Kako dati psa u azil - sve što trebate znati - [nazivwebstranice]

Kako Dati Psa U Azil

Kako Dati Psa U Azil

Kada se nađete u situaciji da ne možete više brinuti o svom psu, jedno od mogućih rješenja je dati ga u azil. To može biti teška odluka, ali ponekad je to najbolje za psa. U ovom članku ćemo vam dati sve potrebne informacije o tome kako dati psa u azil i što trebate znati prije nego donesete tu odluku.

Prvo što trebate učiniti je istražiti azile u vašem području. Saznajte koje su azili u blizini vašeg doma i provjerite koje su njihove politike i uvjeti. Neki azili primaju samo određene vrste pasa, dok drugi imaju ograničen kapacitet. Također je važno saznati kakva je procedura za predaju psa u azil.

Kada se odlučite koji azil je najprikladniji za vašeg psa, sljedeći korak je kontaktirati azil i dogovoriti se o terminu predaje psa. Neki azili možda zahtijevaju da donesete određenu dokumentaciju, kao što je veterinarska potvrda o zdravlju psa. Također će vam postaviti neka pitanja o psu, kao što su dob, pasmina, temperament i navike.

Kada dođe vrijeme za predaju psa, bit će vam teško, ali znajte da činite najbolje za psa. Osoblje azila će preuzeti brigu o psu i pružiti mu sigurno utočište. Važno je napomenuti da se mnogi azili bore s ograničenim prostorom i resursima, pa je moguće da će vašeg psa prenijeti u drugi azil ili ga staviti na popis čekanja.

Napomena: Prije nego donesete odluku o predaji psa u azil, razmotrite druge mogućnosti kao što su pronalaženje novog vlasnika, uključivanje u program udomljavanja ili angažiranje profesionalnog trenera psa da riješi probleme u ponašanju.

Nakon što date psa u azil, ne zaboravite pružiti azilu sve potrebne informacije o psu, kao što su njegovo ime, dob, pasmina, veterinarska povijest, vrsta hrane koju jede i njegove navike. To će pomoći azilu da pruži najbolju moguću skrb za psa dok ne nađe novi dom.

U svakom slučaju, kada vam je teško donijeti odluku o predaji psa u azil, trebate se osloniti na vlastitu prosudbu i napraviti ono što je najbolje za psa. Azili pružaju sklonište i nadu za mnoge pse kojima je potrebna pomoć. Učinite sve što je u vašoj moći kako biste pronašli najbolje rješenje za vas i vašeg psa.

Contents

Zašto dati psa u azil?

Davanje psa u azil je odluka koju mnogi vlasnici kućnih ljubimaca pronalaze teškom, ali ponekad je to najbolja opcija za vas i vašeg psa. Postoje mnogi razlozi zašto neko može odlučiti dati psa u azil, a ovdje su neki od njih:

1. Promjene u životnim okolnostima

Ponekad se u životu dogode nepredviđene promjene poput preseljenja, gubitka posla ili ozbiljne bolesti. U ovim situacijama vam može biti teško pružiti svu potrebnu brigu i pažnju svom psu. Davanje psa u azil može biti privremeno rješenje dok se situacija ne stabilizira.

2. Nedostatak vremena i resursa

Imati psa zahtjeva puno vremena, energije i financijskih resursa. Ako se ne možete posvetiti svom psu kako bi trebao biti, azil može biti sigurno mjesto gdje će dobiti brigu koja mu je potrebna.

3. Nepodnošljive alergije

Alergije na kućne ljubimce mogu biti izuzetno neugodne i čak opasne za neke ljude. Ako netko u kućanstvu razvije nepodnošljivu alergiju na psa, davanje psa u azil može biti najbolji način da zaštitite svoje zdravlje i dobrobit ljubimca.

4. Problematično ponašanje

Ponekad se psi mogu razviti u problematično ponašanje koje je teško ili nemoguće kontrolirati. Ako su pokušaji obuke i izrada plana neuspješni, azil može biti mjesto gdje će stručnjaci raditi s psom kako bi mu pomogli da promijeni svoje ponašanje i nađe novi dom.

