Kako dati otkaz - primjer i savjeti | Naš vodič

Kako Dati Otkaz Primjer

Kako Dati Otkaz Primjer

Da biste dali otkaz na vašem poslu, važno je slijediti određene korake kako biste osigurali da proces bude glatki i da održite dobar odnos s vašim poslodavcem.

Prvo, pripremite se prije nego što obavijestite svog poslodavca o svojoj namjeri. Razmislite o razlozima zašto želite dati otkaz i budite sigurni u svoju odluku. Također, važno je imati alternativni plan za zapošljavanje i financijski plan za period nakon što napustite posao.

Kad ste sigurni u svoju odluku, sastanite se s vašim poslodavcem kako biste mu dali do znanja vašu namjeru. Bilo bi dobro da imate sastanak licem u lice kako biste mogli izražavati svoje razloge i osigurati da nema nesporazuma. Budite iskreni i otvoreni tijekom razgovora, ali ostanite profesionalni. Pokušajte izbjeći negativne komentare o tvrtki ili kolegama, čak i ako su razlozi davanja otkaza povezani s njima.

Nakon što ste obavijestili svog poslodavca, važno je slijediti pravila određena ugovorom o radu ili pravilima tvrtke. Obavijestite ih o željenom datumu odlaska i pitajte da li imaju posebne zahtjeve ili obrade u vezi s vašim odlaskom. Također, raspravite o odradi preostalih zadataka ili prenošenju odgovornosti na druge članove tima kako bi se osiguralo da nema neobrađenih stvari nakon vašeg odlaska.

Nakon što ste dali otkaz, važno je ostati profesionalan tijekom preostalog vremena na poslu. Iako vam se može činiti primamljivim opustiti se ili povući se, pokažite poslodavcu da ste i dalje posvećeni obavljanju vaših zadataka. Također, koristite ovo vrijeme za povezivanje s kolegama i zahvalite im na suradnji tijekom vašeg boravka u tvrtki. Ovo može biti važno za vašu buduću karijeru i mrežu kontakata.

Ukratko, davanje otkaza može biti stresno, ali slijedeći određene korake i zadržavajući profesionalnost, možete osigurati da se proces odvija glatko i da održite dobar odnos s vašim poslodavcem. Zapamtite, kada dajete otkaz, energija i pristojnost mogu igrati ključnu ulogu u tome kako će vas poslodavac zapamtit.

Contents

Kako dati otkaz

Koraci za davanje otkaza

Da biste dali otkaz na pravilan način, slijedite ove korake:

 • Razmislite o svojoj odluci. Prije nego što donesete odluku o davanju otkaza, pažljivo razmislite o svim razlozima, posljedicama i alternativama.
 • Pripremite se. Napišite svoje otkazno pismo i pripremite se za razgovor s vašim nadređenim ili HR-om.
 • Zakazivanje sastanka. Dogovorite sastanak sa svojim nadređenim ili HR-om kako biste predali vaše otkazno pismo i obavili razgovor o tome.
 • Predajte otkazno pismo. Predajte svoje otkazno pismo tijekom sastanka i izrazite svoje želje da napustite tvrtku.
 • Razgovor o otkazu. Razgovarajte sa svojim nadređenim ili HR-om o detaljima otkaza, poput posljednjeg radnog dana, procedure povrata radnih materijala i drugih administrativnih stvari.
 • Završne obaveze. Obavite sve potrebne završne obaveze, poput predaje radnih materijala, prenošenja zadataka i obavještavanja kolega o vašem odlasku.

Savjeti za davanje otkaza

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći prilikom davanja otkaza:

 1. Budite iskreni, ali ljubazni. Izrazite svoje razloge za odlazak, ali budite pristojni prema svom nadređenom i kolegama.
 2. Držite se profesionalno. Iako ste možda nezadovoljni ili imate loše iskustvo, pokušajte ostati mirni i profesionalni tijekom razgovora o otkazu.
 3. Predajte pismeni otkaz. Uvijek je najbolje predati pismeni otkaz kako bi se sve dokumentiralo i izbjegle eventualne nesporazume kasnije.
 4. Pomozite u prijelazu. Ponudite svoju pomoć u prijelazu na novog zaposlenika i prenošenju zadataka kako biste olakšali tranziciju.
 5. Ostanite profesionalni do kraja. Bez obzira na razloge za odlazak, ostanite profesionalni tijekom svog preostalog vremena na poslu kako biste ostavili dobar utisak.

