Što se smije nositi u zatvoru: 7 dozvoljenih predmeta

Što Se Smije Nositi U Zatvor

Što Se Smije Nositi U Zatvor

Kada osoba bude zatvorena, postaje važno znati što se smije nositi sa sobom u zatvor kako bi mogli proći procesu pridržavanja zatvorskih pravila i regulacija. Iako je popis predmeta koji su dozvoljeni u zatvoru vrlo ograničen, postoji nekoliko stvari koje su obično dozvoljene i koje mogu pomoći zatvoreniku da provede vrijeme što ugodnije i lakše.

Jedan od dozvoljenih predmeta koji se mogu nositi u zatvoru je odjeća. Zatvorenici obično imaju ograničeni izbor odjeće, ali sigurnosni razlozi i pravila zatvora često postavljaju ograničenja. Uobičajena odjeća uključuje majice, hlače, pidžame, čarape i donje rublje. Važno je napomenuti da se u nekim zatvorima ograničava količina odjeće koju zatvorenik može posjedovati.

Drugi dozvoljeni predmet koji se može nositi u zatvoru su higijenski proizvodi. To uključuje šampone, sapun, paste za zube, četkice za zube, britvice i slične stvari koje su bitne za održavanje osobne higijene. Ovi proizvodi često mogu biti ograničeni ili nadzirani od strane zatvorskih vlasti kako bi se spriječile zloupotrebe ili poremećaji reda u zatvoru.

U svakom slučaju, važno je napomenuti da je popis dozvoljenih predmeta u zatvoru vrlo specifičan za svaki zatvor i može se razlikovati od mjesta do mjesta. Zatvorenici bi trebali provjeriti unaprijed s vlastima ili pravilima zatvora kako bi bili sigurni što mogu nositi sa sobom i izbjeći nepotrebne probleme.

Međutim, postoji nekoliko univerzalnih predmeta koji su tipično dozvoljeni u većini zatvora. To uključuje pisaljke, papir, knjige, časopise i druge slične materijale za čitanje. Ovi predmeti mogu biti korisni za prepuštanje vremena i obrazovanje tijekom boravka u zatvoru. Također mogu pružiti emocionalno i mentalno olakšanje zatvorenicima koji se osjećaju izolirano ili preopterećeno.

Na kraju, neki zatvori također dozvoljavaju vjerske predmete kao što su biblije, koranske knjige ili druge svete spise. Ovi predmeti mogu biti od velike važnosti za zatvorenike koji se oslanjaju na svoju vjeru kao izvor snage i utjehe tijekom razdoblja zatvora. Za mnoge zatvorenike, vjera i religija su ključni dio oporavka i reintegracije u društvo.

Osobna higijena i higijenski proizvodi

Osobna higijena je iznimno važna u zatvoru kako bi se održalo zdravlje i sprečile razne bolesti. Zatvorenici imaju pravo na određene higijenske proizvode koji im omogućuju održavanje osobne higijene. U nastavku su navedeni neki od dozvoljenih predmeta za osobnu higijenu u zatvoru.

Higijenski set

Zatvorenici imaju pravo na higijenski set koji se sastoji od osnovnih higijenskih proizvoda. Ovaj set uključuje:

 • Sapun za pranje tijela
 • Šampon za kosu
 • Pasta za zube
 • Četkica za zube
 • Britvice za brijanje (bez oštrih dijelova)

Papirnate maramice i toaletni papir

Zatvorenici imaju pravo na korištenje papirnatih maramica i toaletnog papira za održavanje higijene. Ovi proizvodi su ključni za održavanje čistoće i sprečavanje infekcija.

Higijenski ručnici

Zatvorenici imaju pravo na higijenske ručnike koji se koriste za sušenje nakon tuširanja ili pranja ruku. Ovi ručnici trebaju biti čisti i mijenjati se redovito kako bi se izbjegla kontaminacija i širenje bolesti.

You might be interested:  Kako Razbistriti Vodu U Bazenu

Higijenski ulošci i tamponi

Higijenski ulošci i tamponi

Zatvorenice imaju pravo na korištenje higijenskih uložaka i tampona tijekom menstruacije. Ovi proizvodi su bitni za očuvanje higijene i udobnosti tijekom menstruacijskog ciklusa.

