Što Je Dobro Za Proljev Kod Pasa - Savjeti i Rješenja

Što Je Dobro Za Proljev Kod Pasa

Što Je Dobro Za Proljev Kod Pasa

Proljev kod pasa može biti neugodan i izazvati nelagodu vašem ljubimcu. Ali, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste mu pomogli da se oporavi brže.

Jedan od najvažnijih savjeta je adekvatna hidratacija. Proljev može izazvati dehidraciju kod pasa, pa je važno osigurati da vaš pas ima dovoljno vode na raspolaganju. Možete mu ponuditi vodu u manjim količinama i češće tijekom dana, kako bi se izbjegla dodatna iritacija crijeva.

Osim toga, ishrana igra ključnu ulogu u liječenju proljeva kod pasa. Preporučuje se privremeno prelazak na laganu hranu koja je probavljiva i bogata vlaknima. Piletina i riža su dobar izbor jer su lagani, ali i nutritivno vrijedni. Izbjegavajte davanje hrane koja je teška za probavu, poput masne ili začinjene hrane.

Jedan od prirodnih lijekova za proljev kod pasa je i bundeva. Bundeva je bogata vlaknima i ima prirodna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju crijeva. Možete je dodati u prehranu svog psa u obliku konzervirane bundeve ili kuhati svježu bundevu. Važno je da konzultirate s veterinarom kako biste utvrdili pravilnu dozu i trajanje upotrebe bundeve.

Konačno, ako proljev kod psa traje duže od 24 sata ili se pogoršava, obavezno se obratite veterinaru. Oni će moći pružiti stručni savjet i preporučiti daljnje postupanje u liječenju. Važno je pratiti opće stanje psa i brzo reagirati u slučajevima promjena ili pogoršanja simptoma.

Napomena: Ovi savjeti i rješenja se odnose na proljev koji je blag i privremen, a ne na ozbiljnije stanje koje može zahtijevati hitnu veterinarsku pomoć.

Contents

Uzroci Proljeva kod Pasa

Proljev kod pasa može imati različite uzroke, a ovdje su neki od najčešćih:

1. Loša prehrana

 • Nepravilna prehrana može uzrokovati probavne smetnje kod pasa i dovesti do proljeva.
 • Pretjerano hranjenje ili hranjenje hranom koja nije prikladna za pse može uzrokovati gastrointestinalne probleme.

2. Infekcija ili paraziti

 • Bakterijske, virusne ili parazitske infekcije mogu uzrokovati proljev kod pasa.
 • Psi mogu pokupiti ove infekcije ili parazite kroz zaraženu hranu, vodu ili kontakt sa zaraženim životinjama.

3. Stres ili anksioznost

3. Stres ili anksioznost

 • Psi mogu razviti proljev kao reakciju na stresne situacije, kao što su putovanje, promjena okruženja ili odvajanje od vlasnika.
 • Anksioznost može uzrokovati poremećaj u probavnom sustavu psa i dovesti do problema sa stolicom.

4. Intolerancija ili alergija na hranu

 • Psi mogu imati intoleranciju ili alergijsku reakciju na određene sastojke hrane, što može dovesti do proljeva.
 • Ove reakcije su obično povezane s određenim proteinima ili sastojcima hrane.

5. Upala crijeva

 • Upala crijeva je stanje koje može uzrokovati proljev kod pasa.
 • Ovo stanje može biti uzrokovano infekcijom, upalnim bolestima ili drugim zdravstvenim problemima.

6. Trovanje

 • Psi mogu dobiti proljev kao reakciju na unos toksina ili otrova.
 • Trovanje može biti uzrokovano unosom otrovnih tvari iz hrane, biljaka, kemikalija ili lijekova.

7. Drugi faktori

 • Drugi faktori koji mogu uzrokovati proljev kod pasa uključuju hormonske disbalanse, metaboličke poremećaje ili bolesti.
 • Važno je posjetiti veterinara radi dijagnoze i liječenja ako pas ima proljev koji traje duže vrijeme ili je praćen drugim simptomima.

