Kako da beba podrigne: saveti i tehnike | Hrvatski priručnik za roditelje

Kako Da Beba Podrigne

Kako Da Beba Podrigne

Svaki roditelj se često susreće sa situacijom kada je njegova beba naduta i ima problem sa podrivanjem. To može biti vrlo neugodno za bebu, ali i izazvati nelagodu kod roditelja. Srećom, postoji nekoliko savjeta i tehnika koje možete primijeniti kako biste pomogli svojoj bebi da podrigne i smanjili nelagodu koju oseća.

Prvo, važno je da bebi pružite dovoljno vremena da podrigne nakon svakog hranjenja. Kada je beba završila sa hranjenjem, držite je uspravno i blago je tapkajte po leđima. Ova tehnika će pomoći da se oslobođe eventualni gasovi koji su se nakupili u bebinom stomaku i time će smanjiti mogućnost nadutosti.

Drugo, možete isprobati i nekoliko vježbi koje će dodatno pomoći bebi da podrigne. Jedna od tih vježbi je lagano savijanje bebine noge prema njenom stomaku i držanje u tom položaju nekoliko sekundi. Ova tehnika će pomoći da se prirodno pokrene proces podrivanja i olakša bebi nelagodu.

Kao roditelj, također možete pripaziti na to šta beba jede kako biste izbjegli probleme sa podrivanjem. Hrana koja može izazvati nadutost kod beba uključuje mahunarke, gazirana pića, mlijeko i mliječne proizvode. Pokušajte izbjegavati ove namirnice i obratite pažnju na reakciju bebe nakon jela.

Ukoliko se problemi sa podrivanjem nastave ili postanu sve češći, ne ustručavajte se da se obratite svom pedijatru. On će moći da pruži dodatne savjete i preporuči eventualne terapije ili lijekove koji mogu pomoći bebi da se oslobodi nadutosti i olakša podrivanje.

Zapamtite da je svaka beba jedinstvena i da ono što pomaže jednoj bebi ne mora nužno pomoći drugoj. Budite strpljivi i uvek pratite reakciju svoje bebe kako biste našli najbolji način da joj pomognete da podrigne i smanji nelagodu koju oseća.

Kako da beba podrigne: savjeti i tehnike

Kako podrignuti bebu

Podrigivanje je važan dio brige o novorođenčadi i dojenčadi, jer im pomaže u izbacivanju nakupljene zraka iz želuca. Ovdje su neki savjeti i tehnike kako da beba podrigne nakon obroka:

 • Nakon dojenja ili hranjenja bočicom, stavite bebu u uspravan položaj tako da joj je glava malo povisena. To može pomoći u sprječavanju vraćanja hrane i olakšava podrigivanje.
 • Nježno tapkajte ili trljajte leđa bebe dok je držite uspravno. To može pomoći u poticanju podrigivanja i izbacivanju zraka iz želuca.
 • Provjerite je li beba popila dovoljno mlijeka ili dohrane, jer prejedanje može uzrokovati nelagodu i otežati podrigivanje. Ako primijetite da beba često ima problema s podrigivanjem, možda će biti potrebno prilagoditi količinu hrane koju prima.

Dodatni savjeti za podrigivanje bebe

Ovdje su još neki savjeti koji vam mogu pomoći kod podriganja bebe:

 • Pokušajte podrignuti bebu svaki put nakon obroka, čak i ako se čini da nema puno zraka u želucu. To će pomoći u sprječavanju nakupljanja plina i nelagode.
 • Ako beba ne podrigne odmah nakon obroka, možete je držati uspravno nekoliko minuta prije nego što je stavite u krevet. To može pomoći u sprječavanju vraćanja hrane i nelagode povezane s podrigivanjem.
 • Ako vaša beba ima problema s podrigivanjem ili ima druge simptome kao što su često povraćanje ili grčevi, obratite se pedijatru. Oni mogu pružiti dodatne savjete i preporuke kako biste se pobrinuli za dobrobit vaše bebe.

Tabla za praćenje podrigivanja

Mnogi roditelji vole voditi evidenciju o podriganju svoje bebe kako bi pratili koliko često i kada podrigne. Evo primjera kako bi tabla mogla izgledati:

You might be interested:  Kada Je Eurovizija 2023
Datum Vrijeme Podrignuto
1.1.2022. 10:30 Da
1.1.2022. 12:15 Ne
1.1.2022. 14:00 Da

Vodite evidenciju o podriganju može biti korisno ako primijetite nepravilnosti ili ako želite podijeliti informacije s pedijatrom.

