Kada se mijenjaju gume 2022: svi važni datumi i informacije

Kada Se Mijenjaju Gume 2022

Kada Se Mijenjaju Gume 2022

Zbog sigurnosti vozača i utjecaja na cestovnu infrastrukturu, zamjena guma na automobilima u Hrvatskoj ima svoje značajne propise. Ovi propisi se donose kako bi se osigurala ispravna vožnja i smanjio rizik od nesreća.

Prema zakonu, gume na vozilima moraju biti pravilno montirane i odgovarajuće za vremenske uvjete. Zimske gume su obavezne u određenim periodima kada je temperatura niska i postoje uvjeti za snijeg, dok su ljetne gume obavezne kada nema snijega ili leda na cesti i temperatura je iznad određene granice.

U 2022. godini, datumi za zamjenu guma uključuju 1. svibnja kao rok za zamjenu zimskih guma. Ovo je datum na koji zimske gume moraju biti uklonjene s vozila, osim ako postoje izvanredne vremenske prilike koje bi opravdale produženje roka.

Također, važno je napomenuti da je propisima definirana minimalna dubina gaznog sloja gume koja se mjeri u milimetrima. Prema zakonu, minimalna dubina gaznog sloja na zimskim gumama je 4 mm, dok je na ljetnim gumama 1.6 mm. Vozači su dužni redovito provjeravati stanje guma i zamijeniti ih ako su dotrajale ili oštećene.

Kako odabrati pravi trenutak za zamjenu guma?

Jedan od ključnih elemenata vozila koji treba pratiti i redovito održavati su gume. Gume su odgovorne za prianjanje vozila na cestu i osiguravaju sigurnost vožnje, stoga je važno znati kada je pravi trenutak za zamjenu guma.

1. Pravilo dubine profila gume

Bitna indikacija zamjene guma je dubina profila. Zakon u mnogim zemljama propisuje minimalnu zakonsku dubinu profila koju guma mora imati. U Hrvatskoj, minimalna zakonska dubina profila je 1,6 mm. Međutim, stručnjaci preporučuju zamjenu guma kada dubina profila padne ispod 3 mm, kako bi se osigurala bolja sigurnost na cesti, posebno u uvjetima lošeg vremena.

2. Oštećenja na gumama

Prilikom pregleda guma, treba obratiti pažnju i na eventualna oštećenja. Ako su prisutne ozbiljne pukotine, poderotine ili udubljenja, to može biti znak da je guma oštećena i treba je zamijeniti. Oštećena guma može dovesti do gubitka stabilnosti i sigurnosti vozila.

3. Starost gume

Starost gume također može utjecati na sigurnost vožnje. Čak i ako je guma u dobrom stanju i ima dobar profil, preporučuje se zamjena gume nakon 5 do 6 godina korištenja. Gume stare više od 10 godina smatraju se znatno manje sigurnim za vožnju, čak i ako su rijetko korištene.

4. Sezonske promjene

Dodatni faktor koji utječe na trenutak zamjene guma su sezonske promjene. U hladnim i zimskim uvjetima, preporučuje se upotreba zimskih guma koje imaju bolje prianjanje na snijegu i ledu. Ljetne gume su pogodne za toplije uvjete. Trenutak zamjene guma može biti vezan uz dolazak zime ili ljeta.

5. Upotreba guma

Konačno, važan faktor je i intenzitet upotrebe guma. Ako često vozite veće udaljenosti, gume će se brže trošiti i možda će biti potrebna zamjena i prije isteka vijeka trajanja. Ako primijetite neravnomjerno trošenje guma ili znakove nepravilnog habanja, također je vrijeme za razmisliti o zamjeni.

Indikator Trenutak zamjene
Minimalna zakonska dubina profila 1,6 mm
Preporučena minimalna dubina profila 3 mm
Preporučena starost gume Nakon 5 do 6 godina
You might be interested:  Kako Zaraditi Preko Interneta

Važno je redovito pratiti stanje guma i provjeravati gore navedene faktore kako biste odabrali pravi trenutak za zamjenu. Zamjena guma u pravom trenutku osigurat će sigurno i ugodno putovanje.

Koji su datumi obaveznih promjena guma u 2022?

