Zašto ne mogu mokriti? Uzroci i moguća liječenja

Zašto Ne Mogu Mokriti

Zašto Ne Mogu Mokriti

Mokrenje je prirodna funkcija tijela koja omogućava izlučivanje suvišne tekućine i otpadnih tvari. Međutim, ponekad osoba može imati probleme s mokrenjem i osjećati nelagodu ili neuspjeh pri pokušaju mokrenja. Ovo stanje poznato je kao poteškoće s mokrenjem ili poteškoće s mokrenjem.

Postoji nekoliko mogućih uzroka zašto osoba može imati problema s mokrenjem. Jedan od najčešćih uzroka je upala mokraćnog sustava kao što su infekcija mokraćnog sustava, upala prostate ili upala mokraćnog mjehura. Ovi uvjeti mogu uzrokovati bol, peckanje ili osjećaj nelagode pri mokrenju, što može dovesti do problema s mokrenjem.

Također, poteškoće s mokrenjem mogu biti rezultat anatomskih abnormalnosti u mokraćnom sustavu ili probleme s mišićima koji kontroliraju mokrenje. Oštećenje živaca ili neuroloških poremećaja također mogu ometati normalan protok urina.

Važno je konzultirati liječnika ako imate poteškoće s mokrenjem. Liječnik će provesti odgovarajuće dijagnostičke pretrage kako bi utvrdio uzrok problema i odredio najbolje moguće liječenje. Liječenje će ovisiti o uzroku problema i može uključivati lijekove, fizikalnu terapiju ili kirurške zahvate.

Uzroci poteškoća s mokrenjem mogu se razlikovati i liječenje će biti individualno prilagođeno svakom pacijentu. Stoga je važno ne ignorirati simptome, već tražiti pomoć stručnjaka kako bi se riješio problem i poboljšala kvaliteta života.

Mokrenje: normalna tjelesna funkcija

Mokrenje je normalna tjelesna funkcija koja omogućuje izbacivanje viška tekućine i otpadnih tvari iz tijela. Ovaj proces se odvija kroz mokraćni sustav koji uključuje bubrege, mokraćovode, mjehur i uretru.

Kada se hrana i tekućina probavljaju, tijelo iz njih apsorbira vodu i hranjive tvari. Višak tekućine i otpadnih tvari se prenose u bubrege koji filtriraju krv i proizvode urin. Urin putuje kroz mokraćovode do mjehura gdje se skladišti dok se ne osjeti potreba za mokrenjem.

Normalno mokrenje se kontrolira mišićima u zidovima mjehura i uretre. Kada se mjehur napuni, signal se šalje mozgu koji potom šalje poruku mišićima u mjehuru da se opuste i omoguće mokrenje. Mišić u području sfinktera kontrolira otvaranje i zatvaranje uretre kako bi se urin mogao izbaciti iz tijela.

Uobičajena učestalost mokrenja može se razlikovati od osobe do osobe i ovisiti o raznim faktorima poput dobi, spola, unosa tekućine i drugih vanjskih čimbenika. U prosjeku se smatra da je normalno mokrenje između 4 i 10 puta dnevno.

Normalno mokrenje je bezbolno i praćeno osjećajem olakšanja nakon što se mjehur isprazni. Također je važno razumjeti da boja, miris i konzistencija urina mogu varirati ovisno o unosu hrane, pića i lijekova, ali i o zdravstvenom stanju. Bijeljen urin može ukazivati na dehidraciju, dok tamniji urin može biti posljedica unosa određenih prehrambenih sastojaka ili lijekova.

U slučaju da primijetite promjene u učestalosti mokrenja, bol pri mokrenju ili bilo kakve druge simptome koji vas zabrinjavaju, važno je posjetiti liječnika radi daljnje procjene i dijagnoze. Nepravilnosti u mokrenju mogu biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema koji zahtijeva liječenje.

Znakovi problema s mokrenjem

 • Često ili rijetko mokrenje: Problemi s mokrenjem mogu se manifestirati čestim mokrenjem ili, obrnuto, rijetkim mokrenjem. Osobe koje često mokre mogu osjećati potrebu za odlaskom na WC više puta nego obično, dok osobe s rijetkim mokrenjem mogu imati poteškoće u odljevu urina iz mjehura.

 • Bol ili nelagoda tijekom mokrenja: Bol ili nelagoda tijekom mokrenja su česti znakovi problema s mokrenjem. To može biti uzrokovano upalom, infekcijom ili drugim zdravstvenim stanjima koje utječu na mokraćni sustav.

