Od Kada Vrijedi Dopunsko Zdravstveno Osiguranje: Sve Informacije koje Trebate Znati

Od Kada Vrijedi Dopunsko Zdravstveno Osiguranje

Od Kada Vrijedi Dopunsko Zdravstveno Osiguranje

Dopunsko zdravstveno osiguranje je dodatno osiguranje koje omogućava građanima pristup dodatnim zdravstvenim uslugama i pokriva troškove koji nisu obuhvaćeni osnovnim zdravstvenim osiguranjem. Ovo osiguranje može biti vrlo korisno jer je zdravstvena skrb ponekad skupa, a dopunsko osiguranje može olakšati financijski teret koji dolazi s tim troškovima.

Dopunsko zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj je uvedeno 2010. godine. Od tada, sve osobe koje su obveznici obveznog zdravstvenog osiguranja imaju pravo na dopunsko osiguranje. To znači da bilo tko tko ima obvezno zdravstveno osiguranje može dobiti dopunsko osiguranje i iskoristiti sve pogodnosti koje ono nudi. Važno je napomenuti da dopunsko osiguranje nije obavezno, ali mnogi građani odlučuju da ga imaju kako bi osigurali potrebnu zdravstvenu skrb u slučaju bolesti ili ozljede.

Dopunsko zdravstveno osiguranje pruža širok spektar beneficija, uključujući pokrivanje troškova hospitalizacije, lijekova, specijalističkih pregleda i operacija, stomatoloških usluga i mnoge druge. Ova vrsta osiguranja je posebno važna za osobe s kroničnim bolestima, jer im pruža dodatnu sigurnost i olakšava financiranje dugotrajnog liječenja.

Da biste se prijavili za dopunsko zdravstveno osiguranje, morate kontaktirati svoju osiguravajuću kuću i podnijeti zahtjev. Obično je potrebno dostaviti određene dokumente kako bi se potvrdilo vaše pravo na dopunsko osiguranje. Nakon prijave, plaćat ćete mjesečnu premiju koja se određuje na temelju vašeg dohotka i drugih čimbenika. Važno je redovito plaćati premiju kako biste održali svoje osiguranje i izbjegli prekid pokrića.

Ukratko, dopunsko zdravstveno osiguranje je važno osiguranje koje pruža dodatnu financijsku sigurnost za zdravstvenu skrb. Svi građani Hrvatske koji imaju obvezno zdravstveno osiguranje imaju pravo na dopunsko osiguranje. Ova vrsta osiguranja pokriva širok spektar usluga i olakšava financijski teret povezan s zdravstvenim troškovima. Ne zaboravite redovito plaćati premiju kako biste održali svoje osiguranje i uživali u svim koristima koje ono nudi.

Contents

Pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje

Pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj imaju sve osobe koje su obvezno zdravstveno osigurane prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Dopunsko zdravstveno osiguranje je oblik dodatnog osiguranja koje pruža dodatnu sigurnost i financijsku podršku za troškove zdravstvene zaštite koje nisu pokrivene obveznim zdravstvenim osiguranjem.

Osobe koje imaju pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje mogu se kvalificirati za tu vrstu osiguranja na temelju sljedećih kriterija:

 • Biti državljanin Republike Hrvatske
 • Biti strani državljanin i imati privremeni boravak u Hrvatskoj
 • Biti osoba koja ima pravni status diplomatskih i konzularnih osoba
 • Biti osoba koja ima pravni status osoba koje su se iselile u inozemstvo

Pored navedenih kriterija, važno je naglasiti da osobe koje žele ostvariti pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje moraju biti obvezno zdravstveno osigurane i redovno plaćati doprinose za obvezno zdravstveno osiguranje.

Osobe koje zadovoljavaju potrebne kriterije i imaju pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje mogu se prijaviti za to osiguranje u nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pri prijavi, potrebno je dostaviti odgovarajuće dokumente i popuniti propisane obrasce.

Dopunsko zdravstveno osiguranje za radnike

Dopunsko zdravstveno osiguranje za radnike je dodatno osiguranje koje radnici mogu imati uz obavezno zdravstveno osiguranje. Ovo osiguranje pruža dodatnu zaštitu i pokriva troškove koje obavezno osiguranje ne pokriva.

