Kako dobiti hrvatsko državljanstvo - 2021 vodič za prijavu

Kako Dobiti Hrvatsko Državljanstvo

Kako Dobiti Hrvatsko Državljanstvo

Hrvatsko državljanstvo može biti iznimno vrijedna stvar koju želite dobiti. Bilo da želite živjeti i raditi u Hrvatskoj ili jednostavno želite imati pravo na hrvatsko državljanstvo zbog porijekla, postupak dobivanja hrvatskog državljanstva može biti složen. Ovaj vodič za prijavu pružit će vam sve potrebne informacije kako biste razumjeli proces i pripremili se za prijavu.

Jedan od najvažnijih uvjeta za dobivanje hrvatskog državljanstva je da imate barem jednog roditelja hrvatskog državljanstva. Ako ispunjavate taj uvjet, možete podnijeti zahtjev za naturalizaciju. Međutim, ako nemate roditelja hrvatskog državljanstva, postoji nekoliko drugih načina na koje možete biti kvalificirani za hrvatsko državljanstvo, kao što su brak s hrvatskim državljaninom ili dugotrajno prebivalište u Hrvatskoj.

Nakon što ste utvrdili da ispunjavate uvjete za dobivanje hrvatskog državljanstva, sljedeći korak je prikupljanje svih potrebnih dokumenata i podnošenje zahtjeva. To uključuje važeću putovnicu, rodnovjerski list i potvrdu o prebivalištu. Također ćete morati platiti administrativnu pristojbu i proći postupak intervjua s nadležnim tijelima. Ovi koraci mogu potrajati neko vrijeme, pa je važno biti strpljiv i temeljito proučiti sve zahtjeve i rokove.

Nakon što ste uspješno podnijeli zahtjev za hrvatsko državljanstvo, bit će vam dodijeljen broj prijave koji možete koristiti za praćenje statusa vašeg zahtjeva. Nakon odobrenja, bit će vam izdana hrvatska putovnica i bit ćete službeno priznati kao hrvatski državljanin. Imajte na umu da je proces dobivanja hrvatskog državljanstva specifičan za svaku osobu, pa je najbolje konzultirati se s nadležnim tijelima ili stručnjacima za imigracijska pitanja kako biste dobili najnovije informacije i savjete za svoju situaciju.

Kriteriji i uvjeti za dobivanje hrvatskog državljanstva

Da biste mogli aplicirati za hrvatsko državljanstvo, morate ispunjavati određene kriterije i uvjete. Ovi kriteriji se mogu razlikovati, ovisno o vašoj situaciji i okolnostima. U nastavku su navedeni neki od glavnih kriterija za dobivanje hrvatskog državljanstva:

1. Boca rođenja

 • Imate pravo na hrvatsko državljanstvo ako ste rođeni u Hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo vaših roditelja.
 • Ako ste rođeni izvan Hrvatske, ali vaši roditelji imaju hrvatsko državljanstvo u trenutku vašeg rođenja, također možete aplicirati za hrvatsko državljanstvo.

2. Državljanstvo po podrijetlu

 • Ako je jedan od vaših roditelja bio državljanin Hrvatske u trenutku vašeg rođenja, možete aplicirati za hrvatsko državljanstvo.
 • Ako je jedan od vaših predaka – djed, baka, pradjed ili prabaka, bio hrvatski državljanin, također možete aplicirati za hrvatsko državljanstvo po podrijetlu.

3. Brak s hrvatskim državljaninom

 • Ako ste u braku s hrvatskim državljaninom, možete aplicirati za hrvatsko državljanstvo nakon pet godina braka, pod uvjetom da ste tijekom tog razdoblja živjeli u Hrvatskoj.
 • Ako je vaš supružnik bio hrvatski državljanin, ali ste se rastali, možete aplicirati za hrvatsko državljanstvo nakon tri godine braka i tri godine od razvoda ili smrti supružnika, pod uvjetom da ste tijekom tog razdoblja živjeli u Hrvatskoj.