 • Slaba kontrola mokrenja: Nedostatak kontrole mokrenja, poznat i kao urinarna inkontinencija, može biti znak problema s mokrenjem. Osoba može doživjeti nenamjerno mokrenje ili poteškoće s zadržavanjem urina.

 • Prekid ili slab protok urina: Ako osjetite prekid ili slab protok urina, to može biti znak da postoji problem s mokraćnim sustavom koji ometa normalan tok urina. To može biti posljedica suženja uretre, prisustva kamena ili drugih prepreka.

 • Neobičan izgled ili miris urina: Promjene u izgledu ili mirisu urina mogu ukazivati na problem s mokrenjem. Na primjer, mutan urin ili urin s jakim mirisom mogu ukazivati na infekciju ili druge zdravstvene probleme.

You might be interested:  Što Je Beta Glukan

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova problema s mokrenjem, važno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok i pravilno liječio. Samodijagnoza ili zanemarivanje simptoma može dovesti do pogoršanja stanja i komplikacija.

Mogući uzroci poteškoća s mokrenjem

Poteškoće s mokrenjem mogu biti uzrokovane raznim faktorima. Neke od najčešćih poteškoća s mokrenjem uključuju:

 • Urinarne infekcije – Infekcije urinarnog trakta mogu uzrokovati oticanje i upalu mokraćnog mjehura, što može otežati mokrenje.
 • Prostata – Problemi s prostatom, kao što su benigna hiperplazija prostate ili rak prostate, mogu uzrokovati poteškoće s mokrenjem kod muškaraca.
 • Neurološki problemi – Neurološki poremećaji poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti ili moždanog udara mogu utjecati na sposobnost kontroliranja mokraćnog mjehura.
 • Blokada mokraćnog puta – Bilo kakva blokada u mokraćnom sustavu, poput kamenja u mokraćnom mjehuru ili mokraćnog trakta, može uzrokovati poteškoće s mokrenjem.
 • Upotreba određenih lijekova – Neki lijekovi mogu utjecati na mokraćni sustav i uzrokovati poteškoće s mokrenjem.
 • Stres – Emocionalni ili fizički stres može utjecati na mokraćni sustav i uzrokovati poteškoće s mokrenjem.

Pažnja i briga o vlastitom zdravlju su ključni. Ako imate poteškoće s mokrenjem, svakako se obratite liječniku kako biste utvrdili uzrok i pravilan tretman. Nepravilnosti u mokrenju mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme koji zahtijevaju stručnu medicinsku skrb.

Infekcije mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava su uobičajene infekcije koje se javljaju u bilo kojem dijelu mokraćnog sustava, uključujući bubrege, mokraćne kanale, mjehur i uretru. Najčešći uzročnici ovih infekcija su bakterije, ali mogu biti uzrokovane i virusima ili gljivicama.

Simptomi infekcija mokraćnog sustava

Simptomi infekcija mokraćnog sustava mogu varirati ovisno o zahvaćenom dijelu mokraćnog sustava. Najčešći simptomi su:

 • Bol ili peckanje prilikom mokrenja
 • Česta potreba za mokrenjem
 • Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura
 • Pojačan nagon za mokrenjem noću
 • Bol u donjem dijelu trbuha ili leđima
 • Mutni ili neugodno mirisni urin
 • Krv u urinu

Uzroci infekcija mokraćnog sustava

Najčešći uzrok infekcija mokraćnog sustava su bakterije, a najčešće vrste bakterija koje uzrokuju ove infekcije su Escherichia coli (E. coli). Bakterije mogu ući u mokraćni sustav kroz uretru i uzrokovati infekciju u mjehuru ili drugim dijelovima mokraćnog sustava. Faktori rizika koji mogu povećati šanse za razvoj infekcija mokraćnog sustava uključuju:

 1. Spol – žene su češće pogođene infekcijama mokraćnog sustava zbog kraće i šire uretre koja olakšava ulazak bakterijama u mokraćni sustav.
 2. Spolni odnosi – seksualni odnosi mogu povećati rizik od infekcija mokraćnog sustava.
 3. Blokada mokraćnog sustava – bilo kakva prepreka koja sprječava normalno protjecanje urina može povećati rizik od infekcija mokraćnog sustava.
 4. Slabljenje imunološkog sustava – osobe s oslabljenim imunološkim sustavom su osjetljivije na infekcije mokraćnog sustava.
 5. Loše higijenske navike – neadekvatna higijena može povećati rizik od infekcija mokraćnog sustava.

