28. tjedan trudnoće – koji je to mjesec?

28 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

28 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih iskustava koje žena može doživjeti u svom životu. Trudnoća traje otprilike 40 tjedana, što odgovara devet mjeseci ili tri trimestra. Prema tome, 28. tjedan trudnoće već označava početak sedmog mjeseca trudnoće.

28. tjedan trudnoće može biti vrlo značajan jer beba nastavlja rasti i razvijati se s velikim tempom. U ovom razdoblju, većina beba doseže težinu od oko 1000 grama i duljinu od oko 35 centimetara. Njihovi organi i sustavi postaju sve zreliji, a beba može otvoriti i zatvoriti oči, uspješno regulirati tjelesnu temperaturu i reagirati na zvukove van maternice.

Za majku, 28. tjedan trudnoće može biti fizički i emocionalno zahtjevan. U ovom razdoblju, mnoge trudnice osjećaju umor, poteškoće s disanjem i krvarenje desni. Također mogu iskusiti kontrakcije koje se nazivaju Braxton-Hicks kontrakcije, koje su priprema tijela za pravi porođaj. Emocionalno, mnoge trudnice prolaze kroz različite promjene raspoloženja i mogu se osjećati anksiozno ili nesigurno zbog nadolazećeg dolaska djeteta.

28. tjedan trudnoće predstavlja značajan prijelaz u treći trimestar i označava završetak drugog mjeseca trudnoće. Ovo je vrijeme kad je važno da trudnice redovito posjećuju svog liječnika i prate razvoj svoje bebe. Također je važno da trudnice brinu o svom fizičkom i emocionalnom zdravlju, uzimajući dovoljno odmora, uravnoteženu prehranu i ostvarujući podršku svojih bližnjih.

Contents

Kako izračunati koji je to mjesec 28. tjedna trudnoće?

Jednoj godini svakih 12 tjedana odgovara punih 9 kalendarskih mjeseci. To znači da se 40 tjedana trudnoće dijeli s 4 kako bismo dobili broj mjeseci koji traje trudnoća. Tako dobivamo da trudnoća traje otprilike 9 punih mjeseci.

Kako bismo saznali koji je to mjesec u 28. tjednu trudnoće, potrebno je podijeliti broj tjedana (28) s 4. Dobiveni rezultat predstavlja broj mjeseci.

Primjer izračuna:

28 tjedana / 4 = 7 mjeseci

Dakle, u 28. tjednu trudnoće nalazimo se u 7. mjesecu.

Važno je napomenuti da se ovaj primjer temelji na prosječnoj trajanju trudnoće od 40 tjedana. Svaka trudnoća je jedinstvena, pa se stvarno trajanje može razlikovati. Ako želite točno izračunati koji je mjesec trudnoće u određenoj fazi, možete detaljnije proučiti broj tjedana u odnosu na kalendarske mjesece ili se posavjetovati s liječnikom ili babicom.

Naučite kako se računa tjedan trudnoće

Tjedan trudnoće je mjera koja se koristi da bi se odredio napredak trudnoće i pružila informacija o razvoju fetusa. Da biste saznali u kojem ste tjednu trudnoće, trebate prvo znati datum prve zadnje menstruacije (DZM).

Jednom kada imate DZM, možete izračunati tjedan trudnoće koristeći metodu nazvanu Naegeleova metoda. Da biste to učinili, dodajte 7 dana na datum DZM, a zatim oduzmite 3 mjeseca. Na primjer, ako je DZM bila 1. siječnja, tjedan trudnoće će biti računan na sljedeći način:

 1. Dodajte 7 dana na 1. siječnja: 1 + 7 = 8
 2. Oduzmite 3 mjeseca od 8. siječnja: 8 – 3 = 5

Dakle, tjedan trudnoće u ovom primjeru bio bi 5. tjedan trudnoće.

Međutim, važno je napomenuti da je ovo samo približna metoda računanja tjedna trudnoće i da se stvarni razvoj fetusa može razlikovati od toga. Važno je redovito posjećivati svog liječnika ili babicu kako biste bili sigurni da sve ide dobro.