Uzroci proljeva kod pasa mogu biti različiti, stoga je važno obratiti pažnju na simptome i pružiti odgovarajući tretman kako bi se pas oporavio. Konzultacija s veterinarom je najbolji pristup za dijagnosticiranje i liječenje proljeva kod pasa.

Simptomi Proljeva kod Pasa

 • Proljev kod pasa može biti praćen različitim simptomima.
 • Neki od najčešćih simptoma proljeva kod pasa uključuju:
Simptom Opis
Česte stolice Pas može imati česte i vodene stolice koje se javljaju iznenada. Stolice mogu biti tekuće ili imati oblik kaše.
Gubitak apetita Pas može odbiti hranu ili imati smanjen apetit zbog nelagode ili boli koju osjeća zbog proljeva.
Povraćanje Proljev kod pasa može biti praćen povraćanjem koje može biti uzrokovano iritacijom crijeva.
Smanjena energija Pas može biti umoran, neaktivan i manje energičan zbog proljeva i gubitka tekućine iz tijela.
Promjene u boji ili mirisu stolice Proljev može uzrokovati promjene u boji i mirisu stolice koje mogu ukazivati na probleme s probavnim sustavom.
You might be interested:  Kada Posumnjati Na Leukemiju

Ako primijetite neke od ovih simptoma kod svog psa, važno je posjetiti veterinara koji će moći pravilno dijagnosticirati uzrok proljeva i pružiti odgovarajući tretman. U nekim slučajevima, proljev može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema i zahtijevati hitnu medicinsku intervenciju.

Prirodni Lijekovi za Proljev kod Pasa

Proljev kod pasa može biti neugodno stanje koje može uzrokovati nelagodu i uznemirenost vašem ljubimcu. Dok je važno provjeriti kod veterinara kako biste se uvjerili da nema ozbiljnijeg zdravstvenog problema, postoje i neki prirodni lijekovi koji vam mogu pomoći u ublažavanju proljeva vašeg psa.

1. Rijeka riže

Riža je popularan prirodni lijek za proljev kod pasa. Umočite šalicu riže u vodi i prokuhajte dok ne omekša. Dobro ocijedite rižu i dajte svom psu malu količinu da jede. Riža će pomoći u zaustavljanju proljeva i obložiti crijeva. Ovo je posebno korisno ako je proljev vašeg psa uzrokovan nježnom probavnom smetnjom.

2. Krumpirov škrob

Krumpirov škrob je još jedan koristan prirodni lijek za proljev kod pasa. Možete ga dobiti tako da skuhate krumpir i koristite vodu od kuhanja. Dobro ocijedite vodu i dajte je svom psu da pije. Krumpirov škrob će pomoći u apsorpciji viška vode u crijevima i formiranju čvršćih stolica.

3. Probiotici

Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva. Oni mogu pomoći u obnavljanju prirodne ravnoteže crijevne flore kod pasa s proljevom. Možete kupiti probiotike u obliku dodataka prehrani na temelju upute vašeg veterinara ili dati psu hranu koja sadrži prirodne probiotike kao što su jogurt ili fermentirani sir.

4. Đumbir

Đumbir ima protuupalno djelovanje i može pomoći u smirivanju nadraženih crijeva kod pasa s proljevom. Možete koristiti svježi đumbir tako da ga izrežete na tanke kriške i stavite u posudu s vodom. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim ocijedite vodu. Dajte psu malo đumbirove vode da pije. Pazite da ne davate previše đumbira, jer prekomjerna konzumacija može izazvati nadraženost želuca.

5. Trava pšenice

Trava pšenice je bogata hranjivim tvarima i ima blagotvoran učinak na probavu. Možete ju kupiti kao sok ili prah i dodati ga u hranu svog psa. Trava pšenice također može pomoći u smirivanju upaljenih crijeva i stabiliziranju probavne funkcije.

