Kako Isključiti Siguran Način Rada - Vodič za početnike | Naziv sajta

Kako Isključiti Siguran Način Rada

Kako Isključiti Siguran Način Rada

Da li ste ikada zapali u siguran način rada na svom računaru i niste znali kako da ga isključite? Siguran način rada je korisna opcija koja omogućava pokretanje operativnog sistema sa minimalnim setom drajvera i servisa, čineći ga stabilnim i sigurnim. Međutim, može biti frustrirajuće biti zarobljen u ovom režimu rada, posebno ako niste upoznati sa postupkom za isključivanje.

U ovom vodiču za početnike, naučićemo vas kako da isključite siguran način rada na svom računaru. Bez obzira da li koristite Windows 10, Windows 8 ili Windows 7, ovi koraci će vam pomoći da se vratite u normalan režim rada i nastavite sa korišćenjem svog računara kao i obično.

Korak 1: Pokretanje računara u siguran način rada

Kako biste isključili siguran način rada, prvo morate pokrenuti računar u ovom modu. Da biste to uradili, restartujte računar i držite pritisnutu odgovarajuću taster kombinaciju (npr. F8 ili Shift+F8) pre nego što se operativni sistem učita. Ovo će vam omogućiti da pristupite sučelju za izbor režima rada.

Korak 2: Izbor “Normalni režim rada”

Kada se pojavi sučelje za izbor režima rada, koristite tastere sa strelicama na tastaturi da biste navigirali i odabrali “Normalni režim rada”. Zatim pritisnite Enter da biste pokrenuli računar u normalnom režimu rada.

Upozorenje: ponekad se dogodi da sučelje za izbor režima rada neće biti prikazano prilikom pokretanja računara. U tom slučaju, pokušajte ponovo restartovati računar i brže pritisnite odgovarajuću taster kombinaciju.

Korak 3: Provera svog računara

Nakon što se računar pokrene u normalnom režimu rada, proverite da li sve funkcioniše kako treba. Možda će biti potrebno da ponovo pokrenete neke programe ili podešavanja kako biste se vratili na normalno stanje računara.

Nadam se da vam je ovaj vodič bio koristan da isključite siguran način rada na svom računaru. Ukoliko i dalje imate poteškoća sa ovim korakom, preporučujem da zatražite pomoć od stručnjaka ili se obratite proizvođaču računara za dodatnu podršku.

Kako isključiti siguran način rada

Kada je računar u sigurnom načinu rada, samo osnovni i najbitniji drajveri i usluge se pokreću. Ovo je korisno kada imate problema sa sistemom i pomaže u dijagnosticiranju i rešavanju problema. Međutim, postoje situacije kada želite isključiti siguran način rada i vratiti se u normalno stanje.

Kako isključiti siguran način rada u Windowsima

 1. Pritisnite dugme Windows + R na tastaturi da otvorite dijalog “Run”.
 2. U polje za unos teksta, kucate “msconfig” (bez navodnika) i pritisnite Enter.
 3. Otvara se prozor System Configuration sa nekoliko tabova. Kliknite na tab “Boot”.
 4. U delu “Boot options” uklonite oznaku sa opcije “Safe boot”.
 5. Kliknite na dugme “Apply” pa zatim na dugme “OK”.
 6. Sada će vam se otvoriti prozor u kojem ćete biti upitani da restartujete računar. Kliknite na dugme “Restart” kako biste primenili promene i isključili siguran način rada.

Kako isključiti siguran način rada na macOS-u

 1. Pritisnite dugme Apple u gornjem levom uglu ekrana i izaberite “Restart”.
 2. Kada računar ponovo pokrene, držite taster Shift sve dok ne vidite ekran za unos korisničkog imena i lozinke.
 3. Kada se prijavite, idite na Apple Menu i izaberite “System Preferences”.
 4. U System Preferences, izaberite “Users & Groups”.
 5. Izaberite ime svog korisničkog naloga sa leve strane i kliknite na karticu “Login Items”.
 6. U listi programa koji se automatski pokreću, uklonite sve stavke od kojih želite da se računar automatski započne.
 7. Zatvrite prozor “System Preferences”.
You might be interested:  Sve Što Nismo Preboljeli

Vodič za početnike

1. Uvod

Isključivanje Sigurnog načina rada važan je korak za svakog početnika koji želi iskoristiti pun potencijal svog računara. Sigurni način rada ograničava funkcionalnost računara i koristi se za dijagnostiku i otklanjanje problema. Ovaj vodič će vam pokazati kako isključiti Sigurni način rada i vratiti računar u normalno stanje.

