23. tjedan trudnoće - koji mjesec?

23 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

23 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

Tijekom 23. tjedna trudnoće, trudnica ulazi u peti mjesec trudnoće. U ovom trenutku, beba se brzo razvija i postaje sve aktivnija. Ova faza trudnoće može biti vrlo uzbuđujuća za buduće roditelje jer mogu osjetiti pokrete bebe i vidjeti kako se njezino tijelo mijenja.

Beba u 23. tjednu trudnoće ima oko 28 centimetara duljine i teži oko 500 grama. Njezin mozak i pluća se razvijaju i postaju sve zreliji. Također, beba otvara i zatvara oči te može reagirati na svjetlost i zvukove izvana. Noge i ruke već imaju proporcionalnu duljinu u odnosu na ostatak tijela.

Tijelo trudnice također prolazi kroz brojne promjene u 23. tjednu trudnoće. Može se pojaviti povećanje težine, a trbuh postaje sve veći. Hormoni i promjene u tijelu mogu također uzrokovati promjene raspoloženja i umor kod trudnice. Važno je da trudnica vodi računa o svojem tijelu i redovito posjećuje ginekologa kako bi se osigurala da je trudnoća zdrava i da se beba pravilno razvija.

23. tjedan trudnoće je važna faza u kojoj trudnica ulazi u drugu polovicu trudnoće. Bitno je pratiti svoje tijelo i redovito se konzultirati s liječnikom kako bi se osiguralo zdravlje trudnice i bebe.

Koji je tjedan trudnoće u 23. tjednu?

U 23. tjednu trudnoće, vi ste u 5. mjesecu trudnoće. Već ste blizu kraju drugog tromjesečja i uskoro ćete ući u treće tromjesečje.

U 23. tjednu, vaša beba je već velika kao velika paprika. Ona sada mjeri oko 28 centimetara i teži oko 500 grama.

Kako se beba razvija?

U 23. tjednu, vaša beba se nastavlja brzo razvijati. Njen mozak se sve više razvija, a nervni sustav postaje sve složeniji. Ona također nastavlja rasti i dobiva sve više tjelesnih masnoća koje joj pomažu u regulaciji tjelesne temperature.

Sada vaša beba ima i obrve i vjeđe. Njene oči su još uvijek zatvorene, ali već reagiraju na svjetlost koja prolazi kroz vašu trbuh. Također možete primijetiti da će se vaša beba početi sve više kretati jer se njen prostor smanjuje u maternici.

Kako se osjećate u 23. tjednu trudnoće?

Većina žena se osjeća dobro u 23. tjednu trudnoće. Možda ćete primijetiti da vam je koža sjajnija i kosa gušća. Vaš trbuh se povećava i možda ćete početi osjećati da vam je tesno u odjeći koja vam je inače bila udobna.

Također se može dogoditi da osjećate nekoliko novih simptoma trudnoće. Na primjer, možda ćete primijetiti da vam se počinju širiti vam se vene ili da imate probleme s hemoroidima. Također, možda ćete primijetiti više iscjedka iz rodnice, što je normalno u trudnoći.

Važno je paziti na svoje zdravlje i redovito odlaziti na sve zakazane preglede kod svog liječnika. Ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome koji vam izgledaju neobični ili zabrinjavajući, uvijek se obratite liječniku.

Tjedan trudnoće ili mjesec trudnoće?

Trudnoća je period u kojem se događaju mnoge promjene u ženskom tijelu. Kako bi se te promjene pratilo i klasificiralo, trudnoća se dijeli na tjedne. No, mnoge žene također žele znati koliko mjesečno vrijeme proveli su u trudnoći. Pitanje “Tjedan trudnoće ili mjesec trudnoće?” ima različite odgovore.

