17. tjedan trudnoće: koji je to mjesec?

17 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

17 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

Kada uđete u 17. tjedan trudnoće, vi ste u drugom trimestru trudnoće i bliže ste sredini trudnoće. Možda se pitate koliko je to točno mjeseci trudnoće i koliko vam je još preostalo do poroda. Da biste to saznali, trebate znati koliko tjedana traje vaša trudnoća i koliko tjedana se smatra mjesecom trudnoće.

Trudnoća uobičajeno traje 40 tjedana, što je ekvivalentno 9 mjeseci ili 280 dana. Međutim, mjeseci trudnoće se ne računaju na kalendarski način, već se svaki mjesec računa kao 4 tjedna. To znači da je trudnoća u 17. tjednu jednaka 4 mjeseca i 1 tjednu.

U 17. tjednu trudnoće vaše tijelo i beba prolaze kroz mnoge promjene. Vaša beba je sada duljine oko 13 centimetara i težine oko 140 grama. Njegove ili njezine kosti se razvijaju, a mišići postaju jači. Beba počinje imati razvijene nokte na prstima i prstima na nogama. Njegovi ili njezini genitalni organi i kosa također se razvijaju.

Napomena: Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ili primaljom kako biste dobili najtočnije i najrelevantnije informacije o svom individualnom stanju trudnoće.

Trudnoća u 17. tjednu: period trudnoće i fizičke promjene

U 17. tjednu trudnoće, već ste gotovo na pola puta kroz svoju trudnoću! Period trudnoće do sada može biti prošao prilično brzo, a vi se već počinjete pripremati za dolazak svog djeteta. U ovom periodu, tijelo prolazi kroz neke fizičke promjene kako bi se prilagodilo rastu djeteta i osiguralo njegov pravilan razvoj.

Promjene u tijelu

U 17. tjednu trudnoće, vaš trbuh postaje sve veći, dok maternica raste kako bi pružila više prostora za rastući plod. Možda ćete primijetiti i da vam se grudi mijenjaju. One mogu postati veće i osjetljivije, a može vam se povećati i pigmentacija bradavica. Osim toga, može se pojaviti i tamna crta koja se proteže od pupka do pubične kosti, poznata kao linea nigra.

Simptomi

U 17. tjednu trudnoće, možete se osjećati energičnije i manje umorno nego u ranijim tjednima. Postoje i neki drugi simptomi koji se mogu javiti u ovom periodu, kao što su nadutost, probavne smetnje, zatvor ili umjerene glavobolje. Također, možda ćete primijetiti da se vaša kosa i nokti mijenjaju i postaju bujniji i jači.

Savjeti

Savjeti

Kako biste održali zdravlje i dobrobit vama i vašem djetetu, važno je nastaviti s pravilnom prehranom i redovitim vježbanjem. Jedite uravnotežene obroke koji uključuju voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​i zdrave masti. Također, pijte dovoljno vode i izbjegavajte alkohol, duhan i druge štetne tvari.

Nastavite pratiti svoje fizičke promjene i simptome te se redovito konzultirajte s liječnikom kako biste osigurali da vaša trudnoća prolazi bez ikakvih komplikacija. Uživajte u ovom posebnom periodu i pripremite se za dolazak vašeg malog čuda!

Razvoj bebe u 17. tjednu trudnoće

U 17. tjednu trudnoće vaša beba i dalje raste i razvija se brzo. Evo nekoliko ključnih događaja koji se odvijaju u ovom tjednu:

 1. Vaša beba je sada veličine oko 13 centimetara i teži oko 140 grama.
 2. Koštano tkivo vaše bebe postaje sve čvršće i jače.
 3. Bebe u ovoj fazi često pokazuju aktivno kretanje i možda ćete osjećati prve ‘udarce’ ili ‘štipanje’.
 4. Mišići i živci bebe su sve više razvijeni, što omogućava bolju kontrolu pokreta.
 5. Vaša beba sada može otvarati i zatvarati oči, a njeni pupillary refleksi su razvijeni.
 6. Mozak bebe također se brzo razvija, sa stvaranjem novih živčanih veza.

Važno je zapamtiti da se razvoj bebe može razlikovati od slučaja do slučaja, pa nemojte brinuti ako vaše iskustvo ne odgovara svim gore navedenim točkama. Ako imate bilo kakve zabrinutosti ili pitanja, uvijek se obratite svom liječniku ili babici.