Zaključak

Davanje otkaza može biti izazovno, ali s poštovanjem, pripremom i profesionalnim pristupom možete osigurati glatku tranziciju i zadržati dobre odnose s bivšim kolegama. Slijedeći navedene korake i savjete, možete dati otkaz na pravilan način.

You might be interested:  Što Posjetiti U Budimpešti

Primjer otkaza radnika

Naslov:

Obavijest o davanju otkaza radnog odnosa

Poštovani/a [Ime Nadređeni/a],

Ovim putem Vas obavještavam da želim dati otkaz i prestati raditi u [Naziv tvrtke].

Mislim da je ova odluka najbolja za mene u ovom trenutku zbog osobnih razloga i profesionalnih ambicija koje želim slijediti. Razmotrio/la sam sve opcije i donio/la sam konačnu odluku da napustim tvrtku.

Vrlo cijenim vrijeme koje sam proveo/la u [Naziv tvrtke] i zahvalan/na sam na svim prilikama koje su mi pružene tijekom mojeg razdoblja rada. Smatram da sam stekao/la vrijedno iskustvo i spoznaje koje će mi biti korisne u budućim profesionalnim izazovima.

Molim Vas da zabilježite da se u skladu s mojim ugovorom o radu, primjenjuje otkazni rok od [broj dana/ tjedana/ mjeseci]. Spreman/na sam surađivati pri prenosu mojih odgovornosti i zadataka na kolege/ice kako bi se osiguralo glatko prelaženje i minimalno ometanje tijekom moje odsutnosti.

Ako postoji bilo koji dokument ili obrazac koji moram ispuniti ili bilo kakav daljnji korak koji trebam poduzeti kako bih formalno završio moj radni odnos, molim Vas da mi to javite i bit ću sretan/na da to učinim.

Još jednom, želim izraziti svoju zahvalnost na prilici da sam bio/la dio [Naziv tvrtke] i radovao/la se surađivati s Vama i cijelim timom.

Hvala Vam na razumijevanju i podršci.

S poštovanjem,

[Tvoje ime]

Koraci za davanje otkaza

 1. Razmisli i pripremi se: Pre donošenja odluke o davanju otkaza, pažljivo razmisli o svojim razlozima i pripremi se za taj korak. Osiguraj da je tvoja odluka dobro promišljena i da ima valjane razloge.
 2. Razgovaraj s nadređenim: Zakaži sastanak s nadređenim i obavesti ga o svojoj odluci o davanju otkaza. Budite iskreni i otvoreni u razgovoru, objasnite svoje razloge za odlazak i izrazite zahvalnost za priliku koju ste imali u tvrtki.
 3. Napiši formalno pismo otkaza: Nakon razgovora s nadređenim, napiši formalno pismo otkaza. Ovo pismo treba biti jasno, koncizno i profesionalno. Navedi datume kada želite da tvoj otkaz stupi na snagu i izrazi spremnost za suradnju u procesu prijenosa odgovornosti.
 4. Prepričaj se s kolegama: Ako se osjećaš ugodno, može biti korisno obavijestiti svoje kolege o tvojoj odluci prije nego što službeno napustiš tvrtku. Ovo će im omogućiti da se pripreme za tvoj odlazak i pruže ti riječi podrške.
 5. Potpisivanje dokumenata: Prije odlaska, provjeri s odjelom ljudskih resursa (HR) ili nadređenim da li postoji bilo koji dokument koji trebate potpisati vezano uz tvoj otkaz. Provjeri i osiguraj da svi administrativni postupci vezani uz tvoj odlazak bili uredno obavljeni.
 6. Smiriti se: Nakon davanja otkaza, važno je smiriti se i pripremiti se za sljedeći korak u karijeri. Osiguraj da imaš plan za svoju budućnost i posveti se novim mogućnostima koje su ti dostupne.

