Što Vidjeti U Sarajevu - Najbolje turističke atrakcije i znamenitosti

Što Vidjeti U Sarajevu

Što Vidjeti U Sarajevu

Dobrodošli u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, koji je bogat kulturnom i povijesnom baštinom. Sarajevo je spoj istoka i zapada, s raznolikim utjecajima iz Osmanlijskog i Austro-Ugarskog perioda. Istovremeno moderno i tradicionalno, ovaj grad nudi brojne turističke atrakcije i znamenitosti koje će zadovoljiti sve vrste putnika.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Sarajevu je Baščaršija, stari dio grada koji je središte trgovačkog života. Na Baščaršiji možete prošetati kamenim ulicama, kupiti suvenire i tradicionalne proizvode, kao što su baklave i ćevapi, te posjetiti Gazi Husrev-begovu džamiju, jednu od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini.

Druga značajna atrakcija je Latinska ćuprija, poznata po legendi i romanu Ivana Mažuranića. Ova stara kameni most spaja dvije obale rijeke Miljacke i pruža prekrasan pogled na grad.

Također, ne propustite posjetiti Vijećnicu, prekrasnu zgradu iz Austro-Ugarskog perioda koja je bila sjedište Gradske vijećnice. Danas je Vijećnica dom Nacionalne i sveučilišne knjižnice Bosne i Hercegovine, te je kulturni centar grada.

Sarajevo također ima brojne muzeje, uključujući Muzej Sarajeva, Muzej ratnih djetinjstava, Muzej historije Bosne i Hercegovine i mnoge druge. Ovi muzeji pružaju uvid u povijest i kulturu ovog fascinantnog grada.

Za ljubitelje prirode, Trebević planina nudi prekrasan pogled na Sarajevo. Možete se prošetati planinarskim stazama ili se voziti žičarom koja vodi do vrha planine.

Sarajevo je grad koji nudi mnogo više od ovoga, ali ove atrakcije i znamenitosti su sigurno nešto što ne smijete propustiti prilikom posjeta ovom prekrasnom gradu.

Baščaršija – Srce Starog Grada

Baščaršija je tradicionalna trgovačka četvrt u Sarajevu, koja je pravi duh Starog Grada. To je glavna atrakcija koja privlači ogroman broj turista iz cijelog svijeta. Nalazi se u samom centru grada i predstavlja mjesto gdje se može osjetiti bogata povijest i kultura Bosne i Hercegovine.

Osnivanje Baščaršije

Baščaršija je osnovana u 15. stoljeću i postala je glavna trgovačka i zanatska četvrt Sarajeva. Njeni uski sokaci i kamene kaldrme odišu tradicionalnim duhom i prikazuju bogatu baštinu koja je ostala nepromijenjena kroz stoljeća.

Tradicionalne radnje

Šetajući ulicama Baščaršije, posjetitelji mogu doživjeti autentičnu atmosferu starog bazara. Ovdje se mogu pronaći tradicionalne radnje koje prodaju razne proizvode. U Zlatarskoj ulici možete vidjeti radnje s rukom izrađenim nakitom od zlata i srebra. U Kazandžilukskoj ulici možete vidjeti radionice gdje majstori izrađuju tradicionalne bakrene posude.

Prepoznatljive građevine

 • Sebilj – drvorezbarija koja je postala simbol Baščaršije i često je predstavljena kao simbol Sarajeva
 • Gazi Husrev-begova džamija – jedna od najznačajnijih historijskih znamenitosti u Sarajevu
 • Morica han – stari karavan sarajevskih ustanova i jedno od posljednjih preostalih hanova u gradu
 • Vijećnica – prekrasna građevina iz austrougarske ere koja je služila kao gradska vijećnica i nacionalna biblioteka

Tradicionalna kuhinja

Na Baščaršiji se može naći veliki broj restorana koji služe tradicionalnu bosansku kuhinju. Posjetitelji mogu isprobati jela poput ćevapa, bureka, pite sa sirom i mnoge druge specijalitete. Također, ovdje se može probati tradicionalna bosanska kafa u nekom od brojnih kafića.