4. Naturalizacija

 • Možete aplicirati za hrvatsko državljanstvo kroz proces naturalizacije ako ispunjavate određene uvjete, kao što su dugotrajni boravak u Hrvatskoj, poznavanje hrvatskog jezika i države, dobar moralni karakter i financijska stabilnost.
 • Uvjeti za naturalizaciju mogu se razlikovati ovisno o vašem statusu, kao što su izbjeglica, osoba bez državljanstva, osoba s posebnim talentima ili iznimnim sposobnostima.

Važno je napomenuti da su ovi kriteriji općeniti i da se uvjeti za dobivanje hrvatskog državljanstva mogu detaljnije objasniti i analizirati u skladu sa zakonodavstvom Republike Hrvatske. Ako razmišljate o dobivanju hrvatskog državljanstva, preporučljivo je konzultirati se s nadležnim tijelima ili stručnjacima za imigracijska pitanja kako biste dobili detaljnije informacije o procesu i uvjetima koji se primjenjuju na vašu situaciju.

You might be interested:  Na Što Sudionike U Prometu Upozoravaju Znakovi Opasnosti

Potreban dokumentacija za prijavu

Pri podnošenju zahtjeva za hrvatsko državljanstvo, potrebno je priložiti određenu dokumentaciju kako bi se osiguralo da ispunjavate zakonske uvjete za dobivanje državljanstva. Evo pregleda osnovnih dokumenata koje će vam možda biti potrebne:

1. Rodni list

Jedan od najvažnijih dokumenata koji će biti potrebni je vaš rodni list. Ovaj dokument potvrđuje vaše ime, datum rođenja i mjesto rođenja.

2. Potvrda o prebivalištu

Morate priložiti dokaz da imate prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj. Ovo može biti potvrda o prebivalištu izdanu od strane nadležne institucije.

3. Potvrda o državljanstvu

Ako već imate državljanstvo neke druge zemlje, kao dokaz, priložite svoju potvrdu o državljanstvu.

4. Osnivački dokumenti i potvrde

Ako ste vlasnik tvrtke ili imate neku drugu pravnu osobu, možda će vam biti potrebno priložiti osnivačke dokumente i potvrde o djelatnosti vaše tvrtke.

5. Potvrda o znanju hrvatskog jezika

U većini slučajeva, morate dokazati svoje znanje hrvatskog jezika kako biste bili kvalificirani za dobivanje državljanstva. Ovo može biti potvrda o položenom testu hrvatskog jezika ili diploma škole koja je na hrvatskom jeziku.

6. Potvrda o bračnom statusu

Ako ste u braku s hrvatskim državljaninom, trebat ćete priložiti potvrdu o vašem bračnom statusu, kao što je vjenčani list ili potvrda o registraciji braka.

7. Potvrda o financijskoj stabilnosti

Možda će vam biti potrebno priložiti dokaz o svojoj financijskoj stabilnosti, kao što su bankovni izvodi ili potvrde o zaposlenju.

Ovo su samo neki od dokumenata koje biste mogli trebati priložiti uz svoj zahtjev za hrvatsko državljanstvo. Svaki zahtjev se razmatra pojedinačno, pa se može tražiti i dodatna dokumentacija ovisno o vašim specifičnim okolnostima.

Napomena:

Molimo vas da provjerite službene upute i zahtjeve Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kako biste osigurali da priložite sve potrebne dokumente i da ispunjavate sve uvjete za dobivanje hrvatskog državljanstva.

