

Ove čokoladne kuglice su brze i jednostavne za napraviti, a prepune su čokoladnog okusa koji će oduševiti sve ljubitelje slatkiša.

  • Sastojci:
    • 200g bezglutenskih keksa (usitnjenih)
    • 100g maslaca (otopljenog)
    • 2 supene kašike kakao praha (bez glutena)
    • 2 supene kašike meda
    • 1 kašičica vanilin šećera (bez glutena)
    • Kokosovo brašno za posipanje
  • Postupak:
    1. U većoj posudi, pomiješajte usitnjene kekse, kakao prah, med i vanilin šećer.
    2. Dodajte otopljeni maslac i dobro izmiješajte smjesu.
    3. Oblikujte smjesu u male kuglice i stavite ih na tanjir.
    4. Pospite kuglice kokosovim brašnom i ostavite ih u frižideru da se stegnu najmanje 1 sat prije serviranja.

Uživajte u ovim ukusnim bezglutenskim kolačima koji se ne peku i obradujte sebe ili nekog koga volite. Bezglutenska ishrana može biti jednako slasna i zadovoljavajuća kao i bilo koja druga ishrana, a ovi kolači to i dokazuju.

Zdravi kolači bez šećera i masnoća

Ako želite uživati u slatkim poslasticama, ali vodite računa o zdravoj prehrani, zdravi kolači bez šećera i masnoća mogu biti odličan izbor za vas. Ovi kolači su obično bogati vlaknima, voćem i orašastim plodovima, ali ne sadrže dodani šećer i masnoće koje mogu biti štetne za naše tijelo.

Prednosti zdravih kolača bez šećera i masnoća

Zdravi kolači bez šećera i masnoća imaju brojne prednosti za naše zdravlje. Evo nekoliko ključnih prednosti:

  • Smanjen unos šećera: Klasični kolači sadrže velike količine šećera koji može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Zdravi kolači bez šećera imaju manje ili nimalo dodanog šećera, što smanjuje negativne učinke naše prehrane.
  • Niži unos masnoća: Prekomjerni unos masnoća može biti štetan za naš kardiovaskularni sustav i ugroziti naše zdravlje. Zdravi kolači bez masnoća koriste alternative kao što su banane ili jabuke kako bi bili sočni i ukusni, ali bez nepotrebnih masnoća.
  • Više vlakana: Zdravi kolači često su bogati vlaknima koja su važna za dobro funkcioniranje našeg probavnog sustava. Vlakna nam pomažu da se osjećamo sito, održavaju zdravu razinu kolesterola i stabiliziraju razinu šećera u krvi.

Savjeti za pripremu zdravih kolača bez šećera i masnoća

Kada pripremate zdrave kolače bez šećera i masnoća, evo nekoliko savjeta koje možete slijediti:

  1. Koristite prirodne zaslađivače: Umjesto bijelog šećera, koristite prirodne zaslađivače poput meda, javorovog sirupa ili stevije. Ovi zaslađivači su zdraviji i imaju manje negativnih učinaka na naše zdravlje.
  2. Koristite voće: Dodajte svježe ili suho voće u kolače kako biste im dali prirodnu slatkoću. Voće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, što će obogatiti vaše kolače hranjivim tvarima.
  3. Koristite mliječne alternative: Ako izbjegavate mliječne proizvode, možete koristiti biljne mliječne alternative poput bademovog ili zobenog mlijeka kako biste zamijenili mliječne proizvode u receptima. Ove alternative imaju manje zasićenih masti i obično su bogate nutrijentima.
  4. Uključite orašaste plodove: Orašasti plodovi poput lješnjaka, badema ili oraha mogu dodati hrskavu teksturu i okus vašim kolačima. Orašasti plodovi su izvor zdravih masnoća, proteina i vlakana.
You might be interested:  Kada Počinje Nova Sezona Ljubav Je Na Selu

Primjer recepta: Zdravi kolač sa jabukama i cimetom

Evo primjera recepta za zdravi kolač bez šećera i masnoća:

Sastojci: Upute:
  • 2 velike jabuke, naribane
  • 2 šalice integralnog brašna
  • 1/2 šalice meda
  • 1/4 šalice biljnog mlijeka
  • 1/4 šalice nasjeckanih oraha
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. U velikoj posudi pomiješajte naribane jabuke, integralno brašno, med, biljno mlijeko, orahe, cimet i sodu bikarbonu.
  3. Ulijte smjesu u namašćeni kalup za pečenje.
  4. Pecite kolač 35-40 minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
  5. Ohladite kolač prije serviranja.

Ovaj zdravi kolač sa jabukama i cimetom je ukusan i sočan, a ne sadrži dodani šećer i masnoću. Možete ga poslužiti kao zdravu poslasticu za svoju obitelj i prijatelje.

Uživajte u pripremi i konzumiranju zdravih kolača bez šećera i masnoća!

Novi saveti za dekoraciju i prezentaciju slastica

Kako učiniti slastice vizualno privlačnijim

Kada pripremate slastice, važno je da osim ukusa, budu i vizualno privlačne. Evo nekoliko saveta kako da učinite da vaše slastice izgledaju prelepo:

  • Koristite šarene voće i bobičasto voće kao ukras na vrhu slastica.
  • Pospite slastice prah šećerom ili kokosovim brašnom kako biste im dali dodatnu dozu slatkosti.
  • Ukrasite slastice jestivim cvetovima za svečanije prilike.
  • Stavite slatku glazuru ili umak na vrh slastica da bi izgledale još primamljivije.
  • Koristite razne male ukrase poput perlica, šarenih štapića i figurica da biste dodali dodatni šarm vašim slasticama.

