Kada počinje Svjetsko Prvenstvo 2022

Kada Pocinje Svjetsko Prvenstvo 2022

Kada Pocinje Svjetsko Prvenstvo 2022

Svjetsko Prvenstvo u nogometu, koje se održava svake četiri godine, predstavlja vrhunac natjecanja među najboljim nacionalnim timovima iz cijelog svijeta. Nakon uspješno organiziranog turnira u Rusiji 2018. godine, s nestrpljenjem se iščekuje početak Svjetskog Prvenstva 2022.

Ovo natjecanje će se održati u Kataru, što je prvi put da se Svjetsko Prvenstvo igra na Bliskom Istoku. Turnir će započeti 21. studenog i trajati će sve do 18. prosinca 2022. godine. S obzirom na vremenske uvjete u Kataru, FIFA je odlučila pomaknuti uobičajene datume natjecanja kako bi se izbjegla vrućina i visoka vlažnost zraka koja karakterizira ljeto u toj regiji.

Očekuje se da će Svjetsko Prvenstvo 2022. godine biti jedno od najinovativnijih do sada. Katar je uložio znatne napore i resurse u organizaciju ovog sportskog spektakla, s izgradnjom novih stadiona i infrastrukture. Također, turnir će se održati na osam različitih stadiona diljem zemlje.

Osim što će gledatelji imati priliku vidjeti najbolje nogometaše svijeta u akciji, Svjetsko Prvenstvo 2022. godine će obuhvatiti i mnoge druge sadržaje. Organizatori su najavili razne kulturne događaje i koncerte koji će se održavati tijekom trajanja turnira, kako bi posjetiteljima pružili priliku da dožive kataransku kulturu i tradiciju.

Termin održavanja Svjetskog Prvenstva

Svjetsko Prvenstvo u nogometu 2022. godine održat će se u Kataru.

Raspored

Svjetsko Prvenstvo 2022. godine trajat će od 21. studenog do 18. prosinca. Bit će to prvi put da se Svjetsko Prvenstvo igra izvan tradicionalnog termina, koji je obično ljeti, zbog visokih temperatura u Kataru tijekom tog razdoblja.

Stadioni

Svjetsko Prvenstvo 2022. godine bit će održano u osam stadiona u pet različitih gradova u Kataru. Stadioni će biti opremljeni najnovijom tehnologijom i pružiti vrhunsko iskustvo svim ljubiteljima nogometa koji će prisustvovati utakmicama.

Očekivanja

Svjetsko Prvenstvo 2022. godine privući će pažnju milijuna nogometnih fanova diljem svijeta. Očekuje se da će turnir biti izuzetno natjecateljski, s najboljim nogometašima koji će se boriti za naslov svjetskog prvaka. Također će biti fascinantno gledati kako se katarski stadioni, infrastruktura i organizacija nose s tako velikim događajem.

Utjecaj na društvo i gospodarstvo

Svjetsko Prvenstvo 2022. godine imat će značajan utjecaj na društvo i gospodarstvo Kataru. Očekuje se da će turizam i ugostiteljstvo cvjetati, a da će se infrastruktura zemlje značajno razviti. Također će biti prilika za promoviranje katarske kulture, običaja i naslijeđa putem nogometa.

You might be interested:  Što Se Izlaže U Prirodoslovnom Muzeju

Sljedeće Svjetsko Prvenstvo

Nakon Svjetskog Prvenstva 2022. godine, sljedeće Svjetsko Prvenstvo bit će održano 2026. godine. Domaćini tog turnira bit će Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko.

Grad domaćin

Grad domaćin

Grad koji će biti domaćin Svjetskog prvenstva 2022 je Doha, glavni grad Katara.

Podaci o gradu

 • Država: Katar
 • Površina: 132 km2
 • Broj stanovnika: 1,7 milijuna

Stadioni

Doha će biti domaćin utakmica na osam stadiona koji se nalaze unutar grada i širem području. Evo nekoliko najznačajnijih stadiona:

 1. Khalifa International Stadium – Kapacitet: 48,000 sjedećih mjesta
 2. Al-Bayt Stadium – Kapacitet: 60,000 sjedećih mjesta
 3. Al-Rayyan Stadium – Kapacitet: 40,000 sjedećih mjesta
 4. Lusail Iconic Stadium – Kapacitet: 86,250 sjedećih mjesta

Turističke atrakcije

Doha nudi mnoge atrakcije i zanimljivosti za posjetitelje Svjetskog prvenstva. Evo nekoliko popularnih turističkih mjesta:

 • Muzej islamske umjetnosti
 • Sejk Faisalov muzej
 • Doha Corniche
 • Pustinjski safari
 • The Pearl-Qatar (umjetno ostrvo)

Klima

Doha ima pustinjsku klimu, s vrućim i suhim ljetima, te blago hladnim zimama. Prosječna temperatura u prosincu, kada se održava Svjetsko prvenstvo, iznosi oko 20-25°C.