Kako se prijaviti za hrvatsko državljanstvo

Početni koraci

Da biste se prijavili za hrvatsko državljanstvo, prvo morate ispuniti određene uvjete i prikupiti potrebnu dokumentaciju. Evo nekoliko početnih koraka koje trebate slijediti:

 1. Proučite uvjete za stjecanje hrvatskog državljanstva kako biste bili sigurni da ispunjavate sve potrebne kriterije.
 2. Prikupite sve potrebne dokumente kao što su rodni list, vjenčani list, dokazi o državljanstvu roditelja ili predaka, potvrde o prebivalištu i slično.
 3. Provjerite je li potrebno prevesti dokumente na hrvatski jezik i ovjeriti ih kod javnog bilježnika.
 4. Ispunite prijavni obrazac za hrvatsko državljanstvo. Obrazac možete preuzeti s web stranice Ministarstva unutarnjih poslova ili ga možete dobiti na odjelu za upravne poslove.

Sastavljanje aplikacije

Nakon što ste prikupili sve potrebne dokumente i ispunili prijavni obrazac, vrijeme je da sastavite svoju aplikaciju.

 1. Prvo provjerite je li vaša aplikacija potpuna i da ste priložili sve potrebne dokumente.
 2. Pridržavajte se svih uputa prilikom sastavljanja dokumentacije i popunjavanja obrasca.
 3. Preporučljivo je napraviti kopije svih dokumenata prije nego što ih pošaljete.
 4. Ispunjeni obrazac i svi potrebni dokumenti pošaljite poštom ili osobno dostavite na odjel za upravne poslove u vašoj županiji.

Obrada aplikacije

Nakon što ste poslali svoju aplikaciju, morate pričekati obradu i odluku o prijavi za hrvatsko državljanstvo.

 1. Vaša aplikacija će biti pregledana od strane nadležnih tijela kako bi provjerili vašu usklađenost s uvjetima za stjecanje hrvatskog državljanstva.
 2. Postoji zakonski rok u kojem će vam biti obaviješteno o odluci o prijavi.
 3. Ako vam je prijava odobrena, morat ćete položiti ispit iz hrvatskog jezika i prava kako biste završili proces stjecanja državljanstva.

Napomena

Važno je napomenuti da se postupak stjecanja hrvatskog državljanstva može razlikovati ovisno o vašoj situaciji i uvjetima. Stoga je preporučljivo da se posavjetujete sa stručnjakom ili kontaktirate nadležne vlasti kako biste dobili najnovije informacije i upute.

Izrada prijavnog obrasca i prikupljanje dokumenata

Kako biste podnijeli zahtjev za hrvatsko državljanstvo, prvi korak je izrada prijavnog obrasca i prikupljanje svih potrebnih dokumenata. Prilikom izrade prijavnog obrasca i prikupljanja dokumenata potrebno je slijediti određene korake i provjeriti da su svi potrebni dokumenti dostupni.

Izrada prijavnog obrasca

Pravilno popunjen prijavni obrazac je ključan za uspješnu prijavu za hrvatsko državljanstvo. Obrasci se mogu preuzeti s mrežne stranice Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske ili se mogu dobiti u mjesnoj ispostavi nadležnih tijela. Pažljivo popunite obrazac koristeći ispravne informacije i priložite sve potrebne dokumente.

You might be interested:  Kako Očistiti Indukcijsku Ploču

Prikupljanje dokumenata

Zahtjev za hrvatsko državljanstvo zahtijeva prikupljanje određenih dokumenata koji potvrđuju vaš identitet, rođenje, prebivalište i druge relevantne informacije. Evo popisa nekih od najčešće traženih dokumenata:

 • Izvadak iz matične knjige rođenih – potvrda o rođenju
 • Potvrda o prebivalištu
 • Važeći putni dokument
 • Kopije osobnih dokumenata (osobna iskaznica, putovnica, itd.)
 • Rezultati odobrenih testova jezika (ako su potrebni)
 • Ostali dokumenti koji potvrđuju vaš status i identitet

Provjerite s nadležnim tijelom koji su točno dokumenti potrebni za prijavu za hrvatsko državljanstvo u vašem slučaju. Obratite pažnju na točnost i cjelovitost dokumenata kako biste izbjegli odgađanje procesa ili odbijanje zahtjeva.

