Kako dobiti policijski zapisnik u Hrvatskoj - kompletni vodič za postupak

Kako Dobiti Policijski Zapisnik

Kako Dobiti Policijski Zapisnik

Policijski zapisnik je dokument koji služi kao službeni zapisi o događajima koji su prijavljeni ili registrirani kod policije. U Hrvatskoj, policijski zapisnik je važan dokument koji se često zahtijeva u različitim situacijama, kao što su sudski postupci, osiguranje ili zahtjevi za naknadu štete. U ovom vodiču saznajte kako dobiti policijski zapisnik u Hrvatskoj.

Prvi korak u postupku dobivanja policijskog zapisnika je prijava događaja koji želite da se dokumentira. To možete učiniti odlaskom u najbližu policijsku postaju ili putem telefonskog poziva na broj za hitne situacije. Prilikom prijave, bit će vam zatražene vaše osobne informacije i detalji o događaju koje želite da se zapišu.

Nakon što ste prijavili događaj, policija će provesti istraživanje i sastaviti policijski zapisnik. Ovaj dokument će sadržavati sve relevantne informacije o događaju, uključujući vrijeme i mjesto događaja, opis svjedoka i bilo koje druge bitne detalje koji su relevantni za slučaj. Važno je napomenuti da će policijski zapisnik biti sastavljen na hrvatskom jeziku.

Jednom kada je policijski zapisnik sastavljen, možete zatražiti kopiju ovog dokumenta. Da biste to učinili, trebate podnijeti zahtjev nadležnom tijelu policije. Ovo možete učiniti putem pisane ili elektroničke komunikacije, ovisno o politici konkretnog policijskog ureda. U svom zahtjevu, trebate navesti svoje ime, adresu i druge relevantne podatke, kao i razlog zahtjeva za policijskim zapisnikom.

Važno je napomenuti da se naknade mogu primjenjivati za dobivanje kopije policijskog zapisnika. Cijena varira ovisno o politici policijske postaje i broju stranica dokumenta. Molimo da kontaktirate nadležnu policijsku postaju kako biste saznali točan iznos naknade i kako platiti.

Nakon što je vaš zahtjev za kopijom policijskog zapisnika obrađen, bit će vam dostavljen primjerak dokumenta. Provjerite pažljivo primljeni primjerak kako biste se uvjerili da su sve informacije točne. Ako primijetite bilo kakve pogreške ili nedostatke, odmah obavijestite nadležni policijski ured kako bi se ispravili.

U zaključku, kada je potrebno dobiti policijski zapisnik u Hrvatskoj, važno je pravovremeno prijaviti događaj i podnijeti zahtjev za kopiju dokumenta. Pratite postupak naveden u ovom vodiču kako biste osigurali da sve bude ispravno i efikasno. Policijski zapisnik je ključni dokument u brojnim situacijama, stoga je važno znati kako ga dobiti kada vam je potreban.

Contents

Kako dobiti policijski zapisnik u Hrvatskoj – kompletni vodič

Policijski zapisnik može biti izuzetno važan dokument u mnogim situacijama, kao što su prometne nesreće, krađe ili drugi incidenti. Ako vam je potreban policijski zapisnik u Hrvatskoj, slijedite ovaj kompletni vodič kako biste znali postupiti.

Koje su situacije u kojima je potreban policijski zapisnik?

 • prometne nesreće
 • krađe ili pljačke
 • fizički napadi ili nasilje
 • vandalizam ili oštećenje imovine
 • izgubljene ili ukradene osobne dokumente

Kako dobiti policijski zapisnik u Hrvatskoj?

Da biste dobili policijski zapisnik u Hrvatskoj, slijedite ove korake:

 1. Odite u najbližu policijsku postaju
 2. Pripremite osobne dokumente i sve relevantne informacije o incidentu
 3. Pričekajte red kako biste došli do reda
 4. Kada je vaš red, objasnite službeniku policije situaciju i zatražite policijski zapisnik
 5. Ako su vaši zahtjevi opravdani, službenik policije će sastaviti policijski zapisnik
 6. Dobit ćete kopiju policijskog zapisnika

Važno je napomenuti da će se postupak malo razlikovati ovisno o vrsti incidenta i policijskoj postaji na koju se obratite. Neki incidenti možda zahtijevaju dodatne informacije ili dokaze.

