21. tjedan trudnoće - koji mjesec trudnoće?

21 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

21 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

Trudnoća je posebno razdoblje u životu žene u kojem se događaju brojne promjene i razvoj novog života u tijelu. Svaki tjedan trudnoće nosi sa sobom nove izazove i radosti, a 21. tjedan trudnoće označava početak petog mjeseca trudnoće.

Tijekom petog mjeseca trudnoće, beba će doživjeti velike promjene u svom razvoju. Njezin mozak i živčani sustav napreduju, a tijelo postaje sve proporcionalnije. Također, beba će početi aktivno pokazivati svoje prisustvo kroz pokrete koji će postajati sve snažniji i uočljiviji za majku.

Majka će osjetiti brojne fizičke i emocionalne promjene tijekom ovog tjedna trudnoće. Mogu se pojaviti simptomi poput umora, bolova u leđima i grčeva u nogama. Također, majka će imati i veću potrebu za odmorom i spavanjem. Emocionalno, majka može doživljavati sretne trenutke zbog svjesnosti o prisutnosti bebe, ali i strah i tjeskobu zbog novih odgovornosti koje dolaze s majčinstvom.

21. tjedan trudnoće je važan prekretnički trenutak u trudnoći. Beba postaje sve svjesnija okoline, majka njene pokrete može lako osjetiti, a očekivanje dolaska novog člana obitelji postaje sve stvarnije i opipljivije. Važno je dati si vremena za odmor i ne zaboraviti na svoje emocionalno zdravlje tijekom ovog intenzivnog perioda trudnoće.

Contents

tjedan trudnoće – što se događa u prvim tjednima

Fizičke promjene u tijelu

Tijekom prvih tjedana trudnoće, žena može primijetiti nekoliko fizičkih promjena u svom tijelu. Neki od ovih simptoma uključuju:

 • Povećanje osjetljivosti grudi i promjene u njihovoj veličini
 • Povećanje osjećaja umora i pospanosti
 • Jutarnja mučnina i povraćanje
 • Povećanje učestalosti mokrenja
 • Promjene u apetitu i povećanje ili smanjenje želje za određenom hranom

Emocionalne promjene

Osim fizičkih promjena, žene mogu primijetiti i emocionalne promjene tijekom prvih tjedana trudnoće. Hormonske promjene u tijelu mogu uzrokovati promjene raspoloženja i emotivnost. Žena može doživjeti sretne trenutke, ali i osjećaj tjeskobe ili nelagode.

Početak razvoja embrija

Tijekom prvih tjedana trudnoće, embrij počinje razvijati se u maternici. Najvažniji dio razvoja događa se u prvom tromjesečju. U ovoj fazi embrij se sastoji od nekoliko slojeva stanica koje će se s vremenom razviti u različite organe i tkiva. Početak razvoja embrija je vrlo važan i osjetljiv period, stoga je važno da trudnica vodi računa o svom zdravlju i slijedi upute liječnika.

Praćenje trudnoće

Prvi tjedni trudnoće su ključni u praćenju zdravlja majke i djeteta. Trudnica bi trebala zakazati sastanak s liječnikom kako bi se utvrdila trudnoća i započelo praćenje razvoja fetusa. Liječnik će redovito pratiti trudnoću kako bi osigurao da sve ide dobro i da nema komplikacija.

Uz sve ove promjene i praćenje trudnoće, važno je da trudnica pridržava se zdravih navika, kao što su pravilna prehrana, redovite vježbe i izbjegavanje alkohola, duhana i droga.

Kako se računa vijek trudnoće?

Vijek trudnoće se računa od prvog dana posljednje menstruacije, iako je trudnoća zapravo trajanje od začeća do poroda. Ovaj način računanja je najčešći i koristi se za jednostavno određivanje trajanja trudnoće.

Prema ovom načinu računanja, trudnoća traje otprilike 40 tjedana. Međutim, važno je napomenuti da je svaka trudnoća jedinstvena i da se stvarni datum poroda može razlikovati.

Da bi se točnije odredio vijek trudnoće, provodi se ultrazvučni pregled u ranim fazama trudnoće. Ovaj pregled omogućuje preciznije određivanje trajanja trudnoće, jer se temelji na veličini embrija i fetusnih karakteristika.

