Kada se otkriva izvanmaternična trudnoća – uzroci, simptomi i posljedice

Kada Se Otkriva Vanmatericna Trudnoca

Kada Se Otkriva Vanmatericna Trudnoca

Trudnoća je za mnoge žene sretan i ispunjavajući period u životu, ali u nekim slučajevima može doći do komplikacija, kao što je izvanmaternična trudnoća. Izvanmaternična trudnoća je stanje u kojem se oplođena jajna stanica nastanjuje izvan maternice, obično u jajovodu. Ovo je neuobičajeno i opasno stanje koje zahtijeva brzu medicinsku intervenciju.

Uzroci izvanmaternične trudnoće mogu biti različiti. Najčešći uzroci su oštećeni ili zapušteni jajovodi, endometrioza (stanje u kojem se tkivo iz sluznice maternice nalazi izvan maternice), infekcije reproduktivnih organa, hormonalni poremećaji ili prethodna operacija trbuha ili jajnika. Važno je napomenuti da upotreba kontracepcijskih sredstava ne štiti uvijek od ove vrste komplikacija trudnoće.

Simptomi izvanmaternične trudnoće mogu biti različiti i variraju ovisno o mjestu i veličini oplođene jajne stanice. Najčešći simptomi uključuju jake bolove u donjem dijelu trbuha, krvarenje izvan menstruacije, vrtoglavicu, mučninu i šok. Ako imate bilo kakve simptome ili sumnjate na izvanmaterničnu trudnoću, odmah se obratite svom liječniku kako biste dobili odgovarajuću medicinsku pomoć.

Posljedice izvanmaternične trudnoće mogu biti ozbiljne i čak opasne po život. Ako se ne liječi na vrijeme, može doći do puknuća jajovoda, što može rezultirati unutarnjim krvarenjem i potencijalno ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. U nekim slučajevima, izvanmaternična trudnoća može rezultirati gubitkom jajovoda ili čak sterilnošću. Stoga, brza dijagnoza i liječenje su ključni za prevenciju mogućih ozbiljnih posljedica za zdravlje trudnice.

Contents

Šta je izvanmaternična trudnoća?

Izvanmaternična trudnoća (iregularna trudnoća) je stanje u kojem se oplođeno jaje implantira i počinje rasti izvan materice. U normalnoj trudnoći, jaje se implantira u sluznicu materice kako bi se dalje razvijalo. Međutim, u izvanmaterničnoj trudnoći, jaje se obično implantira u jajovod, ali može se implantirati i u druge dijelove reproduktivnog sustava kao što su jajnik, trbušna šupljina ili cerviks.

Izvanmaternična trudnoća je vrlo ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Ako se ne liječi na vrijeme, može dovesti do ozbiljnih komplikacija i čak ugroziti život žene.

Koji su uzroci izvanmaternične trudnoće?

Uzroci izvanmaternične trudnoće mogu biti razni. Neki od najčešćih uzroka uključuju prethodne upale reproduktivnog sustava, endometriozu, oštećenje jajovoda, hormonalne neravnoteže i genetske abnormalnosti.

Također, faktori rizika za izvanmaterničnu trudnoću uključuju prethodne izvanmaternične trudnoće, operacije na reproduktivnim organima, pušenje, prethodnu sterilizaciju ili kontracepcijsku metodu kao što je intrauterini uložak (IUD).

Koji su simptomi izvanmaternične trudnoće?

Simptomi izvanmaternične trudnoće mogu varirati, ali neki od uobičajenih simptoma uključuju:

 • Bol u donjem dijelu trbuha ili karlici
 • Krvarenje izvan menstruacije
 • Vrtoglavica ili nesvjestica
 • Bol u ramenu
 • Pojačana bol na jednoj strani
 • Izostanak menstruacije

Ako imate bilo koji od ovih simptoma i sumnjate da imate izvanmaterničnu trudnoću, odmah se obratite liječniku.

Koje su posljedice izvanmaternične trudnoće?