You might be interested:  Kako Napraviti Pire Krumpir

Dopunsko osiguranje može biti posebno korisno za radnike koji imaju visok rizik od bolesti, kao i za one koji planiraju obavljati operaciju ili skuplje medicinske postupke. Ova vrsta osiguranja pruža veću sigurnost i olakšava pristup visokokvalitetnoj medicinskoj skrbi.

Pokrivenost dopunskog osiguranja za radnike

Dopunsko osiguranje za radnike može pokriti različite vrste troškova, uključujući:

 • Troškove bolničkog liječenja
 • Troškove lijekova
 • Troškove stomatološke skrbi
 • Troškove fizikalne terapije
 • Troškove optičkih pomagala

Također, dopunsko osiguranje za radnike može pružiti i dodatne usluge poput hitne medicinske pomoći ili prevoza pacijenata.

Kako dobiti dopunsko osiguranje za radnike?

Dopunsko osiguranje za radnike može se dobiti putem poslodavca ili pojedinačno putem osiguravajuće kompanije. Radnici trebaju kontaktirati svoje osiguravajuće društvo kako bi saznali više o opcijama dopunskog osiguranja dostupnog kod njih.

Važno je naglasiti da troškovi dopunskog osiguranja za radnike mogu varirati ovisno o različitim faktorima, kao što su dob, zdravstveno stanje, zanimanje i sl. Stoga je preporučljivo provjeriti različite ponude i cijene prije donošenja odluke.

Benefiti dopunskog osiguranja za radnike

Imati dopunsko osiguranje za radnike može pružiti brojne benefite:

 • Pokrivanje troškova koji nisu obuhvaćeni obaveznim zdravstvenim osiguranjem
 • Poboljšana pristupačnost visokokvalitetnoj medicinskoj skrbi
 • Veća sigurnost i mir uma u slučaju nezgode ili bolesti
 • Mogućnost odabira bolnice, liječnika ili druge zdravstvene ustanove

Sve ove benefite dopunskog osiguranja za radnike čine važnim dodatkom obaveznog zdravstvenog osiguranja. Radnici bi trebali razmotriti prednosti i troškove dopunskog osiguranja kako bi donijeli informiranu odluku koja će najbolje odgovarati njihovim individualnim potrebama.

Dopunsko zdravstveno osiguranje za nezaposlene

U Hrvatskoj, dopunsko zdravstveno osiguranje je oblik osiguranja koji pruža dodatnu zaštitu i pokrivanje troškova zdravstvene skrbi koju obavezno zdravstveno osiguranje ne pokriva u potpunosti. Ovo osiguranje je dostupno za sve građane, uključujući i nezaposlene osobe.

Uz dopunsko zdravstveno osiguranje, nezaposlene osobe mogu dobiti dodatnu pokrivenost za određene medicinske usluge, lijekove i bolničke troškove. Ovo osiguranje je posebno važno za nezaposlene osobe jer im omogućava pristup potrebnoj medicinskoj skrbi bez visokih troškova.

Da bi nezaposlena osoba ostvarila pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje, potrebno je ispuniti određene uvjete. Ovi uvjeti mogu varirati ovisno o zakonodavstvu i propisima u Hrvatskoj.

Uobičajeni uvjeti za dobivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja za nezaposlene uključuju:

 • Biti državljanin Hrvatske ili strani državljanin s prebivalištem u Hrvatskoj
 • Imati prijavljeno nezaposlenost kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
 • Ne primati naknadu za nezaposlene ili drugu vrstu primanja koja isključuje pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje
 • Plaćati mjesečnu premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja

Da bi nezaposlena osoba mogla dobiti dopunsko zdravstveno osiguranje, potrebno je podnijeti zahtjev Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Uz zahtjev je potrebno dostaviti određenu dokumentaciju, kao što su osobna iskaznica, potvrda o nezaposlenosti i druga relevantna dokumentacija.

Dopunsko zdravstveno osiguranje za nezaposlene osobe pruža dodatnu sigurnost i pokrivenost za zdravstvene troškove. Ovo osiguranje je važno zaštita za sve nezaposlene osobe koje trebaju pristup medicinskoj skrbi i lijekovima, ali nemaju stabilan izvor primanja.

Dopunsko zdravstveno osiguranje za umirovljenike

Dopunsko zdravstveno osiguranje je dodatno osiguranje koje umirovljenici mogu sklopiti kako bi si osigurali dodatnu zaštitu i olakšali pristup zdravstvenim uslugama. Ovo osiguranje nadopunjuje osnovno zdravstveno osiguranje i pruža brojne koristi umirovljenicima.

