Kada bebe počinju puzati

Kada Bebe Pocinju Puzat

Kada Bebe Pocinju Puzat

Puzanje je jedan od najvažnijih razvojnih faza za bebe. To je prvi korak ka kretanju i istraživanju okoline. Većina beba počinje puzati između 6. i 10. meseca života, iako neka deca mogu početi puzati i ranije.

Puzanje je zapravo način kretanja u kome beba koristi ruke i kolena kako bi se premeštala po podu. Ovaj pokret je veoma važan za razvoj motoričkih veština i jačanje mišića bebine gornje i donje polovine tela.

Puzanje takođe pomaže bebi u razvoju ravnoteže i koordinacije. Kada beba puzi, ona uči da kontroliše svoje telo i usklađuje pokrete ruku i nogu. Puzanje je takođe važno za razvoj mozga, jer beba koristi vizuelne i prostorne informacije da bi se kretala kroz prostor.

Da bi podstakli bebu da počne da puza, roditelji mogu postaviti igračke ili predmete koji će je privući i podstaći na istraživanje. Takođe je važno da bebu redovno stavljate na stomak kako bi jačala mišiće vrata i leđa, što je ključno za njen dalji razvoj. Uz dovoljno vremena za igru i istraživanje, vaša beba će uskoro početi da istražuje svet oko sebe puzajući.

Contents

Početna faza razvoja motoričkih sposobnosti

Motoričke sposobnosti

Motoričke sposobnosti su veštine i pokreti koje bebe razvijaju kako bi se kretale, istraživale svet oko sebe i postupno postale samostalne u svojim aktivnostima.

Faze razvoja motoričkih sposobnosti

Razvoj motoričkih sposobnosti beba prolazi kroz nekoliko faza. Početna faza je faza u kojoj bebe počinju da razvijaju osnovne motoričke veštine kao što su puzanje, vlačenje, prevrtanje i sedenje. Ova faza je ključna za razvoj kasnijih složenijih veština kao što su hodanje i trčanje.

Puzanje

Puzanje je jedna od prvih veština koje bebe razvijaju. To je način na koji se bebe kreću po podu dok ne nauče da hodaju. Puzanje je važno jer pomaže bebi da ojača mišiće gornjeg dela tela i ruku, poboljšava ravnotežu i koordinaciju, i pomaže u razvoju motorike ruku i prstiju.

Bebe obično počinju da puzaju između 6. i 10. meseca života. Prvi pokušaji mogu biti nespretni i nekoordinisani, ali se brzo poboljšavaju kako beba stiče više samopouzdanja u svom kretanju. Puzanje može trajati nekoliko meseci pre nego što beba savlada ovu veštinu u potpunosti.

Vlačenje

Kada beba nauči da puzi, sledeći korak je vlačenje. Vlačenje je veština kretanja koja podrazumeva da se beba povlači po podu tako što koristi ruke i noge. Vlačenje pomaže bebama da ojačaju mišiće trupa i nogu, razviju koordinaciju ruku i nogu, i unaprede svoju ravnotežu.

Vlačenje obično počinje kada beba ima oko 7-8 meseci. Prvo će se osloniti na ruke i kolena, a zatim će početi da koristi noge da bi se gurala napred. Vlačenje može trajati nekoliko meseci pre nego što beba uspe da se potpuno osloni na svoje noge i stoji.

Prevrtanje

Prevrtanje je veština koju bebe razvijaju kada nauče da se okrenu sa leđa na stomak i obrnuto. Ova veština je važna jer pomaže bebama da razviju snagu i fleksibilnost celog tela, unaprede ravnotežu i koordinaciju, i steknu samopouzdanje u svom kretanju.

Bebe obično počinju da se prevrću između 4. i 7. meseca života. Prvo će se prevrćati slučajno, a zatim će naučiti kako da se prevrnu namerno. Prevrtanje je važan korak u razvoju beba jer je to prvi način kretanja koji daje bebama veću nezavisnost i slobodu u istraživanju sveta oko sebe.

Sedenje

Sedenje je takođe jedna od osnovnih motoričkih sposobnosti koje bebe razvijaju. Kada beba nauči da sedi, može se samostalno držati u sedećem položaju bez podrške. Ova veština je važna jer bebi omogućava da ima bolji pregled svog okruženja, da razvija ravnotežu i koordinaciju, i da upotrebljava ruke i prste za istraživanje

You might be interested:  Kako Ublažiti Bolovi U Kukovima

Bebe obično počinju da sede između 5. i 7. meseca života. U početku će trebati podršku kako bi održale ravnotežu, ali se brzo razvija snaga mišića trupa i sedenje postaje stabilnije. Kada bebina leđa postanu dovoljno jaka, beba će moći da se sama nasloni na ruke i da pokuša da pokupi predmete sa poda.