Ovdje je primjer tablice koja prikazuje kako se računaju tjedni trudnoće koristeći Naegeleovu metodu:

You might be interested:  Kako Znati Da Je Otisla Letva Volana
Datum zadnje menstruacije (DZM) Tjedan trudnoće
1. siječnja 5. tjedan trudnoće
1. veljače 9. tjedan trudnoće
1. ožujka 13. tjedan trudnoće

Nadam se da vam je ovaj članak dao jasnoću o tome kako se računa tjedan trudnoće. Sjetite se da je svaka trudnoća jedinstvena, pa ako imate bilo kakva pitanja ili brige, obratite se svom liječniku ili babici.

Kako se razvija beba u 28. tjednu trudnoće?

U 28. tjednu trudnoće, vaša beba se nastavlja intenzivno razvijati i rasti. Evo nekoliko ključnih stvari koje se događaju u ovoj fazi:

Razvoj mozga

Mozak vaše bebe i dalje se razvija i raste. Njegovi neuronovi se povezivaju kako bi uspostavili veze i stvorili osnove za kasniji razvoj svijesti, sposobnosti učenja i kognitivne funkcije.

Razvoj pluća

Pluća su još jedan važan organ koji se nastavlja razvijati tijekom 28. tjedna trudnoće. Vaša beba sada razvija sitne zračne vrećice koje će mu pomoći da diše nakon rođenja.

Razvoj mišića i kostiju

Mišići i kosti vaše bebe postaju jači i razvijaju se svakim danom. Beba će možda početi pomjerati udove snažnije i češće kako se njeni mišići razvijaju.

Povećanje težine

U ovoj fazi trudnoće, beba brzo dobiva na težini. Prosječna težina bebe u 28. tjednu trudnoće je oko 1100 grama. Nastavite paziti na svoju prehranu kako biste osigurali da beba prima sve potrebne hranjive tvari.

Pokreti bebe

U 28. tjednu trudnoće, vaša beba postaje sve aktivnija. Možete primjetiti češće i snažnije pokrete, jer ima više prostora za kretanje u maternici.

Sluh i glas

Kod 28. tjedna trudnoće, bebin sluh je sve bolji, pa se preporučuje da često razgovarate s bebom. Također, beba može reagirati na glasne zvukove i glazbu koju sluša.

Vaša beba i dalje prolazi kroz velike promjene i razvoj u 28. tjednu trudnoće. Redovite posjete liječniku i pravilna briga o sebi pomoći će u osiguranju zdravog razvoja i rasta vaše bebe.

Fizičke promjene u 28. tjednu trudnoće

U 28. tjednu trudnoće, tijelo žene prolazi kroz brojne fizičke promjene kako bi se prilagodilo rastućem djetetu u maternici. Ovo je vrijeme kada se beba brzo razvija i raste, a majčino tijelo se prilagođava kako bi podržalo taj rast.

Povećanje težine

Jedna od najuočljivijih fizičkih promjena u 28. tjednu trudnoće je povećanje težine. Prosječna težina koju trudnica dobiva u ovom razdoblju iznosi između 9 i 11 kilograma. Ovaj porast težine rezultat je rasta djeteta, povećanja volumena krvi, povećanja težine maternice i plodove vode, te akumulacije masnog tkiva.

Rast trbuha

U 28. tjednu trudnoće, trbuh trudnice će biti primjetno veći u usporedbi s prethodnim tjednima. Beba se brzo razvija i raste, što uzrokuje da maternica raste i pritišće na trbušne organe. Ovo može rezultirati nelagodom, otežanim kretanjem i potrebom za češćim mokrenjem.

Proširene vene

Mnoge trudnice primjećuju da imaju proširene vene u 28. tjednu trudnoće. To je zbog pritiska maternice na krvne žile, kao i zbog povećane razine progesterona koji opušta stijenke krvnih žila. Ove proširene vene, posebno na nogama, mogu biti neugodne i zahtijevaju odgovarajuću njegu.

