Kada prestati mazati tetovažu: saveti za negu tetovaže

Kada Prestati Mazati Tetovazu

Kada Prestati Mazati Tetovazu

Jednom kada ste se odlučili za tetovažu, važno je da znate kako pravilno negovati vašu tetovažu kako biste produžili njen životni vek i održavali je izgledom svežom i vibrantnom. Jedan od ključnih koraka u njezi tetovaže je pravilno nanošenje balzama ili kreme za tetovaže. Međutim, važno je znati kada prestati mazati tetovažu i preći na drugu fazu nege.

Prvo, važno je znati da je svaka tetovaža jedinstvena i može zahtevati različito vreme za zaceljenje. Uobičajeno je da se tetovaža zaceli za otprilike 2 do 4 nedelje. U ovom periodu, važno je da redovno perete tetovažu blagim sapunom i vodom, a zatim je pažljivo tapkate suvim peškirom. Nakon pranja, možete naneti balzam ili kremu za tetovaže.

Drugo, kada primetite da je vaša tetovaža potpuno zaceljena i koža izgleda zdravo i neiziritirano, možete preći na sledeću fazu nege. Obično je to nakon oko 4 nedelje. U ovoj fazi možete smanjiti broj nanošenja balzama ili kreme na tetovažu, na primer, umesto dva puta dnevno, možete nanositi samo jednom ili svaki drugi dan. Ovo će pomoći vašoj koži da sama reguliše vlagu i produžiti vek trajanja vaše tetovaže.

Konačno, kada prestati mazati tetovažu zavisi od vaše kože i njenog stanja. Ukoliko primetite da se koža isušuje ili da tetovaža izgleda beživotno, možete ponovo početi redovno nanositi balzam ili kremu za tetovaže. Važno je slušati svoje telo i praviti male promene u nezi tetovaže kako biste održali njen izgled i unapredili njen kvalitet.

U zaključku, pravilna nega tetovaže važna je za očuvanje njenog izgleda i trajnosti. Važno je znati kada prestati mazati tetovažu i preći na drugu fazu nege. Kao i kod bilo koje druge nege kože, važno je pratiti reakciju vaše kože i prilagođavati rutinu nege prema potrebama i stanju tetovaže.

Vrijeme zacjeljivanja tetovaže

Vrijeme zacjeljivanja tetovaže je važno za osiguravanje pravilne njege kako bi se izbjegli mogući komplikacije i osiguralo da tetovaža izgleda najbolje moguće. Vrijeme zacjeljivanja može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući veličinu tetovaže, mjesto na tijelu i kako dobro slijedite upute za njegu.

Faze zacjeljivanja

Vrijeme zacjeljivanja tetovaže može biti podijeljeno u nekoliko faza:

 1. Prva faza (0-7 dana): Tijekom prvih nekoliko dana, tetovaža će izgledati crveno i natečeno. Može se stvoriti krasta ili skorica koja će se vremenom početi ljuštiti. Važno je da tijekom ove faze izbjegavate diranje ili grebanje tetovaže kako biste spriječili infekciju.
 2. Druga faza (1-2 tjedna): Tijekom ove faze mogu se početi pojavljivati male ljuskice na površini tetovaže, a boja tetovaže može izgledati mutno. Možda ćete primijetiti i svrbež, ali je važno da ne grebete tetovažu kako biste spriječili oštećenje kože. Tijekom ove faze važno je i nastaviti s primjenom propisane kreme ili masti za njegu tetovaže.
 3. Treća faza (2-4 tjedna): U ovoj fazi tetovaža će se nastaviti ljuštiti i svrbiti, ali boja i kvaliteta tetovaže će se poboljšavati. Važno je i dalje izbjegavati izlaganje tetovaže suncu ili vodi koja može izazvati infekciju.
 4. Završna faza (4-6 tjedana): U ovoj fazi tetovaža će se potpuno zacijeliti i boja će postati stabilna. Važno je nastaviti s pravilnom njegom tetovaže, uključujući izbjegavanje direktnog sunčevog svjetla i redovito nanošenje hidratantne kreme kako bi se tetovaža održala lijepom i sjajnom.

Individualne razlike

Individualne razlike

Valja napomenuti da vrijeme zacjeljivanja tetovaže može varirati ovisno o pojedincu. Neki ljudi imaju brže zacjeljivanje od drugih, dok drugi mogu imati komplikacije koje mogu produžiti vrijeme zacjeljivanja. Važno je obratiti pažnju na svoju tetovažu tijekom cijelog procesa zacjeljivanja i konzultirati se s profesionalcem ako primijetite bilo kakve abnormalnosti ili komplikacije.