Drugi način računanja vijeka trudnoće je kroz otkrivanje prisutnosti hormona hCG u krvi ili mokraći trudnice. Prisutnost ovog hormona se povećava s napretkom trudnoće, pa se na temelju njegove razine može približno odrediti vijek trudnoće.

Ukoliko imate nedoumica ili želite točnije odrediti vijek trudnoće, svakako se obratite svom ginekologu ili medicinskom osoblju.

You might be interested:  Kako Otkriti Gdje Je Pukla Cijev Od Vode

Tjedan trudnoće – rast i razvoj ploda

Rast ploda

Tijekom 21. tjedna trudnoće, plod nastavlja rasti i razvijati se brzo. U ovom trenutku, plod je dug oko 25 centimetara i težak oko 350 grama.

Plodova koža postaje deblja i njegovo mjesto staničnog rasta čini se crvenkastim. Osim toga, plod je također počeo razvijati gustu kosu na glavi.

Razvoj ploda

Tijekom 21. tjedna trudnoće, plod se i dalje razvija i dobiva mnoge nove vještine i karakteristike. Njegovi pokreti postaju sve koordiniraniji i sada možete osjetiti jasnije udarce i trzaje.

Plodu se formira i razvija brojne organe i sustave. Na primjer, pluća nastavljaju se razvijati, a plod je sposoban uvlačiti i izdahnuti plodovu vodu kroz dišne puteve. Također, plodovi bubregi sada proizvode urin koji se miješa s plodovom vodom i potom se izbacuje iz tijela u obliku amnionske tekućine.

Dalje, plodu se također formiraju nokti na prstima i nožnim prstima, a njegovi mišići razvijaju se i jačaju. Mozak ploda također kontinuirano napreduje i razvija nova područja, omogućujući mu bolju koordinaciju pokreta i kontrolu nad tijelom.

Hormonalne promjene

Tijekom 21. tjedna trudnoće, hormonske promjene u tijelu trudnice su također prisutne. Hormoni poput progesterona i estrogena igraju važnu ulogu u održavanju trudnoće i pripremi tijela za porod.

Progesteron i ostali hormoni mogu utjecati na razinu energije, raspoloženje i spavanje trudnice. Neki se trudnice mogu osjećati umorne i imati poremećaje spavanja, dok drugi mogu doživljavati promjene u raspoloženju poput promjena u apetitu i emocijama.

Oprema za trudnoću

Tijekom 21. tjedna trudnoće, važno je da trudnica pravilno brine o sebi i plodu. Trudnica bi trebala nastaviti s redovitim posjetima liječniku, slijediti zdravu prehranu, prakticirati sigurne vježbe i uzimati propisane dodatke ili lijekove. Također je važno da trudnica ima pravilnu opremu, poput odjeće za trudnice, grudnjaka za trudnice i drugih potrepština za udobnost i podršku tijekom trudnoće.

Zaključak

Tjedan trudnoće 21 predstavlja važno razdoblje u rastu i razvoju ploda. Plod nastavlja rasti i dobivati nove karakteristike, dok se tijelo trudnice prilagođava hormonskim promjenama. Trudnica treba paziti na svoje zdravlje i osigurati sve potrebne potrepštine kako bi trudnoća bila što ugodnija i sigurnija.

Koji organi se razvijaju u drugom tjednu?

U drugom tjednu trudnoće, razvoj organa u tijelu embrija tek započinje. Ključni organi koji počinju razvijati u ovom tjednu su:

 1. Neuralna cijev: Ovo je početak razvoja središnjeg živčanog sustava. Neuralna cijev se formira iz tkiva na leđnoj strani embrija i postaje osnova za daljnji razvoj mozga i leđne moždine.

 2. Prekursor srca: U drugom tjednu trudnoće, srce počinje razvijati. Primitivno srčano tkivo se formira kao prvi korak u stvaranju srčanog sustava.

 3. Probavni sustav: Osnovne strukture probavnog sustava, poput jednjaka, želuca i crijeva, također počinju formirati u drugom tjednu.

