Kako da kora brzo otpadne - Saveti i trikovi

Kako Da Krasta Brze Otpadne

Kako Da Krasta Brze Otpadne

Jedna od najčešćih frustracija pri kuvanju jela koje uključuje korišćenje voća i povrća je kako brzo ukloniti koru. Bez obzira da li kuvate krompir, dinstate luk ili pripremate voćnu salatu, skidanje kore može biti vremenski zahtevan zadatak. U ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko saveta i trikova koji će vam pomoći da brzo i efikasno uklonite koru sa voća i povrća.

Jedan od najjednostavnijih trikova za uklanjanje kore je korišćenje tople vode. Pre nego što počnete sa skidanjem kore, stavite voće ili povrće u hladnu vodu i pustite da odstoji nekoliko minuta. Zatim izvadite iz vode i koru će se znatno lakše odvajati. Ovaj trik posebno dobro funkcioniše sa agrumima kao što su pomorandže, limun i grejpfrut. Takođe možete probati i sa krompirom ili lukom, ali pripazite da ne ostavite predugo u vodi kako ne bi izgubili svoj ukus i kvalitet.

Još jedan trik koji je vredno probati je korišćenje kašike za skidanje kore. Ovo je posebno praktično za voće i povrće sa tanjom korom kao što su kruške, jabuke ili krastavci. Jednostavno pogurajte kašiku ispod kore i lagano je podignite. Kora će se lako i brzo odvojiti od unutrašnjosti, a vi ćete uštedeti vreme i trud.

Contents

Kako da kora brzo otpadne

Ako želite da kora voća brzo otpadne, postoje nekoliko trikova koje možete isprobati:

Korišćenje tople vode

Pre nego što počnete da gulite koru voća, uronite ga u toplu vodu na par minuta. Topla voda će pomoći da se korica omekša i lakše se ukloni.

Korišćenje noža i kašike

Umesto da koristite samo nož za guljenje kore, možete isprobati i kombinaciju noža i kašike. Prvo izvršite površinsko sečenje kore nožem, a zatim koristite kašiku da je lagano odvojite od pulpe voća.

Korišćenje limunovog soka

Limunov sok je poznat po svojim kiselinskim svojstvima koja mogu pomoći u uklanjanju kore voća. Pre nego što počnete da gulite koru, možete pažljivo naneti nekoliko kapi limunovog soka na koru i ostaviti je da deluje nekoliko minuta. Nakon toga, kora će se lakše guliti.

Korišćenje oštrih noževa

Kada gulite koru voća, koristite oštre noževe. Oštri noževi će vam omogućiti da lakše probijete koru i brže je uklonite. Redovito oštrenje i održavanje noževa će vam pomoći u ovom procesu.

Korišćenje povoljnog ugla

Prilikom guljenja kore voća, držite voće u povoljnom uglu kako biste što bolje iskoristili svoju snagu i efikasno uklonili koru. Promenite ugao držanja voća kako biste prilagodili svojim preferencijama i boljem rezultatu.

Isprobajte ove trikove i lakše ćete guliti koru voća! Važno je biti pažljiv prilikom korišćenja oštrih noževa i pratiti odgovarajuće mere opreza za bezbednost.

Saveti za pripremu kore

Da biste dobili savršeno tanku i hrskavu koru, evo nekoliko korisnih saveta:

 1. Izaberite pravi tip brašna: Za pripremu kore, najbolje je koristiti tip 400 brašna jer će vam dati dovoljno proteina koji će pomoći u formiranju glutena i pružiti koru elastičnost.

 2. Ravnomerno rasporedite brašno: Kada mesite koru, rasporedite brašno ravnomerno po površini. Time ćete sprečiti stvaranje grudvica brašna i dobiti ravnomernu i jednoličnu koru.

 3. Upotrebite hladne sastojke: Koristite hladan maslac ili margarin i hladnu vodu za pripremu kore. Hladni sastojci pomažu u stvaranju hrskave teksture kore.

 4. Uradite test kore: Pre nego što stavite koru u pećnicu, uradite test kore tako što ćete je probušiti viljuškom. Ovo će pomoći da se vazduh iz kore oslobodi tokom pečenja.

