Kako izgleda srčani udar: simptomi, dijagnoza i liječenje

Kako Izgleda Srčani Udar

Kako Izgleda Srčani Udar

Srčani udar, također poznat kao infarkt miokarda, ozbiljna je zdravstvena komplikacija koja se javlja kada srčani mišić ne dobije dovoljno krvi i kisika. To može uzrokovati oštećenje srčanog mišića i potencijalno dovesti do ozbiljnih komplikacija. Srčani udar je životno ugrožavajuće stanje i zahtijeva brzu medicinsku intervenciju.

Simptomi srčanog udara mogu varirati, ali najčešći su jak i neprekinuti bol u grudima koji se može proširiti na ruke, vrat, čeljust i leđa. Ostali simptomi mogu uključivati kratkoću daha, hladan znoj, mučninu i povraćanje. Važno je napomenuti da simptomi srčanog udara mogu se manifestirati drugačije kod žena i starijih osoba.

Dijagnoza srčanog udara uključuje različite metode, uključujući elektrokardiogram (EKG), krvne pretrage za otkrivanje povišenih enzima srčanog mišića i koronarografiju, koja pomaže u identifikaciji blokiranog koronarnog krvnog suda. Rana dijagnoza je ključna za brzu intervenciju i smanjenje oštećenja srčanog mišića.

Liječenje srčanog udara može uključivati upotrebu lijekova poput trombolitika i aspirina, koji razgrađuju krvne ugruške i smanjuju rizik od njihovog ponovnog stvaranja. Također se mogu primijeniti postupci kao što su angioplastika i koronarna premosnica koji omogućuju obnovu normalnog protoka krvi u srčani mišić. Za oporavak nakon srčanog udara važno je provoditi promjene u načinu života poput prestanka pušenja, zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti.

Što je srčani udar?

Srčani udar, poznat i kao infarkt miokarda, označava potpuni prekid opskrbe krvi jednog dijela srčanog mišića. To se obično događa kada se jedna ili više koronarnih arterija, koje opskrbljuju srce krvlju, blokiraju. Srčani udar je izuzetno ozbiljno stanje koje zahtijeva brzu medicinsku intervenciju.

Kada se koronarne arterije blokiraju, srce ne prima dovoljno krvi i kisika, što može uzrokovati oštećenje ili smrt srčanog mišića. Veličina srčanog udara može se razlikovati, ovisno o tome koliko je veliki dio srčanog mišića zahvaćen.

Najčešći uzrok srčanog udara je sužavanje koronarnih arterija kao rezultat nakupljanja masnih naslaga, tj. ateroskleroze. Kada se krvni ugrušak formira na mjestu suženja, dolazi do blokade protoka krvi i srčani mišić ne može dobivati potrebne hranjive tvari i kisik.

Simptomi srčanog udara uključuju bol ili pritisak u prsima, kratkoću daha, znojenje, mučninu i povraćanje. Važno je da se srčani udar prepozna i hitno reagira jer brza medicinska intervencija može spasiti život.

Definicija, uzroci i rizični faktori

Srčani udar, također poznat kao infarkt miokarda, ozbiljno je stanje koje se događa kada dotok krvi i kisika u srčani mišić (miokard) naglo prekine. To se obično događa kada jedna od koronarnih arterija, koje su odgovorne za opskrbu srca krvlju, postaje blokirana.

Postoji nekoliko uzroka i faktora rizika koji mogu dovesti do srčanog udara:

 • Bolest koronarnih arterija: To je najčešći uzrok srčanog udara, a javlja se kada sukoronarne arterije, koje snabdijevaju srce krvlju, postanu sužene ili blokirane zbog nakupljanja plaka. Plak je masna tvar koja se može nakupljati na stijenkama arterija i ometati protok krvi.
 • Visoki krvni tlak: Povišeni krvni tlak može oštetiti krvne žile srca i povećati rizik od srčanog udara.
 • Povišen kolesterol: Visoka razina kolesterola u krvi može doprinijeti nakupljanju plaka u arterijama i povećati rizik od srčanog udara.
 • Pušenje: Pušenje cigareta oštećuje krvne žile, povećava rizik od stvaranja plaka i smanjuje dotok kisika u srčani mišić.

Ostali rizični faktori uključuju dijabetes, pretilost, nezdravu prehranu bogatu zasićenim mastima i šećerima, nedostatak tjelesne aktivnosti, stres i nasljedni faktor.