5. Ispravno rješenje

Kada ne možete više pružiti odgovarajuću brigu i pažnju svom psu, davanje u azil može biti najodgovornija odluka. Azili imaju resurse i stručno osoblje kako bi se brinuli o psu i pronašli mu novi dom.

You might be interested:  Kako Ublažiti Bolovi U Kukovima

U slučaju da razmišljate o davanju svog psa u azil, važno je da potražite pouzdan azil s dobrom reputacijom. Obratite se lokalnim azilima i konzultirajte se s njima kako biste pronašli najbolju moguću opciju za svojeg psa.

Kako odabrati pravi azil?

Kada se odlučite dati svog psa u azil, važno je odabrati pravi azil koji će se brinuti o njemu na odgovarajući način. Evo nekoliko važnih faktora na koje trebate obratiti pažnju prilikom odabira azila:

 1. Lokacija: Prvo što trebate razmotriti je lokacija azila. Ako je moguće, odaberite azil koji je blizu vašeg doma kako biste mogli redovito posjećivati psa.

 2. Opremljenost: Provjerite je li azil dobro opremljen. Treba imati dovoljno prostora za psa kako bi se osjećao udobno i sigurno. Također je važno provjeriti jesu li kavezi i prostorije čisti i održavani.

 3. Osoblje: Dobro osoblje je ključno za dobrobit psa. Informirajte se o obrazovanju i iskustvu osoblja u azilu. Pitajte kako se brinu o psima i kako se socijaliziraju s drugim životinjama.

 4. Veterinarska skrb: Provjerite kakvu veterinarsku skrb pruža azil. Psi trebaju redovite pregleda i brigu kako bi ostali zdravi. Pitajte o rutinskim cijepljenjima, tretmanima protiv buha i krpelja, kao i o mogućim hitnim situacijama.

 5. Proces udomljavanja: Informirajte se o procesu udomljavanja. Je li azil zahtjevan i temeljit prilikom odabira novog vlasnika? Kakvu podršku pružaju novim vlasnicima nakon udomljavanja?

Uzimajući u obzir ove faktore pri odabiru azila, možete osigurati da će vaš pas biti dobro zbrinut i da će mu biti pružena najbolja moguća skrb dok ne pronađe svoj novi dom.

Kako pripremiti psa za azilski život?

Predaja psa u azil može biti težak i emotivan trenutak za vlasnika. No važno je da se pravilno pripremite kako bi pas mogao što lakše preživjeti tranziciju. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste pripremili psa za život u azilu:

1. Prvo je potrebno obaviti pregled kod veterinara

 • Provjerite jesu li sve potrebne cjepive pasa ažurirane i jesu li prošli redovni veterinarski pregled.
 • Također je važno da pas bude steriliziran ili kastriran, što će mu pomoći da se prilagodi novom okruženju.

2. Socijalizacija i treniranje

 • Poželjno je da pas bude socijaliziran i naviknut na druge pse i ljude.
 • Ako je pas naviknut na osnovne naredbe, bit će mu lakše prilagoditi se novom okruženju u azilu.
 • Također je važno da pas bude siguran na povodniku i da može slijediti naredbe.

3. Pripremite dokumentaciju

 • Osigurajte da imate sve potrebne dokumente i informacije o psu, kao što su veterinarska povijest, podaci o cijepljenju, sterilizaciji/kastraciji i druge važne informacije.
 • Također je dobro imati fotografije psa i opis njegovih osobina kako bi se lakše pronašao novi dom.

4. Osigurajte potrebne stvari za psa

 • Nabavite pravilnu opremu za psa, poput povodnika, ogrlice, zdjele za hranu i vode i kreveta.
 • Priložite psu igračke i predmete koji mu mogu pružiti udobnost i zabavu u azilu.