2. Koraci za isključivanje Sigurnog načina rada

 1. Pokretanje računara – Kada se računar isključi, pritisnite dugme za uključivanje kako biste ga ponovno pokrenuli. Sony laptopovi koriste F8 taster, HP laptopovi koriste Esc taster, a Dell laptopovi koriste F12 taster za ulazak u meni za izbor opcija pokretanja.
 2. Izbor opcije za pokretanje – U meniju za izbor opcija pokretanja, koristite strelice na tastaturi kako biste se kretali kroz opcije. Odaberite opciju za normalno pokretanje računara i pritisnite Enter.
 3. Sigurno isključivanje računara – Kada se računar ponovno pokrene, bićete vraćeni na normalni način rada. Da biste bili sigurni da je Sigurni način rada isključen, ponovo pokrenite računar.

3. Dodatni koraci

Ako nakon isključivanja Sigurnog načina rada primjetite probleme sa računarom, postoje dodatni koraci koje možete preduzeti:

 • Potvrda instaliranih programa – Provjerite da su svi važni programi i drajveri pravilno instalirani na računaru.
 • Provjera sistema zaštite – Osigurajte da vaš antivirusni program i firewall rade ispravno i ažurirani su.
 • Pretraživanje interneta – Ako i dalje imate problema sa računarom, tražite savjete i rješenja na internetu ili se obratite stručnjaku za podršku.

4. Zaključak

Isključivanje Sigurnog načina rada vrlo je jednostavan postupak ako slijedite korake ovog vodiča. Nakon isključivanja Sigurnog načina rada, možete iskoristiti sve mogućnosti svog računara i raditi bez ograničenja. Ako i dalje imate probleme sa računarom, preporučuje se da potražite dodatnu pomoć od stručnjaka za podršku.

Naziv sajta

Opis sajta

Naziv sajta je vodič za početnike koji pruža korisne informacije i tutorijale o isključivanju sigurnog načina rada na različitim uređajima i platformama.

Upute za isključivanje sigurnog načina rada

Upute za isključivanje sigurnog načina rada

Ovaj sajt pruža detaljne upute i korake za isključivanje sigurnog načina rada na različitim uređajima i platformama. Ovdje ćete pronaći vodiče za isključivanje sigurnog načina rada na operativnim sistemima kao što su Windows, macOS, Linux, kao i mobilnim operativnim sistemima kao što su Android i iOS.

Specifične instrukcije za različite uređaje

Sajt takođe pruža specifične instrukcije za isključivanje sigurnog načina rada na određenim uređajima, kao što su računari, laptopovi, tableti, pametni telefoni itd. Ove instrukcije vam pomažu da pravilno isključite sigurni način rada na vašem uređaju.

Napomena o važnosti sigurnog načina rada

Upozoravamo da korištenje sigurnog načina rada može biti korisno u određenim situacijama, kao što su otklanjanje problema sa uređajem ili instaliranje softvera. Međutim, isključivanje sigurnog načina rada može povećati rizik od neželjenog softvera i problema sa sigurnošću. Stoga, budite oprezni i pažljivo razmislite prije nego što isključite sigurni način rada na svom uređaju.

Redakcija i autorstvo

Sajt “Naziv sajta” je izrađen od strane stručnjaka iz oblasti tehnologije i sigurnosti. Naš tim redovno ažurira sadržaj sajta kako bi osigurao najnovije informacije i upute o isključivanju sigurnog načina rada. Ako imate bilo kakva pitanja ili sugestije, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme na sajtu.

Disclaimer

Napominjemo da je svako isključivanje sigurnog načina rada lična odluka korisnika i da “Naziv sajta” ne snosi odgovornost za bilo kakvu štetu ili probleme koji mogu nastati kao rezultat isključivanja sigurnog načina rada. Preporučujemo da se konsultujete sa stručnjakom ili proizvođačem uređaja prije nego što isključite sigurni način rada.

