Što posjetiti u Zagorju: najbolja mjesta za posjete

Što Posjetiti U Zagorju

Što Posjetiti U Zagorju

Zagorje je jedno od najljepših i najpoznatijih područja u Hrvatskoj. S bogatom poviješću, prekrasnom prirodom i zanimljivim kulturnim nasljeđem, Zagorje nudi mnogo mogućnosti za posjetitelje. U ovom članku ćemo istražiti najbolja mjesta koja vrijedi posjetiti u ovom prekrasnom dijelu Hrvatske.

Jedno od najpoznatijih mjesta u Zagorju je dvorac Trakošćan. Smješten na brežuljku iznad jezera, ovaj romantični dvorac datira još iz 13. stoljeća. Posjetitelji mogu istražiti renesansne sobe, šetati kroz prekrasne vrtove i uživati u pogledu na okolne šume i jezero. Dvorac Trakošćan je jedinstveno mjesto koje vas će vas ostaviti bez daha.

Još jedna atrakcija koju vrijedi posjetiti je etno selo Kumrovec, rodište Josipa Broza Tita, bivšeg predsjednika Jugoslavije. Ovo prekrasno selo oživljava duh prošlosti s autentičnim kućama, radionicama i muzejem koji prikazuje život u prošlim vremenima. Posjetitelji mogu dobiti uvid u tradicionalni način života i istražiti kulturnu baštinu ovog područja.

Posebno preporučujemo posjetiti selo Veliki Tabor, koje je jedno od najbolje očuvanih srednjovjekovnih dvoraca u Hrvatskoj. Ovaj utvrđeni dvorac ima prekrasne freske, impresivnu arhitekturu i ponosno stoji na vrhu brda. Posjetitelji mogu istraživati prostorije, uživati u prekrasnom pogledu i odabrati između raznih kulturnih događanja koja se održavaju tijekom godine.

Zagorje također nudi prekrasnu prirodu koju vrijedi istražiti. Park prirode Medvednica je popularna destinacija za planinarenje, šetnje i piknike. Ovaj prekrasan park pruža brojne staze koje vode do vrhova planina s kojih se pruža spektakularan pogled na Zagreb i okolicu. Tu je i slap Veliki Slap, koji je najviši slap u Zagorju i impresivno čudo prirode.

Zagorje je također poznato po svojim termalnim izvorima i wellness centrima koji nude savršeno mjesto za opuštanje i revitalizaciju. Ovdje možete uživati u ljekovitim svojstvima termalne vode, masažama i brojnim tretmanima za tijelo i lice. Termalni izvori i wellness centri su idealno mjesto za bijeg od svakodnevnog stresa i posvetiti vrijeme sebi.

Ukratko, Zagorje je divno turističko odredište s bogatom poviješću, prekrasnom prirodom i zanimljivim kulturnim nasljeđem. Ako planirate posjetiti Hrvatsku, ne propustite posjetiti ovo prekrasno područje koje nudi mnoge zanimljive atrakcije i mogućnosti za opuštanje i istraživanje.

Muzej seljačke bune

Muzej seljačke bune je jedno od najvažnijih muzejskih mjesta za posjetiti u Zagorju. Ovaj muzej se nalazi u Gornjoj Stubici, nedaleko od Zagreba, i posvećen je dokumentiranju i interpretaciji seljačke bune koja se dogodila 1573. godine.

U muzeju možete saznati više o povijesti bune koju su predvodili seljaci protiv feudalne vlasti. Ovdje možete vidjeti autentične predmete, dokumente i slike koji su povezani sa seljačkom bunom, kao i naučiti više o životu i uvjetima u to vrijeme.

Osim stalne izložbe, muzej također organizira posebne izložbe, radionice i događanja koja dodatno produbljuju vaše razumijevanje ove važne povijesne epohe.

Adresa

Gornja Stubica 51, 49245 Gornja Stubica, Hrvatska

Radno vrijeme

Radno vrijeme muzeja seljačke bune je od utorka do subote od 9:00 do 17:00 sati. Nedjeljom je muzej otvoren od 10:00 do 14:00 sati. Ponedjeljkom je muzej zatvoren.

