Kada ističu stare vozačke dozvole? | Saznajte više o važnosti obnavljanja vozačkih dozvola

Do Kada Vrijede Stare Vozačke Dozvole

Do Kada Vrijede Stare Vozačke Dozvole

Vozačka dozvola je dokument koji se izdaje svakom vozaču kao potvrda da je položio odgovarajuće vozačke ispite i da je kompetentan za vožnju motornog vozila. Međutim, svaka vozačka dozvola ima ograničen rok važenja. Da biste nastavili legalno voziti, morate osigurati obnovu svog dokumenta na vrijeme.

U Hrvatskoj, rok važenja vozačkih dozvola uglavnom je 10 godina. Nakon tog perioda, dozvola postaje nevažeća i vozač više nema pravo upravljati vozilom. Stara vozačka dozvola mora biti zamijenjena novom, koja ima rok važenja od 15 godina.

Obnova vozačke dozvole ima veliku važnost iz nekoliko razloga. Prvo, osigurava vozačima da drže aktualni dokument koji pokazuje njihovu kompetentnost za vožnju. Drugo, pravilna obnova dozvole doprinosi sigurnosti u prometu, jer zahtijeva ponovno ocjenjivanje vozača, provjeru vidljivosti i testiranje vida.

Dakle, ne zaboravite provjeriti datum isteka vaše vozačke dozvole i osigurajte da je ažurirate na vrijeme. Nemojte riskirati kaznu ili vožnju s nevažećim dokumentom.

Kada ističu stare vozačke dozvole?

Stare vozačke dozvole u Hrvatskoj ističu prema određenom rasporedu, koji ovisi o godištu rođenja vozača.

Rok za obnovu vozačke dozvole je određen zakonom i vozači su dužni pravovremeno obnoviti svoju dozvolu kako bi nastavili legalno voziti.

Evo pregleda kada ističu stare vozačke dozvole prema dobi:

 • Vozačima rođenim prije 1965. godine vozačka dozvola ističe 2033. godine.
 • Vozačima rođenim između 1965. i 1970. godine vozačka dozvola ističe 2032. godine.
 • Vozačima rođenim između 1971. i 1975. godine vozačka dozvola ističe 2031. godine.
 • Vozačima rođenim između 1976. i 1980. godine vozačka dozvola ističe 2030. godine.
 • Vozačima rođenim između 1981. i 1985. godine vozačka dozvola ističe 2029. godine.
 • Vozačima rođenim između 1986. i 1990. godine vozačka dozvola ističe 2028. godine.
 • Vozačima rođenim između 1991. i 1995. godine vozačka dozvola ističe 2027. godine.
 • Vozačima rođenim između 1996. i 2000. godine vozačka dozvola ističe 2026. godine.
 • Vozačima rođenim između 2001. i 2005. godine vozačka dozvola ističe 2025. godine.
 • Vozačima rođenim poslije 2006. godine vozačka dozvola ističe 2024. godine.

Kako bi produžili valjanost vozačke dozvole, vozači moraju proći postupak obnove dozvole. To uključuje medicinske preglede, testiranje i izdavanje nove vozačke dozvole.

Važno je pridržavati se zakona i obnoviti vozačku dozvolu na vrijeme kako bi se izbjegle neugodnosti i kazne za vožnju s isteklom dozvolom. Imajte na umu da je vožnja sa isteklom dozvolom prekršaj i može rezultirati novčanom kaznom ili drugim sankcijama.

Saznajte više o procesu obnavljanja vozačkih dozvola

Obnavljanje vozačke dozvole je važan postupak koji vozači trebaju provesti kako bi legalno nastavili vožnju. Obično vozačke dozvole imaju određeno razdoblje važnosti, nakon kojeg ih je potrebno obnoviti. Evo nekoliko ključnih informacija o procesu obnavljanja vozačkih dozvola u Hrvatskoj.

Kada ističe važnost vozačke dozvole?

Svaka vozačka dozvola ima određeno vremensko razdoblje važnosti, nakon kojeg ju je potrebno obnoviti. Uobičajeno trajanje valjanosti vozačke dozvole u Hrvatskoj je deset godina. Vozači bi trebali biti svjesni datuma isteka svoje vozačke dozvole kako bi pravovremeno poduzeli korake za njezino obnavljanje.

