31. tjedan trudnoće - koji je to mjesec?

31 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

31 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

Tijekom trudnoće, brojanje tjedana postaje glavni način praćenja napretka trudnoće i pripreme za dolazak bebe. U 31. tjednu trudnoće, već je prošlo puno tjedana i beba je u punom zamahu prije nego što dođe na svijet.

31. tjedan trudnoće je dio osmog mjeseca trudnoće. Naime, trudnoća traje 40 tjedana i tijekom osmog mjeseca otprilike se nalazite u drugoj polovici tog razdoblja. Ali, naravno, svaka žena i svaka trudnoća je jedinstvena!

U ovom razdoblju vaša beba je već prilično velika. Obično kod rođenja teže oko 1,8 do 2,1 kilograma i duljine je oko 40 centimetara. Ovo je značajan napredak u odnosu na prethodne tjedne trudnoće, kada je beba bila dosta manja.

Lijepo je znati da su bebini organi već gotovo potpuno razvijeni do ovog tjedna, iako su pluća još uvijek u fazi sazrijevanja. Beba je sada sposobna disati, ali bi još uvijek imala poteškoća u samo održavanju regulacije tjelesne temperature i disanja bez pomoći posebnih uređaja u slučaju da se rodi prerano.

Dokle god se beba i mama osjećaju dobro, 31. tjedan trudnoće je vrijeme za uživanje u posljednjim tjednima trudnoće prije nego što vaša obitelj postane bogatija za još jedan član. Sada je trenutak za svakodnevno praćenje bebine aktivnosti, posjet liječniku i pripremu za porod.

Što se događa u tijelu tijekom 31. tjedna trudnoće?

Tijekom 31. tjedna trudnoće, vaše tijelo i dalje prolazi kroz mnoge promjene kako bi podržalo rast i razvoj vaše bebe. Evo nekoliko ključnih događanja koja se događaju u tijelu tijekom ovog razdoblja:

 • Povećanje težine: U ovom trenutku trudnoće, možete očekivati da će vaša težina nastaviti rasti. Vaša maternica raste i stvara dodatni pritisak na vaša leđa i zdjelicu, što može uzrokovati nelagodu.
 • Povećanje vaginalnog iscjetka: Tijekom 31. tjedna trudnoće, možete primijetiti povećanje vaginalnog iscjetka. To je normalno i rezultat povećane proizvodnje sluzi kako bi se spriječile infekcije i održala čistoća vaginalnog područja.
 • Povećanje pritiska na mjehur: Vaša proširena maternica stavlja pritisak na vaš mjehur, što može činiti da češće idete na WC. To je normalna pojava u kasnoj trudnoći.
 • Povećanje umora: S obzirom na povećanje težine i promjene u hormonima, može se javiti umor. Vaše tijelo prolazi kroz velike promjene kako bi podržalo rast bebe, pa je važno odmarati se i brinuti se o sebi.
 • Braxton Hicks kontrakcije: Možda ćete primijetiti povećanje Braxton Hicks kontrakcija tijekom 31. tjedna trudnoće. Ove kontrakcije su lagane, nepravilne kontrakcije mišića maternice koje su priprema za stvarne porođajne kontrakcije.

Uz sve ove promjene, vaše tijelo i dalje pruža optimalne uvjete za rast i razvoj vaše bebe. Važno je slušati svoje tijelo, odmarati se kad god je to potrebno i redovito posjećivati svog liječnika kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Promjene u razvoju djeteta u 31. tjednu trudnoće

U 31. tjednu trudnoće, vaše dijete se nastavlja razvijati i rasti. Evo nekih promjena koje možete primijetiti:

Rast i veličina

Vaše dijete sada ima duljinu između 40 i 43 centimetra i težinu od oko 1,5 do 1,7 kilograma. Nastavlja se povećavati u veličini i dobiva na masi kako se približava trenutak rođenja.

Koštana struktura

Kosti vašeg djeteta postaju čvršće i jače kako se mineralizacija nastavlja. Tijelo vašeg djeteta posebno će se koncentrirati na mineralizaciju kostiju lubanje kako bi mu pružilo zaštitu i podršku tijekom porođaja.

You might be interested:  Kako Zaraditi Na Tik Toku

Disanje

Pluća vašeg djeteta kontinuirano se razvijaju, a proces proizvodnje površinski aktivne tvari se nastavlja. Površinska aktivna tvar igra ključnu ulogu u omogućavanju pluća da se prošire i pripreme za disanje nakon rođenja.