U Hrvatskoj postoje određeni datumi kada su promjene guma obavezne. Ovi datumi su propisani zakonom i važe za sve vozače:

Zimske gume

Prema zakonu, obavezno je koristiti zimske gume u Hrvatskoj od 15. studenog do 15. travnja. To znači da svi vozači moraju imati zimske gume na svim kotačima svojih vozila u ovom razdoblju. Zimske gume su posebno dizajnirane za vožnju po snijegu i ledu, pružajući bolje prianjanje i sigurnost na zimskim cestama.

Ljetne gume

Ljetne gume su najčešći izbor vozača tijekom većeg dijela godine. Njih možete koristiti od 15. travnja do 15. studenog. Ljetne gume osiguravaju optimalno prianjanje na suhim i vrućim cestama, te dobru izdržljivost za visoke temperature. Važno je imati dobre ljetne gume kako bi se osigurala sigurna vožnja tijekom ljetnih mjeseci.

Letne gume s M+S oznakom

Letne gume s oznakom “M+S” (mud+snow) su također prihvatljive za korištenje tijekom zime, bez obzira na to jesu li gume s lancima. Ove gume imaju poboljšanu vuču na snijegu i ledu u usporedbi s običnim ljetnim gumama, ali nisu jednakovrijedne pravim zimskim gumama. Dakle, ako odlučite koristiti letne gume s M+S oznakom tijekom zime, morate biti oprezni i prilagoditi brzinu i stil vožnje uvjetima na cestama.

Gume s minimalnom dubinom profila

Zakon također propisuje minimalnu dubinu profila guma koju vozila moraju imati. Za ljetne gume minimalna dubina profila je 1,6 mm, dok je za zimske gume minimalna dubina profila 4 mm. Važno je redovito provjeravati dubinu profila guma kako biste osigurali njihovu ispravnu uporabu i sigurnost na cesti.

Ukratko, u 2022. godini obavezne promjene guma uključuju:

 • 15. studenog – zamjena na zimske gume
 • 15. travnja – zamjena na ljetne gume

Prema zakonu, uvjet za korištenje zimskih guma može se promijeniti ako uvjeti na cestama to zahtijevaju. Stoga je važno pratiti vremenske uvjete i, po potrebi, prijeći na zimske gume kako biste osigurali sigurnu vožnju u zimskim uvjetima.

Koje su kazne za nepoštivanje pravila o zamjeni guma?

Za nepoštivanje pravila o zamjeni guma propisane su određene kazne. Važno je da vozači budu upoznati s tim kaznama kako bi izbjegli neugodne posljedice.

 • Kazna za vožnju s ljetnim gumama nakon 15. travnja iznosi 700 HRK
 • Kazna za vožnju s zimskim gumama nakon 15. listopada iznosi 700 HRK
 • Kazna za vožnju s ljetnim gumama na snijegom i ledom iznosi 1.000 HRK
 • Kazna za vožnju s zimskim gumama izvan zimske sezone iznosi 1.000 HRK

Uz navedene novčane kazne, postoji mogućnost da se vozaču zabrani daljnja vožnja sve dok ne zamijeni gume u skladu s propisima. To može uzrokovati dodatne neugodnosti i troškove.

Stoga je vrlo važno provjeriti zakonske propise i pravovremeno zamijeniti gume kako biste izbjegli kazne i sigurno vozili.

Koliko često treba provjeravati stanje guma?

Redovito provjeravanje stanja guma je ključno za sigurnu vožnju i dugotrajnu upotrebu guma. Evo nekoliko smjernica koliko često treba provjeravati stanje guma:

1. Vizualna inspekcija

Preporučljivo je redovito vizualno pregledati gume kako biste uočili moguće oštećenja ili nepravilnosti. To možete učiniti jednom mjesečno ili prije dužih putovanja.

2. Provjera tlaka u gumama

Tlak u gumama treba provjeravati najmanje jednom mjesečno, idealno kada su gume hladne. Pravilan tlak osigurava ravnomjernu raspodjelu opterećenja i bolje performanse guma.

3. Profil gazeće površine

Redovito treba provjeravati dubinu profila guma. Zakonski minimum je obično 1,6 mm, ali preporučljivo je zamijeniti gume kada dubina profila padne ispod 3 mm. Gume s manjim profilom imaju smanjenu sposobnost prijanjanja na mokroj površini.

