Kada se javljaju prvi simptomi trudnoće - Važno znati

Kada Se Javljaju Prvi Simptomi Trudnoće

Kada Se Javljaju Prvi Simptomi Trudnoće

Kada žena ostane trudna, prvi simptomi se obično pojavljuju u prvim nedeljama nakon začeća. Ovi simptomi mogu varirati od žene do žene, ali je važno znati na šta treba obratiti pažnju kako biste prepoznali da ste trudni.

Jedan od prvih simptoma trudnoće je često kašnjenje menstruacije. Ako imate redovne cikluse i odjednom vam kasni menstruacija, to može biti znak da ste začeli. Međutim, nije nužno da je kašnjenje menstruacije siguran znak trudnoće, jer postoje i drugi faktori koji mogu uticati na redovnost ciklusa.

Pored kašnjenja menstruacije, drugi simptomi trudnoće mogu uključivati ​​mučninu, povraćanje, povećanu osetljivost na mirise i osip. Ovi simptomi su posledica hormonalnih promena u telu žene.

U nekim slučajevima, žene takođe mogu primetiti promene u grudima, kao što su povećanje i osetljivost dojki. Takođe mogu primetiti umor, česte promene raspoloženja i povećanu potrebu za mokrenjem.

Međutim, treba napomenuti da se simptomi trudnoće mogu razlikovati od žene do žene, pa je važno konsultovati se sa lekarom kako biste bili sigurni da ste zaista trudni. Lekar vam može preporučiti test na trudnoću ili druge pretrage kako bi se potvrdila vaša trudnoća.

Saznajte više: Simptomi trudnoće – šta očekivati tokom prvog trimestra.

Promjene u menstruaciji

Promjene u menstruaciji su jedan od prvih znakova trudnoće. Ove promjene mogu biti različite i variraju od žene do žene. Evo nekih zajedničkih promjena u menstruaciji koje se mogu javiti kod trudnoće:

Kasna menstruacija

 • Možda ćete primijetiti da vam menstruacija kasni, što je često prvi znak trudnoće. Ako vam menstruacija kasni više od nekoliko dana ili ako primijetite druge simptome trudnoće, možda je vrijeme da napravite test trudnoće.

Promjene u krvarenju

 • Budući da se u tijelu događaju hormonske promjene tijekom trudnoće, moguće je da primijetite promjene u vašem krvarenju tijekom menstruacije. To može uključivati blago krvarenje, kraću ili dužu trajanje menstruacije ili promjene u intenzitetu krvarenja.

Promjene u simptomima

 • Uz promjene u samoj menstruaciji, možda ćete primijetiti promjene u simptomima koje obično imate tijekom menstruacije. Na primjer, možda ćete osjećati manje grčeve ili žudnju za određenom hranom.

Ako primijetite bilo kakve promjene u vašoj menstruaciji i sumnjate na trudnoću, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom kako biste bili sigurni. Liječnik će moći provesti test trudnoće i pružiti vam potrebne informacije i savjete.

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje su vrlo česti simptomi u ranoj trudnoći. Oni se obično javljaju između četvrte i šeste nedelje trudnoće i mogu trajati sve do kraja prvog tromjesečja.

You might be interested:  Kako Izbijeliti Bijeli Ves

Mučnina se najčešće javlja ujutro, ali može se pojaviti i tokom dana. To je osjećaj nelagode u stomaku, praćen osećajem boli ili nelagode u grlu. Mučnina može biti blaga do umerena, ali u nekim slučajevima može biti vrlo jaka i izazvati povraćanje.

Povraćanje je refleksno izbacivanje hrane ili tečnosti iz želuca. Kod trudnica se javlja kao odgovor na mučninu i može biti sporadično ili često, u zavisnosti od individualnih faktora.

Uzroci mučnine i povraćanja u trudnoći nisu potpuno razjašnjeni, ali se veruje da su povezani sa hormonalnim promenama u telu trudnice. Povišene nivoe hormona HCG (humanog korionskog gonadotropina) i estrogena u trudnoći smatra se da mogu uticati na rad gastrointestinalnog trakta i izazvati mučninu i povraćanje.

Simptomi mučnine i povraćanja u trudnoći mogu se ublažiti promjenom životnih stilova, kao što su česti i manji obroci, izbegavanje masne i začinjene hrane, konzumiranje blage hrane, izbegavanje iritansa (kao što su jaki mirisi), i redovno vežbanje. U određenim slučajevima, lekar može preporučiti i upotrebu lekova protiv mučnine i povraćanja.

Ukoliko mučnina i povraćanje postanu veoma jaki i dovode do dehidracije, potrebno je potražiti medicinsku pomoć. Lekar može preporučiti intravensku tečnost kako bi se nadoknadila tečnost i elektroliti izgubljeni usled povraćanja.

Povećan umor

Povećan umor je jedan od prvih simptoma trudnoće koji se može javiti već u ranoj fazi. Ovaj simptom je posljedica hormonalnih promjena koje se događaju u tijelu trudnice.

Kada žena zatrudni, njen organizam proizvodi veću količinu hormona, uključujući progesteron. Ovaj hormon ima sedativni učinak i može uzrokovati umor i pospanost.