Povećan pritisak

U 28. tjednu trudnoće, mnoge žene primjećuju povećanje krvnog tlaka. To je posljedica povećanog volumena krvi u tijelu, kao i povećanja opterećenja na krvne žile maternice. Povećani tlak može biti normalna pojava tijekom trudnoće, ali može biti i znak preeklampsije, ozbiljnog stanja koje zahtijeva medicinsku intervenciju.

Promjene u grudima

Još jedna fizička promjena koju mnoge trudnice primjećuju u 28. tjednu trudnoće su promjene u grudima. Grudi postaju osjetljivije, povećavaju se u veličini i često se luči kolostrum, prvo mlijeko koje beba prima nakon rođenja. Ove promjene su prirodne pripreme za dojenje i hranjenje djeteta nakon poroda.

Uklanjanje toksina

Tijelo trudnice također radi na uklanjanju toksina i otpada iz tijela kako bi zaštitilo zdravlje djeteta. Bubrezi rade napornije da filtriraju otpadne tvari, a tijelo također može izlučivati više tekućine putem znoja. Stoga je važno piti dovoljno tekućine i održavati dobru hidrataciju tijekom trudnoće.

Promjene u tijelu mogu biti individualne

Promjene u tijelu mogu biti individualne

Važno je napomenuti da su ove fizičke promjene u 28. tjednu trudnoće općenite i mogu varirati od žene do žene. Svaka trudnoća je jedinstvena, pa se neke žene možda neće suočiti s određenim promjenama, dok će druge možda imati druge fizičke promjene koje nisu navedene ovdje. Ako imate bilo kakve brige ili pitanja u vezi svoje trudnoće, uvijek se obratite svom liječniku ili babici.

Psihološke promjene u 28. tjednu trudnoće

28. tjedan trudnoće predstavlja važnu prekretnicu u psihičkim promjenama koje žena može iskusiti. U ovoj fazi trudnoće mnoge žene prolaze kroz različite emocionalne i psihičke promjene koje mogu utjecati na njihovo raspoloženje i opće stanje uma.

Hormonalne promjene

Jedan od glavnih razloga za psihičke promjene u 28. tjednu trudnoće su hormonalne promjene. Hormoni progesteron i estrogen igraju važnu ulogu u regulaciji raspoloženja žene tijekom trudnoće. U ovoj fazi trudnoće, njihova razina se mijenja što može uzrokovati promjene u emocionalnom stanju.

Nestabilnost raspoloženja

Žene u 28. tjednu trudnoće često doživljavaju promjene raspoloženja. Mogu se osjećati sretnom i uzbuđenom jednog trenutka, a sljedećeg trenutka postati tužne ili razdražljive. Ove promjene raspoloženja su uobičajene zbog hormonalnih promjena i moguće tjeskobe oko nadolazećeg porođaja.

You might be interested:  Kako Se Računa Trudnoća

Strahovi i tjeskoba

U 28. tjednu trudnoće, žene često doživljavaju strahove i tjeskobu u vezi nadolazećeg porođaja i roditeljstva. Strahovi mogu uključivati strah od boli, komplikacija ili sumnju u vlastite sposobnosti da budu majke. Ova tjeskoba je normalna i važno je da žena ima podršku svog partnera i zdravstvenog tima kako bi se nosila s tim osjećajima.

Nesanica

Mnoge trudnice u 28. tjednu trudnoće mogu imati problema s nesanicom. Hormonalne promjene, nelagodnosti zbog rasta trbuha i učestalo mokrenje mogu ometati spavanje. Nedostatak sna može utjecati na mentalno zdravlje i uzrokovati povećanu razdražljivost i umor.