 4. Pluća: Razvoj pluća također započinje u drugom tjednu, iako će potpuni razvoj pluća trajati duže vrijeme.

 5. Bubreg: Bubrezi u embriju počinju dolaziti u početnom stanju. Preliminarni izgled bubrežnih struktura započinje u drugom tjednu.

tjedan trudnoće – fizički simptomi

Povećanje tjelesne težine

Jedan od najuočljivijih fizičkih simptoma trudnoće je povećanje tjelesne težine. U ovom tjednu trudnoće, većina žena ima primjetno povećanje kilograma zbog razvoja fetusa, povećanja količine krvi i masnog tkiva. Prosječno, žena bi trebala dobiti između 0,5 i 2 kilograma tijekom ovog tjedna. Važno je napomenuti da svaka trudnoća i tijelo su jedinstveni te da je individualno povećanje težine različito.

Problemi s probavom

Trudnoća može donijeti i probleme s probavom. U ovom tjednu, žene mogu primijetiti povećanje učestalosti konstipacije, žgaravice i drugih probavnih smetnji. Povećana proizvodnja hormona progesterona može usporiti probavni sustav, što dovodi do ovih problema. Preporučuje se konzumiranje vlaknaste hrane i povećanje unosa tekućine kako bi se olakšala probava.

Povećanje veličine grudi

Sa napretkom trudnoće, žene često primjećuju značajno povećanje veličine grudi. Hormonske promjene i povećanje protoka krvi mogu uzrokovati osjećaj napetosti i bolnosti u grudima. Važno je nositi odgovarajući grudnjak koji pruža dobru potporu kako bi se ublažili nelagoda i bol.

Povećana potreba za odmorom

Tijekom ovog tjedna trudnoće, žene mogu primijetiti povećanu potrebu za odmorom i spavanjem. Hormonske promjene, emocionalni stres i fizički napor mogu utjecati na razinu energije. Važno je osluškivati svoje tijelo i odmoriti se kad god je to potrebno kako bi se održala dobra tjelesna i mentalna kondicija.

Promjene na koži

Promjene na koži su česti fizički simptomi trudnoće. U ovom tjednu, žene mogu primijetiti povećanje pigmentacije kože, kao što su tamnjenje areola ili linije trudnoće. Također se može primijetiti pojava strija i akni na koži. Održavanje hidratizirane kože i pravilna njega mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma.

Uobičajeni fizički simptomi trudnoće:
Simptom Opis
Mučnina i povraćanje Mučnina i povraćanje su česti simptomi trudnoće koji se javljaju zbog hormonskih promjena. Mogu se javiti tijekom prvih trimestra trudnoće.
Umor Povećana potreba za odmorom i umor su česti simptomi trudnoće. Hormonske promjene, emocionalni stres i rast fetusa mogu utjecati na razinu energije.
Osjetljive i povećane grudi Promjene u hormonalnoj ravnoteži tijekom trudnoće mogu uzrokovati osjetljivost i povećanje veličine grudi.
Česte mokrenje Povećana protoka krvi i pritisak na mjehur može uzrokovati često mokrenje tijekom trudnoće.
Povećanje tjelesne težine Tijekom trudnoće, žene imaju normalno povećanje tjelesne težine zbog rasta fetusa, povećanja količine krvi i masnog tkiva.
You might be interested:  Kako Odviknuti Dijete Od Pelena

Koje promjene tijela se mogu očekivati?

Tijekom 21. tjedna trudnoće, vaše tijelo prolazi kroz brojne promjene kako bi podržalo rast i razvoj bebe. Evo nekoliko promjena koje možete očekivati:

Povećanje težine

Tijekom trudnoće normalno je da dobivate na težini kako se beba razvija. Do sada većina trudnica dobije između 5 i 10 kilograma.

Povećanje trbuha

Vaš trbuh će i dalje rasti kako se beba povećava. Možda ćete primijetiti da vam je potrebna veća odjeća ili remenčić kako biste se osjećali udobno.

Promjene na koži

Mnoge trudnice primijete promjene na koži tijekom trudnoće. To uključuje pojavu strija, tamnjenje kože i promjene u teksturi kože.