Poticaji za davanje otkaza

Kada razmišljate o davanju otkaza, može biti korisno znati koje su prednosti i poticaji koji vam mogu biti ponuđeni. Ovdje su neki poticaji koji mogu biti dostupni:

 • Naknada za otpremninu

  Jedan od najčešćih poticaja koji se nude pri davanju otkaza je naknada za otpremninu. Ovo je novčana nadoknada koja se isplaćuje zaposleniku koji napušta tvrtku, kao kompenzacija za gubitak posla. Visina ove naknade obično ovisi o duljini radnog staža i drugim faktorima.

 • Odmor i dopust

  Prilikom davanja otkaza, vaš poslodavac može vam omogućiti korištenje preostalih dana odmora i dopusta. Ovo može biti korisno kako biste mogli iskoristiti slobodne dane prije prelaska na novi posao.

 • Prijava na burzu rada

  Ako se prijavite na burzu rada nakon što ste dali otkaz, možda imate pravo na nezaposlenost ili druge vrste socijalnih potpora. Ovo može vam pomoći da financijski stabilnije premostite razdoblje između poslova.

 • Preporuka

  Vaš poslodavac može vam ponuditi pisano preporuku koju možete koristiti prilikom traženja novog posla. Ovo može biti vrlo korisno, posebno ako imate pozitivne reference od svog prethodnog poslodavca.

 • Obuka i edukacija

  Ako želite napraviti promjenu karijere ili se usavršiti u nekom području, vaš poslodavac može vam ponuditi mogućnost dodatne obuke ili edukacije. Ovo može biti vrijedan poticaj za daljnji razvoj vaših vještina i znanja.

Važno je napomenuti da pri davanju otkaza ne možete uvijek očekivati sve navedene poticaje. Sve ovisi o politici tvrtke i odnosu s poslodavcem. Prije donošenja odluke o davanju otkaza, uvijek je najbolje konzultirati se s odvjetnikom ili stručnjakom za radno pravo kako biste bili sigurni da ste svjesni svih aspekata i posljedica davanja otkaza.

Savjeti za uspješno davanje otkaza

Budite otvoreni i iskreni

Kada dajete otkaz, važno je biti otvoren i iskren s poslodavcem. Navedite razloge zbog kojih donosite tu odluku i budite jasni u svojim izjavama. Time ćete osigurati da ne bude nepotrebnih nesporazuma ili lošeg osjećaja.

Poštujte rokove

Pročitajte ugovor o radu i provjerite koliko je vremena potrebno dati obavijest prije nego što službeno napustite posao. Obično je to 30 dana, ali može biti i drugačije. Poštujte te rokove kako biste osigurali glatku tranziciju i izgradili dobre odnose s bivšim poslodavcem.

Predložite prijelazno razdoblje

Ako ste u mogućnosti, predložite prijelazno razdoblje u kojem ćete prenijeti svoje zadatke na druge članove tima ili osigurati obuku novog zaposlenika. To će biti korisno za vaš poslodavac i pokazat će vašu profesionalnost i angažman.

You might be interested:  Kako Otvoriti Vrata Na Perilici Rublja Gorenje

Pripremite se za razgovor

Prvi korak pri davanju otkaza je zakazivanje sastanka s poslodavcem. Prije samog sastanka, pripremite se za razgovor tako da razmislite o svim aspektima otkaza, pripremite odgovore na moguća pitanja i osigurajte se da imate sve potrebne dokumente, poput pisanog otkaza ili ostalih ugovora.

Ostanite profesionalni

U trenutku davanja otkaza i tijekom ostatka svog radnog odnosa, važno je ostati profesionalan. Budite ljubazni, pažljivi i poštujte pravila kodeksa ponašanja. To će pokazati vašu ozbiljnost i poštovanje prema svima uključenima u proces otkaza.

Zatražite preporuku

Nakon što daste otkaz, možete zatražiti preporuku od svog poslodavca. Preporuka će vam biti korisna pri traženju novog posla i pomoći će vam izgraditi povjerenje budućih poslodavaca. Budite sigurni da ste ostavili dobar dojam i izvršavali svoje dužnosti na najbolji mogući način.