Pokretljivost

Dok se prostor u maternici smanjuje kako dijete raste, vaše dijete i dalje može pronaći načine da se pomakne i okreće. Možda ćete osjetiti pokrete ruku i nogu koji postaju snažniji i izraženiji.

Sistem probave

Probavni sustav vašeg djeteta postaje složeniji kako se približava trenutak kada će moći probavljati hranu. Crijeva se razvijaju i postaju funkcionalnija kako bi mogla apsorbirati hranjive tvari iz amnionske tekućine.

Imunološki sustav

Imunološki sustav vašeg djeteta nastavlja sazrijevati i razvijati se, gradeći svoju sposobnost borbe protiv infekcija i oblikovanja imuniteta. Vaše dijete dobiva antitijela putem posteljice koja će mu pomoći u zaštiti od bolesti nakon rođenja.

Razvoj mozga

Mozak vašeg djeteta se razvija brzo i složenije strukture se formiraju. Veze između neurona se jačaju, a neuralne mreže postaju sve više funkcionalne. Ova faza razvoja mozga je ključna za budući kognitivni i emocionalni razvoj djeteta.

Ti su procesi samo neki od brojnih promjena koje se događaju u tijelu vašeg djeteta tijekom 31. tjedna trudnoće. Budite svjesni da svako dijete razvija se individualno, pa nije neobično ako se neki od ovih promjena ne primijete u istoj mjeri.

Kako se promjene u trudnoći utječu na majčino tijelo?

Tijekom trudnoće, majčino tijelo prolazi kroz mnoge promjene kako bi podržalo rast i razvoj fetusa. Ove promjene su rezultat hormonskih promjena, promjena u krvotoku i prilagodljivosti organa u tijelu trudnice.

Hormonske promjene

Tijekom trudnoće, razina hormona u tijelu se značajno mijenja. Jedan od najvažnijih hormona u trudnoći je hormon trudnoće (humani horionski gonadotropin – hCG). Ovaj hormon podržava rast i razvoj fetusa te održava trudnoću. Također se povećava produkcija estrogena i progesterona, koji pomažu u održavanju trudnoće i pripremaju tijelo za porođaj.

Promjene u krvotoku

Tijekom trudnoće, količina krvi u tijelu se povećava kako bi se osigurala dovoljna opskrba kisikom i hranjivim tvarima za fetus. Povećana količina krvi može dovesti do promjena u krvnom tlaku i opterećenju srca. Također se događaju promjene u protoku krvi, gdje se veća količina krvi distribuira prema maternici i placenti.

Prilagodljivost organa

Tijelo trudnice mora se prilagoditi kako bi podržalo rastući fetus. Maternica se povećava kako fetus raste, a ligamenti i mišići se rastežu. Ova prilagodljivost može dovesti do bolova u leđima i nelagode. Također se događaju promjene u probavnom sustavu, gdje se povećava proizvodnja probavnih hormona i usporava probava.

Uz ove promjene, tijekom trudnoće također se javljaju promjene u dojkama, kože i kose, rastućem trbuhu i težini. Važno je da trudnice budu svjesne ovih promjena kako bi se pravilno brinule o svom tijelu i osjećale se udobno tijekom trudnoće.

Važni pregledi i testovi u 31. tjednu trudnoće

U 31. tjednu trudnoće, važno je proći neke specifične preglede i testove kako biste osigurali da se trudnoća razvija normalno i da ste i Vi i Vaša beba zdravi. Evo nekih pregleda i testova koje možete očekivati u ovoj fazi trudnoće:

Ultrazvuk

Ultrazvuk je jedan od najvažnijih pregleda u trudnoći. U 31. tjednu trudnoće, ultrazvuk se može obaviti kako bi se procijenio rast i razvoj bebe. Liječnik će provjeriti da li je beba pravilno postavljena u maternici i da li se njezine unutarnje organe normalno razvijaju. Ovaj pregled također može pomoći u otkrivanju eventualnih abnormalnosti ili komplikacija u trudnoći.

Pregled srca fetusa

Pregled srca fetusa je također važan pregled u 31. tjednu trudnoće. Liječnik će pažljivo slušati otkucaje srca bebe i provjeriti da li je ritam srca normalan. Ovaj pregled može otkriti eventualne probleme ili srčane probleme kod bebe.