6. Ljekovito bilje

Neke biljke mogu imati ljekoviti učinak na probavu pasa. Menta, kamilica i komorač su neke od biljaka koje se tradicionalno koriste za smirivanje probavnih tegoba. Možete napraviti biljni čaj od ovih biljaka i dati ga psu da pije. Pazite da koristite samo sigurne i netoksične biljke za pse.

Uz ove prirodne lijekove, vrlo je važno osigurati da vaš pas ima dovoljno vode za piće i izbjeći hranu koja bi mogla pogoršati proljev, kao što su masna hrana ili hrana koja je teško probavljiva. Ako simptomi proljeva vašeg psa potraju ili se pogoršaju, svakako se obratite veterinaru radi daljnje dijagnoze i liječenja.

Kako Pomoći Psa s Proljevom

Probavne smetnje i proljev kod pasa su česte, ali mogu biti neugodne i opasne po zdravlje psa. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste pomogli svom psu koji pati od proljeva:

Izgladnjivanje

Jedan od prvih koraka koje možete poduzeti je da psa izgladnite određeno vrijeme. To će dati probavnom sustavu vremena da se smiri i oporavi. Preporuča se izgladnjivanje psa od 12 do 24 sata, ovisno o težini simptoma. Važno je osigurati da pas ima dovoljno vode tijekom tog vremena kako bi izbjegli dehidraciju.

Poštedna dijeta

Nakon izgladnjivanja, možete započeti s poštednom dijetom. To uključuje hranjenje psa s laganim i probavljivim jelima kako bi se izbjegli dodatni stres na probavnom sustavu. Neki primjeri poštedne hrane za pse uključuju kuhano bijelo meso (poput piletine ili puretine) bez kože, kuhani riža ili kuhani krumpir. Hranjenje takvom hranom trebalo bi trajati nekoliko dana dok se probavni sustav psa potpuno ne oporavi.

Psihijatrijski tretmani

Ako simptomi proljeva ne prestaju ili ako se pogoršaju, važno je potražiti stručnu veterinarsku pomoć. Veterinar može provesti pregled psa i preporučiti odgovarajuće liječenje. To može uključivati davanje lijekova kako bi se smirili simptomi, kao i daljnje dijetetske promjene ili testiranje kako bi se utvrdio uzrok proljeva.

Preventivne mjere

Da biste spriječili proljev kod pasa, važno je biti svjestan i poduzeti odgovarajuće mjere. Primjerice, izbjegavajte hraniti psa s previše hrane odjednom i izbjegavajte davati mu hranu koja mu može izazvati probleme (npr. previše začinjena hrana ili hrana koja nije namijenjena za pse). Također je važno osigurati da pas ima pristup čistoj i svježoj vodi te redovito vježbanje kako bi održavao zdravlje probavnog sustava.

Preporučena hrana za psa s proljevom: Hrana koju treba izbjegavati:
 • Kuhano bijelo meso (bez kože)
 • Kuhani riža
 • Kuhani krumpir
 • Začinjena hrana
 • Hrana koja nije namijenjena za pse
 • Hrana koja je istekla ili pokvarena
You might be interested:  Što Znači Defenzivno Voziti

Prehrambene promjene za pse s proljevom

Ako vaš pas pati od proljeva, prehrambene promjene mogu biti korisne kako bi mu pomogle da se oporavi. Evo nekoliko savjeta o tome kako promijeniti hranu vašeg psa kako biste mu mogli pomoći da se oporavi.

Promjene u prehrani

Prva stvar koju trebate učiniti je promijeniti prehranu vašeg psa kako bi se smanjilo opterećenje na njegov probavni sustav. Evo nekoliko promjena koje možete napraviti:

 • Prestanite hraniti svojeg psa redovitom hranom dok se proljev ne smiri. Umjesto toga, ponudite mu lagane obroke koji su lako probavljivi.
 • Hranite svog psa kuhanom piletinom ili puretinom. Ove vrste mesa su mršave i mogu pomoći u smirivanju probavnog sustava.