Izvanmaternična trudnoća može imati ozbiljne posljedice za zdravlje žene. Nekontrolirana rupture jajovoda može uzrokovati unutarnje krvarenje i dovesti do gubitka krvi i značajnih komplikacija. Ako se izvanmaternična trudnoća ne liječi na vrijeme, može uzrokovati trajno oštećenje reproduktivnih organa i nemogućnost začeća u budućnosti.

Rana dijagnoza i liječenje izvanmaternične trudnoće su ključni kako bi se izbjegle ozbiljne komplikacije. Liječenje se obično provodi putem kirurškog zahvata ili terapijom lijekovima, ovisno o ozbiljnosti stanja.

Uzroci izvanmaternične trudnoće

 • Opstrukcija jajovoda: Jajovodi mogu biti blokirani ili oštećeni zbog raznih razloga, kao što su prethodne infekcije, endometrioza ili operacije zdjelice. Takvo stanje može ometati normalan prolazak oplođenog jajašca iz jajovoda u maternicu.
 • Hormonalni poremećaji: Određeni hormonalni poremećaji mogu ometati normalno kretanje jajne stanice kroz jajovode i eventualno do maternice. To može dovesti do izvanmaternične trudnoće.
 • Prethodna izvanmaternična trudnoća: Ako ste već imali izvanmaterničnu trudnoću, imate veći rizik da ćete je ponovno imati u budućnosti.
 • Prethodne operacije zdjelice: Operacije koje su bile izvedene u zdjelici, kao što su operacije jajnika, jajovoda ili maternice, mogu oštetiti tkivo i otežati normalno kretanje jajne stanice.
 • Kronične upale: Kronične upale reproduktivnih organa, kao što su gonoreja ili hlamidija, mogu oštetiti jajovode i povećati rizik od izvanmaternične trudnoće.
 • In-vitro oplodnja (IVF): Parovi koji su prošli kroz postupak IVF-a imaju povećan rizik od izvanmaternične trudnoće. To je zbog činjenice da više embrija može biti vraćeno u maternicu i postoji veća vjerojatnost da će se jedan implantirati izvan maternice.
You might be interested:  Koji Pametni Sat Kupiti

Izvanmaternična trudnoća je ozbiljno zdravstveno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Razumijevanje uzroka izvanmaternične trudnoće može pomoći u prepoznavanju rizičnih faktora i pravovremenom liječenju. Ako imate simptome koji ukazuju na izvanmaterničnu trudnoću, obavezno se obratite svom ljekaru radi dijagnostike i liječenja.

Koji su simptomi izvanmaternične trudnoće?

Izvanmaternična trudnoća se javlja kada se oplođeno jajašce ne pričvrsti na zid maternice, već se razvija izvan nje. Ovaj tip trudnoće je opasan i zahtijeva promptno medicinsko tretiranje. Ukoliko sumnjate da imate izvanmaterničnu trudnoću, obratite se odmah svom ljekaru.

Simptomi izvanmaternične trudnoće mogu uključivati:

 • Abnormalno krvarenje: To može biti jedan od prvih simptoma izvanmaternične trudnoće. Može biti tamno smeđe ili svijetlocrvene boje.
 • Bol u stomaku ili karlici: Ovaj simptom je čest kod izvanmaternične trudnoće i može biti stalna ili povremena. Bol se može javljati sa jedne ili obje strane stomaka.
 • Bol u ramenu: Ponekad bol izvanmaternične trudnoće može se širiti prema ramenima ili vratu.
 • Osjećaj vrtoglavice ili nesvijesti: Gubitak krvi ili unutarnje krvarenje povezano s izvanmaterničnom trudnoćom može uzrokovati slabost ili nesvjesticu.
 • Bol prilikom mokrenja ili pražnjenja crijeva: U nekim slučajevima, izvanmaternična trudnoća može vršiti pritisak na mokraćni mjehur ili crijeva, uzrokujući bol prilikom mokrenja ili pražnjenja crijeva.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se odmah obratite svom ljekaru. Izvanmaternična trudnoća može biti ozbiljno stanje koje zahtijeva medicinsku intervenciju. Ranije otkrivanje i liječenje su ključni za vaše zdravlje i dobrobit.