Fizički znakovi spremnosti za puzanje

Bebe imaju različit tempo razvoja, ali postoje određeni fizički znaci koji ukazuju na to da je vaša beba spremna za puzanje. Evo nekih od tih znakova:

 • Jaka ruka i ramena: Bebina snaga u rukama i ramenima je bitna za podržavanje gornjeg dela tela dok se vuče po podu.
 • Stabilnost glave: Beba mora biti sposobna samostalno držati glavu uspravno kako bi mogla gledati napred dok puže.
 • Rotacija tela: Beba treba moći rotirati svoje telo oko obrnutog C položaja (kada beba leži na stomaku i okrene se na leđa).
 • Podrška na rukama i kolenima: Beba počinje koristiti ruke i kolena za podršku prilikom puzanja.
 • Koordincija ruku i nogu: Beba mora biti sposobna istovremeno koristiti ruke i noge kako bi se kretala napred dok puže.

Ukoliko primetite ove fizičke znakove kod svoje bebe, to znači da je ona spremna za puzanje. Puzanje je važan korak u razvoju motoričkih veština, pružajući bebi priliku da istražuje svoje okruženje na jedan sasvim novi način.

Različite metode puzanja

1. Klasično puzanje

Većina beba počinje puzati na klasičan način, koristeći ruke i kolena. Beba se oslanja na svoje dlanove i brzo pomiče ruke i koljena kako bi se približila cilju. Ova metoda puzanja razvija snagu u rukama i nogama bebe.

2. Ležeće puzanje

Neki mališani odlučuju provesti vrijeme puzajući na trbuhu, koristeći svoje ruke i nožice kako bi se gurali po podlozi. Ova metoda puzanja može biti korisna za jačanje mišića vrata i leđa bebe.

3. Puzanje unazad

Ponekad se dogodi da beba počne puzati unatrag umjesto unaprijed. Ovo može biti privremena faza koja se može pojaviti prije nego što mališan razvije klasično puzanje. Puzanje unazad može biti znak da beba još uvijek razvija svoju motoričku sposobnost.

4. Guranje

Neki mališani mogu koristiti svoje ruke kako bi se gurali unaprijed po podlozi, dok noge ostaju savijene ili ih ne koriste. Ova metoda puzanja može biti korisna za razvoj gornjeg dijela tijela bebe.

5. Okretanje

Neke bebe razvijaju svoju vlastitu metodu okretanja kako bi se približile cilju. To može uključivati rotiranje cijelog tijela ili samo dijela tijela. Ova metoda može biti korisna za razvoj fleksibilnosti u tijelu bebe.

Ove su metode samo neki od načina na koje bebe mogu početi puzati. Važno je imati na umu da svaka beba razvija vlastiti tempo i metodu kretanja, stoga je važno podržavati i poticati njihov prirodni razvoj.

Uticaj puzanja na razvoj djeteta

Puzanje je važan međufaza u razvoju djeteta prije nego što nauče hodati. Ova faza ima značajan uticaj na fizički i motorički razvoj djeteta, ali također ima pozitivan uticaj na njihov kognitivni i emocionalni razvoj.

Fizički razvoj

Puzanje pomaže u jačanju mišića ruku, nogu i trupa djeteta. Kroz ovu aktivnost, dijete razvija snagu u mišićima gornjeg dijela tijela, što je važno za razvoj fine motorike i kasnije pisanje. Također, puzanje pomaže u jačanju mišića nogu, što je ključno za razvoj ravnoteže i kasniji hod.

Motorički razvoj

Puzanje je prirodni način pokretanja za bebe i doprinosi razvoju motoričkih vještina. Kroz puzanje, bebe razvijaju koordinaciju i ravnotežu, te uče kako koristiti različite dijelove tijela za kretanje. Ova vještina također pomaže u razvijanju percepcije prostora i dubine.

Kognitivni razvoj

Puzanje je važno za kognitivni razvoj djeteta jer im omogućuje istraživanje svijeta oko sebe na drugačiji način. Dok se puzaju, bebe mogu istražiti svoje okruženje, koristeći ruke i oči kako bi pronašle nove objekte i otkrile različite teksture. Ova aktivnost potiče njihovu radoznalost i razvija njihovu sposobnost učenja i istraživanja.