You might be interested:  Kako Sniziti Visoki Tlak

Kako obnoviti vozačku dozvolu?

Proces obnavljanja vozačke dozvole uključuje nekoliko koraka. Evo osnovnih koraka koje vozači trebaju slijediti:

 1. Informirajte se o rokovima: Vozači bi se trebali informirati o rokovima i zahtjevima za obnovu vozačke dozvole. Rokovi se mogu razlikovati ovisno o vrsti dozvole i drugim čimbenicima.
 2. Prikupite potrebnu dokumentaciju: Vozači trebaju prikupiti potrebnu dokumentaciju koja će biti potrebna prilikom obnove vozačke dozvole. Ovo može uključivati osobne dokumente, zdravstvene potvrde i druge relevantne dokumente.
 3. Zakazivanje pregleda: Nakon prikupljanja potrebne dokumentacije, vozači trebaju zakazati pregled u nadležnoj instituciji. Tijekom pregleda, obično se ispituje vid, sluh i opća sposobnost vožnje.
 4. Plaćanje naknade: Obnova vozačke dozvole uključuje plaćanje određene naknade. Vozači bi trebali biti spremni platiti tu naknadu prilikom obnavljanja vozačke dozvole.
 5. Dobijte novu vozačku dozvolu: Nakon što su svi koraci obavljeni uspješno, vozač će dobiti novu vozačku dozvolu koja će zamijeniti onu koja je istekla.

Važnost obnavljanja vozačke dozvole

Obnavljanje vozačke dozvole ima veliku važnost iz nekoliko razloga:

 • Sklad s propisima: Obnovljenom vozačkom dozvolom vozači ostaju u skladu s prometnim propisima i mogu nastaviti legalno voziti.
 • Zdravstvene provjere: Proces obnove vozačke dozvole uključuje zdravstvene provjere, što je važno kako bi se osiguralo da vozači imaju potrebnu fizičku i mentalnu sposobnost za vožnju.
 • Prevencija: Obnavljanje vozačke dozvole također pomaže u prevenciji vožnje s nevažećom dozvolom, što može dovesti do kazne i drugih neželjenih posljedica.

Vozači bi trebali biti sigurni da pravovremeno obnove svoje vozačke dozvole kako bi izbjegli probleme i neželjene situacije tijekom vožnje. Informirajte se o rokovima i zahtjevima za obnovu vozačke dozvole kako biste glatko proveli ovaj postupak.

Zašto je obnavljanje vozačke dozvole važno?

Obnavljanje vozačke dozvole je važno iz nekoliko razloga:

1. Sigurnost na cestama

Obnavljanje vozačke dozvole je ključno za održavanje sigurnosti na cestama. Vozačke dozvole uključuju zakonodavne zahtjeve, pravila i propise koji su važni za sigurno upravljanje vozilom. Redovno obnavljanje dozvole osigurava da vozači budu upoznati s najnovijim prometnim propisima i pravilima, što smanjuje rizik od nesreća i povećava sigurnost svih sudionika u prometu.

2. Medicinska ocjena

Prilikom obnavljanja vozačke dozvole vozači se obično podvrgavaju medicinskoj ocjeni. To omogućava liječnicima da procijene fizičko i mentalno zdravlje vozača kako bi osigurali da su sposobni sigurno upravljati vozilom. Ova ocjena je važna jer neki medicinski uvjeti ili lijekovi mogu utjecati na sposobnost vožnje. Obnavljanje vozačke dozvole omogućuje redovitu procjenu zdravstvenog stanja vozača, što pomaže u održavanju sigurnosti na cestama.

3. Ažuriranje osobnih podataka

Obnavljanje vozačke dozvole pruža priliku za ažuriranje osobnih podataka, kao što su adresa prebivališta ili promjena prezimena. Ovo je važno za vozače jer osigurava da su sve informacije na dozvoli točne i da vozač može biti identificiran na cesti ako je potrebno.

