Što vidjeti u Beču - Najbolje turističke atrakcije

Što Vidjeti U Beču

Što Vidjeti U Beču

Beč, prijestolnica Austrije, jedan je od najljepših gradova u Europi i popularna turistička destinacija. Grad je poznat po svojoj bogatoj povijesti, prekrasnoj arhitekturi i kulturnom nasljeđu. Beč nudi mnogo atrakcija i aktivnosti za posjetitelje svih dobnih skupina.

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Beču je Schönbrunnska palača, koja je bila rezidencija dinastije Habsburg. Palača je okružena prekrasnim vrtovima i parkom, a posjetitelji mogu istražiti palaču, dvorce, muzeje i labirint, kao i uživati u prekrasnom pogledu na grad.

Druga popularna atrakcija je Katedrala Svetog Stjepana, jedan od najvažnijih simbola Beča. Ova gotička katedrala ima impresivnu arhitekturu i bogato unutrašnjost. Posjetitelji mogu se popeti na krov katedrale i uživati u panoramskom pogledu na grad.

Kunsthistorisches Museum je još jedna nezaobilazna obilaznica u Beču. Ovo muzej umjetnosti smješten je u prekrasnoj zgradi i ima jednu od najvažnijih umjetničkih zbirki u svijetu. Posjetitelji mogu vidjeti remek-djela Rafaela, Tiziana, Rubensa i drugih poznatih slikara.

Beč također nudi mnogo drugih zanimljivih atrakcija poput Opera Beč, Hofburg palače, dvorca Belvedere i mnogih drugih. Također je poznat po svojim kavama i slastičarnicama, gdje posjetitelji mogu kušati ukusne kolače i tradicionalne bečke delicije.

Ukratko, Beč je grad koji nudi širok spektar turističkih atrakcija i aktivnosti. Nezavisno od interesa posjetitelja, Beč ima nešto za svakoga i zadovoljit će i najzahtjevnije putnike.

Beč – Važne turističke atrakcije

1. Schönbrunski Dvorac

Šönbrunski dvorac je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Beču. Ovaj barokni dvorac i njegovi prekrasni vrtovi su dio UNESCO-ve svjetske baštine. Posjetitelji mogu istražiti dvoranu ogledala, kraljevske apartmane i ljupke vrtove s fontanama i paviljonima. Dvorac također nudi veličanstven pogled na Beč.

2. Stephansdom

Stephansdom ili Katedrala Sv. Stjepana je ikonska znamenitost Beča. Ova gotička katedrala s impresivnim tornjem dominantna je u bečkom krajoliku. Posjetitelji mogu se popeti na vrh tornja i uživati u panoramskom pogledu na grad. Unutar katedrale, mogu razgledati bogate umjetničke djela, uključujući i grobnicu Habsburgovaca.

3. Hofburg

Hofburg je još jedan važan dio bečke povijesti. Bivša carska rezidencija, ovaj kompleks dvoraca sada je dom brojnih muzeja, kao što su muzej Sisi, carska apartmana i španjolska škola jahanja. Posjetitelji mogu također razgledati Hofburgske vrtove i posjetiti carsku kapucinsku grobnicu.

4. Opera Beč

Crno-zlatna zgrada Opera Beč jedna je od vodećih opera u svijetu. Ovdje možete uživati u izvedbama klasičnih opera Mozarta, Beethovena i drugih velikih kompozitora. Možete posjetiti unutrašnjost zgrade ili kupiti ulaznice za neku od predstava. Ako ne želite gledati predstavu, možete se prošetati oko zgrade i diviti se njezinoj ljepoti.

5. Prater

Prater je tradicionalni zabavni park u Beču. Ovdje se posjetitelji mogu provozati poznatim ferris wheel Riesenrad, koji nudi izvanredne poglede na grad. Park također ima mnoge druge atrakcije, kao što su vožnje vlakčićem i vožnje roller coasterom. Tu je i mnogo restorana i kafića gdje posjetitelji mogu se opustiti i uživati u obrocima ili pićima.

Katedrala Sv. Stjepana

Katedrala Sv. Stjepana (Stephansdom) je najpoznatija crkva u Beču i simbol grada. Sagrađena je u gotičkom stilu i remek-djelo je austrijske arhitekture. Crkva je posvećena Sv. Stjepanu, koji je bio prvi kršćanski mučenik prema Bibliji.