Cijene ulaznica

 • Odrasli: 30 kn
 • Djeca (do 7 godina): besplatno
 • Djeca (7-18 godina): 15 kn
 • Umirovljenici, studenti i invalidi: 15 kn
You might be interested:  Kako Se Riješiti Herpesa

Kontakt informacije

Stari grad Veliki Tabor

Stari grad Veliki Tabor je utvrđeni dvorac koji se nalazi u neposrednoj blizini grada Desinića u Hrvatskom Zagorju. Dvorac datira još iz 12. stoljeća, a smatra se jednim od najljepših i najvažnijih kulturno-povijesnih spomenika tog područja.

Stari grad Veliki Tabor je poznat po svojoj impresivnoj arhitekturi koja kombinira elemente srednjovjekovnih utvrda i renesansnih palača. Dvorac je smješten na vrhu brda te se pruža prekrasan pogled na okolni krajolik. Unutar dvorca možete razgledati razne prostorije, kao što su dvorane, kapele, prostorije za stanovanje i obrambene zidine. Također, dvorac ima i vrt s raznim vrstama biljaka i cvijeća.

Posebno je zanimljivo spomenuti da je Stari grad Veliki Tabor bio dom poznate hrvatske legende Veronike Desinićke. Legenda kaže da je Veronika bila lijepa djevojka koju je njen otac dao u zamjenu za novac surovo oženiti bogatog plemića. Veronika se bunila protiv ove ženidbe i odlučila je pobjeći iz dvorca prije ceremonije. Navodno ju je otac zatekao dok je pokušavala pobjeći i zbog toga je bio vrlo ljut. Rekao joj je da će se vratiti, ali nikad se nije vratio. Navodno je Veronika izgubila razum i umrla od tuge. Ova legenda je inspirirala mnoge umjetnike, a danas je Veronikina slika izložena u dvorcu.

Danas se Stari grad Veliki Tabor koristi kao muzej i kulturni centar. Posjetitelji mogu istraživati dvorac i saznati više o povijesti ovog područja. Također, dvorac je domaćin raznim kulturnim događanjima, kao što su koncerti, izložbe i kazališne predstave.

Zagorske terme

Zagorske terme su poznato i popularno odredište u Hrvatskom Zagorju. Smještene su u slikovitom selu Stubičke Toplice, koje je poznato po svojim ljekovitim termalnim izvorima i blagotvornim učincima na zdravlje.

U Zagorskim termama možete uživati u raznim wellness i spa tretmanima, kao i u opuštajućim masažama. Također možete iskoristiti bazene s termomineralnom vodom koja ima ljekovita svojstva. Osim toga, u sklopu kompleksa Zagorskih termi nalazi se i hotelski smještaj, restoran i brojne aktivnosti za rekreaciju.

Jedinstvena ponuda Zagorskih termi uključuje i saune, hidromasažne bazene, razne vrste masaža, fitness centre i terene za tenis. Također možete se opustiti u prekrasnom okruženju termalnih bazena, okruženom zelenilom i prekrasnim pogledima na Zagorje.

Zagorske terme su idealno mjesto za opuštanje tijela i duha te za bijeg od užurbane svakodnevice. Ovdje možete pronaći mir i opuštanje, ali i zabavu i rekreaciju.

Neke od usluga u Zagorskim termama uključuju:

 • Wellness tretmani
 • Spa tretmani
 • Masaže
 • Hidromasažni bazeni
 • Saune
 • Fitness centri
 • Tereni za tenis

Adresa Zagorskih termi:

Stubičke Toplice, Krapinske Toplice, Hrvatska

Radno vrijeme Zagorskih termi:

Radni dani Vikend
08:00 – 22:00 08:00 – 23:00

Trakošćanski dvorac

Trakošćanski dvorac je jedan od najpoznatijih dvoraca u Hrvatskom Zagorju. Smješten je na brdu iznad jezera Trakošćan, a datira iz 13. stoljeća. Ovaj dvorac ima bogatu povijest i do danas se dobro očuvao.

Dvorac je prepoznatljiv po svojoj romantičnoj arhitekturi i okružen je prekrasnim vrtovima i parkom. Unutrašnjost dvorca je uređena u stilu iz 19. stoljeća i posjetitelji mogu uživati u razgledavanju raznih prostorija poput dvorane za bal, salonima, knjižnici i kapeli.

