Kada kreće isplata povrata poreza 2023. | Najnovije informacije i datumi isplate u Hrvatskoj

Kada Krece Isplata Povrata Poreza 2023

Kada Krece Isplata Povrata Poreza 2023

Dobro došli! Ovde možete pronaći najnovije informacije o isplati povrata poreza u Hrvatskoj za 2023. godinu. Povrat poreza je iznos koji vam se može vratiti ako ste plaćali više poreza nego što ste stvarno trebali. Ova isplata je važna za mnoge građane i poduzetnike koji mogu očekivati povrat novca koji su uložili u poreze.

Prema najnovijim informacijama, datum početka isplate povrata poreza za 2023. godinu još uvek nije objavljen. Međutim, prethodne godine su isplate obično počinjale u martu ili aprilu. Važno je napomenuti da se datumi isplate mogu menjati i da treba pratiti zvanične izvore i obaveštenja Porezne uprave kako biste bili u toku sa najnovijim informacijama.

Da biste znali tačan datum isplate povrata poreza, trebali biste redovno proveravati Poreznu upravu i dobro se informirati o trenutnom stanju. Važno je biti strpljiv i pripremiti sve potrebne dokumente kako biste mogli brzo i ispravno podneti zahtev za povrat poreza.

Ako imate pitanja u vezi postupka, obratite se Poreznoj upravi. Imajte na umu da se pravila i propisi mogu razlikovati od prethodnih godina, pa je važno pratiti najnovije informacije. Nadamo se da ćete ovaj članak koristiti kao početnu tačku u potrazi za informacijama o povratu poreza u Hrvatskoj za 2023. godinu.

Contents

Kada kreće isplata povrata poreza 2023.

Jedno od važnih pitanja koje građani postavljaju svake godine je kada će krenuti isplata povrata poreza. Isplata povrata poreza za 2023. godinu bit će podložna određenim rokovima i uvjetima koje određuje Porezna uprava Republike Hrvatske. Evo nekoliko ključnih informacija o tome kada možete očekivati isplatu povrata poreza u 2023. godini:

1. Rok za podnošenje porezne prijave

Prvi korak u procesu isplate povrata poreza je podnošenje porezne prijave. Uobičajeni rok za podnošenje porezne prijave je do kraja veljače tekuće godine. Ukoliko imate dodatne izvore prihoda ili specifične situacije koje utječu na vašu poreznu obvezu, moguće je da ćete trebati podnijeti prijavu u posebnom roku koji odredi Porezna uprava.

2. Provjera i obrada prijave

Nakon što podnesete poreznu prijavu, Porezna uprava će je provjeriti i obraditi. Ovaj postupak može potrajati neko vrijeme, ovisno o broju prijava koje su zaprimljene i složenosti vašeg slučaja. U idealnom slučaju, prijava će biti obrađena u roku od nekoliko mjeseci.

3. Obavijest o povratu poreza

Nakon obrade prijave, Porezna uprava će vam poslati obavijest o povratu poreza. Ova obavijest će sadržavati informacije o iznosu povrata i načinu isplate. Ukoliko imate otvoreni račun za povrat poreza, novac će biti automatski uplaćen na taj račun. Ukoliko nemate otvoreni račun, možete odabrati drugi način isplate koji vam ponudi Porezna uprava.

4. Rok za isplatu povrata poreza

Rok za isplatu povrata poreza ovisit će o Poreznoj upravi i njihovim internim procesima. U prosjeku, isplata povrata poreza obično započinje u drugoj polovici kalendarske godine, najčešće u ljetnim ili jesenskim mjesecima. To znači da biste mogli očekivati isplatu povrata poreza za 2023. godinu negdje između srpnja i studenog 2023. godine.