Stephansdom se nalazi u samom središtu Beča i svojim impozantnim izgledom privlači pažnju posjetitelja. Crkva ima karakteristične vitke tornjeve koji se uzdižu u nebo i mogu se vidjeti iz svih dijelova grada. Unutar crkve možete vidjeti mnoge umjetničke djela, poput oltara i kipova.

You might be interested:  Kako Izgleda Mrsa Na Koži

Ova katedrala je također važno povijesno mjesto, budući da su se u njoj održavali brojni državni događaji. Također je važno turističko odredište, a posjetitelji mogu se penjati na tornjeve crkve i uživati u prekrasnom pogledu na grad.

Neke od značajnih karakteristika Katedrale Sv. Stjepana u Beču su:

 • Unutrašnjost crkve je ukrašena brojnim freskama, vitražima i skulpturama.

 • Katedrala je dom mnogim važnim relikvijama, uključujući ostatke Sv. Stjepana.

 • Tornjevi crkve pružaju prekrasan pogled na Beč i okolne znamenitosti.

 • Kroz povijest, crkva je pretrpjela razne obnove i nadogradnje, što se može vidjeti u njenom arhitektonskom stilu.

Radno vrijeme i ulaznice

Katedrala Sv. Stjepana otvorena je svakodnevno za posjetitelje. Ulaz je slobodan, ali za penjanje na tornjeve postoji dodatna naknada. Radno vrijeme crkve varira, pa se preporučuje provjeriti ažurirane informacije prije posjeta.

Kako doći do Katedrale Sv. Stjepana

Katedrala se nalazi u samom središtu Beča, pa je lako dostupna pješice ili javnim prijevozom. Najbliža metro stanica je Stephansplatz, koja je povezana s mnogim linijama gradskog prijevoza.

Schönbrunn palača

 • Povijest: Schönbrunn palača, sagrađena u 18. stoljeću, jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija Beča. Izvorno je služila kao ljetna rezidencija Habsburške dinastije i danas je jedan od najbolje očuvanih dvoraca iz tog razdoblja.

 • Arhitektura: Palača se sastoji od glavnog dvorca, vrtova, labirinta i životinjskog vrta. Glavni dvorac ima prekrasne barokne i rokoko sobe koje posjetitelji mogu razgledati. Vrtovi su uređeni u stilu francuskog vrta i nude prekrasne staze i fontane.

 • Turističke atrakcije: Posjetitelji mogu razgledati unutrašnjost dvorca i istraživati prostoriju u kojoj je rođen austrijski car Franjo Josip I. Tu je i prekrasna Gloriette, koja nudi panoramski pogled na dvorac i okolni krajolik. Također, labirint i životinjski vrt su posebne atrakcije za djecu.

 • Organizirani obilasci: Palača nudi različite vrste organiziranih obilazaka, uključujući vođene ture kroz unutrašnjost dvorca, razgledavanje vrtova i posjete životinjskom vrtu. Posjetitelji također mogu sudjelovati u vrtlarstvu ili kušati tradicionalnu bečku kavu u restoranu palače.

Bečka Državna opera

Bečka Državna opera je jedna od najpoznatijih i najprestižnijih opera u svijetu. Smještena u centru Beča, opera je poznata po svojim izvanrednim produkcijama i vrhunskim izvođenjima klasičnih opera.

Opera je otvorena 1869. godine i od tada je domaćin brojnim vodećim svjetskim opernim pjevačima i orkestrima. Uz njušku zgradu i prepoznatljivu pozlaćenu skulpturu Genija glazbe na vrhu zgrade, Bečka Državna opera je jedan od najznamenitijih simbola grada Beča.

Ako posjetite Bečku Državnu operu, imat ćete priliku vidjeti izvedbe klasičnih opera kao što su Mozartova “Čarobna frula” i “Don Giovanni”, Verdijeva “Traviata” i “Aida”, Puccinijeva “Madama Butterfly” i mnoge druge.

Ulaznice za operu mogu biti vrlo tražene, pa je preporučljivo rezervirati ih unaprijed. Na raspolaganju su i ture zgrade Bečke Državne opere, koje vam omogućuju da saznate više o povijesti ove renomirane institucije.