Jedna od najzanimljivijih atrakcija u dvorcu je muzej, u kojem su izloženi predmeti koji prikazuju život obitelji Drašković, koji su bili vlasnici dvorca. Muzej posjeduje bogatu zbirku namještaja, slika, oružja i drugih predmeta iz prošlosti.

Posjetitelji mogu razgledati dvorac samostalno ili uz vodiča, a također mogu uživati u šetnji po okolnim vrtovima i parku. Dvorac također nudi prekrasan pogled na jezero Trakošćan i okolne planine, čineći ga popularnom destinacijom za fotografiranje.

Uz dvorac, posjetitelji mogu posjetiti i obližnji stari grad Veliki Tabor, koji također ima bogatu povijest i prekrasne poglede na krajolik. Ova regija je također poznata po svojim vinskim podrumima i mogućnostima za degustaciju vina, tako da posjet Trakošćanskom dvorcu može biti odličan način da se istraže vinski putevi Zagorja.

Sve u svemu, Trakošćanski dvorac je jedno od najimpresivnijih mjesta u Zagorju koje ne biste trebali propustiti posjetiti, osobito ako ste ljubitelj povijesti, arhitekture i prirode.

You might be interested:  Ima Dana Kada Ne Znam Šta Da Radim Autor

Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca je arheološki muzej smješten u Krapini, u Hrvatskom zagorju.

Ovaj muzej je posvećen proučavanju neandertalaca, drevnih vrsta hominida koji su naseljavali područje Hrvatskog zagorja prije otprilike 130 000 godina. Nalazište u Krapini smatra se jednim od najznačajnijih nalazišta neandertalaca u Europi.

U muzeju možete razgledati iznimno bogatu zbirku nalaza koji su otkriveni na ovom arheološkom lokalitetu. Zbirka uključuje kosti neandertalaca, oruđa i alate koje su koristili, kao i druge artefakte i predmete iz tog razdoblja.

Izložbe

Muzej krapinskih neandertalaca ima nekoliko stalnih izložbi koje prikazuju život i kulturu neandertalaca. Jedna od izložbi je posvećena životnom prostoru neandertalaca, gdje su prikazani njihovi staništa, pećine i način života.

Druga izložba se fokusira na alate i oruđa koje su neandertalci koristili u svakodnevnom životu. Možete vidjeti kosti i kamene oruđe, kao i reprodukcije oruđa koja su neandertalci koristili za lov, pripremu hrane i izradu odjeće.

Ture i radionice

Muzej organizira razne ture i radionice za posjetitelje, gdje mogu naučiti o neandertalcima i arheologiji. Postoje različite tematske ture koje se fokusiraju na određene aspekte života neandertalaca, kao što su lov, umjetnost i komunikacija.

Također možete sudjelovati u radionicama gdje možete isprobati izradu oruđa, oblačiti se kao neandertalac ili crtati na zidovima kao što su to neandertalci radili.

Praktične informacije

Muzej krapinskih neandertalaca nalazi se na adresi Šetalište Vilibalda Sluge 1, 49000 Krapina, Hrvatska. Ulaznice za muzej mogu se kupiti na licu mjesta ili online.

Radno vrijeme muzeja je od utorka do nedjelje, od 10:00 do 18:00 sati. Ponedjeljkom muzej ne radi.

Za posjet muzeju se preporučuje što ranije rezervirati ulaznice, kako biste osigurali svoje mjesto, posebno tijekom turističke sezone.

Adresa Šetalište Vilibalda Sluge 1, 49000 Krapina, Hrvatska
Radno vrijeme Utorkom – nedjeljom, 10:00 – 18:00

Vinske ceste Zagorja

Zagorje je jedna od najpoznatijih vinskih regija u Hrvatskoj. Poznato je po svojim živopisnim vinogradima i proizvodnji vrhunskih vina. Vinske ceste Zagorja omogućuju vam da istražite ovo područje i uživate u raznim vinarijama i degustacijama vina.