Tjedni trudnoće

Tjedni trudnoće su mjerni jedinice koje ginekolozi i trudnoća stručnjaci koriste za praćenje razvoja fetusa i promjena u majčinom tijelu. Prva faza trudnoće, ili prvi tjedan trudnoće, započinje prvog dana posljednje menstruacije. Iako od prvog dana do začeća prođe nekoliko tjedana, ovo se računa kao prvi tjedan trudnoće.

Tjedni trudnoće obično se broje do 40. tjedna, iako trudnoća može trajati do 42 tjedna. Svaki tjedan trudnoće donosi nove promjene u tijelu i razvoju fetusa. Također se koristi za praćenje zdravlja majke i djeteta, kao i za procjenu rizika od komplikacija i potrebnih pretraga.

You might be interested:  Kako Nastaju Kisele Kiše

Mjesečna trudnoća

Mjesečna trudnoća je način mjerenja trudnoće koji se često koristi u svakodnevnom govoru. U ovom slučaju, svaki mjesec ima prosječno 4 tjedna, što znači da bi trudnoća trajala 10 mjeseci. Međutim, ova ideja trudnoće od 10 mjeseci nije točna, jer trudnoća traje otprilike 9 kalendarskih mjeseci.

Da biste izračunali mjesečnu trudnoću, možete podijeliti broj tjedana trudnoće s 4, kako biste dobili približan broj mjeseci trudnoće.

Tjedni trudnoće Mjesečna trudnoća (približno)
12 tjedana 3 mjeseca trudnoće
24 tjedna 6 mjeseci trudnoće
36 tjedana 9 mjeseci trudnoće

Važno je napomenuti da ovi brojevi nisu točni za svaku trudnoću, jer svaka trudnoća ima različite karakteristike i može trajati duže ili kraće vrijeme.

Dakle, na pitanje “Tjedan trudnoće ili mjesec trudnoće?” odgovor je da se trudnoća obično mjeri u tjednima, ali se također može izračunati kao približan broj mjeseci podijeljen brojem tjedana trudnoće.

Fizičke promjene u 23. tjednu trudnoće

Povećanje težine

Tijekom 23. tjedna trudnoće, većina žena primjetit će povećanje težine. Ova promjena je normalna i rezultat rasta maternice, povećane količine krvi u tijelu i akumulacije masti koja će biti potrebna za bebin rast i razvoj.

Preporučuje se da trudnice prate svoju težinu i konzultiraju se sa svojim liječnikom za smjernice o zdravom dobivanju težine tijekom trudnoće.

Povećanje trbuha

U 23. tjednu trudnoće, trbuh će se znatno povećati jer fetus raste. Trbuh će postati sve veći i izbočeniji kako se beba nastavlja razvijati. Može se osjetiti i vidjeti pokreti bebe kako se mrdaju unutar trbuha.

Kada trbuh raste, važno je nositi udobnu odjeću koja pruža potporu trbuhu i olakšava kretanje.

Promjene u grudima

Tijekom 23. tjedna trudnoće, mnoge žene primjećuju povećanje veličine grudi. Grudi mogu postati osjetljive i bolne zbog hormonalnih promjena i pripreme za dojenje. Također se mogu primijetiti tamnije bradavice i povećanje mliječnih žlijezda.

Važno je nositi udoban grudnjak koji pruža potporu i olakšava nelagodu u dojci.

Povećanje disanja

Kako fetus raste i maternica se širi, moguće je da se dišni organi stisnu. To može rezultirati povećanim trudom pri disanju i kratkoćom daha. Ovo je normalna fizička promjena tijekom 23. tjedna trudnoće.

Preporučuje se da trudnice sebi olakšaju disanje tako da sjede u uspravnom položaju, izbjegavaju pretrpanu okolinu, a po potrebi koriste jastuke za podršku leđima.

Promjene u koži

Trudnice mogu primijetiti promjene u koži tijekom 23. tjedna trudnoće. To može uključivati pojavu tamnijih mrlja na licu (melazma), povećanu suhoću kože ili pojavu strija. Ove promjene su uzrokovane hormonalnim promjenama i rastezanjem kože.