Bečka Državna opera također je domaćin Bečkog opernog bala, godišnjeg događaja koji je jedan od najvažnijih događaja u bečkom društvenom kalendaru. Balo se održava svake godine u veljači i privlači goste iz cijelog svijeta koji dolaze uživati u elegantnim plesovima i prekrasnoj atmosferi.

Ako volite operu ili jednostavno želite doživjeti nešto posebno tijekom svog posjeta Beču, posjetite Bečku Državnu operu i uživajte u izvanrednoj glazbi i prekrasnoj arhitekturi.

Hundertwasser kuća i muzej

Hundertwasser kuća i muzej u Beču jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija. Ova neobična zgrada napravljena je prema projektu austrijskog umjetnika Friedensreicha Hundertwassera.

Kuća i muzej Hundertwasser može se opisati kao svojevrsna arhitektonska čudesa, s neravnim površinama, šarenim fasadama i biljnim ukrasima. Ova zgrada predstavlja kombinaciju modernog dizajna i prirodnih elemenata, a njena izgradnja završena je 1986. godine.

Unutrašnjost kuće i muzeja Hundertwasser također je jedinstvena. Posjetitelji mogu vidjeti izložene umjetničke radove Hundertwassera, kao i doživjeti nesvakidašnju atmosferu prostora. Muzej također organizira različite radionice i događaje posvećene umjetnosti.

Kuća i muzej Hundertwasser nalaze se u tunelu Hundertwasser, koji je jedna od glavnih turističkih atrakcija Beča. Ova zgrada privlači veliki broj posjetitelja svake godine i smatra se jednim od najintenzivnijih i najzanimljivijih umjetničkih projekata 20. stoljeća.

You might be interested:  Kako Skenirati Qr Kod

Neke od najzanimljivijih karakteristika Hundertwasser kuće i muzeja:

Neke od najzanimljivijih karakteristika Hundertwasser kuće i muzeja:

 • Neobične fasade s raznobojnim pločicama i biljnim ukrasima.
 • Prostori u kojima se kombiniraju različiti materijali i često nemaju ravne površine.
 • Unutrašnjost kuće i muzeja kao umjetničko djelo.
 • Radovi umjetnika Hundertwassera izloženi su unutar muzeja.
 • Različite radionice i događaji posvećeni umjetnosti koje organizira muzej.

Ako posjetite Beč, obavezno posjetite Hundertwasser kuću i muzej i otkrijte jedinstvene arhitektonske ljepote i umjetničke radove umjetnika Friedensreicha Hundertwassera.

Prater – zabavni park

Prater je najpoznatiji zabavni park u Beču i jedna od najstarijih zabavnih atrakcija u svetu. Nalazi se na površini od oko 6 kvadratnih kilometara i popularan je među turistima i lokalnim stanovništvom.

Zabavni park Prater je poznat po svojem ikoničnom simbolu – Velikom točku. Ova ogromna točka visoka je 65 metara i pruža panoramski pogled na grad. Možete uživati u vožnji na točku i videti neverovatan pogled na Beč.

U Prateru se nalazi i mnogo drugih atrakcija koje će vam pružiti dozu adrenalina i zabave. Tu je i nekoliko roller coastera, kao što je popularni “Superman” roller coaster, brzi vlak koji pruža uzbudljivo putovanje kroz park, i “Volare” roller coaster, koji vam omogućava da doživite senzaciju letenja.

Osim adrenalinskih vožnji, u Prateru možete uživati i u tradicionalnim zabavnim igrama kao što su ringišpil, streličarstvo i bacanje sa kladioničarskom kutijom. Takođe se možete opustiti u nekom od restorana i kafića u parku i uživati u lokalnoj kuhinji i piću.

Za decu postoji i zabavni deo parka sa mnogo vožnji i igara prilagođenih njima. Tu su troleri, mali roller coasteri i dečije igraonice u kojima će se deca sigurno zabaviti.

Prater je takođe poznat po svojoj bogatoj istoriji. Osnovan je 1766. godine i pružao je prostor za lov i vožnju kočijama za tadašnje vladare. Kasnije se razvio u popularnu destinaciju za zabavu, a danas je jedno od omiljenih mesta za provođenje slobodnog vremena u Beču.

Ako posetite Beč, ne propustite priliku da posetite Prater i uživate u njegovim zabavnim atrakcijama i atmosferi. Bez obzira da li tražite adrenalin, tradicionalnu zabavu ili samo opuštanje, Prater ima nešto za svakoga.