Zašto koristiti siguran način rada

Siguran način rada je poseban način pokretanja računara koji omogućava osnovno pokretanje sistema i minimalno opterećenje softvera i drajvera. Ovo je korisna funkcija koja može biti veoma korisna u različitim situacijama:

 • Rešavanje problema sa sistemom: Ako se susrećete sa problemima prilikom pokretanja sistema ili se susrećete sa učestalim padovima i greškama, siguran način rada vam omogućava da pokrenete sistem sa minimalnim brojem programa, drajvera i servisa, što može pomoći da identifikujete i rešite problem.
 • Uklanjanje virusa i zlonamernog softvera: Siguran način rada može biti koristan kada želite da uklonite zlonamerni softver sa vašeg računara. Pokretanje u sigurnom modu omogućava vam da imate kontrolu nad pokretanjem programa i servisa, što znači da možete ručno isključiti bilo koji zlonamerni softver koji bi se mogao pokrenuti prilikom uobičajenog pokretanja sistema.
 • Reinstalacija drajvera: Ako imate problema sa drajverima i želite da reinstalirate određeni drajver, siguran način rada može biti koristan. Kada pokrenete sistem u sigurnom modu, sistem će koristiti samo osnovne drajvere, što vam omogućava da bezbedno uklonite i reinstalirate drajver koji želite.
 • Rešavanje problema sa aplikacijama: Ako imate probleme sa određenom aplikacijom, možete koristiti siguran način rada kako biste proverili da li problem nastaje zbog sukoba sa drugim programima ili drajverima.
You might be interested:  Kako Izvaditi Bodlje Od Morskog Ježa

Ukratko, siguran način rada je korisna funkcija koja vam omogućava da pokrenete računar sa minimalnim brojem programa i drajvera. To može biti korisno u različitim situacijama, uključujući rešavanje problema sa sistemom, uklanjanje zlonamernog softvera, reinstalaciju drajvera i rešavanje problema sa aplikacijama.

Kako pristupiti sigurnom načinu rada

1. Restartovanje računara

Jedan od najlakših načina da pristupite sigurnom načinu rada je da prvo restartujete računar. Prilikom ponovnog pokretanja, obratite pažnju na ekran i potražite opciju “Sigurni način rada”. Zavisno od operativnog sistema, postoje različiti načini za pristup sigurnom načinu rada.

2. Pristup putem tastature

Ako ne možete pristupiti sigurnom načinu rada putem restartovanja računara, možete pokušati da pristupite putem tastature. Prilikom pokretanja računara, držite pritisnut taster F8 (za Windows operativni sistem) ili taster Option (za Mac operativni sistem) i nastavite da pritiskate taj taster sve dok ne dobijete opciju za sigurni način rada.

3. Pristup putem podešavanja sistema

Ako i dalje ne možete pristupiti sigurnom načinu rada putem tastature ili restartovanja računara, možete pokušati da pristupite putem podešavanja sistema. Za to, prvo otvorite “Control Panel” (Kontrolnu tablu) i potražite opciju “Sistem i bezbednost”. Unutar tog menija, potražite opciju “Administrative Tools” (Administrativni alati) i zatim pristupite “System Configuration” (Konfiguracija sistema). U okviru tog menija, možete izabrati opciju “Safe Mode” (Sigurni način rada) i potom pokrenuti računar.

4. Sigurni način rada za Mac računare

Za pristup sigurnom načinu rada na Mac računarima, prvo restartujte računar i pritisnite taster Shift tokom pokretanja. Držite taster pritisnut sve dok ne vidite Apple logo. Nakon toga, možete pustiti taster i računar će se pokrenuti u sigurnom načinu rada.

5. Sigurni način rada za Windows računare

Za pristup sigurnom načinu rada na Windows računarima, prvo restartujte računar i pritisnite taster F8 tokom pokretanja. Držite taster pritisnut sve dok ne dobijete opcije za pokretanje. Zatim, koristite taster sa strelicom na tastaturi da biste se kretali kroz opcije i odaberite “Safe Mode” (Sigurni način rada). Pritisnite Enter i računar će se pokrenuti u sigurnom načinu rada.

