Zašto curi krv iz nosa - Najčešći uzroci i kako se nositi s tim

Zašto Curi Krv Iz Nosa

Zašto Curi Krv Iz Nosa

Krvarenje iz nosa, ili epistaksa, je stanje koje se javlja kada se krv izlučuje iz nosa. Ovo stanje može biti neugodno i neugodno, ali obično nije ozbiljno. Postoji nekoliko mogućih uzroka krvarenja iz nosa, uključujući suhoću nosne sluznice, alergijske reakcije, povrede nosa ili sinusa, visok krvni pritisak i druge zdravstvene probleme.

Jedan od najčešćih uzroka krvarenja iz nosa je suva nosna sluznica. Suhoća može biti uzrokovana niskom vlagom u zraku ili korišćenjem određenih lijekova, poput dekongestiva ili antihistaminika. Kada suhe sluznice postanu oštećene, krvne žile u nosu postaju osjetljivije i sklonije pucanju, što rezultira krvarenjem.

Drugi mogući uzrok krvarenja iz nosa su alergijske reakcije. Alergeni poput polena, prašine, dlake kućnih ljubimaca ili određene hrane mogu iritirati nosnu sluznicu i izazvati krvarenje. Pored alergija, povrede nosa, kao što su udarci ili padovi, mogu uzrokovati krvarenje. Ove povrede mogu oštetiti krvne žile u nosu i izazvati krvarenje.

Također je moguće da visok krvni pritisak igra ulogu u krvarenju iz nosa. Kada je krvni pritisak visok, krvne žile postaju krhkije i podložnije pucanju. Ostali zdravstveni problemi, poput hemofilije ili poremećaja zgrušavanja krvi, mogu također uzrokovati krvarenje iz nosa.

Kada se javi krvarenje iz nosa, postoje neki koraci koje možete poduzeti da se nosite s tim. Prvo, pokušajte sjesti uspravno i lagano nagnuti glavu prema naprijed. Također možete polagano stisnuti nos s obje strane, koristeći palac i kažiprst, kako biste zaustavili krvarenje. Ako krvarenje ne prestane nakon 10 do 15 minuta, tražite medicinsku pomoć.

Osigurajte da vlažite nosnu sluznicu redovnim korištenjem proizvoda za vlaženje, a izbegavajte suhe i prašnjave prostorije. Također, izbjegavajte češanje nosa ili puhanje nosa jače dok se nosite s krvarenjem. Ako se krvarenje iz nosa događa često ili je vrlo intenzivno, preporučuje se da posjetite svog ljekara kako biste isključili ozbiljnije zdravstvene probleme.

Zašto curi krv iz nosa?

Krvarenje iz nosa, poznato i kao epistaksa, uobičajeno je stanje koje može biti uzrokovano različitim faktorima. Krv iz nosa može biti izazvana vanjskim ozljedama, kao što su udarci u nos, ali također može biti povezana s unutarnjim stanjima ili bolestima. U većini slučajeva, krvarenje iz nosa nije ozbiljno i obično se može zaustaviti kod kuće.

Najčešći uzroci krvarenja iz nosa:

 • Promjene temperature i vlažnosti zraka – Sušenje sluznice nosa može dovesti do pucanja krvnih žila i krvarenja.
 • Povrede nosa – Udarac ili trauma na nos može uzrokovati krvarenje iz nosa.
 • Alergije – Alergijska reakcija može uzrokovati svrbež u nosu, što može dovesti do češanja i krvarenja.
 • Infekcije – Infekcija sinusa ili prehlada može iritirati nosnu sluznicu i uzrokovati krvarenje.
 • Suha koža – Suha koža na nosu može pucati i krvariti.
 • Povišen krvni tlak – Visok krvni tlak može prouzročiti krvarenje iz nosa.