 5. Ispecite koru na odgovarajućoj temperaturi: Pratite recept i pecite koru na preporučenoj temperaturi. Nepečena korica može biti mekana i žilava, dok prepečena korica može biti suva i lomljiva.

Ovi saveti će vam pomoći da pripremite savršeno hrskavu koru koja će biti idealna osnova za vaše omiljene kolače i slatkiše.

Kako pravilno složiti testo za koru

Za pravljenje korice potrebno je pažljivo pripremiti i složiti testo kako biste postigli željeni rezultat. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti za pravilno složiti testo za koru:

1. Odaberite pravilan omjer sastojaka

Kada pravite testo za koru, važno je pravilno odabrati omjer sastojaka. Ovisno o receptu, možda će vam biti potrebna kombinacija brašna, maslaca, soli i vode. Budite sigurni da pratite upute recepta kako biste postigli pravilan omjer sastojaka.

2. Pažljivo izmiješajte sastojke

Nakon što ste odabrali pravilan omjer sastojaka, važno je pažljivo izmiješati ih. To možete učiniti koristeći vilicu za miješanje ili električni mikser, ovisno o receptu. Budite sigurni da se svi sastojci dobro povežu kako biste dobili homogeno testo.

3. Ostavite testo da se odmara

Nakon što ste izmiješali sastojke, ostavite testo da se odmara. Ovo će omogućiti da se svi sastojci povežu i da testo postane elastično. Prekrijte testo krpom i ostavite ga da stoji oko 30 minuta.

4. Razvaljajte testo na radnoj površini

Nakon što se testo odmorilo, razvaljajte ga na radnoj površini. Možete koristiti oklagiju kako biste dobili ravnomjernu debljinu korice. Pazite da ne razvaljate testo previše tanko, jer se može lakše pokidati prilikom prenošenja na posudu za pečenje.

5. Pažljivo prenesite koru na posudu za pečenje

Nakon što ste razvaljali testo, pažljivo ga prenesite na posudu za pečenje. Možete koristiti dasku za rezanje kako biste lakše preneli koru bez da se pokida. Ako koristite veću posudu za pečenje, možda će vam biti potrebna pomoć kako biste pravilno preneli koru bez da se prelomi.

6. Ubacite koru u pećnicu

Nakon što ste preneli koru na posudu za pečenje, stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu. Pratite upute recepta i pecite koru dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Budite sigurni da ne prepečete koru, jer će postati suha i krhka.

Prateći ove korake, možete pravilno složiti testo za koru i dobiti ukusnu i hrskavu koru svaki put.

Tri najbolja načina da se kora brzo peče

Ako želite brzo ispeći koru za svoje kolače ili pitu, evo tri najbolja načina kako to učiniti:

1. Visoka temperatura i kratko vrijeme pečenja

Jedan od najboljih načina da se kora brzo peče je da koristite visoku temperaturu pečenja i kratko vrijeme pečenja. Povećavanje temperature pećnice na oko 200°C omogućit će vam da brzo ispečete koru. Ova metoda je idealna za kolače s tankom korom kao što su rolade ili pite s tankim slojem fila.

2. Korištenje ventilacijske funkcije pećnice

Ako vaša pećnica ima ventilacijsku funkciju, iskoristite je kako biste ubrzali pečenje kore. Ventilacijska funkcija osigurava ravnomjernu raspodjelu topline u pećnici, što rezultira bržim pečenjem. Kada koristite ovu funkciju, smanjite temperaturu pećnice za oko 20°C u odnosu na recept, ali zadržite isto vrijeme pečenja.

3. Upotreba kamene za pečenje kore

Drugi način da se kora brzo peče je korištenje kamene za pečenje kore. Kamen za pečenje zadržava toplinu i omogućava ravnomjerno pečenje. Prije pečenja zagrijte kamen u pećnici oko 15 minuta. Kada stavite koru na zagrijani kamen, ona će se brže ispeći jer će koristiti toplinu koja se već nalazi u kamenu.

Probajte ove tri metode da biste brzo ispekli koru za svoje ukusne kolače i pite. Odaberite onu koja odgovara vašim potrebama i uživajte u brzom rezultatu!