Rizični faktori za srčani udar
Faktor Povezanost sa srčanim udarom
Bolest koronarnih arterija Visoka povezanost
Visoki krvni tlak Povećava rizik
Povišen kolesterol Povećava rizik
Pušenje Povećava rizik
Dijabetes Povećava rizik
Pretilost Povećava rizik
Nezdrava prehrana Povećava rizik
Nedostatak tjelesne aktivnosti Povećava rizik
Stres Povećava rizik
Nasljedni faktor Povećava rizik
You might be interested:  Kako Znati Da Nema Mlijeka U Dojkama

Koji su simptomi srčanog udara?

Simptomi srčanog udara mogu varirati ovisno o osobi i težini udara. Neki simptomi koji se često javljaju uključuju:

 • Bol u prsima: Najčešći simptom srčanog udara je jak bol ili pritisak u prsima. Bol može trajati nekoliko minuta ili se povremeno javljati.
 • Bol koji se širi u ruku, vrat, čeljust ili leđa: Bol koja počinje u prsima može se proširiti na druge dijelove tijela, posebno na lijevu ruku, vrat, čeljust ili leđa.
 • Kratkoća daha: Osoba može osjećati da ne može udahnuti dovoljno zraka ili da se guši. Ovo može biti jedan od glavnih simptoma srčanog udara kod žena.
 • Osjećaj slabosti ili vrtoglavice: Osoba može osjetiti slabost, vrtoglavicu, gubitak svijesti ili zamračenje vida. To može biti uzrokovano nedovoljnom opskrbom krvi i kisikom mozgu.
 • Mučnina, povraćanje i znojenje: Srčani udar može izazvati mučninu, povraćanje i pojačano znojenje.

Važno je napomenuti da se simptomi srčanog udara mogu razlikovati kod muškaraca i žena. Žene često imaju manje tipične simptome poput umora, bolova u leđima ili vratu, mučnine i povraćanja. Stoga je važno obratiti pažnju na sve neobične simptome koji mogu upućivati ​​na srčani udar.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma ili sumnjate na srčani udar, odmah potražite medicinsku pomoć. Što prije se srčani udar dijagnosticira i liječi, to su veće šanse za preživljavanje i oporavak.

Kako se dijagnosticira srčani udar?

Da bi se dijagnosticirao srčani udar, liječnik će koristiti različite metode ispitivanja i procjene simptoma pacijenta. Dijagnoza srčanog udara obično se temelji na kombinaciji medicinskih testova i kliničke procjene.

Klinička procjena

Kada pacijent dođe u bolnicu s simptomima koji upućuju na srčani udar, liječnik će provesti kliničku procjenu. To uključuje razgovor s pacijentom o simptomima, medicinskom povijesti i faktorima rizika. Liječnik će također pregledati vitalne znakove pacijenta i provjeriti funkciju srca kroz auskultaciju srčanih tonova i mjerenje krvnog tlaka.

Elektrokardiogram (EKG)

Elektrokardiogram (EKG) je jedan od ključnih testova za dijagnosticiranje srčanog udara. Ovaj test mjerenja električne aktivnosti srca i može otkriti promjene u ritmu i funkciji srca. Tijekom EKG-a, elektrode se postavljaju na kožu pacijenta i snimaju se električni impuls koji se prenosi kroz srce.

Krvni testovi

Krvni testovi igraju važnu ulogu u dijagnosticiranju srčanog udara. Testovi kao što su troponin, kreatinin kinaza (CK) i mioglobin mogu otkriti prisutnost enzima koji se oslobađaju u krvotok tijekom srčanog udara. Povišene razine tih enzima mogu ukazivati na srčani udar.

Koronarna angiografija

Koronarna angiografija je invazivna procedura koja se koristi za pregled arterija koje opskrbljuju srce krvlju. Tijekom ovog postupka, boja se ubrizgava u koronarne arterije putem katetera kako bi se procijenila prisutnost blokada ili suženja. Ova metoda pomaže liječnicima da identificiraju mjesto i ozbiljnost koronarnih arterijskih bolesti, koja može biti uzrok srčanog udara.

Ehokardiografija

Ehokardiografija je test koji koristi ultrazvučne valove kako bi se prikazala struktura i funkcija srca. Ovaj test može pomoći liječnicima da procijene oštećenja srčanog mišića, veličinu srčanih komora i pokretljivost srčanih zidova. Ehokardiografija može biti korisna u dijagnosticiranju srčanog udara i procjeni ozljede srčanog mišića.

