27. tjedan trudnoće: koji je to mjesec?

27 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

27 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

Dobrodošli u 27. tjedan trudnoće! U ovoj fazi trudnoće, vi ste već napredovali do kraja drugog tromjesečja i ulazite u treći. Kao i svaki tjedan trudnoće, 27. tjedan donosi sa sobom nove i uzbudljive promjene za vas i vašu bebu.

Vaša beba je sada veličine grejpfruta i teži oko 900 grama. Njene crte lica su se detaljnije oblikovale, uključujući obrve i trepavice. Također, njen imunološki sustav se razvija kako bi mogao štititi je od infekcija nakon rođenja.

U ovom tjednu, vaše tijelo će vam pružiti neke znakove promjena. Kao što vaša maternica raste, možete osjetiti povremene grčeve i nelagodu u donjem dijelu trbuha. Ovo je normalno i često se naziva “trening” ili “Branxton-Hicks” kontrakcijama. Ako su grčevi bolni ili se javljaju u redovitim intervalima, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Važno je i dalje voditi računa o svojoj prehrani i dovoljno se odmarati. U ovom trenutku, vaša beba treba puno hranjivih tvari kako bi se optimalno razvijala. Pokušajte jesti raznoliku i uravnoteženu prehranu koja sadrži puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina.

Također, 27. tjedan trudnoće može biti dobar trenutak za pripremu za dolazak bebe. Razmislite o tome kako ćete organizirati prostor u domu, krevetić, garderobu i druge stvari koje će vam biti potrebne. Također, provjerite je li beba osigurana i sigurna u svom budućem okruženju.

Uživajte u ovoj fazi trudnoće i slobodno zatražite podršku od partnera, obitelji i prijatelja dok se pripremate za dolazak vaše male bebe.

Što se događa u 27. tjednu trudnoće?

Kada dođete do 27. tjedna trudnoće, vi ste u zadnjem tjednu sedmog mjeseca trudnoće. U ovom trenutku, vaša beba nastavlja da se razvija i raste brzo. Evo nekoliko ključnih događaja koji se obično dešavaju u 27. tjednu trudnoće:

Razvoj bebe

 • Vaša beba sada ima dužinu od oko 36 centimetara i težinu od oko 900 grama.
 • Koža vaše bebe postaje glatkija i manje naborana, jer se pod njom razvija više masnih naslaga.
 • Beba je u stanju da otvori oči, pomeri kapke i pomera oči napred i nazad.
 • Uši vaše bebe su u potpunosti razvijene i sposobne su da registruju zvukove.
 • Beba i dalje raste i stiče više kontrola nad pokretima.

Telo trudnice

U 27. tjednu trudnoće, možete primetiti neke promene u svom telu. Evo nekih uobičajenih simptoma koji se javljaju u ovom periodu:

 • Povećanje telesne težine.
 • Povremena nesanica i problemi sa spavanjem.
 • Veće grudi i povećanje obima struka.
 • Bol ili nelagodnost u leđima i kukovima usled povećane težine i promene u držanju tela.
 • Povećana potreba da češće idete u toalet usled pritiska na mokraćnu bešiku.

Korisni saveti
Tema Savet
Ishrana Preporučuje se da konzumirate uravnoteženu ishranu koja je bogata hranljivim materijama i vitaminima.
Vežbanje Nastavite sa umerenim vežbama koje su pogodne za trudnice, kao što je šetanje ili plivanje.
Redovni pregledi Nastavite da posećujete svog ginekologa ili babicu kako biste se uverili da je vaša trudnoća zdrava.

Važno je da se pridržavate ovih saveta i da redovno pratite svoje zdravlje i zdravlje bebe. Ako primetite bilo kakve neobične simptome ili imate pitanja, obavezno se obratite svom lekaru.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Mačaka

Fizičke promjene u 27. tjednu trudnoće

Tijekom 27. tjedna trudnoće, vaše tijelo i dalje prolazi kroz značajne promjene kako bi se prilagodilo rastućoj bebi. Evo nekih od fizičkih promjena koje možete očekivati u ovom tjednu:

 • Povećanje težine: U 27. tjednu trudnoće, većina trudnica može očekivati da su dobile između 6,5 i 9 kilograma. Vaša težina će nastaviti rasti kako bi podržala rastuću bebu i pripremila vaše tijelo za porođaj.