5. Razgovarajte s azilom

 • Kontaktirajte lokalni azil ili sklonište kako biste se informirali o njihovim pravilima i postupku predaje psa.
 • Pitajte sve što vas zanima i razgovarajte o posebnim potrebama svog psa kako bi azil mogao pružiti odgovarajuću skrb.

6. Pružite ljubav i pažnju

 • Predaja psa u azil može biti stresna situacija, stoga je važno pružiti svom psu puno ljubavi, pažnje i sigurnosti.
 • Budite nježni i suosjećajni prema psu kako bi mu olakšali tranziciju i pomogli mu da se osjeća sigurno.

Priprema psa za život u azilu može biti zahtjevan proces, ali važno je da se posvetite pripremi kako bi pas imao što bolji start u novom okruženju. Pravilna priprema će pomoći psu da se brže prilagodi i lakše pronađe novi dom.

Kako predati psa u azil?

Kada ne možete ili ne želite više brinuti o svom psu, predaju ga u azil može biti jedna od mogućnosti. Pravilan način predaje i priprema za predaju psa u azil može biti od velike važnosti kako bi se osiguralo da pas bude dobro zbrinut i pronađe svog novog vlasnika.

1. Istražite azil

Prvi korak je provjeriti dostupne azile u vašem području. Informirajte se o njihovim pravilima i uvjetima prihvata pasa. Također, provjerite kakva je reputacija azila i koliko su uspješni u pronalasku novog doma za pse.

2. Kontaktirajte azil

Kada ste pronašli azil koji vam odgovara, kontaktirajte ih putem telefona ili e-pošte. Objasnite situaciju i pitajte ih o postupku predaje psa. Provjerite je li potrebno zakazati termin ili postoji li neki poseban uvjet ili dokumentacija koju trebate donijeti sa sobom.

3. Pripremite dokumentaciju

Potrebno je pripremiti dokumentaciju koja će biti potrebna pri predaji psa. To može uključivati kopiju pasje knjižice ili veterinarske potvrde o cjepivima i sterilizaciji, kao i bilo kakve druge važne informacije o psu koje mogu pomoći azilu u pronalasku prikladnog doma.

4. Pripremite psa

Prije nego što odvedete psa u azil, bit će korisno provjeriti jeste li sve obavili kako bi pas bio zdrav i čist. To uključuje redovito kupanje, čišćenje ušiju i zubiju i rezanje noktiju. Ako pas ima kakve zdravstvene probleme, svakako informirajte osoblje azila o tome.

5. Odvedite psa u azil

Nakon što ste sve pripremili, odvedite psa u azil u zakazanom terminu. Tamo ćete morati ispuniti potrebnu dokumentaciju i objasniti razloge za predaju. Budite iskreni o razlozima za predaju psa kako bi azil mogao pružiti adekvatnu skrb.

6. Plaćanje troškova

Neki azili mogu naplaćivati određenu naknadu za prihvat psa. Provjerite prije dolaska koliko će biti troškovi i imajte to na umu prilikom predaje psa u azil.

You might be interested:  Kako Nadoplatiti Bon Na Drugi Broj Tele2

7. Slijedite upute azila

Azil će vam dati upute kako pratiti status vašeg psa i kako možete biti uključeni u proces pronalaska mu novog doma. Pratite njihove upute i budite strpljivi jer pronalaženje novog doma može potrajati neko vrijeme.

Predaja psa u azil može biti emocionalno teška odluka, ali u nekim situacijama to može biti najbolje rješenje za psa. Važno je pronaći pouzdan i odgovoran azil koji će pružiti psu adekvatnu skrb i pronaći mu novog ljubavnom doma.

Koji su dokumenti potrebni za predaju psa u azil?

