Zaracet tablete - upotreba, indikacije i korisne informacije

Zaracet Tablete Za Što Se Koristi

Zaracet Tablete Za Što Se Koristi

Zaracet tablete su kombinacija aktivnih sastojaka paracetamola i kodeina, koji se koriste kao analgetik i antipiretik. Paracetamol je snažan lijek protiv bolova i ima sposobnost smanjenja tjelesne temperature. Kodein, s druge strane, djeluje kao opijatni analgetik i može ublažiti srednje jake do jake bolove.

Upotreba Zaracet tableta je indicirana za simptomatsko liječenje akutnih bolova različitog porijekla, kao što su glavobolje, zubobolje, menstrualne bolove i bolove uzrokovane reumatskim bolestima. Ove tablete također pomažu u smanjenju tjelesne temperature kod prehlada i gripe.

Važno je naglasiti da Zaracet tablete treba uzimati isključivo prema uputama liječnika ili prema uputama navedenim na pakiranju. Doziranje ovisi o težini simptoma i individualnim karakteristikama pacijenta. Nije preporučljivo uzimati ove tablete duže od pet dana bez konzultacije s liječnikom.

Važno! Zaracet tablete mogu izazvati nuspojave poput mučnine, povraćanja, zatvora ili pospanosti. Uzimanje velikih doza ili korištenje ove tablete s drugim lijekovima koji sadrže paracetamol ili kodein može biti opasno po zdravlje. U slučaju bilo kakvih neobičnih simptoma ili nuspojava, potrebno je konzultirati liječnika.

Zaracet tablete su dostupne u ljekarnama, ali se iz sigurnosnih razloga prodaju samo uz recept liječnika. Prije upotrebe, obvezno pročitajte upute i osigurajte se da nemate kontraindikacije za uzimanje ovog lijeka, kao što su alergijske reakcije na paracetamol, kodein ili druge sastojke. Također, nemojte davati ove tablete djeci mlađoj od 12 godina bez preporuke liječnika. Slijedite upute i koristite ovaj lijek samo za namjenu za koju vam je propisan.

Šta su Zaracet tablete

Zaracet tablete su vrsta analgetika koja se koristi za ublažavanje bolova. Ove tablete su kombinacija dva aktivna sastojka: paracetamola i propifenazona. Paracetamol je popularan analgetik i antipiretik koji se često koristi za smanjenje bolova i groznice. Propifenazon je također analgetik i antipiretik koji se često koristi za smanjenje upale i bolova.

Kako deluju Zaracet tablete

Zaracet tablete deluju tako što utiču na određene hemijske supstance u telu koje su odgovorne za signalizaciju bola i upale. Paracetamol blokira proizvodnju prostaglandina, supstance koja je odgovorna za prenošenje signala bola. Propifenazon također ima slično dejstvo, ali deluje na drugačiji način. Oba aktivna sastojka umanjuju bol, smanjuju upalu i snižavaju temperaturu tela.

Kada se koriste Zaracet tablete

Zaracet tablete se koriste za ublažavanje različitih vrsta bolova, uključujući glavobolju, zubobolju, menstrualne bolove, bolove u mišićima i zglobovima, bolove uzrokovane prehladom i gripom. Ove tablete također mogu biti korisne za smanjenje groznice i simptoma prehlade i gripa.

Kako se koriste Zaracet tablete

Zaracet tablete treba uzimati prema uputstvima lekara ili prema uputstvima na pakovanju. Doza se obično određuje prema telesnoj težini i vrsti bola koji se želi ublažiti. Preporučuje se da se tableta uzima sa punom čašom vode, najbolje nakon obroka. Važno je pridržavati se preporučene doze i ne prekoračivati preporučenu količinu leka.

Ko treba izbegavati upotrebu Zaracet tableta

Osobe koje su preosetljive na paracetamol, propifenazon ili bilo koji drugi sastojak leka ne bi trebale koristiti Zaracet tablete. Također, trudnice, dojilje, osobe sa određenim zdravstvenim stanjima ili osobe koje uzimaju određene lekove trebaju se konsultovati sa svojim lekarom pre upotrebe Zaracet tableta kako bi bili sigurni da je lek bezbedan za njih.

Mogući neželjeni efekti

Kao i sa svim lekovima, mogu se javiti neželjeni efekti pri upotrebi Zaracet tableta. Najčešći neželjeni efekti uključuju mučninu, povraćanje, bol u stomaku, dijareju i alergijske reakcije poput osipa. U slučaju bilo kakvih neželjenih efekata, treba se obratiti lekaru.

