Kada se sadi kivi: sve što trebate znati o sadnji kivija

Kada Se Sadi Kivi

Kada Se Sadi Kivi

Kivi je egzotično voće koje je postalo vrlo popularno u posljednjim godinama. Ovaj voćni plod karakterizira slatkasti okus, sočnost i visok sadržaj vitamina C. Ako želite uživati u svježem kiviju iz vlastitog vrta, važno je znati kada i kako ga pravilno posaditi.

Jedan od najvažnijih faktora za uspješno uzgoj kivija je pravilan izbor mjesta za sadnju. Kivi preferira sunčane ili blago zasjenjene položaje, zaštićene od jakih vjetrova. Također je važno odabrati dobro drenirano tlo bogato organskom tvari. Idealno vrijeme za sadnju kivija je proljeće, kada su temperature primjerene, ali tlo je već dovoljno zagrijano za poticanje rasta korijena.

Prilikom sadnje kivija, važno je pridržavati se nekoliko koraka kako bi se osigurala uspješna sadnja. Prvo je potrebno iskopati rupu koja je dvostruko veća od korijena sadnice. Zatim je potrebno pomiješati tlo sa kompostom kako bi se poboljšala njegova plodnost. Nakon toga, sadnica se stavlja u rupu i pažljivo zatrpava tlima. Prilikom sadnje, važno je ostaviti dovoljno prostora između sadnica kako bi se osiguralo dobro provjetravanje i rast biljke.

Sjetite se da je kivi biljka koja voli vlagu i redovito zalijevanje. Tijekom prvih nekoliko tjedana nakon sadnje, važno je zalijevati sadnicu svaki drugi dan kako bi se održala optimalna razina vlage u tlu. Nakon što biljka uhvati korijen, zalijevanje može biti smanjeno na jednom tjedno, ali se mora paziti da tlo ne ostane suho.

Nakon sadnje, potrebno je pažljivo pratiti rast biljke i obavljati redovite rezidbe kako bi se potaknuo rast i formiranje plodova. Kivi se obično sadi uz potporu, poput rešetke ili žice, kako bi se omogućio pravilan rast i smanjio rizik od slomljenih grana. Također je važno očistiti korov oko biljke kako bi se osigurao dobar pristup svjetlosti i hranjivim tvarima.

Sada kada znate sve o sadnji kivija, možete započeti vlastiti vrt i uživati u svježem i ukusnom voću. Uz pravilnu njegu i pažnju, kivi će vam pružiti obilan urod godinama koje dolaze.

Zašto saditi kivi?

Sadnja kivija može biti vrlo korisna i isplativa aktivnost. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali razmotriti sadnju kivija:

1. Zdravstvene koristi

Kivi je voće vrlo bogato vitaminom C. Jedan kivi sadrži oko 115% preporučene dnevne doze vitamina C. Konzumiranje kivija može pomoći u jačanju imuniteta, smanjenju upala i oksidativnog stresa te boljoj apsorpciji željeza u tijelu.

2. Visok prinos

Kivi je biljka visokog prinosa. Jedna kivijeva biljka može proizvesti velike količine kivija svake godine. To znači da možete imati dovoljno kivija za vlastitu potrošnju i čak ga prodati kako biste zaradili dodatni novac.

You might be interested:  Kako Izgledaju Gljivice Na Stopalima

3. Lako održavanje

Kivi biljke su relativno jednostavne za uzgoj i održavanje. One preferiraju sunčano mjesto i dobro drenirano tlo. Također trebate redovito zalijevati biljke i pravilno obrezivati. Svi ovi zadaci su vrlo jednostavni i ne zahtijevaju puno vremena i truda.

4. Dug životni vijek biljke

Kivi biljke su vrlo dugotrajne i mogu živjeti više od 50 godina. Oni imaju dobru otpornost na bolesti i štetnike, što znači da će vam biljke pružiti plodove dugi niz godina.

5. Okućnica izgleda

Sadnja kivija može dodati prekrasan izgled vašoj okućnici. Kivijeva biljka ima zelene lišće s lijepim bijelim cvjetovima koji postaju ukusni plodovi. Kivi također često ima vinske izboje koji dodaju dodatnu ljepotu biljci.

Kao što možete vidjeti, sadnja kivija može vam donijeti mnoge koristi. Bilo da želite poboljšati svoje zdravlje ili želite dodati ukrasnu biljku u svoju okućnicu, kivi je odličan izbor.

Kada sadi kivi?

Za uspješno sadnju kivija važno je znati optimalno vrijeme za sadnju. Kivi je voćka koja preferira toplije i suhog klimatske uvjete, ali može uspjeti i u umjereno hladnim područjima.

