Što je dopušteno nositi u avionu? Saznajte ograničenja i pravila putovanja!

Što Se Smije Nositi U Avion

Što Se Smije Nositi U Avion

Putovanje zrakoplovom je uzbudljivo iskustvo koje zahtijeva pažljivo planiranje. Jedan od najvažnijih aspekata planiranja putovanja avionom je poznavanje ograničenja i pravila o tome što je dopušteno nositi u avionu. Ova pravila su uspostavljena u svrhu sigurnosti putnika i posade, stoga je važno da se pridržavate ovih smjernica kako biste izbjegli probleme tijekom leta.

Postoje stroga ograničenja za nošenje tekućina, gelova i sprejeva u avionu. Svaki putnik smije unijeti samo male količine tekućina u svoju ručnu prtljagu, a svaka boca ne smije prelaziti 100 ml. Sve boce s tekućinama moraju biti smještene u jednoj prozirnoj, hermetički zatvorenoj vrećici koja se može ponovno zatvoriti, a maksimalni kapacitet vrećice je 1 litra.

Osim toga, ograničenja se odnose i na oštre predmete poput noževa, škarica i šiljatih predmeta. Ovi predmeti moraju biti smješteni u prtljagi koja se predaje, a ne smiju biti u ručnoj prtljazi. Također je važno napomenuti da je zabranjeno nositi bilo kakvo oružje u avionu, uključujući vatreno oružje, suzavac i šokere.

Dobro je imati na umu da svaka zračna luka može imati neka dodatna pravila i ograničenja, stoga je preporučljivo konzultirati službenu web stranicu zračne luke ili kontaktirati njihov službeni centar za korisnike kako biste dobili najnovije informacije i smjernice prije puta.

Putovanje avionom je izuzetno praktično i brzo, ali je važno biti svjestan ograničenja i pravila o tome što je dopušteno nositi u avionu. Pridržavanje ovih smjernica osigurava sigurnost i udobnost svih putnika, te čini putovanje ugodnim i neometanim iskustvom.

Contents

Što je dozvoljeno nositi u avionu?

Kada putujete avionom, postoje neka ograničenja i pravila o tome što je dozvoljeno ponijeti sa sobom u kabini aviona. Ova pravila su postavljena kako bi osigurala sigurnost putnika i posade, te kako bi se spriječilo unošenje opasnih predmeta na let. Evo pregleda onoga što je obično dozvoljeno nositi u avionu:

1. Ručna prtljaga

Većina aviokompanija dozvoljava putnicima da ponesu jedan komad ručne prtljage i jedan manji predmet, kao što je torbica ili laptop torba, u kabini aviona. Dimenzije i težina ručne prtljage mogu se razlikovati ovisno o aviokompaniji, pa je važno provjeriti pravila prije putovanja.

2. Tekućine

Postoje stroga pravila o unošenju tekućina u avion. Putnici moraju stavljati tekućine u boce od 100 ml ili manje i sve boce moraju biti smještene u prozirnu plastičnu vrećicu koja ima kapacitet od ne više od 1 litre. Ova vrećica mora biti zatvorena i dostupna na pregled sigurnosnom osoblju. Tekućine u bočicama veće od 100 ml moraju biti smještene u predanu prtljagu.

3. Oštri predmeti

Kroz provjeru sigurnosnih kontrola nije dozvoljeno unositi oštre predmete kao što su noževi, britvice, škarice, pribor za manikuru i slično. Ovi predmeti moraju biti smješteni u predanu prtljagu.

4. Elektronika

4. Elektronika

Elektronički uređaji, kao što su mobiteli, tableti, prijenosna računala, fotoaparati i električni uređaji, obično su dozvoljeni u kabini aviona. Međutim, u nekim situacijama postoji ograničenje za korištenje ovih uređaja tijekom leta, posebno tijekom polijetanja i slijetanja. Uvijek provjerite pravila i upute svoje aviokompanije prije putovanja.

