Kako dati otkaz sa stilom - savjeti za elegantan odlazak sa posla

Kako Dati Otkaz Sa Stilom

Kako Dati Otkaz Sa Stilom

Kada donesete odluku da je vrijeme za napuštanje svog trenutnog posla, važno je da to uradite na način koji održava profesionalnost i poštovanje. Bez obzira na razlog odlaska, možete dati otkaz sa stilom i ostaviti pozitivan utisak na svoje kolege i nadređene.

Jedan od najvažnijih savjeta je da odluku o otkazu donesete pažljivo i temeljno razmislite o svojoj situaciji. Razmislite o mogućim posljedicama i budite sigurni u svoju odluku. Nakon toga, trebate razgovarati sa svojim direktorom ili nadređenim i obavijestiti ih o svojoj odluci. Važno je zadržati profesionalnost i izbjegavati iznošenje negativnosti ili kritika na ovom sastanku.

Kada date otkaz, bitno je da ostanete fokusirani na svoje obaveze i pružite punu podršku vama i vašim kolegama tokom prelaznog perioda. Neka vaš kolektiv osjeti da ste i dalje posvećeni poslu i spremni da pomognete u prenošenju znanja i zadatka na novog kolegu. Ovo je prilika da se pokažete kao timski igrač i ostavite dobar utisak.

Sviđalo vam se to ili ne, poslovne veze su važne. Važno je ostaviti dobar utisak prilikom odlaska sa posla jer nikada ne znate kada se putevi mogu opet ukrstiti.

Na kraju, nakon što ste prebrzo otišli, dobro je poslati zahvalnicu kolegama i nadređenima putem mejla. Ovo je prilika da se zahvalite na prilici i iskažete svoju zahvalnost prema timu. Takođe možete ponuditi svoju pomoć u budućnosti ako bude potrebno. Ovakva gesta će vam pomoći da održite dobar odnos sa bivšim kolegama i ostavite pozitivan utisak o sebi.

Ukratko, kada dajete otkaz, nemojte zaboraviti da ste profesionalac i da vaše ponašanje i stavovi trebaju odražavati tu profesionalnost i poštovanje. Dajte otkaz sa stilom i napustite svoj posao na način koji će ostaviti pozitivan utisak na ljude sa kojima ste radili. Nikada ne znate kada će vam se putevi opet ukrstiti, stoga održite dobre poslovne veze i širite pozitivnost i u vašem odlasku sa posla.

Korak 1: Pripremite se za razgovor

Prije nego što date otkaz, važno je da se dobro pripremite za razgovor sa svojim nadređenima. Ovo je prvi korak kako biste osigurali da sve ide glatko i da ostavite dobar utisak prilikom odlaska sa posla.

1. Razmislite o svojim razlozima

1. Razmislite o svojim razlozima

Pre nego što zakazujete sastanak sa svojim nadređenima, razmislite pažljivo o svojim razlozima za odlazak. Bilo da ste pronašli bolju priliku ili želite promijeniti industriju, važno je da budete jasni u vezi sa svojim motivima kako biste ih mogli saopštiti na razgovoru.

2. Pripremite svoje argumente

Kada date otkaz, vrlo je važno da pripremite svoje argumente kako biste bili konkreti u vezi sa svojim odlukama. Razmislite o pozitivnim aspektima koje će vaš odlazak donijeti – na primjer, možda ćete se fokusirati na razvoj svoje karijere ili želite priliku da se bavite drugim projektima.

3. Budite profesionalni i pristojni

Na razgovoru o otkazu, važno je održavati profesionalnost i pristojnost. Bez obzira na to koliko ste nesrećni na svom trenutnom radnom mjestu, ne iznosite negativne komentare ili kritike. Umjesto toga, izrazite zahvalnost za priliku koju ste imali i fokusirajte se na pozitivno iskustvo koje ste stekli tokom svog zaposlenja.

You might be interested:  Kako Skinuti Gelirane Nokte

4. Pripremite se za reakciju svog poslodavca

Nakon što date otkaz, spremite se za različite moguće reakcije vašeg poslodavca. Možda će oni biti razočarani ili iznenađeni vašom odlukom. Važno je da ostanete smireni i ostvarite otvoren dijalog kako biste olakšali proces odlaska.

5. Pripremite se za mogućnost da budete zadržani

U nekim slučajevima, vaš poslodavac može pokušati zadržati vas nakon što date otkaz. Pripremite se za ovu mogućnost tako što ćete razmisliti o tome šta biste trebali tražiti ili o kakvim promjenama biste mogli pregovarati kako biste ostali na poslu. Važno je da pažljivo procijenite ove opcije prije nego donesete konačnu odluku.