Važno je koristiti hidratantnu kremu i zaštititi kožu od izlaganja suncu kako bi se smanjile promjene kože.

Zatvor

Tijekom trudnoće, probavni sustav usporava, što može dovesti do zatvora. U 23. tjednu trudnoće, povećanje maternice može dodatno otežati normalno funkcioniranje crijeva. Važno je piti dovoljno tekućine, unositi vlaknastu hranu i redovito vježbati kako bi se smanjio rizik od zatvora.

U slučaju zatvora, trudnice mogu se konzultirati s liječnikom o sigurnim metodama za ublažavanje simptoma.

Promjene u cirkulaciji

Promjene u cirkulaciji

Tijekom 23. tjedna trudnoće, povećanje volumena krvi u tijelu može dovesti do promjena u cirkulaciji. Može se primijetiti oticanje nogu i stopala, umor i vrtoglavica. Važno je odmarati se, podizati noge kad je moguće i nositi udobnu obuću kako bi se smanjilo nelagodu povezano s promjenama u cirkulaciji.

Promjene mokraćnog sustava

Kako maternica raste, može se stisnuti mjehur i otežati normalno pražnjenje. To može uzrokovati češće mokrenje, poteškoće pri zadržavanju mokraće ili osjećaj urinarne inkontinencije.

Trudnice mogu se konzultirati s liječnikom o tehnikama za olakšavanje nelagode povezane s mokrenjem.

Promjene Kako se nositi s njima
Povećanje težine Praćenje težine i konzultacija s liječnikom
Povećanje trbuha Nositi udobnu odjeću
Promjene u grudima Nositi udoban grudnjak
Povećanje disanja Sjediti u uspravnom položaju i koristiti jastuke za podršku leđima
Promjene u koži Upotreba hidratantne kreme i zaštita od sunca
Zatvor Unositi dovoljno tekućine, vlaknaste hrane i redovito vježbati
Promjene u cirkulaciji Odmor, podizanje nogu i nošenje udobne obuće
Promjene mokraćnog sustava Konzultacija s liječnikom o tehnikama olakšavanja nelagode

Emocionalne promjene i promjene raspoloženja

Tijekom 23. tjedna trudnoće može doći do različitih emocionalnih promjena i promjena raspoloženja kod budućih majki. Ove promjene su normalne i često su povezane s hormonalnim promjenama koje se događaju u tijelu trudnice.

Većina trudnica doživljava različite razine promjena raspoloženja tijekom trudnoće. One mogu ići od sretne i uzbuđene do tužne i nervozne u vrlo kratkom vremenskom periodu. Ove promjene često mogu biti izazvane hormonskim promjenama i tjelesnim promjenama koje se događaju u tijelu trudnice.

Uz hormonalne promjene, veliki utjecaj na emocionalno stanje trudnica mogu imati i drugi faktori kao što su stres, umor, nedostatak sna i brige oko zdravlja djeteta. Osim toga, i vanjski faktori kao što su podrška od obitelji i partnera mogu utjecati na emocionalno stanje trudnice.

You might be interested:  Što Je Magenta 1

Trudnice mogu doživjeti veliki raspon emocija tijekom trudnoće. Osjećaji kao što su strah, tjeskoba, sreća, briga, ljutnja i ekstremna osjetljivost često su prisutni. Važno je da trudnice budu svjesne da su ovi osjećaji normalni i da se ne trebaju osjećati krivima zbog njih. Važno je otvoreno razgovarati o ovim emocijama sa zdravstvenim radnikom ili partnerom kako bi se dobila podrška i razumijevanje.

Jedan od načina kako trudnice mogu upravljati promjenama raspoloženja je brinuti se o svom fizičkom zdravlju. Zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost i dovoljno odmora mogu pomoći u upravljanju emocionalnim promjenama. Također, važno je pokušati pronaći vremena za sebe i raditi stvari koje donose zadovoljstvo.