4. Rotacija guma

Ako imate set zimskih i ljetnih guma, preporučljivo je redovito rotirati gume kako biste osigurali ravnomjernu potrošnju. Provjerite preporuke proizvođača o učestalosti rotacije.

5. Izbalansiranje guma

Provjerite jesu li gume pravilno izbalansirane kako biste izbjegli vibracije prilikom vožnje. Ovo je posebno važno nakon zamjene guma ili kada primijetite vibracije tijekom vožnje.

Redovita provjera stanja guma je jednostavan način da se osigurate sigurnu i udobnu vožnju. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti, oštećenja ili abnormalnu potrošnju guma, svakako se obratite stručnjaku za savjet ili zamjenu guma.

Koje su zimske gume najbolje za hladnu sezonu?

Kada dolazi hladna sezona, izuzetno je važno imati odgovarajuće zimske gume na svojim vozilima. Zimske gume su posebno dizajnirane da se nose s hladnim zimskim uvjetima, poput snijega, leda i niskih temperatura. Odabir pravih zimskih guma može biti ključan za vašu sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu.

You might be interested:  Kako Znati Da Zena Ima Ljubavnika

Karakteristike dobrih zimskih guma

Dobre zimske gume ima nekoliko ključnih karakteristika koje ih čine idealnim za hladnu sezonu. Evo nekoliko karakteristika koje vrijedi razmotriti prilikom odabira zimskih guma:

 • Zimska guma s oznakom “M+S”: Kada birate zimske gume, uvjerite se da imaju oznaku “M+S” (ili Mud and Snow) koja potvrđuje da su gume namijenjene za korištenje u blatu i snijegu.

 • Profil i lameliranje: Zimske gume trebaju imati duboki profil koji omogućuje dobro prianjanje na snijegu i ledu. Lameliranje, odnosno male usjekline po cijeloj površini gume, također može pomoći u boljem prianjanju.

 • Guma s čavlima: Ako živite u području s vrlo teškim zimskim uvjetima, poput snježnih i ledenih cesta, razmislite o gumama s čavlima. Čavli na gumama pružaju dodatno prianjanje na ledu.

 • Odabir prave veličine: Uvijek odaberite zimske gume u skladu s preporukama proizvođača vašeg vozila kako biste osigurali optimalnu sigurnost i performanse.

Najbolje zimske gume za hladnu sezonu

Postoji mnogo različitih marki i modela zimskih guma na tržištu. Evo nekoliko poznatih marki zimskih guma koje su se dokazale kao kvalitetne i pouzdane:

 1. Michelin X-Ice Xi3: Ove gume pružaju izuzetno dobro prianjanje na snijegu i ledu, uz vrhunske performanse u vožnji na suhom kolniku.

 2. Bridgestone Blizzak WS80: Ove gume imaju izvrsnu vuču na snijegu i ledu, uz smanjenje rizika od akvaplaninga na mokrim površinama.

 3. Pirelli Winter Sottozero 3: Ove gume pružaju odlično upravljanje i prianjanje na različitim vrstama površina, uz nisku razinu buke tijekom vožnje.

 4. Continental WinterContact TS 850: Ove gume imaju visoku razinu sigurnosti na snijegu i ledu, uz smanjenu potrošnju goriva i udobnost tijekom vožnje.

Pri odabiru zimskih guma, uvijek se posavjetujte s stručnjakom ili pročitajte recenzije kako biste odabrali gume koje najbolje odgovaraju vašem vozilu i uvjetima vožnje. Ne zaboravite redovito provjeravati stanje guma tijekom zimske sezone i pridržavati se preporučenih smjernica za sigurnu vožnju.

Kako pravilno održavati gume tokom cijele godine?

Pravilno održavanje guma je ključno kako biste produžili njihovu trajnost i osigurali sigurnu vožnju tokom cijele godine. Evo nekoliko savjeta za održavanje guma:

 1. Redovito provjeravajte tlak u gumama: Provjeravanje tlaka u gumama je važno jer nepravilan tlak može negativno utjecati na njihovu izdržljivost i prianjanje. Provjeravajte tlak barem jednom mjesečno, posebno prije dugih putovanja. Tlak guma treba biti u skladu s preporukama proizvođača vozila.