Korak 2: Obavijestite nadređenog

Prvi korak u davanju otkaza sa stilom je obavještavanje vašeg nadređenog o vašoj namjeri da napustite posao. Važno je pridržavati se profesionalnih i pristojnih tonova u komunikaciji s njima.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti prilikom obavještavanja svog nadređenog:

 1. Postavite sastanak: Dogovorite sastanak s nadređenim kako biste imali priliku izravno komunicirati o svojoj odluci. To je važno kako biste imali priliku razgovarati o svim detaljima i kako biste osigurali da vaša poruka bude jasno prenesena.
 2. Budite iskreni: Važno je biti iskren i otvoren s nadređenim o razlozima vašeg odlaska. Bez obzira na to jesu li vaši razlozi povezani s drugim poslom, želite promjenu karijere ili želite napredovati, jasno izrazite svoje motive. Također, sjetite se zadržati pristojnost i profesionalnost u komunikaciji.
 3. Priložite pismenu obavijest: Osim što izražavate svoje namjere usmeno, preporučuje se da pružite pismenu obavijest o svom odlasku. To može biti službeno pismo o otkazu ili jednostavna obavijest koja sadrži vašu namjeru i datum odlaska.
 4. Budite spremni za razgovor: Vaš nadređeni vjerojatno će imati neka pitanja ili će možda pokušati uvjeriti vas da ostanete. Budite spremni odgovoriti na ta pitanja i budite odlučni u svojim stavovima. Ako imate dobar odnos s nadređenim, možda ćete željeti objasniti svoje odluke detaljnije, ali zapamtite da niste obavezni to učiniti.

U ovom koraku ključno je osigurati da obavijestite svojeg nadređenog na pristojan i pažljiv način. To će vam pomoći da zadržite dobre odnose i ostanete u dobrom svjetlu čak i nakon odlaska s posla.

Korak 3: Budi iskren i jasan

Kada dajete otkaz, važno je da budete iskreni i jasni sa svojim šefom ili nadređenim. Ovo će im omogućiti da razumiju vaše razloge za odlazak i da pruže podršku u vašem odlasku.

Budite iskreni o svojim razlozima

Kada razgovarate sa svojim šefom o odlasku, budite iskreni o svojim razlozima za napuštanje posla. Možda vam se ne sviđa radno okruženje, ne osjećate se izazovno u svojoj trenutnoj ulozi ili jednostavno želite promijeniti karijeru. Bez obzira na razloge, važno je da budete iskreni kako bi vaš odlazak bio jasan.

Budite jasni o svojim planovima

Kada obavijestite svoje nadređene o planovima za odlazak, budite jasni o svom rasporedu. Objasnite kada želite da vaš otkaz stupi na snagu i koliko vremena vam je potrebno za prelazno razdoblje. Ovo će omogućiti vašem poslodavcu da organizuje zamjenu i prilagodi se vašem odlasku.

Priložite pismeni otkaz

Da biste bili još jasniji i profesionalniji, preporučljivo je priložiti pismeni otkaz. Ovo će služiti kao pisani dokaz vašeg odlaska i olakšati administrativne postupke. U pismenom otkazu navedite svoje ime, poziciju, razloge za odlazak i datume relevantne za vaš odlazak, poput datuma kada želite da vaš otkaz stupi na snagu.

Budi iskren i jasan u svojoj komunikaciji tokom procesa davanja otkaza će vam pomoći da napustite posao sa stilom i održite dobre odnose sa svojim bivšim poslodavcem.

Korak 4: Nemojte kritikovati

Korak 4: Nemojte kritikovati

Kad donosite odluku o davanju otkaza, važno je zapamtiti da ne biste trebali kritizirati svoje kolege ili poslodavca. Bez obzira koliko ste nezadovoljni ili razočarani, nije pristojno i neetično da javno kritizirate ili omalovažavate druge ljude.

You might be interested:  Kako Provaliti U Instagram

Umjesto toga, fokusirajte se na pozitivne aspekte svog iskustva na radnom mjestu i zahvalite na prilikama koje ste imali. Možete izraziti svoje mišljenje o stvarima koje mislite da se mogu poboljšati, ali to učinite na konstruktivan način. Napišite pismo u kojem ćete iznijeti svoje prijedloge za poboljšanje radnog okruženja ili procesa rada, ali nemojte to koristiti kao priliku za kritiziranje ili osuđivanje drugih.

Kad dajete otkaz, pazite da ostanete profesionalni i odgovorni, kako se ne biste negativno odražavali na svoju reputaciju i buduće profesionalne mogućnosti. Vaš odlazak s posla treba biti elegantan i dostojanstven, bez nepotrebnih kritika ili konflikata.