Imajte na umu da ovi simptomi nisu specifični samo za izvanmaterničnu trudnoću i da mogu biti povezani s drugim zdravstvenim stanjima. Vaš ljekar će moći da postavi tačnu dijagnozu i preporuči dalje korake u liječenju.

Kako se postavlja dijagnoza izvanmaternične trudnoće?

Izvanmaternična trudnoća je stanje u kojem se oplođeno jajašce nastavlja razvijati izvan maternice, obično u jajovodu. Dijagnoza izvanmaternične trudnoće može biti izazovna jer simptomi mogu biti slični simptomima normalne trudnoće. Međutim, postoji nekoliko dijagnostičkih metoda koje se mogu koristiti za potvrdu izvanmaternične trudnoće.

1. Anamneza i klinički pregled

Pri sumnji na izvanmaterničnu trudnoću, liječnik će prvo provesti detaljnu anamnezu, što uključuje postavljanje pitanja o simptomima i prethodnom reproduktivnom zdravlju pacijentice. Nakon toga slijedi klinički pregled koji uključuje palpaciju trbuha i pregled grlića maternice.

2. Ultrazvuk

Ultrazvuk je jedna od najčešćih metoda za dijagnosticiranje izvanmaternične trudnoće. Ultrazvuk se može koristiti za vizualizaciju embrija izvan maternice, kao i za procjenu razvoja izvanmaternične trudnoće. Postoje dva načina ultrazvuka koje se mogu koristiti: vaginalni ultrazvuk i abdominalni ultrazvuk. Vaginalni ultrazvuk se obično preferira jer omogućuje bolju vizualizaciju jajovoda i maternice.

3. Krvni testovi

Krvni testovi mogu pružiti dodatne informacije o dijagnozi izvanmaternične trudnoće. Jedan od najvažnijih krvnih testova je određivanje razine trudnoćnog hormona beta hCG. U normalnoj trudnoći, razina beta hCG raste tijekom prvih tjedana trudnoće. Međutim, u slučaju izvanmaternične trudnoće, razina beta hCG može biti niža od očekivane ili se sporije povećavati.

4. Laparoskopija

Ako je dijagnoza izvanmaternične trudnoće nejasna, liječnik može preporučiti laparoskopiju. Laparoskopija je kirurški zahvat koji se izvodi pod anestezijom. Tijekom laparoskopije, liječnici mogu vizualizirati jajovod i maternicu te potvrditi prisutnost izvanmaternične trudnoće.

U zaključku, dijagnoza izvanmaternične trudnoće uključuje anamnezu i klinički pregled, ultrazvuk, krvne testove i u nekim slučajevima, laparoskopiju. Rana dijagnoza izvanmaternične trudnoće je izuzetno važna kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije. Ako imate simptome koji mogu ukazivati na izvanmaterničnu trudnoću, obratite se svom liječniku radi daljnje evaluacije.

You might be interested:  Kako Koristiti Kurkumu Kao Lijek

Rizici i posljedice izvanmaternične trudnoće

1. Rizici

Izvanmaternična trudnoća može biti vrlo opasna i nosi nekoliko rizika za zdravlje žene. Neki od najčešćih rizika uključuju:

 • Simptomi koji se često mogu pogrešno protumačiti kao normalni simptomi trudnoće.
 • Širenje jajovoda koji dovodi do rupture jajovoda.
 • Unutarnje krvarenje koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
 • Infekcije koje mogu nastati kao posljedica pucanja jajovoda.
 • Problemi sa plodnošću nakon izvanmaternične trudnoće.