Ukoliko se emocionalne promjene i promjene raspoloženja postanu intenzivne i ometaju svakodnevne aktivnosti trudnice, važno je potražiti pomoć zdravstvenog stručnjaka. Oni će moći pružiti podršku i savjete kako upravljati ovim promjenama.

Rast bebe u 23. tjednu trudnoće

U 23. tjednu trudnoće, vaša beba nastavlja brzo rasti i razvijati se. Evo nekoliko ključnih stvari koje se događaju u ovoj fazi trudnoće:

Veličina bebe

Vaša beba je sada veličine grapefruita. Protisak koji beba vrši na vašu maternicu može izazvati nelagodu i umor.

Motoričke sposobnosti

Beba sada pokazuje sve više naprednih motoričkih sposobnosti. Može se kretati, okretati i udarati po stjenkama maternice.

Razvoj pluća

Pluća bebe se nastavljaju razvijati u ovoj fazi trudnoće. Važno je da beba nastavi akumulirati surfaktant, tvar koja je bitna za normalno disanje nakon rođenja.

Rast kose i noktiju

Beba razvija kosu na glavi i nokte na prstima i nožnim prstima. Ova dlaka poznata je kao lanugo i često se ljušti prije rođenja.

Pokreti bebe

Mogli biste primijetiti da se pokreti bebe u 23. tjednu trudnoće postaju sve snažniji i dosljedniji. U ovoj fazi, beba se može okretati, udarati i čak reagirati na zvučne nadražaje.

Razvoj mozga

Mozak bebe se kontinuirano razvija i sazrijeva. U ovoj fazi trudnoće, mozak bebe već ima milijarde neurona i nastavlja oblikovati nove veze između njih.

U 23. tjednu trudnoće, važno je održavati zdravu prehranu, dobivati dovoljno sna i redovito se konzultirati sa svojim liječnikom kako biste osigurali da se beba normalno razvija.

Preporučena prehrana u 23. tjednu trudnoće

Prehrana u trudnoći ima veliki utjecaj na zdravlje majke i razvoj djeteta. U 23. tjednu trudnoće, važno je osigurati pravilan unos hranjivih tvari kako bi se podržao rast i razvoj djeteta.

Vitamini i minerali

Tijekom 23. tjedna trudnoće, važno je osigurati adekvatan unos vitamina i minerala. Posebno su važni:

 • Folna kiselina: Unos folne kiseline je važan za pravilan razvoj neuralne cijevi djeteta. Preporučena dnevna doza folne kiseline je 600-800 mcg.
 • Kalcij: Kalcij je bitan za razvoj kostiju i zubi djeteta. Preporučena dnevna doza kalcija je 1000-1300 mg.
 • Željezo: Željezo je potrebno za proizvodnju crvenih krvnih stanica i sprečavanje anemije. Preporučena dnevna doza željeza je 27 mg.
 • Vitamin C: Vitamin C pomaže u apsorpciji željeza iz hrane. Preporučena dnevna doza vitamina C je 85 mg.

Protein

Protein je ključan za rast i razvoj tkiva i organa djeteta. Preporuča se unositi 75-100 grama proteina dnevno kroz različite izvore hrane kao što su meso, riba, jaja, mahunarke i orašasti plodovi.

Zdrave masti

Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, maslinovom ulju i orašastim plodovima, važne su za razvoj mozga djeteta. Preporučuje se unositi oko 30% ukupnih kalorija iz zdravih masti.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su ključne za razvoj mozga i očiju djeteta. Izvori omega-3 masnih kiselina uključuju masnu ribu poput lososa, chia sjemenke i laneno sjeme. Preporučuje se konzumiranje 250-500 mg omega-3 masnih kiselina dnevno.

