Što Je Internistički Pregled: Sve Informacije Iznutra

Što Je Internistički Pregled

Što Je Internistički Pregled

Internistički pregled je medicinski postupak koji obuhvaća sveobuhvatan pregled pacijenta s ciljem utvrđivanja njihovog općeg zdravstvenog stanja. Ovaj pregled obuhvaća detaljno ispitivanje svih organskih sistema u tijelu, kao i analizu rezultata laboratorijskih testova i drugih dijagnostičkih procedura.

Internistički pregled obično provodi internist, koji je specijalist za unutarnje bolesti. Internisti su obučeni da dijagnosticiraju i liječe širok spektar različitih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes, visok krvni tlak, problem s plućima, gastrointestinalne bolesti i druge zdravstvene probleme.

Tijekom internističkog pregleda, liječnik će pažljivo slušati pacijenta o njihovim simptomima, povijesti bolesti i drugim relevantnim informacijama. Također će obaviti detaljan fizički pregled, provjeriti vitalne znakove, kao što su krvni tlak, puls i respiratorna funkcija, te naručiti potrebne laboratorijske pretrage i daljnje dijagnostičke procedure.

Rezultati internističkog pregleda pomažu liječniku u postavljanju dijagnoze i odabiru najprikladnijeg tretmana za pacijenta. Ovaj pregled može pružiti važne informacije o općem zdravlju pacijenta, kao i otkriti potencijalne zdravstvene probleme koji se mogu liječiti ili kontrolirati na vrijeme.

Što je internistički pregled: sve informacije iznutra

Internistički pregled je medicinski pregled koji se fokusira na unutarnje organe i sustave tijela. Internist je liječnik specijaliziran za internističku medicinu, koja se bavi dijagnozom, liječenjem i prevencijom bolesti unutarnjih organa. Ovaj pregled uključuje opću procjenu zdravstvenog stanja pacijenta, zajedno s pregledom organa poput srca, pluća, jetre, bubrega i gastrointestinalnog trakta.

Što očekivati ​​tijekom internističkog pregleda?

Internistički pregled obično započinje intervjuom s pacijentom kako bi se dobio detaljan medicinski i obiteljski anamneza. Liječnik će vas pitati o bilo kakvim simptomima koje imate, prethodnim bolestima, alergijama, trenutnim lijekovima i genetskim predispozicijama.

Nakon toga će uslijediti opći fizički pregled, koji uključuje mjerenje krvnog tlaka, pulsa, tjelesne temperature i provjeru vašeg izgleda, kože, očiju, usta, nosa, ušiju, pluća, srca, trbuha, jetre, bubrega i drugih organa. Također će se obaviti auskultacija srca i pluća, gdje će liječnik slušati zvukove koje vaši organi stvaraju.

Dodatni testovi i dijagnostički postupci

Ako internist primijeti nešto neobično tijekom pregleda ili na temelju anamneze, mogu biti potrebni dodatni testovi i dijagnostički postupci. To mogu biti laboratorijski testovi krvi, urina ili izmetu; rendgenski snimak; ultrazvuk; CT ili MRI skeniranje; endoskopija i drugi specijalizirani pregledi.

Kako se pripremiti za internistički pregled?

Da biste se pripremili za internistički pregled, može vam biti korisno prikupiti sve relevantne medicinske dokumente, poput prethodnih nalaza krvi, rendgenskih snimaka ili drugih testova koje ste prošli. Također biste trebali razmisliti o svojim simptomima i zapisati ih kako biste bili spremni detaljno ih opisati internistu. Također je važno donijeti popis svih lijekova koje trenutno uzimate, uključujući vitaminske dodatke i biljne proizvode.

Zaključak

Internistički pregled je važan korak u održavanju vašeg zdravlja i prevenciji bolesti. Kroz detaljan pregled i provođenje dodatnih testova, internist će vam pružiti kompletnu sliku vašeg zdravstvenog stanja i prepoznati rane znakove bolesti. Redoviti internistički pregledi su važni kako bi se osiguralo otkrivanje i liječenje bolesti u najranijoj fazi, što može značajno poboljšati ishod.

Zašto je internistički pregled važan?