Važno je napomenuti da svaka aviokompanija može imati svoja specifična pravila i ograničenja o dozvoljenim predmetima u avionu. Stoga, preporučuje se da provjerite ta pravila prije puta kako biste izbjegli moguće probleme na sigurnosnoj kontroli. Također, uvijek je dobro imati sa sobom putno osiguranje i pratiti upute osoblja aviona tijekom leta kako biste osigurali sigurnost i ugodno putovanje.

Saznajte ograničenja i pravila putovanja!

Ako planirate putovati avionom, važno je biti upoznat s ograničenjima i pravilima o tome što smijete nositi sa sobom u prtljazi. Ova pravila mogu varirati ovisno o zemlji, aviokompaniji i vrsti putovanja, stoga je važno provjeriti s relevantnim autoritetima i provajderima prije polaska na putovanje.

Prtljaga u kabini

Većina aviokompanija dopušta putnicima da nose određenu količinu ručne prtljage u kabini aviona. Ova prtljaga obično može biti torba, ruksak ili mali kovčeg određenih dimenzija i težine. Također, postoje ograničenja u vezi s tekućinama koje se mogu nositi u ručnoj prtljazi. Tekućine poput vode, kreme, gela ili parfema obično moraju biti pakirane u malim bočicama od maksimalno 100 ml i smještene u prozirnu zip-lock vrećicu.

Prtljaga u prtljažniku

Putnici obično imaju pravo na određenu količinu prtljage koju mogu besplatno provesti u prtljažniku aviona. Ograničenja se odnose na dimenzije i težinu prtljage. Također, postoje posebna pravila u vezi s opasnim predmetima koji se ne smiju nositi u prtljažniku aviona radi sigurnosti. Ovi predmeti uključuju eksplozive, zapaljive tvari, otrovne ili kemijske supstance.

Zabranjeni predmeti

Pored opasnih predmeta, postoje i drugi predmeti koji su zabranjeni u avionima. To uključuje oštre predmete poput noževa ili škara, oružje i pirotehničke proizvode. Također je važno napomenuti da postoje ograničenja u vezi s unosom hrane i pića u avion. Neki proizvodi mogu biti zabranjeni ili podložni posebnim pravilima, stoga provjerite sa svojom aviokompanijom prije nego što ponesete hranu ili piće sa sobom.

Kontrola sigurnosti

Prilikom putovanja avionom, trebat ćete proći kroz sigurnosnu kontrolu na aerodromu. Ovdje će vaša prtljaga biti pregledana radi provjere zabranjenih predmeta. Važno je biti svjestan pravila i pratiti upute osoblja na sigurnosnoj kontroli kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije ili zadržavanje.

Dodatne napomene

Svakako se raspitajte o dodatnim pravilima putovanja i ograničenjima koje postavlja zemlja u koju putujete. Ove informacije možete provjeriti na službenim stranicama konzulata ili ministarstva vanjskih poslova odgovarajuće zemlje. To će vam pomoći da se pripremite prije putovanja i izbjegnete nepotrebne nesporazume ili probleme na aerodromu.

Ukratko, pravila o prtljazi u avionima mogu biti složena i promjenjiva, stoga je važno biti informiran prije putovanja. Provjerite s aviokompanijom, relevantnim vlastima i pridržavajte se uputa sigurnosnog osoblja na aerodromu kako biste imali siguran i ugodan let.

Količina tečnosti u prtljazi

Kada putujete avionom, postoji određeno ograničenje za unošenje tečnosti u prtljazi. Ovo ograničenje postoji iz sigurnosnih razloga i primjenjuje se kako biste bili sigurni da se u prtljazi ne nalaze opasne supstance ili materijali.

Prema pravilima, svaki putnik može unijeti tečnosti u prtljazi u količini od najviše 100 ml po spremniku. Ovi spremnici moraju biti smješteni u jednoj prozirnoj zip-lock vrećici koja ne prelazi zapreminu od 1 litra. Spremnici moraju biti postavljeni na takav način da se lako mogu pregledati na sigurnosnom pregledu na aerodromu.