Muzej Albertina

Muzej Albertina je jedan od najznačajnijih muzeja u Beču. Smješten je u palači Hofburg, odiše elegancijom i bogatom kulturnom baštinom. Muzej je osnovan 1805. godine i ima impresivnu zbirku umjetničkih djela, posebno grafike i crteža.

Zbirka grafike

Zbirka grafike u Muzeju Albertina ima preko milijun djela, što je čini jednom od najvećih zbirki grafike na svijetu. Ovdje možete vidjeti remek-djela umjetnika kao što su Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Dürer i mnogi drugi. Izložene su grafike različitih stilova i razdoblja, od srednjovjekovne do suvremene umjetnosti.

Zbirka crteža

Albertina također ima važnu zbirku crteža, koja obuhvaća razdoblje od renesanse do moderne umjetnosti. Crteži su vrlo osjetljive i detaljne umjetničke forme, koje pružaju uvid u umjetnikov stvaralački proces. U ovoj zbirci možete vidjeti originalne crteže umjetnika poput Raffaela, Rubensa, Cézannea i Klimta.

Izložbe

U Muzeju Albertina uvijek se organiziraju zanimljive privremene izložbe. Izložbe su posvećene različitim umjetničkim temama, kao i temama iz povijesti i kulture. Posjetitelji imaju priliku vidjeti rijetka umjetnička djela iz cijelog svijeta. Provjerite raspored izložbi prije posjeta muzeju.

Kipovi i skulpture

 • Muzej Albertina također posjeduje značajnu kolekciju kipova i skulptura. Ovi trodimenzionalni umjetnički radovi prikazuju različite stilove i materijale, od mramora do bronze. Posjetitelji mogu uživati u prekrasnim kipovima iz različitih razdoblja i kultura.
 • Jedna od najpoznatijih skulptura u muzeju je “Daphne” od Gian Lorenza Berninija, koja prikazuje grčku mitološku priču.

Radionice i događaji

Muzej Albertina također organizira radionice i događaje za posjetitelje svih uzrasta. Ovdje možete sudjelovati u kreativnim radionicama, predavanjima i interaktivnim izložbama. Također se mogu organizirati posebna događanja i koncerti u prekrasnom okruženju muzeja.

Informacije za posjetitelje

Muzej Albertina otvoren je svakodnevno od 10 sati do 18 sati. Ulaznice se mogu kupiti na ulazu u muzej ili online. Cijena ulaznica ovisi o vrsti posjeta i dobi posjetitelja. Također se nude vodiči na raznim jezicima, uključujući engleski, njemački i francuski.

Posjet Muzeju Albertina pruža fascinantan uvid u svijet umjetnosti. Bez obzira jeste li ljubitelj grafike, crteža, skulptura ili jednostavno želite istražiti kulturno bogatstvo Beča, Muzej Albertina je obavezna destinacija za sve posjetitelje!

Karlskirche crkva

Karlskirche crkva ili Karlova crkva je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Beču. Ova prekrasna barokna crkva posvećena je svetom Karlu Boromejskom, zaštitniku Beča od epidemija.

You might be interested:  Kako Se Zaposliti U Lidlu

Crkva se nalazi u četvrti Karlsplatz u centru grada i predstavlja jedan od najvažnijih primjera barokne arhitekture u Beču. Izgrađena je u 18. vijeku kao zahvalnost za spašavanje grada od epidemije kuge.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika Karlskirche crkve je njezina veličanstvena fasada sa stubovima, skulpturama i zlatnim ornamentima. Unutrašnjost crkve također je impozantna sa svojim mramornim stupovima, freskama i prekrasnom kupolom.

Posjetitelji mogu se popeti na visoko galeriju iznad glavnog oltara i uživati u prekrasnom pogledu na unutrašnjost crkve. Također, možete se popeti na vrh crkvene kupole i uživati u pogledu na panoramu Beča.

U blizini Karlskirche crkve nalazi se Karlov trg sa prekrasnim vrtom, fontanom i statuom svetog Karla Boromejskog.

Ako posjetite Beč, ne propustite posjetiti ovu prekrasnu baroknu crkvu koja je ne samo vjerski objekt, već i jedna od najvažnijih turističkih atrakcija grada.

