Kako izgleda rak testisa: simptomi, dijagnoza i liječenje | Važne informacije

Kako Izgleda Rak Testisa

Kako Izgleda Rak Testisa

Rak testisa je vrsta raka koja se javlja u muškom reproduktivnom sustavu. Iako se uglavnom javlja kod mlađih muškaraca u dobi između 15 i 35 godina, može se pojaviti u bilo kojoj dobi. To je relativno rijedak oblik raka, ali je vrlo važno razumjeti simptome i znakove bolesti kako bi se dijagnosticirala i liječila u ranoj fazi.

Najčešći simptom raka testisa je oticanje ili kvržica u testisima. Ova promjena može biti bolna ili bezbolna. Ostali mogući simptomi uključuju bol u testisima ili skrotumu, osjećaj težine u skrotumu, neobjašnjiv umor ili gubitak energije, kao i bol u donjem dijelu leđa ili trbuhu. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, trebali biste posjetiti liječnika radi daljnje dijagnoze.

Dijagnoza raka testisa uključuje razgovor s liječnikom o simptomima i medicinskom povijesti, kao i fizikalni pregled i ultrazvuk testisa. Također se može preporučiti krvni test za otkrivanje tumorskih markera. Ako se sumnja na rak testisa, daljnje pretrage mogu uključivati CT ili MRI skeniranje, biopsiju testisa ili operativni zahvat.

Liječenje raka testisa obično uključuje kirurški zahvat koji se naziva orhi

Kako izgleda rak testisa

Kako izgleda rak testisa

Rak testisa je vrsta raka koja se javlja u testisima, muškim reproduktivnim organima koji proizvode spermu i muške hormone. Rak testisa obično počinje u stanicama koje se nazivaju germinalne stanice, koje proizvode spermatozoide. Ova vrsta raka može se javiti u jednom ili oba testisa.

Simptomi raka testisa mogu varirati, ali neki od najčešćih simptoma uključuju:

 • oticanje ili grudica u testisu
 • osjećaj težine u testisu
 • bol ili neugodnost u testisu ili skrotumu
 • iznenadni rast testisa

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite svom ljekaru kako biste dobili pravilan pregled i dijagnozu. Samopregled testisa također je važan i može pomoći u otkrivanju raka testisa u ranijem stadiju.

Da bi se dijagnosticirao rak testisa, ljekar obično koristi kombinaciju fizičkog pregleda, ultrazvuka testisa i krvnih testova. Ako se sumnja na rak testisa, ljekar će možda preporučiti biopsiju testisa kako bi se dobila uzorak tkiva za daljnje testiranje.

Liječenje raka testisa može uključivati ​​operaciju, kemoterapiju i radioterapiju, ovisno o stadiju i vrsti raka. Važno je da se što prije dijagnosticira i liječi rak testisa, kako bi se povećale šanse za uspješnim ishodom.

Prevencija raka testisa

Postoje neki faktori koji mogu povećati rizik od razvoja raka testisa, ali većina slučajeva raka testisa nema određeni uzrok. Ipak, neke mjere opreza mogu pomoći u smanjenju rizika od raka testisa:

 1. Obavljajte samopregled testisa jednom mjesečno kako biste pravovremeno primijetili bilo kakve promjene ili nepravilnosti
 2. Izbjegavajte izlaganje opasnim kemikalijama i toksičnim tvarima koje mogu povećati rizik od raka testisa
 3. Nosite zaštitnu opremu i odjeću ako radite u okruženju s povećanim rizikom od izloženosti kemikalijama
 4. Redovito vježbajte, održavajte zdravu tjelesnu težinu i konzumirajte zdravu i uravnoteženu prehranu
You might be interested:  Kako Spriječiti Opadanje Kose

Pravovremeno otkrivanje i liječenje raka testisa može značajno povećati šanse za uspješnim ishodom. Ako primijetite bilo kakve simptome ili promjene u testisima, obratite se svom ljekaru kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Simptomi rak testisa

Rak testisa počinje s pojavom određenih simptoma koji mogu biti pokazatelj prisutnosti bolesti. Važno je obratiti pažnju na ove simptome i potražiti medicinsku pomoć ukoliko se pojave:

 • Oticanje testisa – jedan ili oba testisa mogu biti zahvaćena rakom, pri čemu se može primijetiti promjena u veličini i obliku testisa.
 • Čvorići ili kvržice – često se pojavljuju čvorići ili kvržice na površini testisa. To mogu biti tvrdi ili grudasti izrasline koje se mogu osjetiti pri palpaciji testisa.
 • Bol – rak testisa može uzrokovati bol ili neugodu u testisima ili okolnom području. Bol može biti stalna ili se povremeno pojavljivati.
 • Promjene u teksturi kože – promjene u teksturi kože testisa, poput ispupčenja, zaglađenosti ili uvučenosti, mogu biti simptom raka testisa.
 • Veće grudi – neki pacijenti s rakom testisa primijete povećanje veličine i osjetljivost dojki. Ovo je posljedica hormonskih promjena uzrokovanih tumorom u testisima.

Ukoliko primijetite ove simptome ili imate bilo kakve zabrinjavajuće promjene na svojim testisima, važno je potražiti medicinsku pomoć. Rana dijagnoza raka testisa može biti ključna za uspješno liječenje.

Dijagnoza rak testisa

Rak testisa je moguće otkriti u ranoj fazi, kada se još nije proširio na druge dijelove tijela. Redoviti samopregled testisa je ključan za rano otkrivanje ove bolesti. Uz to, važno je da se muškarci redovito javljaju svom liječniku radi pregleda testisa.

Ukoliko postoji sumnja na rak testisa, liječnik može propisati sljedeće dijagnostičke testove:

 • Fizički pregled testisa: Liječnik će pregledati testise kako bi utvrdio postojanje bilo kakvih nepravilnosti ili kvržica.
 • Ultrazvuk testisa: Ultrazvuk je neinvazivni postupak koji omogućuje prikaz unutarnjih struktura testisa pomoću zvučnih valova. Ovaj postupak može pružiti detaljniji uvid u prisutnost bilo kakvih masa ili cista u testisima.
 • Krvni testovi: Određivanje razine specifičnih biokemijskih markera u krvi može pomoći u dijagnosticiranju raka testisa. Primjeri takvih markera su AFP (alfa-fetoprotein) i beta-HCG (humani korionski gonadotropin).
 • Biopsija: Ukoliko se na ultrazvuku ili krvnim testovima pronađu nepravilnosti, može se provesti biopsija testisa. Tijekom ove procedure, mali uzorak tkiva testisa se uzima za daljnje laboratorijsko ispitivanje.

Na temelju rezultata dijagnostičkih testova, liječnik može postaviti definitivnu dijagnozu raka testisa. Ukoliko je rak testisa potvrđen, daljnje pretrage mogu biti potrebne kako bi se utvrdilo je li se bolest proširila na druge dijelove tijela. To mogu uključivati CT skeniranje, magnetsku rezonancu (MRI) ili pozitronsku emisijsku tomografiju (PET).

Važno je napomenuti da je rano otkrivanje raka testisa ključno za uspješno liječenje. Stoga je važno da muškarci redovito samopregledavaju testise i javljaju se liječniku ukoliko primijete bilo kakve promjene u njima.

Liječenje rak testisa

Kirurško liječenje

Jedan od glavnih načina liječenja raka testisa je kirurški zahvat. Ovisno o stadiju bolesti i drugim čimbenicima, moguće je izvesti jedan od sljedećih postupaka:

 • Orhiektomija: Kirurško uklanjanje zahvaćenog testisa. Ovaj postupak se često koristi u liječenju raka testisa.
 • Retroperitonealna limfna dissekcija: Kirurško uklanjanje limfnih čvorova s područja trbušne šupljine. Ova operacija se izvodi u slučaju kada se rak proširio na limfne čvorove.

Kemoterapija

Kemoterapija je drugi važan način liječenja raka testisa. S različitim kombinacijama lijekova, kemoterapija se može koristiti prije ili nakon kirurškog zahvata. Lijekovi se daju putem infuzije ili oralno, i ciljaju uništavanje stanica raka.

You might be interested:  Što Je Miješani Komunalni Otpad

Zračenje

Zračenje se može koristiti kao dodatna terapija nakon kirurškog zahvata ili kemoterapije. Visoko energetski zraci upotrebljavaju se kako bi se uništile preostale stanice raka u tijelu.