Kako da kora bude hrskava i zlatna

1. Pravilan izbor brašna

Prvi korak ka hrskavoj i zlatnoj kori je pravilan izbor brašna. Najbolje je koristiti brašno visokog kvaliteta koje ima visok sadržaj glutena. Gluten je odgovoran za elastičnost testa, što doprinosi hrskavoj teksturi kore.

2. Dodajte masti

Veliki deo hrskavosti i zlatne boje kore dolazi od masti koju dodajemo u testo. Možete koristiti maslac, margarin ili ulje, zavisno od recepta. Maslac je najčešći izbor zbog svog bogatog ukusa.

3. Pažljivo rukujte testom

Kada pravite testo, važno je da ga pažljivo rukujete kako biste dobili hrskavu koru. Nežno mesite testo i izbegavajte preterano mešanje, jer to može dovesti do stvaranja više glutena i rezultovati žilavom korom.

4. Temperatura pečenja

Temperatura pečenja igra ključnu ulogu u dobijanju hrskave i zlatne kore. Previsoka temperatura može izazvati izgaranje kore pre nego što unutrašnjost testa bude pečena. Preporučuje se da pratite recept i prilagodite temperaturu pečenja prema uputstvima.

5. Korišćenje jaja

Jaja mogu dodati zlatnu boju i hrskavost kori. Možete koristiti ceo jaje ili samo žumanjak, u zavisnosti od recepta. Oni takođe dodaju vlagu testu, čineći koru mekom iznutra i hrskavom spolja.

6. Dodajte šećer

Šećer takođe može pomoći u dobijanju hrskave i zlatne kore. Šećer karamelizuje tokom pečenja, pružajući kori bogatu boju i hrskavu teksturu. Dodajte šećer u prahu ili kristal šećer u testo pre pečenja.

7. Praćenje vremena pečenja

Najbolji način da se postigne hrskava i zlatna kora je pažljivo praćenje vremena pečenja. Preporučuje se korišćenje štoperice ili pećni termostat kako biste osigurali pravo vreme pečenja i sprečili prepečenost kore.

Sekreti za savšen izgled kore

Ključni koraci za savršenu koru

 • Pravilno izmešajte sastojke: Kad pripremate testo za koru, bitno je da sastojke dobro izmešate kako biste postigli ravnomernu teksturu. Upotrebite mikser ili posudu za mešanje i budite pažljivi da nema grudvica.
 • Koristite sveža jaja: Sveža jaja su osnova za dobru koru. Uvek proverite datum na jajima i koristite sveža jaja kako biste postigli najbolje rezultate.
 • Pravilna temperatura odgovara: Pri pečenju kore je bitno da koristite pravilnu temperaturu u receptu. Previsoka temperatura može rezultirati izgaranjem ili nejednako pečenom korom.
 • Pravilna debljina korice: Veličina i debljina kore mogu uticati na njen izgled i teksturu. Uvek pratite recept i koristite preporučene mere kako biste postigli najbolje rezultate.

Saveti za ukrašavanje kore

 • Koristite šećer u prahu: Šećer u prahu je jedan od najčešćih sastojaka za ukrašavanje kore. Pospite šećerom u prahu preko kore kako biste joj dali elegantan i privlačan izgled.
 • Dodajte sveže voće: Sveže voće može biti odličan način da se koru učini lepšom i ukusnijom. Dodajte isečene plodove voća po želji i ukrasite tortu prema svojim preferencijama.
 • Dodajte slatku pavlaku: Sladak vrhnje može biti odlična dodatna dekoracija za koru. Možete ga naneti na koru kao premaz ili koristiti za dekorisanje kreme i voća na vrhu kore.
 • Koristite čokoladu: Čokolada je još jedan popularan sastojak za ukrašavanje kore. Možete je koristiti za ukrašavanje ivica kore, pravljenje šara ili dodavanje čokoladnih komadića na vrh kore.