Kako koristiti policijski zapisnik?

Policijski zapisnik može biti koristan u mnoge svrhe:

 • Osiguranje – policijski zapisnik može biti potreban za procesuiranje osiguranja u slučaju krađe, prometne nesreće ili drugih incidenta koji su pokriveni osiguranjem
 • Sudski postupak – policijski zapisnik može biti ključan dokaz u sudskom postupku
 • Prijavljeni incidenti – policijski zapisnik može biti važan dio dokumentacije o prijavljenim incidentima
You might be interested:  Kako Znati Da Mu Se Sviđam

Sažetak

Policijski zapisnik je važan dokument koji vam može biti potreban u različitim situacijama. Da biste dobili policijski zapisnik u Hrvatskoj, posjetite najbližu policijsku postaju, pripremite osobne dokumente i relevantne informacije o incidentu, objasnite situaciju službeniku policije i zatražite policijski zapisnik. Koristite policijski zapisnik za osiguranje, sudski postupak ili kao važan dokument o prijavljenim incidentima.

Postupak zahtjeva za policijskim zapisnikom

Zahtjev za policijskim zapisnikom može se podnijeti na nekoliko načina:

 1. Osobno podnošenje zahtjeva – Osoba koja želi dobiti policijski zapisnik može otići osobno u najbližu policijsku postaju i tamo podnijeti zahtjev. Potrebno je imati osobnu ispravu sa sobom radi identifikacije.
 2. Online zahtjev – U nekim slučajevima moguće je podnijeti zahtjev za policijski zapisnik putem interneta. Potrebno je pristupiti službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i pratiti upute za podnošenje zahtjeva online.
 3. Pisani zahtjev – Ukoliko osoba ne može otići osobno u policijsku postaju ili nema pristup internetu, može se zahtjev za policijski zapisnik podnijeti i putem pisane forme. Formu za podnošenje zahtjeva može se dobiti u policijskoj postaji ili ju preuzeti sa službene web stranice Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Potrebno je pravilno popuniti zahtjev za policijski zapisnik sa svim potrebnim podacima. U zahtjevu je potrebno navesti svoje osobne podatke (ime, prezime, adresa), kao i relevantne informacije vezane uz događaj zbog kojeg se traži zapisnik (mjesto, datum, opis događaja).

Nakon što je zahtjev podnesen, potrebno je sačekati odgovor od policijske postaje. Ukoliko je zahtjev odobren, policijski zapisnik će biti dostavljen na naznačenu adresu, ili će osoba biti obaviještena gdje može preuzeti zapisnik.

Neki zahtjevi za policijske zapisnike mogu biti odbijeni, primjerice ako informacije iz zapisnika nisu dostupne ili postoji neki drugi razlog za odbijanje zahtjeva. U tom slučaju, osoba će primiti obavijest o odbijanju i razlogu istog.

Važno je znati da se zahtjev za policijski zapisnik u većini slučajeva može podnijeti samo ako osoba ima legitimni interes za pristup informacijama iz zapisnika.

Kriteriji za dobivanje policijskog zapisnika

 • Zahtjev za policijskim zapisnikom možete podnijeti samo ako ste sudjelovali u incidentu ili ste žrtva
 • Policija će vam izdati policijski zapisnik samo ako se incident dogodio na teritoriju Republike Hrvatske
 • Važno je da imate osnovne informacije o incidentu kao što su vrijeme i mjesto događaja
 • Zahtjev treba biti podnesen u roku od 24 sata od događaja, iako se može prihvatiti i kasnije u nekim posebnim slučajevima
 • Uz zahtjev će biti potrebno priložiti osobnu iskaznicu, odnosno važeću identifikacijsku ispravu
 • Ako se incident dogodio na javnom mjestu, možda će biti potrebno pružiti dodatne informacije o svjedocima ili drugim detaljima

Imajte na umu da se kriteriji za dobivanje policijskog zapisnika mogu razlikovati ovisno o vrsti incidenta i drugim faktorima. Uvijek je najbolje konzultirati se s lokalnom policijskom postajom ili pravnim stručnjakom kako biste bili sigurni da ispunjavate sve uvjete i pravila.