Emocionalni razvoj

Puzanje može pomoći u razvijanju samopouzdanja i osjećaja neovisnosti kod djeteta. Kroz ovladavanje ovom vještinom, bebe postaju svjesne svoje sposobnosti da se kreću i istražuju svijet oko sebe. To može doprinijeti njihovom općem osjećaju zadovoljstva i samopouzdanja.

Zaključak

Zaključak

Puzanje je važan korak u razvoju djeteta i ima mnoge pozitivne uticaje na njihov sveukupni razvoj. Kroz puzanje, djeca razvijaju snagu mišića, motoričke vještine, kognitivne sposobnosti i emocionalnu samostalnost. Podržavanje i poticanje djeteta na puzanje može pružiti brojne koristi za njihov razvoj i rast.

Kako pripremiti prostor za puzanje

1. Osigurajte prostor

Prvo što trebate učiniti je osigurati prostor u kojem će beba puzati kako biste joj omogućili sigurno istraživanje okoline. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti u tu svrhu:

 • Uklonite sve oštre i opasne predmete iz područja u kojem će beba puzati.
 • Provjerite je li pod čist i uklonite sve prepreke poput tepiha ili igračaka koje bi beba mogla progutati.
 • Postavite zaštitne ograde ili rešetke na vratima prostorije kako biste spriječili bebu da pobjegne ili se povrijedi dok puzi.
 • Osigurajte bliske električne utičnice ili ih prekrijte sigurnosnim poklopcem kako biste spriječili bebu da ih dodirnete.
You might be interested:  Ljudi Koji Su Izliječili Divertikulitis

2. Nabavite adekvatne podloge

Poto što će beba provoditi puno vremena na podu puzajući, važno je osigurati odgovarajuće podloge koje će pružiti sigurnost i udobnost. Evo nekoliko prijedloga:

 • Kupite mekane prostirke ili tepihe koji će ublažiti pad i spriječiti ozljede.
 • Postavite deblje deke ili madrace na tvrdoj podlozi kako bi beba bila udobnija dok puzi.
 • Osigurajte da pod nije sklizak postavljanjem gumene ili prostirke za puzanje.

3. Organizirajte prostor za igru

Pored osiguravanja prostora za puzanje, važno je i organizirati prostor za igru kako bi beba imala pristup sigurnim i zanimljivim igračkama. Evo nekoliko savjeta kako to možete učiniti:

 • Kupite igračke koje su pogodne za puzanje, poput mekih plišanih životinja ili interaktivnih igračaka.
 • Organizirajte igračke na način da su dostupne bebi i da ih može dohvatiti dok puže.
 • Izaberite sigurne igračke bez malih dijelova koji bi mogli biti gušenje opasnost.
 • Redovito provjeravajte igračke i zamijenite one koje su oštećene ili neispravne.

4. Budite prisutni i pažljivi

Najvažnije je da budete prisutni i pažljivi dok vaša beba puzi. Ostanite u prostoriji s njom kako biste mogli brzo reagirati i spriječiti moguće nezgode. Pažljivo promatrajte bebu dok puzi i pružite im podršku i ohrabrenje svaki put kada postignu novi uspjeh.

Zaključak

Priprema prostora za puzanje ključna je za sigurnost i udobnost vaše bebe. Osigurajte prostor, nabavite adekvatne podloge, organizirajte prostor za igru te budite prisutni i pažljivi tijekom puzanja. Sva ova mjesta će pomoći vašoj bebi da istražuje svijet oko sebe na siguran i poticajan način.

Važnost nadzora tokom puzanja

Puzanje je važna faza u razvoju beba, kada bebe prelaze iz ležećeg u položaj sjedenja i stoji prvi koraci. Tokom procesa puzanja, bebe rade na jačanju mišića i razvijanju motoričkih sposobnosti. Međutim, važno je da roditelji budu svjesni i nadziru bebu dok puzi. Evo nekoliko razloga zašto je nadzor tokom puzanja važan:

Unesrećenja i ozljede

Kada bebe puzaju, one su izložene rizicima i potencijalnim opasnostima koje se mogu dogoditi u njihovoj okolini. Na primjer, mogu postojati predmeti na podu koji bi bebu mogli povrijediti ili dovesti do gušenja ako ih stavi u usta. Bez nadzora, beba može doći do opasnih situacija koje bi mogle rezultirati ozljedama.

Izrada sigurne okoline

Nadzor tokom puzanja omogućuje roditeljima da provjere okolinu kako bi se uvjerili da je sigurna za bebu. To uključuje uklanjanje oštrih predmeta, otrovnih tvari i drugih potencijalno opasnih objekata iz područja u kojem beba puzi. Također je važno osigurati da su sve utičnice za struju prekrivene i da su prostorije u kojima beba puzi čiste i higijenski sigurne.