6. Sigurni način rada za Android uređaje

Za pristup sigurnom načinu rada na Android uređajima, prvo isključite uređaj. Zatim, pritisnite i držite taster za uključivanje i isključivanje uređaja. Nakon što vidite logotip proizvođača, otpustite taster za uključivanje i odmah pritisnite i držite taster za smanjenje glasnoće. Držite ga pritisnutog sve dok uređaj ne pređe u sigurni način rada.

7. Sigurni način rada za iOS uređaje

Za pristup sigurnom načinu rada na iOS uređajima (iPhone, iPad), pritisnite i držite taster za uključivanje i isključivanje uređaja dok se ne pojavi opcija “Slide to power off” (Povlačenje za isključivanje). Zatim, otpustite taster za uključivanje i pritisnite i držite taster za smanjenje glasnoće sve dok uređaj ne pređe u sigurni način rada.

8. Pristup putem sigurnosne lozinke

Ako ste postavili sigurnosnu lozinku na svoj računar ili uređaj, možete je koristiti kao metodu za pristup sigurnom načinu rada. Nakon što unesete pogrešnu lozinku nekoliko puta, računar ili uređaj će se automatski pokrenuti u sigurnom načinu rada.

Sada kada znate kako pristupiti sigurnom načinu rada, možete iskoristiti ovu opciju za rešavanje problema ili otklanjanje grešaka na svom računaru ili uređaju.

Siguran način rada korak po korak

Korak 1: Pokretanje računara u sigurnom načinu rada

Postoji nekoliko načina za pokretanje računara u sigurnom načinu rada. Evo kako to možete učiniti:

 • Pritisnite i držite dugme za napajanje na računaru dok se ne isključi.
 • Ponovno pokrenite računar.
 • Kada se računar ponovno pokrene, pritisnite i držite dugme F8 na tastaturi sve dok se ne pojavi Meni pokretanja sistema Windows.
 • U Meniju pokretanja sistema Windows, koristite tastere sa strelicama na tastaturi za navigaciju do opcije “Siguran način rada” i pritisnite Enter da je odaberete.

Korak 2: Upotreba sigurnog načina rada

Kada se računar pokrene u sigurnom načinu rada, primetićete nekoliko promena:

 1. Ekran će imati nižu rezoluciju i izgledaće drugačije.
 2. Mnoge uobičajene funkcionalnosti i dodaci mogu biti onemogućeni u sigurnom načinu rada.
 3. Internet veza može biti deaktivirana u sigurnom načinu rada.

Korak 3: Isključivanje sigurnog načina rada

Kada završite sa sigurnim načinom rada i želite da se vratite na normalan način rada, evo kako to možete učiniti:

 • Pritisnite i držite dugme za napajanje na računaru dok se ne isključi.
 • Ponovno pokrenite računar.
 • Kada se računar pokrene, više se neće nalaziti u sigurnom načinu rada i radiće na uobičajen način.
You might be interested:  Kako Izgledaju Majmunske Boginje

Sada kada znate kako uključiti i isključiti siguran način rada, možete ga koristiti kada vam je potrebno za otklanjanje problema sa računarom ili rešavanje drugih problema.

Kako izaći iz sigurnog načina rada

Kako izaći iz sigurnog načina rada

Da biste izašli iz sigurnog načina rada na svom uređaju, slijedite ove korake:

 1. Ponovno pokrenite uređaj: Prva opcija je da jednostavno ponovno pokrenete uređaj. Ponekad se sigurni način rada automatski isključi nakon ponovnog pokretanja.
 2. Izbornik za zatvaranje ili Restart: Ako prvo ne uspijete isključiti sigurni način rada, pokušajte držati gumb za uključivanje na svom uređaju. To će otvoriti izbornik za zatvaranje ili restart. Ovdje možete odabrati opciju “Restart” kako biste ponovno pokrenuli uređaj.
 3. Isključivanje putem postavki sustava: Ako ni jedna od prethodnih metoda nije uspjela, možete isključiti sigurni način rada putem postavki sustava. Otvorite “Postavke” na uređaju, zatim odaberite “Sigurnost” ili “Sigurnost i lokacija”, ovisno o vašem uređaju. Tu trebate pronaći opciju “Siguran način rada” i isključiti je.