You might be interested:  Kako Uključiti 5G Na Mobitelu
Prirodna nega tetovaže Nega tetovaže sa kremama
 • Izbjegavajte izlaganje suncu i solariju dok se tetovaža zacjeljuje.
 • Koristite blage sapune i vodu za čišćenje tetovaže.
 • Nemojte trljati ili iritirati tetovažu.
 • Koristite preporučene kreme ili masti koje je dao tatu majstor.
 • Nanesite kremu u tankom sloju nekoliko puta dnevno.
 • Nemojte koristiti previše kreme, jer to može začepiti pore i usporiti zacjeljivanje.

Koliko često mazati tetovažu

Kada je reč o nezi tetovaže, pravilna hidratacija je ključna. Jedan od važnih koraka u nezi tetovaže je redovno mazanje odgovarajućim kremama ili losionima. Koliko često treba mazati tetovažu zavisi od faze zarastanja i individualnih potreba kože.

Faza zarastanja

U prvim danima nakon tetoviranja, tetovaža je otvorena rana i neophodno je redovno mazati je kako bi se sprečila infekcija i pospešio proces zarastanja. U ovoj fazi se obično preporučuje mazanje tetovaže nekoliko puta dnevno.

Nakon zarastanja

Nakon što je tetovaža zarasla i formirala zaštitni sloj kože preko sebe, često mazanje može biti manje neophodno. U ovoj fazi se obično preporučuje smanjenje učestalosti mazanja na 1 do 2 puta dnevno, u zavisnosti od individualnih potreba kože. Važno je napomenuti da se tetovaža ne sme preterano sušiti, pa je hidratacija i dalje bitna.

Individualne potrebe kože

Svaka koža je drugačija i može imati različite potrebe u pogledu hidratacije. Nekima će biti potrebno više mazanja, dok drugima može biti dovoljno mazanje jednom dnevno. Važno je obratiti pažnju na stanje kože i reagovati prema potrebama tetovaže. Ako je koža suva, peruta se ili svrbi, može biti potrebno češće mazanje tetovaže.

Zaključak

Redovno mazanje tetovaže je bitno da bi se održala njena boja i izgled, sprečila suvoća i perutanje kože i održala tetovaža u dobrom stanju. U fazi zarastanja se preporučuje često mazanje, dok nakon zarastanja može biti dovoljno mazanje 1 do 2 puta dnevno. Individualne potrebe kože takođe treba uzeti u obzir prilikom određivanja učestalosti mazanja tetovaže.

Kako odabrati pravi krem za negu tetovaže

Nakon što ste dobili tetovažu, vrlo je važno održavati je čistom i hidriranom kako bi se izbegao gubitak boje i održala lepota dizajna. Kako biste to postigli, potrebno je koristiti odgovarajuću kremu za negu tetovaže.

1. Sastojci

Prilikom odabira kreme za negu tetovaže, proverite sastojke proizvoda. Trebali biste izbegavati kreme koje sadrže alkohol, parfeme i druge snažne hemikalije koje mogu iritirati kožu. Umesto toga, izaberite kreme koje sadrže prirodne sastojke poput aloe vere, kakao butera ili vitamina E. Ovi sastojci će pomoći u hidrataciji kože i promovisati zaceljivanje tetovaže.

2. Miris

Miris kreme za negu tetovaže takođe može biti važan faktor. Ako imate osetljivu kožu ili ste skloni alergijama, izbegavajte kreme sa jako mirisom. Mirisne supstance mogu iziritirati kožu i izazvati nelagodnost. Radije birajte kreme koje nemaju ili imaju blag miris.

3. Tekstura

Tekstura kreme za negu tetovaže takođe je važna. Trebalo bi da izaberete kremu koja se lako nanosi i brzo upija u kožu. Gusta ili lepljiva krema može otežati nanošenje i može prouzrokovati nepravilno zaceljivanje tetovaže. Proverite da li je krema lagana i ne ostavlja masne tragove na koži.

4. Cene i recenzije

Pri odabiru kreme za negu tetovaže, takođe je korisno proveriti cene i čitati recenzije proizvoda. Pored cene, proverite i povratne informacije drugih korisnika o kremi koju planirate da kupite. Ovo će vam pomoći da steknete bolji uvid u kvalitet proizvoda i efikasnost u održavanju tetovaže.

