Kako Boli Upala Porebrice - Simptomi, Liječenje i Prevencija

Kako Boli Upala Porebrice

Kako Boli Upala Porebrice

Porebrica je tanka sluznica koja pokriva unutrašnju površinu kapaka. Upala porebrice, poznata i kao blefaritis, može izazvati nelagodu i bol u oku. Ova upala može imati različite uzroke i simptome, ali se može uspješno liječiti i spriječiti.

Jedan od najčešćih simptoma upale porebrice je svrbež i osjećaj peckanja u oku. Također se može javiti crvenilo kapaka, oticanje i osjetljivost na dodir. U nekim slučajevima, može doći i do pojave suhoće i pečenja očiju. Ako se simptomi ne liječe na vrijeme, može se javiti gnojni iscjedak iz oka.

Postoji nekoliko načina liječenja upale porebrice, ovisno o uzroku i težini simptoma. Jedan od načina je upotreba toplih obloga koje će pomoći ublažiti simptome i smanjiti upalu. Također se mogu koristiti posebni šamponi i otopine za čišćenje kapaka. U težim slučajevima, liječnik može propisati kortikosteroidne kreme ili kapi za oči.

Da bi se spriječila upala porebrice, važno je pridržavati se određenih higijenskih mjera. Potrebno je redovito čistiti kapke, posebno ako se koristi šminka. Također je važno izbjegavati dodirivanje očiju rukama, kao i korištenje tuđih ručnika i jastučnica. Ako se pojave simptomi upale porebrice, važno je odmah potražiti liječničku pomoć kako bi se spriječio nastanak komplikacija.

Što je upala porebrice?

Upala porebrice, poznata i kao folikulitis, je upalno stanje koje zahvaća pore brade i obližnje dlake. Porebrična upala može biti uzrokovana bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, ali i drugim faktorima kao što su oštećenje kože, alergijske reakcije ili sužene pore.

Kod upale porebrice dolazi do crvenila, otoka, bolnosti i svrbeža na zahvaćenom području. Mogu se pojaviti i gnojni mjehurići ili pustule. Upala porebrice može biti akutna ili kronična, a u nekim slučajevima može se proširiti na veća područja kože.

Simptomi upale porebrice

 • Cvjetanje i crvenilo kože
 • Otok i bolnost
 • Svrbež
 • Mjehurići ili pustule s gnojem
 • Ponekad prisutni simptomi opće nelagode kao što su groznica ili glavobolja

Liječenje upale porebrice

Liječenje upale porebrice ovisi o uzroku i težini simptoma. U većini slučajeva, upala porebrice može se uspješno liječiti kod kuće primjenom toplih obloga na zahvaćeno područje i upotrebom antimikrobnih sredstava.

Ako je upala porebrice uzrokovana bakterijskom infekcijom, liječnik može propisati antibiotike za oralnu ili lokalnu primjenu. U slučaju gljivične infekcije, mogu se propisati antifungalni lijekovi. U rijetkim slučajevima, kada upala porebrice ne reagira na konzervativne metode liječenja, mogu biti potrebne kirurške intervencije za uklanjanje zaraženih folikula dlake.

Prevencija upale porebrice

 • Održavanje higijene kože i redovito čišćenje brade
 • Izbjegavanje dodirivanja i češanja zahvaćenog područja
 • Upotreba čistih ručnika, jastučnica i britvica
 • Redovita zamjena brisača za brijanje
 • Izbjegavanje korištenja lica ili pomada koje na koži izazivaju iritaciju
You might be interested:  Redovnik Koji Je Prodao Svoj Ferrari

Ako se simptomi upale porebrice ne poboljšavaju ili se pogoršavaju, potrebno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se postavila točna dijagnoza i odredilo najprikladnije liječenje.

Simptomi upale porebrice

Upala porebrice (furunkul) je upalna bolest koja se javlja kao infekcija dlake i okolne žlijezde lojnice u području porebrice. Ova infekcija najčešće je uzrokovana bakterijom Staphylococcus aureus.

Simptomi upale porebrice mogu varirati, ali najčešći simptomi su:

 • Bolno oticanje područja porebrice
 • Crvenilo i crveni izbočeni čvorić
 • Bol pri dodiru ili pritisku na područje
 • Toplina i osjetljivost na dodir
 • Pušenje ili gnojenje čvorića
 • Prateći simptomi može uključivati groznicu, slabost i umor

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti medicinsku pomoć. Liječnik će obaviti pregled i može propisati odgovarajući tretman, koji može uključivati primjenu antibiotika ili otvaranje i drenažu gnojnog čvorića.