Samopouzdanje i ženstvenost

U 28. tjednu trudnoće, žene se često suočavaju s promjenama u svojem tijelu koje mogu utjecati na njihovo samopouzdanje i osjećaj ženstvenosti. Rastući trbuh, promjene težine i izgleda mogu dovesti do nesigurnosti i osjećaja manje atraktivnosti. Važno je da žena ima podršku i razumijevanje od partnera i okoline kako bi se osjećala sigurno i pozitivno prema svom tijelu.

U 28. tjednu trudnoće, psihičke promjene su uobičajene i sasvim normalne. Važno je da žena ima podršku i razumijevanje okoline, kao i pristup psihološkoj podršci ako je potrebno. Komunikacija i otvoreni razgovori s partnerom, obitelji i zdravstvenim timom mogu pomoći ženi da se nosi sa svim psihičkim izazovima koji se javljaju tijekom trudnoće.

Koje su moguće komplikacije u 28. tjednu trudnoće?

Trudnoća je prirodan proces, ali ponekad se mogu pojaviti određene komplikacije koje zahtijevaju posebnu pažnju i njegu. U 28. tjednu trudnoće, neke od mogućih komplikacija mogu biti:

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes se javlja tijekom trudnoće i može utjecati na razinu šećera u krvi. Može se pojaviti kao rezultat hormonalnih promjena i može zahtijevati prilagođavanje prehrane i, u nekim slučajevima, primjenu inzulina.

Preeklampsija

Preeklampsija je ozbiljno stanje koje može utjecati na krvni tlak i bubrege trudnice. Simptomi mogu uključivati visoki krvni tlak, oticanje i protein u urinu. Važno je redovito kontrolirati krvni tlak i pratiti simptome preeklampsije u 28. tjednu trudnoće.

Preuranjeni porođaj

Preuranjeni porođaj se može dogoditi prije 37. tjedna trudnoće. To može biti uzrokovano različitim faktorima, kao što su infekcije, višestruke trudnoće ili komplikacije vezane uz placentu. Važno je se posavjetovati sa svojim liječnikom ako primijetite simptome preuranjenog porođaja kao što su kontrakcije prije vremena ili promjene u vaginalnom iscjedku.

Infekcije

U 28. tjednu trudnoće, trudnica može biti podložnija različitim infekcijama, kao što su urinarne infekcije ili infekcije rodnice. Važno je pravodobno liječiti svaku infekciju kako bi se izbjegle komplikacije za majku i dijete.

Anemija

Anemija se javlja kada tijelo ima nedostatak zdravih crvenih krvnih stanica. Može se dogoditi tijekom trudnoće zbog povećanih potreba za kisikom u tijelu. Važno je pratiti razinu hemoglobina i konzumirati hranu bogatu željezom kako bi se spriječila anemija.

Rizik od komplikacija

Uz navedene komplikacije, u 28. tjednu trudnoće postoji i povećani rizik od komplikacija kao što su prerano odvajanje posteljice, izvanmaternična trudnoća ili krvarenje. Redovni pregledi i praćenje simptoma mogu pomoći u ranoj dijagnozi i liječenju ovih komplikacija.

U svakom slučaju, važno je redovito pratiti svoje zdravlje i redovito posjećivati ​​svoju prenatalnu skrb kako bi se rano otkrile i liječile moguće komplikacije. Obratite se svom liječniku ako primijetite bilo kakve simptome ili promjene u tijeku trudnoće.

Preporučena prehrana u 28. tjednu trudnoće

Tijekom 28. tjedna trudnoće, važno je održavati zdravu prehranu kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj bebe, kao i osigurati dovoljno energije za majku. Evo nekoliko preporuka za prehranu u ovom tjednu trudnoće:

Povećajte unos proteina

Proteini su ključni za razvoj mišića, organa i tkiva bebe. Preporučuje se konzumacija proteina iz različitih izvora, kao što su meso, perad, riba, mahunarke, orašasti plodovi, mliječni proizvodi i jaja.

Unosite dovoljno željeza

Željezo je važno za stvaranje crvenih krvnih stanica i opskrbu kisikom tijelu. Hrana bogata željezom uključuje mrkvu, tamnozeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, crveno meso, suho voće i mahunarke.