Manifestacije i događaji

Baščaršija je također domaćin mnogim manifestacijama i događajima tokom čitave godine. Najpoznatija manifestacija je Sarajevski zimski festival koji oživljava grad posebnom atmosferom u vrijeme Božića i Nove godine. Također, ovdje se održavaju i kulturne izložbe, koncerti i festivali tokom cijele godine.

You might be interested:  Ljetni Voćni Kolači Koji Se Ne Peku

Zaključak

Baščaršija je nezaobilazna turistička atrakcija za sve koji posjete Sarajevo. Ovdje će se posjetitelji upoznati sa duhom tradicije, kulture i ljepote Bosne i Hercegovine. To je mjesto gdje se može istinski osjetiti duh Starog Grada i kroz koje će posjetitelji stvoriti nezaboravne uspomene.

Sebilj – Najpoznatija Česma

Sebilj je najpoznatija česma u Sarajevu i simbol grada. Nalazi se na Baščaršiji, starom dijelu grada, i predstavlja jednu od najvažnijih turističkih atrakcija.

Sebilj je izgrađen 1753. godine i služio je kao besplatno izvorište vode za građane. Još tada, česma je bila centralno mjesto za napajanje vodom i mjesto okupljanja ljudi.

Danas, Sebilj predstavlja simbol tradicionalne bosanske arhitekture i kulture. Ima karakterističnu drvenu konstrukciju sa zanimljivim detaljima i ornamentima.

Jedna od specifičnosti Sebilja je da vodu iz česme građanima dijele osobe obučene u tradicionalne nošnje. To je jedan od izvornih načina na koji ljudi mogu da se upoznaju sa bogatom tradicijom Bosne i Hercegovine.

Pored Sebilja se nalazi i prelijepi park koji nudi sjajne vidike na grad. Park je popularno mjesto za odmor i opuštanje, ali i za fotografisanje.

Sebilj i njegova okolina su domaćin brojnim manifestacijama i događajima tokom cijele godine. Na primjer, Bascarsija Nights, poznati festival koji se održava svakog ljeta, dolazi do svog vrhunca upravo pored Sebilja.

Bilo da se radi o kulturnom iskustvu, lijepom pogledu ili tradicionalnim običajima, posjeta Sebilju je nezaobilazno iskustvo prilikom posjete Sarajevu.

Sarajevska ćevabdžinica – Nezaobilazno Mjesto za Kulinarske Užitke

Sarajevska ćevabdžinica - Nezaobilazno Mjesto za Kulinarske Užitke

Sarajevska ćevabdžinica je nešto što ne smijete propustiti ako posjetite Sarajevo. Ova jedinstvena kulinarska institucija nudi autentično bosansko iskustvo uživanja u ćevapima – tradicionalnom bosanskom jelu koje se sastoji od malih, sočnih ćevapa posluženih u somunu.

Kao što možete i pretpostaviti, ćevabdžinice su vrlo popularne među lokalnim stanovništvom i turistima. U ovim restoranima možete pronaći razne vrste mesa za ćevape, poput junetine, telećeg mesa i svinjetine. Ćevapi se obično poslužuju sa lukom, kajmakom, ajvarom i somunom. Ova kombinacija ukusa je nešto što ne biste trebali propustiti prilikom posjete Sarajevu.

Tradicionalne ćevabdžinice u Sarajevu

U Sarajevu postoji nekoliko tradicionalnih ćevabdžinica koje su veoma popularne među lokalnim stanovništvom i turistima. Ove restorane odlikuje autentična atmosfera, ljubazno osoblje i vrhunska kvaliteta hrane. Evo nekoliko preporuka:

 • Ćevabdžinica Željo: Ova ćevabdžinica se nalazi u blizini Baščaršije i jedna je od najpoznatijih u gradu. Ovdje možete uživati u ukusnim ćevapima sa kajmakom i somunom, a atmosfera je uvijek živa i ugodna.
 • Ćevabdžinica Petica: Smještena u strogom centru Sarajeva, ova ćevabdžinica je poznata po svojim sočnim ćevapima i velikim porcijama. Uz ukusnu hranu, ovdje ćete doživjeti i tradicionalnu bosansku gostoljubivost.
 • Ćevabdžinica Hadžibajrić: Ovaj restoran nudi jedinstveno iskustvo uživanja u tradicionalnim ćevapima u elegantnom ambijentu. Osoblje je veoma ljubazno i spremno da preporuči najbolje kombinacije hrane.