 • Dodajte kuhanu rižu ili tjesteninu svakom obroku. Ove namirnice su dobre za smirivanje proljeva i pružaju energiju.

 • Izbjegavajte hranu koja može iritirati probavni sustav. To uključuje začinjenu hranu, masnu hranu i hranu bogatu vlaknima.

 • Dajte svom psu dovoljno vode kako bi izbjegli dehidraciju. Pazite da voda bude svježa i čista.

Praćenje napretka

Važno je pratiti napredak svog psa tijekom prehrambenih promjena. Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Zabilježite svaki obrok koji dajete psu. Uključite informacije kao što su vrsta hrane, količina i vrijeme hranjenja.

 • Pripazite na izmet vašeg psa. Ako primijetite da je proljev manje učestao ili da se smanjuje, to može značiti da prehrambene promjene djeluju.

 • Ako se proljev ne poboljšava ili se pogoršava, obratite se veterinaru. Moguće je da postoji neki drugi uzrok proljeva koji zahtijeva veterinarsku intervenciju.

Uz prehrambene promjene, važno je pružiti svom psu dovoljno vremena da se oporavi. Neka vaš pas ima dovoljno odmora i izbjegavanje prekomjernog fizičkog napora tijekom oporavka.

Hranjenje Psa s Proljevom: Što Izabrati?

Proljev kod pasa može biti prilično neugodan za psa, ali isto tako i za vlasnika. Jedan od načina kako pomoći psu da se oporavi od proljeva je pravilna prehrana. Hranjenje psa s proljevom može biti izazovno, jer je važno izabrati namirnice koje su lagane za probavu i koje će pomoći u smirivanju probavnog sustava psa.

Izbor hrane

Kada je pas s proljevom, najbolje je izabrati hranu koja će biti laka za probavu i neće dodatno iritirati probavni sustav. Evo nekoliko namirnica koje su dobre za hranjenje psa s proljevom:

 • Riža – riža je lako probavljiva i može pomoći u smirivanju probavnog sustava. Možete kuhati rižu u vodi i pomiješati je s kuhanim piletinom ili mljevenim mesom.
 • Piletina – piletina je lagano meso koje je bogato proteinima. Možete je kuhati, isjeckati na male komadiće i pomiješati s kuhanom rižom.
 • Pire od bundeve – bundeva je bogata vlaknima koja mogu pomoći u reguliranju probave. Možete skuhati i izgnječiti bundevu kako biste je mogli pomiješati s drugom hranom.
 • Bijeli kruh – bijeli kruh je lagano probavljiva namirnica koja može pomoći u smirivanju probavnog sustava. Možete izrezati kriške kruha i staviti malo piletine ili drugog laganog mesa na njih.

Ograničeno hranjenje

Kada je pas s proljevom, važno je ograničiti hranjenje da bi se probavni sustav mogao oporaviti. Umjesto da dajte velike obroke, pokušajte hraniti psa manjim porcijama, ali češće. Na taj način će probavni sustav imati manje posla i lakše će se oporaviti.

Pojačano hidriranje

Kada je pas s proljevom, moguće je da će dehidrirati zbog gubitka tekućine. Zbog toga je važno osigurati da pas ima dovoljno vode na raspolaganju. Možete mu ponuditi svježu vodu u većoj količini nego obično, kako bi nadoknadio gubitak tekućine.

Važno je napomenuti da ako proljev pasa traje duže od 24 sata, postaje sve gore ili ako pas ima druge simptome poput povraćanja ili gubitka apetita, trebate posjetiti veterinara. Veterinar će moći pružiti dodatne savjete i liječenje za psa s proljevom, ako je potrebno.