Informacije potrebne za zahtjev za policijskim zapisnikom

Zahtjev za policijskim zapisnikom u Hrvatskoj može se podnijeti ako ste sudionik ili svjedok događaja koji su zabilježeni u policijskom zapisniku. Da biste uspješno podnijeli zahtjev, potrebno je prikupiti sljedeće informacije:

1. Detalji događaja

Prilikom podnošenja zahtjeva, trebat će vam detalji o događaju za koji želite dobiti policijski zapisnik. To uključuje datum i vrijeme događaja, mjesto događaja, vrstu događaja te sve relevantne podatke o umiješanim osobama.

2. Identifikacijski podaci

U zahtjevu za policijskim zapisnikom morate navesti svoje identifikacijske podatke, kao što su ime i prezime, adresa prebivališta, broj osobne iskaznice ili putovnice te broj telefona ili e-mail adresa za kontakt.

3. Bilo koje dostupne informacije o policijskom zapisniku

Ako imate bilo kakve informacije o policijskom zapisniku, poput broja predmeta ili imena službenika koji je zabilježio događaj, preporučljivo je da ih uključite u zahtjev. To će olakšati proces pronalaženja traženog zapisnika.

4. Dodatne informacije ili dokumenti

4. Dodatne informacije ili dokumenti

Ako imate bilo kakve dodatne informacije ili dokumente koji su relevantni za događaj ili zahtjev za policijskim zapisnikom, možete ih priložiti uz zahtjev. To može uključivati fotografije, snimke, medicinsku dokumentaciju ili svjedočanstva drugih svjedoka.

5. Adresa policijske postaje

Kako biste ispravno poslali zahtjev, bit će vam potrebna adresa policijske postaje kojoj se zahtjev odnosi. Možete posjetiti internetsku stranicu Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske kako biste pronašli adresu policijske postaje kojoj želite poslati zahtjev.

Napravite popis svih potrebnih informacija prije nego što podnesete zahtjev kako biste osigurali da imate sve podatke potrebne za podnošenje uspješnog zahtjeva za policijskim zapisnikom.

Gdje podnijeti zahtjev za policijskim zapisnikom

Zahtjev za policijskim zapisnikom možete podnijeti na nekoliko mjesta, ovisno o vrsti i mjestu događaja za koji želite dobiti zapisnik. Evo nekoliko mogućnosti:

1. Lokalna policijska postaja

Jedna od najčešćih opcija je otići direktno na lokalnu policijsku postaju na području na kojem se događaj odigrao. Ondje možete podnijeti zahtjev za policijskim zapisnikom i ispričati službeniku što se točno dogodilo. Otvoreno je svakodnevno, a radno vrijeme možete provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova.

2. Elektronička aplikacija e-uprava

Zahtjev za policijskim zapisnikom možete također podnijeti putem elektroničke aplikacije e-uprava. Ova online platforma omogućuje vam da predajete zahtjev elektroničkim putem, bez potrebe za fizičkim odlaskom na lokalnu policijsku postaju. Za pristup aplikaciji morate imati digitalni identitet ili korisničko ime i lozinku. Nakon unosа zahtjeva, on će biti proslijeđen u nadležnu policijsku postaju radi daljnje obrade.

You might be interested:  Kako Znati Da Je Beba Dobro U Trudnoci

3. Pošta

Ukoliko ne želite koristiti elektroničku aplikaciju e-uprava, možete poslati svoj zahtjev poštom na adresu lokalne policijske postaje. Obratite se nadležnom policijskom odjelu kako biste dobili ispravnu adresu na koju trebate poslati zahtjev. U svom pismu navedite sve relevantne podatke o događaju i svoje osobne podatke kako bi vaš zahtjev bio što jasniji i lakši za obradu.

4. Email

Jedna od modernijih opcija je slanje zahtjeva putem e-maila. Ako imate e-mail adresu lokalne policijske postaje, možete im poslati svoj zahtjev u elektroničkom obliku. Ovo je brz i praktičan način slanja zahtjeva, ali provjerite je li nadležna policijska postaja primila vašu e-mail poruku. Preporučljivo je zatražiti povratnu informaciju kako biste bili sigurni da je vaš zahtjev primljen i obrađen.

