Kada dijete može u booster? - Savjeti za sigurnost djece u automobilima

Kada Dijete Moze U Booster

Kada Dijete Moze U Booster

Sigurnost djece u automobilima je izuzetno važna tema koja zahtijeva posebnu pažnju roditelja. Korištenje adekvatnih sigurnosnih mjera prilikom vožnje može spriječiti mnoge ozbiljne povrede djece u slučaju sudara ili naglog kočenja.

Jedna od ključnih odluka koju roditelji moraju donijeti je kada dijete može preći s dječje autosjedalice na booster sjedalo. Booster sjedala su namijenjena djeci koja su prevelika za autosjedalicu, ali još uvijek preniska da bi koristila standardno sjedalo za odrasle.

Općenito, preporučuje se da dijete koristi booster sjedalo sve dok ne naraste barem 145 cm u visinu i teži 36 kg. Međutim, važno je napomenuti da svako dijete raste i razvija se drugačije, pa je potrebno pratiti individualni rast svog djeteta i pridržavati se smjernica proizvođača booster sjedala.

Contents

Kada dijete može u booster?

Booster je poseban autosjedalo koje se koristi kada dijete preraste sjedalo s petlje. Za sigurnost djeteta, važno je pričekati odgovarajuće vrijeme prije nego što dijete pređe na korištenje boostera.

Prema hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, djeca koja su mlađa od 135 cm trebaju koristiti posebna autosjedala. Booster sjedala su namijenjena djeci koja su već previsoka za sjedala s petlje, ali još uvijek nisu dovoljno visoka za sigurno korištenje običnih sigurnosnih pojaseva u automobilu.

Pravilo općenito preporučuje da dijete koristi booster seat sve dok ne dostigne visinu od 135 cm ili dok ne bude sposobno koristiti sigurnosni pojas na pravilan način. Ovisno o rastu djeteta, ova preporuka može varirati, ali važno je osigurati da dijete može sjediti pravilno i da su sigurnosni pojas i booster pravilno postavljeni.

Booster sjedala su obično dizajnirana s naslonom za leđa i naslonom za glavu koji pomažu u uspravnom sjedenju djeteta i pružaju potporu i zaštitu u slučaju nesreće. Pri odabiru booster sjedala, važno je provjeriti da je sjedalo pravilno certificirano i pogodno za težinu i visinu djeteta. Također, važno je provjeriti postavljanje sigurnosnih pojaseva i naslona za leđa kako bi se osigurala ispravna uporaba i sigurnost djeteta.

Uz pravilan odabir i uporabu booster sjedala, možete osigurati da dijete bude sigurno i udobno tijekom vožnje automobilom. Slijedite upute proizvođača i savjete stručnjaka kako biste osigurali pravilno korištenje booster sjedala i zaštitili svoje dijete za vrijeme vožnje.

Savjeti za sigurnost djece u automobilima

Vezanje djece u vozilu je zakonom obavezno

Bez obzira na to koliko je kratko putovanje i koliko je djetetu neugodno, vezanje je obavezno i ne smijete zanemariti ovu sigurnosnu mjeru. Zakon zahtijeva da svako dijete mlađe od 12 godina mora biti vezano u posebnom sigurnosnom sjedalu ili boosteru, ovisno o njihovoj dobi i visini.

Odabir pravog sigurnosnog sjedala ili boostera

Prilikom odabira sigurnosnog sjedala za vaše dijete, važno je uzeti u obzir njihovu dob, visinu i težinu. Dojenčadi i maloj djeci do 4 godine, potrebno je koristiti dječju sjedalicu koja je prilagođena njihovoj dobi i veličini. Za djecu između 4 i 12 godina, preporučljivo je koristiti booster sjedalo koji može podići visinu djeteta kako bi se ispravno vezalo sigurnosnim pojasom automobila.