Kada Treba Posjetiti Veterinara zbog Proljeva kod Pasa

Proljev kod pasa može biti znak različitih zdravstvenih problema i može biti opasan za njihovo zdravlje. U većini slučajeva, proljev kod pasa je privremen i može se riješiti primjenom pravilne prehrane i odmora. Međutim, postoje situacije kada je važno posjetiti veterinara kako bi se utvrdio uzrok proljeva i primijenio odgovarajući tretman.

Kada bi trebali posjetiti veterinara?

 • Ako proljev traje više od 24 sata i ne pokazuje znakove poboljšanja
 • Ako je proljev praćen drugim simptomima kao što su povraćanje, gubitak apetita, letargija ili krv u stolici
 • Ako je pas dehidriran i pokazuje znakove slabosti (npr. suha usta, letargija, smanjena elastičnost kože)
 • Ako je pas mlađi od 3 mjeseca i ima proljev
 • Ako pas ima kroničan proljev koji se ponavlja ili traje dulje vrijeme
 • Ako je pas bio izložen toksinima ili je moguće da je pojeo nešto što mu može uzrokovati proljev
 • Ako pas ima oslabljen imunološki sustav (npr. zbog uzimanja određenih lijekova ili bolesti), jer može biti podložniji ozbiljnijim komplikacijama vezanim uz proljev

Kako će veterinar dijagnosticirati uzrok proljeva?

Veterinar će pregledati psa i razgovarati s vlasnikom o simptomima i mogućim uzrocima. Moguće metode dijagnoze uključuju:

 • Analiza fecesa kako bi se isključila prisutnost parazita ili bakterija
 • Krvni testovi za provjeru različitih parametara zdravlja
 • Uzimanje uzorka stolice za kulturu radi otkrivanja specifičnih bakterija
 • Endoskopija ili rendgenski snimak za provjeru gastrointestinalnog trakta
You might be interested:  Kako Probiti Gnojnu Kesicu

Kako će psić biti liječen?

Liječenje proljeva kod pasa ovisi o uzroku. Veterinar će propisati odgovarajuće lijekove ili terapiju kako bi se riješili simptomi i liječila osnovna bolest.

U nekim slučajevima, pas se može preporučiti da izgladni neko vrijeme kako bi mu probavni trakt imao priliku oporaviti se. Prehrani će se postupno uvoditi blaga hrana kako bi se izbjeglo pogoršanje proljeva.

Ponekad je potrebno zadržati psa u klinici kako bi se nadziralo stanje i pružila potrebna njega. Važno je slijediti upute veterinara kako bi se pas pravilno oporavio.

Simptomi koji bi mogli zahtijevati hitnu veterinarsku pomoć:
Povraćanje krvi
Krvava stolica
Proljev koji traje dulje od 48 sati
Jaka letargija
Pas odbija hranu ili vodu
Visoka groznica
Intenzivna bol u trbuhu

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kod svog psa, važno je što prije posjetiti veterinara kako bi se pravodobno utvrdio uzrok i poduzele odgovarajuće mjere. Samo veterinar može pravilno dijagnosticirati i liječiti problem.

Preventivne Mjere za Proljev kod Pasa

Proljev kod pasa može biti vrlo neugodno stanje za kućnog ljubimca. Da biste spriječili pojavu proljeva kod svog psa, možete poduzeti nekoliko preventivnih mjera.

1. Pravilna prehrana

Pravilna prehrana ključna je za održavanje zdravog probavnog sustava kod psa. Hranjenje uravnoteženom prehranom s visokokvalitetnom hranom za pse pomaže u održavanju zdrave crijevne flore i sprječava probavne smetnje.

2. Održavanje higijene

Redovito pranje ruku nakon što se brinete o svom psu pomaže u sprječavanju širenja infekcija i bakterija koje mogu uzrokovati proljev. Također je važno redovito čistiti prostor u kojem pas boravi kako biste uklonili potencijalne izvore infekcije.