Kako pravilno aranžirati slastice

Nije dovoljno samo napraviti ukusne slastice, već je važno i kako ih aranžirate i prezentujete. Evo nekoliko saveta kako da to uradite na najbolji način:

  • Koristite tanjire i posude različitih veličina kako biste stvorili raznolikost u prezentaciji.
  • Ukrasite poslužavnik ili tanjir cvetovima ili listovima kako bi prezentacija izgledala elegantno.
  • Aranžirajte slastice u simetrične redove ili lukove kako bi prezentacija izgledala uredno.
  • Koristite visoke tanjire ili posude kako biste stvorili različite nivoe u prezentaciji.

Kako odabrati pravu posudu za slastice

Odabir odgovarajuće posude za slastice može unaprediti ukupni izgled i prezentaciju. Evo nekoliko saveta kako da odaberete pravu posudu:

  • Koristite providne posude kako bi slastice bile vidljive i primamljive.
  • Odaberite posudu koja odgovara obliku i veličini slastica koje pravite.
  • Koristite posude koje imaju raznobojne ili zanimljive šare kako bi dodale dodatnu estetiku.
  • Za šik prezentaciju, koristite elegantne staklene ili porculanske posude.

Kako pravilno poslužiti slastice

Način na koji poslužujete slastice takođe može uticati na njihov dojam. Evo nekoliko saveta kako to učiniti na pravi način:

  • Kada poslužujete slastice pojedinačno, koristite male tanjiriće ili čaše kako bi izgledalo sofisticirano.
  • Pored slastica, poslužite nekoliko dodataka poput umaka, voća ili šlaga kako bi gosti mogli da prilagode ukus.
  • Poigrajte se raznim garniranjima umesto samo jednostavnog serviranja slastica.

Uz ove savete za dekoraciju i prezentaciju slastica, vaše slastice će izgledati još ukusnije i privlačnije. Uživajte u eksperimentisanju i stvaranju prelepih poslastica!

Naučite kako da napravite neodoljive kolače sa prelivom od čokolade

Ako volite kolače sa prelivom od čokolade, onda će vam se sigurno dopasti ovi neodoljivi kolači. Idealni su za sve prilike – od običnih poslastica do slavlja i proslava. U nastavku ću vam pokazati kako da ih napravite korak po korak.

Sastojci:

  • 200g keksa po izboru (na primer, petit beurre)
  • 100g maslaca
  • 200ml slatkog vrhnja
  • 200g tamne čokolade
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera

Postupak:

  1. Izmrvite kekse i stavite ih u veću posudu. Dodajte otopljen maslac i dobro promešajte.
  2. Dobijenu smesu rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje i pritisnite je ravnomerno da dobijete koru za kolač.
  3. U šerpi zagrejte slatko vrhnje zajedno sa šećerom i vanilin šećerom dok ne proključa.
  4. Skinite šerpu sa vatre i dodajte tamnu čokoladu koju ste prethodno izlomili na kockice. Ostavite da odstoji nekoliko minuta da se čokolada otopi.
  5. Smesu od čokolade prelijte preko kore za kolač i ravnomerno je rasporedite.
  6. Pokrijte kolače prijanjajućom folijom i stavite ih u frižider da se stegnu oko 2 sata.
  7. Izvadite kolače iz frižidera, iseći ih na željene komade i poslužite.

Ovi kolači sa prelivom od čokolade će sigurno oduševiti vaše goste! Uživajte u njihovom bogatom ukusu i neodoljivoj čokoladnoj kremi. Prijatno!

FAQ:

Koje sastojke trebam za ove kolače?

Za ove kolače trebate sljedeće sastojke: keks, maslac, šećer, mlijeko, kakao u prahu, orahe, vanilin šećer, rum ili ekstrakt vanilije.

Koliko vremena je potrebno da se pripreme ovi kolači?

Priprema ovih kolača je vrlo brza i jednostavna. Potrebno je oko 30 minuta za pripremu i oko 2 sata za hlađenje u hladnjaku.

Jesu li ovi kolači pogodni za vegane?

Da, ovi kolači mogu biti pogodni za vegane ako koristite veganski keks i zamijenite maslac biljnim margarinom ili kokosovim uljem.

Mogu li zamijeniti orahe drugim vrstama orašastih plodova?

Da, možete zamijeniti orahe drugim vrstama orašastih plodova kao što su bademi, lješnjaci ili indijski oraščići.

Koliko dugo mogu čuvati ovi kolači?

Ovi kolači se mogu čuvati u hladnjaku do 5 dana, ako su pohranjeni u hermetički zatvorenoj posudi.

Mogu li dodati druge sastojke u ove kolače?

Da, možete dodati druge sastojke u ove kolače prema vašem ukusu. Na primjer, možete dodati suho voće, kokos ili čokoladne komadiće.

Koliko kolača dobijem s ovim receptom?

Ovim receptom dobivate oko 20 kolača, ovisno o veličini koju napravite.