Pravilno postavljanje sjedala i pojaseva

Bilo da koristite dječju sjedalicu ili booster, važno je da se postavi i pričvrsti pravilno. Uvijek slijedite upute proizvođača za optimalnu sigurnost. Osim toga, sigurnosni pojas od automobila treba biti postavljen tako da je dovoljno zategnut oko djetetovog tijela, prelazeći preko ramena i kukova. Prijenosni pojasevi ne smiju biti prekriženi ili ispuštati.

Ne stavljajte sjedalo za automobil na suvozačevo mjesto

Jedna od najvažnijih stvari koje treba zapamtiti pri postavljanju dječje sjedalice ili boostera je da ih ne smijete staviti na suvozačevo mjesto. Prednje zračne jastuke u automobilima mogu biti opasni za djecu, pa je bolje da sjedalo bude smješteno na stražnjem sjenku. Ako je nužno smjestiti dijete na suvozačevo mjesto, provjerite je li zračni jastuk isključen.

You might be interested:  Istražujemo Svijet Koji Nas Okružuje 3 Razred Ispit

Provjerite sigurnost sjedala redovito

Sigurnost dječjih sjedala i boostera može biti kompromitirana zbog svakodnevnog korištenja, udaraca ili isteka roka trajanja. Iz tog razloga je važno redovito provjeravati da li je sjedalo u dobrom stanju i nije oštećeno. Ako primijetite ikakve nedostatke ili oštećenja, odmah zamijenite sjedalo novo.

Sigurnost djece na prvom mjestu

Kada putujete s djecom, sigurnost mora biti na prvom mjestu. Nikada ne zanemarujte sigurnosne mjere i uvijek se pobrinite da su vaša djeca sigurno vezana u automobilu. Obratite pažnju na sve propise i preporuke vezane za sigurnost djece u automobilima kako biste osigurali njihovo dobrobit i sigurnost na cesti.

Odgovarajuća sigurnosna sjedala/boosteri prema dobi i težini djeteta:
Starosna skupina Težina djeteta Odgovarajuće sjedalo/booster
0-1 godina do 13 kg Dječje sjedalo okrenuto suprotno od smjera kretanja vozila
1-4 godine 9-18 kg Dječje sjedalo okrenuto u smjeru kretanja vozila
4-12 godina 18-36 kg Booster sjedalo

Zakonski zahtjevi za prijevoz djece u automobilima

U Hrvatskoj postoje posebni zakonski zahtjevi koji reguliraju siguran prijevoz djece u automobilima. Ovi zahtjevi su uspostavljeni kako bi se osigurala sigurnost djece tijekom vožnje i smanjio rizik od ozljeda u prometnim nesrećama.

1. Korištenje autosjedalice

Prema zakonu, djeca koja su mlada od 12 godina ili visoka manje od 150 cm moraju biti smještena u autosjedalici prilagođenoj njihovoj dobi i težini. Autosjedalica mora biti pravilno postavljena i osigurana u automobilu prema uputama proizvođača.

2. Kategorizacija autosjedalica

Postoje različite kategorije autosjedalica koje odgovaraju dobi i težini djeteta:

 • Grupa 0: Autosjedalice za bebe do 10 kg.
 • Grupa 0+: Autosjedalice za bebe do 13 kg.
 • Grupa I: Autosjedalice za djecu od 9 do 18 kg.
 • Grupa II: Autosjedalice za djecu od 15 do 25 kg.
 • Grupa III: Autosjedalice za djecu od 22 do 36 kg.

3. Pravilan smještaj u autosjedalicu

Prilikom postavljanja djeteta u autosjedalicu, treba se voditi sljedećim smjernicama:

 • Dijete bi trebalo biti smješteno leđima prema smjeru kretanja sve dok ne ispuni uvjete za okretanje prema naprijed.
 • Sigurnosni pojas autosjedalice trebao bi biti pravilno prilagođen tako da prianja uz tijelo djeteta.
 • Glava djeteta ne bi smjela izlaziti iz autosjedalice.