Liječenje infekcija mokraćnog sustava

Liječenje infekcija mokraćnog sustava uključuje uzimanje antibiotika kako bi se ubile bakterije koje uzrokuju infekciju. Važno je uzeti cijeli tijek antibiotika kako bi se osiguralo potpuno izlječenje. Pored antibiotika, mogu se propisati i lijekovi za ublažavanje simptoma, poput analgetika za smanjenje boli i grčeva.

Uzimanje dovoljne količine tekućine i održavanje dobre higijene također su važni za oporavak od infekcija mokraćnog sustava. Ponekad se preporučuje i promjena prehrambenih navika, kao što je izbjegavanje iritantnih tvari poput ljutih začina i alkohola, kako bi se smanjila iritacija mokraćnog sustava.

U težim slučajevima ili kod pojedinih osoba s čestim ponavljanjem infekcija mokraćnog sustava može biti potrebna daljnja dijagnostika i liječenje, poput urološkog pregleda ili kirurških zahvata. U tim slučajevima, važno je konzultirati se s liječnikom radi odgovarajuće dijagnoze i individualnog plana liječenja.

You might be interested:  Kako Prijaviti Uzdržavanog Člana Obitelji

Preventivne mjere za sprječavanje infekcija mokraćnog sustava
Preventivne mjere Opis
Pišenje nakon spolnog odnosa Mokrenje nakon spolnog odnosa može pomoći isprati bakterije koje mogu ući u mokraćni sustav.
Pravilna higijena genitalnog područja Redovito pranje genitalnog područja može smanjiti rizik od infekcija mokraćnog sustava.
Pijenje dovoljno tekućine Dovoljan unos tekućine može pomoći u održavanju dobre funkcije mokraćnog sustava i sprječavanju infekcija.
Izbjegavanje iritanta Izbjegavanje iritirajućih tvari poput ljutih začina i alkohola može smanjiti rizik od infekcija mokraćnog sustava.

Blokada mokraćnog sustava

Blokada mokraćnog sustava je stanje u kojem se normalan protok mokraće iz bubrega zaustavlja ili otežava. To može biti uzrokovano različitim faktorima i može imati ozbiljne posljedice po zdravlje pojedinca.

Uzroci blokade mokraćnog sustava

Blokada mokraćnog sustava može biti rezultat različitih problema kao što su:

 • Kamenje u bubrezima ili mokraćnim kanalima koje blokira normalan protok mokraće.
 • Tumori koji mogu blokirati mokraćne puteve.
 • Benigne ili maligne hipertrofije prostate kod muškaraca.
 • Oštećenje mokraćnih kanala uslijed traume ili kirurškog zahvata.
 • Zarazne bolesti koje dovode do upale mokraćnih kanala.
 • Anatomske abnormalnosti mokraćnog sustava.

Simptomi blokade mokraćnog sustava

Simptomi blokade mokraćnog sustava mogu varirati ovisno o uzroku i težini blokade. Evo nekih često susretanih simptoma:

 • Naglo smanjenje ili prestanak mokrenja.
 • Bol u donjem dijelu trbuha ili leđa.
 • Učestalo mokrenje uz minimalno izlučivanje mokraće.
 • Otežano mokrenje ili osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura.
 • Krv u mokraći.
 • Oteklina u nogama, gležnjevima ili licu (u slučajevima ozbiljnih blokada).

Liječenje blokade mokraćnog sustava

Liječenje blokade mokraćnog sustava temelji se na uzroku i težini blokade. Evo nekih mogućih metoda liječenja:

 1. Upotreba lijekova za rastvaranje kamenja u bubrezima ili mokraćnim kanalima.
 2. Endoskopska ili kirurška intervencija radi uklanjanja tumora ili drugih blokada.
 3. Terapija zračenjem ili kemoterapija u slučajevima malignih tumora.
 4. Hormonska terapija ili kirurški zahvat za liječenje hipertrofije prostate.
 5. Primjena antibiotika za liječenje zaraznih bolesti mokraćnog sustava.
 6. Kirurška korekcija anatomskih abnormalnosti mokraćnog sustava.

Važno je da se simptomi blokade mokraćnog sustava ne ignoriraju, jer mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući oštećenje bubrega ili infekciju mokraćnog sustava. Ako imate sumnje ili simptome blokade mokraćnog sustava, obratite se svom liječniku kako biste dobili pravilan dijagnostički pregled i odgovarajuću terapiju.