 • Povećani trbuh: Vaš trbuh će postati sve veći kako se vaša beba dalje razvija. U ovoj fazi, možda ćete primijetiti da vam je teže obavljati svakodnevne aktivnosti koje ste nekada smatrali normalnima.

 • Promjene u koži: Hormonalne promjene mogu uzrokovati promjene na koži. Mnoge trudnice doživljavaju pojavu hiperpigmentacije, stvaranje tamnih mrlja na licu i drugim dijelovima tijela. Također može doći do povećane osjetljivosti kože i svrbeža.

Uz ove promjene, moguće je da ćete i dalje osjećati učestale urinarne potrebe, umor i nelagodu u donjem dijelu trbuha. Važno je pratiti tjelesne promjene i redovito se konzultirati sa svojim liječnikom kako biste osigurali da je vaša trudnoća zdrava i normalna.

Razvoj bebe u 27. tjednu trudnoće

U 27. tjednu trudnoće, beba se nastavlja brzo razvijati i rasti. Evo nekih ključnih aspekata njenog razvoja u ovom tjednu:

Rast i veličina

U ovom stadiju trudnoće, beba je obično duljine oko 36 centimetara i teži oko 900 grama. Njeno tijelo i organi sada su gotovo potpuno razvijeni, ali još uvijek se nastavljaju izgradnja mišića, kostiju i masnog tkiva.

Disanje

Beba je sada sposobna disati samostalno, ali njeni plućni mjehurići još uvijek nisu potpuno razvijeni. Ti mjehurići, koji omogućavaju razmjenu kisika i ugljičnog dioksida, nastavljaju se razvijati do kraja trudnoće.

Pokretljivost

Pokretljivost

Beba je sada dovoljno razvijena da može izvoditi sve vrste pokreta u maternici. Ona može udarati, okretati se, istege i čak cuclati palac. Njeni pokreti mogu biti osjetljivi i možete osjetiti male udarce i trzaje dok se kreće u maternici.

Osjetila

Osjetila bebe nastavljaju se razvijati. Njene oči su otvorene, a ona može vidjeti svjetlost i sjenke u maternici. Njeno sluh se također poboljšava i može prepoznati i reagirati na zvukove izvan maternice.

Prehrambene potrebe

U ovom tjednu, važno je osigurati adekvatnu prehranu kako bi se podržao rast i razvoj bebe. To uključuje unos dovoljne količine proteina, vitamina i minerala. Također je važno konzumirati dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija i osigurao dobar protok krvi do bebe.

U 27. tjednu trudnoće, beba se nastavlja brzo razvijati i priprema se za dolazak na svijet. Redovni pregledi kod ginekologa ili babice i pravilan način života i prehrana mogu pomoći u osiguranju zdravog razvoja bebe u ovom ključnom razdoblju trudnoće.

Važnost prehrane u 27. tjednu trudnoće

Pravilna prehrana za zdravu trudnoću

Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja tijekom trudnoće. U 27. tjednu trudnoće, beba je u brzom razvoju, a trudnica treba dobiti dovoljno hranjivih tvari kako bi poduprla taj razvoj i osigurala svoje vlastito dobro zdravlje.

Pravilna prehrana u ovom stadiju trudnoće trebala bi uključivati raznoliku i uravnoteženu prehranu bogatu svježim voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, proteinima, zdravim mastima i kalcijem.