Kako se nositi s krvarenjem iz nosa:

Ako vam curi krv iz nosa, postoje neke mjere koje možete poduzeti da biste zaustavili krvarenje:

 1. Sjednite nagnuti naprijed – Nagnite se prema naprijed kako biste spriječili da vam krv dolazi u grlo.
 2. Stisnite nosnice – Stisnite nosnice prstima i držite ih zatvorenima oko 10 minuta.
 3. Nanesite hladnoću – Stavite hladne obloge na nos kako biste suzili krvne žile i zaustavili krvarenje.
 4. Izbjegavajte trljanje nosa – Izbjegavajte trljanje nosa nakon što se zaustavi krvarenje kako biste izbjegli ponovnu iritaciju sluznice.
 5. Spužvica s nosa – Ako krvarenje ne prestaje nakon 20 minuta, stavite malu spužvicu natopljenu vazokonstriktorom u nos kako biste zaustavili krvarenje.
You might be interested:  Što Je Medijalna Plaća

Ako imate česte epistakse ili ako krvarenje iz nosa ne prestaje, važno je potražiti medicinsku pomoć. Liječnik će moći utvrditi uzrok krvarenja i preporučiti adekvatno liječenje.

Najčešći uzroci i kako se nositi s tim

Krvarenje iz nosa (epistaksa) može biti prilično neugodno iskustvo, ali u većini slučajeva nije ozbiljno i može se jednostavno kontrolirati kod kuće. Evo nekih najčešćih uzroka krvarenja iz nosa i načina kako se nositi s njima:

1. Suhi zrak

Jedan od najčešćih uzroka krvarenja iz nosa je suhi zrak. Suhi zrak može isušiti sluznicu nosa i uzrokovati pucanje malih krvnih žila, što rezultira krvarenjem. Da biste se nosili s tim, koristite ovlaživač zraka kako biste povećali vlažnost u prostoriji. Također možete koristiti fiziološku otopinu za ispiranje nosa kako biste održali vlažnost sluznice.

2. Trauma

Blagi udarac ili udarac u nos može oštetiti krvne žile i uzrokovati krvarenje. Ako dođe do traume, nos treba uredno očistiti i primijeniti hladan oblog kako bi se suzile krvne žile i smanjilo krvarenje. Ako je krvarenje obilno ili ne prestaje nakon 20 minuta, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.

3. Infekcije sinusa

Infekcije sinusa mogu izazvati oticanje i upalu sluznice nosa, što može dovesti do krvarenja. Liječenje uključuje antibiotike i lijekove za smanjenje upale koje propisuje liječnik. Također je važno uzimati dovoljno tekućine i održavati vlažnost sluznice nosa.

4. Visok krvni tlak

Visok krvni tlak može uzrokovati krvarenje iz nosa jer povećava pritisak u krvnim žilama. Ako imate visok krvni tlak, važno je redovito mjeriti tlak i uzimati propisane lijekove kako bi se održao pod kontrolom. Također je važno izbjegavati stresne situacije i vježbati redovito kako bi se smanjio rizik od krvarenja iz nosa.

5. Medicinski uvjeti

5. Medicinski uvjeti

Neke medicinske stanja također mogu uzrokovati krvarenje iz nosa, poput poremećaja koagulacije krvi ili tumora u nosu. Ako imate redovite epizode krvarenja iz nosa, važno je konzultirati liječnika radi ispitivanja i dijagnoze. Liječnik će vam preporučiti odgovarajući tretman ovisno o uzroku krvarenja iz nosa.

U slučaju teškog ili dugotrajnog krvarenja iz nosa, potrebno je potražiti medicinsku pomoć. Također, ako primijetite neobjašnjivo krvarenje iz nosa bez ikakvog očiglednog razloga, važno je konzultirati liječnika kako biste isključili potencijalno ozbiljnije stanje.

Anatomska struktura nosa

Nos je organ koji se nalazi na sredini lica i ima važnu ulogu u disanju, ukusu i čulu mirisa. Njegova anatomska struktura ima nekoliko važnih komponenti koje omogućavaju njegovu funkcionalnost.

Koštani dio nosa

 • Koštani dio nosa je sastavljen od nekoliko kosti koje tvore nosnu kost i kosti lica.
 • Nosna kost se sastoji od dvije simetrične polovine koje su povezane hrskavicama i ligamentima.
 • Koštani dio nosa je odgovoran za oblik nosa i podršku nosnom septumu.