Hofburg palača

Hofburg palača je jedna od najspektakularnijih turističkih atrakcija u Beču. Ova impozantna palača je nekada bila rezidencija Habsburške dinastije, koja je vladala Austro-Ugarskom carevinom. Danas je Hofburg dom nekoliko važnih muzeja, od kojih su neki otvoreni za javnost.

Palača je građena u različitim stilovima i arhitektonskim fazama, zbog čega se može vidjeti mješavina različitih stilova, kao što su gotika, renesansa, barok i rokoko. Najpoznatija zgrada u kompleksu Hofburga je Burgtheater, jedan od najvažnijih teatarskih institucija u austrijskoj kulturi.

Hofburg kompleks

Hofburg kompleks se sastoji od nekoliko različitih zgrada, od kojih svaka ima svoju specifičnu svrhu. Unutar kompleksa možete posjetiti:

 • Imperialna riznica: Ovaj muzej ima značajnu kolekciju dragocjenosti i artefakata povezanih sa Habsburškom dinastijom, kao što su carske krune i insignije.
 • Španjolska jahalna škola: Ovdje možete vidjeti čuvene lipicanere i njihove vještine klasične dresure.
 • Albertina: Ova impresivna zgrada sadrži jednu od najvažnijih svjetskih zbirki grafika.
 • Narodna biblioteka: Ova prekrasna biblioteka sadrži veliku kolekciju rijetkih knjiga i rukopisa.

Prater

Prater

Prater je veliki park koji se nalazi blizu Hofburga. Ovaj park je poznat po svom velikom zabavnom parku, koji uključuje i čuveni bečki rotirajući zabavni park s panoramskim pogledom na grad. Prater je omiljeno mjesto za šetnju, biciklizam, piknike i obiteljski izlet.

Druga zanimljiva mjesta u blizini

Osim Hofburga, u blizini se nalazi nekoliko drugih zanimljivih turističkih atrakcija koje vrijedi posjetiti. Među njima su:

 • Stephansdom: Ova katedrala je jedan od najpoznatijih simbola Beča i remek-djelo gotičke arhitekture.
 • Opera Beč: Ova poznata opera je svjetski poznata po svojem vrhunskom izvođenju i spektakularnoj arhitekturi.
 • Praterstern: Ovaj trgovinski centar je idealno mjesto za shopping i obilazak.

U Beču ima toliko toga za vidjeti i doživjeti da će svatko pronaći nešto što ih zanima. Hofburg palača i njena okolica su definitivno jedno od najtraženijih odredišta za turiste koji posjećuju Beč.

FAQ:

Koje su najbolje turističke atrakcije u Beču?

Beč ima mnogo sjajnih turističkih atrakcija, ali među najpoznatijim su Schönbrunn dvorac, Stephansdom, Hofburg i Bečka opera.

Koliko koštaju ulaznice za Schönbrunn dvorac?

Cijene ulaznica za Schönbrunn dvorac variraju ovisno o vrsti obilaska i dobu posjete. Za odrasle, cijene se kreću od 14,20 eura do 27,50 eura.

Koliko vremena je potrebno za obilazak Stephansdoma u Beču?

Obilazak Stephansdoma može trajati između 30 minuta i 1 sata, ovisno o tome koliko želite istražiti unutar katedrale i koliko dugo planirate ostati na vidikovcu.

Kako doći do Bečke opere i koliko košta ulaznica?

Bečka opera nalazi se u centru Beča i lako je dostupna javnim prijevozom. Ulaznice za predstave u operi mogu se kretati od 10 do nekoliko stotina eura, ovisno o sjedalu i popularnosti izvođenja.

Kako doći do Hofburga u Beču?

Hofburg se nalazi u centru Beča i lako je dostupan javnim prijevozom. Možete se tamo voziti metroom, tramvajem ili pješice, ovisno o vašim željama i lokaciji polazišta.

Koje su još zanimljive turističke atrakcije u Beču osim glavnih?

Pored glavnih turističkih atrakcija, Beč nudi i druge zanimljive lokacije poput Pratera, Muzeja umjetnosti povijesti, Bečkog vješala i Hundertwasserova kuća.

Koja je najbolja vremenska prognoza za posjet Beču u mjesecu svibnju?

U svibnju, Beč ima ugodno proljetno vrijeme s prosječnim temperaturama između 10 i 20 stupnjeva Celzijusa. Utječući faktori na vremenske uvjete uključuju lokalne padaline i temperaturne ekstreme.