Problemi s prostatom

Prostata je žlijezda koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura kod muškaraca. Problemi s prostatom su relativno česti i mogu se javiti iz različitih razloga. Najčešći problemi koji se mogu pojaviti u prostati uključuju:

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

 • Benigna hiperplazija prostate (BHP) je stanje u kojem se prostata povećava u veličini, što može dovesti do problema s mokrenjem.
 • Simptomi BHP uključuju često mokrenje, slab mlaz urina, poteškoće s početkom mokrenja i osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura.
 • Liječenje BHP može uključivati promjene životnog stila, lijekove ili kirurške zahvate.

Prostatitis

 • Prostatitis je upala prostate koja može biti uzrokovana infekcijom ili drugim faktorima.
 • Simptomi prostatitisa uključuju bol u genitalnom području, poteškoće s mokrenjem, bol ili nelagodu tijekom ejakulacije.
 • Liječenje prostatitisa može uključivati antibiotike, protuupalne lijekove i promjene u prehrani.

Rak prostate

Rak prostate

 • Rak prostate je najčešći oblik raka kod muškaraca.
 • Simptomi raka prostate mogu uključivati često mokrenje, bol ili nelagodu tijekom mokrenja, krv u mokraći ili sjemenu, smanjeni mlaz urina.
 • Liječenje raka prostate može uključivati operaciju, radioterapiju, hormonsku terapiju ili kemoterapiju, ovisno o stadiju bolesti.

Rak prostate

 • Rak prostate je najčešći oblik raka kod muškaraca.
 • Simptomi raka prostate mogu uključivati često mokrenje, bol ili nelagodu tijekom mokrenja, krv u mokraći ili sjemenu, smanjeni mlaz urina.
 • Liječenje raka prostate može uključivati operaciju, radioterapiju, hormonsku terapiju ili kemoterapiju, ovisno o stadiju bolesti.

Neurološki poremećaji i poteškoće s mokrenjem

Neurološki poremećaji mogu uzrokovati poteškoće s mokrenjem. Moždani udar, multiple skleroza, Parkinsonova bolest i ozljede kralježnice samo su neki od neuroloških poremećaja koji mogu utjecati na mokrenje.

Moždani udar

Moždani udar može oštetiti dijelove mozga koji su odgovorni za kontrolu mokrenja. To može rezultirati poteškoćama s mokrenjem, uključujući inkontinenciju ili nemogućnost mokrenja.

Multiple skleroza

Multiple skleroza je autoimuna bolest koja uzrokuje oštećenje mijelina, zaštitnog omotača živaca. Ovo oštećenje može utjecati na živce koji kontroliraju mokrenje, što dovodi do simptoma poput čestog mokrenja, inkontinencije ili zadržavanja mokraće.

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je neurološki poremećaj koji utječe na pokret i motoričku funkciju. Kod nekih ljudi s Parkinsonovom bolešću, mogu se javiti poteškoće s mokrenjem kao rezultat oštećenja živaca koji kontroliraju mjehur.

You might be interested:  Kako Očistiti Perilicu Rublja Od Neugodnog Mirisa

Ozljede kralježnice

Ozljede kralježnice, poput traumatske ozljede ili hernije diska, mogu utjecati na živce koji kontroliraju mokrenje. To može dovesti do problema s regulacijom mokraće, uključujući poteškoće s kontrolom mjehura ili nemogućnost mokrenja.

U slučaju neuroloških poremećaja koji utječu na mokrenje, važno je konzultirati se s neurologom ili specijalistom za mokraćni sustav kako bi se razumjeli uzroci problema i pronašao odgovarajući tretman. Tretmani mogu uključivati promjenu lijekova, fizikalnu terapiju ili kirurške zahvate.

Neurološki poremećaji i poteškoće s mokrenjem mogu biti frustrirajući, ali s pravilnom medicinskom njegom i upravljanjem simptomima, mnogi ljudi uspijevaju pronaći olakšanje i poboljšanje kvalitete života.

Liječenje problema s mokrenjem

1. Liječnički pregled

Ako imate problema s mokrenjem, prvi korak je posjetiti liječnika koji će provesti detaljan pregled i postaviti dijagnozu. Na temelju toga, odredit će se optimalni plan liječenja.

2. Medicinski tretmani

Ako je problem s mokrenjem uzrokovan infekcijom mokraćnog sustava, liječnik će vam propisati antibiotike za njeno liječenje. U drugim slučajevima, mogu se propisati lijekovi koji će pomoći u opuštanju mišića mjehura ili poboljšanju protoka mokraće.