Nakon podnošenja zahtjeva, važno je pratiti status vašeg zahtjeva i provjeravati je li zapisnik dostupan. Ukoliko ne dobijete odgovor u razumnom vremenskom roku, kontaktirajte nadležnu policijsku postaju za dodatne informacije.

Provjera statusa zahtjeva za policijskim zapisnikom

Provjera statusa vašeg zahtjeva za policijskim zapisnikom može se obaviti na nekoliko načina:

1. Službena web stranica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske

Posjetite službenu web stranicu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i pronađite odjeljak za „Policijski zapisnici“ ili „Evidencija kaznenih prijava“.

Unesite svoje podatke za provjeru statusa. Ovi podaci mogu uključivati vaše ime i prezime, broj osobne iskaznice, adresu prebivališta ili mjesto događaja.

Nakon unosa podataka, prikazat će se status vašeg zahtjeva za policijskim zapisnikom, uključujući obavijesti o napretku ili eventualnim dokumentima koje trebate dostaviti.

2. Telefonski poziv lokalnoj policijskoj postaji

Pronađite broj telefona lokalne policijske postaje kojoj ste podnijeli zahtjev za policijskim zapisnikom.

Obavijestite policijskog službenika o svojem zahtjevu i zamolite ih da provjere status za vas.

Policijski službenik će vam pružiti informacije o statusu vašeg zahtjeva, mogućim vremenskim okvirima za obradu i eventualnim dodatnim koracima koje trebate poduzeti.

3. Izravni posjet lokalnoj policijskoj postaji

Ako vam je lakše, možete izravno posjetiti lokalnu policijsku postaju kojoj ste podnijeli zahtjev za policijskim zapisnikom.

Policijski službenik na šalteru pružit će vam informacije o statusu vašeg zahtjeva i odgovoriti na dodatna pitanja koja imate.

Ako je vaš zahtjev obrađen i policijski zapisnik je spreman za preuzimanje, možete ga pokupiti na istoj postaji ili će vam biti dostavljeno poštom, ovisno o internoj politici postaje.

Uzmite u obzir da vremenski okviri za obradu zahtjeva mogu varirati ovisno o opterećenosti policijske postaje i složenosti slučaja.

Trajanje procesa dobivanja policijskog zapisnika

Proces dobivanja policijskog zapisnika u Hrvatskoj može trajati neko vrijeme, a to ovisi o nekoliko faktora. U nastavku su navedeni koraci u postupku te približno vrijeme koje može biti potrebno za svaki od njih.

1. Podnošenje zahtjeva

Prvi korak je podnošenje zahtjeva za dobivanje policijskog zapisnika. Zahtjev se može podnijeti osobno u policijskoj postaji ili putem pošte. Na zahtjevu treba biti navedeno sve relevantne informacije, kao što su ime i prezime osobe koja traži zapisnik, datum i vrijeme događaja, mjesto događaja te razlog za traženje zapisnika.

Ovaj korak obično traje kratko, samo nekoliko minuta ako se zahtjev podnosi osobno, ili nekoliko dana ako se podnosi putem pošte.

2. Obrada zahtjeva

Nakon što je zahtjev podnesen, policija će ga obraditi i provjeriti sve informacije. Ovo može potrajati nekoliko dana, ovisno o opterećenju policijske postaje i broju zahtjeva koje imaju za obraditi.

Jednom kada je zahtjev obrađen, policijska postaja će obavijestiti osobu koja je podnijela zahtjev o daljnjem tijeku postupka i načinu preuzimanja zapisnika.

3. Preuzimanje zapisnika

Nakon obrade zahtjeva, osoba koja je podnijela zahtjev bit će obaviještena o tome da je zapisnik spreman za preuzimanje. Preuzimanje zapisnika može se obaviti osobno u policijskoj postaji ili putem pošte.