You might be interested:  Kako Jesti Avokado Za Mrsavljenje

Napomena: Navedeni vremenski okvir je samo procjena i može se razlikovati ovisno o internim procesima Porezne uprave. Preporučljivo je redovito provjeravati objavljene informacije i ažuriranja na službenim web stranicama Porezne uprave Republike Hrvatske kako biste bili informirani o točnim datumima isplate povrata poreza.

Najnoviji informacije o povratu poreza

Isplata povrata poreza u 2023. godini

Isplata povrata poreza u 2023. godini

Porezna uprava Republike Hrvatske objavila je datume isplate povrata poreza za 2023. godinu. Prema najnovijim informacijama, isplata povrata poreza započet će u ožujku 2023. godine.

Iznosi povrata poreza

Iznosi povrata poreza ovise o individualnim prijavama poreza i osobnim okolnostima svakog poreznog obveznika. Porezna uprava će obrađivati prijave poreza te izračunati i utvrditi iznose povrata poreza koji će biti isplaćeni.

Način isplate povrata poreza

Isplata povrata poreza u Hrvatskoj obično se vrši putem bankovnog transfera. Porezna uprava će koristiti bankovni račun koji je obveznik poreza dostavio prilikom podnošenja porezne prijave.

Provjera statusa povrata poreza

Porezni obveznici mogu provjeriti status svojeg povrata poreza putem internetske stranice Porezne uprave Republike Hrvatske. Na stranici će biti dostupne informacije o statusu obrade prijave i datumu isplate povrata poreza.

Napomena:

Informacije o povratu poreza su podložne promjenama i mogu biti ažurirane tijekom 2023. godine. Porezni obveznici trebaju redovito provjeravati nove informacije na službenoj internetskoj stranici Porezne uprave Republike Hrvatske.

Datumi isplate u Hrvatskoj

2023.

U 2023. godini, datumi isplate poreznih povrata u Hrvatskoj su sljedeći:

 • 25. travnja 2023.: Isplata povrata za građane koji su podnijeli poreznu prijavu do 28. veljače 2023.
 • 15. svibnja 2023.: Isplata povrata za građane koji su podnijeli poreznu prijavu od 1. ožujka do 30. ožujka 2023.
 • 2. lipnja 2023.: Isplata povrata za građane koji su podnijeli poreznu prijavu od 31. ožujka do 30. travnja 2023.

Molimo primijetite da su navedeni datumi podložni promjeni i da se preporučuje provjeriti službene izvore kako biste dobili najnovije informacije o isplati poreznih povrata u Hrvatskoj.

Ako vam porezni povrat nije isplaćen na navedene datume, kontaktirajte nadležno tijelo za porezno rješavanje u Hrvatskoj radi daljnjih informacija.

Kako provjeriti status povrata poreza

 1. Posjetite službenu web stranicu Porezne uprave Republike Hrvatske.
 2. Na početnoj stranici pronađite link koji vodi do sekcije za provjeru statusa povrata poreza.
 3. Kliknite na taj link i bit ćete preusmjereni na stranicu za provjeru statusa povrata poreza.
 4. Unesite svoj OIB (Osobni identifikacijski broj) ili JMBG (Jedinstveni matični broj građana) u polje za unos.
 5. Kliknite na gumb “Provjeri” kako biste započeli provjeru statusa povrata poreza.
 6. Sustav će zatim obraditi vaš unos i prikazati status vašeg povrata poreza.
 7. Ako je povrat poreza već obrađen i isplaćen, vidjet ćete datum isplate i iznos koji vam je isplaćen.
 8. Ako povrat poreza još nije obrađen, sustav će prikazati informaciju da je povrat poreza u obradi i moliti vas da provjerite kasnije.

Provjeravanje statusa povrata poreza putem službene web stranice Porezne uprave Republike Hrvatske je najsigurniji način kako biste saznali informacije o povratu poreza. Redovito provjeravajte status kako biste bili sigurni da će vaš povrat biti pravovremeno isplaćen.