4. Izgradnja svijesti o prometnoj sigurnosti

Proces obnavljanja vozačke dozvole pruža priliku za vozače da se educiraju o najnovijim prometnim propisima, sigurnosnim mjerama i preventivnim mjerama. To ima za cilj izgradnju svijesti o prometnoj sigurnosti i potiče vozače da budu pažljivi i odgovorni na cestama. Obnovljena vozačka dozvola pruža vozačima priliku za svježu uspomenu na važnost sigurnosti u prometu.

Uzimajući u obzir ove razloge, obnavljanje vozačke dozvole nije samo obaveza, već i odgovorna odluka koja doprinosi sigurnosti i dobrobiti svih sudionika u prometu.

Koje su greške koje vozači često prave prilikom obnavljanja dozvole?

 • Nepropisno popunjavanje zahtjeva za obnavljanje: Mnogi vozači često naprave grešku u popunjavanju zahtjeva za obnavljanje vozačke dozvole. To može uključivati ​​nedostajuće ili netočne informacije o vozaču, kao i loše čitljive rukopise.
 • Zakašnjelo podnošenje zahtjeva: Vozači često zaborave ili zakažu podnošenje zahtjeva za obnovu vozačke dozvole. To može dovesti do probijanja roka i kazni koje se primjenjuju za vožnju sa isteklom dozvolom.
 • Nedovoljno plaćanje troškova: Obnova vozačke dozvole uključuje i određene troškove, kao što su uplata administrativne ili liječničke provjere. Vozači često ne plaćaju ove troškove pravilno ili zaboravljaju u potpunosti, što dovodi do odbijanja zahtjeva za obnovu.
 • Nepotpuna dokumentacija: Prilikom obnavljanja vozačke dozvole, vozači su obvezni pružiti određene dokumente, kao što su identifikacija, potvrda o prebivalištu ili medicinska izjava. Greške se često pojavljuju kada vozači ne pruže sve potrebne dokumente ili pruže nevaljale dokumente.
 • Nenaplata kazni ili prekršaja: Vozači često zaboravljaju ili namjerno ne plaćaju kazne ili prekršaje prije nego što podnesu zahtjev za obnovu vozačke dozvole. To može dovesti do odbijanja zahtjeva ili većih problema pri obnavljanju dozvole.
You might be interested:  Što Posjetiti Na Pelješcu

Prilikom obnavljanja vozačke dozvole, važno je pažljivo proći kroz proces i pridržavati se svih zahtjeva i propisa. Izbjegavanje ovih uobičajenih grešaka će vam pomoći da glatko obnovite vozačku dozvolu i održavate sigurnost na cestama.

Koji su koraci potrebni za obnavljanje vozačke dozvole?

Koji su koraci potrebni za obnavljanje vozačke dozvole?

Kada istekne vaša vozačka dozvola, važno je obnoviti je kako biste mogli i dalje legalno voziti. Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći u procesu obnavljanja vozačke dozvole:

 1. Prikupite potrebne dokumente: Prvo što ćete morati učiniti je prikupiti sve potrebne dokumente za obnovu vozačke dozvole. To mogu uključivati osobnu iskaznicu, staru vozačku dozvolu, dokaz o prebivalištu i slično. Provjerite lokalne propise kako biste bili sigurni koje dokumente trebate imati.
 2. Otiđite u nadležnu instituciju: Zatim, idite u nadležnu instituciju koja je odgovorna za izdavanje vozačkih dozvola, poput lokalne policijske postaje ili registarskog ureda. Tu ćete moći dobiti sve informacije i obraditi svoj zahtjev za obnovu vozačke dozvole.
 3. Dostavite dokumente: Na mjestu izdavanja vozačkih dozvola, dostavite sve prikupljene dokumente koji su potrebni za obnovu. Moguće je da ćete morati ispuniti i neke obrasce i platiti administrativnu naknadu.
 4. Očekujte provjeru i testiranje: Tijekom procesa obnove vozačke dozvole, možda ćete morati proći i razne provjere i testiranja. To može uključivati provjeru vida, pisani ispit ili test vožnje, ovisno o lokalnim propisima. Pripremite se za ove korake i svakako se informirajte o tome što možete očekivati.
 5. Platite takse: Na kraju, bit će vam potrebno platiti takse za obnovu vozačke dozvole. Ove naknade mogu varirati ovisno o vašoj državi i vrsti dozvole koju obnavljate. Obavezno saznajte točan iznos takse i načine plaćanja prije nego što krenete s procesom obnove.

