Kada dijete počinje govoriti: koraci razvoja govora kod djece

Kada Dijete Počinje Govoriti

Kada Dijete Počinje Govoriti

Govor je jedna od najvažnijih vještina koju dijete razvija tijekom svog razvoja. No, kada dijete počinje govoriti? To je pitanje koje često postavljaju roditelji, ali odgovor na to pitanje može varirati ovisno o djetetu. Ipak, postoje osnovni koraci i faze razvoja govora kod djece koje vrijedi razumjeti.

Prvi korak u razvoju govora je razumijevanje jezika. Dijete počinje prepoznavati glasove, riječi i rečenice već od rane dobi. Kroz slušanje i komunikaciju s roditeljima, dijete uči prepoznati zvukove jezika i povezati ih s određenim predmetima ili situacijama. Ova faza razumijevanja jezika obično traje od rođenja do otprilike 6. mjeseca.

Nakon što dijete razumije jezik, dolazi drugi korak – izgovor. U ovoj fazi dijete počinje proizvoditi vlastite zvukove. Prvo, dijete će izgovarati jednostavne glasove kao što su “ba” i “da”. Ova faza razvoja govora obično se događa između 6. i 9. mjeseca.

Kako dijete raste, počinje izgovarati više riječi i stvara prve rečenice. U dobi od oko 2 godine, većina djece može izgovoriti oko 50 riječi. Njihov vokabular se povećava brzo, a dijete postaje sposobno izgovarati jednostavne rečenice. Ovo je faza u kojoj dijete razvija svoje govorne vještine i uči kako se pravilno izražavati.

Poštovanje i strpljenje su ključni u podržavanju razvoja govora kod djece. Potrebno je poticati dijete na razgovor, postavljati mu pitanja i slušati ga s pažnjom. Kontinuirana komunikacija i podrška od strane roditelja igraju ključnu ulogu u stvaranju snažne jezične osnove kod djeteta.

Faze razvoja govora kod djece

Faza 1: Prva godina

U prvoj godini beba će početi izražavati svoje potrebe i želje putem različitih zvukova i pokreta, ali još nije sposobna za pravilan govor. U ovoj fazi, dijete će se smijati, pljeskati rukama i izražavati sreću na druge načine.

Svoj prvi pravi riječi dijete obično izgovara između 10. i 14. mjeseca. To su obično jednostavne riječi poput “mama” i “tata”. Dijete će također pokazivati interes za ponavljanje zvukova koje čuje.

Faza 2: Druga godina

Tijekom druge godine, dijete će početi koristiti jednostavne dvije riječi zajedno kako bi sastavilo jednostavne rečenice. Na primjer, “daj mi” ili “ne, ne”. Ova faza razvoja govora karakterizira povećanje rječnika i sposobnost izražavanja osnovnih potreba.

Također, u ovoj fazi dijete će pokazivati interes za imenovanje objekata koji ga okružuju i početi postavljati jednostavna pitanja. Ovo je važan korak u komunikacijskom razvoju djeteta.

Faza 3: Treća godina

U trećoj godini, dijete će pokazivati veliki napredak u razumijevanju jezika i izražavanju misli. Dijete će koristiti sve više riječi i složenijih rečenica, a moglo bi se čak izražavati i osjećaje. U ovoj fazi, dijete će pokušavati izgovarati sve složenije riječi i povezivati ih u smislene rečenice.

Također, dijete će početi razumjeti koncepte kao što su vrijeme i prostor te koristiti pravilnu gramatiku i izgovor. Ova faza označava značajan napredak u razvoju govora kod djece.

Faza 4: Starije dijete

Kad dijete napuni četiri ili pet godina, njegov govor će postati sve složeniji. Dijete će biti sposobno izražavati se bez poteškoća i koristiti veći vokabular. Također će razumjeti kompleksne teme i biti sposobno sudjelovati u konverzacijama s drugima.

Daljnji razvoj govora kod djece uključuje upotrebu figurativnog jezika poput metafora i prispodoba, kao i pisanje i čitanje. U ovoj fazi, dijete će razumjeti sve složenije strukture rečenica i biti sposobno razgovarati o apstraktnim konceptima.

Zaključak

Razvoj govora kod djece prolazi kroz četiri faze, počevši od prvih zvukova i pokreta u prvoj godini do složenog govora i izražavanja misli u starijoj dobi. Važno je podržavati dijete u svakoj fazi razvoja i potaknuti ga na komunikaciju kako bi razvilo svoje jezične vještine.