Tečnosti koje su dopuštene unijeti u prtljazi uključuju:

 • Voda
 • Sokovi
 • Mlijeko
 • Losioni
 • Gelovi
 • Kreme
 • Parfemi
 • Šamponi
 • Podloge za uklanjanje šminke
 • Tečna ili gelasta hrana

Važno je napomenuti da tečnosti koje unosite u prtljazi moraju biti u originalnom pakiranju ili, ako je to potrebno, u dobro zatvorenim spremnicima. Također, ako imate lijekove ili druge neophodne medicinske proizvode koji su tečnosti, preporučuje se da imate i potvrdu o medicinskom stanju ili recept od liječnika kako biste izbjegli bilo kakve probleme na sigurnosnom pregledu.

Ako imate veću količinu tečnosti koju želite unijeti u prtljazi, poput boca s vinom ili alkoholom, neophodno je da to stavite u glavni prtljag koji će biti predan prilikom prijave leta. U suprotnom, tečnosti u spremnicima većim od 100 ml neće biti dozvoljene u kabini aviona.

Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja o količini tečnosti koju možete unijeti u prtljazi, preporučuje se da se obratite avioprijevozniku ili provjerite službene web stranice aerodroma na kojem ćete letjeti.

Posebna pravila za nošenje tečnosti u avionu

 • Ograničenje: Putnici smeju nositi samo male količine tečnosti u kabini aviona.

 • Bezbednosna pravila: Svaka boca ili posuda koja sadrži tečnost mora biti zapakovana u providnu, plastičnu vrećicu sa zatvaračem.

 • Zapremina tečnosti: Svaka posuda sa tečnošću sme biti zapremine najviše 100 mililitara (ml) ili 3,4 unce (oz).

 • Broj posuda: Ukupan broj posuda sa tečnošću koje putnik sme poneti u kabini ne sme preći 1 litru.

 • Pakovanje posuda: Sve posude sa tečnošću moraju biti zapakovane u jednoj providnoj, plastičnoj vrećici sa zatvaračem. Vrećica mora biti odgovarajuće veličine (maksimalno 1 litra) i mora se lako zatvoriti.

 • Prikazivanje posuda: Vrećica sa posudama tečnosti mora biti izvađena iz prtljaga i prikazana na posebnom sigurnosnom pregledu na aerodromu.

 • Izuzeci: Ova pravila se ne primenjuju na bebe koje putuju sa roditeljima. Bebe smeju nositi mleko, formulu, ili drugu neophodnu tečnost u većim količinama.

Molimo putnike da se pridržavaju ovih posebnih pravila za nošenje tečnosti kako bi svi putnici bili bezbedni tokom putovanja avionom.

Zabranjeni predmeti u avionu

1. Oprema za eksplozivne ili zapaljive materijale

1. Oprema za eksplozivne ili zapaljive materijale

Zabranjen je unos svih predmeta koji sadrže eksplozivne ili zapaljive materijale u avion. To uključuje dinamit, eksplozive, baklje, petarde i slične predmete. Osim toga, zabranjen je i unos predmeta poput zapaljivih tečnosti i plinova kao što su benzin, gorivo za upaljače i sprejevi protiv upaljivača.

2. Oštri i tupi predmeti

Zabranjen je unos svih oštrih i tupih predmeta koji mogu predstavljati opasnost za putnike i posadu aviona. To uključuje noževe, škarice, ključeve s oštrim vrhom, šiljaste predmete poput igala, čekića, metalnih štapova i slično.

3. Tečnosti, kreme i gelovi

Na osnovu pravila o tečnostima, kremama i gelovima (tzv. 3-1-1 pravilo), putnici mogu nositi samo male količine tečnosti u svojoj ručnoj prtljazi. Svaka tečnost mora biti zapakirana u posebne spremnike koji sadrže najviše 100 ml, a svi ti spremnici moraju biti smješteni u jednoj prozirnoj, plastičnoj, zatvorenoj vrećici koja ne prelazi zapreminu od 1 litra. Ova ograničenja odnose se na tečnosti poput vode, dezodoransa, paste za zube, šampona, kreme za sunčanje, parfema i drugo.