Za predaju psa u azil potrebno je pripremiti određenu dokumentaciju kako bi proces protekao glatko. Evo popisa osnovnih dokumenata koje bi trebali imati pri ruci:

 • Registracijski dokumenti: Provjerite jeste li vlasnik psa i imate li sva potrebna dokumenta koja dokazuju vaše vlasništvo nad psom. To uključuje registarske papire, dokaz o mikročipu i druga važna identifikacijska dokumenta.
 • Zdravstveni dokumenti: Bitno je imati medicinske zapise psa kako bi azil mogao pravilno brinuti o njemu. Osigurajte da imate veterinarske potvrde o cijepljenju, upisu u registar cijepljenja, zdravstvene kartone psa i sve druge relevantne zdravstvene dokumente.
 • Ugovor o predaji: Azili često traže da potpišete ugovor o predaji psa, kojim prenosite prava nad psom azilu. Osigurajte da pročitate i razumijete sva prava i obaveze koje ugovor nosi prije nego ga potpišete.
 • Lični dokumenti: Kao potvrdu identiteta, azili će često tražiti kopiju vaše osobne iskaznice ili nekog drugog identifikacijskog dokumenta.

Obavezno provjerite s azilom s kojim želite surađivati da biste saznali točan popis svih potrebnih dokumenata. Ovi dokumenti su samo osnovni i možda će biti potrebni dodatni dokumenti prema politici svake određene sklonišne ustanove.

Kako pomagati psima u azilu?

1. Volontirajte u azilu

Ako želite pomoći psima u azilu, jedan od načina je volontiranje. Možete se obratiti lokalnom azilu za životinje i raspitati se o mogućnostima volontiranja. Tijekom volontiranja možete pomagati u šetanju pasa, čišćenju prostora, pružanju ljubavi i pažnje psima i mnogo toga.

2. Donirajte hranu i opremu

Još jedan način da pomognete psima u azilu je doniranje hrane i opreme. Azili obično uvijek trebaju hranu za pse, kao i plahte, igračke, posude za hranu i vodu i drugu opremu koja može poboljšati uvjete života pasa u azilu. Provjerite što je točno potrebno prije nego što odlučite donirati.

3. Financijska podrška

Financijska podrška također je vrlo korisna za azile za životinje. Možete donirati novac azilu ili se informirati o kampanjama prikupljanja sredstava za pse u azilu. Također možete provjeriti je li azilom potrebna dodatna financijska podrška za liječenje i veterinarske usluge za pse.

4. Udomite psa iz azila

4. Udomite psa iz azila

Najbolji način da pomognete psima u azilu je usvajanje jednog psa. Ako razmišljate o tome da postanete vlasnik psa, posjetite lokalni azil i razgovarajte s osobljem o psima koji čekaju na udomljenje. Udomljavanjem psa iz azila pružate mu novi dom i priliku za sretan život.

5. Podignite svijest

Razgovarajte s prijateljima, obitelji i kolegama o važnosti pomaganja psima u azilu. Podizanje svijesti o problemima s kojima se susreću azili i potrebi udomljavanja pasa može doprinijeti većoj podršci i pomoći za pse u azilu.

6. Sudjelujte u događajima i akcijama

Mnogi azili organiziraju događaje i akcije kako bi prikupili sredstva i podigli svijest o problemima s kojima se suočavaju psi u azilu. Sudjelujte u takvim događajima i akcijama kako biste pružili podršku i pomogli psima u azilu.

7. Informirajte se o pravima životinja

Edukacija o pravima životinja može vam pomoći da postanete bolje informirani o problemima s kojima se suočavaju azili za životinje i kako im pomoći. Informirajte se o zakonima i pravilima vezanim za zaštitu životinja i poduzmite korake kako biste pomogli u poboljšanju uvjeta života pasa u azilu.

Pregled načina kako pomoći psima u azilu:
Nr. Nacin pomocu
1. Volontirajte u azilu
2. Donirajte hranu i opremu
3. Financijska podrška
4. Udomite psa iz azila
5. Podignite svijest
6. Sudjelujte u događajima i akcijama
7. Informirajte se o pravima životinja

Što se događa s psom nakon predaje u azil?

Nakon što se pas preda u azil, počinje proces u kojem se brine o njegovoj dobrobiti i traži mu se novi dom. Evo što se događa s psom nakon predaje u azil:

Pregled i zdravstvena skrb

 • Nakon dolaska u azil, pas će biti pregledan od strane veterinara.
 • Veterinar će provjeriti opće zdravstveno stanje psa, cijepljenja i provesti bilo kakav potreban tretman ili liječenje.
 • Ako je pas bolestan ili ozlijeđen, bit će primjereno liječen sve dok se ne oporavi.

