Kako izgleda atletsko stopalo - Slike i upute

Kako Izgleda Atletsko Stopalo Slike

Kako Izgleda Atletsko Stopalo Slike

Atletsko stopalo, također poznato kao gljivična infekcija stopala, je vrlo uobičajena infekcija kože koja se javlja kod sportaša i ljudi koji puno vremena provode u vlažnim i toplim uvjetima. Ova infekcija može biti vrlo neugodna i iritantna, ali srećom se može liječiti i izliječiti. U ovoj članku ćemo vidjeti kako atletsko stopalo izgleda na slikama i pružiti vam upute za liječenje i prevenciju ove infekcije.

Jedan od najčešćih simptoma atletskog stopala je svrab. Zaraženo područje često je crveno, ljuskasto i može imati mjehuriće ili raspukline. Svrb nije samo neugodan, već može i biti jako iritantan. Ako imate ove simptome, vrlo je važno da ne ogrebete zahvaćeno područje jer to može pogoršati infekciju. Umjesto toga, preporučuje se uporaba lijekova ili krema koje vam prepiše liječnik.

Prevencija je također vrlo važna. Da biste izbjegli atletsko stopalo, trebali biste izbjegavati hodanje bosi na javnim mjestima poput bazena, svlačionica i tuševa. Također, uvijek nosite čiste i suhe čarape, izbjegavajte uske ili neudobne cipele i ne dijelite obuću s drugim ljudima. Održavanje higijene stopala također može spriječiti infekciju. Perite stopala svakodnevno, posebno između prstiju, i osušite ih temeljito prije obuvanja čarapa i obuće.

Ukratko, atletsko stopalo je česta infekcija kože koja može biti vrlo neugodna. Simptomi uključuju svrab, crvenilo, ljuskanje i moguće mjehuriće ili raspukline. Liječenje uključuje korištenje lijekova ili krema koje vam prepiše liječnik, a prevencija je ključna, uključujući izbjegavanje hodanja bosi na javnim mjestima, nošenje čistih i suhih čarapa te održavanje higijene stopala.

Faze razvoja atletskog stopala

Rana faza

U ranoj fazi razvoja atletskog stopala, simptomi su obično blagi i lako se zanemaruju. Mogu se pojaviti bol, trnci ili utrnulost u stopalu. Atleti u ovoj fazi često krive umor ili pretjeranu aktivnost za ove simptome.

Srednja faza

U srednjoj fazi, simptomi postaju izraženiji i neugodniji. Bol se može javiti ne samo tijekom aktivnosti, već i pri odmoru, a može biti praćena oticanjem ili crvenilom stopala. U ovoj fazi, atleti često traže medicinsku pomoć.

Kasna faza

U kasnoj fazi razvoja atletskog stopala, simptomi postaju kronični i mogu značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti. Bol je obično stalna, može biti oštra ili pulsirajuća, a može se javiti i šepanje. U ovoj fazi, atleti se često suočavaju s izazovima u održavanju svoje sportske karijere.

Zaključak

Razvoj atletskog stopala ima nekoliko faza, od rane do kasne faze. Važno je prepoznati simptome u ranoj fazi kako bi se izbjegle komplikacije i smanjila vjerojatnost ozbiljnijih problema s stopalom. Ako primijetite simptome atletskog stopala, važno je potražiti medicinsku pomoć i slijediti preporučene tretmane kako bi se osiguralo brzo ozdravljenje i povratak u aktivnost.

You might be interested:  Kako Poslati Crtež Na Juhuhu

Znakovi i simptomi atletskog stopala

 • Crvenilo i svrbež: Atletsko stopalo može uzrokovati crvenilo, oticanje i svrbež kože na stopalima.
 • Pukotine i ljuspanje kože: Koža na stopalima može postati suha, ispucala i ljuskava.
 • Bol: Atletsko stopalo može uzrokovati bol i nelagodu pri hodanju. Bol se može pojaviti na području između prstiju ili na drugim dijelovima stopala.
 • Neprijatan miris: Atletsko stopalo može uzrokovati neugodan miris zbog prisutnosti gljivica.
 • Osip: Može se javiti crvenkasti osip s malim mjehurićima ispunjenim tekućinom na stopalima.
 • Žuljevi: Atletska stopala mogu uzrokovati pojavu žuljeva i mjehurića na stopalima.
 • Deformacije noktiju: U nekim slučajevima, atletsko stopalo može uzrokovati promjene u izgledu noktiju, poput njihovog zadebljanja, raspada ili promjene boje.