Stadioni i lokacije

1. Lusail Iconic Stadium

Stadion Lusail Iconic je glavni stadion na kojem će biti održano otvaranje i zatvaranje Svjetskog prvenstva 2022. Stadion će biti smješten u gradu Lusailu, koji se nalazi sjeverno od glavnog grada Doha. Stadion će moći primiti preko 80.000 gledatelja i bit će jedan od najvećih stadiona na Svjetskom prvenstvu.

2. Al Bayt Stadium

Stadion Al Bayt se nalazi u gradu Al Khor i bit će jedan od stadiona na kojem će biti odigrane utakmice Svjetskog prvenstva 2022. Stadion ima kapacitet od preko 60.000 gledatelja i bit će izgrađen u obliku tradicionalnog beduinskog šatora.

3. Al-Janoub Stadium

Stadion Al-Janoub se nalazi u gradu Al Wakrah i bit će jedan od novih stadiona koji će biti izgrađen za Svjetsko prvenstvo 2022. Stadion će moći primiti preko 40.000 gledatelja i bit će uređen u modernom stilu, inspiriranom tradicionalnim qatarinskim barkom.

4. Education City Stadium

Stadion Education City smješten je u Education Cityju, koji je dio grada Al Rayyana. Stadion će imati kapacitet od preko 45.000 gledatelja i bit će jedan od stadiona koji će biti korišteni tijekom Svjetskog prvenstva 2022.

5. Al Rayyan Stadium

Stadion Al Rayyan bit će također jedan od stadiona koji će biti izgrađeni za Svjetsko prvenstvo 2022. Stadion se nalazi u gradu Al Rayyan i ima kapacitet od preko 40.000 gledatelja.

6. Khalifa International Stadium

Khalifa International Stadium je jedan od postojećih stadiona koji će biti korišteni tijekom Svjetskog prvenstva 2022. Stadion se nalazi u glavnom gradu Dohi i ima kapacitet od preko 40.000 gledatelja.

7. Ras Abu Aboud Stadium

Stadion Ras Abu Aboud je još jedan od novih stadiona koji će biti izgrađeni za Svjetsko prvenstvo 2022. Stadion će biti smješten uz obalu Dohanskog zaljeva i bit će jedinstven po tome što će biti izgrađen od privremenih, prefabriciranih modula, koji će se moći reciklirati nakon završetka prvenstva.

Pravila i format takmičenja

Kvalifikacije

Kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo 2022. su podijeljene u šest kontinentalnih zona: Afrika, Azija, Sjeverna i Srednja Amerika, Južna Amerika, Oceanija i Europa. Svaka zona ima svoj vlastiti sistem kvalifikacija, koji uključuje različite runde, grupne faze i doigravanja.

Faza grupa

Nakon kvalifikacija, 32 reprezentacije će biti podijeljene u 8 grupa sa po 4 ekipe u svakoj. Sve reprezentacije iz svake grupe će se međusobno susresti, i nakon 3 odigrane utakmice, najbolje dvije ekipe će se plasirati u narednu fazu takmičenja.

You might be interested:  Krunica Kako Se Moli

Knockout faza

Nakon faze grupa slijedi knockout faza, koja se sastoji od osmine finala, četvrtfinala, polufinala, utakmice za treće mjesto i finala. Pobjednici osmine finala će se nastaviti takmičiti sve do finala, dok gubitnici budu eliminirani iz takmičenja.

Penali

Ako rezultat utakmice ostane neriješen nakon 90 minuta, slijedi produžetak koji se igra u dvije polovine po 15 minuta svaka. Ako ni tada nema pobjednika, odluka pada na penale. Svaka ekipa izvodi po pet penala, a ako i nakon pet penala rezultat ostane neriješen, igrači izvode penale jedan na jedan sve dok ne bude pobjednik.

Važna pravila

 • Igra se po pravilima FIFA-e
 • Maksimalno dozvoljeno trajanje igre je 120 minuta
 • Sve utakmice moraju imati pobjednika, osim finala za treće mjesto.

Kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo

Pregled kvalifikacija

Kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo 2022 su turnir u kojem sudjeluju različite nacionalne nogometne reprezentacije širom svijeta. Kvalifikacije traju nekoliko mjeseci i održavaju se u različitim regijama svijeta.

Broj timova u kvalifikacijama

U kvalifikacijama za Svjetsko Prvenstvo 2022 sudjeluje ukupno 210 nogometnih selekcija. Ove selekcije su podijeljene u šest kontinentalnih konfederacija: AFC (Azija), CAF (Afrika), CONCACAF (Sjeverna i Srednja Amerika), CONMEBOL (Južna Amerika), OFC (Oceania), UEFA (Europa).

Format kvalifikacija

Format kvalifikacija se razlikuje za svaku kontinentalnu konfederaciju. Većina konfederacija ima različite runde kvalifikacija u kojima se timovi natječu za mjesto na Svjetskom Prvenstvu. U svakoj rundi različiti timovi igraju jedni protiv drugih u serijama utakmica.

Prijenos utakmica

Utakmice kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo 2022 mogu se gledati na televiziji ili putem internetskog prijenosa. Lokalni sportski kanali obično imaju prava za prijenos ovih utakmica, dok se na internetu mogu pronaći besplatni prijenosi na različitim sportskim platformama.

Kvalifikacije u UEFA

Za europske kvalifikacije, timovi su podijeljeni u deset grupa. Svaka grupa sastoji se od nekoliko timova koji se natječu u utakmicama “svi protiv svih”. Nakon odigranih utakmica, prvoplasirane ekipe iz svake grupe automatski se kvalificiraju za Svjetsko Prvenstvo. Osim toga, drugoplasirane ekipe s najboljim rezultatima također imaju priliku za kvalifikaciju putem dodatnih utakmica playoffa.

Kvalifikacije u ostalim konfederacijama

U AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL i OFC konfederacijama, kvalifikacije se provode putem sličnih formata izlučivanja različitih timova. Svaka konfederacija ima vlastiti raspored utakmica i sustav natjecanja za svaku rundu kvalifikacija.

Kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo 2022 – Konfederacije
Konfederacija Broj timova Raspon datuma
AFC 46 06/06/2019 – 10/06/2021
CAF 54 04/09/2019 – 16/11/2021
CONCACAF 35 24/03/2021 – 29/03/2022
CONMEBOL 10 08/10/2020 – 29/03/2022
OFC 11 21/03/2022 – 29/03/2022
UEFA 55 24/03/2021 – 16/11/2021

Favoriti i timovi za praćenje

Hrvatska

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je izvanredan uspjeh na prošlom Svjetskom Prvenstvu 2018. godine, kada su zauzeli drugo mjesto. Sada su jedan od favorita za osvajanje naslova na Svjetskom Prvenstvu 2022. godine. S igračima poput Luke Modrića, Ivana Rakitića i Marija Mandžukića, Hrvatska ima izuzetno jak tim koji će biti teško za svakog protivnika.

Brazil

Brazil

Brazil je uvijek jedan od glavnih favorita na Svjetskom Prvenstvu. U svojoj bogatoj povijesti imaju pet osvojenih naslova, najviše od svih zemalja. Sa zvijezdama poput Neymara i Philippea Coutinha, Brazil će biti opasan protivnik za svakog suparnika.

Francuska

Francuska je aktualni svjetski prvak, osvojivši naslov na Svjetskom Prvenstvu 2018. godine. S mladim talentima poput Kyliana Mbappéa i inače jakim timom, Francuska ima dobre izglede da ponovi svoj uspjeh i osvoji titulu i na Svjetskom Prvenstvu 2022. godine.

Njemačka

Njemačka je bila vrlo uspješna na prošlim Svjetskim Prvenstvima, osvojivši četiri naslova. Prepoznatljivi su po svojoj čvrstoj i organiziranoj igri. Tim je uvijek jak, a s igračima poput Manuela Neuera, Tonija Kroosa i Leroya Sanea, Njemačka će opet biti jedan od favorita za naslov.

You might be interested:  Kako Se Pravi Jabučni Ocat Youtube

Argentina

Argentina s Lionelom Messijem na čelu uvijek će biti jedan od favorita za osvajanje svjetskog naslova. Iako su imali neuspjeh na prošlom Svjetskom Prvenstvu, gdje su bili poraženi u finalu, Argentina ima jak tim i ogromnu želju za osvajanjem naslova.