Povećanje grudi

Povećanje grudi

Grudi se mogu povećati tijekom trudnoće, a bradavice mogu postati osjetljivije nego inače. Možda ćete morati nabaviti veći grudnjak tijekom ovog razdoblja.

Promjene raspoloženja

Hormonalne promjene tijekom trudnoće mogu utjecati na vaše raspoloženje. Možete primijetiti da ste emocionalniji ili da imate promjene raspoloženja tijekom ovog razdoblja.

Povećan vaginalni iscjedak

Tijekom trudnoće, vaginalni iscjedak može se pojačati. To je normalno, ali ako primijetite promjene u boji, mirisu ili konzistenciji, obratite se svom liječniku.

Povišeni pritisak

Tijekom trudnoće može se javiti povećanje krvnog tlaka. Važno je redovito provjeravati krvni tlak i obavijestiti svog liječnika ako primijetite visoke vrijednosti.

Promjene probave

Neki trudnice mogu imati problema s probavom tijekom trudnoće. To može uključivati ​​zatvor ili nadutost. Povećanje unosa vlakana i pijenje dovoljno tekućine mogu pomoći u olakšavanju ovih problema.

Promjene mokrenja

Mnoge trudnice primijete da češće idu mokriti tijekom trudnoće. To je zbog povećanog pritiska na mokraćni mjehur od strane rastuće maternice.

Promjene u ravnoteži

Rastuća maternica može utjecati na vašu ravnotežu tijekom trudnoće. Budite pažljivi prilikom hodanja i posebno kada se ustajete iz sjedećeg ili ležećeg položaja.

Promjene u kretanju bebe

Tijekom 21. tjedna, možete primijetiti sve češće i snažnije pokrete bebe. To je uobičajeno i može biti uzbudljivo dok razvijate emocionalnu vezu s vašom bebom.

Sve ove promjene su normalne tijekom trudnoće. Ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće simptome ili imate pitanja, uvijek se obratite svom liječniku ili primalji.

tjedan trudnoće – pregled kod ginekologa

Pregled kod ginekologa je važan dio trudnoće i omogućuje praćenje rasta i razvoja djeteta, kao i zdravlja majke. U tjednu trudnoće od 21. do 22., obično se obavlja rutinski pregled kod ginekologa.

Na pregledu kod ginekologa, provjerit će se sljedeće:

 • Praćenje rasta i razvoja djeteta putem ultrazvučnog pregleda.
 • Praćenje krvnog tlaka i težine trudnice.
 • Praćenje rada srca djeteta.
 • Pregled vrata maternice i položaja djeteta.
 • Praćenje simptoma i problema koje trudnica može imati.

Nakon pregleda, ginekolog će pružiti trudnici potrebne informacije o daljnjem tijeku trudnoće i odgovoriti na bilo kakva pitanja ili brige koje trudnica može imati.

Važno je redovito ići na prenatalne preglede kod ginekologa tijekom trudnoće kako bi se osiguralo zdravlje majke i djeteta te otkrili eventualni problemi ili komplikacije na vrijeme.

Što se obično provjerava na prvom pregledu?

Prvi pregled tijekom trudnoće obično se obavlja u prvom tromjesečju. Na ovom pregledu ginekolog će provjeriti niz stvari kako bi se uvjerio da trudnoća napreduje dobro i da ste zdravi. Evo nekih uobičajenih stvari koje se provjeravaju tijekom prvog pregleda:

 • Obiteljska i osobna anamneza: ginekolog će vas pitati o vašoj obiteljskoj povijesti bolesti i vašim osobnim zdravstvenim stanjima kako bi mogao procijeniti rizik od nasljeđivanja genetskih bolesti ili poremećaja.
 • Pregled tjelesne mase i krvnog tlaka: ginekolog će izmjeriti vašu tjelesnu masu i krvni tlak kako bi provjerio je li ona unutar normalnih raspona za trudnoću.
 • Ginekološki pregled: tijekom ovog pregleda ginekolog će pregledati vašu vaginu i maternicu kako bi provjerio ima li bilo kakvih abnormalnosti ili problema koji bi mogli utjecati na trudnoću.
 • Pregled dojki: ginekolog će također provjeriti vaše dojke kako bi otkrio eventualne kvržice ili promjene koje bi mogle biti zabrinjavajuće.
 • Ultrazvuk: jedan od najvažnijih dijagnostičkih alata tijekom trudnoće je ultrazvuk. Tijekom prvog pregleda, ultrazvučni pregled može se koristiti za utvrđivanje točne dobi trudnoće, mjerenje veličine fetusa i provjeru da je srce fetusa normalno.
 • Pregled krvi: također je uobičajeno uzeti uzorak vaše krvi kako bi se provjerile razine hormona i provjerilo postoji li rizik od nekih genetskih ili kromosomskih poremećaja. Uzorak krvi može se također koristiti kako bi se provjerile razine željeza i drugih važnih hranjivih tvari.
 • Porazgovarajte o prehrani i vježbanju: ginekolog će također razgovarati s vama o vašoj prehrani, prehrambenim navikama i vježbanju kako bi osigurao da ste dobili sve potrebne hranjive tvari za zdrav razvoj fetusa.

Nakon prvog pregleda, vaš ginekolog će vam pružiti sve potrebne informacije i smjernice o tome kako se brinuti za sebe i bebu tijekom trudnoće. Ovo je važno vrijeme da postavite sve svoje pitanja i izrazite svoje zabrinutosti kako bi se osiguralo da imate zdravu i sigurnu trudnoću.

tjedan trudnoće – prehrana i vježbanje

Prehrana tijekom 21. tjedna trudnoće

Tijekom 21. tjedna trudnoće važno je nastaviti se pridržavati zdrave prehrane kako biste osigurali dovoljnu prehranu za sebe i svoju bebu. Evo nekoliko savjeta o tome što jesti tijekom ovog razdoblja:

 • Jedite raznoliku hranu kako biste osigurali dovoljan unos hranjivih tvari
 • Povećajte unos voća i povrća kako biste dobili potrebne vitamine i minerale
 • Unosite dovoljnu količinu proteina iz izvora poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda i grahorica
 • Izbjegavajte prevelik unos šećera i prerađene hrane kako biste održali stabilnu razinu šećera u krvi
 • Pijte dovoljno tekućine kako biste spriječili dehidraciju
You might be interested:  Kako Smanjiti D Dimere

Vježbanje tijekom 21. tjedna trudnoće

Vježbanje tijekom trudnoće može imati brojne prednosti za vaše tijelo i zdravlje vaše bebe. Evo nekoliko smjernica za vježbanje tijekom 21. tjedna trudnoće:

 1. Odaberite nisko-impactne vježbe poput hodanja, plivanja ili aerobika za trudnice jer se smanjuje rizik od ozljeda
 2. Izbjegavajte skakanje i trčanje kako biste izbjegli prevelik pritisak na zglobove
 3. Uvijek se zagrijte prije vježbanja i istegnite nakon vježbanja kako biste se pripremili i opustili mišiće
 4. Prilagodite vježbe prema svom tjelesnom stanju i praćenju uputa svog liječnika
 5. Slušajte svoje tijelo i prestanite vježbati ako osjetite bilo kakve nelagode ili bolove

Važno je napomenuti da je svaka trudnoća individualna, pa se posavjetujte sa svojim liječnikom o tome koja vrsta vježbi i prehrane najbolje odgovara vama i vašem tijelu tijekom 21. tjedna trudnoće.

Koje namirnice treba izbjegavati, a koje su korisne?