U slučaju da primijetite neke od ovih simptoma, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili točnu dijagnozu i odgovarajuće liječenje.

Kako izgleda atletsko stopalo na slikama

Donosimo vam nekoliko slika koje prikazuju kako može izgledati atletsko stopalo:

 1. Kraste i ranice: Na stopalu mogu se pojaviti kraste, rane ili otvorene žuljevi koji ne zarastaju.

 2. Oteklina: Atletsko stopalo često prati oteklina, koja može biti vidljiva na području između prstiju ili na tabanima stopala.

 3. Crvenilo i iritacija: Koža atletskog stopala može biti crvena, iritirana i svrbiti.

 4. Pucanje kože: Na stopalu se može javiti pucanje kože, osobito između prstiju.

 5. Plikovi: Osim rana, na atletskom stopalu mogu se pojaviti plikovi ispunjeni tekućinom.

Ako primijetite neke od ovih simptoma na vašem stopalu, važno je potražiti liječničku pomoć kako biste dobili pravilan tretman i sprečili širenje infekcije.

Liječenje atletskog stopala – upute

1. Higijena

Prva i najvažnija mjera koju treba poduzeti u liječenju atletskog stopala je održavanje higijene. Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći u tome:

 • Redovito perite stopala sapunom i vodom, posebno nakon vježbanja ili bavljenja sportom
 • Temeljito osušite stopala, pogotovo prostor između prstiju
 • Koristite odgovarajuće antibakterijske ili antifungalne sapune ili losione
 • Izbjegavajte nošenje obuće koja zadržava vlagu, poput vlažnih tenisica
 • Mijenjajte i perite čarape svakodnevno

2. Primjena antifungalnih krema

Jedan od najčešćih tretmana za atletsko stopalo je primjena antifungalnih krema ili masti. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 1. Očistite i osušite stopala prije primjene kreme
 2. Nanesite tanki sloj kreme na zahvaćeno područje i okolnu kožu
 3. Masirajte kremu u kožu dok se potpuno ne upije
 4. Ponovite postupak prema uputama na pakiranju (obično se preporučuje primjena 1-2 puta dnevno)
 5. Nastavite koristiti kremu još nekoliko tjedana nakon što simptomi nestanu kako biste spriječili povratak infekcije

3. Neophodne promjene u životnom stilu

3. Neophodne promjene u životnom stilu

Da biste spriječili daljnje pogoršanje atletskog stopala, potrebno je napraviti neke promjene u životnom stilu:

 • Izbjegavajte hodanje bosi u javnim prostorima gdje mogu biti prisutne gljivice (kao što su svlačionice, bazeni i javni tuševi)
 • Nosite odgovarajuću obuću koja omogućuje cirkulaciju zraka i ne zadržava vlagu
 • Koristite talk ili prašak za stopala kako biste smanjili vlagu i sprječili infekciju gljivicama
 • Izbjegavajte dijeljenje ručnika, čarapa i obuće s drugim ljudima kako biste spriječili prijenos infekcije

4. Posjet liječniku

Ako se simptomi atletskog stopala ne poboljšaju nakon nekoliko tjedana kućnog liječenja ili se pogoršaju, trebate posjetiti liječnika. Liječnik vam može propisati snažnije antifungalne lijekove ili drugi tretman koji vam može pomoći da se riješite atletskog stopala.

You might be interested:  Kada Je Najpovoljnije Ići U Mirovinu

Napomena o sigurnosti:
Ako imate dijabetes ili imate oslabljen imunološki sustav, uvijek posjetite liječnika radi dijagnoze i liječenja.

Mjere prevencije atletskog stopala

Atletsko stopalo je neugodna i uporna gljivična infekcija kože stopala. Da biste smanjili rizik od razvoja atletskog stopala, slijedite sljedeće mjere prevencije:

1. Redovito perite i osušite stopala

Operite stopala svakodnevno toplom vodom i sapunom. Nakon pranja, pažljivo osušite stopala, osobito između prstiju, jer vlaga pogoduje razvoju gljivica.