Pomoć prilikom učenja

Kada beba puzi, roditelji mogu pružiti podršku i pomoć u njihovom učenju. Nadzor omogućuje roditeljima da budu prisutni i da pruže podršku bebi tijekom procesa puzanja. Također mogu koristiti igračke i druge materijale kako bi potaknuli bebu da puzi i istražuje svoje okruženje.

Prevencija potencijalnih problema

Nadzor tokom puzanja omogućuje roditeljima da primijete bilo kakve probleme ili odstupanja u razvoju bebe. Na primjer, ako primijetite da beba preferira puzanje samo na jednu stranu ili da ima teškoća u koordinaciji pokreta, može biti razlog za zabrinutost i potrebno je potražiti savjet stručnjaka. Čim se primijeti nešto neuobičajeno, roditelji mogu poduzeti korake kako bi osigurali da beba dobije potrebnu pomoć i podršku za razvoj motoričkih vještina.

Ukratko, nadzor tokom puzanja je izuzetno važan kako bi se osigurala sigurnost bebe i pružila podrška u njenom razvoju. Roditelji bi trebali biti prisutni i pažljivi dok beba puzi kako bi se izbjegle ozljede i potencijalni problemi u razvoju.

Kada se posavjetovati sa stručnjakom

Ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće znakove ili simptome u razvoju puzanja vaše bebe, važno je konzultirati se sa stručnjakom. Evo nekoliko situacija u kojima se trebate posavjetovati sa stručnjakom:

Kasnije ili nepravilno puzanje

Ako vaša beba ne počne puzati do 10-12 mjeseci ili puzanje izgleda nepravilno ili neuobičajeno, možda je vrijeme da se obratite stručnjaku. Moguće je da postoji neka fizička ili razvojna prepreka koja uzrokuje ove probleme.

Izostanak napretka u motoričkom razvoju

Ako vaša beba ima problema s motoričkim razvojem na općenitoj razini, ne samo s puzanjem, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom. To uključuje neispunjenje drugih motoričkih prekretnica poput sjedenja, puzanja, hodanja itd.

Sumnja na fizičke probleme ili oštećenja

Ako primijetite bilo kakve znakove fizičkih problema ili oštećenja, kao što su asimetrične pokrete, neuobičajeno držanje tijela, krutost ili slabost mišića, trebate se konzultirati sa stručnjakom. Oni mogu provesti dodatne testove ili pretrage kako bi utvrdili uzrok.

Sumnja na probleme sa zdravljem

Ako primijetite da vaša beba ima probleme sa zdravljem koji utječu na njihovu sposobnost puzanja, kao što su bolovi u mišićima ili zglobovima, teškoće u disanju ili druge simptome, trebate se posavjetovati sa stručnjakom. Oni će moći ispitati bebu, postaviti dijagnozu i pružiti savjet o daljnjem liječenju.

Važno je napomenuti da pravodobno traženje stručnog mišljenja može vam pomoći u otkrivanju i rješavanju eventualnih problema u razvoju vaše bebe. Stručnjaci, poput pedijatara, fizioterapeuta ili neurologa, mogu pružiti potrebnu podršku i terapiju kako bi vaša beba ostvarila svoje motoričke potencijale.

You might be interested:  Kada Se Mijenja Sat 2022

Podsticanje puzanja kod djece

1. Pravilan položaj djeteta

Kada pokušavaju puzati, važno je osigurati da su leđa djeteta ravna i da su trbuh i prsa podignuti od podloge. Također, glava djeteta treba biti blago podignuta kako bi moglo pratiti put kojim se kreće.

2. Stvaranje sigurnog okruženja

Morate osigurati prostor u kojem će dijete puzati tako da nema prepreka koje bi mu mogle ometati kretanje. Također, pobrinite se da je podloga na kojoj dijete puzi mekana i sigurna u slučaju pada. Preporuča se korištenje debljeg tepiha ili prostirke.

3. Igračke i stimulacija

 • Postavite igračke ispred djeteta kako bi ih željelo dohvatiti. To će ih potaknuti da pokušaju puzati kako bi se približili igračkama.
 • Koristite različite boje i zvukove igračaka kako biste privukli pažnju djeteta i pomogli mu da se usredotoči na cilj puzanja.
 • Koristite jastuke ili valjke kako biste postavili prepreke pored kojih dijete mora prolaziti. To će ih potaknuti da razvijaju motoričke vještine i učvrste mišiće potrebne za puzanje.