Izbjegavajte ove namirnice tokom trudnoće:

 • Sirovo meso ili riba: Sirovo meso, uključujući i nemarino, kao i sirove ili nedovoljno kuhane plodove mora, mogu sadržavati bakterije i parazite koji mogu štetiti vama i vašem djetetu. Izbjegavajte suši, tartar i druge slične namirnice.
 • Sirova jaja: Namirnice koje sadrže sirova ili nedovoljno kuhana jaja poput domaćeg majoneza, tarta od limuna ili sirovog tijesta mogu nositi rizik od salmonele.
 • Nepasterizirani mliječni proizvodi: Izbjegavajte konzumaciju nepasteriziranog mlijeka i sireva izrađenih od sirovog mlijeka, jer mogu sadržavati bakterije poput Listerije, što može dovesti do komplikacija za vrijeme trudnoće.
 • Nepravilno pripremljena voća i povrća: Zapamtite da se voće i povrće temeljito operu prije konzumacije kako bi se uklonile moguće bakterije i pesticide.
 • Prevelika količina kofeina: Kako bi izbjegli nuspojave, preporučuje se ograničiti unos kofeina tokom trudnoće. Oprezno s konzumacijom kave, čaja, energetskih pića i čokolade.
 • Alkohol: Konzumacija alkohola tijekom trudnoće može negativno utjecati na razvoj vašeg djeteta. Potpuno izbjegavajte alkohol u ovom periodu.

Korisne namirnice tokom trudnoće:

 • Svježe voće i povrće: Bogato vitaminima, mineralima i vlaknima koje vaše tijelo treba tokom trudnoće.
 • Cjelovite žitarice: Ove žitarice sadrže puno vlakana i hranjivih tvari koje su važne za zdrav razvoj djeteta.
 • Riblji izvor omega-3 masnih kiselina: Losos, skuša i tuna su bogati omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za razvoj mozga i očiju djeteta.
 • Mahunarke: Mahunarke poput graha, leće i slanutka sadrže puno proteina, vlakana i folata, koji su ključni za zdravu trudnoću.
 • Mliječni proizvodi: Pasterizirano mlijeko, jogurt i sirevi su dobar izvor kalcija, vitamina D i proteina za vaše tijelo i dijete.
 • Meso i riba: Kuhano ili dovoljno pečeno meso i riba su dobri izvori proteina, željeza i drugih hranjivih tvari koje vaše tijelo treba za rast i razvoj.

Važno je voditi zdravu i uravnoteženu prehranu tokom trudnoće kako bi osigurali dobar razvoj vašeg djeteta. Obratite se svom liječniku ili nutricionistu za personalizirane savjete o ishrani. Također je važno pratiti sigurnosne smjernice za pripremu hrane kako biste izbjegli bilo kakve potencijalne zdravstvene rizike.

FAQ:

Koji tjedan trudnoće se smatra 21. tjednom?

21. tjedan trudnoće smatra se petim mjesecom trudnoće.

Kako se računa trajanje trudnoće u tjednima?

Trajanje trudnoće računa se od prvog dana posljednje menstruacije. Tako se može odrediti koliko tjedana trudnoće je žena.

Koje su tipične promjene koje se događaju u 21. tjednu trudnoće?

U 21. tjednu trudnoće, većina žena osjeća kako se njihov trbuh povećava, mogu primijetiti da beba pomiče više i da im se koža mijenja. Također, mogu imati problema sa zatvorom ili probavnim smetnjama.

Kako se beba razvija u 21. tjednu trudnoće?

U 21. tjednu trudnoće, beba je već oko 26 centimetara duga i teži oko 360 grama. Njegovi organi su sve više razvijeni, a kosti postaju tvrđe. Također, beba može početi hvatati položaje i preokretati se.

Koje su uobičajene brige u 21. tjednu trudnoće?

U 21. tjednu trudnoće, neke žene se brinu o svom izgledu i kako će se nositi s promjenama tijela. Također, mogu se brinuti o prehrani i unosu vitamina i minerala.

Što se događa u 21. tjednu trudnoće?

U 21. tjednu trudnoće, beba se brzo razvija i raste. Njena pluća, pankreas i probavni sustav sve više sazrijevaju. Također, većina beba u ovom tjednu otvara oči i počinje reagirati na svjetlost. Majka može osjećati više energije i manje mučnine u ovom stadiju trudnoće.

Koliko mjeseci je 21. tjedan trudnoće?

21. tjedan trudnoće je otprilike sredina petog mjeseca trudnoće. Naime, trudnoća traje otprilike 40 tjedana ili 9 mjeseci. Tako da kada ste u 21. tjednu, vi ste u petom mjesecu trudnoće i već ste veoma blizu polovice trudnoće.