Nakon izrade prijavnog obrasca i prikupljanja svih potrebnih dokumenata, provjerite da li su svi podaci ispravno ispunjeni i da li ste priložili sve potrebne dokumente. Prijavni obrazac i dokumenti se obično podnose nadležnim tijelima za državljanstvo. Tijelo će pregledati vaš zahtjev i dokaze te obavijestiti vas o daljnjim koracima u procesu.

Postupak i vrijeme obrade prijave

Nakon što ste prikupili sve potrebne dokumente i popunili prijavu za hrvatsko državljanstvo, sljedeći korak je podnošenje prijave nadležnim vlastima. Ovdje su koraci koje trebate slijediti:

1. Podnošenje prijave

Prva faza je podnošenje prijave za hrvatsko državljanstvo. Prijavu trebate predati na nadležnom uredu ili konzulatu Republike Hrvatske. Uz prijavu, morate priložiti sve potrebne dokumente kako biste dokazali svoje pravo na državljanstvo. Provjerite da li su svi dokumenti ispravno i potpuno popunjeni prije nego što ih predajete.

2. Procesiranje prijave

Nakon podnošenja prijave, nadležne vlasti će procesirati vašu prijavu. Provjerit će dokumente koje ste priložili i provjeriti vaše pravo na hrvatsko državljanstvo. Ovo može uključivati ​​istraživanje vašeg rodoslovlja, provjeru prebivališta ili druge provjere po potrebi.

3. Isplata takse

Jednom kada je vaša prijava procesirana i odobrena, bit će vam poslan zahtjev za plaćanje takse za obradu prijave. Ova taksa pokriva troškove procesiranja i administracije. Nakon što platite potrebnu taksu, vaša prijava će biti nastavljena na sljedeći korak.

4. Postupak utvrđivanja

Sljedeći korak je postupak utvrđivanja, u kojem će se odlučiti o vašoj prijavi. Ova faza može uključivati ​​razgovor ili intervju s vlastima, provjeru vašeg poznavanja hrvatskog jezika i pravila državljanstva itd. Ovisno o vašoj prijavi, ova faza može potrajati neko vrijeme.

5. Odluka o prijavi

Nakon završetka postupka utvrđivanja, bit će donesena konačna odluka o vašoj prijavi za hrvatsko državljanstvo. Ako je vaša prijava odobrena, primit ćete obavijest o tome i bit ćete pozvani da preuzmete svoj novi hrvatski putovnicu. Ako je vaša prijava odbijena, također ćete primiti obavijest o tome i bit ćete obaviješteni o razlozima odbijanja.

Vrijeme obrade prijave za hrvatsko državljanstvo može varirati ovisno o različitim faktorima, kao što su broj prijava koje su trenutno na čekanju, složenost vaše prijave, dostupnost resursa itd. Prosječno vrijeme obrade može biti od nekoliko mjeseci do godinu dana ili više.

Važno je da budete strpljivi i pratite upute od strane nadležnih vlasti tijekom cijelog postupka. Ako imate bilo kakva pitanja ili zabrinutosti, uvijek možete kontaktirati nadležni ured ili konzulat za dodatne informacije.

Plaćanje naknade za obradu prijave

Nakon što ste popunili i predali svoju aplikaciju za hrvatsko državljanstvo, morate platiti naknadu za obradu prijave. Ova naknada pokriva troškove administrativnih postupaka koji su potrebni za obradu vaše aplikacije.

Cijena naknade za obradu prijave može se razlikovati ovisno o različitim čimbenicima, kao što su vrsta aplikacije i broj osoba koje se prijavljuju. Najbolje je provjeriti najnovije informacije o cijeni na službenim web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Da biste platili naknadu, trebate posjetiti najbližu poslovnicu banke koja surađuje s Ministarstvom unutarnjih poslova. Tamo morate podnijeti svoju aplikaciju i platiti naknadu na šalteru. Bankovni službenik će vam pružiti potrebne informacije o iznosu koji trebate platiti i načinima plaćanja.