Predgovor za govor

U ovom predgovoru ćemo istražiti proces razvoja govora kod djece i korake koje dijete prolazi dok uči govoriti. Govor je ključna vještina koja omogućuje djetetu da se izrazi, komunicira i razumije svijet oko sebe, pa je važno razumjeti kako se on razvija.

Kako dijete raste i razvija se, ono prolazi kroz različite faze razvoja govora. Svaka od tih faza ima svoje znakove i prekretnice, a razumijevanje tih faza može pomoći roditeljima i skrbnicima da podrže dijete na putu prema razvijanju vlastitog govora.

You might be interested:  Kako Gledati Pink Tv U Hrvatskoj

Prva godina života djeteta obično se smatra ključnom fazom u razvoju govora. U toj fazi dijete počinje stjecati osnovne vještine komunikacije, kao što su maženje, gledanje, osmjehivanje i pokazivanje. Također počinje slušati i prepoznavati zvukove i riječi koje izgovaraju ljudi oko njega.

Tijekom druge godine života, dijete počinje koristiti prve jednostavne riječi i izgovarati pojedine zvukove. U ovoj fazi, rječnik djeteta se proširuje i počinje koristiti riječi za izražavanje svojih potreba i želja. Osim toga, dijete počinje razumjeti jednostavne upute i pokazivati ​​interes za razgovor s drugima.

Tijekom treće godine života, dijete postaje sve više vješto u govoru. Počinje izrađivati ​​dulje rečenice i stjecati vokabular riječi koje koristi. Također počinje razumjeti i upotrebljavati neke gramatičke koncepte, kao što su pravilan poredak riječi u rečenici. Dijete također počinje pokazivati ​​interes za čitanje i pisanje.

U kasnijim fazama razvoja govora, dijete nastavlja proširivati ​​svoje vještine i razumijevanje. Počinje stvarati složene rečenice, koristi bogat vokabular i počinje razumjeti različite vrste govora, kao što su priče i šale. Dijete također počinje razvijati svoje pisanje i čitanje vještine.

U toj se fazi razvoja govora također može primijetiti razlika u brzini u kojoj se djeca razvijaju. Normalno je da neka djeca napreduju brže od drugih i to ne mora biti razlog za zabrinutost. Međutim, ako primijetite da vaše dijete ne pokazuje napredak u razvoju govora ili ako imate bilo kakve brige, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za razvoj djece.

U nastavku ćemo detaljnije istražiti svaku fazu razvoja govora i dati vam savjete i primjere kako podržati dijete u svakoj od tih faza. Slijedite ove korake i pružite svom djetetu poticajno okruženje za razvoj govora i komunikacije.

Prve riječi i fraze

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka u razvoju govora kod djece je kada izgovore svoje prve riječi i fraze. Ovo obično dolazi negdje između 10. i 18. mjeseca života.

Prve riječi koje dijete izgovara obično su jednostavne i koriste se za imenovanje predmeta, životinja, osoba ili radnji koje imaju zanimanje. Primjeri prve riječi mogu uključivati:

 • “mama” ili “tata” za imenovanje roditelja
 • “ka” ili “mlijeko” za imenovanje hrane
 • “psa” ili “mačka” za imenovanje životinja
 • “auto” ili “lopta” za imenovanje igračaka
 • “ič” ili “od” za imenovanje radnji, kao što su poljubac ili hranjenje

Kada dijete nauči nekoliko riječi, počet će ih kombinirati kako bi formiralo kratke fraze. Ove fraze mogu se sastojati od dvije ili tri riječi koje dijete koristi kako bi prenijelo svoje potrebe i interese. Primjeri fraza mogu uključivati:

 • “daj mi loptu” za traženje igračke
 • “hoću mlijeko” za traženje pića
 • “idemo van” za izražavanje želje za igranjem na otvorenom
 • “ćao mama” za pozdravljanje roditelja
 • “neću to” za izražavanje nezadovoljstva

Važno je poticati dijete da koristi svoje riječi i fraze u svakodnevnom komuniciranju. To će pomoći u razvijanju njegovih jezičnih vještina i poboljšati njegovu sposobnost izražavanja misli i osjećaja. Također je važno poticati dijete da koristi svoj glas kako bi se izrazilo, umjesto korištenja gesta ili plakanja.

Dok se dijete razvija, važno je da se roditelji i skrbnici strpljivo slušaju i podržavaju njegovu komunikaciju. Također je korisno čitati knjige zajedno, pjevati pjesme i igrati se igre koje potiču jezični razvoj djeteta. Ako primijetite da dijete ima poteškoća s razvojem govora, važno je potražiti savjet stručnjaka kako bi se procijenilo stanje i pružila potrebna podrška.