Sarajevski ćevapi – Balkanski specijalitet

Kada posjetite Sarajevo, obavezno probajte sarajevske ćevape, jer su oni simbol bosanske kuhinje. Ovo jelo je postalo poznato i van granica Bosne i Hercegovine, a mnogi ga smatraju vrhunskim primjerom balkanske kulinarske tradicije. Svojim jedinstvenim ukusom i mirisom, sarajevski ćevapi će sigurno osvojiti vaše srce i nepce.

<>

Vijećnica – Povijest i Arhitektura Jedinstvena

Povijest

Vijećnica u Sarajevu je jedna od najpoznatijih građevina grada, čije se postojanježeže u istoriju. Izgrađena je u periodu Austro-Ugarske vladavine za vlasti Sarajevskog grada 1892. godine. Vijećnica je služila kao sjedište beogradske vlade i mjesto održavanja političkih i kulturnih događaja.

Arhitektura

Arhitektura

Vijećnica je izuzetan primjer arhitekture secesije. Projekt je napravio češki arhitekt Karel Paržik, koji je u Sarajevu ostavio veliki utjecaj na arhitekturu grada. Fasadu zgrade krase polukružni lukovi, vitraži i korintske kolone. Unutrašnjost je jednako impresivna, sa dekoracijama od složenog drvenog urešaja i elegantnim stropom. Vijećnica je postala poznata po svojoj ljepoti, ali i po tragičnoj sudbini koja je slijedila.

Unutrašnjost

Unutrašnjost Vijećnice povijest i arhitektura, arhivira mnoge dragocjene umjetničke predmete i knjige, uključujući i Nacionalnu i Sveučilišnu biblioteku Bosne i Hercegovine. Biblioteka je bila značajna kulturna institucija i čuvala je veliki broj starih knjiga, rukopisa i dokumenata. Nažalost, u toku opsade Sarajeva u 1992. godini, Vijećnica je pretrpjela strašan požar koji je izazvao veliku štetu i potpuno uništio biblioteku. Međutim, zahvaljujući velikom trudu i podršci, Vijećnica je obnovljena i ponovno otvorena za javnost.

You might be interested:  Koji Dio Teletine Za Peku

Posebnosti

Vijećnica je postala simbol otpora i obnove Sarajeva, te je postala važna turistička atrakcija. Danas se koristi kao prostor za prijem i kulturne događaje, kao što su izložbe, koncerti i predavanja. Posjetitelji mogu obići unutrašnjost Vijećnice, vidjeti rekonstruiranu biblioteku i naučiti više o bogatoj povijesti i arhitekturi ove prekrasne zgrade.

Latinska ćuprija – Romantična Meka za Šetnje

Povijest i značaj

Latinska ćuprija je stari most u Sarajevu koji je postao romantični simbol grada. Izgrađen u rimsko doba, ovaj most je bio jedan od najvažnijih veza između dvaju dijelova grada. Ime “Latinska ćuprija” koristi se od perioda koji je slijedio nakon dolaska Osmanlija u Bosnu, kada su mostobranci bili većinom rimokatolici, odnosno “Latini”.

Arhitektura

Latinska ćuprija je kameno zdanje koje ima jedinstvenu arhitekturu. Izgrađen je u romaničkom stilu sa elementima orijentalne arhitekture. Most ima jedan luk i izuzetno je lijepo izveden. Sa svojim prepoznatljivim izgledom, Latinska ćuprija plijeni pažnju posjetitelja svojom ljepotom.

Popularnost među posjetiteljima

Latinska ćuprija je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Sarajevu. Romantična atmosfera koja odiše mostom privlači posjetitelje svih uzrasta. Mnogi parovi dolaze ovdje šetati preko mosta i uživati u prekrasnom pogledu na rijeku Miljacku. Osim toga, na mostu su postavljene klupice, što ga čini savršenim mjestom za opuštanje i uživanje u predivnom okolišu.