Zapamtite, kako kaže stara poslovica: “Nikada nemojte saginjati mostove iza sebe.” Bez obzira na razloge zbog kojih odlazite s posla, važno je ostaviti dobar dojam i održati dobre odnose s bivšim kolegama i poslodavcima.

Korak 5: Ponudite pomoć pri prelasku

Kada napuštate posao, važno je ostaviti dobar dojam i pružiti podršku svojim kolegama. Ponudite se da pomognete u prelasku na novog zaposlenika kako bi olakšali tranziciju i osigurali neprekidnost rada.

Evo nekoliko načina kako možete ponuditi pomoć pri prelasku:

 1. Obavljajte detaljan pregled svog trenutnog posla i stvorite pisane upute koje će novom zaposleniku pomoći da se brže uklopi.
 2. Odgovarajte na pitanja novog zaposlenika i pružite im smjernice i savjete kako bi se što bolje snašli u novoj ulozi.
 3. Pružite informacije o ključnim kontaktima unutar tvrtke, tako da novi zaposlenik zna s kim treba komunicirati u određenim situacijama.
 4. Organizirajte sastanke između novog zaposlenika i vaših kolega kako bi mogli uspostaviti nove veze i uskladiti se s timom.
 5. Aktivno sudjelujte u prelaznom razdoblju kako biste pružili podršku novom zaposleniku, ali pazite da ne preuzmete potpuno njihovu ulogu i odgovornosti.

Prilikom ponuđene pomoći, budite pristojni i strpljivi. Prilagodite se potrebama novog zaposlenika i pružajte savjete i podršku kako bi se brzo integrirali u tim i postali uspješni u svojoj ulozi.

Pametno je biti velikodušan i pokazati spremnost na suradnju, jer to može izgraditi pozitivan odnos i ostaviti dojam na vaše bivše kolege.

Korak 6: Održavajte profesionalnost

Kada ste se odlučili dati otkaz, važno je ostati profesionalan sve do posljednjeg dana na poslu. Bez obzira na sve razloge za odlazak, važno je da ostanete fokusirani na svoje zadatke i obveze i da održavate profesionalni pristup prema svojim kolegama i šefu.

Evo nekoliko savjeta kako održati profesionalnost tokom svojeg odlaska sa posla:

 • Završite započete projekte: Vodite računa da privedete kraju sve projekte na kojima ste radili prije odlaska. Ako je to potrebno, prenesite svoje zadatke na kolege i pružite im sve potrebne informacije kako bi uspješno nastavili s projektom.
 • Održavajte redovnu komunikaciju: Nastavite komunicirati s kolegama i nadređenima kako biste bili u toku sa svim važnim informacijama. Nemojte se izolirati samo zato što se bliži vaš posljednji dan na poslu.
 • Poštujte rokove: Nastavite poštovati rokove i ispunjavati svoje obveze koje ste preuzeli prije odlaska. Time ćete pokazati da ste odgovorni i pouzdani član tima, čak i ako se pripremate za odlazak.
 • Ne ogovarajte i ne širite negativnost: Bez obzira na eventualne nesuglasice ili neslaganja koja ste imali na poslu, nemojte širiti negativnost i ogovarati kolege ili šefa. Budite profesionalni i zadržite svoje mišljenje za sebe.
 • Pomozite sa smjernicama za zamjenu: Ako je moguće, pripremite smjernice i upute za svoju zamjenu kako bi se nova osoba mogla što lakše uklopiti u svoju ulogu. Ovo će biti od velike pomoći i vašim kolegama i novom zaposleniku.

Održavanje profesionalnosti je važno ne samo zbog toga što će pružiti dobar utisak o vama kao osobi, već i zbog vašeg daljeg profesionalnog razvoja. Ljudi će se sjećati kako ste otišli s posla i to može utjecati na vaše preporuke, mrežu kontakata i buduće poslovne prilike.

Korak 7: Održite dobre odnose

Jedan od ključnih koraka u elegantnom odlasku sa posla je održavanje dobrih odnosa sa svojim kolegama i nadređenima. Bez obzira na razlog odlaska, važno je završiti svoje radno iskustvo na pozitivan način i ostaviti dobar utisak.

You might be interested:  Kada Se Plaća Pdv

Poštujte svoje kolege

Uzdržavajte se od negativnih komentara o vašem poslodavcu ili kolegama. Zadržite profesionalnost i izbjegavajte ogovaranje. Umjesto toga, fokusirajte se na pozitivne aspekte svog iskustva i zahvalite se svojim kolegama na saradnji.