Nakon što prođete sve ove korake, bit ćete obnovili svoju vozačku dozvolu i ponovno ste spremni voziti. Važno je biti svjestan roka važenja vozačke dozvole i obnavljati je na vrijeme kako biste izbjegli neugodnosti i moguće kazne.

Kakve su posljedice nepropisnog obnavljanja vozačke dozvole?

Nepropisno obnavljanje vozačke dozvole može imati ozbiljne posljedice i pravne konzekvence. Evo nekoliko najčešćih posljedica koje mogu nastati:

1. Novčane kazne

Vozači koji ne obnove svoju vozačku dozvolu u odgovarajućem roku mogu biti kažnjeni novčanim kaznama. Visina kazne može varirati ovisno o propisima u državi, ali često se bazira na broju dana, mjeseci ili godina koliko je vozač prekršio propis.

2. Gubitak prava na vožnju

Nepropisno obnavljanje vozačke dozvole može dovesti do gubitka prava na vožnju. To znači da vozač može biti onemogućen da vozi vozilo u određenom razdoblju ili može biti potrebno polaganje ispita kako bi se ponovno steklo pravo na vožnju.

3. Osiguravajuće premije

Neobnovljena vozačka dozvola može imati utjecaj na visinu osiguravajućih premija. Osiguravajuće kompanije mogu smatrati takvog vozača nerizikovnim i povećati premije kako bi se nadoknadili potencijalni rizici.

4. Zabrana vožnje u inozemstvu

Nepropisno obnovljena vozačka dozvola može rezultirati zabranom vožnje u inozemstvu. Države i teritoriji mogu odbiti priznati vozačku dozvolu koja je istekla ili nije pravilno obnovljena, što znači da vozač neće moći voziti u tim područjima.

5. Sigurnosni propusti

Vozačka dozvola koja nije obnovljena može dovesti do sigurnosnih propusta. Ako vozač ne prođe potrebne medicinske provjere ili provjere znanja, postoji rizik da vozilo vozi osoba koja nije zadovoljila minimalne uvjete i može predstavljati opasnost za druge sudionike u prometu.

Zbog ovih posljedica, važno je svim vozačima da pridržavaju i poštuju propise o obnavljanju vozačke dozvole u odgovarajućem roku. Također je važno redovito provjeravati datum isteka vozačke dozvole kako bi se izbjegle posljedice nepropisnog obnavljanja.

Koliko košta obnavljanje vozačke dozvole?

Obnavljanje vozačke dozvole uključuje određene troškove koje vozač mora platiti. Između ostalog, troškovi obnavljanja vozačke dozvole u Hrvatskoj uključuju:

1. Troškovi upisa u evidenciju vozača

Po obnovi vozačke dozvole, vozač mora platiti trošak upisa u evidenciju vozača koji izdaje Agencija za vozačke dozvole. Troškovi za upis variraju i ovise o regiji, ali u prosjeku se kreću između 150 i 250 kuna.

You might be interested:  Kako Instalirati Univerzalni Daljinski Za Tv

2. Liječnički pregled

Da bi obnovio vozačku dozvolu, vozač mora proći liječnički pregled kako bi se osiguralo da je sposoban za vožnju. Trošak liječničkog pregleda također varira, ali obično se kreće između 200 i 300 kuna.

3. Trošak izrade nove vozačke dozvole

Nakon uspješnog obnavljanja vozačke dozvole, vozač će morati platiti trošak izrade nove vozačke dozvole. Cijena izrade vozačke dozvole u Hrvatskoj je oko 100 kuna.

Ukupni trošak obnavljanja vozačke dozvole u Hrvatskoj može varirati ovisno o regiji, ali se obično kreće između 450 i 650 kuna.

Važno je napomenuti da su ovo samo prosječni troškovi i da se mogu razlikovati ovisno o različitim faktorima kao što su regija i privatni liječnici koji obavljaju liječnički pregled.

Kako provjeriti datum isteka vozačke dozvole?