4. Oružje i oružni dijelovi

Zabranjen je unos oružja i oružnih dijelova u avion. To uključuje vatreno oružje, kao što su pištolji, puške i ostali tipovi oružja. Osim toga, zabranjen je i unos oružnih dijelova poput zatvarača, cijevi, šanžera i slično. Za prijevoz oružja potrebno je posebno odobrenje i provjera od strane zračne luke.

5. Opasne kemikalije

Zabranjen je unos opasnih kemikalija u avion. To uključuje materijale koji su otrovni, infektivni, radioaktivni ili korozivni. Primjeri takvih kemikalija su žive, radioaktivni materijali, otrovi, kiseline i baze. Ovi predmeti su strogo kontrolirani zbog opasnosti koje mogu predstavljati za zdravlje putnika i posade.

6. Ostali zabranjeni predmeti

Dodatno, postoje i drugi zabranjeni predmeti u avionu koji mogu uključivati opasne tvari, biološke supstance, otrove, droge, nelegalne supstance, otrovne biljke i životinje, kao i ostale predmete koji mogu predstavljati prijetnju za sigurnost i zdravlje putnika i posade. Ovi predmeti se strogo kontroliraju i njihov unos u avion je zakonom zabranjen.

Važno je provjeriti ograničenja i zabrane prije putovanja kako bi se izbjegle bilo kakve neugodnosti i kašnjenja na aerodromu. Pravila o predmetima koji su dopušteni u avionu mogu se razlikovati ovisno o zemlji, avio-kompaniji i vrsti putovanja. Stoga je najbolje konzultirati službene web stranice zračne luke i avio-kompanije kako bi se dobile točne informacije o zabranjenim predmetima i ograničenjima.

Pregled najčešće zabranjenih predmeta

1. Zapaljive tvari

Mnoge zapaljive tvari su strogo zabranjene u avionu, kao što su:

 • Benzin
 • Aceton
 • Etanol
 • Gorivo za upaljače
 • Boje i lakovi na bazi otapala

2. Oštri predmeti

Većina oštrih predmeta zabranjena je u kabini aviona. Ovo uključuje:

 • Noževi
 • Skalpeli
 • Oštri alati
 • Nožići
 • Metalni pribor za manikir

3. Opasne kemikalije

Neki predmeti koji sadrže opasne kemikalije također su zabranjeni za nošenje u avionu. To uključuje:

 • Boce sredstava za čišćenje
 • Klor
 • Kiseline i lužine
 • Amonijak
 • Pločice oslobađajuće topline

4. Oružje i pirotehnika

Avion je strogo kontrolirano područje kada je riječ o oružju i pirotehnici. Stvari koje su zabranjene uključuju:

 • Oružje svih vrsta (pistole, puške, replike oružja)
 • Pirotehnika
 • Sprejevi za samoodbranu
 • Elektrošok uređaji
 • Elektronički detonatori

5. Ograničene tekućine

Postoje ograničenja za nošenje tekućina u avionu. Svi putnici moraju pridržavati se sljedećih pravila:

 • Tekućine moraju biti u spremnicima od najviše 100 ml
 • Svi spremnici moraju biti smješteni u prozirnoj, plastičnoj vrećici
 • Ukupna količina tekućina po putniku ne smije prelaziti 1 litru

Načelno, svaki putnik treba provjeriti pravila i ograničenja za nošenje predmeta u avionu prije putovanja. Svaka zemlja i zračna luka može imati svoje specifične propise, stoga je važno biti informiran prije nego što krenete na putovanje.

Prtljaga u ručnom prtljažniku

Ograničenja za prtljagu u ručnom prtljažniku

Prilikom putovanja avionom, putnici imaju pravo na nošenje ručne prtljage u kabinskom prostoru. Međutim, postoje određena ograničenja i pravila koja treba poštovati prilikom pakiranja ručne prtljage.

Važno je da se putnici upoznaju s ovim ograničenjima kako bi izbjegli nepotrebne komplikacije prilikom ulaska u avion.

