Kako izgledaju desni kod beba kada niču zubi

Kako Izgledaju Desni Kod Beba Kad Nicu Zubi

Kako Izgledaju Desni Kod Beba Kad Nicu Zubi

Jedan od najprvih znakova da se bebi počinju pojavljivati zubići je crvenilo i otok na desnima. Ovaj proces naziva se nicanje zubića i može biti malo nelagodan za bebu. Desni su ranjive i osjetljive pa se stoga mogu pojaviti razne promjene dok zubići niču.

Dok bebi niču zubići, desni mogu postati crvene i natečene. Ovo stanje se naziva gingivitis. Desni mogu biti osjetljive na dodir, što može izazivati nelagodu kod bebe. U nekim slučajevima, desni mogu čak i krvariti kada beba jede ili četka zube. Ovo je normalna pojava i obično ne zahtijeva poseban tretman, ali je važno pratiti stanje desni kako bi se osiguralo da nema infekcije ili drugih komplikacija.

Uz crvenilo i otok, desni kod beba koje niču zubići također mogu biti i osjetljive. Beba može pokazivati znakove nelagode i bol prilikom jedenja ili kad stavlja prste ili igračke u usta. Može postati nemirna i razdražljiva, te može imati poteškoće s spavanjem. U takvim slučajevima, može pomoći upotreba hladnih objekata ili gumenih igračaka za žvakanje koje će umanjiti bol i olakšati nelagodu.

Normalna pojava kod djece koja izbijaju prve mliječne zube je pojava kvržica na desnima. Ove kvržice su rezultat rasta i ničenja zubića. Kada zubić obliže dovoljnu razinu desni, moguća je pojava male bijele točkice na površini desni. Ovo je normalna faza nicanja zubića i ne zahtijeva poseban tretman. Važno je samo osigurati dobru oralnu higijenu kako se ne bi razvile infekcije.

Kada primijetite da vaša beba počinje pokazivati znakove nicanja zubića, važno je pružiti joj utjehu i olakšanje. Redovito higijensko održavanje usta i nježno masiranje desni mogu pomoći smanjiti crvenilo i otok. Također je važno redovito posjećivati pedijatra kako bi se osiguralo da je razvoj zubića normalan i da nema drugih zdravstvenih problema. Zapamtite da je nicanje zubića normalan dio razvoja djeteta i da će ova faza proći s vremenom.

Contents

Desni kod beba – kako izgledaju kada niču zubi?

Desni kod beba igraju važnu ulogu u procesu rasta i razvoja zubića. Kada beba počne da niče zubiće, prva stvar koju primijetite su promjene na desnima. Evo kako izgledaju desni kod beba kada zubi počinju da niču:

 • Crvene i natečene desni: Kada se zubi počinju probijati kroz desni, one mogu biti crvene i natečene na području gdje zub pokušava da izađe.
 • Bijele tačkice: Ponekad se na natečenim desnima mogu vidjeti bijele tačkice, što ukazuje na početak rasta zuba ispod desni.
 • Područje osetljivo na dodir: Desni će biti osetljive i beba može pokazivati nelagodu ili bol prilikom žvakanja hrane ili pritiska na desni.
 • Pojačano sline: Kada beba počinje da niče zub, može se primijetiti pojačano lučenje sline. To može dovesti do toga da beba ima više sline nego obično ili da ima vlažnu bradu ili ruke.

Kada primijetite da vaša beba ima ove simptome, možete preduzeti određene mjere kako biste ublažili nelagodu i pomogli u rastu zuba. Pristupite njezi desni nježno i pažljivo. Možete koristiti hladne, sterilne predmete kao što su čiste gaze, hladne kašike ili grickalice za bebe. Pazite da se prethodno konsultujete sa pedijatrom ili stomatologom prije upotrebe bilo kojeg proizvoda ili lijeka za ublažavanje nelagode.

You might be interested:  Kako Programirati Daljinski Za Garažna Vrata

Razvoj dječjih zubića: što očekivati

Koji zubi će se prvi pojaviti?