Pregled krvnog tlaka

Pregled krvnog tlaka je rutinski pregled koji se obavlja u svakom trimestru trudnoće. Visoki krvni tlak može biti znak preeklampsije, ozbiljnog stanja koje može ugroziti zdravlje majke i bebe. Liječnik će mjeriti krvni tlak i pratiti sve promjene koje se mogu dogoditi tijekom trudnoće.

Pregled urina

Pregled urina se također obavlja rutinski tijekom trudnoće. Ovaj pregled može otkriti prisutnost proteina ili drugih neobičnih tvari koje mogu biti znak preeklampsije ili infekcije mokraćnog sustava. Liječnik će tražiti uzorak urina i poslati ga na analizu kako bi se provjerile eventualne nepravilnosti.

Pregled cerviksa

Pregled cerviksa je pregled vrata maternice koji se može obaviti u 31. tjednu trudnoće. Liječnik će pažljivo pregledati cerviks kako bi provjerio je li skraćen ili otvoren. Ovo može biti znak prevremenog porođaja i liječnik će biti oprezan kako bi pravilno upravljao trudnoćom ako se otkriju takve promjene.

You might be interested:  Kako Skuhati Jaja Da Se Lako Gule

Testiranje gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes je stanje koje se može javiti tijekom trudnoće i karakterizira ga opadanje razine šećera u krvi. U 31. tjednu trudnoće, liječnik može preporučiti testiranje gestacijskog dijabetesa kako bi se utvrdilo ima li trudnica rizik od razvoja ovog stanja. Test se obično obavlja oralnim glukoznim testom gdje trudnica pije određenu količinu slatke otopine koja će pokazati kako tijelo reagira na šećer.

Pregled krvi

Pregled krvi može biti uključen u rutinske preglede i testove u 31. tjednu trudnoće. Liječnik će provjeriti razinu željeza i drugih važnih nutrijenata u krvi, kao i provjeriti prisutnost eventualnih infekcija. Također, krvni test može se koristiti za provjeru razine hemoglobina i hematokrita, što može ukazivati ​​na anemiju.

U 31. tjednu trudnoće važno je biti redovito praćen od strane liječnika i obaviti sve potrebne preglede i testove kako bi se osiguralo zdravlje Vas i Vaše bebe. Ako imate bilo kakva pitanja ili brige, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom ili babicom.

Savjeti za održavanje zdravlja i dobrobiti u 31. tjednu trudnoće

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u održavanju zdravlja i dobrobiti tijekom 31. tjedna trudnoće:

 1. Hidratizirajte se: Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste ostali hidrirani. To je posebno važno tijekom trudnoće, kada tijelo treba više tekućine.
 2. Održavajte aktivnost: Redovita umjerena tjelesna aktivnost može vam pomoći u održavanju dobrog zdravlja i kondicije tijekom trudnoće. Razgovarajte sa svojim liječnikom o sigurnim vježbama koje možete obavljati u 31. tjednu trudnoće.
 3. Pazite na prehranu: Nastavite se pridržavati uravnotežene prehrane bogate hranjivim tvarima. Obratite posebnu pažnju na unos proteina, vitamina i minerala koji su važni za razvoj vaše bebe.
 4. Odmarajte se i spavajte: Trudnoća može biti naporna za vaše tijelo, stoga je važno pridavati pažnju odmoru i dovoljnom snu. Pokušajte osigurati dovoljno vremena za odmor i spavanje.
 5. Pratite kretanje bebe: U 31. tjednu trudnoće, važno je da pratite kretanje bebe. Ako primijetite smanjenje uobičajenih pokreta bebe, obavijestite svog liječnika kako bi provjerio stanje bebe.
 6. Pazite na simptome: Budite svjesni simptoma koji mogu ukazivati na probleme ili komplikacije. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome kao što su jaka bol, krvarenje ili oticanje, odmah se obratite liječniku.

Nije uvijek lako održavati zdravlje tijekom trudnoće, ali briga o sebi i bebi ključni su za uspješnu trudnoću. Nastavite pratiti upute svojeg liječnika i redovito se konzultirajte s njim kako biste osigurali zdravu i sigurnu trudnoću.