Nakon što slijedite ove korake, vaš će uređaj izaći iz sigurnog načina rada i vratiti se na uobičajeni način rada.

Sigurnost i zaštita podataka u sigurnom načinu rada

Siguran način rada je poseban način rada operativnog sistema koji omogućava korisnicima da pristupe sistemu sa minimalnim brojem pokrenutih aplikacija i drajvera. Ova funkcionalnost ima mnoge prednosti i koristi se u različitim situacijama, ali također je važno biti svjestan potencijalnih rizika i sigurnosnih pitanja.

Zaštita od zlonamjernog softvera

Jedna od glavnih prednosti sigurnog načina rada je smanjenje rizika od zlonamjernog softvera. Osim što je minimalan broj aplikacija pokrenutih, siguran način rada također onemogućava automatsko pokretanje softvera i drajvera koji bi mogli biti zaraženi. To može biti posebno korisno ako korisnik sumnja da je zlonamjerni softver prisutan na njihovom računalu i mora pristupiti sistemu kako bi riješio problem.

Zaštita privatnih podataka

Koristeći siguran način rada može pomoći u zaštiti privatnih podataka korisnika. Ova funkcionalnost ne samo da sprečava pokretanje nepotrebnih aplikacija, već također onemogućava mrežne veze koje bi mogle biti rizične, kao što su internet veze. Ovo je važno ako korisnik treba pristupiti ili izmijeniti osjetljive informacije, kao što su bankovni podaci ili lične informacije.

Detekcija hardverskih problema

Siguran način rada također može biti koristan u detekciji i rješavanju hardverskih problema. Kada se pokrene u sigurnom načinu rada, operativni sistem koristi samo osnovne drajvere, što omogućava korisnicima da prepoznaju i riješe problem koji je uzrokovan neispravnim drajverima ili hardverom. Ovo je posebno korisno ako korisnik doživljava probleme sa zvukom, video prikazom ili drugim hardverskim komponentama.

Zaključak

Siguran način rada je korisna funkcija koja pomaže korisnicima da pristupe operativnom sistemu sa minimalnim brojem aplikacija i drajvera. Ova funkcionalnost može pomoći u zaštiti od zlonamjernog softvera, očuvanju privatnih podataka i detekciji hardverskih problema. Međutim, korisnici trebaju biti svjesni da siguran način rada nije potpuno siguran i da se i dalje mogu suočiti sa sigurnosnim rizicima. Stoga je važno biti oprezan i koristiti druge sigurnosne mjere kako bi se osiguralo da su podaci i sistemi bezbjedni.

FAQ:

Koje su prednosti Sigurnog načina rada?

Siguran način rada je korisno alat koje omogućuje pokretanje računala sa minimalnim brojem programa i upravljačkih programa. To može biti korisno u situacijama u kojima se računalo ne pokreće ispravno ili ako postoji problem s određenim softverom koji ometa normalno pokretanje računala. Siguran način rada omogućuje korisnicima da riješe probleme, deinstaliraju problematičan softver ili provjere sustav na viruse ili druge sigurnosne prijetnje.

Kako znam jesam li trenutno u Sigurnom načinu rada?

Da biste provjerili jeste li trenutno u Sigurnom načinu rada, možete provjeriti zaslon računala. Ako ste u Sigurnom načinu rada, vidjet ćete da se na zaslonu nalazi natpis “Siguran način rada”. Također možete provjeriti funkcionalnost određenih programa ili upravljačkih programa – ako vam pružaju ograničene funkcionalnosti ili ne rade ispravno, veća je vjerojatnost da ste u Sigurnom načinu rada.

Kako mogu izbjeći pokretanje računala u Sigurnom načinu rada?

Da biste izbjegli slučajno pokretanje računala u Sigurnom načinu rada, pažljivo pritisnite tipku za uključivanje/prigušivanje kada pokrećete računalo. Obratite pažnju na točno vrijeme pritiska tipke – ako pričekate predugo ili pritisnete ili isključite računalo prebrzo, možda ćete se naći u Sigurnom načinu rada. Također bi bilo korisno provjeriti postavke računala kako biste bili sigurni da niste omogućili automatsko pokretanje u Sigurnom načinu rada.