Pokazujte interes za budućnost

Ako ste zadovoljni svojim iskustvom u kompaniji, izrazite želju za nastavkom saradnje i ostanite povezani. Možete predložiti da ostanete u kontaktu putem e-maila ili društvenih mreža. Ovo može biti korisno za dalju mrežu kontakata i profesionalni razvoj.

Poštujte odluke drugih

Ako neki od vaših kolega izraze želju za napredovanjem ili suzdržavaju se od negativnih komentara o kompaniji, poštujte njihovu odluku. Svi imaju različite motive za ostanak ili napuštanje posla, i važno je da ih podržite u njihovim odlukama.

Redovno održavajte kontakt

Nakon odlaska sa posla, redovno održavajte kontakt sa svojim bivšim kolegama. Možete povremeno poslati e-mail ili pozvati na kafu kako biste saznali kako se stvari odvijaju i ostali u toku sa dešavanjima u kompaniji. Ovo će pokazati vašu posvećenost i interesovanje za svoju bivšu radnu ekipu.

Zaključak:

Održanje dobrih odnosa nakon što date otkaz ima mnoge prednosti. Može vam donijeti nove prilike za posao, podršku u budućim naporima i osigurati da napustite svoj posao s elegancijom. Zapamtite, svijet je mali, a dobar odnos s bivšim kolegama može imati dugoročne koristi u vašem profesionalnom životu.

Korak 8: Pripremite se za odlazak

Nakon što ste donijeli odluku o davanju otkaza, vrlo je važno pripremiti se za odlazak sa posla na najbolji mogući način. Ovaj korak uključuje sljedeće aktivnosti:

1. Obavijestite nadređene i kolege

Jedna od prvih stvari koje biste trebali učiniti je obavijestiti svoje nadređene o svojoj odluci. Zakažite sastanak s njima i otvoreno i iskreno objasnite svoju odluku. Također, svakako obavijestite i svoje kolege o vašem odlasku.

2. Završite svoje zadatke

Bitno je da ostanete profesionalni do kraja. Iako donosite odluku o odlasku, trebali biste nastojati završiti sve svoje zadatke prije nego što napustite tvrtku. Pokušajte valjano prenijeti svoje zadatke kolegama kako biste im olakšali daljnji rad.

3. Organizirajte dokumentaciju

Prije nego što napustite tvrtku, trebali biste se pobrinuti da organizirate svoju dokumentaciju. Ovo uključuje sve važne dokumente, evidencije, popise kontakata i bilo kakvu drugu potrebnu dokumentaciju. Također, osigurajte da ste vratili sve tvrtkine resurse koje ste možda imali kod kuće.

4. Dogovorite se o odlasku

Razgovarajte s vašim nadređenima o vašem odlasku i dogovorite se o postupku napuštanja tvrtke. To može uključivati postupak predaje, potpisivanje odgovarajućih obrazaca i pregled pravila o povratku tvrtkinih sredstava.

5. Održite profesionalnost

Važno je održati profesionalnost tijekom ostatka svog vremena u tvrtki. Izgradite i održavajte profesionalne odnose sa svojim kolegama, čak i ako vam je teško. Budite dostupni za daljnju komunikaciju i suradnju s kolegama nakon vašeg odlaska.

FAQ:

Kako najbolje dati otkaz sa stilom?

Najbolje je dati otkaz sa stilom tako što ćete biti iskreni, pristojni i profesionalni. Dobro je informisati nadređenog unaprijed, napisati oproštajno pismo i zahvaliti se kolegama na saradnji.

Koje su najvažnije stvari prilikom davanja otkaza sa stilom?

Najvažnije stvari prilikom davanja otkaza sa stilom su iskrenost, pristojnost i profesionalnost. Važno je da budete jasni, ali i da ostanete ljubazni i zahvalni na prilici koju ste imali.

Treba li napisati oproštajno pismo prilikom davanja otkaza?

Nije obavezno, ali je poželjno napisati oproštajno pismo prilikom davanja otkaza. Pismo treba da bude kratko, jasno izražava vašu odluku i zahvalnost na prilici koju ste imali. Takođe, može biti dobra prilika da izrazite zahvalnost kolegama i nadređenom.

Kako se zahvaliti kolegama na saradnji prilikom davanja otkaza?

Da biste se zahvalili kolegama na saradnji prilikom davanja otkaza, možete organizovati oproštajni ručak ili organizovati sastanak na kojem ćete im se zahvaliti i izraziti svoju zahvalnost za sve što ste zajedno postigli. Takođe, možete ih kontaktirati pojedinačno i lično im se zahvaliti na saradnji.