Higijenske vrećice

Zatvorenici imaju pravo na korištenje higijenskih vrećica za odlaganje korištenih higijenskih proizvoda. Ove vrećice osiguravaju adekvatno odlaganje otpada i sprječavaju neugodne mirise i kontaminaciju.

Zubna nit i usta za ispiranje

Zatvorenici imaju pravo na korištenje zubne niti i usta za ispiranje kako bi održavali oralnu higijenu. Ovi proizvodi su bitni za održavanje zdravlja zubi i desni te sprečavanje bolesti usne šupljine.

Tablete za dezinfekciju

Zatvorenici imaju pravo na korištenje tableta za dezinfekciju koje se otapaju u vodi kako bi se održala čistoća i dezinfekcija osobnih predmeta. Ove tablete su učinkovite u sprječavanju širenja bakterija i infekcija.

Ostali higijenski proizvodi

Ostali dozvoljeni higijenski proizvodi u zatvoru uključuju četkicu za kosu, češalj, papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu, dezodorans bez alkohola i kreme za njegu kože.

U zatvoru je osobna higijena bitna kako bi se očuvalo zdravlje zatvorenika i sprječile razne bolesti. Pravilno održavanje higijene i korištenje dozvoljenih higijenskih proizvoda je od vitalne važnosti za dobrobit zatvorenika.

Odjeća i obuća

Maksimum za zatvorenike

U zatvoru postoje određena pravila i ograničenja kada je u pitanju odjeća i obuća koje zatvorenici mogu nositi. Ovi propisi su postavljeni kako bi održali sigurnost i red u zatvorskom okruženju.

Uniforma zatvorenika

U mnogim zatvorima, zatvorenici su obavezni nositi uniformu koju je postavila sam zatvor. Ova uniforma obično uključuje tradicionalno plavu zatvorsku košulju i hlače.

Dozvoljena odjeća

Pored uniforme, zatvorenici obično imaju pravo nositi odjeću koju su donijeli sa sobom prilikom ulaska u zatvor. Ova odjeća mora biti prikladna i ne smije sadržavati provokativnu ili uvredljivu grafiku ili poruke.

Ograničenja na obuću

U mnogim zatvorima postoji ograničenje u vezi obuće koja se može nositi. Često se od zatvorenika zahtijeva nošenje obuće koja ne sadrži metalne dijelove ili pertle koje bi mogle biti učvršćene ili manipulirane na bilo koji način.

Ograničenja na nakit i dodatke

Zatvorenici obično nemaju dozvolu nositi nakit i dodatke kao što su satovi, prstenje ili lančići. Ovi predmeti mogu biti potencijalno opasni i mogu se koristiti kao oružje ili sredstvo za izvršenje samoozljeđivanja.

Pregled i kontrola odjeće i obuće

U zatvoru se redovito provode pregledi odjeće i obuće zatvorenika kako bi se osiguralo da nema neprikladnih ili zabranjenih predmeta. Pregledi mogu uključivati fizičko pretraživanje ili korištenje rendgenskih skenera.

Zaključak

Iako su zatvorenici ograničeni u odabiru odjeće i obuće koju smiju nositi, ova ograničenja su postavljena zbog sigurnosti i dobrobiti svih zatvorenika i osoblja u zatvoru. Pridržavanje ovih pravila je važno kako bi se održao red i sigurnost unutar zatvorskog okruženja.

Krevet i posteljina

U zatvoru, krevet je osnovna i neophodna stavka za svakog zatvorenika. Zatvorenici obično dobijaju krevet koji se sastoji od metala ili drva, a dušek je obično debel i pruža udobnost.

Zatvorenici imaju pravo na posteljinu koja uključuje čaršav za pokrivanje madraca, jastučnicu i jastuk. Ove stavke obično dostavlja zatvor, ali zatvorenici također mogu donijeti svoju posteljinu ako to žele. Važno je napomenuti da posteljina mora biti čista i u dobrom stanju.

U zatvorima postoji stroga kontrola kada je u pitanju posteljina kako bi se održala higijena i spriječio unos zabranjenih predmeta. Stoga je važno da zatvorenici održavaju čistoću svog kreveta i posteljine u skladu sa zatvorskim pravilima.