Normalno, prvi zubići počinju da rastu kod beba oko šestog mjeseca života. Najčešće su to donji središnji rezaci, a zatim se napredak nastavlja sa gornjim središnjim rezacima. Nakon toga slede bočni rezaci i kutnjaci.

Kako ću znati da bebini zubići izlaze?

Proces nicanja zubića može biti praćen nekim simptomima. Beba može biti razdražljiva, plačljiva, imati poteškoće sa spavanjem i gubiti apetit. Neke bebe mogu imati i povećanu salivaciju ili crvenilo i otok oko desni. U nekim slučajevima, bebe mogu imati i blagu temperaturu.

Kako olakšati bebi nelagodnost uzrokovanu izlaskom zubića?

Postoje neke metode koje mogu pomoći bebi da se osjeća udobnije tokom nicanja zubića. Možete masirati bebine desni prstom ili koristiti hladne predmete poput čistog hladnog peškira ili hladne hranjive kaše povrća. Također možete koristiti posebne grickalice namijenjene bebama koje imaju teksturu koja umiruje desni. U nekim slučajevima, pedijatar može preporučiti upotrebu blagih anestetičkih gelova ili tableta koje se mogu primijeniti na desni bebe.

Kako brinuti o bebinoj oralnoj higijeni?

Iako bebine desni treba redovito čistiti za vrijeme nicanja zuba, četkanje zubića počinje kada izrastu prvi zubići. Bebin zub treba četkati mekom četkicom za zube i pastom za zube koja ne sadrži fluorid. Mama ili tata bi trebali obavljati četkanje zubića za bebu dovoljno dugo dok dijete ne stekne dovoljno motoričke sposobnosti da to može samostalno obaviti. Također je važno da beba ne uspava sa bočicom koja sadrži sok ili mlijeko, jer ovo može uzrokovati kvarenje zubića.

Simptomi nicanja zubića kod beba

Kada beba počinje da niče zube, mogu se javiti određeni simptomi koji mogu zabrinuti roditelje. Evo nekoliko uobičajenih simptoma koje možete primjetiti kod svog djeteta:

 • Crvene i otečene desni: Desni oko zubića mogu postati crvene i otečene. Ovo je jedan od prvih znakova nicanja zubića.
 • Povećana salivacija: Beba može početi proizvoditi više pljuvačke nego obično. Može se primjetiti da beba neprestano slijeva ili mokri brada.
 • Iritabilnost: Nicanje zuba može uzrokovati promjene u raspoloženju djeteta. Beba može biti razdražljiva, nemirna i lošije spavati.
 • Grljenje: Beba može početi trljati desni ili objekte oko sebe kako bi smirila svrab i nelagodu.
 • Promjene u apetitu: Nicanje zuba može utjecati na apetit djeteta. Moguće je da beba odbija hranu ili povećava učestalost sisanja ili jedenja.
 • Povišena temperatura: Nicanje zuba može uzrokovati privremeno povišenje tjelesne temperature. Međutim, ako je temperatura visoka (iznad 38°C), potrebno je potražiti medicinsku pomoć.

Ako primijetite simptome nicanja zubića kod svog djeteta, važno je pratiti njegovo stanje i pružiti mu potrebnu udobnost. Posteljina za djecu, gnječive igračke i umirujuća krema za desni mogu pomoći olakšati nelagodu. U slučaju jačih simptoma ili zabrinutosti, uvijek je najbolje posavjetovati se s pedijatrom.

Kako ublažiti nelagodu tijekom nicanja zubića

Tijekom nicanja zubića, bebe često doživljavaju nelagodu i iritaciju u desnima. Može se primijetiti da beba pokazuje znakove poput grickanja, pljuvanja, povećane salivacije i nemira. Slijede neki načini kako ublažiti ove simptome i pružiti olakšanje bebi:

1. Hladni predmeti

Stavljanje hladnih predmeta na desni bebe može pomoći u smanjenju nelagode. Možete koristiti hladne ručnike, žličice ili posebne igračke za ublažavanje zubića koje se mogu rashladiti u hladnjaku. Samo pazite da predmet ne bude previše hladan kako ne biste izazvali dodatnu nelagodu.

