Kada bebe počinju puzati - Važne informacije i savjeti

Kada Bebe Počinju Puzati

Kada Bebe Počinju Puzati

Puzanje je važan razvojni korak za svaku bebu. To je faza u kojoj se beba kreće koristeći ruke i koljena, prije nego što nauči hodati. Puzanje pomaže razviti snagu mišića, motoričke vještine i koordinaciju.

Većina beba počinje puzati između 7. i 10. mjeseca. Međutim, svaka beba je jedinstvena i treba pratiti njihov individualni razvoj. Neki će početi puzati ranije, dok će drugi mališani možda malo duže čekati prije nego što se pokrenu.

Kako biste podržali razvoj puzanja, osigurajte sigurno okruženje za vašu bebu. Očistite podove od oštrih predmeta ili sitnih komada koji bi mogli predstavljati opasnost. Također, osigurajte da je pod u prostoru u kojem beba puzi mekan i čist. Ovo će pomoći smanjiti mogućnost povreda i infekcija.

Ne zaboravite da je puzanje važan dio razvoja vaše bebe i treba ga poticati i podržavati. Kada primijetite da je beba spremna za taj korak, omogućite joj prostor i slobodu da samostalno istražuje i vježba svoje vještine. Navijajte za svoju bebu i pružajte podršku kako bi se osjećala sigurno i samopouzdano dok napreduje u svom razvoju.

Contents

Zašto je puzanje važan korak za bebe?

Puzanje je važan korak u razvoju bebe koji donosi brojne fizičke, motoričke i kognitivne benefite. Puzanje se obično javlja negdje između sedmog i desetog mjeseca bebinog života i predstavlja prelaz iz pasivne u aktivnu fazu kretanja.

Fizički razvoj

Puzanje je važno za jačanje mišića i razvoj motoričkih sposobnosti bebe. Dok se kreće puzanjem, beba koristi mišiće ramena, ruku, trupa i nogu, što jača njihovu snagu i izdržljivost. Ovaj oblik kretanja također pomaže u razvoju fine motorike, jer beba koristi prste, šake i zglobove ruku kako bi se stabilizirala i gurala naprijed.

Razvoj koordinacije ruku i nogu

Puzanje je važno za razvoj koordinacije između ruku i nogu. Kada beba puzi, upotrebljava suprotne pokrete nogu i ruku kako bi se gurala naprijed. Ova vještina razvija sinkronizaciju između različitih dijelova tijela, poboljšava ravnotežu i omogućava bebi da pravilno koristi svoje ekstremitete.

Poboljšani kognitivni razvoj

Puzanje također ima pozitivan utjecaj na kognitivni razvoj bebe. Kretanjem puzanjem, beba istražuje svoje okruženje, uči o prostoru i udaljenostima, razvija percepciju dubine i specifične motoričke vještine. Ova istraživačka aktivnost pomaže bebi u razumijevanju svijeta oko sebe i razvija njene kognitivne sposobnosti.

Povećanje samopouzdanja i nezavisnosti

Puzanje je važan korak u bebinom razvoju koji joj pomaže u razvijanju samopouzdanja i nezavisnosti. Kada beba savlada puzanje, osjeća satisfakciju zbog postizanja nove vještine i postaje sve samostalnija u istraživanju okoline. Ovaj osjećaj nezavisnosti pomaže bebi u razvijanju samopouzdanja i samopouzdanja.

Prednosti puzanja za bebe
Fizički razvoj Razvoj koordinacije ruku i nogu Kognitivni razvoj Povećanje samopouzdanja i nezavisnosti
Jačanje mišića Unapređuje ravnotežu Istraživanje okoline Pomaže u razvoju samopouzdanja i nezavisnosti
Razvoj fine motorike Unapređuje koordinaciju između ruku i nogu Razvija percepciju dubine

Puzanje je dakle važan korak u razvoju bebe koji pruža fizičke, motoričke i kognitivne prednosti. Roditelji bi trebali podržavati i poticati bebu da puzi kako bi joj omogućili da maksimalno iskoristi ove benefite. Također je važno pružiti sigurno okruženje za puzanje, osigurati mekane podloge i nadzirati bebin napredak.

Razvoj motoričkih vještina i koordinacija

Razvoj motoričkih vještina i koordinacija ključan je dio djetetovog razvoja. Kroz različite faze i aktivnosti, bebe i mala djeca razvijaju svoje motoričke vještine i koordinaciju između ruku, nogu i očiju.