Hrskavičavi dio nosa

 • Hrskavičavi dio nosa čine hrskavice koje se nalaze između koštanog dijela nosa.
 • Hrskavičavi dio nosa omogućava fleksibilnost i pokretljivost nosa, što je važno za disanje i oblikovanje nosa.

Nozdrve

 • Nozdrve su otvori na vrhu nosa koje omogućavaju ulazak zraka u nos.
 • Svaka nozdrva ima dlačice koje filtriraju zrak od prašine i čestica prije nego što uđu u dišne ​​puteve.

Nosni septum

 • Nosni septum je pregrada koja dijeli nos na dvije polovine.
 • Izgrađena je od hrskavica i kostiju, a oblikuje nosnu šupljinu i podržava nosnu strukturu.

Nosna sluznica

 • Nosna sluznica je unutarnji sloj nosne šupljine koji proizvodi sluz koja pomaže vlaženju i čišćenju nosnih prolaza.
 • Sluznica nosa također ima krvne žile koje mogu izazvati krvarenje iz nosa ako su oštećene ili nadražene.

Nosne šupljine

 • Nosne šupljine su prostori unutar nosne kosti koje su obložene nosnom sluznicom.
 • Imaju važnu ulogu u zagrijavanju i vlaženju zraka koji ulazi u nos.

Ukupno, anatomska struktura nosa omogućava nam disanje kroz nos, filtriranje zraka, osjet mirisa i oblikovanje nosa. Razumijevanje ove strukture može pomoći u razumijevanju zašto dolazi do krvarenja iz nosa i kako se nositi s tim problemom.

You might be interested:  Kako Skinuti Naljepnicu Sa Stakla

Uzroci krvarenja iz nosa

 • Trauma: Krvarenje iz nosa može biti rezultat traume ili udarca u nosni prednji zid, nosni septum ili cijelu nosnu šupljinu.
 • Suhoća zraka: Izlaganje suhom zraku može isušiti sluznicu u nosu i uzrokovati krvarenje.
 • Infekcije: Infekcije sinusa ili prehlade mogu izazvati krvarenje iz nosa, zbog upale i oštećenja sluznice u nosnoj šupljini.
 • Alergije: Alergijske reakcije, kao što su alergijski rinitis ili sinusitis, također mogu uzrokovati krvarenje iz nosa.
 • Povišen krvni tlak: Visoki krvni tlak može prouzročiti pucanje krvnih žila u nosu i rezultirati krvarenjem.
 • Hormonalne promjene: Hormonalne promjene, poput onih koje se javljaju tijekom puberteta ili trudnoće, mogu utjecati na osjetljivost sluznice nosa i izazvati krvarenje.
 • Upotreba lijekova: Upotreba određenih lijekova, kao što su lijekovi za sužavanje krvnih žila ili aspirin, može povećati rizik od krvarenja iz nosa.
 • Naslijeđe: Osobe s obiteljskom poviješću krvarenja iz nosa imaju veću vjerojatnost da će i same iskusiti krvarenje.

Važno je napomenuti da se u većini slučajeva krvarenje iz nosa može zaustaviti kod kuće primjenom pravilnih postupaka za prvu pomoć. Međutim, ako krvarenje ne prestaje ili se često ponavlja, trebate se obratiti liječniku radi daljnje procjene i liječenja.

Fizička trauma

Jedan od najčešćih uzroka krvarenja iz nosa je fizička trauma. Ovo može uključivati udarac u nos, pad, udisanje predmeta ili iskrzljavanje nosa. Oštećenje sluznice nosa može uzrokovati krvarenje.

Ako je fizička trauma uzrok krvarenja iz nosa, prva pomoć uključuje:

 • Lagano stisnuvati nosnicu s obje strane nosa prstima i nagnuti se naprijed. To pomaže zaustaviti krvarenje i spriječiti gutanje krvi.
 • Držati stisnute nosnice 10-15 minuta.
 • Ako je krvarenje teško ili ne prestaje nakon 20 minuta, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.

Fizička trauma, posebno slomljen nos, također može zahtijevati medicinsku intervenciju kako bi se popravili eventualni prijelomi ili druga oštećenja.

Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak ili arterijska hipertenzija je stanje u kojem je sila krvi koja protječe kroz arterije veća od normalne. To može biti ozbiljan problem, jer visok krvni pritisak može dovesti do oštećenja krvnih sudova, srca, mozga i drugih organa.

Postoje mnogi faktori koji mogu uzrokovati visok krvni pritisak, uključujući nasljednost, prekomjernu težinu, nezdravu prehranu, nedostatak tjelesne aktivnosti, stres i pušenje. Uzrok visokog krvnog pritiska često nije poznat i naziva se esencijalna ili primarna hipertenzija.

Simptomi visokog krvnog pritiska

 • Glavobolje
 • Vrtoglavica
 • Zamagljen vid
 • Umor
 • Krvarenje iz nosa

Kako se nositi s visokim krvnim pritiskom

Ako imate visok krvni pritisak, važno je redovito kontrolirati svoj krvni pritisak i slijediti preporuke svog liječnika. Osim toga, postoje i neke promjene životnog stila koje možete napraviti kako biste smanjili rizik od visokog krvnog pritiska:

 1. Izbjegavajte sol i ograničite unos natrija
 2. Jedite zdravu prehranu s puno voća, povrća i cjelovitih žitarica
 3. Redovito vježbajte i održavajte zdravu tjelesnu težinu
 4. Izbjegavajte alkohol i prestanite pušiti
 5. Smanjite stres i naučite tehnike opuštanja

U nekim slučajevima, lijekovi mogu biti potrebni za kontrolu visokog krvnog pritiska. Važno je redovito posjećivati svog liječnika kako biste pratili stanje i prilagodili terapiju prema potrebi.

Infekcije i alergije

Infekcije i alergije su česti uzroci krvarenja iz nosa. Ako je krv iz nosa praćena simptomima kao što su curenje nosa, svrbež, kihanje ili upala sinusa, to može biti znak infekcije ili alergijske reakcije.

Infekcije

Infekcije nosa i sinusa, kao što su prehlada, gripa, sinusitis ili infekcija sinusa, mogu uzrokovati krvarenje iz nosa. Ove infekcije često prate simptomi kao što su začepljen nos, glavobolja, kašalj i bolovi u grlu. Uzrok krvarenja može biti iritacija i oštećenje unutarnje sluznice nosa usled sušenja i kihanja.

Alergije

Alergije na prašinu, polen, životinjsku dlaku i druge alergene također mogu uzrokovati krvarenje iz nosa. Kada alergen dođe u kontakt s nosnom sluznicom, dolazi do upale i oticanja krvnih sudova, što može dovesti do krvarenja. Simptomi alergija mogu uključivati svrab u nosu, kihanje, crvenilo očiju i začepljen nos.

Ako imate česte epizode krvarenja iz nosa i sumnjate da su uzrok infekcije ili alergije, obratite se svom lekaru. On će moći da dijagnosticira osnovni uzrok problema i preporuči odgovarajući tretman.

You might be interested:  Kako Otključati Mobitel Ako Neznam Šifru Samsung

Prevencija i tretman

Prevencija

 • Održavajte unutarnju vlažnost zraka na razini između 40% i 60% kako biste izbjegli suhoću sluznice nosa.
 • Izbjegavajte izlaganje nadražujućim tvarima poput duhanskog dima, kemijskih isparavanja i prašine koja može iritirati sluznicu nosa.
 • Izbjegavajte prekomjerno puhanje nosa kako biste spriječili oštećenje sluznice nosne šupljine.
 • Izbjegavajte često diranje ili grebanje nosa kako biste spriječili oštećenje kapilara u nosu.
 • U slučaju povišenog krvnog tlaka ili drugih kardiovaskularnih problema, slijedite preporuke liječnika kako biste kontrolirali rizik od krvarenja iz nosa.

Tretman

Ako vam curi krv iz nosa, možete poduzeti sljedeće korake:

 1. Sjednite i nagnite se naprijed kako biste spriječili gutanje krvi koja curi niz grlo.
 2. Pomalo pritisnite obje nosnice prstima i držite ih stegnute nekoliko minuta dok se krvarenje ne zaustavi.
 3. Ako krvarenje ne prestane nakon 10-15 minuta, zatražite medicinsku pomoć.
 4. Ako su vam krvarenja iz nosa česta ili se ponavljaju, posavjetujte se s liječnikom radi daljnje evaluacije.