Ukoliko zatvorenici žele koristiti dodatne predmete kao što su popluni ili jastuci, obično mogu podnijeti zahtjev nadležnim vlastima. Međutim, ovo ovisi o politici određenog zatvora i može biti podložno odobrenju.

Osobni dokumenti i novac

Za vrijeme boravka u zatvoru, važno je da imate svoje osobne dokumente i nešto novca. Ovdje su neki od predmeta koje smijete imati sa sobom:

 • Osobni dokumenti: Svaka osoba koja ulazi u zatvor mora imati valjane osobne dokumente sa sobom. To može uključivati osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku dozvolu. Dokumenti će biti provjereni prilikom ulaska, ali bitno je da ih imate na sigurnom mjestu tijekom boravka u zatvoru.
 • Novac: U zatvoru vam obično nije dopušteno imati veće količine novca. Međutim, možda ćete imati mogućnost imati manji iznos novca sa sobom. To može biti korisno za male kupnje u kantini ili za druge sitne troškove koji bi se mogli pojaviti tijekom boravka u zatvoru.
You might be interested:  Kada Stupa Na Snagu Novi Zakon O Radu

Imajte na umu da svako zatvorsko pravilo može imati dodatne specifične uvjete za osobne dokumente i novac, pa je najbolje konzultirati zatvorske upravitelje ili priručnik za pravila kako biste bili sigurni da se pridržavate svih propisa.

Komunikacijski uređaji

Mobilni telefoni

Mobilni telefoni su jedan od najčešće korištenih komunikacijskih uređaja u zatvorima. Međutim, u mnogim zatvorima, mobilni telefoni su zabranjeni jer mogu biti korišteni za organiziranje ilegalnih aktivnosti ili komunikaciju s vanjskim svijetom koji može ugroziti sigurnost zatvorske ustanove.

Prijenosna računala

Prijenosna računala su također zabranjena u većini zatvora jer mogu omogućiti pristup internetu i komunikaciju s vanjskim svijetom. Ovo može predstavljati sigurnosni rizik i omogućiti zatvorenicima da pristupe neovlaštenim informacijama ili nastave ilegalne aktivnosti.

Radioprijemnici

Radioprijemnici su često dozvoljeni u zatvorima kako bi zatvorenici mogli pratiti vijesti i druge medijske sadržaje. Međutim, mogu biti ograničeni na određene kanale ili vremensko razdoblje kako bi se osigurala sigurnost i održavanje reda.

Telefonski aparati

Telefonski aparati su obično postavljeni u zajedničke prostorije u zatvorima kako bi zatvorenici mogli obavljati telefonske pozive. Ovi uređaji su često nadzirani, a zatvorenici imaju ograničen pristup njima kako bi se spriječila zloupotreba.

Interkom sustavi

Interkom sustavi su često korišteni u zatvorima kako bi omogućili komunikaciju između zatvorenika i osoblja zatvora. Ovi uređaji su često instalirani u zatvorskim sobama, hodnicima i drugim zajedničkim područjima.

Pisalni pribor

Pisalni pribor uključuje olovke, papir i druge materijale koje zatvorenici mogu koristiti za pisanje. Ovi predmeti su često dozvoljeni u zatvorima kako bi zatvorenici mogli pisati pisma ili voditi dnevnik.

Elektroničke igre

U nekim zatvorima, zatvorenicima se može dozvoliti posjedovanje određenih elektroničkih igračaka kako bi se zabavili i smanjili stres. Međutim, često postoje ograničenja na vrste igara i vrijeme kada se mogu koristiti.

Predmet Dozvoljen?
Mobilni telefoni Obično zabranjeni
Prijenosna računala Obično zabranjena
Radioprijemnici Često dozvoljeni
Telefonski aparati Često dostupni
Interkom sustavi Često dostupni
Pisalni pribor Često dostupan
Elektroničke igre Ovisi o pravilima zatvora

Knjige i obrazovni materijali

Knjige i obrazovni materijali predstavljaju važan aspekt zatvorskog sustava kada je u pitanju edukacija i rehabilitacija zatvorenika. Pristup knjigama i drugim obrazovnim materijalima omogućuje zatvorenicima da stječu znanje, poboljšavaju vještine i provode vrijeme na produktivan način.