Nakon što ste platili naknadu, dostavite potvrdu o plaćanju Ministarstvu unutarnjih poslova. Potvrda o plaćanju bit će priložena vašoj aplikaciji kao potvrda da ste ispunili ovaj zahtjev. Bez valjane potvrde o plaćanju, vaša aplikacija neće biti obrađena.

Važno je imati na umu da je naknada za obradu prijave neopoziva, što znači da se ne vraća čak i ako vaša aplikacija bude odbijena. Stoga, prije plaćanja naknade, pažljivo proučite sve uvjete i zahtjeve za hrvatsko državljanstvo kako biste bili sigurni da ispunjavate sve potrebne uvjete.

Nakon što ste platili naknadu, možete pratiti status obrade svoje prijave putem online sustava Ministarstva unutarnjih poslova. Tako ćete biti ažurirani o napretku vaše aplikacije i očekivanom vremenskom okviru za dobivanje odgovora.

You might be interested:  Što Kupiti Za Rođendan

Proces dodjele hrvatskog državljanstva

Zahtjev za dodjelom hrvatskog državljanstva može podnijeti osoba koja ispunjava određene uvjete prema hrvatskom Zakonu o hrvatskom državljanstvu.

Podnošenje zahtjeva

Podnošenje zahtjeva

Prvi korak u procesu dodjele hrvatskog državljanstva je podnošenje zahtjeva. Zahtjev se podnosi nadležnom tijelu, tj. Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Uvjeti za dodjelu državljanstva

 1. Osoba mora biti punoljetna.
 2. Osoba mora biti pravno sposobna.
 3. Osoba mora živjeti u Hrvatskoj najmanje pet godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva.
 4. Osoba mora biti integrirana u hrvatsko društvo i imati poznavanje hrvatskog jezika.
 5. Osoba mora imati valjano prebivalište u Hrvatskoj.
 6. Osoba ne smije biti osuđena za teško kazneno djelo.
 7. Osoba ne smije biti član organizacije koja je protivna ustavnom poretku Republike Hrvatske.

Dokumentacija potrebna za podnošenje zahtjeva

 • Ispunjen obrazac zahtjeva za dodjelu državljanstva.
 • Dokaz o hrvatskom državljanstvu jednog roditelja ili djeda/none.
 • Valjana putovnica ili osobna iskaznica.
 • Dokaz o prebivalištu u Hrvatskoj (npr. prijavni list iz MUP-a).
 • Dokaz o stručnoj spremi i znanju hrvatskog jezika.
 • Izvod iz kaznene evidencije.
 • Dokaz o integraciji u društvo (npr. dokaz o članstvu u udrugama, volontiranje, radni staž).

Odluka o dodjeli državljanstva

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske donosi odluku o dodjeli hrvatskog državljanstva na temelju podnesenog zahtjeva i priložene dokumentacije. Odluka se dostavlja podnositelju zahtjeva putem pošte ili elektroničkom poštom.

Prijem državljanstva

Ako je zahtjev prihvaćen, osoba može prisustvovati svečanom prijemu državljanstva. Prijem se obično održava u uredu Državnog ureda za upravne poslove ili lokalnom uredu MUP-a. Na prijemu osoba polaže zakletvu i dobiva hrvatsku putovnicu ili osobnu iskaznicu.

Napomena

Važno je napomenuti da su ovo samo općenite smjernice i da se mogu primjenjivati dodatni uvjeti i postupci ovisno o specifičnoj situaciji svakog pojedinca. Savjetujemo da se detaljno informirate i provjerite najnovije informacije prije podnošenja zahtjeva za dodjelu hrvatskog državljanstva.