U slučaju težih krvarenja iz nosa, liječnik može provesti sljedeće postupke za njihovo zaustavljanje:

 • Kauterizacija – ciljano zagrijavanje ili kemijsko zatvaranje krvnih žila kako bi se spriječilo daljnje krvarenje.
 • Nasalna tamponada – fizičko postavljanje tampona u nos kako bi se zaustavilo krvarenje. Tampon se obično uklanja nakon nekoliko dana.
 • Elektrokoagulacija – upotreba električne struje za zatvaranje oštećenih krvnih žila i prestanak krvarenja.

Važno je da se obratite svom liječniku ako krvarenje iz nosa postane često ili intenzivno, kako bi se isključili ozbiljniji zdravstveni problemi i pravilno se dijagnosticirao i liječio temeljni uzrok.

Kada treba potražiti medicinsku pomoć

Ako krvarenje iz nosa postaje učestalo, teško zaustavljivo i traje duže od 20 minuta, važno je potražiti medicinsku pomoć. Ovo može biti znak nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema koji zahtijevaju stručnu intervenciju.

Također treba potražiti medicinsku pomoć u sljedećim slučajevima:

 • Ako je krvarenje iz nosa praćeno jakom glavoboljom ili vrtoglavicom
 • Ako je krvarenje iz nosa rezultat traume ili ozljede
 • Ako je krvarenje iz nosa uzrokovano upotrebom lijekova za razrjeđivanje krvi
 • Ako se krvarenje iz nosa javlja kod djece mlađe od 2 godine
 • Ako postoje drugi simptomi kao što su slabost, umor, gubitak težine itd.

U tim situacijama, važno je se obratiti ljekaru ili hitnoj medicinskoj pomoći kako bi se utvrdio uzrok krvarenja iz nosa i pružila odgovarajuća terapija ili tretman.

FAQ:

Zašto često curi krv iz nosa?

Razlozi zbog kojih često curi krv iz nosa mogu biti različiti. To može biti uzrokovano suhom i isušenom sluznicom nosa, infekcijama, alergijama, traumama ili povišenim krvnim pritiskom. Također, određene bolesti poput krvarenja poremećaja zgrušavanja krvi ili krvnih žila mogu biti uzrok.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?

Da biste zaustavili krvarenje iz nosa, možete primijeniti neke jednostavne metode. Najvažnije je sjesti uspravno i lagano nagnuti glavu naprijed. Zatim pritisnite nos među palcem i kažiprstom, držeći nosnice zatvorenima oko 10 minuta. Ako krvarenje ne prestane, možete nanijeti hladne obloge ili vazokonstriktorne sprejeve.

Kada trebam posjetiti liječnika zbog krvarenja iz nosa?

Ako krvarenje iz nosa traje duže od 20 minuta, ili se događa često i bez očitog razloga, trebate posjetiti liječnika. Također, ako primijetite druge simptome kao što su jak bol u nosu, vrtoglavica, nesvjestica ili teškoće s disanjem, trebate potražiti medicinsku pomoć odmah.

Kako spriječiti krvarenje iz nosa?

Da biste spriječili krvarenje iz nosa, možete poduzeti neke mjere. To uključuje održavanje vlažnosti zraka u prostoru, izbjegavanje suhe i prašnjave klime, izbjegavanje upotrebe nosnih sprejeva koji nadražuju sluznicu i izbjegavanje češanja nosa. Također, važno je izbjegavati traume i ozljede nosa.

Kada je krvarenje iz nosa znak ozbiljnog stanja?

Krvarenje iz nosa obično nije znak ozbiljnog stanja, ali ponekad može biti simptom neke osnovne bolesti. Ako se krvarenje ponavlja često ili je vrlo obilno, može biti potrebno dodatno ispitivanje kako bi se utvrdio uzrok. Također, ako su prisutni drugi simptomi kao što su vrtoglavica, nesvjestica ili teškoće s disanjem, trebate odmah potražiti medicinsku pomoć.