Zaključak

Zaracet tablete su analgetik koji se koristi za smanjenje različitih vrsta bolova. Ove tablete sadrže paracetamol i propifenazon koji deluju na smanjenje upale i bolova. Pre upotrebe Zaracet tableta treba se posavetovati sa lekarom kako bi se utvrdilo da li je lek bezbedan i da li je odgovarajuća doza za pacijenta.

Način upotrebe Zaracet tableta

Zaracet tablete su namijenjene za oralnu primjenu.

Preporučena doza Zaracet tableta za odrasle i adolescente starije od 16 godina je 1-2 tablete, do tri puta dnevno. Ne prekoračujte maksimalnu dozu od 6 tableta (3000 mg paracetamola / 60 mg kodeina) u roku od 24 sata.

Ukoliko osjetite jaku bol ili ako se simptomi ne poboljšaju nakon 3 dana, trebate se posavjetovati s liječnikom kako biste dobili dodatne upute za liječenje.

Način primjene:

 1. Uzimajte tablete cijele, s dovoljnom količinom tekućine (npr. čašom vode).
 2. Ako je potrebno, tablete se mogu uzimati s hranom ili nakon obroka kako bi se smanjio mogući rizik od iritacije želuca.
 3. Nemojte ih žvakati, drobiti ili mljeti jer to može utjecati na njihovu učinkovitost.

Ukoliko ste nehotice propustili uzeti dozu Zaracet tableta, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je vrijeme za sljedeću dozu već blizu, preskočite propuštenu dozu i nastavite s redovitim rasporedom doziranja. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu dozu.

Uvijek pročitajte upute za korištenje prije upotrebe i posavjetujte se s ljekarnikom ili liječnikom ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nedoumica.

Indikacije za korištenje Zaracet tableta

Zaracet tablete su kombinirani analgetik koji se koristi za ublažavanje simptoma umjerenih do jakih bolova. One sadrže dvije aktivne tvari, paracetamol i tramadol, koje djeluju zajedno kako bi pružile olakšanje od boli.

Zaracet tablete se koriste za sljedeće indikacije:

 • Ublažavanje akutne boli nakon operativnih zahvata, kao što su operacije kuka ili koljena
 • Ublažavanje postoperativne boli u slučajevima kao što je carski rez
 • Ublažavanje boli povezane s ozljedama, kao što su prijelomi ili uganuća
 • Ublažavanje boli povezane s dentalnim procedurama, kao što su vađenje zuba ili zubni implanti
 • Ublažavanje boli uzrokovane infekcijama, kao što su upala sinusa ili upala grla
 • Ublažavanje boli povezane s migrenom ili napetosću u mišićima glave i vrata

Zaracet tablete se obično uzimaju oralno, po potrebi, uz preporučenu dozu koju je propisao liječnik. Važno je slijediti upute o doziranju i Vodič o lijeku prije nego što počnete koristiti Zaracet tablete kako biste postigli najbolje rezultate i spriječili moguće nuspojave.

Kako djeluju Zaracet tablete

Zaracet tablete kombinacija su dvaju aktivnih sastojaka: paracetamola i kodeina. Ova kombinacija omogućuje tableti da djeluje na više načina kako bi ublažila bol i smanjila temperaturu.

Paracetamol

Paracetamol je analgetik i antipiretik, što znači da smanjuje bol i temperaturu tijela. On djeluje tako da blokira proizvodnju tvari prostaglandina koji su odgovorni za bol i upalu u tijelu. Također može pomoći u smanjenju groznice smanjujući aktivnost u centru za temperaturu u mozgu.

Kodein

Kodein je opijatni analgetik koji djeluje tako da mijenja način kako tijelo osjeća i reagira na bol. Kodein se veže na određene receptore u mozgu i kičmenoj moždini, što pruža oslobađanje od boli. Također može djelovati kao antitusik i smanjiti kašalj.

Kombinacija paracetamola i kodeina u Zaracet tabletama omogućuje dvostruko djelovanje na smanjenje boli i temperature. Paracetamol ublažava bol i smanjuje temperaturu, dok kodein dodatno pomaže u ublažavanju boli.

Važno je napomenuti da trebate slijediti upute za upotrebu Zaracet tableta i ne prekoračiti preporučenu dozu. Također, uvijek se obratite svom ljekarniku ili liječniku ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice o upotrebi tableta.