 2. Rotirajte gume redovito: Rotacija guma je proces premještanja guma s prednje na stražnju osovinu i obrnuto. Ovo je važno jer se gume na različitim osovinama troše drugačije. Rotacija guma pomaže ravnomjernom trošenju, produžava njihovu trajnost i pomaže u održavanju optimalne razine prianjanja na cesti.

 3. Pratite dubinu gaznog sloja guma: Pravilna dubina gaznog sloja ključna je za sigurnu vožnju i dobro prianjanje na cesti. Kada dubina gaznog sloja padne ispod preporučene granice (obično 3-4 mm), vrijeme je za zamjenu guma. Redovito provjeravajte dubinu gaznog sloja kako biste na vrijeme primijetili potrebu za zamjenom.

 4. Čistite gume redovito: Da biste produžili životni vijek guma, redovito ih čistite od prljavštine, blata i ostalih nečistoća. Koristite blagi sapun i četku, a zatim temeljito isperite vodom. Ovo će pomoći u održavanju njihovog izgleda i sprječavanju oštećenja.

 5. Spremite gume na pravilan način: Ako ne koristite gume tijekom određenog razdoblja, važno je pravilno ih pohraniti. Držite ih na suhom i tamnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti i ekstremnih temperatura. Gume možete pohraniti i na posebnim stalcima kako biste spriječili deformaciju.

Održavanje guma tokom cijele godine je važan dio brige o vozilu i vašoj sigurnosti na cesti. Slijedite ove savjete kako biste osigurali optimalne performanse i dugotrajnost guma.

Kako odabrati prave ljetne gume za sigurnu vožnju?

Pazite na etiketu gume

Prilikom odabira ljetnih guma, važno je obratiti pažnju na etiketu gume koja se nalazi na bočnoj strani. Na etiketi su obično navedene tri ključne karakteristike: prianjanje na mokrim površinama, otpornost na kotrljanje i buka guma. Ove informacije vam mogu pomoći da odaberete gume koje će vam pružiti optimalno prianjanje na mokrim cestama i smanjiti potrošnju goriva.

Prilagodite veličinu gume

Veličina gume važna je za sigurnost i stabilnost vožnje. Pri odabiru ljetnih guma provjerite koje su dimenzije preporučene za vaše vozilo. Dimenzije gume nalaze se na bočnoj strani gume i obično su označene nizom brojeva i slova, npr. 205/55 R16. Ako niste sigurni koje su prave dimenzije guma, provjerite u uputama svog vozila ili kod stručnjaka.

Razmotrite svoje potrebe za vožnjom

Prije nego se odlučite za ljetne gume, trebali biste razmotriti svoje potrebe za vožnjom. Ako većinu vremena provodite na gradskim cestama, možda želite odabrati gume s naglaskom na smanjenje buke. Ako često putujete na dugim udaljenostima, gume s manjom potrošnjom goriva mogu biti bolji izbor. Razmislite o vrsti terena na kojem vozite i vremenskim uvjetima u vašem području kako biste odabrali gume koje će vam pružiti najbolje performanse i sigurnost.

You might be interested:  Kako Izrezati Kurje Oko

Provjerite kvalitetu i pouzdanost proizvođača

Kada birate ljetne gume, važno je provjeriti kvalitetu i pouzdanost proizvođača. Informacije o reputaciji proizvođača guma mogu se pronaći na mreži ili putem pregleda korisnika. Priznati proizvođači guma često nude bolje performanse i sigurnost, pa je važno uložiti u kvalitetne gume koje će vam pružiti mirnu vožnju.

Karakteristike gume Prianjanje na mokrim površinama Otpornost na kotrljanje Buka guma
Oznaka A, B, C, D, E, F, G A, B, C, D, E, F, G Decibel (dB)
Opis Bolje prianjanje na mokrim cestama Manja potrošnja goriva Manja buka tijekom vožnje

Kako reciklirati stare gume na ekološki prihvatljiv način?