2. Nosite odgovarajuću obuću

Nosite cipele koje omogućuju stopalu da diše i nisu preuske. Odaberite obuću od prirodnih materijala poput kože ili pamuka koji omogućuju prolaz zraka i sprječavaju zadržavanje vlage.

3. Koristite antifungalne sprejeve i pudere

Upotreba antifungalnih sprejeva i pudera može pomoći u sprječavanju razvoja gljivica na stopalima. Nanesite proizvod na stopala prije obuvanja čarapa i cipela.

4. Nosite čiste čarape

4. Nosite čiste čarape

Mijenjajte čarape svakodnevno i odaberite one od prirodnih materijala koji apsorbiraju vlagu i omogućuju da stopala ostanu suha.

5. Izbjegavajte hodanje bosonogi na javnim mjestima

Izbjegavajte hodanje bosonogi u bazenima, teretanama, svlačionicama i drugim javnim mjestima gdje je moguća infekcija gljivicama. Nosite papuče ili sandale kako biste zaštitili stopala.

6. Održavajte higijenu noktiju

Redovito obrezujte nokte na nogama, izbjegavajte njihovo glodanje ili grickanje. Izbjegavajte i dijeljenje pribora za njegu noktiju s drugima kako biste smanjili rizik od infekcije.

7. Dezinficirajte obuću

Ako imate atletsko stopalo, redovito dezinficirajte obuću kako biste spriječili ponovnu infekciju. Koristite sprejeve ili praške koji sadrže antifungalna sredstva.

Napomena: Ako već imate simptome atletskog stopala, posavjetujte se s liječnikom ili dermatologom radi dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

Uzroci atletskog stopala

Atletsko stopalo je gljivična infekcija stopala koja je vrlo česta među ljudima. Ova infekcija najčešće nastaje kao posljedica izloženosti gljivicama iz roda Candida i Trichophyton. Evo nekoliko uobičajenih uzroka atletskog stopala:

 • Pretjerano znojenje stopala: Ako su vaša stopala stalno znojna i ostaju vlažna, to može stvoriti povoljno okruženje za razvoj gljivica.
 • Nošenje uske obuće: Obuća koja pritišće stopala i ne dopušta im da dišu može stvoriti povoljne uvjete za rast gljivica.
 • Dijabetes: Osobe s dijabetesom imaju veći rizik od razvoja atletskog stopala zbog smanjene cirkulacije i oslabljenog imunološkog sustava.
 • Javni bazeni i tuševi: Javni bazeni i tuševi mogu biti izvor infekcije ako se ne provode odgovarajuće higijenske mjere.
 • Slab imunološki sustav: Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom imaju veći rizik od razvoja atletskog stopala.

Uzroci atletskog stopala mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali je važno paziti na preventivne mjere i redovito njegovati stopala kako biste smanjili rizik od infekcije.

Razlike između atletskog stopala i drugih kožnih infekcija stopala

Atletsko stopalo je jedna od najčešćih kožnih infekcija stopala. Međutim, postoje i druge vrste kožnih infekcija stopala koje imaju slične simptome. Važno je prepoznati razlike između atletskog stopala i drugih kožnih infekcija kako biste mogli pravilno liječiti svoje stanje.

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo, poznato i kao tinea pedis, uzrokuje gljivice koje inficiraju kožu stopala. Simptomi atletskog stopala uključuju:

 • Svrbež
 • Crvenilo
 • Piling kože
 • Ispucalu kožu
 • Osip

Atletsko stopalo obično zahvaća područja između prstiju, ali se može proširiti i na druge dijelove stopala.

Druga kožna infekcija stopala

Postoje i druge vrste kožnih infekcija stopala koje uzrokuju simptome slične atletskom stopalu. Nekoliko primjera uključuje:

 1. Bakterijske infekcije
 2. Ekcem
 3. Psorijaza
 4. Ujed insekta
 5. Herpes

Simptomi i tretmani za ove infekcije mogu se razlikovati od atletskog stopala, stoga je važno konzultirati se s liječnikom kako bi se postavila dijagnoza i pravilno liječilo stanje. Liječenje može uključivati ​​antimikrobne ili kortikosteroidne kreme, oralne lijekove ili lokalne aplikacije.