4. Korištenje booster sjedala

Booster sjedalo može se koristiti kad dijete dostigne određenu dob i visinu. Prema hrvatskim zakonima, dijete može koristiti booster sjedalo nakon navršene 6. godine ili kad dostigne visinu od 135 cm. Booster sjedalo pomaže osigurati bolje prianjanje sigurnosnih pojaseva u automobilu oko tijela djeteta.

5. Kazne za nepoštivanje zakona

Nepoštivanje zakonskih zahtjeva za prijevoz djece u automobilima može rezultirati financijskim kaznama i oduzimanjem vozačke dozvole. Ovi zakoni su uspostavljeni s ciljem zaštite djece i njihove sigurnosti, stoga je važno pridržavati se tih pravila i propisa.

Ukratko, korištenje autosjedalice i booster sjedala u skladu s hrvatskim zakonima je obavezno kako bi se osigurala sigurnost djece tijekom vožnje. Svaki putnik, bez obzira na dob, trebao bi biti sigurno smješten u automobilu kako bi se smanjio rizik od ozljeda u slučaju prometne nesreće.

Koje su kazne za nepoštivanje pravila?

U Republici Hrvatskoj postoje zakoni i propisi koji reguliraju sigurnost djece u automobilima. Nepoštivanje tih pravila može rezultirati kaznama i sankcijama koje se primjenjuju na vozače koji prekrše odredbe.

Kazne za nepropisno prijevoz djece u automobilima

Kada vozač ne pridržava pravila o sigurnosti djece u automobilima, predviđene su kazne i sankcije koje se mogu primijeniti. Kazne ovise o težini prekršaja i propisanom novčanom iznosu.

 • Nepravilan prijevoz djece u automobilima: kazna od 700 do 1.000 HRK.
 • Korištenje neodgovarajućeg dječjeg autosjedalice: kazna od 1.000 HRK.
 • Nepropisno vezanje djeteta u autosjedalici: kazna od 500 HRK.
 • Vožnja s djetetom na prednjem sjedalu bez ispravne zaštite: kazna od 1.000 HRK.

Oduzimanje vozačke dozvole

U nekim slučajevima, nepoštivanje pravila o sigurnosti djece u automobilima može rezultirati i oduzimanjem vozačke dozvole. Oduzimanje vozačke dozvole može biti privremeno ili trajno, ovisno o težini prekršaja i okolnostima.

Tekući postupci

U Republici Hrvatskoj trenutno postoje tekući postupci koji se fokusiraju na poboljšanje sigurnosti djece u automobilima. To uključuje kampanje osvještavanja javnosti, edukaciju vozača i jačanje nadzora i provođenja kazni. Cilj tih aktivnosti je smanjiti broj prekršaja i osigurati veću sigurnost djece u prometu.

Važnost poštivanja pravila

Pravila o sigurnosti djece u automobilima postavljena su kako bi se zaštitila djeca tijekom vožnje. Vozači imaju odgovornost osigurati da djeca budu pravilno i sigurno smještena u vozilu. Nepoštivanje pravila može rezultirati ozljedama djece u slučaju prometne nesreće. Stoga je važno pridržavati se svih propisa i osigurati da djeca budu pravilno smještena u automobilima.

Odabir odgovarajućeg booster sjedala

Booster sjedalo je sjedalo za vozilo koje se koristi nakon što dijete preraste autosjedalicu, ali prije nego što bude dovoljno visoko da koristi standardno autosjedalo. Odabirom odgovarajućeg booster sjedala možete osigurati sigurnost i udobnost vašem djetetu tijekom vožnje.

1. Veličina i dob djeteta

1. Veličina i dob djeteta

Prilikom odabira booster sjedala, važno je uzeti u obzir veličinu i dob djeteta. Većina booster sjedala namijenjena je djeci između 4 i 12 godina, težine između 15 i 36 kg. Međutim, postoji velik izbor booster sjedala s različitim namjenama, pa je važno odabrati ono koje najbolje odgovara vašem djetetu.