Recikliranje starih guma je važan korak u zaštiti okoliša. Stare gume, kada se pravilno zbrinjavaju, mogu se pretvoriti u nove proizvode ili koristiti kao alternativa fosilnim gorivima. Evo nekoliko načina kako reciklirati stare gume na ekološki prihvatljiv način:

1. Pronađite reciklažno dvorište ili specijalizirano mjesto za odlaganje guma

Mnoge lokalne zajednice imaju reciklažna dvorišta ili posebna mjesta za odlaganje guma. Obratite se lokalnim vlastima ili provjerite na internetu kako biste pronašli najbližu lokaciju koja prihvaća stare gume.

2. Donirajte stare gume

Ako su vaše stare gume još uvijek u dobrom stanju, možete ih donirati ili prodati drugim ljudima. Postoje organizacije ili pojedinci koji su zainteresirani za rabljene gume za različite svrhe, poput uređenja vrta ili izrade umjetničkih instalacija.

3. Upotrijebite stare gume u vrtu

Stare gume mogu se iskoristiti u vrtu kao posude za biljke ili za izgradnju vertikalnih vrtova. Možete ih napuniti zemljom i posaditi cvijeće, povrće ili voće. To je sjajan način da iskoristite stare gume i ujedno ukrasite svoj vrt.

4. Reciklirajte gume u industriju

Stare gume se mogu reciklirati i koristiti za proizvodnju novih proizvoda kao što su tekući asfalt, sportski tereni ili gumene ploče. Obratite se lokalnim tvrtkama koje se bave recikliranjem guma i saznajte kako možete dostaviti svoje stare gume za recikliranje.

5. Pazite na pravilan odlazak guma

5. Pazite na pravilan odlazak guma

Važno je pravilno odlagati gume kako biste spriječili onečišćenje okoliša. Nikada nemojte bacati stare gume u prirodu ili nelegalno odlagati. Ako ne možete pronaći reciklažno dvorište ili posebno mjesto za odlaganje guma, obratite se lokalnim vlastima za upute o najboljem načinu odlaganja.

Recikliranje starih guma ima pozitivan učinak na okoliš i smanjuje potrebu za novim resursima. Pravilno zbrinjavanje i recikliranje guma odgovorno je ponašanje koje svi možemo prakticirati kako bismo očuvali našu planetu.

FAQ:

Kada je obavezna zamjena guma?

Obavezna zamjena guma je svake godine u skladu sa zakonom. U Hrvatskoj, zakon propisuje da su zimske gume obavezne od 15. studenog do 15. travnja, dok su ljetne gume obavezne izvan tog vremenskog razdoblja.

Koliko često trebam mijenjati gume?

Gume se preporučuje mijenjati svake dvije do tri godine, ili kad su dotrajale ili imaju oštećenja. Međutim, redovito provjeravajte stanje guma i zamijenite ih prije ako primijetite bilo kakve znakove trošenja ili oštećenja.

Kako mogu znati kad trebam zamijeniti gume?

Postoji nekoliko načina da znate kada trebate zamijeniti gume. Prvo, provjerite DOT oznaku na bočnoj strani gume. Posljednje četiri znamenke označavaju tjedan i godinu proizvodnje gume. Ako su gume starije od šest godina, preporučljivo je zamijeniti ih. Također, trebate provjeriti dubinu profila gume. U Hrvatskoj, minimalna zakonska dubina profila gume je 1,6 mm.

Koliko dugo traje zamjena guma?

Zamjena guma može potrajati između 30 minuta i jednog sata, ovisno o iskustvu i opremi mehaničara te o vrsti vozila. Ako mijenjate gume sami, može potrajati duže, osobito ako nemate puno iskustva. Važno je osigurati da su gume ispravno postavljene i da imaju pravilan tlak prije nego što krenete na put.

Treba li mijenjati sve četiri gume odjednom?

Preporučuje se da zamijenite sve četiri gume istovremeno kako biste osigurali ravnotežu i sigurnost na cesti. Ako zamijenite samo jednu ili dvije gume, može doći do nejednakog habanja guma i lošije vuče na cesti. Također, provjerite stanje rezervne gume i zamijenite je ako je dotrajala ili oštećena.

Kada trebam promijeniti gume na svojem automobilu?

Gume na automobilu trebate promijeniti kada se naruši njihova sigurnost i funkcionalnost. Preporučuje se mijenjanje guma kada je dubina šara manja od 4 mm.