3. Promjene u načinu života

Ponekad, promjene u načinu života mogu biti dovoljne za rješavanje problema s mokrenjem. Primjerice, promjena prehrambenih navika može pomoći u smanjenju učestalosti mokrenja. Također je važno osigurati adekvatnu hidrataciju i izbjegavati konzumaciju iritantnih tvari poput alkohola ili kofeina.

4. Fizikalna terapija

Za određene probleme s mokrenjem, fizikalna terapija može biti učinkovita. To može uključivati vježbe za jačanje mišića zdjelice i tehnike opuštanja mišića mokraćnog sustava.

5. Hidroterapija

Hidroterapija, koja uključuje primjenu toplote i hladnoće na područje mokraćnog sustava, može biti korisna u smirivanju simptoma problema s mokrenjem. Na primjer, tople kupke ili oblozi mogu pomoći u opuštanju mišića i smanjenju boli.

6. Kirurški zahvati

U nekim slučajevima, kirurški zahvat može biti potreban za rješavanje problema s mokrenjem. To može uključivati uklanjanje prepreka u mokraćnom sustavu, popravak oštećenih tkiva ili implantaciju uretralnih stentova.

7. Psihološka podrška

Ako problemi s mokrenjem imaju emocionalnu ili psihološku komponentu, može biti korisno potražiti psihološku podršku. Terapija može pomoći u suočavanju s anksioznošću, stresom ili drugim problemima koji mogu utjecati na mokrenje.

8. Redovni pregledi

Nakon liječenja problema s mokrenjem, važno je redovito odlaziti na preglede kako bi se pratilo stanje i spriječilo ponavljanje problema. Liječnik će odrediti učestalost pregleda na temelju individualnih potreba pacijenta.

Važno je napomenuti da je liječenje problema s mokrenjem individualno i ovisi o uzroku i ozbiljnosti simptoma. Stoga je važno slijediti upute svog liječnika i konzultirati ih prije početka bilo kakve terapije.

FAQ:

Koji su uzroci poteškoće s mokrenjem?

Poteškoće s mokrenjem mogu imati različite uzroke. Najčešći uzroci su infekcije mokraćnog sustava, upale prostate, mokraćni kamenci, suženje mokraćne cijevi, neurološki poremećaji i nuspojave određenih lijekova.

Koje su moguće komplikacije ako ne mogu normalno mokriti?

Ako imate poteškoće s mokrenjem i ne lečite ih na vrijeme, mogu se pojaviti ozbiljne komplikacije poput infekcija mokraćnog sustava, oštećenja bubrega, zadržavanja mokraće i formiranja bubrežnih kamenaca.

Kako se dijagnosticira uzrok poteškoća s mokrenjem?

Dijagnostika poteškoća s mokrenjem uključuje fizički pregled, analizu urina, ultrazvuk mokraćnog sustava, krvne pretrage, cistoskopiju i ostale specifične testove ovisno o simptomima i sumnjama na uzrok.

Koji su mogući tretmani za probleme s mokrenjem?

Tretmani za probleme s mokrenjem ovise o uzroku. U nekim slučajevima, kao što su infekcije mokraćnog trakta, antibiotici mogu biti dovoljni. U drugim slučajevima, kao što su suženja mokraćne cijevi ili mokraćni kamenci, mogu biti potrebni kirurški zahvati ili liječenje lijekovima.

Kako mogu sami olakšati poteškoće s mokrenjem?

Nekoliko načina može pomoći u olakšavanju poteškoća s mokrenjem. Pijenje dovoljno tekućine, izbjegavanje zadržavanja mokraće, izbjegavanje alkohola i kofeina te uriniranje prije i poslije spavanja mogu pomoći u održavanju zdravog mokraćnog sustava.

Koliko je često poteškoće s mokrenjem prirodna pojava?

Poteškoće s mokrenjem nisu prirodna pojava i mogu ukazivati na neki zdravstveni problem. Ako imate poteškoće s mokrenjem ili primijetite promjene u svojim urinarnim navikama, važno je konzultirati se sa stručnjakom radi dijagnoze i liječenja.

Mogu li hormonske promjene utjecati na mokrenje?

Da, hormonske promjene, poput menopauze kod žena ili problema s prostatom kod muškaraca, mogu utjecati na mokrenje. Ove promjene mogu uzrokovati poteškoće s mokrenjem, ali se mogu liječiti hormonskom terapijom ili drugim odgovarajućim tretmanima.