Pregled kod interniste je važan kako za ljude koji osjećaju simptome bolesti, tako i za one koji nemaju zdravstvene probleme. Ovo su neki od razloga zašto je internistički pregled važan:

 • Rano otkrivanje bolesti: Internistički pregled može pomoći u ranom otkrivanju raznih bolesti i medicinskih stanja. Redoviti pregledi mogu identificirati potencijalne probleme i omogućiti liječniku da poduzme preventivne mjere ili propiše odgovarajući tretman.
 • Praćenje postojećih bolesti: Ako već bolujete od neke kronične bolesti, internistički pregled omogućuje praćenje napretka bolesti i provjeru učinkovitosti liječenja. Liječnik će vam pružiti potrebnu medicinsku pomoć i savjete kako biste učinkovito kontrolirali stanje.
 • Savjetovanje za prevenciju: Internist će vam pružiti savjete o načinima očuvanja zdravlja i prevenciji bolesti. Može vam preporučiti pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i redovite preglede koji će vam pomoći da ostanete zdravi.
 • Procjena općeg zdravstvenog stanja: Internistički pregled obuhvaća procjenu općeg zdravstvenog stanja, uključujući mjerenje krvnog tlaka, razine šećera u krvi, kolesterola i drugih parametara. Ovo može pomoći u identifikaciji faktora rizika i odabiru najboljeg načina za očuvanje zdravlja.
 • Konzultacija za specifične simptome: Ako imate specifične simptome poput umora, gubitka težine ili bolova, internistički pregled će vam omogućiti konzultaciju sa stručnjakom koji može postaviti dijagnozu i propisati odgovarajući tretman.
 • Praćenje dugoročnih učinaka liječenja: Ako se trenutno liječite od neke bolesti, internistički pregled će vam omogućiti praćenje dugoročnih učinaka liječenja. Liječnik će prilagoditi terapiju ako je potrebno kako bi vam osigurao najbolji mogući ishod.
You might be interested:  Kako Se Riješiti Mučnine U Želucu

Kako se provodi internistički pregled?

Internistički pregled je kompleksan i odnosi se na pregled cjelokupnog organizma pacijenta.

Uključuje različite postupke i testove koji pomažu liječniku da procijeni stanje pacijenta i utvrdi eventualne probleme ili bolesti.

Evo nekih od glavnih koraka koji se obično provode tijekom internističkog pregleda:

 1. Anamneza: Liječnik će razgovarati s pacijentom o njegovim simptomima, prethodnim bolestima, medicinskoj povijesti, obiteljskoj anamnezi i drugim relevantnim informacijama. Ova faza omogućuje liječniku da bolje razumije pacijentovo stanje i usmjeri daljnje testove i pretrage.
 2. Fizički pregled: Liječnik će provesti temeljit fizikalni pregled tijela pacijenta. To uključuje slušanje srca i pluća, palpaciju trbuha, mjerenje krvnog tlaka, pregled kože i sluznice te provjeru drugih vitalnih znakova. Na temelju ovog pregleda liječnik može primijetiti eventualne abnormalnosti ili znakove bolesti.
 3. Laboratorijski testovi: Liječnik će naručiti različite laboratorijske testove kako bi provjerio razinu različitih tvari u tijelu pacijenta. To može uključivati testiranje krvi, urina, stolice ili drugih tjelesnih tekućina. Ovi testovi mogu pomoći u otkrivanju upala, infekcija, problema s organima ili metaboličkih poremećaja.
 4. Rendgenski snimci i druge slikovne pretrage: Liječnik može zatražiti rendgenski snimak pluća, magnetsku rezonancu (MR) ili druge slikovne pretrage kako bi dobio sliku unutarnjih organa pacijenta. Ove pretrage mogu pomoći u otkrivanju anatomskih abnormalnosti, tumora, ozljeda ili drugih problema.
 5. Elektrokardiogram (EKG): Ova pretraga se koristi za snimanje električne aktivnosti srca pacijenta. Može otkriti poremećaje srčanog ritma, ishemijsku bolest srca ili druge srčane probleme.
 6. Eholokardiografija: Ovaj test koristi ultrazvuk za stvaranje slika srca i procjenu funkcije srčanih zalistaka. Ona može pomoći u dijagnosticiranju srčanih problema kao što su zalisci s nepravilnim funkcioniranjem, zatajenje srca ili druge srčane bolesti.

Ovo su samo neki od mogućih koraka koji se mogu provesti tijekom internističkog pregleda. Svaki pregled će ovisiti o specifičnim potrebama pacijenta i mogu se dodati ili izostaviti određeni testovi ili pretrage, ovisno o situaciji.