2. Posljedice

Izvanmaternična trudnoća može imati ozbiljne posljedice za zdravlje žene. Neke od posljedica mogu uključivati:

 • Operativni zahvat za uklanjanje izvanmaternične trudnoće.
 • Potreba za dodatnim medicinskim tretmanom nakon operacije.
 • Fizička bol i nelagoda tijekom oporavka.
 • Emocionalni stres i traumu zbog gubitka trudnoće.
 • Moguće komplikacije u budućim trudnoćama.

Važno je da žene budu svjesne rizika i posljedica izvanmaternične trudnoće te da potraže medicinsku pomoć što je prije moguće ako dođe do sumnje na izvanmaterničnu trudnoću.

Kako se liječi izvanmaternična trudnoća?

Liječenje izvanmaternične trudnoće ovisi o ozbiljnosti stanja i općem zdravstvenom stanju pacijentice. Glavni cilj liječenja je ukloniti izvanmaterničnu trudnoću kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije kao što su puknuće jajovoda i unutarnje krvarenje.

Metode liječenja izvanmaternične trudnoće

Metode liječenja izvanmaternične trudnoće

Postoji nekoliko metoda liječenja izvanmaternične trudnoće, a odabir ovisi o individualnom slučaju. Metode liječenja mogu biti konzervativne ili kirurške.

Konzervativno liječenje

Konzervativno liječenje se primjenjuje u ranim stadijima izvanmaternične trudnoće, kada nema znakova ozbiljnih komplikacija. Ova metoda uključuje primjenu lijekova koji zaustavljaju rast i razvoj izvanmaternične trudnoće, čime se omogućava tijelu da apsorbira embrij ili plod.

 • Metotreksat: Ovo je lijek koji se često koristi za liječenje izvanmaternične trudnoće. Blokira metabolizam folne kiseline u tijelu i sprječava daljnji rast stanica koje čine embrij ili plod. Nakon primjene lijeka, pacijentica mora biti pažljivo praćena radi sprečavanja mogućih nuspojava.
 • Kontraceptivi: U nekim slučajevima, uporaba hormonskih kontraceptiva može pomoći u postizanju oporavka izvanmaternične trudnoće, posebno kod slučajeva smanjenog rizika od komplikacija. Kontraceptivi mogu inhibirati rast stanica embriona ili ploda, omogućujući tijelu da ih apsorbira.

Kirurško liječenje

Kirurško liječenje izvanmaternične trudnoće obično se primjenjuje kada postoji velika opasnost za život pacijentice ili kada konzervativne metode nisu uspješne. Ovisno o slučaju, mogu se koristiti sljedeće kirurške metode:

 1. Salpingektomija: Ovo je postupak uklanjanja jajovoda koji je zahvaćen izvanmaterničnom trudnoćom. U potpunosti se uklanja dio jajovoda koji sadrži izvanmaterničnu trudnoću.
 2. Salpingotomija: Ovo je postupak otvaranja i uklanjanja sadržaja izvanmaternične trudnoće iz jajovoda. Jajovod se ostavlja netaknut kako bi se sačuvala reproduktivna funkcija.
 3. Laparoskopija: Ovo je minimalno invazivna kirurška tehnika koja se koristi za uklanjanje izvanmaternične trudnoće. Kroz male rezove na trbuhu umetne se laparoskop, poseban instrument s kamerom koji omogućuje kirurgu da vidi unutarnje organe. Tijekom laparoskopije, izvanmaternična trudnoća se uklanja iz jajovoda ili drugog mjesta na kojem je smještena.

Nakon liječenja

Nakon liječenja izvanmaternične trudnoće, pacijentica će trebati redovito pratiti i provoditi postupke za praćenje. Ovi postupci mogu uključivati uzimanje krvnih pretraga kako bi se provjerile razine hormona i ultrazvuk kako bi se osiguralo da nema preostalih tragova izvanmaternične trudnoće.

Važno je napomenuti da nakon izvanmaternične trudnoće, šanse za ponovnu pojavu takvog stanja mogu biti povećane. Stoga je važno pažljivo pratiti reproduktivno zdravlje i redovito se savjetovati s liječnikom.