Koje su prednosti dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike?

 • Dodatna financijska zaštita: Dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva troškove koji nisu obuhvaćeni osnovnim zdravstvenim osiguranjem, kao što su participacija, bolničke usluge i lijekovi.
 • Pristup specijalističkim pregledima i dijagnostici: Umirovljenici s dopunskim osiguranjem imaju pravo na specijalističke preglede i dijagnostičke postupke bez čekanja u redovima.
 • Pokrivenost troškova ljekova: Dopunsko osiguranje pruža pokriće troškova lijekova, uključujući veću pokrivenost za skupe ljekove koji nisu obuhvaćeni osnovnim osiguranjem.
 • Olakšano plaćanje participacije: Umirovljenici s dopunskim zdravstvenim osiguranjem plaćaju manju participaciju za zdravstvene usluge, što smanjuje financijski teret.

Kako sklopiti dopunsko zdravstveno osiguranje za umirovljenike?

Umirovljenici mogu sklopiti dopunsko zdravstveno osiguranje putem svoje mirovinske uprave ili privatnih osiguravajućih društava. Potrebno je dostaviti određenu dokumentaciju, kao što su osobna iskaznica, rješenje o mirovini i potvrda o osnovnom zdravstvenom osiguranju. Umirovljenici mogu birati između različitih osiguravatelja i paketa osiguranja, ovisno o svojim potrebama i financijskim mogućnostima.

You might be interested:  Zašto Ne Mogu Mokriti

Koliko košta dopunsko zdravstveno osiguranje za umirovljenike?

Cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike može varirati ovisno o osiguravatelju i paketu osiguranja. Uobičajeno, mjesečna premija za dopunsko osiguranje kreće se između određenih iznosa, ovisno o prihodima umirovljenika. Važno je istražiti različite opcije i usporediti cijene prije donošenja odluke.

Zaključak

Dopunsko zdravstveno osiguranje pruža umirovljenicima dodatnu financijsku sigurnost i omogućuje im lakši pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Iako može biti dodatni trošak, prednosti ovog osiguranja nadmašuju financijsku investiciju. Umirovljenici trebaju pažljivo istražiti različite opcije osiguranja kako bi odabrali najbolje rješenje za sebe i svoje zdravlje.

Koje usluge obuhvaća dopunsko zdravstveno osiguranje

Dopunsko zdravstveno osiguranje predstavlja dodatak osnovnom zdravstvenom osiguranju u Hrvatskoj i pruža dodatnu zaštitu i beneficije osiguranicima.

Dopunsko osiguranje uključuje sljedeće usluge:

 • Participacija za lijekove – dopunsko osiguranje smanjuje participaciju koju osigurani moraju platiti prilikom kupovine lijekova na recept. Također, određeni lijekovi mogu biti u potpunosti pokriveni dopunskim osiguranjem.
 • Ostali medicinski materijal, pomagala i terapije – dopunsko osiguranje pokriva troškove medicinskog materijala, pomagala (npr. proteze, slušna pomagala) i terapija koje nisu uključene u osnovno zdravstveno osiguranje.
 • Bolničko liječenje – dopunsko osiguranje pruža dodatnu nadoplatu za troškove bolničkog liječenja, uključujući hospitalizaciju, operacije i druge medicinske zahvate.
 • Specijalistički pregledi – dopunsko osiguranje pomjera granice sudjelovanja u troškovima specijalističkih pregleda, omogućujući osiguranim osobama pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama bez dodatnih troškova.
 • Dijagnostičke i laboratorijske pretrage – dopunsko osiguranje pokriva troškove dijagnostičkih pretraga i laboratorijskih testiranja koja su potrebna za postavljanje točne dijagnoze i praćenje tijeka bolesti.

Važno je napomenuti da konkretni uvjeti i pokrivenost dopunskog osiguranja mogu varirati ovisno o osiguravajućem društvu i odabranoj polici, stoga je preporučljivo detaljno pregledati uvjete prije sklapanja ugovora o dopunskom osiguranju.

Kako se upisati u dopunsko zdravstveno osiguranje

Da biste se upisali u dopunsko zdravstveno osiguranje, morate slijediti određene korake i priložiti potrebne dokumente. Evo nekoliko važnih informacija o tome kako se upisati u dopunsko zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj:

1. Pročitajte uvjete upisa

Prvo što trebate učiniti je pročitati uvjete upisa u dopunsko zdravstveno osiguranje. Ovi uvjeti mogu varirati ovisno o vašoj situaciji i vašem statusu osiguranja.