Monitoriranje nakon liječenja

Nakon uspješnog liječenja raka testisa, važno je redovito praćenje pacijenta kako bi se otkrile moguće recidive ili nuspojave terapije. Ovo uključuje periodične pretrage krvi, rendgenske snimke i pregled kod onkologa.

Vrste raka testisa

Postoje dva glavna tipa raka testisa: seminom i ne-seminom. Ovi tipovi se razlikuju po histološkim karakteristikama i terapijskom pristupu.

1. Seminom

1. Seminom

Seminom je najčešći tip raka testisa, koji se javlja u oko 40-50% slučajeva. Ovaj tip raka obično pogađa muškarce između 25. i 45. godine života. Seminom se obično javlja u jednom testisu, ali može se proširiti na druge organe i limfne čvorove.

Simptomi seminoma uključuju oticanje testisa, pojava čvrste kvržice, bol i nelagodu u testisu ili skrotumu. Dijagnoza se obično postavlja putem fizičkog pregleda, ultrazvuka, analize krvi i biopsije.

Liječenje seminoma obično uključuje operaciju za uklanjanje zahvaćenog testisa, kao i radioterapiju ili kemoterapiju za uništavanje preostalih stanica raka.

2. Ne-seminom

Ne-seminom obuhvaća nekoliko podtipova raka testisa, uključujući embrionalni karcinom, teratom, koriokarcinom, i teratokarcinom. Ovi podtipovi se razlikuju po vrsti ćelija koje su zahvaćene i mogu se javljati pojedinačno ili u kombinaciji.

Ne-seminom je češći kod mlađih muškaraca u dobi između 15. i 35. godine života. Simptomi ne-seminoma su slični simptomima seminoma, uključujući oticanje testisa, pojava kvržica i bol.

Dijagnoza ne-seminoma obično uključuje fizički pregled, ultrazvuk, analizu krvi, CT skeniranje i biopsiju. Liječenje može uključivati operaciju (orhiidektomiju), kemoterapiju, radioterapiju ili kombinaciju tih metoda, ovisno o stadiju raka i individualnim faktorima pacijenta.

Važno je napomenuti da se svaki slučaj raka testisa tretira individualno, pa je važno konzultirati se s liječnikom o najboljem terapijskom pristupu za svaku osobu.

Rizični faktori raka testisa

Rak testisa je relativno rijedak oblik raka, ali neki faktori mogu povećati rizik od razvoja ove bolesti. Evo nekih od najvažnijih faktora rizika za rak testisa:

 • Starost: Rak testisa najčešće se javlja kod mladih muškaraca u dobi od 20 do 40 godina
 • Porodična anamneza: Muškarci čiji su očevi, braća ili sinovi imali rak testisa imaju povećan rizik od razvoja ove bolesti
 • Kriptorhidizam: To je stanje u kojem testisi nisu spušteni u skrotum, već ostaju unutra ili se samo djelomično spuštaju. Muškarci sa kriptorhidizmom imaju veći rizik od raka testisa
 • Prethodni slučaj raka testisa: Osobe koje su već imale rak testisa imaju povećan rizik od razvoja ponovne bolesti
 • Vodeni kanal: Neki muškarci imaju neobičan vodeni kanal koji povezuje trbuh i skrotum. Ovo stanje, poznato kao hidrokel ili komunikacijska hidrokel, također može povećati rizik od raka testisa
 • Rasna pripadnost: Rak testisa je češći kod bijelaca nego kod crnaca ili azijskih muškaraca

Je li važno napomenuti da imati jedan ili više ovih faktora rizika ne znači da će osoba definitivno razviti rak testisa. Rizični faktori samo povećavaju vjerojatnost nastanka bolesti, ali to ne znači da je bolest neizbježna.