Pored toga, rano razdoblje trudnoće često karakterizira i nagli porast količine krvi u tijelu. Taj porast zahtijeva dodatnu energiju i može dovesti do osjećaja umora.

Trudnice također mogu doživjeti povećanu emocionalnu i fizičku iscrpljenost. Promjene koje se događaju u tijelu trudnice, kao i brzi rast fetusa, mogu zahtijevati više energije i uzrokovati umor.

Važno je da trudnice odmaraju dovoljno i pridržavaju se zdrave prehrane kako bi se nosile s povećanim umorom. Također je preporučljivo konzultirati se s liječnikom kako bi se isključili drugi uzroci umora.

Osjetljive grudi

Jedan od prvih simptoma trudnoće može biti osjetljivost grudi. U većini slučajeva, osjetljivost grudi javlja se od 1-2 tjedna nakon začeća.

Ova osjetljivost obično je uzrokovana hormonalnim promjenama koje se događaju tijekom trudnoće. Hormoni poput estrogena i progesterona pomažu u pripremi organizma za trudnoću i dojenje, a jedan od simptoma tih promjena može biti osjetljivost grudi.

Osjetljive grudi mogu biti bolne na dodir, a može se osjetiti i blago oticanje. Bradavice također mogu postati osjetljive ili promijeniti boju. Ovi simptomi mogu se pojaviti jednostrano ili obostrano.

Osjetljivost grudi često se javlja u ranim stadijima trudnoće, ali može potrajati tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Ovisno o ženi, osjetljivost grudi može biti blaga ili vrlo intenzivna.

Ako osjetite osjetljivost grudi i sumnjate da ste trudni, najbolje je obaviti kućni test trudnoće ili se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste dobili potvrdu o trudnoći.

Česte promjene raspoloženja

 • Trudnoća može donijeti česte promjene raspoloženja zbog promjena u hormonskoj ravnoteži tijela.
 • Ove promjene raspoloženja mogu biti izražene kao intenzivna sreća, tuga, razdražljivost ili ljutnja.
 • Osjećaj sreće ili uzbuđenja može biti praćen trenucima depresije ili tuge, što je normalno u trudnoći.
 • Također, trudnice mogu biti izrazito osjetljive na sitnice i lako zaplaču bez jasnog razloga.
 • Važno je shvatiti da su ove promjene raspoloženja dio prirodne fiziološke reakcije tijela na trudnoću i hormonske promjene.
 • Ako se osjećaji depresije ili tuge ne smanje ili postanu preteški, važno je potražiti pomoć stručnjaka kako bi se utvrdilo da li postoji depresija trudnoće.
You might be interested:  Kako Spojiti Maxtv To Go Na Smart Tv

Povećanje tjelesne temperature

Povišenje tjelesne temperature jedan je od čestih simptoma trudnoće. Može se primijetiti već u ranoj fazi trudnoće, a može trajati tokom cijelog trajanja trudnoće.

Postoji nekoliko razloga za povećanje tjelesne temperature kod trudnica:

 • Promjene u hormonskom statusu: Hormonske promjene koje se javljaju tokom trudnoće mogu dovesti do povišene tjelesne temperature. Ovaj simptom može biti prisutan kao reakcija na povećanje razine hormona poput progesterona.
 • Povećana protok krvi: Kako trudnoća napreduje, dolazi do povećanja protoka krvi u tijelu kako bi podržao rast fetusa. Ovo može rezultirati blagim povećanjem tjelesne temperature.
 • Trudnička vrućica: U nekim slučajevima, trudnice mogu doživjeti vrućicu bez drugih simptoma. Ovo se obično događa zbog promjena u imunološkom sustavu trudnice tijekom trudnoće.
 • Infekcije: Povišena tjelesna temperatura može biti znak infekcije. Ako primijetite da vaša temperatura traje dulje vrijeme ili je popraćena drugim simptomima kao što su kašalj, bolovi u grlu, ili umor, trebali biste se obratiti svom liječniku.

Uobičajeno je da tjelesna temperatura bude malo povišena tijekom trudnoće, ali uvijek je važno pratiti svoje simptome i konzultirati se s liječnikom ako primijetite bilo kakve promjene ili zabrinjavajuće simptome.

Često mokrenje

Često mokrenje je jedan od čestih simptoma trudnoće koji se obično javlja u ranim stadijima trudnoće. To je posljedica hormonskih promjena u tijelu, posebno izlučivanja hormona hCG koji se javlja samo tokom trudnoće.

Hormon hCG djeluje na bubrezima na način da povećava protok krvi u tom području, a time se i povećava proizvodnja urina. Osim toga, rast maternice može pritisnuti bešiku i uzrokovati češće mokrenje.

Često mokrenje može biti vrlo frustrirajuće i ometati svakodnevne aktivnosti. Međutim, važno je napomenuti da je to normalan dio trudnoće i obično se smanjuje u drugom tromjesečju.