Liječenje upale porebrice

Liječenje upale porebrice

 • Higijena: Prva i najvažnija mjera liječenja upale porebrice je održavanje dobre higijene. Porebrica se treba redovito prati toplom vodom i nekom blagom antibakterijskom sapunom. Važno je izbjegavati češanje ili trljanje porebrice kako bi se izbjeglo širenje infekcije.
 • Topli oblozi: Topli oblozi mogu pomoći u smanjenju bolova i oticanja. Možete koristiti toplu vlažnu krpu ili toplicu napunjenu toplom vodom. Stavite oblog na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno tijekom 10-15 minuta.
 • Antibiotičke kreme: Ako je upala porebrice uzrokovana bakterijskom infekcijom, vaš ljekarnik ili liječnik može preporučiti uporabu antibiotske kreme ili masti. Ove kreme pomažu u suzbijanju rasta bakterija i smanjenju upale.
 • Sušenje porebrice: Nakon pranja porebrice, važno je da se dobro osuši. Vlaga može pogoršati upalu i omogućiti razmnožavanje bakterija. Možete koristiti sušilo za kosu na niskoj temperaturi kako biste temeljito osušili područje.
 • Antibiotici: U slučajevima teže upale porebrice, vaš liječnik može propisati oralne antibiotike kako bi se suzbila infekcija i upala. Važno je slijediti upute i uzimati antibiotike prema propisanom rasporedu.
 • Razine: Ako je upala porebrice uzrokovana razinama, važno je identificirati i izbjeći izazivače. To može uključivati izbjegavanje neprikladnih sapuna i kozmetičkih proizvoda, kao i izbjegavanje izlaganja štetnim kemikalijama.

Prevencija upale porebrice

Prevencija upale porebrice

Prevencija upale porebrice ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja ove regije tijela. Evo nekoliko savjeta kako spriječiti upalu porebrice:

 1. Održavanje higijene: Redovito perite područje porebrice kako biste uklonili višak znoja, bakterija i ostalih nečistoća koje mogu izazvati upalu. Koristite blagi sapun i toplu vodu.
 2. Izbjegavajte uske i neudobne odjevne predmete: Nosite labavu i prozračnu odjeću kako biste smanjili trljanje i znojenje u regiji porebrice. Izbjegavajte sintetičke materijale koji mogu ometati protok zraka.
 3. Redovito mijenjajte odjeću: Održavajte svježinu i čistoću tako što ćete redovito mijenjati odjeću, osobito onu koja se brzo znoji. Time smanjujete nakupljanje bakterija i vlage.
 4. Nanošenje pudera: Nanošenje puder na regiju porebrice može pomoći apsorbirati višak vlage i sprečava trljanje kože.
 5. Kontrola tjelesne težine: Održavanje zdrave tjelesne težine može smanjiti trenje i iritaciju u regiji porebrice.
 6. Izbjegavajte prekomjerno znojenje: Toplina i znojenje mogu pogoršati upalu porebrice, pa je važno izbjegavati situacije koje uzrokuju prekomjerno znojenje, kao što su tjelesna aktivnost ili boravak na vrućim mjestima.
 7. Koristite antiperspirante: Antiperspiranti mogu smanjiti znojenje i vlagu u porebrici, smanjujući rizik od upale.
 8. Suha i hladna okolina: Boravak u suhoj i hladnoj okolini može smanjiti znojenje i iritaciju porebrice.
 9. Izbjegavajte trauma i pritisak: Pobrinite se da izbjegavate traumu i prekomjerni pritisak u regiji porebrice kako biste spriječili upalu.
You might be interested:  Kako Znati Koliki Mu Je

Slijedeći ove smjernice za prevenciju, možete smanjiti rizik od upale porebrice i održavati zdravlje tog područja tijela.

Mogući uzroci upale porebrice

 • Bakterijska infekcija: Upala porebrice može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom. Bakterije poput stafilokoka mogu prodrijeti u porebricu i izazvati upalu. Ova vrsta infekcije često se javlja kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.
 • Virusna infekcija: Infekcija herpesom može uzrokovati upalu porebrice. Kada se virus aktivira, može izazvati osip i upalu na koži oko očiju.
 • Alergija: Alergijska reakcija može izazvati upalu porebrice. Kontakt s alergenom može iritirati kožu i izazvati osip i crvenilo.
 • Povrede: Povrede, poput ogrebotina ili udaraca u području oko očiju, mogu izazvati upalu porebrice. Takve povrede mogu biti vrlo bolne i uzrokovati oticanje i crvenilo.
 • Dermatitis: Dermatitis, ili upala kože, može utjecati na kožu oko očiju i uzrokovati upalu porebrice. Dermatitis se može pojaviti kao reakcija na iritantne tvari poput šminke, kozmetičkih proizvoda ili izlaganja određenim kemikalijama.
 • Očna bolest: Određene očne bolesti poput blefaritisa ili konjunktivitisa mogu uzrokovati upalu porebrice. Upala oka može se proširiti na kožu oko očiju i izazvati upalu porebrice.

Kako dijagnosticirati upalu porebrice?

Da bi se postavila dijagnoza upale porebrice, potrebno je provesti određene pretrage i pregled. Liječnik će prvo uzeti anamnezu pacijenta kako bi saznao o simptomima i mogućim uzrocima upale porebrice.

Zatim će obaviti fizikalni pregled, koji uključuje vizualni pregled porebrice i palpaciju područja. Upaljena porebrica obično ima crvenu i oteklu kožu, a pacijent može osjetiti bol i nelagodu na tom području. Liječnik će također provjeriti je li upala proširila na okolno područje ili druge dijelove tijela.