Nutrijenti važni u 27. tjednu trudnoće

U ovoj fazi trudnoće, neki ključni nutrijenti trebaju se povećati kako bi zadovoljili potrebe bebe i trudnice. To uključuje:

 • Proteini: Proteini su građevni blokovi tijela i igraju važnu ulogu u razvoju bebinog tkiva i organa. Trudnica treba unositi dovoljne količine proteina iz izvora kao što su meso, riba, jaja, mahunarke i orašasti plodovi.
 • Folna kiselina: Folna kiselina je ključni nutrijent za razvoj bebinog živčanog sustava. Preporučuje se unositi hranu bogatu folnom kiselinom poput tamnozelenog lisnatog povrća, agruma, graha i cjelovitih žitarica.
 • Željezo: Željezo je važno za stvaranje crvenih krvnih stanica i opskrbu kisikom bebi. Trudnica treba povećati unos hrane bogate željezom poput crvenog mesa, peradi, mahunarki i tamnog lisnatog povrća.
 • Kalcij: Kalcij je ključan za razvoj bebinog kostura i zubi. Trudnica treba konzumirati dovoljno mlijeka, sira, jogurta ili drugih izvora kalcija.
 • Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline su važne za razvoj bebinog mozga i očiju. Dobre izvore omega-3 masnih kiselina možete pronaći u ribi poput lososa ili skuše, orašastim plodovima i lanenom sjemenu.
You might be interested:  Kako Potaknuti Rast Djeteta

Lijekovi i oprez u prehrani

Važno je napomenuti da neki lijekovi i određena hrana mogu biti štetni za trudnice i plod. Prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani ili lijekova, trudnice bi trebale konzultirati svog liječnika kako bi bili sigurni da su sigurni i prikladni za njih i njihovu trudnoću.

Također je važno izbjegavati sirovu ili nedovoljno termički obrađenu hranu, jer može sadržavati bakterije koje mogu naštetiti trudnici i bebi.

Zaključak

Pravilna prehrana u 27. tjednu trudnoće izuzetno je važna za podršku razvoju bebe i očuvanje zdravlja trudnice. Osiguravanje uravnotežene prehrane bogate potrebnim hranjivim tvarima pomoći će u osiguravanju zdravog i sigurnog trudnoća.

Savjetujte se sa svojim liječnikom ili stručnjakom za prehranu kako biste dobili prilagođene smjernice o prehrani i osigurali najbolje moguće rezultate za sebe i svoju bebu.

Mogući problemi i komplikacije u 27. tjednu trudnoće

27. tjedan trudnoće označava ulazak u treći trimestar i donosi sa sobom promjene i moguće komplikacije. Važno je biti svjestan tih potencijalnih problema i potražiti medicinsku pomoć ako se pojave.

Gestacijski dijabetes

Jedan od mogućih problema u 27. tjednu trudnoće je gestacijski dijabetes. To je stanje u kojem žena razvija visok šećer u krvi tijekom trudnoće. Važno je pratiti razinu šećera u krvi i, ako je potrebno, prilagoditi prehranu ili započeti terapiju inzulinom.

Preeklampsija

Preeklampsija je ozbiljno stanje koje se može razviti tijekom trudnoće, obično u drugoj polovici. Karakterizira se visokim krvnim tlakom, proteinima u mokraći i drugim simptomima. Važno je redovito provjeravati krvni tlak i pratiti simptome preeklampsije kako bi se spriječile komplikacije.

Preuranjena ruptura membrana

Preuranjena ruptura membrana je stanje u kojem se vodenjak pukne prije 37. tjedna trudnoće. To može dovesti do prijevremenog porođaja i komplikacija za bebu. Ako primijetite curenje tekućine ili neobično vlažnost, važno je odmah se javiti liječniku.

Infekcije urinarnog trakta

Trudnice su sklone infekcijama urinarnog trakta zbog promjena u tijelu i hormonalnih promjena. Infekcija može biti ozbiljna i zahtijevati liječenje antibioticima. Ako primijetite simptome poput peckanja pri mokrenju ili česte potrebe za mokrenjem, važno je potražiti medicinsku pomoć.

Placenta previa

Placenta previa je stanje u kojem se placenta nalazi ispod djetetove glave, djelomično ili potpuno prekrivajući cerviks. To može uzrokovati krvarenje i komplikacije tijekom poroda. Važno je pratiti položaj placente i informirati se o simptomima ili situacijama koje zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Krvarenje iz maternice

Krvarenje iz maternice u 27. tjednu trudnoće može biti znak različitih stanja, kao što su placentalne komplikacije, infekcija ili drugi problemi. Ako primijetite krvarenje, trebate odmah kontaktirati svog liječnika kako biste utvrdili uzrok i poduzeli potrebne mjere.