Izbjegavajte određenu hranu

Tijekom trudnoće treba izbjegavati sirovo meso, nepasterizirane mliječne proizvode, sirovi ili polusirovi morski plodovi, nepasterizirani sokovi, sirova jaja i neopranu povrća. Ti proizvodi mogu biti kontaminirani bakterijama koje mogu naštetiti trudnoći.

Važno je redovito konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za prehranu kako biste osigurali pravilan unos hranjivih tvari tijekom trudnoće. Svaka trudnoća je jedinstvena, pa je individualizirani pristup prehrani najbolji način da se osigura zdravlje majke i djeteta.

Pravilna tjelovježba u 23. tjednu trudnoće

Zašto je važno vježbati tijekom trudnoće?

Vježbanje tijekom trudnoće ima mnoge prednosti. Pomaže održati kondiciju, jača mišiće potrebne za porođaj, poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa i preeklampsije. Međutim, važno je vježbati na pravilan način kako biste izbjegli ozljede i osigurali sigurnost za vas i bebu.

Kako odabrati pravilnu tjelovježbu u 23. tjednu trudnoće?

Kako odabrati pravilnu tjelovježbu u 23. tjednu trudnoće?

 • Odaberite nisko-impact aktivnosti koje ne stavljaju previše pritiska na zglobove, poput hodanja, plivanja, vožnje stacionarnog bicikla ili vježbanja na eliptičnom trenažeru.
 • Izbjegavajte kontaktne sportove i aktivnosti koje mogu izazvati padove ili ozljede, kao što su trčanje, biciklizam na otvorenom i skijanje.
 • Pratite svoje tijelo i slušajte signale koje vam šalje. Prestanite vježbati ako osjetite bol, vrtoglavicu ili nedostatak daha.
 • Konzultirajte se s liječnikom ili stručnjakom za tjelovježbu prije početka bilo kakvog novog programa vježbanja.
You might be interested:  Kako Uci U Tudji Mobilni Telefon

Pravilno izvođenje vježbi u 23. tjednu trudnoće

U nastavku su neke preporučene vježbe koje možete izvoditi u 23. tjednu trudnoće, ali uvijek je važno slušati svoje tijelo i prilagoditi vježbe svojoj kondiciji i mogućnostima.

 1. Hodanje: Hodanje je sjajna nisko-impact vježba koju možete izvoditi svaki dan. Pripazite na ravnomjerni tempo i nosite udobnu obuću za podršku stopalima.
 2. Plivanje: Plivanje je odlična vježba koja opterećuje sve mišićne skupine, a istovremeno smanjuje pritisak na zglobove. Možete isprobati različite stilove plivanja ili jednostavno upražnjavati vodene vježbe.
 3. Vježbe na pilates lopti: Vježbe na pilates lopti mogu pomoći u jačanju mišića leđa i trbuha. Sjednite na pilates loptu i nježno se gurnite naprijed i natrag, održavajući ravnotežu i jačajući korenje.
 4. Vježbe disanja: Vježbe disanja mogu pomoći u pripremi za porođaj. Sjednite u udoban položaj, zatvorite oči i polako udahnite kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, zatim polako izdahnite kroz usta. Ponovite nekoliko puta.

Savjeti za sigurnu tjelovježbu u 23. tjednu trudnoće

Evo nekoliko savjeta kako osigurati sigurnost tijekom tjelovježbe u 23. tjednu trudnoće:

 • Pijte dovoljno tekućine kako biste ostali hidratizirani tijekom vježbanja.
 • Nosite udobnu, prozračnu odjeću koja vam omogućuje slobodu kretanja.
 • Koristite podlogu ili prostirku kako biste smanjili pritisak na zglobove prilikom izvođenja vježbi na podu.
 • Izbjegavajte vježbanje na vrućini i vlažnom okruženju kako biste spriječili pregrijavanje.
 • Ne forsirajte se i nemojte pretrpavati svoje tijelo. Slušajte svoje granice i prilagodite vježbe svojoj kondiciji.