Metode dijagnoze srčanog udara
Metoda dijagnoze Opis
Klinička procjena Razgovor s pacijentom o simptomima i medicinskom povijesti, pregled vitalnih znakova.
Elektrokardiogram (EKG) Mjerenje električne aktivnosti srca za otkrivanje promjena u ritmu i funkciji.
Krvni testovi Otkrivanje prisutnosti enzima povezanih sa srčanim udarom.
Koronarna angiografija Ispitivanje arterija koje opskrbljuju srce krvlju kako bi se utvrdila prisutnost blokada.
Ehokardiografija Ultrazvučni test za prikaz strukture i funkcije srca.

Dijagnoza srčanog udara je važan prvi korak prema odgovarajućem liječenju. U slučaju sumnje na srčani udar, važno je što prije potražiti medicinsku pomoć kako bi se dijagnoza postavila i započelo s liječenjem.

Razlike između srčanog udara i drugih srčanih oboljenja

Srčani udar je ozbiljno srčano oboljenje koje se javlja kada dotok krvi u srce bude blokiran ili ograničen. Najčešći uzrok srčanog udara je suženje koronarnih arterija uslijed nakupljanja plaka. Ovo stanje često rezultira naglim pojavom intenzivne boli u grudima, koja se može proširiti na rame, vrat, vilicu i ruke. Ostali simptomi srčanog udara uključuju kratkoću daha, mučninu, povraćanje i hladan znoj. Brza dijagnoza i hitno liječenje su ključni za sprječavanje ozbiljnih komplikacija i smrti.

Druga srčana oboljenja

Postoji nekoliko drugih srčanih oboljenja koja se mogu javiti i imati slične simptome kao srčani udar, ali se razlikuju u svojoj prirodi i uzrocima. Neke od tih bolesti uključuju:

 • Angina pektoris: Ova bolest uzrokuje bol u grudima koja se javlja tijekom fizičke aktivnosti ili stresa. Bol se obično smiruje nakon odmora ili uzimanja lijekova za srce.
 • Aritmija: Ovo stanje karakterizira poremećaj srčanog ritma, koji može biti prebrz ili prespor. Aritmije mogu uzrokovati nepravilan rad srca, što može dovesti do slabljenja srčane funkcije.
 • Kardiomiopatija: Kardiomiopatija je grupa bolesti koje uzrokuju slabljenje srčanog mišića. To može rezultirati poteškoćama u pumpajućoj funkciji srca i smanjenju snage srčanih kontrakcija.
 • Endokarditis: Endokarditis je infekcija unutarnjeg obloga srca. Može dovesti do upale srčanih zalistaka i oštećenja srčanog tkiva.
You might be interested:  Kako Uci U Tudji Mobilni Telefon

Da bi se ispravno dijagnosticirao srčani udar ili drugo srčano oboljenje, liječnik će obično koristiti različite metode, uključujući pregled pacijentovih simptoma, fizički pregled, elektrokardiogram (EKG), analizu krvi i druge pretrage.

U liječenju srčanog udara i drugih srčanih oboljenja, mogu se koristiti različiti tretmani, uključujući promjene načina života, lijekove, stentiranje ili postavljanje premosnica na začepljene arterije.

Pregled razlika između srčanog udara i drugih srčanih oboljenja
Oboljenje Uzrok Simptomi Dijagnoza Liječenje
Srčani udar Suzenje koronarnih arterija uslijed plaka Bol u grudima, kratkoća daha, mučnina EKG, analiza krvi, pregled simptoma Promjene načina života, lijekovi, stentiranje, premosnice
Angina pektoris Nakupljanje plaka u koronarnim arterijama Bol u grudima tijekom fizičke aktivnosti ili stresa Fizički pregled, EKG, stres test Promjene načina života, lijekovi
Aritmija Poremećaj srčanog ritma Nepravilan rad srca, palpitacije EKG, holter monitor, elektrofiziološke pretrage Lijekovi, medicinski zahvati, tahikardija, ablacija
Kardiomiopatija Slabljenje srčanog mišića Zadihanost, umor, oticanje nogu Fizički pregled, EKG, ehokardiografija Lijekovi, kirurški zahvati, uhodavanje srca
Endokarditis Infekcija srčanog tkiva Visoka temperatura, vrućica Pregled simptoma, krvni testovi, ehokardiografija Antibiotici, kirurško liječenje

Kako se liječi srčani udar?