Pravni aspekti davanja otkaza

Osnovne informacije o otkazu

 • Da bi davanje otkaza bilo pravno valjano, potrebno je da osoba koja daje otkaz to učini svojevoljno i da ima punu poslovnu sposobnost.
 • Davanje otkaza može biti u pisanom ili usmenom obliku, ali je uvijek preporučljivo dati pismeni otkaz kako bi se izbjegli eventualni nesporazumi ili sporovi.

Obavještavanje poslodavca

Uobičajena praksa je da osoba koja želi dati otkaz obavijesti poslodavca o svojoj namjeri nekoliko tjedana ili mjeseci unaprijed. Ukoliko se otkazni rok ne poštuje, može doći do određenih zakonskih sankcija.

Otkazni rok

Otkazni rok određuje se prema Zakonu o radu i individualnom ugovoru o radu. Ukoliko nije drugačije određeno, otkazni rok iznosi 30 kalendarskih dana. Međutim, ukoliko osoba radi u tvrtki više od 20 godina, otkazni rok može biti i dulji. Otkazni rok obično počinje teći prvog dana sljedećeg mjeseca nakon što je otkaz primljen.

Prava i obveze tijekom otkaznog roka

 • Tijekom otkaznog roka, radnik ima pravo na plaću, naknadu za godišnji odmor i druge propisane naknade.
 • Radnik također ima pravo na korištenje slobodnih dana (dane plaćenog dopusta) tijekom otkaznog roka.
 • Obveze radnika tijekom otkaznog roka uključuju redovno obavljanje posla, poštivanje radnih obveza i čuvanje poslovne tajne.

Mogućnost otkaza bez otkaznog roka

U određenim situacijama, i poslodavac i radnik imaju pravo dati otkaz bez otkaznog roka. To se događa u slučajevima teškog kršenja radne obveze ili teže povrede ugovornih obveza.

Pravno savjetovanje i zaštita od diskriminacije

U situacijama kada je potrebno dati otkaz zbog nepravilnosti ili nezakonitosti u poslovanju, preporučuje se posavjetovati se s pravnim stručnjakom kako bi se osiguralo da otkaz bude pravno valjan. Također, treba imati na umu da je davanje otkaza na temelju osobnih obilježja radnika (npr. spol, nacionalnost, vjeroispovijest) diskriminacija i može biti protuzakonito.

Razlozi za davanje otkaza

Kada razmišljate o davanju otkaza, važno je da imate jasne razloge za tu odluku. Evo nekoliko uobičajenih razloga za davanje otkaza:

Loša radna atmosfera

Jedan od najčešćih razloga za davanje otkaza je loša radna atmosfera. Ako se ne osjećate dobro na svom radnom mestu zbog konflikata, zlostavljanja ili nepoštovanja, može biti vreme da razmislite o napuštanju kompanije.

Nezadovoljavajuća kompenzacija

Ako smatrate da vaša plata ne odražava vašu vrednost ili da ne dobijate adekvatne beneficije, možda ćete želeti da razmislite o pronalaženju bolje plaćenog posla. Finansijska nezadovoljstva mogu biti odlučujući faktor za davanje otkaza.

Nedostatak mogućnosti za napredovanje

Da li se osećate blokiranim u svom trenutnom poslu? Ako se ne pružaju mogućnosti za napredovanje ili ako ne dobijate podršku da razvijete svoje veštine i karijeru, možda je vreme da potražite druge poslovne opcije.

Loš odnos sa nadređenima

Loš odnos sa nadređenima može biti izvor stresa i nezadovoljstva na poslu. Ako vaši nadređeni nisu pravedni, nepristojni ili ne pružaju podršku, to može biti dovoljan razlog za davanje otkaza.

Nedostatak ravnoteže između posla i privatnog života

Ako vam vaš posao ne pruža dovoljno fleksibilnosti ili ako ste preopterećeni poslom, može biti teško održavati ravnotežu između posla i privatnog života. U takvim situacijama, razmišljanje o promeni posla može biti opravdano.