4. Fizička potpora

Ako primijetite da dijete ima poteškoća s puzanjem, možete im pružiti malu fizičku potporu. Možete ih držati za ruke ili noge kako biste im pomogli da se izvuku ili pomaknu prema naprijed. Važno je da to radite samo dok se ne osjećaju sigurno, a zatim ih postupno poticati da pokušaju puzati sami.

5. Motivacija i pohvala

5. Motivacija i pohvala

Pohvalite svaki pokušaj puzanja vašeg djeteta, bez obzira na to koliko je uspješan. Dajte im motivaciju da nastave vježbati i razvijati svoje motoričke vještine. Također, možete koristiti igru i smijeh kako biste dodatno stimulirali dijete i potaknuli ga da se puzanjem zabavi.

6. Vrijeme za odmor

Puzanje može biti naporan fizički napor za dijete. Pobrinite se da imate redovite stanke tijekom vježbanja kako bi se dijete moglo odmoriti i oporaviti prije nastavka. Ne forsirajte dijete ako se umori ili izgubi interes za puzanje.

7. Strpljenje i podrška

Ne zaboravite da svako dijete razvija motoričke vještine u svom ritmu. Bitno je biti strpljiv i pružiti djetetu podršku i ohrabrenje tijekom procesa učenja puzanja. Svako dijete je jedinstveno i treba vremena da se osjeća sigurno i samopouzdano pri puzanju.

FAQ:

Kako se razvija sposobnost puzanja kod beba?

Sposobnost puzanja kod beba razvija se postepeno. U početku, beba jača mišiće vrata, ramena i ruku kako bi držala glavu i gornji dio tijela u uspravnom položaju. Zatim, beba se počinje leći na trbuh i pokušava podizati glavu i licem prema naprijed. Nakon toga, beba se počinje gurati i puzati prvo unatrag, a zatim i naprijed.

Koje su prednosti puzanja kod beba?

Puzanje ima mnogo prednosti za razvoj beba. Puzanje pomaže u jačanju mišića ruku, nogu i trupa, što je esencijalno za buduće hodanje. Također, puzanje jača motoričke vještine, koordinaciju očiju i ruku, kao i razumijevanje prostora. Puzanje također potiče razvoj ravnoteže i pomaže bebama da razviju samopouzdanje i neovisnost.

Koliko dugo traje faza puzanja kod beba?

Dužina faze puzanja kod beba varira od djeteta do djeteta. Neki će početi puzati već sa šest ili sedam mjeseci, dok drugi možda neće početi puzati sve do 10 ili 11 mjeseci. Važno je znati da svako dijete ima svoj ritam razvoja i da nema univerzalnog obrasca. Roditelji bi trebali biti strpljivi i podržavajući dok beba razvija svoje motoričke vještine.

Kako mogu pomoći bebi u razvoju puzanja?

Postoji nekoliko načina na koje možete pomoći bebi u razvoju puzanja. Možete postaviti mekane jastuke ili deke na pod kako biste stvorili sigurno i poticajno okruženje za bebu. Također, možete staviti igračke i predmete koji će privući pažnju bebe i potaknuti je da se gura i puzi prema njima. Tijekom igre, možete pružiti podršku bebi držeći je za ruke ili noge dok se puzi. Važno je pratiti signale bebe i pratiti njen tempo razvoja.

Da li je moguće da neka beba preskoči fazu puzanja?

Da, moguće je da neka beba preskoči fazu puzanja i odmah pređe na hodanje. Svako dijete je jedinstveno i ima svoj ritam razvoja. Neke bebe mogu biti motivirane da brzo nauče hodati ili mogu razviti druge motoričke vještine koje će im omogućiti da preskoče fazu puzanja. Važno je da roditelji podrže i prate razvoj svoje bebe bez stvaranja pritiska ili uspoređivanja sa drugom djecom.

Kako znati kada bebe počinju puzati?

Većina beba počinje puzati između 7. i 10. mjeseca života. Međutim, svaka beba je jedinstvena i razvija se svojim tempom, pa se neke bebe mogu početi puzati malo ranije ili kasnije.

Koje su faze razvoja prije puzanja?

Prije puzanja, beba prolazi kroz nekoliko faza razvoja. Prva faza je ležanje na trbuhu, zatim se prebacuje na ruke i koljena, a nakon toga počinje gurati koljena unatrag i prema naprijed. Zatim beba počinje provlačiti noge ispod tijela i puzati unatrag. Nakon toga, naučit će puzati prema naprijed.