Faze razvoja motoričkih vještina i koordinacija

Prvi znakovi razvoja motoričkih vještina i koordinacija javljaju se već u prvim mjesecima života bebe. U ovoj fazi beba ima ograničenu kontrolu nad svojim pokretima, ali polako počinje razvijati sposobnosti koordinacije ruku i očiju.

Kada beba počne puzati, ona razvija vještine za samostalno kretanje. Puzanje je važna faza u razvoju koordinacije između ruku i nogu. Beba mora naučiti kako pravilno koristiti svoje ruke i noge kako bi se mogla kretati naprijed. Tijekom ove faze, beba također razvija ravnotežu i snagu mišića potrebnih za kasnije faze razvoja motoričkih vještina, poput hodanja.

Aktivnosti za razvoj motoričkih vještina i koordinacije

Postoje mnoge aktivnosti koje roditelji mogu provoditi s bebama i malom djecom kako bi potaknuli razvoj motoričkih vještina i koordinacije:

 • Tummy time: Stavljanje djeteta na trbuh potiče razvoj mišića vrata i leđa te pomaže bebi da razvije kontrolu nad svojim tijelom.
 • Igranje s igračkama: Dajte djetetu različite igračke koje će potaknuti upotrebu ruku i očiju te razvoj finih motoričkih vještina.
 • Rad s blokovima: Korištenje blokova za slaganje ili građenje toranj pomaže djetetu da razvije preciznost i koordinaciju pokreta.
 • Hodanje po neravnoj površini: Hodanje po neravnoj površini potiče razvoj ravnoteže i koordinacije nogu.
You might be interested:  Zašto Kisela Repa Potamni

Važnost razvoja motoričkih vještina i koordinacije

Razvoj motoričkih vještina i koordinacija ključan je za dječji razvoj. Kroz razvoj tih vještina, dijete postaje sposobno samostalno kretanje, istraživati svoje okruženje i obavljati svakodnevne zadatke poput oblačenja i jedenja. Snažne motoričke vještine i dobra koordinacija također pomažu djetetu u razvoju samopouzdanja i samostalnosti.

Primjer tablice vježbi za razvoj motoričkih vještina i koordinacije
Vježba Cilj
Stajanje na jednoj nozi Razvoj ravnoteže i koordinacije nogu
Hodanje unatrag Jačanje mišića nogu i razvoj koordinacije
Preskakanje užeta Razvoj koordinacije ruku i očiju

Kakvi su znakovi da je beba spremna za puzanje?

Kada se beba približava šestom mjesecu svog života, možete primijetiti određene znakove da je spremna za puzanje. Evo nekoliko važnih znakova:

 • Beba je počela jače se držati za predmete oko sebe kako bi se podigla.
 • Beba će često biti u kružećem položaju i pokušavaće gurati prema naprijed.
 • Beba ima dovoljno snage u rukama i nogama da podrži svoju težinu.
 • Beba će vjerovatno pokazivati interes za istraživanje okoline i željeti doći do objekata koji su van njenog dosega.

Kada primijetite ove znakove kod svoje bebe, možete početi raditi na poticanju njenog puzanja. Ovo je važna prekretnica za bebe kao deo njihovog razvoja, jer puzanje im omogućava da istražuju svoje okruženje, jačajući istovremeno mišiće ruku, nogu i trupa.

Da biste pomogli bebi da nauči puzati, možete postaviti meke jastuke oko nje kako bi se osjećala sigurno i sprečiti padove. Također, možete postaviti privlačne igračke malo dalje, kako bi beba bila motivisana da se puzanjem približi do njih. I naravno, uvijek budite uz svoju bebu tokom ovog procesa i pružite joj podršku i ohrabrenje.

Sada kada znate znakove da je beba spremna za puzanje, možete biti spremni da pomognete svom djetetu u ovom važnom koraku razvoja.

Jačanje trupa i stabilnosti

Jedan od ključnih aspekata razvoja puzanja kod beba je jačanje trupa i stabilnosti. Kada beba počne puzati, njen gornji deo tela, uključujući ruke, ramena i leđa, mora biti dovoljno snažan da podrži kretanje. Takođe je važno da beba ima stabilnu osnovu i dobru ravnotežu kako bi mogla da kontroliše svoje telo tokom puzanja.