Koliko dugo traje internistički pregled?

Koliko dugo traje internistički pregled?

Dužina trajanja internističkog pregleda može varirati ovisno o različitim faktorima kao što su razlog posjeta, opće zdravstveno stanje pacijenta i područje koje je potrebno pregledati.

U većini slučajeva, internistički pregled traje između 30 i 60 minuta. To vrijeme obuhvaća razgovor s pacijentom o njihovoj medicinskoj povijesti, simptomima i pitanjima, kao i fizički pregled koji uključuje mjerenje krvnog tlaka, pulsa, pregled kože, očiju, ušiju, grla, srca, pluća, trbuha i ostalih relevantnih područja tijela.

Ako je potrebno provesti dodatne pretrage kao što su laboratorijski testovi, rendgenski snimak ili ultrazvuk, vrijeme pregleda može biti dulje. Također, ako je pacijent unaprijed obavio neke od ovih pretraga, to može skratiti trajanje pregleda.

U svakom slučaju, važno je da pacijent ima dovoljno vremena da izloži sve svoje probleme, postavi pitanja i dobije sve potrebne informacije od internista.

Koja je uloga internista?

Internisti su ljekari specijalizirani za internu medicinu, područje medicine koje se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom bolesti kod odraslih osoba. Njihova uloga je vrlo važna u održavanju općeg zdravlja i dobrobiti pacijenata.

Internisti obično rade u bolnicama, kliničkim centrima ili privatnim praksama. Oni pružaju opsežnu zdravstvenu skrb, dijagnosticiraju i liječe razne bolesti, prate stanje pacijenata i upućuju ih na specijaliste kad je to potrebno. Njihov glavni cilj je pružiti sveobuhvatnu zdravstvenu skrb pacijentima i pomoći im održati zdrav način života.

Kako bi ispunili svoju ulogu, internisti provode detaljne preglede pacijenata, uzimaju njihovu medicinsku anamnezu i obavljaju fizički pregled. Oni također naručuju dodatne pretrage i dijagnostičke testove kako bi postavili točnu dijagnozu. Na temelju rezultata, internisti razvijaju individualizirane planove liječenja i prate napredak pacijenata.

You might be interested:  Miris Koji Odbija Kune

Internisti su posebno stručni za upravljanje kroničnim bolestima poput dijabetesa, hipertenzije i srčanih bolesti. Oni također sudjeluju u prevenciji bolesti, daju savjete o zdravom načinu života, rutinskim pregledima i imunizaciji.

U ulozi internista, ljekari moraju biti vrlo stručni i educirani o raznim medicinskim stanjima. Oni moraju biti sposobni donositi brze i precizne odluke, analizirati medicinske podatke i pružiti pravilno liječenje pacijentima. Osim toga, internisti moraju imati dobru komunikacijsku vještinu i razumijevanje, kako bi mogli uspješno surađivati ​​s pacijentima i drugim zdravstvenim radnicima.

U današnjem kompleksnom zdravstvenom sustavu, uloga internista je ključna. Oni su ključni članovi tima zdravstvenih radnika koji rade zajedno kako bi osigurali najbolju moguću njegu pacijentima i pomogli im u održavanju optimalnog zdravlja.

Koje se bolesti mogu dijagnosticirati internističkim pregledom?

 • Kardiovaskularne bolesti: Internistički pregled može pomoći u dijagnosticiranju bolesti srca i krvnih žila, kao što su hipertenzija (visoki krvni tlak), bolesti srčanog mišića, ateroskleroza (suženje i otvrdnuće arterija) i aritmija (nepravilan rad srca).
 • Dijabetes: Pregled kod interniste može pomoći u otkrivanju i upravljanju dijabetesom, kao i praćenju razine glukoze u krvi.
 • Gastrointestinalne bolesti: Internistički pregled može uključivati dijagnostiku bolesti probavnog sustava, kao što su gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), ulcerozni kolitis, Crohnova bolest i bolesti jetre i žučnog mjehura.
 • Respiratorne bolesti: Internist može pomoći u dijagnosticiranju i liječenju respiratornih bolesti poput astme, kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i upale pluća.
 • Endokrine bolesti: Internist može dijagnosticirati i upravljati bolestima endokrinog sustava, uključujući poremećaje štitnjače, nadbubrežnih žlijezda i hipofize.
 • Reumatološke bolesti: Internistički pregled može biti koristan u dijagnosticiranju reumatoloških bolesti poput reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i gihta.
 • Infektivne bolesti: Internist može pomoći u dijagnosticiranju i liječenju infektivnih bolesti kao što su gripa, upala pluća, tuberkuloza i HIV.
 • Ostale bolesti: Internistički pregled može uključivati i dijagnostiku i liječenje drugih bolesti, kao što su kožne bolesti, alergije, neurološki poremećaji i mnoge druge.