Razumijevanje jezika

Razumijevanje jezika je jedan od ključnih koraka u razvoju govora kod djece. Prije nego što dijete počne govoriti, ono prvo mora razumjeti jezik oko sebe. Razumijevanje jezika razvija se postupno i kroz različite faze.

Razumijevanje zvukova

Već u prvim mjesecima života, dijete počinje prepoznavati glasove i zvukove oko sebe. Ono će reagirati na glas roditelja ili druge poznate osobe i okretati glavu prema zvuku. Ovo je prva faza razvoja razumijevanja jezika.

Razumijevanje riječi

Kada dijete starije od godinu dana, ono će početi razumjeti pojedine riječi. Na primjer, kada čuje riječ “mama” ili “tata”, dijete će se okrenuti prema roditelju. Dijete će također moći razumjeti jednostavne naredbe kao što su “daj mi” ili “slijedi me”. Ova faza razvoja razumijevanja jezika je vrlo važna jer dijete počinje povezivati riječi sa stvarima i situacijama u svom okruženju.

Razumijevanje kompleksnijih rečenica i opisa

Kako dijete raste i njegov vokabular se proširuje, ono će početi razumjeti kompleksnije rečenice i opise. Dijete će moći pratiti upute koje se sastoje od više koraka i razumjeti kratke priče ili opise događaja. Razumijevanje jezika u ovoj fazi omogućava djetetu da se sve bolje integrira u društvo i komunicira s drugima na različitim razinama.

You might be interested:  Kako Je Tata Osvojio Mamu Lektira Za Prepisivanje

Kako poboljšati razumijevanje jezika kod djece?

Postoji nekoliko načina na koje možete pomoći djetetu da poboljša svoje razumijevanje jezika:

 1. Čitajte djetetu svaki dan. Čitanje slikovnica ili priča pomaže djetetu da razvije rječnik i razumijevanje jezika.
 2. Razgovarajte s djetetom. Postavljajte jednostavna pitanja i razgovarajte o svakodnevnim događajima kako biste potaknuli razumijevanje jezika i kognitivni razvoj.
 3. Igra riječima. Igranje igara koje uključuju riječi, kao što su rimovanje ili traženje riječi koje počinju s određenim slovom, može pomoći djetetu da razvije svoje razumijevanje jezika.
 4. Gledajte crtane filmove i serije na jeziku koji dijete uči. Ovo će pomoći djetetu da se navikne na intonaciju, glasove i izraze jezika.

Razumijevanje jezika je važan korak u razvoju govora kod djece. Podržavajte svoje dijete u ovoj fazi razvoja i pružite mu razne prilike za komunikaciju kako biste ga potaknuli da razumije i koristi jezik na sve više kompleksnih načina.

Govoriteljske sposobnosti

Govoriteljske sposobnosti

1. Glasanje

Dijete počinje sa svojim glasovnim sposobnostima već u prvih nekoliko mjeseci života. Obično počinje s izdavanjem različitih zvukova kao što su škripanje, zijevanje i mljackanje. U dobi od oko 6 do 8 mjeseci, dijete počinje koristiti svoje grlo kako bi izrađivalo prve glasove, poput “ma-ma” ili “ba-ba”. Ovo je početak procesa učenja kako manipulirati svojim glasovnim aparatom u svrhu izražavanja.

2. Izgovaranje riječi

Nakon što dijete nauči izrađivati određene glasove, sljedeći korak je naučiti ih kombinirati kako bi izgovorio određene riječi. U dobi od oko 1 do 2 godine, dijete obično počinje izgovarati jednostavne riječi, poput “mama” ili “dada”. Ponekad će riječi biti neprepoznatljive ili iskrivljene, ali tijekom vremena će se njihova izgovara i razumijevanje poboljšavati.

3. Rečenice i jezične vještine

Nakon što dijete nauči izgovarati pojedinačne riječi, slijedi razvoj jezičnih vještina i izražajnih sposobnosti. U dobi od oko 2 do 3 godine, dijete počinje koristiti kratke rečenice i izražavati se na jednostavnijem jeziku. Njihove verbalne vještine rastu s vremenom, a dijete počinje koristiti različite gramatičke strukture i imenovati predmete, osobe i radnje oko sebe.

4. Komunikacija i razumijevanje

Govoriteljske sposobnosti djeteta ne ograničavaju se samo na izgovaranje riječi i rečenica. Tijekom vremena, dijete također razvija vještine komunikacije i razumijevanja. To uključuje sposobnost slušanja, praćenja uputa i izražavanja svojih potreba i želja na verbalan način. Komunikacija je važan dio svakodnevnog života djeteta i igra ključnu ulogu u razvoju njegovih govornih vještina.