You might be interested:  Kako Ukloniti Karijes Bez Zubara

Povećanje težine i promjene tijela majke

Povećanje težine

Jedna od najuočljivijih promjena tijela majke tijekom 17. tjedna trudnoće je povećanje težine. Normalno je da trudnica dobije između 11 i 15 kilograma tijekom trudnoće, pri čemu se većina tog povećanja događa u drugom i trećem tromjesečju. Tijekom 17. tjedna trudnoće, većina trudnica je dobila između 2,5 i 4,5 kilograma.

Promjene tijela

Pored povećanja težine, tijelo majke također prolazi kroz niz drugih promjena tijekom 17. tjedna trudnoće. Evo nekih od najčešćih promjena:

 • Rast trbuha: U ovoj fazi trudnoće, trbuh će postati sve veći kako beba raste. Možete primijetiti da vam odjeća postaje uska i da morate kupiti veće veličine.
 • Promjene na koži: Hormonske promjene mogu utjecati na kožu, čineći je suhom ili masnijom. Također, možete primijetiti pojavu tamnih linija na trbuhu (linea nigra) ili promjene boje na licu (melazma).
 • Promjene grudi: Grudi mogu postati veće i osjetljivije. Možete primijetiti da vam je potrebna nova grudnjaka veličina kako biste se osjećali udobno.
 • Problemi s probavom: Hormoni trudnoće mogu utjecati na probavni sustav, uzrokujući zatvor ili nadutost.
 • Problemi s mjehurom: Povećan pritisak na mjehur može rezultirati češćim mokrenjem i poteškoćama s noćnim spavanjem.

Važno je napomenuti da su ove promjene tijela normalne tijekom trudnoće i da svaka trudnica doživljava trudnoću na svoj način. Ako imate ikakve brige ili neobične simptome, uvijek se obratite svom liječniku.

Prehrana u 17. tjednu trudnoće

Tijekom 17. tjedna trudnoće, pravilna prehrana ima ključnu ulogu u pružanju dovoljno hranjivih tvari za rast i razvoj fetusa. U ovom razdoblju, trudnica treba konzumirati raznoliku i uravnoteženu prehranu koja će osigurati adekvatnu količinu vitamina, minerala i proteina za sebe i svoje dijete.

Važnost odabira zdravih namirnica

Za dobro zdravlje i razvoj fetusa, trudnica bi trebala preferirati zdrave namirnice koje su bogate hranjivim tvarima. To uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice, mliječne proizvode s niskim sadržajem masti, nemasno meso i ribu. Ove namirnice pružaju vitamine, minerale i vlakna koji su nužni za pravilan razvoj fetusa.

Unos dovoljnih količina proteina također je izuzetno važan tijekom trudnoće. Trudnica bi trebala osigurati adekvatan unos proteina putem obroka poput piletine, puretine, jaja, graha i orašastih plodova.

Dnevni plan prehrane

Evo primjera dnevnog plana prehrane za trudnicu u 17. tjednu:

 • Doručak: Poslužite jogurt s voćem i zobene pahuljice. Dodajte malo meda za slatkoću.
 • Užina: Pojedite naranču ili drugo svježe voće.
 • Ručak: Pripremite salatu od jaja s povrćem i integralnim kruhom.
 • Užina: Grickajte bademe ili druge orašaste plodove.
 • Večera: Pripremite pečenu piletinu s povrćem i integralnom tjesteninom.
 • Kasnija užina: Jedite mali jogurt ili voćni smoothie.

Praktični savjeti

Uz pravilnu prehranu, trudnica treba piti puno vode kako bi ostala hidrirana i podržala pravilan rad tijela. Važno je izbjegavati hranu koja je sirova ili nedovoljno termički obrađena, jer takva hrana može sadržavati štetne bakterije. Također, treba izbjegavati prženu hranu, procesuiranu hranu i visoko obrađene namirnice koje sadrže puno aditiva i konzervansa.

Namirnica Količina Primjer
Vitamin C 85 mg Naranča (70 mg)
Folna kiselina 600 mcg Špinat (263 mcg)
Protein 71 g Piletina (24 g)
Kalcij 1000 mg Mlijeko (305 mg)
Gvožđe 27 mg Crveno meso (2 mg)

Trudnica bi trebala konzumirati hranu koja je bogata vitaminom C, folnom kiselinom, proteinima, kalcijem i gvožđem kako bi osigurala pravilan rast i razvoj fetusa.