2. Skupite potrebne dokumente

2. Skupite potrebne dokumente

Da biste se upisali u dopunsko zdravstveno osiguranje, morate priložiti određene dokumente. Obično ćete trebati priložiti:

 • Identifikacijski dokument, poput osobne iskaznice ili putovnice
 • Dokaz o prebivalištu, poput prijavnice prebivališta ili potvrde o adresi stanovanja
 • Dokaz o statusu osiguranja, poput zdravstvene iskaznice
 • Dokaz o plaćanju dopunskog zdravstvenog osiguranja, poput potvrde o uplati

3. Posjetite Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)

Nakon što ste prikupili sve potrebne dokumente, trebate posjetiti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Tamo ćete moći predati dokumentaciju i podnijeti zahtjev za upis u dopunsko zdravstveno osiguranje.

4. Plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja

Nakon što je vaš zahtjev odobren, morat ćete platiti dopunsko zdravstveno osiguranje. Ovisno o vašim prihodima, visina premije može varirati. Na HZZO-u će vam dati sve potrebne informacije o načinu plaćanja.

5. Upotreba dopunskog zdravstvenog osiguranja

5. Upotreba dopunskog zdravstvenog osiguranja

Nakon što ste se upisali u dopunsko zdravstveno osiguranje, moći ćete koristiti pogodnosti i pokrivenost koje vam pruža. To uključuje nadoplatu svih troškova zdravstvene zaštite koje ne pokriva osnovno zdravstveno osiguranje.

Slijedeći ove korake, moći ćete se upisati u dopunsko zdravstveno osiguranje i osigurati si dodatnu zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj.

Kada se dopunsko zdravstveno osiguranje počinje primjenjivati

Dopunsko zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj je obavezno za sve osiguranike osnovnog zdravstvenog osiguranja. Primjena dopunskog zdravstvenog osiguranja započinje određenim datumom i vrijednosti. Evo nekoliko situacija u kojima se dopunsko zdravstveno osiguranje počinje primjenjivati:

1. Zaposlenici i umirovljenici

Za zaposlene osobe i umirovljenike, dopunsko zdravstveno osiguranje počinje primjenjivati od prvog dana zapošljavanja ili od datuma umirovljenja.

2. Nezaposleni

Za nezaposlene osobe, dopunsko zdravstveno osiguranje počinje primjenjivati od trenutka kada postanu osiguranici obveznog zdravstvenog osiguranja.

3. Studeni

Za studente, dopunsko zdravstveno osiguranje počinje primjenjivati od prvog dana upisa na visoko učilište ili fakultet.

4. Drugi osiguranici

Osobe koje nisu obuhvaćene gore navedenim kategorijama, a koje su osiguranici obveznog zdravstvenog osiguranja, dopunsko zdravstveno osiguranje počinje primjenjivati od dana kad steknu status osiguranika.

Nakon što se dopunsko zdravstveno osiguranje počne primjenjivati, osiguranik ima pravo na razne beneficije i usluge koje dopunsko zdravstveno osiguranje pruža, kao što su pokrivanje troškova zdravstvenih usluga, lijekova i medicinskih pomagala.

You might be interested:  Kako Snimiti Razgovor Na Mobitelu

Obveznici dopunskog zdravstvenog osiguranja trebali bi se informirati o uvjetima i pravima koja im pripadaju kako bi iskoristili sve prednosti ove vrste osiguranja. Uvjeti i visina dopunskog osiguranja mogu se mijenjati, stoga je važno pratiti najnovije informacije i ažurirati svoje znanje o dopunskom zdravstvenom osiguranju.

Troškovi dopunskog zdravstvenog osiguranja

Kada je riječ o dopunskom zdravstvenom osiguranju, važno je razumjeti troškove koji su povezani s ovom vrstom osiguranja. Evo nekih ključnih informacija o troškovima dopunskog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj.

Godišnja premija

Da biste imali dopunsko zdravstveno osiguranje, morate platiti godišnju premiju. Visina premije ovisi o dobi osiguranika i iznosi se svake godine donosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Premija se obično plaća jednokratno ili u ratama.

Doplatak za lijekove

Jedan od troškova koje pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje je doplatak za lijekove. Ovisno o vrsti lijeka koji vam je propisan, doplatak može biti određeni postotak cijene lijeka ili fiksni iznos. Važno je napomenuti da postoji maksimalni iznos koji se može nadoknaditi za određene lijekove.