Kada pronađete kremu koja zadovoljava sve ove kriterijume, moći ćete da negujete svoju tetovažu na pravi način i održite je svežom i lepom tokom godina.

Upotreba sapuna pri pranju tetovaže

Jedan od najvažnijih koraka u nezi tetovaže je pravilno pranje. Sapun je sastavni deo tog procesa i igra ključnu ulogu u održavanju tetovaže čistom i zdravom.

Koristite blagi, netoksični sapun

Prilikom pranja tetovaže, važno je koristiti sapun koji je blag i netoksičan. Izbegavajte sapune koji sadrže agresivne hemijske sastojke ili mirise, jer oni mogu nadražiti kožu i izazvati alergijske reakcije. Umesto toga, potražite sapun koji je posebno formulisan za negu tetovaža.

Pazite da sapun ne bude previše jak

Uvek koristite sapun u umerenim količinama prilikom pranja tetovaže. Previše sapuna može isušiti kožu i oštetiti tetovažu. Nanesite sapun na vlažnu kožu i nežno ga umasirajte koristeći kružne pokrete. Isperite dobro sapun sa kože kako ne bi ostao zaostatak koji bi mogao iritirati tetovažu.

You might be interested:  Kako Potaknuti Rast Djeteta

Ako je moguće, koristite antibakterijski sapun

Kako bi se smanjio rizik od infekcije tetovaže, možete koristiti antibakterijski sapun. Ovaj sapun će pomoći da se ubiju bakterije koje se mogu nalaziti na koži i smanjiti mogućnost pojave infekcije. Obratite pažnju na sastojke sapuna i potražite onaj koji sadrži antibakterijske agense kao što su triklozan ili triklokarban.

Izbegavajte sapun sa grubim česticama

Sapuni sa grubim česticama kao što su piling sapuni, mogu oštetiti tetovažu i izazvati neprijatnost ili iritaciju kože. Preporučuje se da izbegavate upotrebu ovakvih sapuna prilikom pranja tetovaže. Umesto toga, koristite sapun koji je glatke teksture i neće izazvati iritaciju kože.

Pravilna upotreba sapuna prilikom pranja tetovaže je ključna za očuvanje tetovaže i sprečavanje mogućih negativnih reakcija. Pažljivo birajte sapun i pratite uputstva za negu koje ste dobili od svog tatu majstora ili dermatologa.

Koliko dugo oblačiti zaštitnu foliju

Jedan od najvažnijih koraka u nezi tetovaže je pravilno nošenje zaštitne folije nakon što je tetovaža završena. Zaštitna folija je važna jer pomaže u zaštiti tetovaže od spoljašnjih faktora kao što su bakterije, prljavština i trenje sa odećom.

Opšte preporuke su da treba nositi zaštitnu foliju najmanje 2 do 4 sata nakon što je tetovaža završena. Nakon tog perioda, tetovažu treba otkriti i početi s njenom redovnom negom.

Ipak, svaki tatto majstor može imati sopstvene preferencije i preporuke, pa je najbolje da se konsultujete sa svojim majstorom o vremenskom periodu koji je najbolji za vašu tetovažu.

Takođe je važno napomenuti da je svaka tetovaža individualna i da može biti različita. Neke tetovaže će zahtevati da se zaštitna folija nosi malo duže, dok neke neće zahtevati nošenje folije uopšte. Različite veličine, boje i složenost tetovaže mogu uticati na vreme nošenja folije i potrebne mere opreza.

Vaš tattoo majstor će vam pružiti i posebne upute za negu tetovaže i kada treba ukloniti foliju, kao i šta da radite nakon toga. Pravilno pridržavanje tih uputa će pomoći u postizanju bržeg i boljeg zarastanja tetovaže.

Zaštitnu foliju treba ukloniti pažljivo i nežno. Prvo operite ruke sapunom i vodom, a zatim pažljivo uklonite foliju. Nemojte koristiti nikakve oštre predmete poput noževa ili makaza da biste skinuli foliju, kako ne biste oštetili tetovažu.

Nakon što uklonite zaštitnu foliju, pažljivo operite tetovažu blagim antibakterijskim sapunom i vodom. Zatim nježno osušite tetovažu tapkajućim pokretima, ne trljanjem. Nakon toga, nanesite tanak sloj neiritacijske kreme za negu tetovaže.

Pravilno održavanje tetovaže nakon uklanjanja zaštitne folije je ključno za dugotrajnost i izgled tetovaže. Redovno hidrirajte tetovažu koristeći kremu ili losion za negu tetovaže kako biste je održali vlažnom i zdravom.