Mogu li se izbjegnuti izvanmaternične trudnoće?

Izvanmaternična trudnoća je medicinski termin za stanje u kojem se oplođeno jajašce ne implantira u maternici, već se razvija izvan nje. Iako izvanmaternične trudnoće ne možemo potpuno spriječiti, postoje neki faktori koji mogu smanjiti rizik od njihovog nastanka.

Redoviti ginekološki pregledi

 • Redoviti ginekološki pregledi su ključni za otkrivanje i upravljanje bilo kakvim reproduktivnim poteškoćama, uključujući i izvanmaterničnu trudnoću. Ginekolozi mogu pratiti zdravlje vašeg reproduktivnog sustava i pravovremeno otkrivati bilo kakve abnormalnosti koje mogu ukazivati na izvanmaterničnu trudnoću.

Korištenje kontracepcije

 • Korištenje pouzdane kontracepcije može smanjiti rizik od trudnoće općenito, uključujući i izvanmaterničnu trudnoću. Redovito korištenje kontracepcije može spriječiti neželjene trudnoće i time smanjiti mogućnost da oplođeno jajašce završi izvan maternice.
 • Važno je napomenuti da, iako je korištenje kontracepcije važno, nijedna metoda kontracepcije nije 100% sigurna i mogu postojati rijetki slučajevi izvanmaternične trudnoće.

Pravovremeno liječenje upalnih bolesti zdjeličnih organa

 • Infekcije zdjeličnih organa, poput upale jajnika ili upale maternice, mogu povećati rizik od izvanmaternične trudnoće. Pravovremeno i adekvatno liječenje takvih infekcija može smanjiti taj rizik.

Operativni zahvati na maternici i jajovodima

 • Operativni zahvati na maternici ili jajovodima mogu povećati rizik od izvanmaternične trudnoće. Važno je obavijestiti svog ginekologa o eventualnim ranije obavljenim operacijama na tim organima kako bi mogli pratiti vaše zdravlje i poduzeti potrebne mjere predostrožnosti.
You might be interested:  Kada Počinje Sam U Kući 2022

Ukratko, iako nije moguće u potpunosti izbjeći izvanmaternične trudnoće, redoviti ginekološki pregledi, korištenje kontracepcije, pravovremeno liječenje upalnih bolesti zdjeličnih organa i informiranje svog ginekologa o eventualnim operacijama mogu pomoći u smanjenju rizika.

Savjeti za oporavak nakon izvanmaternične trudnoće

Nakon izvanmaternične trudnoće, važno je da se posvetite svom oporavku kako biste se fizički i emocionalno vratili u formu. Evo nekoliko savjeta za oporavak nakon izvanmaternične trudnoće:

1. Pratite upute liječnika

Prve dane nakon izvanmaternične trudnoće, pažljivo pratite upute svog liječnika. Uzimate li propisanu terapiju, neki lijekovi su važni da bi se spriječile komplikacije ili recidivi. Redovito se javljajte na kontrole kako bi vaš liječnik mogao pratiti vaš oporavak.

2. Odmorite se

Izvanmaternična trudnoća može biti izuzetno emocionalna i traumatizirajuća. Važno je dati sebi vremena i prostora za odmor i procesuiranje osjećaja. Dopustite si da uzimate duge šetnje, slušate omiljenu glazbu, čitate omiljene knjige ili radite bilo što drugo što vas opušta i umiruje.

3. Potražite emocionalnu podršku

Razgovarajte s voljenim osobama o svojim osjećajima i iskustvima nakon izvanmaternične trudnoće. Također je korisno razgovarati s osobama koje su prošle kroz slično iskustvo. Možete se pridružiti grupi podrške ili se obratiti stručnjaku koji vam može pomoći da se osjećate bolje.

4. Hranite se zdravo

U svrhu oporavka nakon izvanmaternične trudnoće, važno je osigurati da unosite hranu bogatu hranjivim tvarima. To uključuje svježe voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasno meso i mliječne proizvode. Izbjegavajte prerađenu hranu, brzu hranu i hranu bogatu šećerom.