Ostale znamenitosti u blizini

U blizini Latinske ćuprije nalaze se brojne druge turističke atrakcije koje možete posjetiti tijekom boravka u Sarajevu. Među njima su Baščaršija, Tvrđava Bijela tabija, Sarajevski vijećnički trg i mnoge druge. Latinska ćuprija je savršeno mjesto za početak vašeg istraživanja grada i upoznavanje sa bogatom kulturnom baštinom Sarajeva.

Zaključak

Ako posjećujete Sarajevo, ne propustite priliku za šetnju preko Latinske ćuprije. Ovaj romantični most nudi prekrasan pogled na rijeku Miljacku i predstavlja simbol ljepote i romantike grada. Bez obzira jeste li zaljubljeni par ili jednostavno želite uživati u mirnoj atmosferi, Latinska ćuprija je definitivno destinacija koju trebate posjetiti.

Gazi Husrev-begova Džamija – Islamska Sakralna Građevina

Povijest

Gazi Husrev-begova Džamija, također poznata kao Carska džamija, jedna je od najvažnijih islamskih sakralnih građevina u Sarajevu. Izgrađena je u 16. stoljeću za vrijeme osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Džamija nosi ime po svom osnivaču, turskom vojskovođi i političaru Gazi Husrev-begu.

Arhitektura

Džamija je izgrađena u osmanskom stilu i predstavlja remek-djelo islamske arhitekture. Glavni dio džamije čini centralni prostor sa zvonikom minareta i kupolom. Unutarnji dio džamije ukrašen je prelijepim keramičkim pločicama i oslikanim freskama. Dvorište džamije također je lijepo uređeno i sadrži fontanu za obavljanje abdesta.

Značaj

Gazi Husrev-begova Džamija ima veliku povijesnu i vjersku važnost. To je mjesto okupljanja muslimana za obavljanje molitvi, posebno pet dnevnih molitvi. U blizini džamije nalazi se i Gazi Husrev-begova medresa, religiozna škola koja je osnovana istovremeno s džamijom. Džamija je također popularna turistička atrakcija i često je posjećuju turisti koji žele saznati više o islamskoj kulturi i povijesti Sarajeva.

Pogledajte također

 • Gazi Husrev-begova medresa
 • Baščaršija
 • Vijećnica
 • Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine
 • Sebilj
Radno vrijeme Ulaznica Kontakt
Ponedjeljak – Petak: 9:00 – 17:00 Besplatno Tel: +387 33 534-002
Subota: 9:00 – 12:00 Email: [email protected]
Nepristupačno na vrijeme molitve Adresa: Saraci 8, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Mostarska kuća – Tradicionalna Bosanska Arhitektura

Mostarska kuća je vrsta tradicionalne bosanske arhitekture koja se može naći u Bosni i Hercegovini, posebno u gradu Mostaru. Ove kuće su simbol bogate kulturne baštine i predstavljaju tradicionalni način života u ovom području.

Ove kuće su obično građene od prirodnih materijala poput kamena i drveta. Karakteristični elementi mostarske kuće su kamene kule, drveni balkoni i krovovi sa crvenim ćeramidima. Ovaj stil arhitekture je razvijen tijekom osmanske vladavine i ima brojne utjecaje iz tog perioda.

You might be interested:  Sta Je Hpv Virus I Kako Se Dobija

Elementi Mostarske kuće

Mostarska kuća ima brojne karakteristične elemente koji je čine prepoznatljivom:

 • Kule: Kule su jedan od najprepoznatljivijih elemenata mostarske kuće. One su građene od kamena i služile su kao obrambeni tornjevi.
 • Balkoni: Drveni balkoni su čest prizor u mostarskim kućama. Oni su služili kao mjesto druženja i opuštanja.
 • Ćeramidi: Krovovi mostarskih kuća su često prekriveni crvenim ćeramidima. Ovi krovni pokrivači su karakteristični za ovaj stil arhitekture.
 • Kameni zidovi: Mostarske kuće su obično građene od kamena. Kameni zidovi su izdržljivi i daju karakterističan izgled kućama.

Mostar kao turistička atrakcija

Mostarska kuća je jedna od glavnih turističkih atrakcija u gradu Mostaru. Turisti imaju priliku da se dive ovoj tradicionalnoj arhitekturi i da uživaju u bogatoj kulturnoj baštini ovog područja.