Evo nekoliko načina kako možete pomoći bebi da ojača trup i stabilizira se:

 • Vreme na stomaku: Dajte bebi vreme da leži na stomaku svakog dana kako bi jačala mišiće leđa, vrata i ramena. Možete staviti igračke ispred nje kako bi je podstakli da ih pokuša dohvatiti.
 • Vežbe za stabilnost: Možete pomoći bebi da jača trup i stabilnost tako što ćete je držati u sedećem položaju i pokazivati joj igračke sa strane. Ovo će joj pomoći da razvije mišiće trupa koji su potrebni za stabilnost.
 • Podsticaj za puzanje: Postavite interesantne igračke ili predmete malo izvan dosega bebe, kako bi ih pokušala dohvatiti puzanjem. Ovo će joj pomoći da koristi mišiće trupa za podršku dok se kreće.

Važno je da budete strpljivi i da dajete bebi dovoljno vremena da razvije snagu i stabilnost. Svaka beba se razvija u svom tempu, pa nemojte da se brinete ako je vaša beba malo sporija u ovom procesu.

Istraživanje okoline

Podsticanje istraživanja okoline

Kada bebe počnu puzati, to je pravi trenutak za podsticanje njihovog istraživanja okoline. Bebe su prirodno radoznale i žele istraživati svijet oko sebe. Evo nekoliko načina kako možete podržati ovaj proces:

 • Osigurajte sigurno okruženje: Prije nego što počnete s istraživanjem, pobrinite se da prostor u kojem se beba kreće bude siguran. Uklonite sve oštre predmete, osigurajte stepenice i utičnice te postavite ogradu oko opasnih područja.

 • Izložite bebu različitim teksturama: Postavite tepih s različitim teksturama na pod kako bi beba mogla istraživati. Također možete koristiti različite materijale poput mekane tkanine, drvenih igračaka ili plastičnih predmeta.

 • Dodajte zvučne elemente: Stavite igračke koje proizvode zvukove poput zvečki, zvečki ili plišanih životinja koje proizvode zvuke. Ovo će potaknuti auditivnu stimulaciju i potaknuti bebu da istražuje.

Bezbednost pri istraživanju okoline

Kad bebe počnu puzati i istraživati okolinu, važno je osigurati njihovu sigurnost kako ne bi došlo do nezgoda. Evo nekoliko savjeta za održavanje sigurnosti bebe tijekom istraživanja okoline:

 1. Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora: Iako je važno dopustiti bebi da istražuje samostalno, nikada je ne ostavljajte bez nadzora. Uvijek ju držite pod prismotrom kako biste se brzo mogli odazvati u slučaju potrebe.

 2. Sklonite opasne predmete: Provjerite prostor u kojem će beba istraživati i uklonite sve potencijalno opasne predmete poput plastičnih vrećica, oštrih predmeta ili čvrstih igračaka koje bi mogla staviti u usta.

 3. Ograničite pristup opasnim područjima: Postavite ogradu ili napravite sigurnosne barijere kako biste ograničili pristup stepenicama, kupaonici ili drugim opasnim područjima u kući.

Interaktivna igra za istraživanje okoline

Osim samo istraživanja prostora, možete se uključiti u interaktivnu igru koja će potaknuti bebinu radoznalost. Evo nekoliko ideja za zabavne igre koje će istovremeno poticati bebinu motoričku i kognitivnu razvoj:

 • Skrivanje igračaka: Sakrijte nekoliko igračaka ispod jastuka ili deke te potaknite bebu da ih pronađe. Osim što će beba uživati u potrazi, ova igra će poticati njezinu motoričku koordinaciju i koncentraciju.

 • Igra skrivača: Skrijte se iza stola ili iza zavjese kako biste izazvali bebu da vas pronađe. Ova igra potiče razvoj bebine vizualne percepcije i motoričkih vještina.

 • Otkrivanje zvukova: Pustite različite zvukove poput zvečki, zvečki, ili zvukova iz prirode i potaknite bebu da ih locira. Ova igra će poticati auditorne vještine bebe i razvoj sluha.

You might be interested:  Najmoćniji Prirodni Antibiotik Koji Ubija Sve Bakterije
Važno upozorenje:

Uvijek nadzirite bebu prilikom istraživanja okoline i brzo reagirajte u slučaju opasnosti.