Ostali timovi za praćenje
Brazil Njemačka Argentina
Engleska Francuska Italija
Portugal Belgija Španjolska

Prethodna Svjetska Prvenstva

Urugvaj 1930.

Prvo Svjetsko Prvenstvo u nogometu održano je u Urugvaju 1930. godine. Učestvovalo je 13 selekcija, a domaćin je na kraju uspio osvojiti trofej.

Italija 1934.

Slijedeće svjetsko prvenstvo održano je u Italiji 1934. godine. Turnir je bio obilježen političkim tenzijama, a Italija je na kraju osvojila drugu uzastopnu titulu svjetskog prvaka.

Francuska 1998.

Svjetsko prvenstvo 1998. održano je u Francuskoj. Bilo je to posebno prvenstvo za Hrvatsku, koja se plasirala u polufinale. Na kraju je Francuska osvojila titulu svjetskog prvaka.

Brazili 2014.

Svjetsko prvenstvo 2014. održano je u Brazilu. Turnir je bio spektakularan, a Njemačka je osvojila svoj četvrti naslov svjetskog prvaka.

Osvojeni naslovi svjetskog prvaka
Država Broj naslova
Brazil 5
Italija 4
Njemačka 4
Argentina 2
Urugvaj 2

Očekivanja i prognoze

Ispunjavanje očekivanja navijača

Navijači diljem svijeta s nestrpljenjem očekuju Svjetsko Prvenstvo 2022. U sjajnim stadionima u Kataru bit će organizirane utakmice najboljih nogometnih selekcija. Očekuje se da će stadioni biti dobro opremljeni i da će pružiti ugodno iskustvo svim gledateljima. S obzirom na inovacije i tehnološki napredak, očekuje se da će FIFA ispunjavati visoka očekivanja navijača.

Favoriti turnira

Među favoritima ovogodišnjeg Svjetskog Prvenstva su Brazil, Njemačka, Francuska, Španjolska i Argentina. Ove reprezentacije su već pokazale visok nivo igre i izražen timski duh. Ipak, nogomet je nepredvidiv sport i ne može se sa sigurnošću prorokovati pobjednika. Mnoge reprezentacije iznenađuju svojom igrom i postižu dobre rezultate.

Izazivači iznenađenja

U svakom Svjetskom Prvenstvu postoje reprezentacije koje iznenade i nadiđu očekivanja. Takve reprezentacije često dolaze iz manje popularnih nogometnih zemalja. Primjerice, Island je iznenadio svijet na Svjetskom Prvenstvu 2016. godine u Francuskoj. Njihov uspjeh je nadmašio sva očekivanja. Navijači s nestrpljenjem očekuju nove izazivače i nova iznenađenja na Svjetskom Prvenstvu 2022.

Predviđanje najboljeg strijelca

Dok se bliži datum početka Svjetskog Prvenstva, navijači i stručnjaci su uzbuđeni da predvide tko će biti najbolji strijelac turnira. Mnogi smatraju da će Lionel Messi, Neymar, Cristiano Ronaldo i Kylian Mbappé biti među vodećim strijelcima. Međutim, ni ovaj put ne možemo biti sigurni jer uvijek postoje igrači koji iznenade svojim golovima i ostave pečat na turniru.

Napetost i uzbuđenje

Svjetsko Prvenstvo uvijek donosi veliku napetost i uzbuđenje. Utakmice su često izuzetno napete i neizvjesne. Navijači će biti u središtu zbivanja i proživljavat će sve trenutke zajedno sa svojim omiljenim reprezentacijama. Svjetsko Prvenstvo 2022. donijet će mnoštvo emocija, a navijači će se nadati da će njihova reprezentacija ostvariti sjajne rezultate i donijeti im sreću.

FAQ:

Kada počinje Svjetsko Prvenstvo 2022?

Svjetsko Prvenstvo 2022. počinje 21. studenog 2022. godine. Natjecanje će se održavati u Kataru.

Gdje će se održavati Svjetsko Prvenstvo 2022?

Svjetsko Prvenstvo 2022. održavat će se u Kataru.

Tko će biti domaćin Svjetskog Prvenstva 2022?

Katar će biti domaćin Svjetskog Prvenstva 2022.

Koje zemlje sudjeluju na Svjetskom Prvenstvu 2022?

Na Svjetskom Prvenstvu 2022. sudjelovat će 32 zemlje iz cijelog svijeta koje su se kvalificirale za natjecanje.