Srčani udar je hitno stanje koje zahtijeva brzu i odgovarajuću medicinsku intervenciju. Liječenje srčanog udara može uključivati nekoliko različitih pristupa, ovisno o težini i ozbiljnosti stanja. Evo nekoliko ključnih metoda liječenja koje se obično primjenjuju:

1. Terapija lijekovima

1. Terapija lijekovima

U hitnim slučajevima srčanog udara, pacijentu se obično daju lijekovi koji imaju za cilj otvaranje začepljenih arterija i poboljšanje protoka krvi. Ovi lijekovi uključuju:

 • Trombolitički lijekovi: Ovi lijekovi se koriste za otapanje krvnih ugrušaka koji začepljuju arterije. Oni se najčešće primjenjuju intravenski kako bi se brzo djelovalo na ugrušak.
 • Antihipertenzivni lijekovi: Ovi lijekovi se koriste za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje opterećenja srca.
 • Antitrombocitni lijekovi: Ovi lijekovi se koriste za sprječavanje stvaranja novih krvnih ugrušaka.
 • Beta blokatori: Ovi lijekovi se koriste za smanjenje opterećenja srca, kontrolu srčanog ritma i smanjenje rizika od nastanka novog srčanog udara.

2. Primjena kisika

Pacijenti s srčanim udarom često imaju smanjenu količinu kisika u krvi. Radi poboljšanja razine kisika, pacijentima se često daje dodatni kisik putem maske ili kanile za nos.

3. Primjena elektrokardiograma

Elektrokardiogram (EKG) je dijagnostički test koji mjeri električnu aktivnost srca. On se često koristi za praćenje srčanog ritma pacijenta tijekom srčanog udara. Na temelju rezultata EKG-a, liječnici mogu odlučiti o daljnjem liječenju, kao što je primjena odgovarajućih lijekova.

4. Primjena katetera ili kirurški zahvat

U nekim slučajevima, srčani udar može zahtijevati operativni zahvat kako bi se uklonile blokade u arterijama. Ovaj zahvat može biti angioplastika s postavljanjem stenta, što uključuje umetanje katetera koji ima mali balon na kraju koji se koristi za širenje suženih arterija i postavljanje stenta kako bi se održao protok krvi. U težim slučajevima, može biti potrebna koronarna bypass operacija kako bi se zaobišle začepljene arterije i uspostavio normalan protok krvi do srca.

5. Rehabilitacija i promjena životnog stila

Nakon srčanog udara, pacijenti se često upućuju na rehabilitaciju kako bi se pomoglo oporavku srčanog mišića i potakla promjena životnog stila. Ovo može uključivati ​​program vježbanja pod nadzorom stručnjaka, prehranu s nižim udjelom masnoća i natrija, prestanak pušenja i redovnu upotrebu propisanih lijekova.

U hitnom slučaju srčanog udara, brza reakcija i pravovremeno liječenje su ključni za povećanje šansi za preživljavanje i oporavak. Ako imate simptome srčanog udara, odmah potražite medicinsku pomoć.

Terapija liječenja srčanog udara

Lijekovi

Lijekovi su ključni u terapiji srčanog udara. Nakon dijagnoze srčanog udara, pacijentu će se obično propisati sljedeći lijekovi:

 • Antiagregacijski lijekovi: Ovi lijekovi sprječavaju zgrušavanje krvi i smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog udara. Najčešće propisani antiagregacijski lijek je acetilsalicilna kiselina (Aspirin).

 • Trombolitički lijekovi: Ovi lijekovi se koriste kako bi se otvorili zatvoreni krvni sudovi i omogućila normalna cirkulacija krvi. Oni se obično primjenjuju intravenozno.

 • Beta-blokatori: Ovi lijekovi smanjuju opterećenje srca smanjujući brzinu otkucaja srca i snagu kontrakcija srčanog mišića. To olakšava rad srca i smanjuje rizik od daljnjih oštećenja srčanog mišića.

 • ACE inhibitori: ACE inhibitori opuštaju i otvaraju krvne žile, što smanjuje opterećenje srca i poboljšava cirkulaciju krvi. Također se koriste kako bi se spriječilo daljnje oštećenje srčanog mišića.

 • Statini: Statini su lijekovi koji smanjuju razine kolesterola u krvi. To je važno jer visok kolesterol može doprinijeti razvoju ateroskleroze i povećati rizik od srčanog udara.