Zašto je podriganje važno za bebu?

Podriganje je važan proces za bebu i za njen razvoj. Ovaj prirodni refleks omogućava bebi da izbaci vazduh koji je progutala tokom hranjenja ili plakanja.

Kada beba podrigne, to može imati nekoliko pozitivnih efekata:

 • Smanjuje nelagodu: Kada beba proguta vazduh, to može izazvati nelagodu i bol u stomaku. Podriganje omogućava da se taj vazduh izbaci i smanji nelagodu.
 • Smanjuje nadutost: Ako beba ne podrigne nakon što je progutala vazduh, to može dovesti do nadutosti i grčeva u stomaku. Podriganje pomaže u smanjivanju nadutosti i održava normalnu probavu.
 • Pomaže u sprečavanju povraćanja: Kada beba proguta veliku količinu vazduha, to može dovesti do vraćanja hrane. Podriganje pomaže u izbacivanju viška vazduha i smanjuje rizik od povraćanja.
 • Pomaže bebi da lakše zaspi: Ako beba ima nelagodu u stomaku zbog progutanog vazduha, to može ometati njen san. Podriganje pomaže u smanjivanju nelagode i olakšava bebi da lakše zaspi.

Bebe su često nemirne i plaču jer su neudobne zbog progutanog vazduha. Podriganje je jedan od načina da se pomogne bebi da se oseća bolje i da se smanji nelagodnost i bol u stomaku.

Kada se očekuje da beba počne da podrigne?

Podrigivanje je prirodan proces kod novorođenčadi koji pomaže uklanjanju zraka iz njihovog sistema. Ali kada se očekuje da beba počne da podrigne?

Većina beba počinje podrugivati ​​odmah nakon hranjenja. To je posebno važno kod dojenčadi jer im pomaže da izbace zrak koji su progutali tokom dojenja.

Mnogi roditelji primijete da njihova beba podrigne tijekom prvih tjedana života. To može biti praćeno ispuštanjem zvuka ili plinovima. Važno je napomenuti da je podrigivanje normalno i obično ne uzrokuje nelagodu bebi.

Kako bi se olakšalo podrigivanje, vjeruje se da su određene tehnike korisne:

 1. Nakon dojenja ili hranjenja iz bočice, držite bebu u uspravnom položaju.
 2. Nežno tapkajte ili trljajte leđa bebe kako bi potaknuli izbacivanje zraka.
 3. Ako beba ne podrigne odmah, pokušajte je promijeniti položajem i pokušajte ponovno.

Važno je napomenuti da svaka beba ima svoj ritam podrugivanja. Neki bebe podrignu odmah nakon hranjenja, dok drugi možda trebaju duže vremena.

Ako primijetite da vaša beba ima poteškoća s podrugivanjem ili ima simptome kao što su nadutost, bol ili nemir, obratite se pedijatru. On će moći pružiti savjete i preporuke kako najbolje pomoći vašoj bebi.

Kako prepoznati da beba treba podrignuti?

Podrigivanje je prirodna funkcija koju beba koristi kako bi oslobodila višak zraka iz svog probavnog sustava. To se događa nakon što beba jede ili pije mlijeko, a pomaže u sprečavanju pojave kolika i nelagode kod djeteta. Kako biste prepoznali da beba treba podrignuti, obratite pozornost na sljedeće znakove:

 • Nemirnost tijekom hranjenja: Ako primijetite da se beba počinje nemirno ponašati tijekom obroka, može značiti da ima višak zraka u trbuhu koji treba izaći. Ovo može uključivati ​​često prekidanje hranjenja, plač ili odbijanje hrane.
 • Nadutost trbuha: Ako primijetite da bebin trbuh postaje naduven i tvrd nakon hranjenja, to može ukazivati ​​na prisutnost zraka koji treba izaći. Budi oprezan da nadutost trbuha također može biti znak drugih problema, pa je važno pratiti druge simptome djeteta.
 • Često podrhtavanje ili izbacivanje zraka: Ako beba često podrigne ili izbacuje zrak tijekom ili nakon hranjenja, to je indikacija da se nakupljeni zrak treba osloboditi iz probavnog sustava.
 • Kolike i plinovi: Ako primijetite da beba često pati od kolika ili ima problema s plinovima, to može ukazivati ​​na potrebu za podrignućem kako bi se oslobodio višak zraka.