Dimenzije i težina prtljage

Prema općim pravilima, putnici mogu nositi jedan komad ručne prtljage s težinom do 8 kilograma. Međutim, dimenzije prtljage također su važne i ovisno o aviokompaniji mogu varirati. Tipične dimenzije koje se obično koriste su 55 cm x 40 cm x 20 cm.

Pored glavnog komada ručne prtljage, putnici generalno mogu nositi i manju torbu ili ruksak koji mora stajati ispod sjedala.

Zabranjena prtljaga

Postoje određene zabrane za nošenje određenih predmeta u ručnoj prtljazi. Zabrane se odnose na oštre predmete kao što su noževi, makaze, igle, šiljci i drugi slični alati. Također su zabranjene eksplozivi, zapaljive tvari, tečnosti u većim količinama (više od 100 ml) i drugi potencijalno opasni materijali. Ove zabrane postavljene su radi sigurnosti svih putnika i posade.

Prtljaga koju morate prijaviti

Postoje situacije u kojima je potrebno prijaviti i spremati prtljagu u podrumskom prostoru aviona. To se odnosi na predmete koji prelaze granice dozvoljenih dimenzija ili težine. Također, veliki predmeti poput sportske opreme ili glazbala, kao i tekućine u količinama većim od 100 ml, moraju se prijaviti i spremati u prtljažnom prostoru.

Kontrola sigurnosti

Nakon što se odvojite od vaše ručne prtljage, ona će proći kroz proces kontrole sigurnosti kako bi se osiguralo da ne sadrži zabranjene predmete. Stoga je važno pakirati ručnu prtljagu odlučno i temeljito kako biste izbjegli probleme na sigurnosnoj kontroli.

Zaključak

Prtljaga koju nosite u ručnom prtljažniku važan je dio putovanja avionom. Ograničenja i pravila za ručnu prtljagu treba pažljivo pratiti kako biste izbjegli probleme na aerodromu. Zapamtite da su ova pravila postavljena radi sigurnosti svih putnika i osoblja. Stoga, provjerite ograničenja svoje aviokompanije prije nego započnete svoje putovanje kako biste se spremili na pravi način.

Pravila o veličini i težini ručne prtljage

Kada putujete avionom, važno je pridržavati se određenih pravila o veličini i težini ručne prtljage. Svaka aviokompanija ima svoja pravila i ograničenja, stoga je važno provjeriti ta pravila prije putovanja kako biste izbjegli dodatne troškove ili probleme na aerodromu.

Veličina ručne prtljage

Većina aviokompanija ima ograničenje za dimenzije ručne prtljage. Obično je dopušteno nositi ručnu prtljagu koja se može smjestiti ispod sjedišta ili u pretincu iznad glave. Tipične dimenzije ručne prtljage su obično oko 55 cm x 40 cm x 20 cm, ali se mogu razlikovati ovisno o aviokompaniji.

Težina ručne prtljage

Osim dimenzija, aviokompanije također imaju ograničenje za težinu ručne prtljage koju svaki putnik može nositi. Obično je dopušteno nositi ručnu prtljagu težine do 7-10 kilograma, ali ovo također može varirati ovisno o aviokompaniji.

Stvari koje su zabranjene u ručnoj prtljazi

Važno je imati na umu da postoje određene stvari koje su zabranjene u ručnoj prtljazi. To uključuje oštre predmete kao što su noževi, britve, škare i slično. Također je zabranjeno nositi tekućine veće od 100 ml u jednom spremniku. Ove stvari trebate staviti u svoju predanu prtljagu koja će biti smještena u prostoru za prtljagu.

Dodatna pravila

Pored veličine i težine, postoje i neka dodatna pravila koja bi trebali imati na umu. Na primjer, postoje određena pravila o elektroničkim uređajima kao što su laptopi i mobilni telefoni. Također postoje posebna pravila za dojenčad i malu djecu.