U zatvoru su dostupne razne vrste knjiga, uključujući beletristiku, publicistiku, stručnu literaturu, biografije i memoare. Zatvorenici mogu izabrati knjige koje ih zanimaju i koje doprinose njihovom obrazovanju i razvoju. Također je moguće posuditi knjige iz zatvorske biblioteke ili kupiti vlastite knjige putem zatvorskog šop-a.

Pored knjiga, zatvorenici mogu koristiti i druge obrazovne materijale kao što su udžbenici, časopisi, novine i radne sveske. Ti materijali mogu se koristiti za učenje jezika, matematike, povijesti, umjetnosti i drugih predmeta. Također, zatvorenici mogu pristupiti računalima sa edukativnim programima radi samostalnog učenja i razvoja vještina.

Da bi se osiguralo da zatvorenici imaju pristup obrazovnim materijalima, zatvorske vlasti mogu organizirati radionice, tečajeve ili druge oblike formalnog i neformalnog obrazovanja. Ovi programi pružaju zatvorenicima priliku da steknu nove vještine, razviju svoje interese i budu psihološki angažirani tijekom svog boravka u zatvoru.

Važno je napomenuti da postoji određeni nadzor nad knjigama i obrazovnim materijalima koji ulaze u zatvor kako bi se osiguralo da ne sadrže ilegalne ili opasne materijale. Također se mogu primjenjivati određene restrikcije na vrstu knjiga koje su dopuštene u zatvoru.

Pravila i smjernice

 • Zatvorenicima je obično dozvoljeno posjedovati određeni broj knjiga i obrazovnih materijala.
 • Knjige i obrazovni materijali moraju biti pregledani i odobreni od strane zatvorskih vlasti.
 • Neke vrste knjiga, kao što su priručnici za izradu oružja ili upute za ilegalne aktivnosti, strogo su zabranjene.
 • Zatvorenici su odgovorni za održavanje knjiga i obrazovnih materijala u dobrom stanju.

Koristi čitanja i obrazovanja u zatvoru

Pravilan pristup knjigama i obrazovnim materijalima može pružiti zatvorenicima mnoge koristi, uključujući:

 1. Razvoj kritičkog razmišljanja i analitičkih vještina
 2. Poboljšanje jezičnih vještina i pismenosti
 3. Stjecanje novih znanja i informacija
 4. Poboljšanje samodiscipline i koncentracije
 5. Smanjivanje stresa i dosade
 6. Priprema za povratak u društvo nakon puštanja iz zatvora

Zaključak

Knjige i obrazovni materijali igraju ključnu ulogu u zatvorskom sustavu za pružanje edukacije i rehabilitacije zatvorenika. Ovi resursi omogućuju zatvorenicima da se razvijaju intelektualno, emocionalno i socijalno, te se pripreme za povratak u društvo nakon završetka kazne. Pravilan pristup knjigama i obrazovnim materijalima ima pozitivan utjecaj na zatvorenike i pomaže u njihovom procesu resocijalizacije.

You might be interested:  Kako Zaustaviti Obilna Menstrualna Krvarenja

Hrana i piće

Hrana i piće

U zatvoru je strogo regulirana hrana i piće koju zatvorenici smiju imati. Sva hrana i piće moraju biti odobreni i dobiveni putem zatvorske kuhinje. Ovdje su neki od dozvoljenih predmeta koji se odnose na hranu i piće u zatvoru:

1. Zatvorska hrana

Zatvorenicima se pruža obrok tri puta dnevno. Ovi obroci obično sadrže osnovne sastojke poput povrća, mesa, mliječnih proizvoda i žitarica. Zatvorenicima se pruža uravnotežena prehrana koja zadovoljava njihove prehrambene potrebe. U zatvorskom jelovniku mogu biti prisutni razni oblici hrane poput juha, rezanaca, supe, mesa i ribe.

2. Pakirane hrane

Zatvorenici mogu imati neke vrste pakirane hrane, poput krekera, keksa ili instant juhe. Ove vrste hrane ili zalogaja dostupni su u zatvorskoj trgovini ili izvan zatvora, ali moraju biti pregledane i odobrene prije nego se mogu unijeti u sam zatvor.

3. Piće

Zatvorenici smiju konzumirati vodu, mlijeko i sokove koje pruža zatvor. Ovisno o pravilima zatvora, zatvorenicima može biti dozvoljeno imati i određene vrste bezalkoholnih pića. Alkoholna pića strogo su zabranjena u zatvoru i njihovo posjedovanje ili konzumacija može rezultirati disciplinskim mjerama.