Uz redovite prenatalne posjete i praćenje zdravlja, većina ovih mogućih problema i komplikacija može se prepoznati i liječiti na vrijeme. Važno je biti svjestan svojeg zdravlja i potražiti pomoć ako primijetite neobične simptome ili promjene.

Psihološke promjene u 27. tjednu trudnoće

27. tjedan trudnoće donosi sa sobom brojne fizičke promjene, ali također može dovesti do različitih psiholoških promjena. Trudnoća je jedno od najuočljivijih razdoblja u životu žene, koje može uzrokovati širok spektar emocionalnih promjena.

Hormonske promjene

Jedan od glavnih uzroka psiholoških promjena tijekom trudnoće su hormoni. U 27. tjednu trudnoće, razina hormona je na vrhuncu. Povećane razine hormona estrogena i progesterona mogu utjecati na raspoloženje i emocionalnu stabilnost trudnice. Ovi hormoni mogu izazvati promjene raspoloženja, tjeskobu, umor i osjećaj osjetljivosti.

Nervoznost i tjeskoba

Tijekom 27. tjedna trudnoće, može se pojaviti i povećana nervoza i tjeskoba. Žene se mogu osjećati preplavljene brinem o zdravlju bebe, pripremama za dolazak djeteta i svim promjenama koje dolaze s majčinstvom. Ove brige i tjeskobe su normalne i često se javljaju tijekom trudnoće.

Promjene tijela

Promjene u tijelu tijekom 27. tjedna trudnoće također mogu imati utjecaj na psihološko stanje trudnice. Povećanje tjelesne težine, promjene u izgledu tijela i poteškoće s kretanjem mogu dovesti do osjećaja nelagode i nesigurnosti. Ove promjene mogu izazvati i poremećaje samopouzdanja i samopoštovanja.

Potpora i komunikacija

Važno je da trudnice dobiju potporu od svojih partnera, obitelji i prijatelja tijekom 27. tjedna trudnoće. Razgovor o osjećajima, brizi i strahovima može biti vrlo koristan i pomoći trudnici da se osjeća podržanom. Također je važno imati razumijevanje za hormonske promjene i njihov utjecaj na raspoloženje i emocionalno stanje trudnice.

Psihološke promjene tijekom 27. tjedna trudnoće su normalne i očekivane. Važno je biti svjestan tih promjena i osigurati potrebnu podršku i razumijevanje za trudnicu koja prolazi kroz ovo razdoblje. Uz podršku, trudnice mogu upravljati svojim emocionalnim stanjem i usredotočiti se na pripremu za dolazak djeteta.

You might be interested:  Kako Napraviti Kombucha Gljivu

Savjeti za olakšavanje nelagode u 27. tjednu trudnoće

Povećana nelagoda u 27. tjednu trudnoće

U 27. tjednu trudnoće, vaše tijelo prolazi kroz mnoge promjene koje mogu uzrokovati nelagodu. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da ublažite tu nelagodu i osjećate se bolje:

Ostatak i spavanje

Spavanje može postati izazovno u ovom trenutku trudnoće. Pokušajte pronaći udoban položaj za spavanje koristeći jastuke za podršku. Možete pokušati i s uzimanjem toplog tuša prije spavanja kako biste opustili mišiće i olakšali spavanje.

Vježbanje

Vježbanje može pružiti olakšanje od nelagode u 27. tjednu trudnoće. Pokušajte s laganim vježbama koje su sigurne za trudnice, poput šetnje ili plivanja. Ove aktivnosti će vam pomoći održati snagu i fleksibilnost tijela.

Ishrana

Pravilna prehrana je važna u svim fazama trudnoće, uključujući i 27. tjedan. Pokušajte jesti uravnotežene obroke koji su bogati hranjivim tvarima poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina. Smanjite unos kofeina i pokušajte izbjegavati masnu i začinjenu hranu koja može pogoršati nelagodu u trbuhu.