Da biste provjerili datum isteka vaše vozačke dozvole, možete izvršiti sljedeće korake:

 1. Prvo provjerite samu vozačku dozvolu. Na njoj se mora nalaziti jasno označen datum isteka. Ukoliko je datum isteka prošao ili nije jasno vidljiv, potrebno je obnoviti vozačku dozvolu.
 2. Možete kontaktirati nadležni organ za izdavanje vozačkih dozvola. Oni će vam moći pružiti informacije o datumu isteka vaše vozačke dozvole. Ovo je naročito korisno ako je vozačka dozvola izdata u nekom drugom gradu ili državi.
 3. Ako ste vozač dobio vozačku dozvolu u drugoj državi, možete provjeriti datum isteka putem službenog web mjesta te države. Obično će biti dostupna opcija za provjeru statusa vaše vozačke dozvole, uključujući i datum isteka.

Važno je redovito provjeravati datum isteka vozačke dozvole kako biste bili sigurni da je uvijek važeća. Vozačke dozvole s isteklim datumom mogu rezultirati novčanim kaznama, uklanjanjem vozačke dozvole i drugim kaznenim sankcijama.

Gdje se može obnoviti vozačka dozvola?

Kada vaša vozačka dozvola isteče, potrebno ju je obnoviti kako biste i dalje mogli voziti zakonito. Obnova vozačke dozvole obično se vrši na nadležnoj policijskoj postaji. Međutim, u Hrvatskoj su također dostupne i druge mogućnosti za obnovu vozačke dozvole.

1. Policijska postaja

Najčešći način obnove vozačke dozvole je odlazak na policijsku postaju. Tamo morate predati važne dokumente kao što su prijavni obrazac, vozačka dozvola, putovnica i dokaz o plaćenoj nadoknadi za obnovu.

2. MUP-ov ured za upravne poslove

U nekim slučajevima, obnova vozačke dozvole može se obaviti i na MUP-ovom uredu za upravne poslove. Ondje također morate ispuniti prijavni obrazac i predati potrebne dokumente. Važno je provjeriti dostupnost ove usluge na konkretnom MUP-ovom uredu prije nego što se uputite tamo.

3. Online obnova

U Hrvatskoj je također moguća i online obnova vozačke dozvole. To vam omogućuje da obnovite svoju vozačku dozvolu putem interneta, a da ne morate ići na policijsku postaju ili MUP-ov ured. Online obnova je jednostavna i praktična opcija koja vam može uštedjeti vrijeme i trud.

Ne zaboravite da je važno obnoviti vozačku dozvolu na vrijeme kada ona istekne. Vožnja s nevažećom vozačkom dozvolom može vam donijeti kazne i druge neugodnosti. Stoga budite sigurni da se pri upravljanju vozilom uvijek pridržavate svih zakonskih zahtjeva.

FAQ:

Kada ističu stare vozačke dozvole?

Stare vozačke dozvole su istekle 1. siječnja 2016. godine. Od tada, vozači moraju obnoviti svoje dozvole.

Koja je važnost obnavljanja vozačkih dozvola?

Obnavljanje vozačkih dozvola je izuzetno važno jer se prilikom obnove provjeravaju vještine i znanje vozača. Također, obnovljene dozvole imaju nove sigurnosne značajke koje pomažu u sprječavanju kršenja prometnih pravila.

Koliko često treba obnavljati vozačke dozvole?

Vozačke dozvole treba obnavljati svakih 10 godina. Nakon isteka tog razdoblja, vozači su dužni obnoviti svoju dozvolu kako bi mogli nastaviti voziti legalno.

Kako obnoviti vozačku dozvolu?

Da biste obnovili vozačku dozvolu, trebate posjetiti lokalni prometni ured i podnijeti zahtjev za obnovu. U većini slučajeva, morat ćete platiti određenu naknadu i podnijeti potrebnu dokumentaciju, kao što su važeća osobna iskaznica i prethodna vozačka dozvola.

Koje su posljedice ako ne obnovim vozačku dozvolu?

Ako ne obnovite vozačku dozvolu nakon isteka, više nećete imati valjano osiguranje za vožnju. To znači da ćete biti podložni kaznama i sankcijama ako vas zaustavi policija. Osim toga, neobnovljene vozačke dozvole neće biti priznate u inozemstvu, što može ograničiti vaše mogućnosti putovanja.