U većini područja, najbolje vrijeme za sadnju kivija je u rano proljeće, kada su tlo i temperatura zraka dovoljno topli. Idealna temperatura za sadnju kivija je između 15-25 °C. Tlo treba biti dobro drenirano i bogato organskom tvari.

Preporučljivo je saditi kivi što bliže južnom zidu ili nekoj vrsti zaštite od jakih vjetrova. Ovo će pomoći u zaštiti od hladnoće i osigurati bolji rast biljke.

U nekim hladnijim područjima, može biti potrebno dodatno zaštiti kivi od mraza tijekom zime. To se može postići pomoću mulčenja oko korijena biljke ili upotrebom zaštitnih mreža i pokrivača.

Ukratko, kivi se obično sadi u rano proljeće, kada su tlo i temperatura zraka povoljni. Važno je osigurati dobro održavanje biljke tijekom prvih nekoliko godina kako bi se osigurao uspješan rast i razvoj.

Izbor pravog mjesta

Jedan od ključnih faktora za uspješnu sadnju kivija je izbor pravog mjesta za sadnju. Kivi je tropska biljka koja preferira topla i sunčana područja, ali istovremeno treba biti zaštićen od jakih vjetrova.

Prilikom odabira mjesta za sadnju kivija, nekoliko faktora treba uzeti u obzir:

Svjetlost

Kivi zahtijeva puno sunčeve svjetlosti kako bi uspješno raslo i sazrijevalo plodove. Najbolje je odabrati mjesto koje je izloženo direktnom sunčevom svjetlu najmanje 6 sati dnevno.

Temperatura

Kivi preferira toplu klimu i ne podnosi mraz. Idealna temperatura za kivi je između 25 i 30 °C. Važno je odabrati mjesto koje je zaštićeno od hladnih vjetrova i niskih temperatura.

Tlo

Kivi najbolje raste u dobro dreniranom tlu koje je bogato organskom tvari. Tlo treba biti blago kiselo do neutralno (pH vrijednosti između 5,0 i 7,0). Prije sadnje kivija, preporučuje se testirati tlo kako bi se provjerila kiselost i hranjivost tla te prilagoditi tlo ako je potrebno.

Zaštita od vjetrova

Kivi je osjetljiv na jake vjetrove koji mogu oštetiti biljke i utjecati na plodnost. Odaberite mjesto koje je zaštićeno od jakih vjetrova, na primjer, blizu zida ili ograde.

Zaključak

Odabir pravog mjesta za sadnju kivija ključan je korak za uspješan uzgoj ove egzotične voćke. Svjetlost, temperatura, tlo i zaštita od vjetrova su važni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira mjesta. Slijedeći ove smjernice, vaš kivi će imati optimalne uvjete za rast i razvoj.

Kako pripremiti tlo?

Da biste uspješno zasadili kivi, potrebno je pravilno pripremiti tlo kako bi biljka imala sve što joj je potrebno za rast i razvoj. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

1. Odaberite sunčano mjesto

Kivi voli sunčana mjesta, pa je važno odabrati lokaciju koja dobiva puno sunčeve svjetlosti. Idealno je mjesto koje je zaštićeno od jakih vjetrova i ima dobru drenažu.

2. Dobro iskopajte tlo

Prvo, trebate dobro izkopati tlo kako biste uklonili korov, kamenje i druge nečistoće. Također je važno poboljšati strukturu tla dodavanjem komposta ili stajskog gnoja kako bi se povećala plodnost tla.

3. Provjerite pH vrijednost tla

3. Provjerite pH vrijednost tla

Kivi preferira blago kiselinsko tlo s pH vrijednošću između 5,5 i 7,0. Ako je pH vrijednost tla previsoka ili preniska, možete dodati ispravke tla kako biste postigli optimalnu pH razinu.

You might be interested:  Kako Provjeriti Stanje Darovne Dm Kartice

4. Gnojite tlo

Da bi kivi dobili sve potrebne hranjive tvari, trebate gnojiti tlo prije sadnje. Možete koristiti organska gnojiva koja su bogata dušikom, fosforom i kalijem kako bi potaknuli rast biljke.

5. Navodnjavanje

Kivi voli konstantnu vlagu, ali ne podnosi previše vode. Važno je osigurati dobru drenažu tla kako bi se izbjeglo zadržavanje viška vode. Također je važno redovito zalijevati biljku tijekom sušnih razdoblja.

6. Zaštita od mraza

Kivi je osjetljiv na mraz, pa je važno zaštititi biljku od niskih temperatura. Možete koristiti pokrivače ili mreže kako biste zaštitili biljku od hladnog vjetra i mraza tijekom zime.