Evo nekoliko najboljih vinskih cesta koje vrijedi posjetiti u Zagorju:

Vinska cesta Bedekovčina

Vinska cesta Bedekovčina vodi vas kroz prekrasno ruralno područje sa slikovitim vinogradima i vinarijama. Ovdje ćete imati priliku upoznati se s raznim autohtonim sortama grožđa i kušati razna vina vrhunske kvalitete. Također možete posjetiti i muzej vina koji nudi zanimljive informacije o povijesti vina u ovom području.

Vinska cesta Zelina

Vinska cesta Zelina je jedna od najstarijih vinskih cesta u Hrvatskoj. Ovdje možete posjetiti različite vinarije i kušati vrhunska vina koja se proizvode na ovom području. Također, možete se prošetati kroz slikovite vinograde i uživati u prelijepom krajoliku.

Vinska cesta Krapina

Vinska cesta Krapina je idealna za ljubitelje vina koji žele istražiti bogatu vinsku tradiciju ovog područja. Ovdje možete posjetiti vinarije i kušati razna vina, uključujući i vrhunska vina koja su dobila razne nagrade. Također, možete se diviti prekrasnim vinogradima koji se prostiru duž ceste.

Popis nekih poznatih vinarija u Zagorju:
Naziv vinarije Lokacija
Vinarija Belović Bedekovčina
Vinarija Vuglec Škarićevo
Vinarija Trdenić Zelina
Vinarija Klet Bunčić Krapina

Ove vinske ceste su samo neki od načina da istražite živopisne vinograde i degustirate vrhunska vina u Zagorju. Bilo da ste strastveni ljubitelj vina ili želite samo uživati u prelijepom krajoliku, posjeta ovim mjestima definitivno će biti nezaboravno iskustvo.

Termalna rivijera Tuhelj

Termalna rivijera Tuhelj

Opis:

Termalna rivijera Tuhelj je najveći i najpoznatiji termalni kompleks u Hrvatskoj. Smještena je u slikovitom kraju Hrvatskog zagorja, okružena prekrasnim prirodnim pejzažima. Ovo je idealno mjesto za opuštanje i uživanje u ljekovitim termalnim izvorima, raznovrsnim bazenima i wellness ponudi.

Termalne vode:

Termalna rivijera Tuhelj koristi slatkovodne termalne izvore bogate mineralima za svoje bazene. Temperatura vode kreće se od 32 do 36 stupnjeva Celzijusa, što je idealno za opuštanje mišića i poticanje cirkulacije u tijelu. Minerali u vodi imaju ljekovita svojstva i pomažu u smanjenju stresa, ublažavanju bolova i poboljšanju kože.

Ponuda:

Termalna rivijera Tuhelj nudi raznolike sadržaje za posjetitelje svih dobnih skupina. Glavni bazenski kompleks sastoji se od nekoliko vanjskih bazena, unutarnjeg bazena s toboganima, dječjeg bazena, hidromasažnih bazena i bazena s valovima. Tu je i veliki aquapark sa 6 tobogana, kojim će se djeca sigurno zabaviti.

You might be interested:  Kako Napraviti Pire Krumpir

U sklopu kompleksa nalazi se i wellness centar s različitim masažama, saunama i fitness centrom. Posjetitelji mogu uživati u raznim wellness tretmanima kao što su turska kupelj, finska sauna, solarij, jacuzzi ili masaža aromaterapijom.

Gastronomija:

U sklopu Termalne rivijere Tuhelj nalaze se restorani i kafići koji nude širok izbor hrane i pića. Restorani poslužuju tradicionalna jela zagorskog područja kao što su zagorski štrukli, purica s mlincima i zagorski mlinci, dok kafići nude osvježavajuće napitke i kavu.

Smještaj:

Za posjetitelje koji žele produžiti svoj boravak, Termalna rivijera Tuhelj nudi smještaj u udobnim hotelima i apartmanima. Posjetitelji mogu birati između različitih vrsta smještaja, ovisno o svojim potrebama i proračunu.

Muzej krapinske pračovjek

Opis

Muzej krapinske pračovjek je arheološki muzej smješten u Krapini, u Zagorju. Muzej se fokusira na pračovjeka, vrstu hominida koja je živjela u Krapini prije više od 100.000 godina.