2. Tip booster sjedala

Postoje dva osnovna tipa booster sjedala: booster sjedala s naslonom za leđa i booster sjedala bez naslona za leđa.

 • Booster sjedala s naslonom za leđa: Ova sjedala imaju naslon za leđa koji pruža dodatnu potporu za rastuće dijete. Naslon za leđa pruža veću zaštitu u slučaju bočnog sudara i može biti udobniji za dijete.
 • Booster sjedala bez naslona za leđa: Ova sjedala nemaju naslon za leđa, već samo podizač za sjedalicu. Oni su obično manji i lakši od sjedala s naslonom za leđa, ali pružaju manju potporu i zaštitu. Najbolje je odabrati booster sjedalo s naslonom za leđa, osim ako je dijete dovoljno staro i dovoljno visoko da sjedi pravilno bez naslona za leđa.
You might be interested:  Kako Znati Da Imas Virus Na Mobitelu

3. Sigurnosne značajke

Pri odabiru booster sjedala, važno je provjeriti sigurnosne značajke kako biste osigurali najveću moguću zaštitu vašem djetetu. Evo nekoliko sigurnosnih značajki na koje treba obratiti pažnju:

 • Sustav vezanja: Booster sjedalo treba imati siguran i jednostavan sustav vezanja koji omogućuje dobro pričvršćivanje sjedala u vozilu.
 • Naslon za glavu: Ako odaberete booster sjedalo s naslonom za leđa, provjerite ima li naslon za glavu koji se može podesiti prema visini djeteta.
 • Bočna zaštita: Neki booster sjedala imaju dodatne bočne jastučiće ili bočne zaštite kako bi pružili dodatnu zaštitu u slučaju bočnog sudara.

4. Provjera usklađenosti

Prilikom odabira booster sjedala, provjerite je li sjedalo usklađeno s važećim sigurnosnim standardima. Na europskom tržištu se koristi standard ECE R44/04, dok se na američkom tržištu koristi standard FMVSS 213. Osigurajte da booster sjedalo ima oznaku usklađenosti s relevantnim standardima.

Kada pravilno odaberete booster sjedalo za svoje dijete, možete biti sigurni da se vaše dijete sigurno vozi i da mu je udobno tijekom vožnje.

Što treba uzeti u obzir pri kupnji?

Pri odabiru boostera za dijete, bitno je razmotriti nekoliko ključnih faktora kako biste osigurali siguran i udoban proizvod za vaše dijete. Evo nekoliko faktora na koje treba obratiti pažnju pri kupovini:

1. Težina i visina djeteta

 • Prilikom odabira boostera, važno je uzeti u obzir težinu i visinu djeteta kako biste odabrali proizvod koji je prikladan za njihovu veličinu.
 • Boosteri su dizajnirani za djecu određene dobi i težine, tako da se pobrinite da odaberete proizvod koji odgovara specifikacijama vašeg djeteta.

2. Sigurnosni pojasevi

 • Provjerite da booster ima ugrađene sigurnosne pojaseve koji će držati dijete čvrsto pričvršćeno tijekom vožnje.
 • Prijenosni boosteri često imaju samo naslon za leđa i nisu opremljeni pojasevima, pa se pobrinite da odaberete pravi tip boostera za potrebe vašeg djeteta.

3. Prilagodljivost

 • Provjerite koliko je booster prilagodljiv i može li se podešavati prema veličini djeteta.
 • Booster koji se može prilagoditi rastu djeteta može biti dugotrajnija opcija, budući da ga dijete može koristiti tijekom dužeg vremenskog perioda.

4. Udobnost

 • Dovoljna udobnost je vrlo važna kako bi dijete prihvatio booster i osjećao se ugodno tijekom vožnje.
 • Pazite na booster s adekvatnom podstavom i naslonom za leđa kako bi dijete moglo sjediti udobno tijekom vožnje.