7. Razmak sadnje

Razmak sadnje kivija ovisi o sorti koju sadite. Obično je preporučeni razmak između biljaka 3 do 5 metara. To je važno kako bi biljke imale dovoljno prostora za rast i razvoj.

Slijedeći ove korake i pravilno pripremajući tlo, možete osigurati uspješnu sadnju kivija i dobre rezultate u uzgoju ove biljke.

Razmnožavanje kivija

Jedan od načina razmnožavanja kivija je reznicama. Reznice se uzimaju s materijala biljke koja je starija od tri godine, kada biljka ima dovoljno jak korijenov sustav.

Postupak razmnožavanja kivija reznicama je sljedeći:

 1. Izrežite reznice duljine oko 15 centimetara. Reznice bi trebale biti zdrave i bez oštećenja.
 2. Odrežite gornji dio reznice kako biste uklonili vrh.
 3. Zatim, preostali dio reznice (donji dio) umočite u hormon za ukorjenjivanje kako biste potaknuli rast korijena.
 4. Pripremite posudu sa supstratom koji je pogodan za kivije. Supstrat treba biti dobro dreniran i sadržavati mješavinu treseta i pijeska.
 5. Zasadite reznice u posudu tako da budu stabilne i čvrsto pritisnute u tlo.
 6. Vodu reznice dobro nakon sadnje kako bi korijenje počelo rasti.
 7. Stavite posudu s reznice u hladno i svijetlo mjesto. Idealna temperatura za ukorjenjivanje kivija je između 15 i 18 stupnjeva Celzijusa.
 8. Redovito provjeravajte vlažnost tla i zalijevajte kada je potrebno.
 9. Nakon otprilike osam tjedana, korijenje bi trebalo biti dovoljno razvijeno za presađivanje u veću posudu ili na otvorenom prostoru.

Još jedan način razmnožavanja kivija je putem sjemena. Međutim, sjeme kivija ima spor rast i može biti teže dobiti plodove od sjemenki biljke.

Evo nekoliko koraka za razmnožavanje kivija putem sjemena:

 1. Izvadite sjemenke iz zrelog voća kivija.
 2. Operite sjemenke kako biste uklonili mesnati dio pulpe.
 3. Nakon toga, stavite sjemenke u vlažan supstrat i pokrijte ih tankim slojem tla.
 4. Držite posudu s sjemenkama na sobnoj temperaturi, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost.
 5. Redovito provjeravajte vlažnost supstrata i održavajte je ravnomjernom.
 6. Nakon otprilike 3-4 tjedna, sjemenke bi trebale klijati. Nakon što biljke razviju prve listove, presadite ih u zasebne posude.
 7. Nakon što biljke postanu jače, možete ih presaditi na otvorenom ili u veću posudu.

Razmnožavanje kivija može biti izazovno, ali uz dobro pripremljeno tlo i pravilnu njegu, možete uzgajati svoje vlastite biljke kivija iz reznica ili sjemenki.

Kako zalijevati kivi?

Kivi je voćka koja zahtijeva redovito zalijevanje kako bi se održala zdravom i rasla u punoj snazi. Važno je pravilno zalijevati kivi kako bi se osiguralo da korijenje dobiva dovoljno vode, ali da se istovremeno izbjegava pretjerano zalijevanje koje može dovesti do truljenja korijena.

Raspored zalijevanja

Kivi treba redovito zalijevati, posebno tijekom sušnih razdoblja. U idealnom slučaju, trebalo bi zalijevati kivi svakih 7 do 10 dana tijekom vegetacijske sezone. Međutim, raspored zalijevanja može varirati ovisno o uvjetima u vašem vrtu i vremenskim prilikama.

Količina vode

Kada zalijevate kivi, važno je osigurati da se tlo ravnomjerno navlaži. Uobičajena preporuka je zalijevati kivi do dubine od 20 do 30 cm. Ova dubina omogućuje da korijenje kivija dobije dovoljno vode, ali istovremeno izbjegava plitko zalijevanje koje može dovesti do površinske korijenove mase.

Vrsta vode

Voda koju koristite za zalijevanje kivija također može imati utjecaj na zdravlje biljaka. Kivi preferira blago kiselu vodu s pH vrijednošću od oko 6.5 do 7.5. Ako je voda u vašem području previše alkalna, možete dodati malo octa ili limunovog soka kako biste povećali kiselost vode.

You might be interested:  Kada Se Poklope Kazaljke Na Satu

Zalijevanje u različitim fazama rasta

Zalijevanje u različitim fazama rasta

Tijekom različitih faza rasta kivija, potrebe za vodom mogu se promijeniti. Na primjer, mlade biljke zahtijevaju više vode kako bi se potaknuo rast korijenja, dok starije biljke trebaju manje vode. Tijekom razdoblja plodonošenja, kivi treba više vode kako bi se osiguralo zdravo i sočno voće.