Često postavljana pitanja o dobivanju hrvatskog državljanstva

 • Koje su osnovne kvalifikacije za dobivanje hrvatskog državljanstva?

  Da biste dobili hrvatsko državljanstvo, morate ispunjavati određene kriterije, kao što su: imati najmanje jednog roditelja koji je bio hrvatski državljanin u trenutku vašeg rođenja, živjeti u Hrvatskoj barem pet godina, ili biti u braku s hrvatskim državljaninom najmanje tri godine.

 • Koji dokumenti su potrebni za prijavu za hrvatsko državljanstvo?

  Da biste se prijavili za hrvatsko državljanstvo, morate priložiti sljedeće dokumente: rodni list, vjenčani list (ako ste u braku s hrvatskim državljaninom), potvrdu o prebivalištu, putovnicu, i druge relevantne dokumente koji potvrđuju vaš identitet i život u Hrvatskoj.

 • Koliko dugo traje proces dobivanja hrvatskog državljanstva?

  Proces dobivanja hrvatskog državljanstva može trajati nekoliko mjeseci do godinu dana, ovisno o različitim faktorima, kao što su broj prijava koji se rješavaju u određenom razdoblju, brzina obrade zahtjeva, vaša specifična situacija i druge administrativne okolnosti.

 • Da li postoji mogućnost žalbe ako mi je zahtjev odbijen?

  Da, ako vam je zahtjev za hrvatsko državljanstvo odbijen, imate pravo podnijeti žalbu. U žalbi možete pružiti dodatne informacije ili objasniti razloge zašto mislite da biste trebali dobiti državljanstvo. Vaša žalba će biti razmotrena, ali ishod može biti različit u svakom individualnom slučaju.

 • Koliko košta prijava za hrvatsko državljanstvo?

  Trenutno, trošak prijave za hrvatsko državljanstvo iznosi određeni iznos novca (često se mijenja), koji se plaća prilikom podnošenja zahtjeva. Da biste saznali najnovije informacije o troškovima, preporučljivo je kontaktirati nadležno tijelo ili odjel za imigraciju u Hrvatskoj.

FAQ:

Koje su osnovne zahtjeve za dobivanje hrvatskog državljanstva?

Da biste dobili hrvatsko državljanstvo, morate ispunjavati određene osnovne zahtjeve. To uključuje navođenje dokaza o rođenju ili braku s hrvatskim državljaninom, kao i prebivališta u Hrvatskoj u određenom vremenskom razdoblju.

Koje dokumente trebam prikupiti radi aplikacije za hrvatsko državljanstvo?

Za aplikaciju za hrvatsko državljanstvo trebate prikupiti različite dokumente. To uključuje vašu putovnicu, rodni list, vjenčani list (ako ste u braku s hrvatskim državljaninom), kao i dokaze o prebivalištu u Hrvatskoj. Ove dokumente treba prevesti na hrvatski jezik i ovjeriti ih.

Koliko dugo treba čekati na odgovor nakon što sam aplicirao za hrvatsko državljanstvo?

Vrijeme čekanja na odgovor o vašem zahtjevu za hrvatsko državljanstvo može varirati. Uobičajeno vrijeme čekanja je oko 6 mjeseci, ali u nekim slučajevima može potrajati duže. Važno je biti strpljiv i pratiti status vašeg zahtjeva putem nadležnih vlasti.

Koje su prednosti dobivanja hrvatskog državljanstva?

Dobivanje hrvatskog državljanstva može donijeti brojne prednosti. Imate pravo boraviti i raditi u Hrvatskoj bez dodatnih viza i dozvola. Također možete putovati s hrvatskim putovnicom bez potrebe za vizama u određene zemlje. Također, ako imate hrvatsko državljanstvo, možete koristiti hrvatsko zdravstveno osiguranje i ostale socijalne pogodnosti.