Povećajte unos kalcija

Kalcij je ključan za razvoj kostiju i zubi bebe. Dobre izvore kalcija uključuju mliječne proizvode, poput mlijeka, jogurta i sira, kao i lisnato povrće, bademe i zelene smutije.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Vlakna pomažu u održavanju probave i sprječavaju zatvor. Hrana bogata vlaknima uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i orašaste plodove.

Unosite dovoljno tekućine

Važno je piti dovoljno tekućine tijekom trudnoće kako bi se izbjegla dehidracija. Preporučuje se unositi otprilike 8 čaša vode dnevno.

Izbjegavajte određene namirnice

Izbjegavajte određene namirnice

Tijekom trudnoće, važno je izbjegavati sirove ili nedovoljno termički obrađene namirnice koje mogu sadržavati bakterije ili parazite koji mogu štetiti vama i bebi. Također treba izbjegavati hranu koja može sadržavati visok udio žive, kao što je određena riba.

Važno je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom o prehrani tijekom trudnoće kako biste bili sigurni da dobivate sve potrebne hranjive tvari i vitamine za zdravu trudnoću i razvoj bebe.

Savjeti za održavanje zdravlja u 28. tjednu trudnoće

Zdravlje je važno tijekom trudnoće, posebno u 28. tjednu kada se vaše tijelo i beba nastavljaju razvijati. Evo nekoliko savjeta kako održavati zdravlje u ovom razdoblju:

You might be interested:  Kada Vaditi Ca 125

1. Hranite se uravnoteženo

 • Jedite raznovrsnu hranu koja sadrži sve važne hranjive tvari potrebne za rast i razvoj bebe.
 • Svakodnevno konzumirajte voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masti.
 • Izbjegavajte nezdrave grickalice i brzu hranu.

2. Pijte dovoljno tekućine

Pijte dovoljno vode tijekom dana, barem 8 čaša. Voda je važna za održavanje hidratacije i pravilno funkcioniranje tijela.

3. Vježbajte

 • Redovito vježbajte kako biste održali snagu i fleksibilnost tijela.
 • Izbjegavajte pretjerano naporne vježbe i konzultirajte se s liječnikom o sigurnim vježbama za trudnice.
 • Yoga, plivanje i lagano hodanje su odlične opcije.

4. Odmorite se i spavajte dovoljno

Trudnoća može biti fizički i emocionalno naporna, stoga je važno odmarati se i spavati dovoljno.

5. Pratite svoje tjelesne promjene

Redovito posjećujte svog ginekologa kako biste pratili svoje tjelesne promjene i provjerili zdravlje bebe. Ako primijetite bilo kakve promjene koje vam izgledaju neobično, odmah se posavjetujte s liječnikom.

6. Pazite na mentalno zdravlje

Budite svjesni svojih emocija i potražite podršku ako je potrebna. Trudnoća može biti stresno razdoblje, stoga je važno brinuti o svom mentalnom zdravlju.

Slijedeći ove savjete, možete održavati zdravlje i osjećati se dobro tijekom 28. tjedna trudnoće. Ne zaboravite konzultirati se sa svojim liječnikom o bilo kakvim pitanjima ili zabrinutostima koje imate.

Kako se pripremiti za dolazak bebe?

Kada se približava vrijeme dolaska vaše bebe, važno je osigurati da ste spremni i da imate sve što je potrebno. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se pripremili za dolazak bebe i osigurali da sve bude spremno:

1. Nabavite potrebne stvari

 • Kupite odjeću i povijanje za novorođenče. Osigurajte da imate dovoljno bodija, pidžama, čarapa i kapica.
 • Nabavite pelene i vlažne maramice. Budite spremni sa dovoljnom zalihom jer će vam beba trebati česte promjene pelena.
 • Kupite krevetić i madrac za bebu. Osigurajte siguran i udoban prostor za spavanje vaše bebe.
 • Nabavite autosjedalicu. Zakonski je obavezno koristiti autosjedalicu prilikom vožnje s bebom.
 • Kupite hranilicu i bočice (ako planirate dojiti, trebat će vam i dojilje).