Pokretnost ruku i nogu

Pokretnost ruku i nogu igra važnu ulogu u procesu puzanja kod beba. Evo nekoliko važnih informacija o tome:

 • Bebe počinju razvijati pokretne vještine ruku i nogu već od ranog uzrasta.
 • Pokretne vještine omogućuju bebama da lakše istražuju svoje okruženje i interagiraju sa svijetom oko sebe.
 • Kako beba raste, razvit će se jača mišićna kontrola u rukama i nogama, što će joj omogućiti da se kreće i balansira.
 • Pokretnost ruku i nogu također igra ključnu ulogu u razvoju fine i grube motorike bebe.

Evo nekoliko savjeta za poticanje pokretnosti ruku i nogu kod beba:

 1. Osigurajte sigurno i prostrano okruženje za bebu kako bi se slobodno kretala i istraživala.
 2. Dajte bebi različite igračke i predmete različitih veličina, tekstura i oblika kako bi ih mogla istraživati i hvatati.
 3. Igrajte se sa svojom bebom tako što ćete je podizati i spuštati, što će joj pomoći u razvijanju snage i koordinacije ruku i nogu.
 4. Pustite bebu da se igra na trbuhu kako bi jačala mišiće vrata, ruku i nogu.
 5. Koristite različite igračke koje će potaknuti aktivnost ruku i nogu, poput loptica, mekanih kocki ili igračaka koje se mogu pomicati.

Ukratko, poticanje pokretnosti ruku i nogu važno je za razvoj motoričkih vještina bebe. Pružite bebi poticajno okruženje i pružite joj priliku da istražuje i vježba svoje pokretne vještine.

Kako potaknuti bebu da počne puzati?

Puzanje je važan razvojni korak za bebe koji je prethodnica hodanju. Puzanje pomaže bebi da razvije snagu mišića, koordinaciju i motoričke sposobnosti. Evo nekoliko savjeta kako potaknuti bebu da počne puzati:

1. Stvorite poticajno okruženje

Postavite tepih ili prostirku na pod kako bi beba imala meko i sigurno mjesto za puzanje. Ograničite prostor kako bi beba imala dovoljno prostora za istraživanje, ali ipak osjećala sigurnost. Uklonite oštre ili opasne predmete s poda.

2. Potaknite pravilan položaj

Pomažite bebi da se popne u položaj čučnja stavljajući je na sve četiri. Možete staviti igračku ispred nje kako biste je potaknuli da se protegne i pomakne prema naprijed. Pazite da joj vrat bude blago nagnut naprijed kako bi vidjela svoj cilj.

3. Koristite igračke kao motivaciju

Postavite igračke izvan dosega bebine ruke kako bi ju potaknuli da se protegne i pokuša puzati do njih. Možete koristiti različite boje, zvukove ili teksture igračaka kako bi bila zainteresirana.

4. Prakticirajte tummy time

Tummy time je vrijeme kada beba leži na trbuhu. Ova vježba jača mišiće bebine glave, vrata i leđa, pripremajući ju za puzanje. Postupno povećavajte vrijeme tummy time-a kako bi se beba osjećala udobno u tom položaju.

5. Budite ohrabrujući i strpljivi

Bebe se razvijaju različitom brzinom, pa može potrajati neko vrijeme prije nego što beba počne puzati. Budite ohrabrujući i pohvalite bebu kada napravi napredak. Nemojte je gurati ili forsirati, jer svaka beba ima svoj vlastiti tempo razvoja.

Uz ove savjete i podršku, vaša beba će uskoro biti spremna za puzanje i istraživanje svijeta oko sebe!

Stvaranje sigurnog okruženja za puzanje

Puzanje je važna faza u razvoju djeteta koja mu omogućava da istražuje svoju okolinu i razvija motoričke vještine. Kako bi dijete sigurno moglo puzati, potrebno je stvoriti sigurno okruženje u kojem će se ono nalaziti.

1. Prostor za puzanje

Istaknite prostor u kojem će dijete puzati. To može biti prostor na podu u dnevnoj sobi ili dječjoj sobi. Ograničite prostor kako biste spriječili dijete da puzi izvan sigurne zone.