Evo nekoliko savjeta kako se nositi sa čestim mokrenjem tokom trudnoće:

 1. Pijte dovoljno tečnosti tokom dana, ali izbjegavajte piće neposredno prije spavanja kako biste smanjili noćne odlaske u toalet.
 2. Izbjegavajte napitke koji djeluju kao diuretici, kao što su kafa i čaj, koji mogu povećati potrebu za mokrenjem.
 3. Pokušajte urinirati potpuno svaki put jer zadržavanje urina može povećati rizik od urinarnih infekcija.
 4. Koristite udobnu odjeću i donje rublje koje ne vrši pritisak na bešiku i trbuh.
 5. Ako imate problema sa zadržavanjem urina ili učestalim mokrenjem, konsultirajte se sa svojim ljekarom kako biste isključili druge moguće zdravstvene probleme.

Važno je zapamtiti da je često mokrenje normalan simptom trudnoće i da će obično nestati nakon prvih nekoliko mjeseci. Međutim, ako primijetite bilo kakve druge simptome ili imate zabrinutosti, uvijek je najbolje da se posavjetujete sa svojim ljekarom.

Promjene u apetitu

Trudnoća može dovesti do različitih promjena u apetitu. Mnoge žene primijete da imaju povećanu ili smanjenu želju za hranom tijekom trudnoće. Ove promjene u apetitu najčešće su povezane s hormonalnim promjenama u tijelu.

You might be interested:  Što Napraviti Kada Vino Ostane Slatko

Povećan apetit

Za neke trudnice, povećanje apetita može biti izraženo. One mogu osjećati jaču glad i imati veću želju za hranom. Ovo može biti posljedica hormonalnih promjena, a također i povećane potrebe tijela za hranjivim tvarima tijekom trudnoće. Važno je osigurati da se održava uravnotežena prehrana i da se unose potrebne hranjive tvari kako bi se zadovoljile potrebe tijela i rastući fetus.

Smanjen apetit

Smanjen apetit

Druga grupa trudnica može primijetiti smanjenje apetita tijekom trudnoće. Ovo može biti posljedica mučnine, povraćanja ili osjetljivosti na mirise. Mučnina ujutro, poznata i kao jutarnja mučnina, česta je pojava u ranoj trudnoći i može utjecati na apetit. Treba se pobrinuti da se unosi dovoljna količina hrane i hranjivih tvari kako bi se osigurao pravilan rast fetusa i zadovoljavanje potreba tijela.

Hrane za izbjegavanje

Tijekom trudnoće važno je izbjegavati određene vrste hrane koje mogu biti štetne za vas i vašu bebu. To uključuje sirovu ili nedovoljno kuhana jaja, sirove ili nedovoljno pečene mesne proizvode, sirovo mlijeko, nekuhane morske plodove, sirovo povrće kao što je klice, te određene vrste ribe koje mogu sadržavati povišene razine žive.

Uvijek je važno posavjetovati se sa svojim liječnikom ili stručnjakom za prehranu o pravilnom režimu prehrane tijekom trudnoće. Oni će vam moći pružiti savjete i smjernice koje odgovaraju vašim potrebama i osigurati da dobivate sve potrebne hranjive tvari za zdravu trudnoću i rastuću bebu.

FAQ:

Koji su prvi simptomi trudnoće?

Prvi simptomi trudnoće mogu varirati kod svake žene, ali najčešći simptomi uključuju kašnjenje menstruacije, mučninu, umor, osetljivost dojki i promene raspoloženja.

Koliko dugo traju prvi simptomi trudnoće?

Prvi simptomi trudnoće mogu trajati nekoliko dana ili nekoliko nedelja. U nekim slučajevima, simptomi mogu se pojaviti odmah nakon začeća, dok se kod drugih žena mogu javiti tek nekoliko nedelja kasnije.

Kako mogu znati da sam trudna ako nemam simptome?

Nemaju sve trudnice iste simptome, tako da odsustvo simptoma ne znači nužno da niste trudni. Ako sumnjate da ste trudni, najbolje je uraditi kućni test za trudnoću ili se posavetovati sa lekarom.

Da li se prvi simptomi trudnoće mogu javiti pre nego što izostane menstruacija?

Da, prvi simptomi trudnoće se ponekad mogu javiti pre nego što izostane menstruacija. To zavisi od žene do žene. Međutim, kašnjenje menstruacije je jedan od najčešćih i najuočljivijih simptoma trudnoće.

Koje druge znakove trebam tražiti osim kašnjenja menstruacije?

Osim kašnjenja menstruacije, druge potencijalne znakove trudnoće uključuju osetljivost dojki, umor, česte mokrenje, mučninu ili povraćanje, promene raspoloženja i povećanje apetita.

Koji su prvi simptomi trudnoće?

Prvi simptomi trudnoće mogu varirati od žene do žene, ali neki od najčešćih simptoma su kašnjenje menstruacije, mučnina, umor, promjene raspoloženja i osjetljivost grudi.

Kada se obično javlja mučnina u trudnoći?

Većina žena primjećuje mučninu u trudnoći između šestog i osmog tjedna trudnoće. Mučnina se može javiti tijekom jutra ili tijekom cijelog dana i može biti različitog intenziteta.