4. Kava i čaj

U većini zatvora zatvorenici mogu imati pristup kavi ili čaju. Ova pića obično su dostupna samo tijekom određenog vremenskog razdoblja, poput doručka ili večere. Kava i čaj pružaju zatvorenicima osjećaj normalnosti i mogu biti dio njihove svakodnevne rutine.

5. Dodaci prehrani

U nekim slučajevima zatvorenicima može biti dopušteno imati određene dodatke prehrani. Ovi dodaci mogu uključivati vitamine, mineralne dodatke ili proteinske napitke. Međutim, zatvorenici moraju dobiti odobrenje i pratiti upute zdravstvenog osoblja kako bi se osigurala sigurna upotreba ovih dodataka.

6. Dostava hrane

U nekim zatvorima zatvorenicima može biti dopušteno primanje hrane putem dostave, ali je često veoma ograničeno. Samo određene vrste hrane, poput konzervirane hrane ili pakiranih zalogaja, mogu biti dopuštene. Dostava hrane obično je podložna strogom pregledu i pravilima koja se primjenjuju u svakom pojedinom zatvoru.

7. Stroga pravila

Važno je napomenuti da su sva hrana i piće u zatvoru podložni strogoj kontroli i ograničenjima. Zatvorske vlasti pažljivo reguliraju unos hrane kako bi se osigurala sigurnost i red unutar zatvorskog sustava. Bilo koja zloupotreba hrane ili pića može rezultirati disciplinskim mjerama za zatvorenike.

Ukratko, hrana i piće u zatvoru strogo su regulirani i svaki zatvor može imati specifična pravila i propise. Važno je da zatvorenici surađuju i poštuju ta pravila kako bi se održao red i sigurnost unutar zatvorskog okruženja.

FAQ:

Koje predmete zatvorenici smiju imati u svojoj ćeliji?

Zatvorenici u Hrvatskoj mogu imati određene predmete u svojoj ćeliji. To uključuje garderobu, higijenske predmete, posteljinu, kuhinjske predmete, četke za zube, pribor za brijanje, svjetiljke i neke druge osnovne stvari.

Je li zatvorenicima dopušteno imati mobitel u ćeliji?

Ne, zatvorenicima nije dopušteno imati mobitel u ćeliji. Mobilni telefoni su strogo zabranjeni u zatvorima u Hrvatskoj kako bi se spriječila komunikacija između zatvorenika i vanjskog svijeta, uključujući i mogućnost organiziranja ilegalnih aktivnosti.

Koje vrste odjeće zatvorenici mogu nositi?

Zatvorenici mogu nositi svoju vlastitu odjeću u zatvoru, ali postoji nekoliko ograničenja. Odjeća ne smije biti vulgarna ili prikazivati ​​nedolične ili nasilne simbole. Također, odjeća ne smije biti previše labava kako bi se spriječila mogućnost skrivanja zabranjenih predmeta.

Smiju li zatvorenici imati osobne higijenske predmete u ćeliji?

Da, zatvorenici imaju pravo imati osobne higijenske predmete u svojoj ćeliji. To uključuje sapun, šampon, četkicu za zube, pastu za zube, pribor za brijanje, toaletni papir i slično. Zatvori također osiguravaju redovitu dostavu ovih predmeta zatvorenicima kako bi se održala higijena.

Imaju li zatvorenici pristup knjigama i drugim oblicima zabave?

Da, zatvorenici imaju pravo pristupa knjigama i drugim oblicima zabave. Zatvori često imaju biblioteke s raznovrsnom literaturom kojoj zatvorenici mogu pristupiti. Također, postoji mogućnost sudjelovanja u kulturnim i obrazovnim aktivnostima koje pružaju dodatnu zabavu i stimulaciju.

Smiju li zatvorenici imati kućne ljubimce u ćeliji?

Ne, zatvorenici ne smiju imati kućne ljubimce u svojoj ćeliji. Zatvori su uvjetovani i strukturirani prostori koji nisu prikladni za držanje životinja. Osim toga, kućni ljubimci mogu uzrokovati probleme s higijenom i sigurnošću u zatvoru.