Zalijevanje u posudama

Ako kivi uzgajate u posudama, važno je imati dobar sustav odvoda kako bi se izbjegla zadržavanja vlage. Prečesto zalijevanje ili previše vode može dovesti do truljenja korijena u posudama. Osigurajte da posuda ima rupe na dnu i koristite dobro drenirajući supstrat.

Zalijevanje kivija je važan dio brige o biljci. Pravilnom zalijevanju osiguravate zdrav rast biljke i sočno voće. Slijedite ove smjernice i prilagodite ih uvjetima u vašem vrtu kako biste osigurali najbolje rezultate.

Kako brinuti o kiviju?

Kiviju je potrebna odgovarajuća briga kako bi se pravilno razvijao i rodio ukusne plodove. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom brige o kiviju:

1. Zalijevanje

Kivi zahtijeva redovito zalijevanje kako bi se održala njegova optimalna vlažnost tla. Tijekom sušnih razdoblja, zalijevajte biljku jednom ili dva puta tjedno. Također pazite da tlo bude dobro drenirano kako bi se spriječilo zadržavanje viška vlage, što može dovesti do truljenja korijena.

2. Gnojidba

Gnojidba kivija je važna kako bi biljka dobila potrebne hranjive tvari za rast i plodnost. Preporučuje se primjena organskog gnojiva ili gnojiva sa sporim otpuštanjem tijekom vegetacijske sezone. Također je važno promijeniti vrstu gnojiva kako bi se zadovoljile specifične potrebe kivija za hranjivim tvarima.

3. Podrška i rezidba

Kivi je penjačica biljka koja zahtijeva odgovarajuću podršku kako bi se pravilno rasla. Možete koristiti mrežu ili rešetku kako bi biljka mogla penjati duž svoje okvira. Također je važno obrezivati ​​biljku kako bi se uklonili oštećeni ili bolesni dijelovi i potaknuli pravilan rast.

4. Zaštita od mraza

Kivi je osjetljiv na niske temperature i može pretrpjeti oštećenja uslijed smrzavanja. Ako živite u području s hladnim zimama, razmislite o prekrivanju biljke zaštita od mraza tijekom zime. To može uključivati ​​upotrebu mreža, tkanina ili gustih slojeva malča oko biljke.

5. Zaštita od štetnika i bolesti

Kivi može biti osjetljiv na određene štetnike i bolesti, poput kivi voćne mušice ili bakterijske paleži. Redovito pregledavajte biljku kako biste primijetili bilo kakve znakove infekcije i poduzmite odgovarajuće mjere zaštite, poput prskanja insekticidom ili fungicidom.

Slijedeći ove smjernice brige, vaš kivi će biti zdrav i pružati vam ukusne plodove koje ćete moći uživati.

Kako ubrati kivi?

 • Kada kivi sazrijeva, njegova koža mijenja boju iz zelene u smeđu boju. Možete provjeriti zrelost kivija laganim pritiskom na kožu. Ako je mekana i pod prstima se lako udubljuje, kivi je spreman za berbu.
 • Da biste ubrali kivi, nježno ga odvojite s drva okretanjem i blagim povlačenjem. Pazite da ne oštetite plod tijekom berbe.
 • Nakon branja, kivi treba čuvati na hladnom i suhom mjestu. Može se ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko dana kako bi sazrio. Ako želite produljiti vijek trajanja kivija, možete ga staviti u hladnjak.
 • Kivi se može koristiti svjež ili ga možete koristiti u raznim receptima. Možete ga dodati u voćnu salatu, smoothieje, pa čak i napraviti sladoled od kivija.

FAQ:

Koje su optimalne uvjete za sadnju kivija?

Kivi preferira sunčane položaje, zaštićene od jakih vjetrova. Tlo treba biti dobro drenirano i humusno. Optimalna pH vrijednost je između 5,5 i 7,5.

Koje su najbolje sorte kivija za uzgoj?

Najbolje sorte kivija za uzgoj u Hrvatskoj su “Hayward”, “Jennie”, “Bruno” i “Abbott”. Ove sorte su otporne na mraz i daju velike, slatke plodove.

Kako pripremiti tlo prije sadnje kivija?

Prije sadnje kivija, tlo treba dobro pripremiti. Treba ukloniti korove i rahliti tlo. Tlo se može poboljšati dodavanjem komposta ili stajskog gnoja kako bi se povećala plodnost.

Koliko duboko treba posaditi kivi?

Kivi se sadi na dubinu od oko 50-60 centimetara. Korijenje treba biti dobro pokriveno zemljom, ali vrat korijena ne smije biti prekriven kako bi se spriječilo truljenje.