Promjena životnih okolnosti

Ponekad su promjene u životnim okolnostima razlog za davanje otkaza. To može biti zbog preseljenja, potrebe za promjenom karijere ili promene prioriteta u životu.

Loša poslovna strategija ili vizija

Ako se ne slažete sa poslovnom strategijom ili vizijom vaše kompanije, možda ćete želeti da potražite bolje usklađenu organizaciju u kojoj delite iste ciljeve i vrednosti.

Nedostatak satisfakcije ili interesovanja za posao

Ako se osećate dosadno ili nezainteresovano za svoj trenutni posao, može biti teško dati svoj maksimum. Nedostatak satisfakcije ili interesovanja može biti znak da je vreme da se otisnete u novu karijeru.

Nezadovoljstvo radnim uslovima

Radni uslovi igraju važnu ulogu u zadovoljstvu na poslu. Ako su radni uslovi nezadovoljavajući, kao što su preopterećenost poslom, zdravstveni i sigurnosni problemi ili nepravedne prakse, možete odlučiti da potražite bolje uslove rada.

Prestanak rada firme

Ako kompanija u kojoj radite prestaje sa radom ili ide kroz teška vremena, možda ćete biti primorani da dajete otkaz zbog promjene okolnosti.

Ovi razlozi samo su neki od mnogih zbog kojih biste mogli razmisliti o davanju otkaza. Važno je pažljivo razmotriti situaciju i osigurati da donesete odluku koja je u skladu sa vašim potrebama i ciljevima.

You might be interested:  Kako Se Odblokirati Kad Te Netko Blokira Na Whatsappu

Alternativne opcije prije davanja otkaza

Alternativne opcije prije davanja otkaza

Ako niste zadovoljni trenutnim poslom i razmišljate o davanju otkaza, važno je razmotriti i alternative prije nego donesete konačnu odluku. Evo nekoliko opcija koje biste mogli razmotriti:

1. Razgovor s nadređenim

Prvi korak prije davanja otkaza može biti otvoren razgovor s nadređenim. Iznesite svoje probleme i nezadovoljstva te pokušajte pronaći zajedničko rješenje. Možda će vaš nadređeni biti voljan izvršiti promjene koje će vam olakšati i učiniti posao zadovoljnijim.

2. Traženje promjene unutar tvrtke

Umjesto da napustite tvrtku, možda biste mogli istražiti mogućnosti za promjenu radnog mjesta unutar iste tvrtke. Informirajte se o drugim odjelima ili timovima koji vam ispunjavaju kriterije i provjerite jesu li otvorene pozicije. Ovo može biti odlična prilika da ostanete u tvrtki i pronađete posao koji će vas više inspirirati.

3. Karijerni razvoj

Ako ste nezadovoljni jer se osjećate zahvaćenim rutinom ili ne vidite mogućnost napredovanja u svojoj trenutnoj poziciji, razmislite o mogućnostima karijernog razvoja. Istražite obuke, tečajeve i daljnje obrazovanje koja će vam omogućiti stjecanje novih vještina i znanja potrebnih za napredovanje u karijeri. To može učiniti vaš posao zanimljivijim i potaknuti vas da ostanete u trenutnoj tvrtki.

4. Promjena radnog okruženja

Ponekad promjena radnog okruženja može imati pozitivan utjecaj na naše nezadovoljstvo. Razmislite o promjeni radnog mjesta ili čak prelasku u drugu tvrtku. Uzmite u obzir svoje interese i prioritete te proučite tržište rada kako biste identificirali kompanije koje bi vam mogle ponuditi bolje uvjete i zadovoljniji radni okoliš.

Prije nego donesete odluku o davanju otkaza, preporučuje se razmisliti o svim mogućnostima i dobro procijeniti svoje potrebe i ciljeve. Ponekad male promjene ili koraci mogu biti dovoljni da vam ponovno pruže zadovoljstvo i motivaciju na trenutnom radnom mjestu.