3. Ograničavanje pristupa smeću

Psi su poznati po tome da vole istraživati smeće i hraniti se ostatcima hrane. Smeće može sadržavati bakterije i toksine koji mogu uzrokovati probavne smetnje i proljev kod pasa. Ograničite pristup smeću kako biste smanjili rizik od takvih problema.

4. Redovita cijepljenja i deworming

Redovita cijepljenja protiv bolesti koje mogu uzrokovati proljev kod pasa, poput parvoviroze i zaraznog hepatitisa, mogu biti ključna prevencija. Također je važno redovito dewormati psa kako biste uklonili ili spriječili infestaciju crijevnim parazitima koji također mogu uzrokovati proljev.

5. Izbjegavanje stresnih situacija

Stres može imati negativan utjecaj na probavni sustav pasa. Pokušajte izbjeći stresne situacije za svog psa, poput promjena okoline ili rutine, kako biste smanjili rizik od proljeva.

6. Redoviti veterinarski pregledi

Redoviti veterinarski pregledi važni su za održavanje zdravlja vašeg psa. Veterinar će moći otkriti potencijalne probleme i pružiti preventivne savjete kako bi se spriječio razvoj proljeva.

Razlozi za razvoj proljeva kod pasa
Broj Razlog
1 Loša prehrana
2 Bakterijske ili virusne infekcije
3 Parazitske infestacije
4 Psihološki stres
5 Reakcija na lijekove

FAQ:

Koji su najčešći uzroci proljeva kod pasa?

Najčešći uzroci proljeve kod pasa su bakterijske ili virusne infekcije, promjene u prehrani, alergije, stres ili unos toksičnih tvari.

Kako mogu spriječiti proljev kod svog psa?

Da biste spriječili proljev kod svog psa, redovito hranite svog psa uravnoteženom prehranom, izbjegavajte promjene u prehrani, održavajte higijenu okoline i izbjegavajte stresne situacije.

Koliko dugo proljev obično traje kod pasa?

Trajanje proljeva kod pasa može varirati ovisno o uzroku. Obično proljev traje nekoliko dana, ali ako se simptomi nastave dulje od sedam dana ili ako je praćen drugim ozbiljnim simptomima, trebate posjetiti veterinara.

Koja hrana je dobra za proljev kod pasa?

Blage, probavljive namirnice kao što su kuhana riža, piletina bez kože ili pire od bundeve mogu biti dobre opcije za hranjenje psa s proljevom. Također je važno da pas pije dovoljno vode kako bi se spriječila dehidracija.

Kada trebam tražiti veterinarsku pomoć za proljev kod svog psa?

Trebate tražiti veterinarsku pomoć ako proljev traje dulje od sedam dana, ako je praćen drugim ozbiljnim simptomima kao što su krv u stolici, gubitak apetita ili letargija, ili ako primijetite da je pas dehidriran.

Kako mogu ublažiti simptome proljeva kod psa kod kuće?

Da biste ublažili simptome proljeva kod psa, možete mu ponuditi malu količinu hrane koja je lako probavljiva, kao što je kuhana riža ili piletina bez kože. Također je važno da pas pije dovoljno vode kako bi se spriječila dehidracija. Ako su simptomi blagi, možete promatrati psa kod kuće, ali ako se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršaju, trebate posjetiti veterinara.

Kako mogu spriječiti dehidraciju kod psa s proljevom?

Da biste spriječili dehidraciju kod psa s proljevom, osigurajte mu dovoljno svježe vode za piće. Možete mu također ponuditi izotoničnu otopinu koju možete nabaviti u veterinarskoj ljekarni. Ako primijetite da pas ne pije dovoljno vode ili da pokazuje znakove dehidracije kao što su suha usta, umoran izgled ili smanjenje mokrenja, odmah konzultirajte veterinara.