2. Uklonite opasnosti

Prije nego što dijete počne puzati, pregledajte prostor i uklonite sve potencijalne opasnosti. To uključuje oštre predmete, uske prostore u koje dijete može upasti, električne utičnice, otvorene brave ili ljestve.

3. Postavite mekane površine

Kako bi dijete imalo udobnu podlogu za puzanje, postavite mekane površine poput prostirki ili deka na podu. To će također pomoći u izbjegavanju ozljeda ako dijete padne.

4. Pazite na utičnice

Ugradite zaštitne utičnice kako biste spriječili dijete da gura prste ili predmete u utičnice. Ove zaštite su jednostavne za instalaciju i uvelike smanjuju rizik od električnih ozljeda.

5. Provjerite sigurnost vrata i stepenica

5. Provjerite sigurnost vrata i stepenica

Ako u vašem domu postoje stepenice, osigurajte prolaz djeteta pažljivo postavljanjem sigurnosnih vrata na vrhu i dnu stepenica. Također, provjerite da se bravice na vratima dobro zatvaraju kako bi se spriječilo da dijete puzi u opasne prostorije poput kupaonice ili kuhinje.

6. Ne zanemarujte nadgledanje

Bez obzira na to koliko pažljivo stvorili sigurno okruženje za puzanje, uvijek je potrebno nadzirati dijete tijekom ove faze razvoja. Dijete se može brzo kretati i istraživati nepoznate predmete, stoga je važno biti prisutan i odmah reagirati u slučaju potencijalne opasnosti.

Sigurno okruženje za puzanje osigurava da dijete istražuje svijet oko sebe na siguran način. Budite u blizini kako biste pružili podršku i pratili djetetov napredak tijekom ove važne faze razvoja.

Podrška i ohrabrenje

Kada vaša beba počinje da puzi, podrška i ohrabrenje igraju važnu ulogu u njenom razvoju. Evo nekoliko načina kako možete pružiti podršku vašem mališanu u ovoj fazi:

You might be interested:  Usisavač Koji Usisava I Pere

Budite prisutni i podržavajući

 • Budite u blizini bebe dok puzi kako biste joj pružili podršku i ohrabrenje.
 • Razgovarajte s bebom, ohrabrujte je i pokažite zadovoljstvo njenim postignućima.
 • Ne ispravljajte bebu ili je prekidajte u puzanju, već je pustite da istražuje i uči na svoj način.

Stvorite sigurno i podržavajuće okruženje

 • Osigurajte da prostor u kojem beba puže bude siguran, bez oštrih predmeta i potencijalnih opasnosti.
 • Postavite jastuke ili mekane predmete oko bebe kako bi je zaštitili od potencijalnih padova.
 • Pokažite bebi poklone ili igračke koje se mogu koristiti tokom puzanja kako bi je dodatno ohrabrili da istražuje prostor.

Pohvalite i ohrabrite bebu

 • Kada beba počne da puže, prvih nekoliko koraka, pohvalite je i ohrabrite da nastavi.
 • Upotrijebite pozitivno pojačanje, poput aplauza ili osmijeha, kako bi beba znala da je napravila nešto dobro.
 • Nastavite da bebu pohvaljujete i ohrabrujete kako bi joj pomogli da stekne samopouzdanje i motivaciju za dalji napredak.

Podrška i ohrabrenje su ključni faktori u pomaganju vašoj bebi da se oseća sigurno i samouvereno dok puzi. Pružite joj potrebnu podršku i pokazujte joj svoje oduševljenje njenim napretkom. Ubrzo će se osećati spremnom da istražuje svet oko sebe i preduzme nove izazove.

Kako se brinuti za bebino tijelo dok puzi?

Dok beba počinje puzati, važno je osigurati da je njen okoliš siguran i da ima dobru podršku za razvoj.

Osigurajte siguran prostor

Jedna od prvih stvari koje treba učiniti je osigurati da prostor u kojem beba puza bude siguran. To znači ukloniti sve oštre predmete, pokupiti male predmete s poda i osigurati da su električne utičnice zaštićene. Također biste trebali prepoznati potencijalne opasnosti poput stepenica ili otvorenih vrata.

Podloga za puzanje

Bebe često puze na tvrdom podu, pa je važno osigurati da imaju udobnu, sigurnu podlogu. Možete koristiti deblji tepih, prostirku ili posebnu podlogu dizajniranu za bebino puzanje. Ovo će im pružiti mekanu površinu za puzanje i smanjiti mogućnost povreda.