Važnost prenatalnih vitamina i minerala

Jedan od najvažnijih aspekata trudnoće je pravilna prehrana i unos adekvatnih vitamina i minerala. Tijelo trudne žene prolazi kroz nekoliko promjena kako bi podržalo razvoj fetusa i osiguralo životno važne resurse za njega.

Prenatalni vitamini

Prenatalni vitamini su posebno formulirani vitaminsko-mineralni dodaci koji se preporučuju trudnicama kako bi osigurale adekvatan unos ključnih vitamina i minerala tijekom trudnoće. Ovi dodaci se obično sastoje od vitamina A, C, D, E, K, B kompleksa, folne kiseline, kalcija, željeza i drugih minerala.

Folna kiselina je posebno važna u prenatalnim vitaminima jer je povezana sa smanjenim rizikom od određenih prirođenih mana poput oštećenja neuralne cijevi. Također, kalcij je ključni mineral koji podržava razvoj kostiju i zuba fetusa.

Redovito uzimanje prenatalnih vitamina može pomoći u smanjenju rizika od raznih komplikacija tijekom trudnoće, kao što su prijevremeni porod ili niska porođajna težina. Ovi vitamini također mogu poboljšati opće zdravlje majke.

Prenatalni minerali

Pored vitamina, trudnice također trebaju unositi adekvatan broj minerala radi održavanja zdravlja i pravilnog razvoja fetusa. Ključni minerali u prenatalnoj skrbi uključuju željezo, kalcij, cink, magnezij, jod i selen.

You might be interested:  Kako Postaviti Knauf Na Plafon

Željezo je važan mineral koji je odgovoran za proizvodnju crvenih krvnih stanica i cirkulaciju kisika u tijelu. Trudnice često pate od anemije zbog povećane potrebe tijela za željezom tijekom trudnoće.

Kalcij igra važnu ulogu u razvoju kostiju i zuba fetusa, kao i u održavanju zdravlja majčinih kostiju. Cink je ključan za normalan rast i razvoj fetusa, dok magnezij pomaže u pravilnom radu mišića i živčanog sustava.

Jod je još jedan bitan mineral za trudnice jer igra ključnu ulogu u razvoju mozga i živčanog sustava fetusa. Selen ima antioksidativna svojstva i pomaže u zaštiti stanica od oštećenja.

Zaključak

Prenatalni vitamini i minerali su vrlo važni za zdravlje i pravilan razvoj fetusa tijekom trudnoće. Redovito uzimanje ovih dodataka može pomoći u smanjenju rizika od komplikacija i poboljšanju općeg zdravlja majke. Međutim, važno je konzultirati se s liječnikom prije nego što započnete uzimati bilo kakve dodatke kako bi bili sigurni da su prilagođeni vašim potrebama.

Emocionalne promjene i psihičko zdravlje u 17. tjednu trudnoće

Tijekom 17. tjedna trudnoće, žene mogu iskusiti različite emocionalne promjene i utjecaj na svoje psihičko zdravlje. Ovaj period trudnoće obično karakteriziraju i hormonske promjene koje mogu utjecati na raspoloženje i emocionalnu stabilnost trudnice.

Neke žene mogu primijetiti da se osjećaju više emotivne ili osjetljive nego inače. To može biti posljedica hormonalnih promjena koje utječu na ravnotežu kemikalija u mozgu i regulaciju osjećaja. Važno je da žene budu svjesne ovih promjena i da razumiju da su one normalne u trudnoći.

Jedna od emocionalnih promjena koju žene mogu iskusiti u 17. tjednu trudnoće je i briga za zdravlje i dobrobit djeteta. Buduće majke mogu postati vrlo svjesne svog tijela i brinuti o svakom detalju trudnoće. Ova briga može biti korisna i poticajna, ali isto tako može dovesti do povećane anksioznosti i stresa.

Stalne brige o trudnoći moguće je ublažiti razgovorom s partnerom, obitelji ili prijateljima koji mogu pružiti podršku. Također je važno ostati informiran o zdravstvenim pitanjima i redovito posjećivati liječnika kako bi se smanjili strahovi i brige.

Uz emocionalne promjene, psihičko zdravlje također može biti izazvano drugim faktorima u 17. tjednu trudnoće. Fizičke promjene poput povećane težine, promjena tijela i nelagode mogu utjecati na dobrobit i samopouzdanje trudnice.