Važnost komunikacije prilikom davanja otkaza

Kada donosite odluku o davanju otkaza, važno je da komunicirate jasno i otvoreno sa svojim poslodavcem. Komunikacija je ključni element u procesu davanja otkaza, jer vam omogućava da izrazite svoje razloge, postignete dogovor o datumu odlaska i riješite sve preostale detalje.

Izražavanje razloga

Kada dajete otkaz, važno je da svoje razloge iznesete na jasan i konstruktivan način. Prethodno razmislite o svojim motivacijama za odlazak i osigurajte da ih možete objasniti svom poslodavcu. Budite iskreni i izbjegavajte kritiku ili negativne komentare o poslodavcu ili kolegama, kako biste održali pozitivne odnose i ostavili dobar utisak.

Dogovor o datumu odlaska

Kada izrazite svoje namjere o odlasku, potrebno je postići dogovor o datumu odlaska. Pokušajte biti fleksibilni i prilagodljivi, kako biste pomogli svojem poslodavcu da organizira prijelazno razdoblje i pronađe zamjenu, ako je to potrebno. Usluga određenog obavijestnog perioda je često dio ugovora o radu, pa je važno da poštujete te uvjete i prilagodite se potrebama poslodavca koliko je god moguće.

Rješavanje preostalih detalja

Nakon što ste se dogovorili o datumu odlaska, trebat će riješiti neke preostale detalje, poput preuzimanja osobnih stvari, potpisa dokumenta o raskidu radnog odnosa ili povratka tvrtkinih materijala. Komunicirajte sa svojim poslodavcem kako biste se dogovorili o svim ovim koracima i osigurali da proces otkaza bude potpuno dovršen.

Važno je da ostanete profesionalni i ljubazni tokom cijelog procesa davanja otkaza. Komunikacija igra ključnu ulogu u održavanju dobrih odnosa s poslodavcem i kolegama, a može vam pomoći i u stvaranju pozitivnog utiska za buduće preporuke i referencije. Budite sigurni da ste izrazili svoje razloge i želje na pravi način, kako bi se postigao zadovoljavajući dogovor za sve strane.

FAQ:

Koje su najvažnije stvari koje trebate uzeti u obzir pri davanju otkaza?

Pri davanju otkaza važno je uzeti u obzir razloge zbog kojih želite dati otkaz, kao i posljedice koje to može imati na vas i vašu budućnost. Također je važno uzeti u obzir pravila i postupke koje trebate slijediti prilikom davanja otkaza.

Kako se pripremiti za davanje otkaza?

Priprema za davanje otkaza uključuje razmišljanje o svojim razlozima za otkaz, prikupljanje svih relevantnih informacija i dokumentacije, kao i razmišljanje o mogućim reakcijama i posljedicama. Također je važno razgovarati s nadređenima i biti iskreni i jasni u vezi s vašom odlukom.

Kako pravilno dati otkaz?

Pravilno davanje otkaza uključuje slijed određenih koraka. Najprije trebate napisati službeno pismo otkaza u kojem iznosite svoje razloge i datum kada želite prestati raditi. Zatim trebate zakazati sastanak sa svojim nadređenim kako biste mu/us još jednom iznijeli svoju odluku. Važno je biti jasan, odlučan i profesionalan tijekom tog sastanka.

Kako se nositi s mogućim negativnim reakcijama nakon što date otkaz?

Nakon što date otkaz, moguće je da će biti negativnih reakcija, kao što su razočaranje ili bijes od strane vaših kolega ili nadređenih. Važno je ostati smiren i profesionalan, te se ne upuštati u sukobe ili rasprave. Također je važno pripremiti se za mogući preokret i neprijateljstvo, te razmisliti o svojoj budućnosti i planovima.

Koje su alternative davanju otkaza?

Alternativne mogućnosti koje trebate uzeti u obzir prije davanja otkaza uključuju razgovor s nadređenima o vašim nezadovoljstvima i traženje rješenja, promjenu zaduženja ili tima unutar tvrtke, ili traženje novog posla prije nego što date otkaz. Važno je razmotriti sve mogućnosti i donijeti odluku koja je najbolja za vas i vašu karijeru.