Bolnički i ambulantni troškovi

Dopunsko zdravstveno osiguranje također pokriva troškove bolničkog liječenja i ambulantnih pregleda. Ovisno o vrsti zdravstvene usluge koju koristite, dopunsko osiguranje može pokriti veći postotak troškova ili čak cijeli iznos.

Stomatološke usluge

Troškovi stomatoloških usluga su također obuhvaćeni dopunskim zdravstvenim osiguranjem. Međutim, pokrivenost za ove usluge može biti ograničena i može se primjenjivati ​​različita pravila o nadoknadi. Važno je provjeriti s vašim osiguravajućim društvom kako biste saznali koje usluge su pokrivene i u kojem iznosu.

Pokrivenost u inozemstvu

Jedna od prednosti dopunskog zdravstvenog osiguranja je njegova pokrivenost u inozemstvu. Ako putujete izvan Hrvatske i trebate medicinske usluge, dopunsko osiguranje može pokriti dio ili cijeli iznos troškova, ovisno o vrsti usluge i uvjetima vašeg osiguravajućeg društva.

Dodatni troškovi

Pored gore navedenih troškova, mogu postojati i drugi dodatni troškovi koji nisu pokriveni dopunskim zdravstvenim osiguranjem. To mogu biti troškovi za dodatne medicinske usluge, specifične lijekove ili neke posebne postupke. Važno je provjeriti uvjete svog osiguranja kako biste bili svjesni takvih troškova i mogućnosti nadoknade.

Primjeri troškova dopunskog zdravstvenog osiguranja
Trošak Opis
Premija osiguranja Godišnja premija koju trebate platiti za dopunsko zdravstveno osiguranje
Doplatak za lijekove Dopunski iznos koji plaćate za propisane lijekove
Bolnički i ambulantni troškovi Troškovi bolničkog liječenja i ambulantnih pregleda
Stomatološke usluge Troškovi stomatoloških usluga poput vađenja zuba ili popravka zuba
Pokrivenost u inozemstvu Pokrivanje troškova medicinskih usluga ako putujete izvan Hrvatske
Dodatni troškovi Dodatni troškovi koji nisu pokriveni dopunskim osiguranjem, kao što su specifični lijekovi ili postupci

Važno je imati cjelovitu sliku o troškovima dopunskog zdravstvenog osiguranja kako biste mogli donijeti informirane odluke o svom zdravstvenom osiguranju. Uvijek se posavjetujte sa svojim osiguravajućim društvom kako biste se informirali o uvjetima i mogućnostima nadoknade.

FAQ:

Što je dopunsko zdravstveno osiguranje?

Dopunsko zdravstveno osiguranje je dodatno osiguranje koje se može kupiti kako bi se nadopunila osnovna zdravstvena zaštita koju pruža obvezno zdravstveno osiguranje. Osiguravatelji koji nude dopunsko osiguranje pružaju dodatnu pokrivenost za određene usluge i troškove koji nisu pokriveni obveznim osiguranjem.

Kada je dopunsko zdravstveno osiguranje postalo obavezno u Hrvatskoj?

Dopunsko zdravstveno osiguranje postalo je obavezno u Hrvatskoj od 1. siječnja 2019. godine. To znači da svaki osiguranik obveznog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj mora imati sklopljen ugovor o dopunskom osiguranju.

Koja je svrha dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Svrha dopunskog zdravstvenog osiguranja je pružiti građanima dodatnu financijsku zaštitu i pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti. Dopunsko osiguranje nadopunjuje osnovno osiguranje, te osigurava pokrivenost dodatnih usluga i troškova koji nisu obuhvaćeni osnovnim osiguranjem.

Kako mogu sklopiti ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju?

Ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju možete sklopiti kod jednog od osiguravatelja koji nude takvu vrstu osiguranja u Hrvatskoj. To možete učiniti osobno u poslovnici osiguravatelja, putem telefona ili online. Potrebno je pružiti osobne podatke i platiti odgovarajuću premiju za osiguranje.

Koji su uvjeti za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje?

Uvjeti za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj su da ste državljanin Hrvatske ili da imate status osiguranika prema drugom zakonu, da imate sklopljen ugovor o obveznom zdravstvenom osiguranju te da ste uredno uplatili premiju za dopunsko osiguranje.