Internistički pregled je opsežan pregled koji može pomoći u dijagnosticiranju širokog spektra bolesti. Ovisno o specifičnim simptomima i povijesti bolesti, internist će pružiti detaljan pregled i uputiti pacijenta na dodatne pretrage ako je potrebno za potvrdu dijagnoze.

Kome je namijenjen internistički pregled?

Internistički pregled je namijenjen osobama koje žele provjeriti svoje opće zdravstveno stanje i dobiti detaljan uvid u funkcioniranje njihovih unutarnjih organa i sustava. Ovaj pregled je posebno koristan za osobe koje imaju neke simptome ili tegobe, ali također može biti koristan za sve one koji žele preventivno procijeniti svoje zdravlje.

Pogodnosti internističkog pregleda su mnogobrojne. Njime se mogu otkriti mogući zdravstveni problemi, kao što su visoki krvni tlak, dijabetes, srčane bolesti, bolesti bubrega ili jetre, i drugi. Osim toga, pregled može pomoći u praćenju kroničnih bolesti i procijeni njihovog kontroliranja.

Internistički pregled se obično sastoji od detaljnog razgovora s pacijentom o njegovim simptomima, medicinskoj anamnezi i obavljanju raznih pregleda, kao što su mjerenje krvnog tlaka, auskultacija srca i pluća, pregled trbuha i limfnih čvorova, uzimanje krvi za laboratorijske pretrage itd.

Ukoliko osoba ima određene simptome ili bolesti koje zahtijevaju specifične preglede, internistički pregled može biti prvi korak u pronalaženju prave dijagnoze i propisivanju adekvatnog liječenja. Također, ovaj pregled može biti koristan i za osobe koje žele provjeriti svoje zdravlje redovito, čak i ako nemaju nikakve simptome ili tegobe.

Koliko često treba obavljati internistički pregled?

Pravilna briga o zdravlju je ključna, a jedan od načina da se to postigne je redovno obavljanje internističkog pregleda. Međutim, mnogi se pitaju koliko često treba obavljati ovaj pregled. Ovdje su neke smjernice koje vam mogu pomoći da odlučite koliko često ćete posjećivati internistu.

Godine pacijenta

Jedan od faktora koji može utjecati na učestalost internističkih pregleda je starost pacijenta. Mlađi pacijenti obično nemaju previše zdravstvenih problema i stoga mogu obavljati pregled jednom godišnje ili na svakih nekoliko godina.

S druge strane, stariji pacijenti često imaju više zdravstvenih stanja i rizika. Stoga, stariji pacijenti mogu trebati češće posjećivati internistu, na primjer jednom svakih šest mjeseci ili svakih nekoliko mjeseci, kako bi se pratili njihovi uvjeti i provjerili da nema mogućih komplikacija ili pogoršanja.

Prisutnost kroničnih bolesti

Ako pacijent pati od kroničnih bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili bolesti srca, redovni internistički pregledi mogu biti neophodni. U ovom slučaju, internist će vjerojatno preporučiti češće posjećivanje, možda jednom mjesečno ili čak češće, kako bi se pratio napredak bolesti, postavljale promjene u liječenju i osiguralo da se rizici drže pod kontrolom.

You might be interested:  Kako Zaustaviti Krvarenja Hemoroida

Povijest bolesti i obiteljska anamneza

Ako pacijent ima povijest određenih bolesti u svojoj obitelji ili je imao ozbiljne zdravstvene probleme u prošlosti, internistički pregledi mogu biti potrebni češće kako bi se rano otkrile moguće komplikacije ili upozorili na potencijalne rizike. U ovom slučaju, internist može preporučiti učestalije posjete, možda na svakih šest mjeseci ili godinu dana, ovisno o konkretnim uvjetima pacijenta.

Važno je imati na umu da ove smjernice nisu univerzalne i da se mogu razlikovati ovisno o individualnim potrebama pacijenta. Uvijek je najbolje konzultirati se s internistom kako biste dobili precizne smjernice o tome koliko često trebate obavljati internistički pregled.