5. Certifikati sigurnosti

 • Pri kupovini booster sjedala, uvijek provjerite da proizvod ima odgovarajuće certifikate sigurnosti.
 • Usklađenost s propisanim sigurnosnim standardima osigurava da je booster testiran i ispunjava sve sigurnosne zahtjeve.

Odabirom odgovarajućeg boostera s obzirom na težinu i visinu djeteta, sigurnosne pojaseve, prilagodljivost, udobnost i certifikate sigurnosti, možete biti sigurni da će vaše dijete biti sigurno i udobno tijekom vožnje automobilom.

Kako pravilno koristiti booster sjedalo?

Kada vaše dijete preraste svoju dječju autosjedalicu, možda je vrijeme da pređe na booster sjedalo. Evo nekoliko savjeta o tome kako pravilno koristiti booster sjedalo i osigurati sigurnost vašeg djeteta tijekom vožnje.

1. Odaberite pravo booster sjedalo

Prvo što trebate učiniti je odabrati booster sjedalo koje je prikladno za dijete. Booster sjedala dolaze u različitim veličinama i težinama ograničenja. Provjerite upute proizvođača i odaberite sjedalo koje odgovara specifičnostima i potrebama vašeg djeteta.

2. Pravilno postavite booster sjedalo

Booster sjedalo treba biti pravilno postavljeno u automobilu kako bi pružilo najveću sigurnost. Slijedite upute proizvođača kako biste pravilno postavili sjedalo. Booster sjedalo obično se postavlja na stražnje sjedalo automobila, ali ponekad se može postaviti i na suvozačevo sjedalo, ako je to sigurno i prikladno.

3. Provjerite pojaseve

Kada koristite booster sjedalo, važno je provjeriti pojaseve automobila i osigurati da oni pravilno prolaze preko ramena i kukova djeteta. Pomoću pojasa automobila trebate osigurati da booster sjedalo bude čvrsto i sigurno postavljeno, te da dijete bude dobro zategnuto u sjedalu.

4. Osigurajte naslon za glavu i bočnu zaštitu

Većina booster sjedala dolazi s naslonom za glavu i bočnom zaštitom. Ove značajke su ključne za dodatnu sigurnost prilikom bočnog udara. Provjerite jesu li naslon za glavu i bočna zaštita pravilno postavljeni i osigurani u sjedalu.

5. Uklonite pribor ili dodatke iz sjedala

5. Uklonite pribor ili dodatke iz sjedala

Kako bi booster sjedalo pružilo maksimalnu sigurnost, važno je ukloniti sve pribore ili dodatke iz samog sjedala. To uključuje jastuke, igračke ili druge predmete koji bi mogli ometati pravilno postavljanje ili funkcioniranje sjedala.

6. Redovito provjeravajte sjedalo

Periodično provjeravajte booster sjedalo kako biste se uvjerili da je ispravno postavljeno i da nema oštećenja. Ako primijetite bilo kakve nedostatke ili oštećenja, odmah ih riješite i zamijenite dijelove po potrebi.

Slijedeći ove savjete, možete osigurati pravilnu uporabu booster sjedala i najveću sigurnost za vaše dijete tijekom vožnje automobilom.

Savjeti za postavljanje i pričvršćivanje sjedala

 • Odaberite pravu veličinu sjedala: Prije nego što kupite sjedalo za svoje dijete, provjerite tablicu preporučenih težina i visina proizvođača. Odabir pravilne veličine sjedala osigurat će pravilno pričvršćivanje i sigurnost djeteta.

 • Pravilno postavite sjedalo: Sjedalo treba biti postavljeno na stražnjem sjedalu automobila. Ako je moguće, odaberite srednje sjedalo straga, jer je najudaljenije od udara sa strane.