Kako sprečiti infekciju tetovaže

Ako želite osigurati zdravlje i sigurnost svoje tetovaže, važno je poduzeti odgovarajuće korake kako biste sprečili infekciju. Evo nekoliko savjeta o tome kako održavati higijenu tetovaže i sprečiti infekciju:

1. Slijedite upute tattoo majstora

Važno je pažljivo slijediti upute koje vam je dao tattoo majstor tijekom procesa tetoviranja. To može uključivati ​​savjete o njezi, kao i upute o tome kada i kako nanijeti odgovarajuće proizvode.

2. Perite tetovažu blagim sapunom

Za održavanje higijene tetovaže perite je svakodnevno blagim sapunom i toplom vodom. Pazite da nježno operete područje tetovaže i temeljito isperete sapun kako biste uklonili sve ostatke.

3. Nemojte trljati ili grebati tetovažu

Izbjegavajte trljanje ili grebanje tetovaže kako ne biste oštetili kožu ili otvorili rane koje mogu postati ulazna vrata za infekciju. Umjesto toga, nanesite tanki sloj prikladnog losiona ili masti kako biste umirili kožu.

4. Ne izlažite tetovažu višem riziku od infekcije

Izbjegavajte izlaganje tetovaže uvjetima koji mogu povećati rizik od infekcije, poput kupanja u javnim bazenima ili jacuzzijima, sunčanja ili odlaska u solarij. Ove aktivnosti mogu izložiti tetovažu potencijalnim bakterijama i infekcijama.

5. Ne dirajte tetovažu prljavim rukama

5. Ne dirajte tetovažu prljavim rukama

Prije svake njege tetovaže, uvijek operite ruke sapunom i toplom vodom kako biste uklonili bilo koje bakterije ili prljavštinu. Izbjegavajte dodirivanje tetovaže prljavim rukama kako biste smanjili rizik od infekcije.

6. Koristite odgovarajuće proizvode za njegu

Odaberite proizvode za njegu tetovaže koji su namijenjeni tom svrsi. Ovi proizvodi su obično bez mirisa i hipoalergeni, što ih čini sigurnima za upotrebu na svježe tetoviranom području. Nanesite tanak sloj proizvoda kako biste održali vlažnost i zaštitili tetovažu.

Poštivanje ovih savjeta o sprječavanju infekcije tetovaže pomoći će vam da očuvate izgled i zdravlje svoje tetovaže, te da spriječite neželjene probleme.

Potencijalni rizici upotrebe neodgovarajućih proizvoda

Upotreba neodgovarajućih proizvoda za negu tetovaže može dovesti do raznih rizika i problema. Ovi rizici uključuju:

 • Nepoželjne reakcije na koži: Alergijske reakcije na sastojke neodgovarajućih proizvoda, poput losiona za telo, mogu izazvati svrab, crvenilo i osip na koži oko tetovaže.
 • Infekcija: Korišćenje proizvoda koji nisu sterilni ili nisu namenjeni upotrebi nakon tetoviranja može povećati rizik od infekcija. Ove infekcije mogu biti izazvane bakterijama, virusima ili gljivicama.
 • Promena izgleda tetovaže: Neodgovarajući proizvodi mogu izazvati promene u pigmentaciji ili izbledele boje tetovaže, što narušava njen izgled i estetiku.
 • Loše isceljivanje: Nepravilna nega tetovaže može dovesti do lošeg isceljivanja rane, što može rezultirati gubitkom boje ili izazvati ožiljke.
You might be interested:  Kako Se Dobije Meningitis

Da biste izbegli ove rizike, važno je koristiti samo proizvode koji su namenjeni specifično za negu tetovaže. Ovi proizvodi su dizajnirani da imaju nežnu formulu koja ne iritira kožu i pomaže u brzom zarastanju tetovaže. Takođe je važno voditi brigu o higijeni prilikom nanošenja proizvoda, koristiti čiste i dezinfikovane ruke ili aplikatore kako bi se izbeglo unošenje bakterija.

Uvek se obratite profesionalnom tetoviraru ili dermatologu ako primetite bilo kakve promene, alergijske reakcije ili druge probleme sa negom tetovaže. Oni će vam pružiti odgovarajuće savete i preporuke za negu i rešavanje problema.

Rehidracija kože posle zaceljivanja tetovaže

Nakon završetka procesa zaceljivanja tetovaže, važno je održavati adekvatnu hidrataciju kože kako bi tetovaža izgledala sveže i jasno.