Podrška za leđa i vrat

Kada beba puze, trebali biste ih podržati da se ne povrijede. Možete koristiti jastuke ili valjke kako biste im pružili podršku za leđa i vrat dok puzaju. Ovo će im pomoći da održe pravilan položaj i smanje pritisak na kičmu i vratne mišiće.

Njega kože

Njega kože

Beba će tijekom pužanja biti u izravnom kontaktu s podlogom, pa je važno redovito provjeravati stanje njihove kože. Povremeno ih trebate okupati i hidratizirati kožu kako biste spriječili suhoću i iritaciju. Također, pobrinite se da njihove nokte budu kratke kako bi izbjegli ogrebotine ili ozljede od grebena.

Pazi na temperaturu

Prilikom provođenja vremena na podu, provjerite da temperatura prostora nije previsoka ili preniska. Bebe često puzaju brzo, što može dovesti do toplinskih reakcija ili čak pregrijavanja. Održavajte ugodnu sobnu temperaturu i pripazite na znakove nelagode ili prekomjernog znojenja.

Pratite napredak

Pratite napredak vaše bebe dok se puzanje razvija. Bilježite kada su počeli puzati, koliko daleko su stigli i koliko su brzi. Ovo će vam pomoći u praćenju njihovog razvoja i mogućem otkrivanju problema ili zaostajanja.

Vodič za brigu o bebinoj koži
Korak Opis
Korak 1 Uklonite oštre predmete i male predmete s poda
Korak 2 Osigurajte sigurnost prostora (stepenice, otvorena vrata)
Korak 3 Osigurajte udobnu podlogu za puzanje
Korak 4 Pravilno podržite leđa i vrat bebe
Korak 5 Pazite na hidrataciju kože i kratke nokte
Korak 6 Održavajte ugodnu temperaturu prostora
Korak 7 Pratite napredak i razvoj

FAQ:

Kada bebe obično počinju puzati?

Bebe obično počinju puzati između sedmog i desetog mjeseca života, iako ovo može varirati za svako dijete. Neki mališani mogu početi puzati ranije, dok drugi možda puzaju nešto kasnije.

Koje su faze puzanja?

Puzanje se obično odvija u nekoliko faza. Prva faza je “vojnički položaj”, gdje dijete leži na trbuhu i gura se rukama naprijed. Druga faza je “klasični puzavac”, gdje dijete koristi ruke i koljena da se gura naprijed. Treća faza je “puzeći puzavac”, gdje djeca koriste ruke i noge da se kreću naprijed. Četvrta faza je “rupičasti puzavac”, gdje dijete koristi ruke i noge za puzanje, ali gura samo jednu ruku i jednu nogu naprijed u isto vrijeme.

Kako mogu pomoći svom djetetu da nauči puzati?

Postoji nekoliko načina na koje možete pomoći svom djetetu da nauči puzati. Možete ih staviti na trbuh da se igraju i podsticati ih da guraju tijelo prema naprijed. Možete koristiti igračke i druge objekte kao motivaciju da se pomaknu. Također, možete postaviti jastuk ili prepreke oko djeteta kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno dok puzaju.

Kako mogu osigurati sigurnost svog djeteta dok puzi?

Kada dijete počne puzati, važno je osigurati sigurno okruženje. Uklonite sve potencijalne opasnosti poput oštrih predmeta, električnih utičnica i otrovnih tvari iz dometu djeteta. Također, možete postaviti ogradu oko prostorije u kojoj je dijete kako biste ograničili pristup drugim prostorijama kuće. Redovno pregledajte prostor kako biste bili sigurni da nema sigurnosnih rizika koji bi mogli ugroziti dijete dok puzi.

Koje su prednosti puzanja za dijete?

Puzanje ima mnoge prednosti za dijete. Puzanje pomaže u razvoju mišića, koordinaciji i ravnoteži. Također pomaže u jačanju i razvoju gornjeg dijela tijela, uključujući ruke, ramena i trbuh. Puzanje također pomaže u razvoju finih motoričkih vještina i može pomoći u pripremi djeteta za hodanje.

Kada bebe počinju puzati?

Bebe obično počinju puzati između 6. i 10. mjeseca života. Međutim, svako dijete je jedinstveno i može početi puzati ranije ili kasnije.