Izložbe

Muzej krapinske pračovjek ima bogatu zbirku artefakata i fosila povezanih s pračovjekom. Izložbe u muzeju prikazuju život pračovjeka, njegov način života, alate i oruđa koje su koristili, kao i njihov kulturni razvoj tijekom vremena.

Jedinstvena izložba- Krapinski pračovjek

Jedinstvena izložba- Krapinski pračovjek

Jedna od glavnih atrakcija u Muzeju krapinske pračovjek je izložba posvećena Krapinskom pračovjeku, jednom od najbolje sačuvanih fosila pračovjeka na svijetu. Na izložbi posjetitelji mogu vidjeti rekonstrukciju pračovjekovog kostura i dobiti uvid u njegovu anatomiju i stil života.

Istraživanje lokaliteta

Muzej krapinske pračovjek također je povezan s lokalitetom Krapina, gdje su pronađeni fosili pračovjeka. Posjetitelji mogu saznati više o arheološkom istraživanju na lokalitetu i kako su znanstvenici otkrili ostatke pračovjeka.

Muzejska trgovina

U Muzeju krapinske pračovjek postoji i muzejska trgovina gdje posjetitelji mogu kupiti suvenire i suvenire povezane s pračovjekom i arheologijom.

Radno vrijeme i ulaznice

Muzej krapinske pračovjek otvoren je svaki dan od 9 do 17 sati, osim ponedjeljka. Ulaznice se mogu kupiti na licu mjesta ili online.

Posjeta Muzeju krapinske pračovjek

Posjet Muzeju krapinske pračovjek pruža jedinstvenu priliku da se upoznate s pračovjekom i njegovim nasljeđem. Muzej je idealan za obiteljske posjete, ekskurzije i sve koji su zainteresirani za arheologiju i antropologiju.

Kontakt informacije

Ako želite saznati više o Muzeju krapinske pračovjek ili planirate posjetiti, možete se obratiti na slijedeće kontakte:

Muzej krapinske pračovjek
Adresa: Trg Ljudevita Gaja 1, 49217, Krapina
Telefon: +385 49 371 193
Email: [email protected]
Web stranica: https://www.krapina.net/pracovjek-muzejski-prostor

FAQ:

Koja su najbolja mjesta za posjetiti u Zagorju?

Najbolja mjesta za posjetiti u Zagorju su dvorci Trakošćan i Veliki Tabor, Muzej seljačkih buna, Staro selo Kumrovec i Termalna rivijera.

Kako mogu doći do dvorca Trakošćan?

Do dvorca Trakošćan možete doći automobilom ili autobusom iz Zagreba. Putovanje traje oko sat vremena. Također možete organizirati izlet iz Zagreba koji uključuje prijevoz i vodiča.

Što mogu vidjeti u Muzeju seljačkih buna?

U Muzeju seljačkih buna možete vidjeti veliku zbirku predmeta koji su povezani s seljačkim buntovima koji su se dogodili u 16. stoljeću. Također možete naučiti više o povijesti tog vremena kroz različite izložbe i interaktivne prikaze.

Koliko vremena treba za obilazak Starog sela Kumrovec?

Za obilazak Starog sela Kumrovec treba vam oko 2 do 3 sata. Imajte na umu da ima dosta toga za vidjeti i istražiti, kao što su replike tradicionalnih kuća, muzej Josipa Broza Tita i zanimljiva etnografska zbirka.

Jesu li bazeni u Termalnoj rivijeri otvoreni tijekom cijele godine?

Da, bazeni u Termalnoj rivijeri otvoreni su tijekom cijele godine. Ondje možete uživati u termalnoj vodi, hidromasažnim bazenima i različitim vodenim atrakcijama. Također imaju i wellness centar i restoran u kojem možete opustiti i uživati u hrani i piću.

Mogu li posjetiti dvorac Veliki Tabor bez vodiča?

Da, možete posjetiti dvorac Veliki Tabor bez vodiča. Dvorac je otvoren za samostalno istraživanje, a unutar dvorca postavljeni su informativni paneli koji vam pružaju detalje o povijesti dvorca i zanimljivosti. Međutim, ako želite dublje razumijevanje, možete se pridružiti vodstvu dvorca koje se organizira nekoliko puta dnevno.