Vježbanje tijekom trudnoće može biti sigurno i korisno za vas i vašu bebu. Držite se preporučenih vježbi i uvijek se obratite stručnjaku ako imate bilo koja pitanja ili brige.

Koji su simptomi u 23. tjednu trudnoće?

U 23. tjednu trudnoće možete primijetiti razne simptome koji su uobičajeni u ovoj fazi trudnoće. Ovi simptomi mogu varirati od žene do žene, ali evo nekih od najčešćih simptoma koje trudnice mogu iskusiti u ovom razdoblju:

 • Povećanje veličine trbuha: U 23. tjednu trudnoće trbuh će se dalje povećavati kako raste vaša maternica i fetus u njoj. Možete primijetiti da vam je odjeća postala tijesna i da vam treba veći broj.
 • Osjećaj umora: U ovoj fazi trudnoće možete osjećati veći umor nego u prvom tromjesečju. To je normalno jer vaše tijelo prolazi kroz velike promjene i radi naporno kako bi podržalo rastući fetus.
 • Problemi s probavom: Hormoni trudnoće mogu usporiti probavu i uzrokovati zatvor. Također, povećana maternica može vršiti pritisak na želudac i crijeva, što može dovesti do žgaravice i nadutosti.
 • Povećan vaginalni iscjetak: U trudnoći se povećava proizvodnja vaginalnog iscjetka. To je normalno, ali ako primijetite neobične promjene boje ili mirisa, svakako se obratite liječniku, jer to može biti znak infekcije.
 • Povećanje apetita: U 23. tjednu trudnoće može se povećati vaš apetit. Važno je jesti uravnotežene obroke kako bi se osiguralo da dobivate dovoljno hranjivih tvari za vas i vašu bebu.
 • Česti mokrenje: Rastuća maternica može vršiti pritisak na mjehur, što može rezultirati čestim odlascima na WC kako biste mokrili.
 • Promjene raspoloženja: Hormonalne promjene mogu utjecati na vaše raspoloženje. Možete primijetiti da ste emocionalniji ili promjenjivog raspoloženja nego obično.

Svi ovi simptomi su normalni i često se pojavljuju u drugom tromjesečju trudnoće. Međutim, ako primijetite bilo kakve neobične simptome ili ako vam je neugodno, uvijek se obratite svom liječniku kako biste dobili stručni savjet i provjerili je li sve u redu.

FAQ:

Koliko traje 23. tjedan trudnoće?

23. tjedan trudnoće traje sedam dana, kao i svaki drugi tjedan.

Koji mjesec trudnoće je 23. tjedan?

23. tjedan trudnoće je otprilike u 5. mjesecu trudnoće.

Koje su karakteristike 23. tjedna trudnoće?

U 23. tjednu trudnoće fetus se brzo razvija, možda se već može čuti otkucaje srca i vidjeti ultrazvukom. Također, trbuh postaje vidljiviji, a trudnica može osjetiti prve pokrete djeteta.

Koje su promjene u tijelu trudnice u 23. tjednu trudnoće?

U 23. tjednu trudnoće tijelo trudnice nastavlja se mijenjati. Trbuh postaje vidljiviji, mogu se pojaviti strije, a trudnica može osjetiti umor i povećanu potrebu za uriniranjem.

Kako se brinuti o sebi u 23. tjednu trudnoće?

U 23. tjednu trudnoće važno je nastaviti brinuti o sebi. Preporučuje se zdrava prehrana, redovito vježbanje (uz odobrenje liječnika), hidratacija i odmor. Također, važno je pratiti simptome i konzultirati se s liječnikom redovito.

Koliko mjeseci ima 23. tjedan trudnoće?

23. tjedan trudnoće je otprilike pet i pol mjeseca trudnoće.