Ukoliko se zapisnik preuzima osobno, ovo može biti vrlo brz proces, koji traje samo nekoliko minuta. Ako se zapisnik šalje putem pošte, vrijeme dostave može varirati ovisno o udaljenosti i učestalosti poštanske dostave.

Ukupno vrijeme potrebno za dobivanje policijskog zapisnika može biti nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o različitim čimbenicima. Važno je imati na umu da ovi rokovi mogu varirati i da su samo približne procjene. Ukoliko postoji hitna potreba za dobivanjem zapisnika, preporučuje se kontaktirati nadležnu policijsku postaju kako bi se aplikacija ubrzala.

Troškovi za dobivanje policijskog zapisnika

Dobivanje policijskog zapisnika u Hrvatskoj je postupak koji uključuje određene troškove. Ovdje su neki od troškova koje možete očekivati ​​pri podnošenju zahtjeva za policijskim zapisnikom:

Administrativni troškovi

Prilikom podnošenja zahtjeva za policijskim zapisnikom, često ćete morati platiti administrativni trošak. Ovaj trošak može varirati ovisno o mjestu podnošenja zahtjeva i zakonskim propisima koji se primjenjuju u toj regiji.

Trošak kopiranja

Ako želite kopiju policijskog zapisnika, trebat ćete platiti trošak kopiranja. Ovaj trošak može varirati ovisno o broju stranica ili količini informacija koje želite kopirati.

Trošak poštanske dostave

Ako želite da vam policijski zapisnik bude dostavljen putem pošte, bit ćete odgovorni za troškove poštanske dostave. Ovi troškovi variraju ovisno o mjestu dostave i odabranoj vrsti poštanske usluge.

You might be interested:  Kako Smiriti Mačku Koja Se Tjera

Troškovi obrade

U nekim slučajevima, možete biti suočeni s troškovima obrade prilikom podnošenja zahtjeva za policijskim zapisnikom. Ovi troškovi mogu biti vezani za administrativne postupke ili usluge koje pruža policijska uprava.

Važno je napomenuti da troškovi za dobivanje policijskog zapisnika mogu varirati i da se vrijednosti mogu promijeniti tijekom vremena. Najbolje je provjeriti s lokalnom policijskom upravom ili tijelom koje je zaduženo za izdavanje policijskih zapisnika kako biste bili sigurni u točne troškove koji se primjenjuju na vašu situaciju.

Pojašnjenje koraka u postupku dobivanja policijskog zapisnika

Korak 1: Podnošenje zahtjeva

Korak 1: Podnošenje zahtjeva

Prvi korak u postupku dobivanja policijskog zapisnika je podnošenje zahtjeva. Zahtjev se može podnijeti na nekoliko načina:

 • Osobno podnošenje zahtjeva u najbližu policijsku postaju.
 • Pismeno podnošenje zahtjeva poštom na adresu nadležne policijske postaje.
 • Elektroničkim putem putem e-maila ili online obrasca dostupnog na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova.

U zahtjevu je bitno navesti točne podatke o događaju za koji se traži zapisnik, kao i osobne podatke podnositelja zahtjeva.

Korak 2: Plaćanje administrativne naknade

Nakon podnošenja zahtjeva, potrebno je platiti administrativnu naknadu koja se određuje prema važećem Pravilniku o administrativnim pristojbama za obavljanje poslova iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova.

Administrativnu naknadu moguće je platiti na nekoliko načina:

 • Gotovinsko plaćanje u policijskoj postaji.
 • Bankovna uplata na račun Ministarstva unutarnjih poslova.
 • Elektroničkim putem putem sustava e-Plaćanja.

Nakon uplate administrativne naknade, potrebno je priložiti dokaz o uplati uz zahtjev za policijski zapisnik.

Korak 3: Dostava policijskog zapisnika

Nakon što je zahtjev podnesen i administrativna naknada plaćena, policijski zapisnik će se izraditi. Vrijeme izrade zapisnika može varirati ovisno o opterećenosti policijske postaje, složenosti slučaja i drugim faktorima.

Kada zapisnik bude gotov, dostavit će se podnositelju zahtjeva. Dostava se može obaviti na nekoliko načina:

 • Osobno preuzimanje zapisnika u policijskoj postaji.
 • Dostava poštom na adresu navedenu u zahtjevu.
 • Dostava elektroničkim putem na e-mail adresu podnositelja zahtjeva.