Koraci za provjeru statusa

1. Posjetite službenu web stranicu

Prvi korak u provjeri statusa povrata poreza je posjetiti službenu web stranicu Porezne uprave. Adresa web stranice je www.porezna-uprava.hr.

2. Odaberite opciju “Provjera statusa povrata poreza”

Na početnoj stranici Porezne uprave trebate pronaći opciju “Provjera statusa povrata poreza”. Ova opcija se može nalaziti na glavnom izborniku ili može biti postavljena kao zasebna stavka na početnoj stranici.

3. Unesite tražene informacije

Nakon što odaberete opciju za provjeru statusa povrata poreza, bit će vam zatražene određene informacije za provjeru statusa. Obično će biti potrebno unijeti sljedeće podatke:

 • Osobni identifikacijski broj (OIB)
 • Broj zahtjeva za povratom poreza
 • Godina za koju provjeravate status povrata poreza

Unesite sve potrebne informacije pažljivo i provjerite jesu li točne prije nego što nastavite na sljedeći korak.

4. Provjerite status povrata poreza

Nakon što unesete sve tražene informacije i provjerite njihovu točnost, trebali biste dobiti rezultat koji će prikazati status povrata poreza. Moguće opcije koje se mogu prikazati uključuju:

 • Povrat poreza obrađuje se
 • Povrat poreza je odobren
 • Povrat poreza je odbijen
You might be interested:  Koji Bankomati Rade U Zagrebu

Ako je povrat poreza odobren, možete očekivati da će vam se isplata izvršiti u naznačenom roku. Ako je povrat poreza odbijen, bit će vam pružene daljnje informacije o razlozima odbijanja i kako možete poduzeti daljnje korake.

5. Obavezno zabilježite rezultat provjere

5. Obavezno zabilježite rezultat provjere

Nakon provjere statusa povrata poreza, vrlo je važno zabilježiti rezultate provjere. Zabilježite datum provjere, status povrata poreza i svaku drugu relevantnu informaciju koja vam može biti korisna u budućnosti. Ovo će vam pomoći u praćenju statusa povrata poreza i rješavanju eventualnih pitanja ili problema koji se mogu pojaviti.

Slijedeći ove korake možete brzo i jednostavno provjeriti status povrata poreza. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, uvijek možete kontaktirati Poreznu upravu za dodatne informacije i podršku.

Koliko će trajati proces povrata poreza

Proces povrata poreza u Hrvatskoj može trajati neko vrijeme, ovisno o različitim faktorima. Obično se provodi u roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Jedan od faktora koji utječu na trajanje procesa povrata poreza je vrijeme podnošenja porezne prijave. Ako podnesete prijavu na vrijeme, to može ubrzati proces. Dok, ako čekate do zadnjeg trenutka, to može rezultirati dužim čekanjem.

Također, vrijeme povrata poreza može zavisiti o tome koliko je precizno i točno podnesena porezna prijava. Ako se javljaju greške ili nelogičnosti u prijavi, to može produžiti proces jer će porezni službenici morati provjeriti i ispraviti takve pogreške.

Još jedan faktor koji može utjecati na trajanje procesa je opterećenje poreznih službenika. Ako je velik broj prijava za obradu, to može značiti da će se proces povrata poreza usporiti.

U nekim slučajevima, povrat poreza može biti odobren u roku od nekoliko tjedana. Međutim, ako dođe do komplikacija ili dodatnih provjera, proces može trajati i nekoliko mjeseci.

Da biste dobili točne informacije o trajanju procesa povrata poreza, preporučuje se da se obratite lokalnoj poreznoj službi ili provjerite njihovu web stranicu za najnovije informacije i upute.

Koliko novca možete očekivati da dobijete nazad

Visina novca koji možete očekivati da dobijete nazad kao povrat poreza u Hrvatskoj zavisi od niza faktora. Ovi faktori uključuju vašu mesečnu zaradu, iznos plaćenog poreza tokom godine, kao i eventualne olakšice i odbitke koje ste ostvarili.