You might be interested:  Kako Podesiti Pante Na Vratima

Kako prepoznati razliku

Da biste prepoznali razliku između atletskog stopala i drugih kožnih infekcija stopala, važno je obratiti pažnju na simptome i područja zahvaćena infekcijom. Ako imate bilo kakve sumnje, uvijek se posavjetujte s liječnikom koji će vam pružiti točnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

Kada se obratiti liječniku za atletsko stopalo

Atletsko stopalo je gljivična infekcija koja se javlja na stopalima, posebno između prstiju. U većini slučajeva, možete sami liječiti atletsko stopalo kod kuće uz pomoć antifungalnih krema i mjera prevencije. Međutim, postoje situacije kada je potrebno potražiti liječničku pomoć.

Situacije kada se trebate obratiti liječniku:

 • Ako simptomi atletskog stopala ne nestanu nakon nekoliko tjedana kućnog liječenja
 • Ako se stanje pogoršava i simptomi postaju teži, uključujući bol, oticanje, crvenilo i iscjetak između prstiju
 • Ako primijetite da se infekcija širi na druge dijelove tijela
 • Ako imate dijabetes ili druge zdravstvene probleme koji mogu umanjiti vaš imunološki sustav i povećati rizik od komplikacija
 • Ako ste trudni ili dojite, jer određeni lijekovi mogu biti kontraindicirani tijekom tog razdoblja

Što očekivati ​​od posjeta liječniku:

Kada se obratite liječniku zbog atletskog stopala, on će pregledati vaše simptome i provesti fizikalni pregled stopala. Može vam postaviti nekoliko pitanja o vašim simptomima, načinu života i medicinskoj povijesti kako bi dobili potpunu sliku vašeg stanja.

Ako je potrebno, liječnik može uzeti uzorak kože ili nokta za testiranje kako bi potvrdio dijagnozu atletskog stopala. Također vam može propisati oralne ili lokalne antifungalne lijekove ako je infekcija teška ili se ne poboljšava kućnim tretmanom.

Mjere prevencije:

Kako biste spriječili atletsko stopalo i smanjili rizik od ponovne infekcije, preporučuju se sljedeće mjere prevencije:

 1. Redovito perite i sušite stopala, posebno nakon vježbanja ili plivanja
 2. Koristite čiste i suhe čarape od prirodnih materijala poput pamuka
 3. Izbjegavajte hodanje bosi u javnim prostorima poput bazena ili svlačionica
 4. Nosite odgovarajuću obuću koja omogućuje cirkulaciju zraka i apsorpciju vlage
 5. Izbjegavajte dijeljenje osobnih predmeta poput ručnika, cipela ili čarapa s drugim ljudima

Ako pratite ove smjernice i brinete se o higijeni stopala, možete smanjiti rizik od atletskog stopala i drugih gljivičnih infekcija.

Simptomi Liječenje Prevencija
 • Svrbež
 • Pečenje
 • Ljuštenje kože
 • Bol
 • Antifungalne kreme
 • Antifungalni puderi
 • Oralni antifungalni lijekovi
 • Perite i sušite stopala
 • Nosite čiste čarape
 • Izbjegavajte hodanje bosi u javnim prostorima

FAQ:

Koje su najčešće karakteristike atletskog stopala?

Najčešće karakteristike atletskog stopala su visok luk stopala, tanke i duguljaste noge, uskim petama i visokim lukovima stopala.

Koji su simptomi atletskog stopala?

Simptomi atletskog stopala mogu uključivati ​​bol u stopalu, oticanje stopala, slabost mišića stopala, trnkarenje u nožnim prstima i smanjenu pokretljivost stopala.

Koji su faktori rizika za razvoj atletskog stopala?

Faktori rizika za razvoj atletskog stopala uključuju genetiku, nošenje neudobne obuće, prekomjerno opterećenje stopala, pretilost i loše držanje tijela.

Kako se postavlja dijagnoza atletskog stopala?

Dijagnoza atletskog stopala postavlja se na temelju fizikalnog pregleda stopala, rendgenskih snimaka, CT ili MRI pregleda stopala.

Kako se liječi atletsko stopalo?

Atletsko stopalo se može liječiti fizikalnom terapijom, protetskim pomagalima za stopala, ortopedskim ulošcima i kirurškim zahvatima.

Kako prepoznati atletsko stopalo?

Atletsko stopalo možete prepoznati po crvenilu, svrbežu, stvaranju mjehura ili pukotina na stopalima, kao i po neugodnom mirisu.