Socijalizacija i šetnje

 • Psi u azilu imaju priliku družiti se i socijalizirati s drugim psima i volonterima.
 • Redovito će biti provođene šetnje kako bi psi mogli dobiti fizičku aktivnost i svjež zrak.
 • Volonteri će se truditi pružiti pasa osnovnu obuku i socijalizaciju kako bi im olakšali pronalazak novog doma.

Pronalaženje novog doma

 • U azilima se često provode postupci udomljavanja kako bi se pronašao novi dom za pse.
 • Psi koji su spremni za udomljavanje bit će oglašeni na internetskim stranicama azila ili drugim kanalima udomljavanja životinja.
 • Potencijalni udomitelji će moći razgledavati pse i provoditi vrijeme s njima kako bi se osiguralo da je to pravi pas za njihov dom.
 • Azil će provesti postupak udomljavanja koji podrazumijeva upoznavanje s udomiteljima, popunjavanje ugovora i plaćanje naknade ako je potrebno.

Nastavak podrške

Azili često pružaju podršku novim udomiteljima i provjeravaju kako se pas prilagođava novom domu i životu. Ako udomitelj ima pitanja ili problema, može se obratiti azilu za pomoć ili savjet.

Važno je naglasiti da svi azili imaju različite postupke i politike, stoga je najbolje kontaktirati specifični azil i saznati detalje o njihovom postupku skrbi za napuštene pse.

You might be interested:  Kako Da Krasta Brze Otpadne

Kako donirati azilima?

Doniranje azilima je vrlo važno jer omogućuje pružanje skrbi i podrške napuštenim životinjama. Ako želite pomoći azilima i njihovim stanovnicima, postoji nekoliko načina na koje to možete učiniti:

1. Financijske donacije

Jedan od najjednostavnijih načina da donirate azilima je financijskom podrškom. Možete izravno donirati novac azilu putem bankovnog transfera, PayPal računa ili drugih online platformi za doniranje. Također možete provjeriti jesu li azili dobili status javne dobrotvorne organizacije te na taj način donirati smanjenjem svojih poreznih obveza.

2. Donacija hrane i opreme

Drug način na koji možete pomoći azilima je donacija hrane i opreme. Provjerite na njihovoj web stranici ili kontaktirajte azil izravno kako biste saznali što im trenutno nedostaje. To mogu biti hrana za pse ili mačke, deke, igračke, posude za hranu i vodu, medicinski materijal itd. Kupite potrebne stvari i donesite ih u azil ili koristite usluge dostave.

3. Društveno volontiranje

Azili često traže volontere koji bi im pomogli oko brige za životinje i održavanja prostora. Ako imate vremena i želite sudjelovati aktivno, možete se prijaviti kao volonter. Budite spremni na rad s životinjama, čišćenje prostorija, pripremu hrane, šetnju pasa i druge zadatke. Kontaktirajte azil kako biste saznali više informacija i dogovorili se o mogućnostima volontiranja.

4. Organiziranje događaja za prikupljanje sredstava

Možete organizirati događaje poput dobrotvornih prodajnih izložbi, aukcija, koncerata ili sportskih turnira, čiji će prihod biti doniran azilima. Ova vrsta događaja može privući pažnju zajednice i privući ljude da doniraju novac ili stvari za azil. Budite kreativni i uključite ljude oko sebe kako biste ostvarili što veći uspjeh.

5. Promocija na društvenim mrežama

Pomoću društvenih mreža možete podići svijest o azilima, njihovim potrebama i kako ljudi mogu pomoći. Podijelite informacije o azilu, njihove slike i priče o životinjama koje borave tamo. Pozovite svoje prijatelje i pratitelje da podijele te objave kako bi se informacije proširile i možda pridobile nove donatore ili volontere.