Prehrana i vježbanje u 31. tjednu trudnoće

Tijekom 31. tjedna trudnoće važno je nastaviti pridržavati se zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti kako bi se osiguralo zdravlje trudnice i djeteta. Evo nekoliko savjeta o prehrani i vježbanju koja se preporučuju u ovom razdoblju:

Prehrana

 • Unosite dovoljno bjelančevina koje su važne za rast i razvoj djeteta. Dobar izvor bjelančevina su meso, riba, jaja, mahunarke i mliječni proizvodi.
 • Konzumirajte dovoljno zdravih masti. Birajte masnu ribu, orašaste plodove, sjemenke i avokado koji su bogati omega-3 masnim kiselinama.
 • Unosite dovoljno vlakana kako biste održavali redovitu probavu. Voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke su dobri izvori vlakana.
 • Obavezno pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste ostali hidrirani. Izbjegavajte gazirane i zaslađene napitke.
 • Prevladavište se na uravnotežene obroke koji uključuju razne vrste hrane iz svih prehrambenih skupina.

Vježbanje

Tijekom 31. tjedna trudnoće, vježbanje i lagane tjelesne aktivnosti mogu biti korisne za održavanje zdravlja i pripremu tijela za porođaj. Međutim, svaka trudnoća je drugačija, stoga je važno konzultirati se s liječnikom ili primaljom prije nego otpočnete ili nastavite s bilo kojom vrstom vježbanja.

Evo nekoliko primjera vježbi koje se obično preporučuju trudnicama:

 • Hodanje: šetnje su jedan od najjednostavnijih i najsigurnijih načina da ostanete aktivni tijekom trudnoće. Pokušajte hodati najmanje 30 minuta svaki dan.
 • Joga ili Pilates: ove lagane vježbe mogu pomoći u jačanju mišića, održavanju fleksibilnosti i opuštanju tijela i uma.
 • Plivanje: plivanje je odlična vježba za trudnice jer ne stvara pritisak na zglobove i daje osjećaj lagkotnosti.
 • Vježbe s loptom za trudnice: vježbanje s loptom može pomoći ojačati mišiće dna zdjelice i olakšati prirodni porod.

Uvijek slušajte svoje tijelo i nemojte pretjerivati s vježbanjem. Ako osjetite bilo kakve nelagode ili bolove, odmah prestanite s vježbanjem i konzultirajte se s liječnikom. Vježbanje tijekom trudnoće treba biti što sigurno i ugodno.

Važno je napomenuti da se prehrana i vježbanje razlikuju od osobe do osobe. Stoga je najbolje konzultirati se s liječnikom ili nutritivnim stručnjakom kako biste dobili prilagođene savjete o prehrani i vježbanju u skladu s vašim osobnim potrebama i zdravstvenim stanjem.

You might be interested:  Mravi U Kući Kako Ih Se Riješiti

Priprema za dolazak bebe u 31. tjednu trudnoće

Ostvarenje sa liste obaveza

Ostvarenje sa liste obaveza

 • Pregledati i ažurirati planiranu spavaću sobu bebe
 • Kupiti sve neophodne stvari za novorođenče
 • Pripremiti prostor za presvlačenje bebe
 • Izabrati i pripremiti kolica i autosjedalicu
 • Pregledati i spakirati torbu za bolnicu

Priprema prostora za bebu

Planiranje spavaće sobe: U 31. tjednu trudnoće, vrijeme je da pregledate i ažurirate planiranu spavaću sobu za bebu. Rasporedite namještaj na način da je sve pri ruci kad vam bude trebalo. Nabavite krevetić za bebe, presvučni stolac, a možda i rasvjetu specijaliziranu za spavaće sobe beba. Organizirajte prostor za presvlačenje bebe tako da je sve što vam je potrebno nadohvat ruke.

Spremanje stvari za novorođenče: Kupite sve neophodne stvari za novorođenče, kao što su odjeća, pelene, deke, plahte, boce, dude, kozmetika, posteljina i ostala oprema. Organizirajte ih na način da vam budu lako dostupne kada beba stigne kući.

Spakirajte torbu za bolnicu

Priprema torbe za bolnicu: U 31. tjednu trudnoće, vrijeme je da pregledate i spakujete torbu za bolnicu, kako biste bili spremni za sve iznenadne situacije. Stavite u torbu sve što vam je potrebno za vrijeme porođaja i boravka u bolnici, kao što su udobna odjeća za trudnice, donje rublje, higijenski proizvodi, ručnici, papuče, pelene za bebe i ostale potrepštine. Uključite i dokumente koje će vam zdravstveno osiguranje i bolnica možda tražiti.