5. Raznolikost govornog razvoja

Važno je napomenuti da se tempo i način razvoja govora mogu razlikovati od djeteta do djeteta. Neka djeca mogu brže napredovati u svom govornom razvoju, dok druga mogu trebati više vremena. Svako dijete je jedinstveno i ima svoj individualni tempo razvoja. Važno je pružiti podršku, poticaj i mogućnosti za vježbu djeteta kako bi razvilo svoje govorne sposobnosti na najbolji mogući način.

Faze razvoja govora kod djece
Faza Opis
Glasanje Dijete izrađuje prve zvukove, poput škripanja i zijevanja.
Izgovaranje riječi Dijete počinje izgovarati jednostavne riječi.
Rečenice i jezične vještine Dijete počinje koristiti kratke rečenice i razvija jezične vještine.
Komunikacija i razumijevanje Dijete razvija vještine komunikacije i razumijevanja.
Raznolikost govornog razvoja Tempo i način razvoja govora mogu se razlikovati od djeteta do djeteta.

Igranje sa zvukovima

Igranje sa zvucima je jedan od ključnih načina na koji se djeca razvijaju u svojoj sposobnosti izražavanja, razumijevanja i komunikacije. Igra sa zvucima pomaže djeci da se upoznaju sa različitim zvukovima u svojoj okolini i stvara temelje za razvoj govora.

Od najranijih dana, djeca su svjesna zvukova oko sebe i počinju oponašati zvukove koje čuju. To može uključivati bebinu sposobnost imitiranja zvukova životinja, zvukova automobila ili zvukova kućanskih aparata. Igranje sa zvucima također se može raditi kroz pjesme i rimovanje.

Razni igračke i materijali mogu biti korisni za igranje sa zvucima. Ovo mogu uključivati zvečke, razne svirale, bubnjeve i muzičke instrumente. Djetetu se može pustiti muzika i pomoći mu da osjeti ritam i pokuša plesati ili udarati u bubanj. Ove aktivnosti pomažu djeci da razviju svoje slušne sposobnosti i povežu zvukove sa određenim predmetima ili radnjama.

Bitno je da se igra sa zvucima uključi u svakodnevnu rutinu djeteta. Roditelji ili skrbnici mogu često pričati s djecom i koristiti zvukove i glasove da bi privukli njihovu pažnju i komunicirali s njima. Također, čitanje priča sa zvukovnim efektima može biti korisno za razumijevanje govorne komunikacije.

Kroz igru sa zvucima, djeca uče da prepoznaju različite zvukove, razvijaju svoj sluh i počinju koristiti zvukove kako bi se izražavala. Ovo je važan korak u razvoju govora kod djece i treba biti podstican od strane roditelja i skrbnika.

Primjeri igara sa zvucima

 • Koristite razne predmete u kući kao muzičke instrumente: kašiku i lonac za udaranje, plastične čaše za zvonjenje, grudanj snijega za stvaranje zvukova.
 • Pustite djetetu da istražuje zvukove koristeći različite površine, kao što su drvo, metal, staklo, papir itd.
 • Svirajte muziku i pjesme koje imaju različite tonove, ritmove i tempo. Dajte djetetu razne instrumente da ih isproba i eksperimentira sa zvukovima.
 • Izvedite igru “Simon says” koristeći zvukove. Na primjer, možete reći: “Simon kaže: pljesni rukama”, “Simon kaže: napravi zvuk aviona” itd.
 • Pričajte priče sa zvukovima i efektima. Na primjer, možete glumiti zvukove životinja i pričati priče o njima.
You might be interested:  Kako Smanjiti Masnoću U Krvi

Izrada gramatičkih struktura

Kada dijete dostigne određenu fazu razvoja govora, počinje izrađivati gramatičke strukture. Ovo je važan korak u razvoju jezika i omogućava djetetu da izrazi svoje misli i ideje na način koji je razumljiv drugima.

Djeca počinju razumjeti gramatičke koncepte i pravila prije nego što ih počnu primjenjivati u vlastitom govoru. U početku, mogu koristiti jednostavne rečenice i jednostruke glagole kako bi izrazila svoje misli. Na primjer, dijete može reći “ja trčim” ili “ono pliva”. Ove rečenice obično imaju subjekt i glagol, ali nedostaju ostali dijelovi kao što su objekti i dodatni opisi.

Kako dijete napreduje u razvoju govora, počinje koristiti složenije gramatičke strukture. Dijete će početi dodavati objekte u rečenice, kao što je “ja bacam loptu” ili “ona čita knjigu”. Također će početi koristiti različite vremenske oblike glagola, kao što je “ja ću ići” ili “ona je spavala”. Dijete će također početi koristiti određene i neodređene članove, kao što je “ja želim plišanog medvjedića” ili “ono ima ovu lopticu”.