U nekim slučajevima, može biti potrebno uzeti uzorak tekućine ili krvi iz upaljenog područja kako bi se provjerila prisutnost bakterija ili drugih uzročnika upale. Ovi testovi se obično izvode u laboratorijskim uvjetima.

Ako liječnik sumnja na ozbiljnije stanje ili komplikacije, može uputiti pacijenta na dodatne pretrage, poput rendgenskog snimanja ili ultrazvuka, kako bi se isključile druge moguće dijagnoze.

U nekim slučajevima, upala porebrice može biti povezana s drugim medicinskim stanjima, poput dijabetesa ili imunoloških poremećaja. U tim slučajevima, dodatne pretrage i konzultacija s drugim stručnjacima mogu biti potrebne za potvrdu dijagnoze i određivanje najprikladnijeg načina liječenja.

Komplikacije upale porebrice

 • Jedna od mogućih komplikacija upale porebrice je širenje infekcije na okolne tkiva i organe. Infekcija može utjecati na ostale dijelove tijela, kao što su kosti, zglobovi, pa čak i srce. Stoga je važno pravovremeno dijagnosticirati i liječiti upalu porebrice kako bi se spriječilo širenje infekcije.

 • Druga komplikacija koja može nastati uslijed upale porebrice je stvaranje apscesa, odnosno nakupina gnoja, koja se može razviti u području upale. Ako se apsces ne liječi, može doći do širenja infekcije i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

 • U nekim slučajevima, upala porebrice može dovesti do formiranja kroničnih rana ili ožiljaka. Ako se upala često ponavlja ili se ne liječi pravilno, moguće je da će se tkivo oštetiti i da će ostati trajne posljedice u obliku ožiljaka ili deformacija kože.

You might be interested:  Koji Mobitel Kupiti 2022 Forum

Savjeti za osobe s upalom porebrice

Upala porebrice može biti neugodna i bolna situacija. Da biste se lakše nosili s ovim problemom, slijedite sljedeće savjete:

 • Pazite na higijenu: Redovito perite lice s blagim deterdžentom i izbjegavajte korištenje agresivnih proizvoda za njegu kože.
 • Izbjegavajte dodirivanje lica: Ne dirajte lice prljavim rukama kako biste spriječili dalje infekcije.
 • Primijenite topli oblog: Nanesite topli oblog na zahvaćeno područje kako biste ublažili bol i oticanje.
 • Primjenjujte kreme i masti: Koristite lokalne kreme ili masti koje će pomoći smiriti upalu i ubrzati proces ozdravljenja.
 • Izbjegavajte šminkanje: Ako imate upalu porebrice, izbjegavajte korištenje šminke kako biste omogućili koži da se oporavi.
 • Jedite zdravo: Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i zdravim mastima pomoći će održati vašu kožu zdravom.
 • Izbjegavajte stres: Stres može pogoršati upalu porebrice, pa je važno pronaći načine opuštanja i smanjiti razinu stresa u svakodnevnom životu.

Ako se simptomi upale porebrice pogoršaju ili traju duže vrijeme, svakako se posavjetujte s ljekarom radi propisivanja odgovarajućeg tretmana.

FAQ:

Koje su najčešće simptomi upale porebrice?

Najčešći simptomi upale porebrice uključuju crvenilo i oteklina oko pogođenog područja, bol pri dodiru ili pritisku, osjećaj peckanja ili svrbeža, pojavu gnojnog iscjetka, i mogućnost pojave groznice.

Kakav je tretman za upalu porebrice?

Tretman za upalu porebrice uključuje primjenu toplih obloga na zahvaćeno područje radi smanjenja upale, uzimanje protuupalnih lijekova i antibiotika prema uputama liječnika, te pridržavanje higijene kako bi se spriječila infekcija.

Kako mogu spriječiti upalu porebrice?

Da biste spriječili upalu porebrice, važno je pridržavati se dobre higijene i redovito čistiti i njegovati kožu. Također se preporučuje izbjegavanje dodirivanja očiju prljavim rukama i korištenje zaštitnih naočala pri radu u prašnjavim ili kemijskim okolinama.

Koliko dugo traje upala porebrice?

Trajanje upale porebrice može varirati ovisno o ozbiljnosti infekcije i pravovremenom tretmanu. Uobičajeno, upala porebrice traje nekoliko dana do nekoliko tjedana. U slučaju težih ili kroničnih infekcija, trajanje može biti duže.

Koji su dugoročni učinci upale porebrice?

Ako se upala porebrice ne liječi ili se ponovno javlja, mogu se pojaviti komplikacije poput širenja infekcije na druga područja oka, oštećenja vida, cilijarnog ruba ili rožnice. U težim slučajevima, nedostatak adekvatne njege može dovesti do trajnih oštećenja ili površinskih ožiljaka.

Koje su najčešće simptomi upale porebrice?

Najčešći simptomi upale porebrice su crvenilo, oticanje, bol, osjetljivost na dodir te prisutnost gnoja ili nadutosti na koži.