Prevencija raka testisa

Prevencija raka testisa je važna kako bi se smanjio rizik od oboljenja. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik:

 • Pregledajte svoje testise redovito kako biste bili svjesni eventualnih promjena u veličini, obliku ili teksturi. Ako primijetite bilo kakve promjene, odmah se posavjetujte s liječnikom.
 • Redovito posjećujte svog liječnika na preventivne preglede, posebno ako imate povećan rizik od raka testisa. Liječnik će moći pratiti vaše zdravlje i brzo uočiti eventualne promjene.
 • Osigurajte pravilan razvoj testisa tijekom puberteta. Ako imate pitanja o vašem spolnom razvoju, posavjetujte se s liječnikom.
 • Izbjegavajte izlaganje kemikalijama koje mogu povećati rizik od raka testisa. To uključuje agense za zaštitu biljaka, kemikalije u kućanstvu i određene vrste plastičnih proizvoda. Koristite zaštitnu opremu i radite na siguran način pri rukovanju ovim tvarima.
 • Redovito vježbajte i održavajte zdravu tjelesnu težinu. Aktivnost može pomoći u održavanju zdravlja i smanjenju rizika od raka testisa.
You might be interested:  Što Posjetiti U Istri Zimi

Prevencija je ključna, ali važno je i biti svjestan simptoma raka testisa i potražiti liječničku pomoć ako primijetite bilo kakve promjene. Rano otkrivanje može povećati izglede za uspješno liječenje.

Prognoza raka testisa

Rak testisa je jedan od najizlječivijih oblika raka, sa visokim stopama preživljavanja. Prognoza raka testisa zavisi od nekoliko faktora, uključujući stadijum bolesti, histologiju tumora i reakciju na terapiju.

Stadijum bolesti

Stadijum bolesti igra ključnu ulogu u prognozi raka testisa. Rak testisa se obično klasifikuje u tri stadijuma:

 1. Stadijum I: Tumor se nalazi samo u testisu i nije se proširio na regionalne limfne čvorove.
 2. Stadijum II: Tumor se proširio na regionalne limfne čvorove.
 3. Stadijum III: Tumor se proširio izvan testisa na druge regione tijela, poput pluća ili jetre.

Histologija tumora

Tip ili histologija tumora također može utjecati na prognozu raka testisa. Najčešći histološki tip raka testisa je tzv. seminom, koji ima relativno dobru prognozu. Drugi tipovi tumora testisa, poput ne-seminoma, mogu imati različitu prognozu i zahtijevaju različite pristupe liječenju.

Reakcija na terapiju

Reakcija na terapiju također može biti važan faktor u prognozi raka testisa. Većina slučajeva raka testisa odgovara dobro na terapiju, uključujući operaciju, kemoterapiju i radioterapiju. Međutim, kod nekih pacijenata, rak testisa može biti otporan na terapiju ili se može vratiti nakon završetka terapije.

U cjelini, stopa preživljavanja kod raka testisa je vrlo visoka. Rano otkrivanje, postavljanje pravilne dijagnoze i primjena odgovarajuće terapije ključni su za poboljšanje prognoze i preživljavanja pacijenata.

FAQ:

Koji su simptomi raka testisa?

Simptomi raka testisa mogu uključivati oticanje ili pečat na testisu, nelagodu ili bol u testisu, bol u donjem dijelu trbuha ili leđima, nakupljanje tekućine u skrotumu, umor ili gubitak apetita.

Kako se dijagnosticira rak testisa?

Dijagnoza raka testisa obično uključuje fizički pregled, ultrazvuk testisa, krvne testove za otkrivanje tumorskih markera, kao što je alfa-fetoprotein (AFP) i hCG, te biopsiju testisa.

Koje vrste liječenja mogu biti dostupne za rak testisa?

Vrsta liječenja raka testisa ovisi o stadiju bolesti. Moguće opcije liječenja uključuju kirurgiju, kemoterapiju, radioterapiju ili kombinaciju tih metoda. Terapija zračenjem i kemoterapija su posebno učinkovite u liječenju raka testisa.

Koje su šanse za izlječenje od raka testisa?

Šanse za izlječenje od raka testisa vrlo su visoke, posebno kada se bolest otkrije u ranim stadijima. Prognoza se može poboljšati primjenom odgovarajućeg liječenja, uključujući kirurško uklanjanje tumora i/ili kemoterapiju.

Kakve su posljedice liječenja raka testisa?

Posljedice liječenja raka testisa mogu uključivati privremenu ili trajnu neplodnost, seksualne i reproduktivne probleme, poteškoće u mentalnom zdravlju i fizičkom oporavku. Važno je razgovarati s liječnikom o mogućim nuspojavama i tražiti podršku tijekom postupka liječenja.