Da biste dobili tačan iznos povrata poreza, trebali biste proučiti svoje poreske kartice i obračune zarada za celu godinu. Takođe, trebali biste biti upoznati sa važećim poreskim stopama i olakšicama.

Jedan od načina da steknete uvid u to koliko novca možete očekivati da dobijete nazad je putem poreskog kalkulatora. Poreski kalkulator će uzeti u obzir vašu mesečnu zaradu, preostali iznos poreza, kao i olakšice i odbitke koje ste ostvarili. Na osnovu ovih podataka, kalkulator će izračunati iznos povrata koji biste trebali da dobijete.

Važno je imati na umu da visina povrata poreza može varirati iz godine u godinu, jer se porezne stope i olakšice mogu promeniti. Takođe, iznos povrata može biti različit za svaku osobu, jer zavisi od individualnih prihoda i ulaganja.

Ukoliko niste sigurni koliko novca možete očekivati da dobijete nazad, možete se obratiti nadležnoj poreskoj službi u Hrvatskoj za dodatne informacije i savete.

Kako pravilno popuniti obrazac za povrat poreza

Obrazac za povrat poreza je važan dokument koji morate pravilno popuniti kako biste ostvarili svoje pravo na povrat poreza. Evo koraka koje trebate slijediti prilikom popunjavanja obrasca.

Korak 1: Priprema potrebnih podataka

Prije nego što počnete popunjavati obrazac, pripremite sve potrebne podatke. To uključuje vašu osobnu iskaznicu, OIB, podatke o plaći i poreznom broju.

Korak 2: Dobivanje obrasca

Obrazac za povrat poreza možete preuzeti s web stranice Porezne uprave ili ga možete dobiti na šalteru Porezne uprave u vašem gradu.

Korak 3: Popunjavanje obrasca

Kada imate obrazac, pažljivo pročitajte upute kako biste bili sigurni da ispunjavate ispravno svaki dio obrasca. Obratite posebnu pažnju na dijelove koji se odnose na vaše osobne podatke, podatke o prihodima i podatke o poreznim olakšicama.

U dijelu za osobne podatke, popunite svoje ime, prezime, adresu i OIB. U dijelu koji se odnosi na prihode, unesite sve relevantne podatke o plaći, primanjima od iznajmljivanja ili drugim izvorima prihoda.

You might be interested:  Krunica Kako Se Moli

U dijelu koji se odnosi na porezne olakšice, provjerite koje olakšice ste kvalificirani za i upišite njihove iznose. To mogu biti olakšice za djecu, stanovanje, obrazovanje i druge olakšice koje ste ostvarili tijekom godine.

Ako niste sigurni kako popuniti određeni dio obrasca, potražite pomoć od stručnjaka ili kontaktirajte Poreznu upravu.

Korak 4: Provjera i potpisivanje obrasca

Provjerite sve unesene podatke prije nego što potpišete obrazac. Osigurajte da su svi podaci točni i da ste priložili sve potrebne dokumente.

Kada ste sigurni da ste ispunili obrazac ispravno, potpišite ga i datirajte. Potpisuje se na dnu obrasca.

Korak 5: Dostava obrasca

Nakon što ste popunili i potpisali obrazac, trebate ga dostaviti Poreznoj upravi. Možete ga poslati poštom ili ga osobno predati na šalteru Porezne uprave. Uzmite u obzir rokove za dostavu obrasca kako biste bili sigurni da ga predajete na vrijeme.

Kada dostavite obrazac, zadržite kopiju za svoje evidencije.

Popunjavanje obrasca za povrat poreza može biti složen proces, ali slijedeći ove korake možete biti sigurni da ispunjavate obrazac ispravno. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, obratite se Poreznoj upravi ili zatražite pomoć od stručnjaka.