Kada dijete počne koristiti padeže, to je znak naprednog razumijevanja gramatičke strukture. Na primjer, dijete će moći pravilno koristiti akuzativ, dativ i genitiv u rečenicama kao “daj mi svoju ruku” ili “stavi knjigu na stol”.

Važno je da roditelji podržavaju razvoj gramatike kod djeteta tako što će koristiti pravilne gramatičke strukture u svakodnevnom govoru. Također je korisno da roditelji postavljaju pitanja koja potiču dijete da koristi različite gramatičke strukture. Na primjer, umjesto upitavanja “što si radio danas?”, roditelj može postaviti pitanje “kako si proveo svoj dan?” što potiče dijete da koristi vremenske oblike glagola.

Izrada gramatičkih struktura je važan dio razvoja govora kod djece i omogućava im da izraze svoje misli na razumljiv način. Kroz podršku roditelja i prakticiranje gramatičkih struktura u svakodnevnom govoru, djeca će postati vještija u korištenju jezika.

Razgovor i komunikacija

Djeci se razvoj govora odvija paralelno s razvojem komunikacijskih vještina. Odnosno, ona uče govoriti kako bi se mogla izražavati i komunicirati s okolinom. Komunikacija je ključna za povezivanje s drugim ljudima i dijeljenje misli, osjećaja i informacija.

Već u prvim mjesecima svog života, djeca uspostavljaju osnovnu komunikaciju s roditeljima putem plača, smijeha i ostalih neverbalnih znakova. Ubrzo zatim počinju proizvoditi prve glasove, a oko 6-8 mjeseci počinju izgovarati prve riječi.

Tijekom prvih godina života djeteta, komunikacija se razvija u mnogo smjerova. Djeca počinju razumjeti sve više riječi i razvijaju svoj pasivni rječnik. U isto vrijeme, aktivno počinju koristiti riječi kako bi se izražavala, prvo jednostavne izraze, a zatim složenije rečenice.

U dobi od oko 2-3 godine, djeca obično počinju pokazivati interes za pričanje priča. Vole prepričavati događaje iz svog života ili izmišljati priče. Također, razvijaju mogućnost opisivanja objekata i pojmova, kao i postavljanja jednostavnih pitanja.

Kako vrijeme prolazi, djeca poboljšavaju svoje govorne sposobnosti i vještine komunikacije. Nauče pravilno izgovarati sve glasove i proširuju svoj rječnik. Također, počinju koristiti gramatičke strukture i pravilno oblikovati rečenice. Osim toga, počinju razumjeti različite aspekte komunikacije, kao što su intonacija, geste i izrazi lica.

Važno je podržavati i poticati razgovor i komunikaciju kod djece. Možete ih poticati da pričaju o svom danu, postavljaju pitanja i izražavaju svoje misli i osjećaje. Također, važno je i čitati im knjige, izvoditi igre uloga i poticati ih da se igraju s vršnjacima kako bi imali priliku razvijati svoje komunikacijske vještine.

Ukratko, razgovor i komunikacija su bitni dijelovi razvoja govora kod djece. Podržavanje djece u razvoju njihovih komunikacijskih vještina pomaže im da se povežu s okolinom i izraze svoje misli i osjećaje.

FAQ:

Koje su faze razvoja govora kod djece?

Dijete prolazi kroz nekoliko faza u razvoju govora: prve riječi, dvije riječi, produžene fraze i suvislo govorenje.

Koje su moguće komplikacije u razvoju govora kod djece?

Moguće komplikacije uključuju kašnjenje u razvoju govora, nedostatak vokabulara, nejasno izgovorene riječi i probleme s gramatikom.

Kako roditelji mogu potaknuti razvoj govora kod djece?

Da bi potaknuli razvoj govora kod djece, roditelji mogu često razgovarati s djetetom, čitati mu knjige, pjevati pjesme i igrati igre koje potiču verbalnu komunikaciju.

Koliko bi riječi dijete trebalo znati u određenoj dobi?

U dobi od 2 godine, dijete bi trebalo moći izgovarati oko 50 riječi, a do 3. godine oko 200 riječi.

Kako prepoznati kašnjenje u razvoju govora kod djeteta?

Kašnjenje u razvoju govora može se prepoznati ako dijete ne progovori prve riječi do 12. mjeseca, ne izgovara dvije riječi do 24. mjeseca ili ako je njegov govor teško razumljiv nakon 3. godine.