5. Nastavite s fizičkom aktivnošću

Nakon dobivanja zelenog svjetla od svog liječnika, početak fizičke aktivnosti može biti koristan za oporavak nakon izvanmaternične trudnoće. Uključite se u umjerenu tjelovježbu kao što su šetanje, jogiranje ili plivanje kako biste održavali svoju kondiciju i poboljšavali svoje raspoloženje.

6. Budite nježni prema sebi

Obratite pažnju na svoje tijelo i svoje emocije. Dopustite si vremena da se oporavite bez osjećaja krivnje ili pritiska. Budite strpljivi prema sebi i prihvatite da oporavak može dugo trajati. Slušajte svoje tijelo i odmarajte se kad osjetite umor ili iscrpljenost.

Pratite ove savjete i uz pažnju svog liječnika, mogli biste brže i lakše se oporaviti nakon izvanmaternične trudnoće. Zapamtite da je svaki oporavak individualan i da svatko ima svoj tempo, stoga budite blagi prema sebi i dajte si vremena da zacijelite.

FAQ:

Koji su uzroci izvanmaternične trudnoće?

Izvanmaternična trudnoća može biti uzrokovana oštećenjima ili blokadama jajovoda, infekcijama koje ometaju normalno kretanje oplođene jajne stanice, hormonskim disbalansom ili abnormalnostima maternice.

Koji su simptomi izvanmaternične trudnoće?

Simptomi izvanmaternične trudnoće mogu uključivati ​​bol u donjem dijelu trbuha ili karlici, krvarenje izvan menstrualnog ciklusa, vrtoglavicu ili nesvjesticu, mučninu ili povraćanje, bol u ramenima ili vratu.

Koje su posljedice izvanmaternične trudnoće?

Izvanmaternična trudnoća može dovesti do ozbiljnih posljedica kao što su ruptura jajovoda i unutarnje krvarenje. To može zahtijevati hitnu kiruršku intervenciju i može dovesti do dugoročnih posljedica kao što su oštećenje jajovoda i poteškoće u začeću u budućnosti.

Kako se dijagnosticira izvanmaternična trudnoća?

Izvanmaterničnu trudnoću može dijagnosticirati ginekolog na temelju simptoma i medicinskih testova poput ultrazvuka i krvnih testova. Ultrazvuk može otkriti da se plod razvija izvan maternice, dok krvni testovi mogu otkriti visoke razine hormona trudnoće.

Koje su mogućnosti liječenja za izvanmaterničnu trudnoću?

Liječenje izvanmaternične trudnoće obično uključuje kirurški zahvat kako bi se uklonio plod izvan maternice. U nekim slučajevima, ako je trudnoća otkrivena vrlo rano i ne prijeti ruptura jajovoda, može se primijeniti i metoda medicinskog prekida trudnoće. Nakon liječenja, važno je pratiti stanje i obaviti redovite preglede kako bi se osiguralo da nema komplikacija.

Koje su moguće posljedice izvanmaterične trudnoće?

Posljedice izvanmaterične trudnoće mogu biti ozbiljne i ugrožavaju život žene. Ukoliko se izvanmaterična trudnoća ne otkrije na vrijeme i ne liječi, može doći do pucanja jajovoda i unutarnjeg krvarenja, što može biti fatalno. Osim toga, izvanmaterična trudnoća može uzrokovati oštećenje jajovoda i dovesti do neplodnosti.

Koji su simptomi izvanmaterične trudnoće?

Simptomi izvanmaterične trudnoće mogu varirati, ali neki od uobičajenih simptoma uključuju: abdominalnu bol, krvarenje između menstrualnih ciklusa, jače i duže menstrualno krvarenje, mučninu i povraćanje. Također, žena može osjećati vrtoglavicu, slabost i slabiji apetit. Ako imate ove simptome, trebate se obratiti svom ginekologu radi dijagnostičkog pregleda.