Lista dovršenih obaveza
# Obaveza Status
1 Pregledati i ažurirati planiranu spavaću sobu bebe Dovršeno
2 Kupiti sve neophodne stvari za novorođenče U toku
3 Pripremiti prostor za presvlačenje bebe U toku
4 Izabrati i pripremiti kolica i autosjedalicu U toku
5 Pregledati i spakirati torbu za bolnicu U toku

Važno je započeti s planiranjem porodiljnog dopusta

Porodiljni dopust je važan period u životu svake trudnice koji omogućuje majkama da se posvete brizi o novorođenčetu i njihovom zdravlju. Planiranje porodiljnog dopusta je važno kako bi se osigurala sigurna i bezbrižna trudnoća i vrijeme nakon poroda. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u planiranju porodiljnog dopusta.

1. Provjerite zakonske uvjete

Prvi korak je provjeriti zakonske uvjete o porodiljnom dopustu u vašoj zemlji. Informirajte se o trajanju dopusta, pravima i obvezama, uvjetima za ostvarivanje prava na dopust i naknadu plaće. Ove informacije možete dobiti putem interneta, kontaktirajući nadležno tijelo ili se obratiti stručnim osobama koje će vam pomoći u razumijevanju zakona.

2. Razgovarajte s poslodavcem

Nakon što ste se informirali o zakonskim uvjetima, važno je razgovarati s poslodavcem kako biste saznali o njihovim pravilima i postupku prijavljivanja na porodiljni dopust. Raspravljajte o očekivanjima poslodavca i dogovorite se o rasporedu dopusta i povratku na posao. Ovo je važno kako biste osigurali da se dopust odvija bez stresa i nesporazuma.

3. Organizirajte financije

Porodiljni dopust često donosi smanjenje ili prekid redovnih primanja. Stoga je važno planirati svoje financije i osigurati dovoljno sredstava za pokrivanje troškova tijekom dopusta. Razmislite o štednji, upravljanju dugovima i mogućim izvorima dodatnih prihoda kako biste osigurali financijsku stabilnost tijekom porodiljnog dopusta.

4. Dogovorite se s partnerom i obitelji

Porodiljni dopust može značiti promjene u rasporedu i dinamici obiteljskog života. Razgovarajte sa svojim partnerom i obitelji o očekivanjima, podršci i preraspodjeli obveza tijekom tog perioda. Dogovorite se o tome kako će se brinuti o novorođenčetu i kako ćete zajedno uskladiti obiteljske obaveze i poslove.

5. Istražite mogućnosti podrške

Porodiljni dopust može biti izazovan i emocionalno zahtjevan. Istražite mogućnosti podrške koje vam mogu pomoći tijekom tog perioda, poput savjetovanja za roditelje ili grupa podrške. Informirajte se o dostupnim resursima i uslugama u vašem području kako biste se osjećali sigurno i podržano tijekom trudnoće i nakon poroda.

Planiranje porodiljnog dopusta može vam pomoći da se osjećate smirenije i pripremljenije za dolazak vaše bebe. Slijedite ove korake i prilagodite ih svojim potrebama kako biste osigurali sretan i zdrav početak života vašeg djeteta.

FAQ:

Koji je to mjesec 31. tjedan trudnoće?

31. tjedan trudnoće odgovara sedmom mjesecu trudnoće.

Koliko mjeseci ima 31. tjedan trudnoće?

31. tjedan trudnoće traje oko 7,5 mjeseci.

Koliko tjedana ima u sedmom mjesecu trudnoće?

Sedmi mjesec trudnoće traje 28-31 tjedan.

Koje su fizičke promjene u trudnoći u 31. tjednu?

U 31. tjednu trudnoće mogu se primijetiti simptomi kao što su oticanje nogu, osjećaj nelagode u trbuhu i pojačano umaranje.

Kada treba posjetiti liječnika u 31. tjednu trudnoće?

U 31. tjednu trudnoće preporučuje se redoviti posjet ginekologu radi praćenja razvoja fetusa i zdravlja trudnice.

Koliko mjeseci traje 31. tjedan trudnoće?

31. tjedan trudnoće je u sedmom mjesecu trudnoće. Tijekom tog razdoblja, u tijelu buduće majke i djeteta događaju se brojne promjene.