Prednosti pravilne dekoracije kore

Pravilna dekoracija kore ne samo da će vašu tortu učiniti vizualno privlačnom, nego će i poboljšati ukus. Svaka dekoracija može dodati posebnu aromu i teksturu, čineći svaki zalogaj užitkom. Praveći detaljno ukrašenu koru, možete impresionirati svoje goste i učiniti svaku posebnu priliku nezaboravnom.

Kako seči koru na lepše porcije

Pravilno sečenje kore je važno kako bi se jelo predstavilo na lepši i uredniji način. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti kako biste savršeno isekli koru na lepše porcije:

 1. Pripremite sečivo: Koristite oštar nož ili specijalno sečivo za sečenje kore. Oštar nož će omogućiti lakše i preciznije sečenje.
 2. Postavite koru na ravnu površinu: Stavite koru na dasku za sečenje ili ravnu površinu kako biste je stabilizovali i obezbedili sigurno sečenje.
 3. Odrežite ivice kore: Sa obe strane kore odsaecite ivice kako biste dobili ravnu i simetričnu koru.
 4. Odrežite koru na lepše porcije: Ovisno o specifičnim zahtevima, koru možete iseći na pravougaone, kvadratne ili trouglaste porcije.

Da biste dobili ravnomerne porcije kore, možete koristiti i poseban alat za merenje. Ovaj alat vam pomaže da precizno odredite dimenzije i oblik svake porcije kore.

Prednosti upotrebe alata za sečenje kore:
Prednost Opis
Brže sečenje Alat za sečenje kore omogućava brže i preciznije sečenje, bez potrebe za merenjem svake porcije posebno.
Ujednačene porcije Alat omogućava dobijanje ujednačenih porcija kore, što čini prezentaciju jela lepšom i privlačnijom.
Preciznost Alat omogućava precizno određivanje dimenzija i oblika svake porcije kore, što je važno za profesionalne kuvare i poslastičare.

Sečenje kore na lepše porcije može zahtevati praksu i strpljenje, ali uz pravilan alat i tehniku, možete postići profesionalne rezultate. Sada kada znate kako seči koru na lepše porcije, možete impresionirati svoje goste i uživati u urednom i estetski privlačnom serviranju jela.

Ideje za filovanje savršene kore

1. Fil s čokoladom i jagodama

Uživajte u kombinaciji slatke čokolade i sočnih jagoda. Pripremite jednostavan fil sa čokoladom, prelomite nekoliko svježih jagoda preko njega i dodajte šlag kao završni dodir. Savršeno za ljubitelje čokolade!

2. Kremasti sir i voće

Ako volite kremaste i osvježavajuće okuse, isprobajte fil od kremastog sira i raznog voća. Možete koristiti voće po izboru, poput borovnica, malina, kivija ili banane, i pomiješati ga sa kremastim sirom. Dodajte malo meda ili šećera za slatkoću.

3. Pire od voća sa sladoledom

Za ljubitelje sladoleda, ova kombinacija će biti pravi hit. Napravite pire od omiljenog voća, poput jagoda, breskvi ili krušaka, i stavite ga preko kore. Dodajte kuglicu sladoleda po želji i uživajte u osvježavajućem i slasnom desertu.

4. Karamel i orašasti plodovi

Ako volite slatko-slane kombinacije, isprobajte fil od karamela sa dodatkom orašastih plodova. Možete koristiti karamel sos ili praviti karamel od šećera. Dodajte sjeckane orašaste plodove po izboru, poput lješnjaka, badema ili kikirikija, za hrskavu notu.

5. Voćni džem i kisela pavlaka

5. Voćni džem i kisela pavlaka

Jednostavan i ukusan fil možete napraviti od voćnog džema i kisele pavlake. Stavite tanak sloj voćnog džema preko kore i prelijte ga sa kiselom pavlakom. Možete dodati i malo šećera u prahu ili vanilin šećera po želji.