Kontraindikacije i nuspojave Zaracet tableta

Kontraindikacije

 • Nepodnošenje acetilsalicilne kiseline i/ili paracetamola ili drugih NSAIL lijekova
 • Stanje astme izazvano unosom acetilsalicilne kiseline ili drugih NSAIL lijekova
 • Akutne lezije sluznice želuca i crijeva
 • Ozbiljni poremećaji funkcije jetre
 • Krvne bolesti i poremećaji koagulacije
 • Određene bolesti srca i krvnih žila
 • Poremećaji funkcije bubrega
 • Trudnoća i dojenje

Nuspojave

Zaracet tablete mogu izazvati sljedeće nuspojave:

 • Probavne smetnje kao što su mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, žgaravica, gorak okus u ustima
 • Poremećaji krvarenja kao što su povećano krvarenje i produženo vrijeme zgrušavanja krvi
 • Poremećaji jetre kao što su povećane razine jetrenih enzima
 • Poremećaji kože kao što su osip, svrbež, urtikarija
 • Poremećaji vida kao što su zamagljen vid, promjene u boji vida
 • Povećanje krvnog tlaka
 • Glavobolja, vrtoglavica, pospanost
 • Poremećaji bubrega kao što je smanjena funkcija bubrega
 • Povećanje razine mokraćne kiseline u krvi

Ako primijetite bilo kakve nuspojave koje nisu navedene, odmah se obratite svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza pri upotrebi Zaracet tableta

Zaracet tablete su lijek koji se koristi za ublažavanje bolova. Ipak, prije početka terapije ovim lijekom, važno je obratiti pažnju na nekoliko mjera opreza kako bi se izbjegle moguće komplikacije i nuspojave.

Koje mjere opreza trebate poduzeti pri upotrebi Zaracet tableta?

 1. Prije nego što počnete uzimati Zaracet tablete, svakako obavijestite svog ljekara o svim trenutnim zdravstvenim stanjima, kao i o svim lijekovima koje trenutno uzimate. Ovo je važno kako bi ljekar mogao procijeniti da li je Zaracet pravi lijek za vas i da li postoji rizik od interakcije sa drugim lijekovima.
 2. U slučaju da imate ili ste imali alergijsku reakciju na bilo koji od sastojaka Zaracet tableta, trebate obavijestiti svog ljekara o tome. Alergijske reakcije na lijek mogu biti ozbiljne i zahtijevaju trenutno prekidanje terapije.
 3. Zaracet tablete sadrže acetaminofen i kodein. Kodein je opioidni analgetik i može izazvati ovisnost i zloupotrebu. Zbog toga je važno strogo se pridržavati uputstava za upotrebu koje je propisao ljekar. Nikada nemojte premašiti preporučenu dozu i ne koristiti lijek duže vrijeme nego što je propisano.
 4. Uputstvo za upotrebu Zaracet tableta također sadrži informacije o mogućim nuspojavama lijeka. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome ili nuspojave, odmah se obratite svom ljekaru.
 5. Zaracet tablete mogu izazvati pospanost i umanjenu sposobnost koncentracije. Stoga se preporučuje izbjegavati aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju, kao što su upravljanje vozilom ili rukovanje mašinama, dok traje terapija ovim lijekom.

Pravilno i odgovorno korištenje Zaracet tableta ključno je za postizanje željenih terapijskih efekata, ali i za očuvanje zdravlja. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi s upotrebom ovog lijeka, najbolje je da se obratite svom ljekaru ili farmaceutu.

Interakcije Zaracet tableta s drugim lijekovima

Kada koristite Zaracet tablete, važno je da budete svjesni mogućih interakcija s drugim lijekovima koje možete uzimati istovremeno. Ove interakcije mogu utjecati na djelovanje Zaracet tableta i povećati rizik od nuspojava. Prije nego što počnete koristiti Zaracet tablete, obavezno obavijestite svog ljekara o svim lijekovima koje trenutno uzimate.

Interakcije s nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID)

Interakcije s nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID)

Zaracet tablete sadrže acetaminofen i kodein. Kombinacija acetaminofena s NSAID-ima može povećati rizik od gastrointestinalnih krvarenja. Uzimanje Zaracet tableta s NSAID-ima treba izbjegavati ili koristiti ih s oprezom pod nadzorom ljekara.

Interakcije s sedativima i sredstvima za smirenje

Zaracet tablete sadrže kodein koji je opijatni analgetik. Uzimanje Zaracet tableta istovremeno s drugim sedativima ili sredstvima za smirenje može pojačati sedativno djelovanje i uzrokovati prekomjernu pospanost. Ovo može utjecati na vašu sposobnost vožnje i obavljanja drugih aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju i budnost.