Kako pronaći dobrog internista?

Kada je u pitanju pronalaženje dobrog interniste, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir. Ovdje su neki koraci koje možete slijediti kako biste pronašli internistu koji odgovara vašim potrebama:

 1. Posavjetujte se sa svojim primarnim zdravstvenim radnikom (liječnikom opće prakse) – Ako već imate liječnika opće prakse, prvo se posavjetujte s njim ili njom. Oni će vam moći dati preporuku za internistu koji ima dobar ugled i vjeruje se da pruža kvalitetnu skrb.
 2. Provjerite iskustvo i obrazovanje – Prilikom odabira interniste, provjerite njihovo iskustvo i obrazovanje. Dobro je saznati koliko dugo su prakticirali internu medicinu i jesu li prošli sve potrebne certifikate i specijalizacije.
 3. Pitajte za preporuke od obitelji i prijatelja – Ako poznajete ljude koji su već koristili usluge određenog interniste, pitajte ih za njihovo mišljenje i preporuke. Osobno iskustvo drugih ljudi može biti korisno pri odabiru dobrog interniste.
 4. Pregledajte ocjene i recenzije na mreži – Mrežne platforme poput Google recenzija, Zocdoc, Healthgrades i slično mogu vam pružiti uvid u mišljenja drugih pacijenata o određenom internisti. Pregledajte njihove ocjene i recenzije kako biste dobili bolji uvid u njihovu praksu i način rada.
 5. Razmislite o udobnosti lokacije – Kada odabirete internista, uzimajte u obzir i udobnost njihove lokacije. Ako morate putovati velike udaljenosti ili prolaziti kroz prometne rute kako biste došli do njihove ordinacije, to može predstavljati izazov i otežati redovite posjete.

Pronalaženje dobrog internista može biti ključno za vaše zdravstvene potrebe. Budite sigurni da se osjećate ugodno s odabranim internistom i da je komunikacija između vas i vašeg liječnika otvorena i pouzdana. Slijedite gore navedene korake kako biste pronašli internista koji vam najbolje odgovara.

FAQ:

Što je internistički pregled?

Internistički pregled je medicinski pregled koji obuhvaća sveobuhvatnu procjenu zdravlja pacijenta iznutra. Internisti su liječnici specijalizirani za dijagnostiku, liječenje i prevenciju bolesti unutarnjih organa. Tijekom internističkog pregleda provode se različiti testovi i pretrage kako bi se dobila cjelovita slika zdravstvenog stanja pacijenta.

Tko treba ići na internistički pregled?

Internistički pregled se preporučuje svim odraslim osobama koje žele provjeriti stanje svojih unutarnjih organa i općenito svoje zdravlje. Pogotovo je važan za osobe koje imaju kronične bolesti ili obiteljsku predispoziciju za određene bolesti. Redoviti internistički pregled može pomoći u otkrivanju bolesti u ranoj fazi i sprečavanju njihovog napredovanja.

Kako se pripremiti za internistički pregled?

Prije internističkog pregleda, pacijent bi trebao izbjegavati konzumaciju hrane i pića nekoliko sati prije pregleda kako bi se omogućilo uzimanje uzoraka krvi za analizu. Također je važno pripremiti se sa svim relevantnim medicinskim dokumentima i popisom lijekova koje pacijent trenutno uzima. Osoba bi trebala biti spremna odgovoriti na pitanja o svojim simptomima i općem zdravstvenom stanju.

Koliko dugo traje internistički pregled?

Trajanje internističkog pregleda može varirati ovisno o potrebama pacijenta i složenosti njihovog zdravstvenog stanja. Uobičajeno je da pregled traje između 30 minuta i 1 sata. Vrijeme pregleda može biti duže ako je potrebno provesti dodatne testove ili pretrage.

Koje pretrage se obavljaju tijekom internističkog pregleda?

Tijekom internističkog pregleda mogu se obavljati različite pretrage i testovi, uključujući uzimanje krvi za analizu, urinokulturu, mjerenje krvnog tlaka, slušanje srca i pluća, palpaciju abdomena i pregled povijesti bolesti pacijenta. Ovisno o simptomima i potrebama pacijenta, internist može preporučiti dodatne pretrage, kao što su rendgenski snimak, ultrazvuk ili magnetska rezonancija.