6. Sudjelovanje u akcijama prikupljanja sredstava

Mnoge organizacije i udruge organiziraju akcije prikupljanja sredstava za azile, poput trčanja, hodanja, vožnje biciklom ili drugih sportskih aktivnosti. Možete se prijaviti i sudjelovati u tim akcijama kako biste prikupili novac za azil. Svedite nekoliko kilometara ili donirajte novac za svaki završeni kilometar kako biste podržali azil i nastojanja za dobrobit životinja.

Doniranjem azilima pružate podršku i pomažete napuštenim životinjama da dobiju skrb i sigurnost koje zaslužuju. Bez obzira na način na koji odlučite donirati, vaš doprinos će biti iznimno vrijedan i cijenjen.

FAQ:

Kako mogu dati svog psa u azil?

Da biste dali svog psa u azil, trebate kontaktirati lokalni azil životinja. Oni će vam reći koji su koraci potrebni i koje dokumente trebate ponijeti. Obično je potrebno ispuniti prijavu i dogovoriti se oko vremena kada ćete dovesti psa. Također je važno napomenuti da postoji mogućnost da će azil naplatiti naknadu za prihvat psa.

Kako mogu biti siguran da će moj pas biti dobro zbrinut u azilu?

Kada kontaktirate azil, možete postaviti pitanja o uvjetima u kojima će se pas nalaziti, koliko će pažnje i brige dobiti, te jesu li zaposlenici azila stručni i iskusni sa životinjama. Ako ste zabrinuti za dobrobit vašeg psa, možete zatražiti i posjet azilu kako biste se uvjerili u uvjete i brigu koju pružaju.

Mogu li dati svog psa u azil ako je bolestan?

Većina azila prihvaća pse s različitim zdravstvenim stanjima, uključujući i one s bolestima. Međutim, bitno je da budete iskreni o zdravstvenom stanju psa kako bi azil mogao pružiti adekvatnu njegu. Neki azili možda ne mogu prihvatiti pse s ozbiljnim zdravstvenim problemima zbog nedostatka kapaciteta ili stručnosti.

Trebam li platiti naknadu za prihvat psa u azil?

Da, većina azila naplaćuje naknadu za prihvat psa. Ova naknada obično pokriva troškove hrane, smještaja i veterinarske skrbi dok je pas u azilu. Cijena se može razlikovati ovisno o azilu i vremenu koje pas provede u azilu. Također je važno napomenuti da neki azili mogu naplatiti dodatne troškove ako je pas bolestan ili zahtijeva posebnu njegu.

Mogu li posjetiti svog psa koji je u azilu?

Da, većina azila dozvoljava posjete psima koje ste dali u azil. Možete kontaktirati azil i dogovoriti se o vremenu posjeta. To je dobra prilika da vidite kako se vaš pas prilagođava novom okruženju i provjerite je li dobro zbrinut. Ne zaboravite da neki azili mogu imati određena pravila za posjete, stoga se raspitajte o njima prije dolaska.

Kako mogu dati psa u azil?

Da biste dali psa u azil, prvo morate kontaktirati lokalni azil ili sklonište za životinje. Oni će vam dati informacije o postupku i uvjetima prihvata. Obično će vam tražiti osnovne podatke o psu, kao što su pasmina, dob, spol i temperament. Također će vam možda tražiti veterinarsku povijest psa i provjeriti da je cijepljen. Nakon što pružite sve potrebne informacije, dogovorit ćete se o vremenu i načinu dostave psa u azil.

Kako mogu dati svog psa u azil?

Da biste dali svog psa u azil, prvo kontaktirajte lokalni azil za životinje kako biste se informirali o njihovim uvjetima i postupku. Većina azila zahtijeva da izvršite predaju psa osobno, tako da se dogovorite za termin dolaska. Također ćete morati pružiti sve relevantne informacije o psu, uključujući njegovo ime, dob, zdravstveno stanje i druge detalje. Budite spremni na to da će azil možda tražiti donaciju za svoje usluge.