Važno je da trudnica održava zdravu prehranu, redovito vježba i prima dovoljno odmora kako bi se osjećala zdravo i snažno. Tjelesna aktivnost također može pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju stresa.

Konačno, važno je zapamtiti da su emocionalne promjene i psihičko zdravlje normalni aspekti trudnoće. Ako osjećaji postanu izrazito teški ili utječu na svakodnevno funkcioniranje, važno je potražiti podršku i pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.

Fizička aktivnost u 17. tjednu trudnoće

Jedan od važnih aspekata vođenja zdravog načina života tijekom trudnoće je održavanje fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost može imati mnoge prednosti tijekom trudnoće, uključujući poboljšanje tjelesnog i mentalnog zdravlja, smanjenje rizika od preeklampsije i dijabetesa trudnoće, kao i jačanje mišića i kostiju.

U 17. tjednu trudnoće, većina žena se još uvijek osjeća dobro i ima dovoljno energije za sudjelovanje u umjerenoj fizičkoj aktivnosti. Međutim, važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi vježbe prema svojim mogućnostima i unositi dovoljno tekućine.

Evo nekoliko prijedloga za fizičku aktivnost tijekom 17. tjedna trudnoće:

Šetnja

Šetnja je jednostavan način da ostanete aktivni tijekom trudnoće. Možete šetati u svom vlastitom tempu i prilagoditi udaljenost prema svojim mogućnostima. Šetnja može također biti dobar način da se opustite i odmorite um.

Joga za trudnice

Joga za trudnice je posebno osmišljena vježba koja kombinira fizičke vježbe, istezanje i disanje. Ova vrsta vježbanja može pomoći u održavanju fleksibilnosti mišića i zglobova, poboljšanju držanja tijela te oslobađanju napetosti i stresa.

Vježbe snage

Vježbe snage, poput pilatesa ili laganih vježbi s bučicama, mogu pomoći u jačanju mišića i održavanju tjelesne kondicije tijekom trudnoće. Važno je pridržavati se sigurnih i prikladnih vježbi za trudnice kako biste izbjegli povrede ili prenaprezanje.

Sve vrste fizičke aktivnosti treba obavljati pod supervizijom stručnjaka i nakon savjetovanja s liječnikom. Također je važno znati prepoznati znakove umora ili nelagode tijekom vježbanja i prilagoditi intenzitet ili prestati s vježbom ako je potrebno. Fizička aktivnost tijekom trudnoće može biti korisna, ali uvijek je najbolje slušati svoje tijelo i ostati sigurni i udobni.

Priprema na porođaj: što treba znati

Jedan od najbitnijih trenutaka u trudnoći je porođaj. Priprema na porođaj je ključna kako bi proces protekao što lakše i sigurnije za majku i dijete. Evo nekoliko stvari koje trebate znati o pripremi na porođaj:

You might be interested:  Što Je Bdp Po Stanovniku

1. Informirajte se

Jedan od prvih koraka u pripremi na porođaj je informiranje o svim aspektima porođaja. Pročitajte knjige, pohađajte tečajeve, razgovarajte s drugim majkama i stručnjacima kako biste stekli što više znanja o procesu porođaja. Budite upoznati s različitim tehnikama disanja i položajima tijela koji mogu pomoći tijekom porođaja.

2. Pregledajte rodilište

2. Pregledajte rodilište

Posjetite rodilište u kojem planirate roditi kako biste se upoznali s prostorom i uvjetima. Razgovarajte s medicinskim osobljem i postavite pitanja o procedurama, epiduralnoj anesteziji, mogućnostima porođaja u vodi, ako vam je to interesantno, i bilo kojim drugim pitanjima i brigama koje imate.

3. Spremite torbu za rodilište

Nakon 36. tjedna trudnoće, važno je imati spremnu torbu za rodilište. Torbu možete napuniti sa svim stvarima koje će vam možda trebati tijekom boravka u bolnici, uključujući odjeću za trudnice, donje rublje, higijenske potrepštine, bebi odjeću i pribor i broj telefona vašeg ginekologa i drugih bitnih osoba.

4. Razgovarajte o planu porođaja

Iako porođaj može biti nepredvidiv, dobro je razgovarati o svojim željama i očekivanjima s medicinskim osobljem. Razmislite o tome želite li epiduralnu anesteziju ili ne, koju vrstu porođaja želite (prirodni porođaj, carski rez, porođaj u vodi) i bilo koje druge aspekte koji su vam važni. Imajte na umu da se plan porođaja može promijeniti tijekom samog porođaja, ali je važno da imate izražene svoje želje i potrebe.