Provjerite pravila aviokompanije

Prije putovanja, važno je provjeriti pravila svoje aviokompanije kako biste bili sigurni da zadovoljavate sva ograničenja. Aviokompanije često imaju informacije na svojim web stranicama o pravilima i ograničenjima ručne prtljage.

Sažeto, pridržavanje pravila o veličini i težini ručne prtljage ključno je kako biste imali udobno putovanje i izbjegli neugodnosti na aerodromu. Provjerite pravila aviokompanije i pobrinite se da pravilno spakirate svoju ručnu prtljagu kako biste mogli uživati u svojem letu.

Elektronički uređaji u avionu

Prilikom putovanja avionom, postoji nekoliko pravila koje trebate znati o nošenju elektroničkih uređaja. Sigurnost je najvažnija, stoga se pridržavajte svih pravila kako biste izbjegli probleme tijekom putovanja.

Pravila za elektroničke uređaje

 • U svijetu većina zrakoplovnih kompanija dopušta putnicima nošenje elektroničkih uređaja poput prijenosnih računala, tableta, mobilnih telefona i mp3 playera.
 • Uređajima koji se mogu koristiti tijekom leta obično se smatraju uređaji koji imaju izvor napajanja ugrađen unutar sebe i mogu se koristiti bez povezivanja na vanjski izvor napajanja tijekom cijelog leta.
 • Veliki elektronički uređaji poput prijenosnih računala ili tableta trebaju biti postavljeni u posebne pretince u preklopljenom položaju prilikom polijetanja i slijetanja.
 • Tijekom leta, elektroničke uređaje nije dopušteno koristiti tijekom faze polijetanja i slijetanja, kada se obično primjenjuju ograničenja gdje svi putnici trebaju biti vezani sigurnosnim pojasom.
 • Mali elektronički uređaji poput mobitela ili mp3 playera obično se mogu koristiti tijekom cijelog leta, osim tijekom faze polijetanja i slijetanja.

Punjenje elektroničkih uređaja u avionu

Mnogi avioni danas imaju utičnice za punjenje elektroničkih uređaja tijekom leta. Međutim, ne može se svugdje zajamčiti dostupnost utičnica, stoga se preporučuje da napunite svoje uređaje prije putovanja i osigurate da imate dovoljno baterije za vrijeme leta.

Upotreba bežičnih veza tijekom leta

Većina zrakoplovnih kompanija danas dopušta putnicima korištenje bežičnih veza tijekom leta, kao što su Wi-Fi i Bluetooth. Međutim, važno je provjeriti pravila dotične zrakoplovne kompanije prije putovanja kako biste bili sigurni u dozvoljenost njihove upotrebe.

Pravila o nošenju baterija

Baterije su također elektronički uređaji i mogu biti podložne dodatnim ograničenjima prilikom leta. Obično je dopušteno nošenje prijenosnih punjača i rezervnih baterija unutar ručne prtljage, ali postoje ograničenja u pogledu snage i kapaciteta baterija. Preporučuje se provjeriti pravila zrakoplovne kompanije kako biste izbjegli neugodnosti.

Elektronički uređaj Pravila tijekom leta
Prijenosno računalo Postaviti u posebni pretinac tijekom polijetanja i slijetanja
Tablet Postaviti u posebni pretinac tijekom polijetanja i slijetanja
Mobitel Može se koristiti tijekom leta, osim tijekom polijetanja i slijetanja
MP3 player Može se koristiti tijekom leta, osim tijekom polijetanja i slijetanja
Prijenosni punjač Dopušten u ručnoj prtljazi
Rezervna baterija Dopuštena u ručnoj prtljazi, ali s ograničenjima

Pravila o nošenju elektroničkih uređaja na letu

Kada putujete avionom, postoji nekoliko pravila koja treba uzeti u obzir prilikom nošenja elektroničkih uređaja tokom leta. Ova pravila se primjenjuju radi sigurnosti svih putnika i posade aviona.

1. Isključeno vrijeme

 • Svi elektronički uređaji moraju biti isključeni tokom polijetanja i slijetanja.
 • Uključujući mobilne telefone, tablete, prijenosna računala i druge slične uređaje.
 • Mobilni telefoni moraju biti u letnom načinu rada ili potpuno isključeni tokom leta.