Korak 4: Povratna informacija i pritužbe

Ako postoje bilo kakve nejasnoće ili nezadovoljstvo u vezi s policijskim zapisnikom, podnositelj zahtjeva ima pravo na povratnu informaciju i pritužbu. Moguće je informirati se o postupku dostave zapisnika ili izraziti nezadovoljstvo putem telefonskog poziva, e-maila ili osobnog dolaska u nadležnu policijsku postaju. Također je moguće podnijeti službenu pritužbu putem službenog obrasca koji je dostupan na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova.

FAQ:

Kako mogu dobiti policijski zapisnik u Hrvatskoj?

Da biste dobili policijski zapisnik u Hrvatskoj, morate slijediti nekoliko koraka. Prvo, morate podnijeti zahtjev u policijsku postaju koja je izdala zapisnik. U zahtjevu trebate navesti svoje ime, prezime, datum incidenta i druge relevantne informacije. Nakon podnošenja zahtjeva, policijska postaja će provesti istragu i pregledati zapisnik. Ako je zapisnik dostupan, bit će vam izdan primjerak.

Koje informacije trebam navesti u zahtjevu za policijski zapisnik?

U zahtjevu za policijski zapisnik trebate navesti svoje ime, prezime, datum incidenta, mjesto incidenta i druge relevantne informacije koje će pomoći policijskoj postaji u pronalaženju zapisnika. Također, možete navesti razlog zbog kojeg želite dobiti zapisnik, kao i svoje kontaktne informacije kako bi vas mogli obavijestiti o statusu zahtjeva.

Moram li platiti za policijski zapisnik?

Da, za dobivanje policijskog zapisnika u Hrvatskoj obično je potrebno platiti administrativnu pristojbu. Visina pristojbe može varirati ovisno o policijskoj postaji i vrsti zapisnika koji tražite. Detalje o iznosu pristojbe možete dobiti na policijskoj postaji koja je izdala zapisnik.

Koliko dugo traje postupak dobivanja policijskog zapisnika?

Postupak dobivanja policijskog zapisnika može trajati različito vrijeme, ovisno o policijskoj postaji i složenosti slučaja. Uobičajeno je da postupak traje nekoliko radnih dana do nekoliko tjedana. Nakon podnošenja zahtjeva, policijska postaja će provesti istragu i pregledati zapisnik prije nego što vam izda primjerak. Ako postoji neka vrsta odgode ili problema, možete kontaktirati policijsku postaju radi provjere statusa vašeg zahtjeva.

Mogu li dobiti samo dijelove policijskog zapisnika?

Obično se može dobiti cijeli policijski zapisnik, ali u nekim slučajevima možete zatražiti samo određene dijelove zapisnika. To može biti korisno ako vam treba određeni dokument ili informacija koja je sadržana samo u određenom dijelu zapisnika. U zahtjevu trebate navesti koji dio zapisnika želite dobiti, kao i razlog zašto vam je taj dio zapisnika potreban.

Koji je postupak za dobivanje policijskog zapisnika u Hrvatskoj?

Postupak za dobivanje policijskog zapisnika u Hrvatskoj je prilično jednostavan. Prvo, morate otići u najbližu policijsku postaju i zatražiti zapisnik. Morate navesti razlog zbog kojeg vam je zapisnik potreban. Nakon toga, policijski službenik će sastaviti zapisnik i dati vam ga na uvid ili vam omogućiti da ga fotografirate ili fotokopirate. U nekim slučajevima, možda ćete morati platiti određenu naknadu za dobivanje zapisnika.

Koje informacije moram pružiti kako bih dobio policijski zapisnik?

Da biste dobili policijski zapisnik u Hrvatskoj, morate pružiti određene informacije. To uključuje vaše osobne podatke kao što su ime, prezime, adresa i broj osobne iskaznice. Također, morate navesti razlog zbog kojeg vam je zapisnik potreban i dati sve relevantne detalje o incidentu ili događaju za koji tražite zapisnik. Što više informacija pružite, lakše će policijski službenik sastaviti zapisnik.