Postupci rehidracije kože nakon zaceljivanja tetovaže uključuju:

 • Korišćenje hidratantnih krema: Redovito nanosite hidratantne kreme na tetovažu kako biste održali vlažnost kože. Odaberite kremu koja je bez mirisa i parabena kako biste izbegli iritaciju kože.
 • Piti dovoljno vode: Pijte dovoljno vode kako biste hidrirali kožu iznutra. Dobro hidrirana koža izgleda zdravije i tetovaža će ostati svetla i blistava.
 • Izbegavanje izlaganja suncu: Sunčevi zraci mogu izbledeti tetovažu i oštetiti kožu. Kada izlazite na sunce, koristite zaštitnu kremu sa visokim faktorom zaštite od sunca, nosite šešir i čuvajte tetovažu od izlaganja direktnom suncu.
 • Izbegavanje bazena i jacuzzija: Hemikalije u bazenima i jacuzzijima mogu oštetiti kožu i uticati na boju tetovaže. Izborite se da izbegnete ove aktivnosti neko vreme nakon završetka procesa zaceljivanja.
 • Minimalno pranje: Nakon završetka procesa zaceljivanja, smanjite redovno pranje tetovaže. Pranje može ukloniti prirodna ulja iz kože i učiniti je suvom, što dovodi do izgleda izbledele tetovaže.

Redovno održavanje hidratacije pomoći će vam da vaša tetovaža ostane lepa i zdrava tokom godina. Pratite ove preporuke i obratite se svom tatu majstoru ili dermatologu ako primetite neobične promene na koži ili boji tetovaže.

FAQ:

Koliko dugo trebam mazati tetovažu?

Općenito, tetovažu trebate mazati oko 2 do 4 tjedna, ovisno o brzini zacjeljivanja kože i vrsti tetovaže koju imate.

Koju vrstu kreme trebam koristiti za njegu tetovaže?

Najbolje je koristiti kremu specijalno formuliranu za njegu tetovaže. Takva krema trebala bi biti bez alkohola i teških parfema, kako bi se izbjegla nadraženost kože.

Mogu li prestati mazati tetovažu ako je crvena i svrbi?

Ako primijetite da je vaša tetovaža crvena i svrbi, to može biti znak reakcije ili infekcije. U tom slučaju, nemojte prestati s mazanjem tetovaže, već se posavjetujte s dermatologom ili tattoo majstorom.

Koliko često trebam mazati tetovažu tijekom dana?

Općenito, tetovažu trebate mazati 3 do 5 puta dnevno prvih nekoliko dana, a zatim smanjite broj puta na 2 do 3 puta dnevno dok se koža potpuno ne zacijeli.

Koliko dugo trebam izbjegavati sunčanje nakon dobivanja tetovaže?

Trebali biste izbjegavati sunčanje najmanje 2 do 3 tjedna nakon dobivanja tetovaže. Sunčanje može oštetiti tetovažu i usporiti zacjeljivanje kože.

Kako pravilno negovati novu tetovažu?

Pravilna nega nove tetovaže je izuzetno važna kako bi se sprečile infekcije i održala boja tetovaže. Nakon što vam tetoviraža bude završena, tetovaža će biti prekrivena posebnim oblogama i nanesenim balzamom. Taj omotač se obično ostavlja na tetovaži 2-3 sata. Nakon toga, trebali biste pažljivo skinuti omotač, oprati tetovažu toplom vodom i blagim sapunom i delikatno je tapkati suvom čistom krpom. Zatim nanesite tanak sloj antibakterijske kreme ili losiona za hidrataciju. Tetovažu treba mazati kremom 2-3 puta dnevno tokom prvih nekoliko dana, a zatim prelaziti na hidrantnu kremu koju treba nanositi dok se koža potpuno ne oporavi.

Koliko dugo treba mazati tetovažu?

Tetovažu je potrebno mazati tokom određenog vremenskog perioda kako bi se koža pravilno oporavila. Općenito, treba mazati tetovažu 2-3 puta dnevno tokom prvih nekoliko dana. Nakon toga, trebali biste prelaziti na hidratantnu kremu koju treba nanositi sve dok se koža potpuno ne oporavi. Oporavak kože može trajati od 2 do 4 nedelje, u zavisnosti od veličine i složenosti tetovaže. Važno je pratiti uputstva tatoo majstora i negovati tetovažu sve dok se koža ne vrati u normalno stanje.