5. Pripremite se emocionalno i fizički

Pripremite se emocionalno i fizički za porođaj. Radite vježbe i istezanje kako biste se pripremili za napor porođaja. Napravite plan za olakšavanje boli, kao što je korištenje tople vode ili masaže. Podijelite svoje brige i strahove sa svojim partnerom ili drugim bliskim osobama. Vjerujte u sebe i svoje tijelo i budite pozitivni uoči porođaja.

Stvari koje trebate ponijeti u torbu za rodilište:
 • Odeća za trudnice
 • Donje rublje
 • Higijenske potrepštine
 • Bebi odjeća i pribor
 • Broj telefona ginekologa

Priprema na porođaj je važan dio trudnoće i može vam pomoći da se osjećate sigurnije i spremnije za dolazak vaše bebe. Budite otvoreni, informirani i pripremljeni i vjerujte u sebe i svoje tijelo.

Učestale promjene raspoloženja i hormoni u trudnoći

Tijekom trudnoće mnoge žene iskusuju učestale promjene raspoloženja. Ove promjene mogu biti uzrokovane hormonalnim promjenama koje se događaju u tijelu tijekom trudnoće.

Jedan od hormona koji igra ključnu ulogu u promjenama raspoloženja tijekom trudnoće je estrogen. Estrogen može utjecati na neurotransmitere u mozgu, što dovodi do promjena u raspoloženju. U prvom tromjesečju trudnoće, razina estrogena naglo raste, dok u drugom tromjesečju raste postupno. U trećem tromjesečju se razina estrogena smanjuje i stabilizira.

Još jedan važan hormon u trudnoći je progesteron. Progesteron može utjecati na neurotransmitere poput serotonina i endorfina, što može utjecati na raspoloženje. Povišene razine progesterona mogu uzrokovati umor, koji također može pridonijeti promjenama raspoloženja.

Tijekom trudnoće, žene također doživljavaju fluktuacije hormona kortizola, koji je povezan s odgovorom na stres. Povišene razine kortizola mogu utjecati na raspoloženje i emocionalno stanje žene.

Promjene raspoloženja tijekom trudnoće mogu varirati od blage tuge ili razdražljivosti do ozbiljnijeg stanja kao što je depresija ili anksioznost. Važno je da žene o tome razgovaraju sa svojim zdravstvenim radnikom kako bi dobile podršku i potrebne resurse.

 • Promjene raspoloženja tijekom trudnoće su normalne i česte.
 • Hormoni poput estrogena i progesterona igraju ulogu u tim promjenama.
 • Povišene razine kortizola također mogu utjecati na raspoloženje u trudnoći.
 • Važno je razgovarati o ovim promjenama sa zdravstvenim radnikom kako bi se osigurala podrška i resursi.

FAQ:

Koji je to mjesec 17. tjedan trudnoće?

17. tjedan trudnoće predstavlja početak petog mjeseca trudnoće.

Koje su najčešće promjene u tijelu u 17. tjednu trudnoće?

U 17. tjednu trudnoće mogu se primijetiti promjene poput povećanja trbuha, osjećaja umora, povećane proizvodnje hormona i mogućeg povećanja apetita.

Koje su preporuke za prehranu u 17. tjednu trudnoće?

U 17. tjednu trudnoće preporučuje se konzumacija raznovrsnih namirnica bogatih hranjivim tvarima poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina, ali i izbjegavanje namirnica koje mogu biti štetne poput sirovog mesa ili ribe.

Kako se može olakšati umor u 17. tjednu trudnoće?

Umor u 17. tjednu trudnoće može se olakšati odmaranjem, pravilnom prehranom, redovitim pijenjem vode i vježbanjem umjerenom fizičkom aktivnošću.

Koje su važne stvari koje treba imati na umu u 17. tjednu trudnoće?

U 17. tjednu trudnoće važno je redovito posjećivati prenatalne preglede, pridržavati se zdrave prehrane i aktivnosti, voditi brigu o mentalnom zdravlju i započeti pripremu za dolazak bebe.

Koliko traje 17. tjedan trudnoće?

17. tjedan trudnoće traje točno sedam dana.

Koji je mjesec 17. tjedan trudnoće?

17. tjedan trudnoće spada u peti mjesec trudnoće.