2. Uporaba tijekom leta

 • Tokom leta, putnici mogu koristiti elektroničke uređaje koji omogućuju bežično umrežavanje (Wi-Fi).
 • Ovi uređaji se mogu koristiti samo u načinu rada bez povezivanja (Airplane Mode).
 • Upotreba drugih elektroničkih uređaja koji nemaju bežično umrežavanje može biti dopuštena tijekom leta, ali uvijek slijedite upute posade.

3. Veliki elektronički uređaji

 • Veliki elektronički uređaji, poput prijenosnih računala ili igraćih konzola, moraju biti pregledani od strane sigurnosnog osoblja na aerodromu.
 • Ovi uređaji obično moraju biti izvađeni iz torbe ili prtljage i stavljeni u poseban spremnik za rendgenski pregled.

4. Baterije i punjenje

 • Putnici moraju osigurati da njihovi elektronički uređaji imaju dovoljno baterije za cijelo trajanje leta.
 • Ako je potrebno, elektroničke uređaje treba napuniti prije ukrcavanja na avion.
 • U nekim slučajevima, može biti dopušteno punjenje uređaja tijekom leta, ali uvijek slijedite upute posade.

Pravila o nošenju elektroničkih uređaja na letu mogu varirati između zemalja i aviokompanija. Stoga je važno provjeriti s vašom aviokompanijom prije putovanja kako biste se informirali o specifičnim pravilima koja vrijede za vaš let.

FAQ:

Kako mogu saznati što je dopušteno nositi u avionu?

Da biste saznali što se smije ili ne smije nositi u avionu, najbolje je konzultirati web stranicu aviokompanije s kojom putujete. Na tim stranicama obično postoji poseban odjeljak koji se odnosi na pravila prtljage i zabranjene predmete.

Što se smije ponijeti kao ručna prtljaga?

Općenito, u ručnoj prtljazi smijete nositi odjeću, računalne uređaje, elektroničke uređaje, kozmetiku, lijekove, hranu i piće. Međutim, važno je naglasiti da postoje ograničenja kada je riječ o količini tekućina koje možete ponijeti u avionu.

Koja je količina tekućina dopuštena u ručnoj prtljazi?

Prema pravilima, svaka posuda s tekućinom koju nosite u ručnoj prtljazi ne smije biti veća od 100 ml (3,4 unce). Sve posude moraju biti smještene u jednoj prozirnoj, plastičnoj vrećici koja se lako može zatvoriti i ne smije biti veća od 1 litra (1 quart). Svaki putnik smije ponijeti samo jednu takvu vrećicu.

Što se ne smije nositi u avionu?

Postoje određeni predmeti koji se ne smiju nositi u ručnoj prtljazi ili uopće u avionu. To uključuje oštre predmete poput noževa, škara, britva, šiljke, igle, baterijske pakete, pirotehnička sredstva, zapaljive tvari, otrove i kemikalije. Također su zabranjeni i predmeti koji bi mogli predstavljati opasnost, poput eksploziva, oružja ili droga.

Mogu li nositi hranu u ručnoj prtljazi?

Da, možete nositi hranu u ručnoj prtljazi, ali važno je imati na umu da postoje određena ograničenja. Na primjer, tekuća hrana (poput umaka ili juha) mora biti smještena u posudama koje ne prelaze 100 ml i treba biti stavljena u plastičnu vrećicu zajedno s ostalim tekućinama. Tvrda hrana (poput sendviča ili voća) može se nositi bez ograničenja.

Što se događa ako imam predmet koji je zabranjen u avionu?

Ako imate predmet koji je zabranjen u avionu, kao što su nož ili škare, najvjerojatnije će vam biti oduzeti prilikom sigurnosne provjere na aerodromu. Oduzetu predmetu možete povratiti nakon što se vratite s putovanja ili se možete obratiti aerodromskim vlastima za daljnje informacije.