You might be interested:  Kako Saznati Korisnički Broj Pbz

Postupci liječenja

Osim liječenja lijekovima, mogu se primijeniti i razni postupci kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i oštećeno područje srčanog mišića.

 • Angioplastika: Ovo je postupak kojim se otvaraju zatvorene ili sužene krvne žile kako bi se poboljšala cirkulacija krvi. Obično se provodi pomoću balona koji se umetne u krvnu žilu i napuhuje na mjestu suženja.

 • Stentovi: Stentovi su maleni metalni okviri koji se postavljaju u krvne žile kako bi se održala njihova otvorenost. Obično se koriste nakon angioplastike kako bi se spriječilo ponovno sužavanje krvnih žila.

 • By-pass operacija: U nekim slučajevima može biti potrebna operacija bypassa kako bi se omogućio normalan protok krvi. Ovo je invazivniji zahvat i obično se koristi kada su više krvnih žila zahvaćene suženjem ili blokadom.

Rehabilitacija

Nakon srčanog udara, pacijenti su obično upućeni na program rehabilitacije koji uključuje vježbe, prehranu i edukaciju o zdravom načinu života. Ovi programi su dizajnirani kako bi pomogli pacijentima da se oporave od srčanog udara, smanje rizik od ponovnog srčanog udara i poboljšaju kvalitetu života.

Prevencija srčanog udara

Srčani udar je ozbiljno oboljenje koje zahtijeva hitno medicinsko postupanje. Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od srčanog udara:

 1. Vježbanje redovito: Fizička aktivnost može pomoći u održavanju zdravog srca i povećanju otpornosti na srčane bolesti. Preporučuje se barem 150 minuta umjerene vježbe tjedno.
 2. Prehrana: Zdrava prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim izvorima proteina i zdravim mastima može smanjiti rizik od srčanog udara. Također je važno izbjegavati hranu bogatu zasićenim i trans mastima, soli i šećerima.
 3. Kontrola težine: Održavanje zdrave tjelesne težine može smanjiti opterećenje srca i rizik od srčanog udara.
 4. Upravljanje stresom: Visok stres može negativno utjecati na srce. Pronalaženje načina za upravljanje stresom kao što su vježba, meditacija ili druženje s prijateljima i obitelji može biti korisno.
 5. Prestanak pušenja: Pušenje je jedan od najvećih faktora rizika za srčani udar. Prestanak pušenja može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti.
 6. Kontrola krvnog tlaka: Visok krvni tlak može opteretiti srce i povećati rizik od srčanog udara. Redovito mjerenje krvnog tlaka i pridržavanje liječničkih preporuka u vezi s kontrolom krvnog tlaka može biti od velike pomoći.
 7. Kontrola kolesterola: Visoki kolesterol može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama i povećanja rizika od srčanog udara. Redovito praćenje razine kolesterola i pridržavanje preporuka liječnika može smanjiti taj rizik.
 8. Redoviti medicinski pregledi: Redoviti posjeti liječniku mogu pomoći u ranoj dijagnozi i liječenju srčanih bolesti, kao i praćenju razine faktora rizika.

Zapamtite, prevencija je ključna u smanjenju rizika od srčanog udara. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom o svojem individualnom riziku i mjerama koje možete poduzeti kako biste održali zdravlje svog srca.

FAQ:

Koje su najčešće simptomi srčanog udara?

Najčešći simptomi srčanog udara su bol ili nelagoda u prsima, kratkoća daha, mučnina, povraćanje, znojenje i vrtoglavica.

Koja je uloga dijagnoze u liječenju srčanog udara?

Dijagnoza srčanog udara je ključna za utvrđivanje ozbiljnosti stanja i planiranje adekvatnog liječenja. To uključuje EKG, krvne pretrage i eventualno koronografiju.

Koji je najčešći tretman za srčani udar?

Najčešći tretman za srčani udar je angioplastika sa stentom, koja ima za cilj otvaranje začepljenih arterija i ponovno uspostavljanje normalnog protoka krvi u srcu.

Kako se može spriječiti srčani udar?

Srčani udar se može spriječiti održavanjem zdravog načina života koji uključuje zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, izbjegavanje pušenja i kontrolu krvnog tlaka i kolesterola.

Koliko vremena je potrebno za oporavak nakon srčanog udara?

Vrijeme oporavka nakon srčanog udara može varirati ovisno o ozbiljnosti stanja i individualnim faktorima. U većini slučajeva, oporavak traje najmanje nekoliko sedmica, ali može biti potrebno i duže vrijeme.