 • Pričvrstite sjedalo čvrsto: Koristite sigurnosni pojas i pričvrstite sjedalo prema uputama proizvođača. Provjerite jesu li sigurnosni pojasevi čvrsto pričvršćeni i da nema lufta u pričvrščivanju.

 • Nemojte koristiti istrošeno sjedalo: Provjerite sjedalo na znakove habanja ili oštećenja. Ako sjedalo nije u dobrom stanju, ne koristite ga jer ne pruža potrebnu sigurnost.

 • Provjerite visinu naslona: Naslon sjedala trebao bi se protezati iznad ramena djeteta i osigurati podršku za glavu i vrat.

 • Prekontrolirajte montažu prije svake vožnje: Prije nego što krenete na put, provjerite jesu li sigurnosni pojasevi i sjedalo čvrsto pričvršćeni. Redovito provjeravajte i usklađenosti sjedala s uputama proizvođača kako bi se osigurala pravilna sigurnost vašeg djeteta.

You might be interested:  Što Je Socijalni Inženjering

Alternativne mjere sigurnosti za djecu u automobilima

1. Natrag u autosjedalicu

Ako je vaše dijete preraslo u korištenje dječjeg sjedala, a još nije dovoljno visoko ili teško da bi sigurno upotrebljavalo pojas bez nadzora, vratite ga u autosjedalicu umjesto da ga prebacite direktno u booster sjedalicu. Autosjedalice su dizajnirane da pruže sigurnosni omotač i pojas koji se prilagođava djetetovoj veličini.

2. Koristite pravilno podešeni sigurnosni pojas

Ukoliko dijete nije dovoljno staro ili visoko za booster sjedalicu, a treba prelaziti s autosjedalice, uvijek koristite pravilno podešeni sigurnosni pojas. Pravilno podešen pojas trebao bi biti postavljen preko ramena i prsne kosti djeteta, a ne preko vrata ili stomaka.

3. Postavite djetetove noge pravilno

Ako se odlučite samo za booster sjedalicu, bitno je da djetetove noge dosežu podnu površinu automobila. Nikada ne smije biti naslonjeno samo na pojas. Ako dijete ne može postaviti noge na pod, tada mu treba dati prednost korištenje autosjedalice.

4. Osigurajte pravilan položaj sjedenja

Jedan od ključnih faktora sigurnosti u automobilu je da sjedalo bude pravilno postavljeno. Provjerite je li booster sjedalica savršeno postavljena na sjedalu, a dijete i sjedalo trebaju biti postavljeni pravilno na sjedalu automobila. Tako ćete osigurati maksimalnu zaštitu u slučaju sudara.

5. Razmotrite korištenje sigurnosnog pojasa s naslonjačem

Ako vaše dijete nije dovoljno staro za booster sjedalicu, ali je preveliko za autosjedalicu, sigurnosni pojas s naslonjačem može biti dobra alternativa. Naslonjač pruža podršku djetetovim leđima i pomaže u održavanju pravilnog položaja tijela, dok sigurnosni pojas osigurava pravilno vezivanje.

6. Izvor pouzdane informacije

Uvijek se posavjetujte s pedijatrom ili stručnjakom za autosjedalice kako biste dobili preporuke o najsigurnijem načinu prijevoza djeteta u automobilu. Oni će vam moći savjetovati o specifičnim potrebama vašeg djeteta i preporučiti najbolje alternative booster sjedalicama.

Uz pravilan izbor i korištenje alternativnih mjera sigurnosti za djecu u automobilima, možete osigurati svojoj djeci sigurnu vožnju i zaštititi ih od ozljeda u slučaju sudara.

Koje su mogućnosti osim boostera?

Pored boostera, postoji nekoliko drugih mogućnosti za sigurnost djece u automobilima:

1. Autosjedalice

Autosjedalice su najčešći izbor za sigurnost djece u automobilima. One dolaze u različitim veličinama i dizajnima, i koriste se za djecu različitih dobrih grupa. Autosjedalice se pričvršćuju pomoću automobilskih pojaseva i pružaju bočnu zaštitu i sigurnost za dijete.