Interakcije s lijekovima za depresiju centralnog živčanog sustava

Kodein u Zaracet tabletama može potencijalno interaktirati s lijekovima za depresiju centralnog živčanog sustava (npr. triciklički antidepresivi, benzodiazepini). Ova kombinacija može pojačati depresivno djelovanje na centralni živčani sustav i uzrokovati ozbiljne nuspojave. Potrebno je razgovarati s ljekarom prije nego što počnete uzimati Zaracet tablete s takvim lijekovima.

Interakcije s alkoholom

Uzimanje Zaracet tableta istovremeno s alkoholom može pojačati sedativno djelovanje i uzrokovati ozbiljne nuspojave kao što su pospanost, vrtoglavica i smanjena svjesnost. Stoga je važno izbjegavati konzumaciju alkohola tijekom liječenja Zaracet tabletama.

Uzimanje Zaracet tableta zajedno s određenim lijekovima može povećati rizik od nuspojava i smanjiti učinkovitost liječenja. Iz tog razloga, uvijek se posavjetujte s ljekarom ili ljekarnikom o interakcijama koje mogu postojati između Zaracet tableta i drugih lijekova koje uzimate.

Korisne informacije o Zaracet tabletama

Način uporabe Zaracet tableta

Zaracet tablete se uzimaju oralno, s čašom vode, bez obzira na obrok. Preporučuje se uzimanje tablete u cijelosti, bez žvakanja ili drobljenja.

Doziranje Zaracet tableta

Preporučena doza Zaracet tableta za odrasle i djecu stariju od 12 godina je 1 do 2 tablete, do tri puta dnevno, s vremenskim razmakom od najmanje 4 do 6 sati između doza.

Ne prekoračujte preporučenu dozu Zaracet tableta kako biste izbjegli nuspojave ili ozbiljne zdravstvene komplikacije. Ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja u vezi s doziranjem, posavjetujte se s ljekarnikom ili liječnikom.

Indikacije

Zaracet tablete su indicirane za ublažavanje simptoma različitih vrsta boli, uključujući glavobolje, zubobolje, menstrualne bolove, mišićne bolove, bolove uzrokovane prehladom i gripom te bolove nakon manjih operativnih zahvata. Također se mogu koristiti za snižavanje povišene tjelesne temperature.

Mjere opreza

Prije uzimanja Zaracet tableta, svakako pročitajte upute za uporabu i obratite pozornost na posebne upozorenja i mjere opreza. Ne preporučuje se uzimanje ovih tableta ukoliko imate alergijsku reakciju na paracetamol, kodein ili neki drugi sastojak lijeka. Također je važno napomenuti da Zaracet tablete mogu izazvati pospanost, pa treba biti oprezan pri vožnji vozila ili obavljanju zadaća koje zahtijevaju povećanu budnost.

Nuspojave Zaracet tableta

 • Moguće nuspojave Zaracet tableta uključuju mučninu, povraćanje, žgaravicu i probavne smetnje.
 • Rijetko se mogu javiti alergijske reakcije kao što su osip, svrbež, oticanje lica i otežano disanje.
 • U slučaju teških nuspojava, odmah prekinite s uzimanjem Zaracet tableta i potražite medicinsku pomoć.

Interakcije s drugim lijekovima

Zaracet tablete mogu interagirati s određenim lijekovima, uključujući sedative, lijekove protiv anksioznosti, antidepresive, neke antiepileptike i alkohol. Prije uzimanja Zaracet tableta, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika o svim lijekovima koje trenutno uzimate kako biste izbjegli neželjene interakcije.

Napomena

Informacije o uporabi, indikacijama, doziranju i nuspojavama Zaracet tableta koje su navedene ovdje samo su u informativne svrhe. Prije upotrebe lijeka, svakako se posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom, pročitajte upute za uporabu priložene uz lijek i strogo slijedite njihove smjernice.

FAQ:

Koje su indikacije za upotrebu Zaracet tableta?

Zaracet tablete koriste se za ublažavanje bolova i simptoma prehlade i gripa. Također se mogu koristiti za snižavanje povišene temperature.

Kako se koriste Zaracet tablete?

Zaracet tablete treba uzimati oralno, uz čašu vode. Preporučena doza za odrasle je jedna tableta svakih 6 sati, ne prelazeći ukupno 4 tablete u 24 sata. Za djecu, doza se određuje prema tjelesnoj težini.

Mogu li Zaracet tablete uzeti trudnice?

Trudnice trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja Zaracet tableta. Iako se tablete procjenjuju sigurnima tijekom trudnoće, uvijek je najbolje biti oprezan i provjeriti s liječnikom prije nego što se započne s bilo kojim novim lijekom.