Pored razgledanja Mostarske kuće, posjetitelji mogu istražiti i druge znamenitosti u gradu, poput Starog mosta, Stari grad i brojne džamije i crkve.

Adresa: Mostarska kuća, ulica Stari pazar 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Radno vrijeme: 9:00 – 18:00 svaki dan
Ulaznica: 10 KM za odrasle, 5 KM za djecu

Ako posjetite grad Mostar, ne propustite priliku da posjetite Mostarsku kuću i da se upoznate sa bogatom tradicijom i arhitekturom ovog područja.

Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine – Mjesto za Upoznavanje sa Bogatom Historijom Zemlje

Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine je jedan od najvažnijih kulturnih institucija u Sarajevu i mjesto koje omogućuje posjetiteljima da se upoznaju sa bogatom historijom zemlje.

Muzej je osnovan 1888. godine i smješten je u zgradi koja se nalazi u srcu grada. Zgrada muzeja sama po sebi je već vrijedna pažnje, jer je arhitektonski dragulj koji odražava različite stilove i epohe kroz koje je prošla Bosna i Hercegovina.

Kolekcije i izložbe

Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine nudi posjetiteljima širok spektar kolekcija i izložbi koje pokrivaju različite periode historije. Jedna od najznačajnijih kolekcija je arheološka zbirka, koja prikazuje artefakte od prapovijesti do srednjeg vijeka. Tu su i numizmatička zbirka, koja sadrži novac i medalje iz različitih razdoblja, kao i etnografska zbirka koja prikazuje tradicionalnu kulturu i običaje naroda Bosne i Hercegovine.

Jedna od najinteresantnijih izložbi u muzeju je Prikaz historijskog razvoja Sarajeva. Ova izložba pruža uvid u bogatu historiju grada, od osnivanja do današnjeg dana. Posjetitelji mogu vidjeti rekonstrukcije stare gradske jezgre, kao i artefakte koji opisuju život u različitim historijskim periodima.

Interaktivne aktivnosti i događaji

Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine također nudi različite interaktivne aktivnosti i događaje za posjetitelje. Posebno su popularne radionice za djecu koje omogućuju mladima da se upuste u svijet arheologije, umjetnosti i povijesti na zabavan i edukativan način. Muzej također organizira predavanja, koncerte i tematske izložbe kako bi pružio posjetiteljima raznoliko iskustvo i promovirao kulturnu raznolikost zemlje.

Radno vrijeme Ulaznica
Ponedjeljak – subota: 9:00 – 18:00 10 KM
Nedjelja: 10:00 – 15:00 Besplatno

Posjeta Zemaljskom Muzeju Bosne i Hercegovine je odličan način da se bolje upoznate sa historijom zemlje i njenom kulturnom baštinom. Bilo da ste strastveni povjesničar, umjetnik ili samo znatiželjni turist, ovaj muzej će vam pružiti uvid u bogatu prošlost Bosne i Hercegovine.

FAQ:

Koje su najbolje turističke atrakcije u Sarajevu?

Najbolje turističke atrakcije u Sarajevu su Baščaršija, Vijećnica, Tunel spasa, Sebilj, Crkva sv. Srca Isusova, Ali Pashaova džamija, Latinska ćuprija i mnoge druge.

Gdje se može posjetiti Baščaršija u Sarajevu?

Baščaršija se nalazi u samom centru Sarajeva. To je stari dio grada koji je poznat po svojim uskim ulicama, trgovačkim dućanima i tradicionalnim zanatima.

Koja je povijesna znamenitost Sarajeva najpoznatija?

Najpoznatija povijesna znamenitost u Sarajevu je Vijećnica. Ova zgrada je bila sjedište Opštinskog vijeća i gradske biblioteke. Danas je to jedan od glavnih simbola grada i popularna turistička destinacija.

Gdje se može posjetiti Tunel spasa u Sarajevu?

Tunel spasa se nalazi u naselju Butmir, na periferiji Sarajeva. To je bio podzemni tunel koji je korišten u vrijeme opsade Sarajeva tijekom rata u BiH. Danas je to muzej koji posjetiteljima pruža uvid u tešku prošlost grada.