Koraci za ispunjavanje obrasca

Korak 1: Pripremite potrebne dokumente

Da biste ispunili obrazac za povrat poreza, trebat će vam nekoliko važnih dokumenata, uključujući:

 • Računi i potvrde o plaćanju poreza
 • Izvodi s bankovnih računa
 • Podaci o prihodima i troškovima

Korak 2: Preuzmite obrazac

Sljedeći korak je preuzimanje obrasca za povrat poreza. Ovaj obrazac možete pronaći na službenoj web stranici Porezne uprave ili ga možete dobiti izravno u lokalnom uredu Porezne uprave.

Korak 3: Ispunite obrazac

Nakon što ste preuzeli obrazac, pažljivo ga pročitajte i ispunite sve potrebne informacije. U obrascu ćete morati navesti svoje osobne podatke, podatke o prihodima i troškovima te izračunati iznos koji tražite kao povrat poreza.

Korak 4: Priložite potrebne dokumente

Nakon što ste ispunili obrazac, priložite sve potrebne dokumente koji dokazuju vaše prihode i troškove. Možda ćete morati priložiti i potvrde o plaćanju poreza koje ste dobili od Porezne uprave.

Korak 5: Provjerite sve informacije

Jednom kada ste ispunili obrazac i priložili sve dokumente, provjerite sve informacije kako biste bili sigurni da su točne i potpune.

Korak 6: Predajte obrazac

Konačni korak je predaja obrasca i svih priloženih dokumenata Poreznoj upravi. Obratite se lokalnom uredu Porezne uprave i predate svoj obrazac. Osoblje Porezne uprave će pregledati vaš obrazac i dokaze kako bi provjerili vaš zahtjev za povrat poreza.

Korak 7: Pratite status povrata poreza

Nakon što ste predali svoj obrazac, možete pratiti status povrata poreza putem interneta. Porezna uprava će ažurirati informacije o vašem zahtjevu za povrat poreza i možete provjeriti je li vaš povrat odobren i kada možete očekivati isplatu.

FAQ:

Kada počinje isplata povrata poreza u 2023. godini?

Isplata povrata poreza za 2023. godinu počinje u travnju 2023. godine.

Kako se određuje datum isplate povrata poreza?

Datum isplate povrata poreza određuje Porezna uprava na temelju obrađenih prijava poreza građana.

Koliko vremena je potrebno da Porezna uprava obradi prijave poreza i izvrši isplatu?

Vrijeme obrade prijava poreza i isplate povrata može varirati, ali uobičajeno je da Porezna uprava izvrši isplatu u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci.

Da li je moguće dobiti povrat poreza prije službenog datuma isplate?

U nekim slučajevima, građani mogu dobiti povrat poreza prije službenog datuma isplate, ali to ovisi o pojedinačnim okolnostima i odluci Porezne uprave.

Koje su najnovije informacije o datumima isplate povrata poreza u 2023. godini?

Trenutno nemamo najnovije informacije o datumima isplate povrata poreza u 2023. godini. Preporučujemo da pratite službene objave Porezne uprave kako biste saznali najnovije informacije.

Kada kreće isplata povrata poreza za 2023. godinu?

Isplata povrata poreza za 2023. godinu još nije počela. Točni datumi isplate još uvijek nisu objavljeni, ali će se obično isplate provoditi tijekom prvih mjeseci godine. Pratite službene obavijesti Porezne uprave kako biste bili informirani o točnom datumu isplate.

Kada možemo očekivati isplatu povrata poreza u Hrvatskoj?

Isplata povrata poreza u Hrvatskoj obično započinje u prvim mjesecima godine. Točni datumi isplate ovise o Poreznoj upravi i njihovoj internim procesima. Da biste saznali točan datum, preporučuje se praćenje službenih obavijesti Porezne uprave. Obično se isplate povrata poreza provode tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci, ovisno o broju prijava.