Razgovor s liječnikom

Ako se osjećate posebno nelagodno u 27. tjednu trudnoće, važno je razgovarati s svojim liječnikom. Oni će moći pružiti dodatne savjete i preporuke kako biste se osjećali bolje. Ne ustručavajte se postavljati pitanja i izraziti svoje brige – to je dio skrbi o vašem zdravlju i dobrobiti vaše bebe.

Slijedeći ove savjete, možete olakšati nelagodu koju možete osjećati u 27. tjednu trudnoće i uživati u ostatku vaše trudnoće.

Planiranje aktivnosti i pripreme za dolazak bebe

Tijekom 27. tjedna trudnoće, vrijeme je da počnete razmišljati o aktivnostima i pripremama za dolazak bebe. Evo nekoliko korisnih savjeta kako biste se pripremili za sretan dolazak novog člana obitelji:

1. Pripremite bebinu sobu

Jedan od najvažnijih koraka je priprema bebine sobe. Odlučite gdje će dijete spavati i uredite prostor prema vašem ukusu. Nabavite krevetić, ormar i ostali namještaj potreban za bebu. Također osigurajte dovoljno prostora za pelenaricu i ostale potrepštine.

2. Kupovina odjeće i opreme za bebu

Potrebno je kupiti odjeću i osnovne potrepštine za novorođenče. To uključuje pelene, pelene za jednokratnu upotrebu, posteljinu, pelene za odrasle, odjeću, higijenske proizvode i još mnogo toga. Napravite popis i započnite s kupovinom kako biste bili spremni za dolazak bebe.

3. Pripremite se za dojenje ili hranjenje bočicom

Ako planirate dojiti, upoznajte se s tehnikama dojenja i pripremite se – kupite grudnjake za dojenje, pomažuće jastučiće i pribor za izdajanje mlijeka ako je potrebno. Ako planirate hraniti bebu bočicom, nabavite bočice, pribor za sterilizaciju i formulu za dojenčad.

4. Registrirajte se u rodilištu

Registrirajte se u rodilištu gdje planirate roditi. Osigurajte da svi obrasci i dokumenti budu pripremljeni i predani na vrijeme.

5. Razgovarajte s partnerom o ulogama i obavezama

Razgovarajte s partnerom o tome kako ćete podijeliti obaveze i uloge nakon dolaska bebe. Raspravljajte o tome tko će se brinuti o djetetu, tko će ići na posao i kako ćete se međusobno pružati podršku. Izradite plan kako bi oboje mogli aktivno sudjelovati u njezi bebe.

6. Predavanja i priprema za porođaj

Mnogi roditelji pohađaju predavanja o porođaju, njezi beba i roditeljstvu. Ovi tečajevi mogu vam pružiti korisne informacije i savjete o tome što očekivati tijekom porođaja i nakon njega. Također možete razgovarati s drugim roditeljima i podijeliti iskustva i strahove. Provjerite s lokalnom bolnicom ili privatnom školom za roditelje na kojem se održavaju tečajevi.

Slijedeći ove korake i planirajući aktivnosti i pripreme unaprijed, bit ćete spremni dočekati dolazak vaše male bebe. Uživajte u trudnoći i iskoristite ovo vrijeme kako biste se pripremili za najljepšu avanturu života!

FAQ:

Koji je tjedan 27. tjedan trudnoće?

27. tjedan trudnoće je sedmi tjedan drugog trimestra trudnoće.

Koliko točno sjeanj nadalje nakon 27. tjedna trudnoće?

Nakon 27. tjedna trudnoće, točno sjeanja nadalje je još 13 tjedana do kraja trudnoće.

Kakve su promjene u tijelu u 27. tjednu trudnoće?

U 27. tjednu trudnoće, trbuh će biti vidljivo veći, povećat će se težina i veličina maternice, a može se pojaviti i edem na rukama, nogama i licu.

Koje su moguće komplikacije koje mogu nastati u 27. tjednu trudnoće?

Moguće komplikacije u 27. tjednu trudnoće uključuju preuranjeni porod, preeklampsiju, gestacijski dijabetes i probleme s placentom.