Fil Voće Dodaci
Čokolada Jagode Šlag
Kremasti sir Voće po izboru Med ili šećer
Pire od voća Sladoled
Karamel Orašasti plodovi
Voćni džem Kisela pavlaka Šećer u prahu ili vanilin šećer

Trikovi za brzo i efikasno odstranjivanje kore sa posude

 • Korištenje tople vode – Jedan od najjednostavnijih trikova za brzo odstranjivanje kore sa posude je korištenje tople vode. Potopite posudu u toploj vodi i ostavite je da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga korica će se lakše odstraniti pomoću sunđera ili četke.
 • Koristite sodu bikarbonu – Soda bikarbona je još jedan odličan trik za uklanjanje kore sa posude. Napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite pastu na koru i ostavite da djeluje oko 10 minuta. Zatim koristite četku ili sunđer da biste lagano trljali dok se kora ne odstrani.
 • Limunov sok – Limunov sok je prirodni izbjeljivač i odličan je za uklanjanje kore sa posude. Iscijedite limunov sok u posudu, potom dodajte malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga, koristite sunđer ili četku kako biste lagano trljali po kori dok se ne odstrani.
 • Kuhajte s octom – Dodavanje octa u vodu prilikom kuhanja može pomoći u sprečavanju nastanka kore na posudi. Ako se već formirala kora, kuhajte posudu s malo octa u vodi. Kisela svojstva octa pomoći će omekšati koru i olakšati njezino odstranjivanje.
 • Pomoću soli i vode – Napravite pastu od soli i vode te je nanesite na koru. Ostavite pastu da djeluje najmanje 15 minuta, a zatim koristite četku ili sunđer kako biste je odstranili. Sol pomaže u omekšavanju kore i olakšava njezino skidanje.
 • Koristite sodu bikarbonu i limun – Ova kombinacija je odlična za uklanjanje tvrdokorne kore sa posude. Nasjeckajte limun na pola, pospite sodu bikarbonu na koricu i koristite limun za trljanje po korici. Ova kombinacija će brzo ukloniti koru i osvježiti posudu.
 • Koristite ocat i maslinovo ulje – Pomiješajte ocat i maslinovo ulje i nanesite tu smjesu na koru. Ostavite smjesu da djeluje oko 10 minuta, zatim koristite četku ili sunđer kako biste odstranili koru. Ova mješavina će pomoći u omekšavanju i brzom uklanjanju kore sa posude.

FAQ:

Zašto mi se koža na licu ljušti?

Koža na licu se može ljuštiti iz različitih razloga, kao što su suhoća kože, prekomjerno sunčanje, reakcija na određene kozmetičke proizvode ili dermatološka stanja poput atopijskog dermatitisa. Ako imate problema s ljuštenjem kože, savjetuje se da potražite savjet dermatologa kako biste utvrdili uzrok i primijenili odgovarajući tretman.

Koje su najbolje metode za uklanjanje ljuskave kože na licu?

Uklanjanje ljuskave kože na licu može se postići primjenom odgovarajućih proizvoda i tehnika. Neki od najboljih načina uključuju redovitu hidrataciju kože, upotrebu blagih pilinga ili eksfolijanata kako bi se uklonile mrtve stanice kože, primjenu hidratantnih maski ili ulja te zaštitu kože od sunca. Također je važno izbjegavati agresivne proizvode koji mogu dodatno iritirati kožu i pogoršati problem.

Koliko dugo će trajati da mi se koža oporavi?

Vrijeme oporavka kože može varirati ovisno o uzroku ljuštenja i metodama tretmana koje koristite. U nekim slučajevima, koža se može oporaviti u roku od nekoliko dana ili tjedana, dok u drugim slučajevima može biti potrebno duže vrijeme. Ako primijetite da se problem s ljuštenjem kože ne poboljšava ili se pogoršava, preporučuje se posjet dermatologu radi savjeta i dodatnog liječenja.

Koje su prirodne metode za uklanjanje ljuskave kože na licu?

Prirodne metode za uklanjanje ljuskave kože na licu uključuju primjenu prirodnih sastojaka poput meda, maslinovog ulja, avokada, kokosovog ulja, jogurta ili aloe vere. Ovi sastojci mogu hidratizirati kožu i pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože. Piling s prirodnim sastojcima, poput šećera ili soli, također može biti učinkovit u uklanjanju ljusaka. Važno je naglasiti da svaki pojedinac treba testirati sastojak na malom dijelu kože prije upotrebe kako bi izbjegao moguće alergijske reakcije ili iritaciju.