2. Pripremite prostor za bebu

Pripremite prostor u vašem domu za dolazak bebe. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti:

 • Očistite sobu u kojoj će beba spavati. Osigurajte da je prostor čist, siguran i udoban.
 • Kupite dječje namještaj i uredite sobu bebe. To uključuje krevet, komodu za presvlačenje i ostale potrebne komade namještaja.
 • Osigurajte dovoljno prostora za pohranu odjeće i drugih potrepština bebe.
 • Pripremite mjesto za presvlačenje bebe. Nabavite presvlaku za podložak i potrebne dodatke.

3. Informirajte se o skrbi za bebu

Kako biste se osjećali što sigurnije i samopouzdanije prilikom brige za bebu, pročitajte i informirajte se o sljedećim temama:

 • Dojenje ili hranjenje bebe na bočicu.
 • Pravilno držanje bebe i mijenjanje pelena.
 • Kupanje bebe i pravilna njega kože.
 • Postupci za umirivanje i uspavljivanje bebe.

4. Dogovorite se o rasporedu i podršci

Ako živite s partnerom ili drugim članovima obitelji, važno je dogovoriti se o rasporedu brige za bebu i pružanju podrške. Razgovarajte o tome tko će biti zadužen za koje zadatke i kako ćete se podupirati kao obitelj.

5. Spremite se emocionalno

Dolazak bebe može biti prekrasno iskustvo, ali također može biti i emocionalno izazovno. Pripremite se emocionalno za sve promjene koje dolaze i budite otvoreni za pružanje i traženje podrške od svoje obitelji i prijatelja.

Slijedeći ove korake, bit ćete bolje pripremljeni za dolazak vaše bebe i moći ćete uživati u prvom periodu roditeljstva.

FAQ:

Koji tjedan trudnoće predstavlja 28. tjedan?

28. tjedan trudnoće predstavlja sedmi mjesec trudnoće.

Kako se računa sedmi mjesec trudnoće?

Sedmi mjesec trudnoće računa se od 26. do 29. tjedna trudnoće.

Kakve promjene se događaju u tijelu u 28. tjednu trudnoće?

U 28. tjednu trudnoće, trbuh je znatno veći, a mnoge trudnice mogu doživjeti simptome poput natečenih nogu, bolova u leđima i umora.

Koje su preporuke za prehranu u 28. tjednu trudnoće?

U 28. tjednu trudnoće, važno je nastaviti s uravnoteženom prehranom koja sadrži dovoljno proteina, voća, povrća i cjelovitih žitarica. Također je važno piti dovoljno vode i izbjegavati hranu koja može izazvati probleme poput visokog krvnog tlaka.

Kakav razvoj bebe može očekivati u 28. tjednu trudnoće?

U 28. tjednu trudnoće, beba će nastaviti dobivati na težini i razvijati se. Njeni organi su većinom formirani, ali će nastaviti sazrijevati. Također će početi otvarati oči i reagirati na zvukove iz vanjskog svijeta.

Koliko mjeseci traje 28. tjedan trudnoće?

28. tjedan trudnoće odgovara sedmom mjesecu trudnoće. Trudnoća obično traje 9 mjeseci, što je otprilike 40 tjedana. Tako da, ako ste u 28. tjednu trudnoće, vi ste u sedmom mjesecu.

Koje promjene se događaju u tijelu u 28. tjednu trudnoće?

U 28. tjednu trudnoće, mnoge žene primjećuju da im se stomak znatno povećao, a koža može postati suha i svrbljiva. Do sada biste trebali osjetiti i pokrete svog djeteta. Također, možda imate problema s nesanicom i osjećate se umorno. U ovoj fazi trudnoće važno je brinuti o svom tijelu i redovito posjećivati ​​svojeg liječnika.