Podrignivanje se obično preporučuje tijekom i nakon svakog obroka djeteta. Postoji nekoliko tehnika koje možete primijeniti kako biste pomogli bebi da podrigne:

 1. Kada hranite bebu, držite je uspravno kako bi se spriječilo gutanje zraka.
 2. Nakon hranjenja, držite bebu uspravno i nježno tapkajte po leđima kako biste potaknuli izbacivanje zraka.
 3. Ako beba nije podrignula nakon nekoliko minuta, možete je staviti na trbuh ili leđa kako bi vam pomogla osloboditi zrak.
 4. Ako beba ima teškoća s podrignućem i ima simptome nelagode, savjetujte se s pedijatrom kako biste dobili dodatne savjete i preporuke.

Podrignivanje je važan proces koji pomaže bebi da se oslobodi viška zraka i smanji nelagodu u trbuhu. Pratite znakove koje beba pokazuje i primijenite odgovarajuće tehnike kako biste pomogli bebi da podrigne kad je to potrebno.

Savjeti za podriganje bebe

1. Masirajte bebinu leđa

Masiranje bebinih leđa može pomoći u oslobađanju zraka koji se nakuplja u njenom trbuhu. Nježno trljajte bebinu leđa kružnim pokretima kako biste potakli podrignavanje.

You might be interested:  Kako Prepoznati Curenje Plodne Vode

2. Držite bebu uspravno

Držanje bebe uspravno nakon hranjenja može olakšati podrignavanje. Podignite bebu i nježno je držite uspravno neko vrijeme kako bi se zrak koji je progutala tijekom hranjenja izbacio van.

3. Koristite podrivač

Podrivači su dizajnirani da pomažu bebama u podrignavanju. Stavite bebu na podrivač i nježno ga pomicajte kako bi potakli izbacivanje zraka iz trbuha.

4. Pazeći na higijenu

Bitno je pravilno oprati ruke prije nego što dodirnete bebu kako biste spriječili širenje bakterija koje mogu izazvati nelagodu. Također, pripazite na čistoću bebine okoline, posebno tijekom hranjenja kako biste spriječili infekciju.

5. Podojite bebu pravilno

5. Podojite bebu pravilno

Ako dojite bebu, važno je osigurati da je pravilno i dovoljno priljubljena na dojku. Beba koja je pravilno podojena ima manje šanse da proguta zrak tijekom hranjenja.

6. Pripazite na položaj bebinog tijela

Pojedini položaji mogu pomoći bebama u podrignavanju. Isprobajte lagano naginjanje bebinog tijela naprijed i nježno tapkanje po leđima kako biste olakšali izbacivanje zraka.

7. Neka beba bude mirna

Previše aktivnosti odmah nakon hranjenja može uzrokovati nelagodu i otežati podrignavanje. Pripazite da beba odmah nakon hranjenja ima vremena za opuštanje i odmor kako bi se zrak mogao prirodno izbaciti iz trbuha.

8. Posavjetujte se s pedijatrom

Ako vaša beba stalno ima problema s podrignavanjem, može biti korisno posavjetovati se s pedijatrom. On ili ona mogu vam dati dodatne savjete i preporučiti odgovarajuće metode podriganje za vašu bebu.

Tehnike podriganja bebe

1. Blagi pritisak na trbuh

Jedna od najjednostavnijih i najčešćih tehnika podriganja bebe je blagi pritisak na trbuh. Položite bebu na ruku, tako da joj trbuh bude naslonjen na vašu dlan. Lagano vršite pritisak prema gore, od pupka prema prsima. Ova tehnika može pomoći u izbacivanju viška zraka iz probavnog trakta i olakšati ćudjenje.

2. Masaža leđa

Još jedna tehnika podriganja bebe je masaža leđa. Polako i nježno masirajte bebinu leđa kružnim pokretima. Ova masaža može pomoći u opuštanju djetetovih mišića i potaknuti ćudjenje.

3. Položaj podizanja koljena

Položaj podizanja koljena može biti vrlo učinkovita tehnika podriganja bebe. Položite bebu na leđa i nježno podignite njene noge prema trbuhu. Ovo će pomoći u pritiskanju na trbuh i poticanju izbacivanja zraka.