2. Integralne autosjedalice

Integralne autosjedalice su alternativa boostera i namijenjene su djeci koja su prerasla autosjedalicu, ali još uvijek nisu spremna za korištenje samo automobilskog pojasa. Ove sjedalice imaju ugrađene pojaseve sa regulatorima visine i pružaju dodatnu sigurnost za dijete.

3. Prednjeg sjedala

Dok su autosjedalice i boosteri obično postavljeni na stražnjem sjedalu, postoji mogućnost postavljanja djeteta na prednjem sjedalu ako automobil nema stražnje sjedalo ili ako roditelji žele imati dijete bliže sebi. Međutim, važno je napomenuti da postavljanje djece na prednjem sjedalu može biti opasno zbog aktivacije zračnih jastuka u slučaju sudara.

4. Postavljanje direkt na sjedalo

Jedna od opcija, posebno za stariju djecu koja su prevela za boostere, može biti postavljanje djeteta direktno na sjedalo automobila koristeći samo sigurnosni pojas. Međutim, ova opcija nije uvijek najsigurnija jer djeca mogu biti izložena većem riziku ozljeda u slučaju sudara.

U svakom slučaju, važno je provjeriti lokalne zakone i preporuke o sigurnosti djece u automobilima i odabrati opciju koja najbolje odgovara dobi, težini i visini djeteta.

FAQ:

Kada je pravo vrijeme da dijete pređe na booster?

Dijete bi trebalo preći na booster kad dosegne visinu od oko 145-150 cm i kad navrši 9-12 godina. Važno je da dijete bude dovoljno visoko i teško kako bi sprječili ozljede u slučaju sudara.

Što je booster sjedalo?

Booster sjedalo je vrsta dječje autosjedalice koja se koristi nakon autosjedalice s petokrakim pojasom. Booster sjedalo podiže dijete kako bi odgovarajuće koristilo sigurnosni pojas u vozilu. Može biti s naslonom ili bez naslona i koristi se dok dijete ne bude dovoljno visoko i teško za pravilno korištenje sigurnosnog pojasa u automobilu.

Koliko dugo treba koristiti booster sjedalo?

Booster sjedalo treba koristiti sve dok dijete ne naraste dovoljno da može koristiti obični sigurnosni pojas u automobilu. To obično znači do visine od oko 145-150 cm i 9-12 godina starosti. Važno je slijediti upute proizvođača i provjeriti lokalne zakone koji reguliraju korištenje autosjedalica u vašoj zemlji.

Kakvu korist donosi booster sjedalo?

Booster sjedalo omogućuje da dijete bude na pravilnoj visini kako bi sigurnosni pojas u automobilu pravilno prelazio preko ramena i kukova. Ovo sprječava ozljede u slučaju sudara. Također, dijete će biti udobnije tijekom vožnje i lakše će moći promatrati okolinu.

Jesu li booster sjedala sigurna za djecu?

Da, booster sjedala su sigurna za djecu ako se pravilno koriste i instaliraju. Važno je odabrati booster sjedalo koje odgovara visini, težini i dobi djeteta. Također, treba slijediti upute proizvođača i instalirati sjedalo prema lokalnim zakonima i propisima. Redovito provjeravajte i održavajte sjedalo kako bi se osigurala sigurnost djeteta.

Kada dijete može početi koristiti booster sjedalo?

Kada dijete dosegne visinu od 135 cm i težinu od 22 kg, može početi koristiti booster sjedalo.

Koliko dugo dijete treba koristiti booster sjedalo?

Dijete treba koristiti booster sjedalo sve dok ne dostigne visinu od 150 cm i težinu od 36 kg, ili dok se sigurno ne može vezati samo sigurnosnim pojasom.