4. Pokreti bicikla

Pokreti bicikla su još jedna tehnika koja može pomoći u podriganju bebe. Položite bebu na leđa i nježno savijte jednu nogu prema trbuhu, a zatim je vratite u ravninu. Ponavljajte ove pokrete s obje noge, kao da beba vozi bicikl. Ovi pokreti mogu pomoći u pokretanju probavnog trakta i olakšati ćudjenje.

5. Hranjenje u uspravnom položaju

Hranjenje bebe u uspravnom položaju može pomoći u smanjenju gutanja zraka i podriganju. Držite bebu uspravno, s glavom podrignutom iznad trbuha. Ovo će pomoći u sprečavanju gutanja zraka tijekom hranjenja i smanjenju mogućnosti probavnih problema.

6. Korištenje grčeva

Grickalice su poseban oblik pasivnog podriganja koji može pomoći u olakšavanju bebine neugodnosti. Položite bebu na ruku tako da joj brada odmara na vašoj ruci. Nježno i ritmički trljajte bebinu leđa dok sjedite i čekate da podrigne.

7. Radoznale aktivnosti

Aktivnosti koje potiču bebinu radoznalost, kao što su gledanje u ogledalo, slaganje igračaka ili pjevanje pjesama, mogu također pomoći u podriganju bebe. Ove aktivnosti mogu pomoći u odvraćanju bebine pažnje od nelagodnosti i potaknuti izbacivanje zraka.

8. Konzultacija s pedijatrom

Ako beba ima česte poteškoće s podriganjem ili ako su povezane s drugim problemima, važno je konzultirati se s pedijatrom. Oni mogu pružiti dodatne savjete i preporuke za podriganje bebe.

Zapamtite, svaka beba je jedinstvena, pa je važno eksperimentirati s različitim tehnikama i prilagoditi se individualnim potrebama vaše bebe.

Šta učiniti ako beba ne može da podrigne?

Uobičajeno je da novorođenčad imaju problema s podrigivanjem, ali u nekim slučajevima beba može imati poteškoća u ovoj funkciji. Ako primijetite da vaša beba ima teškoće s podriganjem, možete isprobati sljedeće tehnike i metode kako biste im pomogli:

Promjena položaja

Pokušajte promijeniti položaj bebe nakon dojenja ili hranjenja bočicom. Držite je uspravno, naslonjenu preko ramena ili držeći je na prsa, kako bi se olakšalo izbacivanje zraka. Možete je nježno lagano trljati po leđima kako biste stimulirali podrivanje.

Pauze između obroka

Pauze između hranjenja mogu pomoći bebi da ima dovoljno vremena da podrigne. Pokušajte pružiti najmanje 15 minuta pauze između hranjenja kako bi se zrak mogao nakupiti u probavnom traktu i lakše se izbaciti.

Burping tijekom hranjenja

Ako primijetite da beba ima poteškoća s podrivanjem tijekom obroka, možete ih povremeno prekidati kako biste ih podrignuli. Ovaj postupak se naziva i “burping” i može se izvesti jednostavno tako što ćete lagano tapkati bebine leđa ili trbuh.

You might be interested:  Kako Osjetiti Da Te Muskarac Voli

Promjena bočice

Ako hranite bebu bočicom, možda ćete htjeti isprobati različite vrste bočica. Neke bočice imaju posebne dizajne koji smanjuju unos zraka i mogu olakšati podrivanje.

Zatražite pomoć stručnjaka

Ako beba i dalje ima problema s podrivanjem ili ako primijetite druge simptome nelagode i nelagode, poput gorušice ili prekomjerne zapjenjenosti, svakako se obratite pedijatru. Oni mogu pružiti dodatnu podršku i savjetovati vas o tome što učiniti u takvim situacijama.

Ako beba ima poteškoće s podrivanjem, važno je obratiti pažnju i potražiti rješenja kako bi se olakšalo njihovo stanje. Pravilno podrivanje može pomoći u sprečavanju nelagode i smanjiti šanse za razvoj kolika i drugih probavnih problema.

Kako umiriti bebu posle podriganja?

Podriganje je često kod beba i može ih uznemiriti. Evo nekoliko tehnika i saveta kako umiriti bebu posle podriganja:

 1. Držite bebu uspravno: Nakon što beba podrigne, važno je da je držite uspravno neko vreme. To pomaže da se spreči vraćanje hrane nazad i može umiriti bebu.
 2. Tapšanje po leđima: Nežno tapšanje po leđima može pomoći bebi da se smiri posle podriganja. Lagano tapšanje može podstaći bebinu probavu i olakšati joj nelagodnost.
 3. Blagi masiranje stomaka: Lagano masirajte bebin stomak kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Ovo može pomoći u ublažavanju nadutosti i nelagodnosti nakon podriganja.
 4. Toplina: Bebi može biti udobno i umirujuće ako je umotate u toplu ćebe ili je držite blizu vas. Toplina može pomoći da se opusti i ublaži nelagodnost.
 5. Nudite cuclu: Ako je beba sklona da se umiri cuclanjem, možete joj ponuditi cuclu nakon podriganja. To može pomoći da se beba smiri i opusti.

Uvek je važno pratiti bebine reakcije i obratiti pažnju na njene potrebe. Ako vam ništa od navedenih tehnika i saveta ne pomaže, preporučljivo je da se posavetujete sa pedijatrom.

Kako podrignuti bebu efikasno?

Podrigivanje je važan deo brige za novorođenče, jer pomaže u izbacivanju viška vazduha koji se nakuplja tokom hranjenja. Efikasno podrignivanje može sprečiti grčeve i nelagodnost kod beba.

Evo nekoliko tehnika za podrignjavanje bebe:

 1. Držanje bebe: Postavite bebu uspravno na vaše rame ili pored sebe, držeći je čvrsto, ali nežno. Blago tapkajte po njenom leđima, krećući se od vrata prema donjem delu leđa, kako biste podstakli podrignjavanje.
 2. Preko kolena: Položite bebu preko vaših kolena, sa stomakom okrenutim nadole. Nežno tapkajte po njenom leđima dok je podrignjivanje u toku. Ova tehnika može biti korisna ako beba ima teškoće sa podrivanjem na ramenu.
 3. Masiranje stomaka: Nežno masirajte bebin stomak u smeru kazaljke na satu koristeći blage pokrete ruku. Ovo može pomoći u podsticanju podrivanja i ublažavanju grčeva u stomaku.
 4. Promena položaja: Pokušajte promeniti bebin položaj tokom hranjenja, dok je beba na dojci ili boci. Ponekad promena položaja može pomoći u oslobađanju viška vazduha i olakšavanju podrivanja.

Bez obzira na tehniku koju koristite, evo nekih saveta za podrignjavanje bebe:

 • Budite strpljivi i nežni tokom podrivanja.
 • Ako beba ne podrigne odmah, pokušajte ponovo nakon nekoliko minuta.
 • Nakon podrivanja, držite bebu uspravno neko vreme kako bi se višak vazduha potpuno izbacio.
 • Ako beba ima problema sa podrivanjem ili želite dodatne savete, konsultujte se sa pedijatrom.

Podrignjavanje je važan deo rutine hranjenja beba i može pomoći u održavanju njihovog zdravlja i udobnosti. Isprobajte različite tehnike podrignjavanja i prilagodite ih potrebama vaše bebe.

FAQ:

Kako da spriječim grčeve kod bebe?

Grčevi kod bebe su česta pojava i mogu biti veoma neugodni za bebu. Da biste spriječili grčeve, pokušajte da hranite bebu polako i pažljivo, kontrolirajte njenu temperaturu i svakako je održavajte u udobnoj i opuštenoj atmosferi.

Koje su najčešće tehnike za podriganje bebe?

Postoji nekoliko tehnika koje možete koristiti kako biste pomogli bebi da podrigne. Neka od njih su: držanje bebe uspravno nakon hranjenja, nježno tapkanje po leđima i masaža stomaka u smjeru kazaljke na satu.

Koliko često bi trebalo podrignuti bebu?

Preporučuje se podrignuti bebu nakon svakog obroka ili hranjenja, kako bi se izbjegli grčevi i neugodnosti. To može biti učinjeno odmah nakon hranjenja ili prije nego što beba legne da spava.

Kako da podrignem bebu ako ona neće da podrigne?

Ako beba ne želi da podrigne, pokušajte je držati uspravno nekoliko minuta nakon hranjenja, tapkajte je po leđima nježno ili lagano masirajte stomak u smjeru kazaljke na satu. Također možete pokušati mijenjati poziciju bebe ili je nositi u nosiljci kako bi se podstaklo podriganje.

Zašto je važno da beba podrigne?

Podriganje je važno za bebu kako bi se izbjegli grčevi i nelagodnost koju mogu uzrokovati nakon obroka. Podriganje pomaže u izbacivanju zraka koji je progutan tijekom hranjenja i smanjuje mogućnost stvaranja plinova u stomaku.