2. Masaža desni

Lagana masaža desni može pomoći u ublažavanju nelagode. Koristite čist prst ili mekanu, steriliziranu gazu i lagano masirajte desni u kružnim pokretima. Pazite da ne pritiskate prejako i budite nježni prema djetetu.

3. Čvrsti predmeti za grickanje

Beba će često imati potrebu za grickanjem tijekom nicanja zubića. Prilikom odabira predmeta za grickanje, uvijek birajte one koji su sigurni i odobreni za bebe. Možete koristiti posebne igračke za ublažavanje zubića ili zamrznuti voće poput banane ili mandarine kako biste osigurali odgovarajuću teksturu i olakšanje od nelagode.

4. Dugme za bodenje

Ako je beba stalno nelagodna i nemirna zbog nicanja zubića, pomoću dugmića za bodenje možete primijeniti lokalno sredstvo za ublažavanje boli na desni. Ovo će pružiti kratkotrajno olakšanje i smanjiti nelagodu.

5. Savjet pedijatra

Ako beba ima veliku nelagodu i simptome poput visoke temperature, letargije ili odbijanja hrane, važno je konzultirati pedijatra. Oni će moći pružiti stručne savjete i preporučiti najbolje metode ublažavanja nelagode tijekom nicanja zubića.

Nicanje zubića je prirodan i važan proces u djetinjstvu. Slijedeći ove savjete, možete pomoći bebi da lakše podnese ovu fazu i pružiti joj olakšanje od nelagode.

You might be interested:  Što Psi Ne Smiju Jesti

Njega desni kod beba

Bebe počinju da niču svoje prve zubiće već u prvih nekoliko meseci svog života. Zato je vrlo važno da se pravilno brinete o njihovim desnima kako bi se osigurali zdravi zubiću koji će kasnije izrasti.

Rani znaci nicanja zuba

 • Povećana salivacija
 • Iritabilnost
 • Grizanje i žvakanje na stvari
 • Povremeni gubitak apetita
 • Povremene promene u spavanju

Kako da pravilno negujete desni kod beba?

Dobro negovane desni mogu pomoći bebi da ima zdrave zubiće. Evo nekoliko saveta kako pružiti pravilnu njegu:

 1. Čistite desni jednom dnevno
 2. Koristite meku tkčenicu ili gazicu da nežno obrišete desni vaše bebe. Ovo se može raditi već od rođenja bebe.

 3. Masirajte desni
 4. Možete koristiti čist prst ili meku četkicu za zube za bebe da nežno masirate desni. Ovo može pomoći da se umire iritirane desni.

 5. Pokupite igračke za žvakanje
 6. Igračke za žvakanje mogu biti korisne za bebe jer im pomažu da umire svoje desni. Izaberite igračku sa mekim površinom koju beba može da gricka.

 7. Ograničite šećer
 8. Prekomerno unošenje šećera može dovesti do propadanja zubića. Pokušajte da smanjite unos šećera u ishrani vaše bebe.

Kada se obratiti zubaru?

Važno je da beba poseti zubara već u prvih godinu dana života. Zubar će pregledati desni bebe i pružiti vam savete o daljoj nezi i oralnoj higijeni. Takođe, trebali biste se obratiti zubaru ako primetite bilo kakve promene u desnima vaše bebe, kao što su crvenilo, otok ili krvarenje.

Pravilna prehrana za zdrave zubiće

Konzumacija hrane bogate kalcijem

Kalcij je ključan za izgradnju i održavanje zdravih kostiju, uključujući i zube. Dobra prehrana za zdrave zube trebala bi uključivati hranu bogatu kalcijem, poput mlijeka, jogurta, sira, kelja, špinata i badema.

Izbjegavanje hrane bogate šećerima

Prekomjerna konzumacija hrane bogate šećerima može uzrokovati propadanje zubića. Kada konzumiramo šećer, bakterije u ustima ga pretvaraju u kiselinu koja može oštetiti zubnu caklinu. Stoga je važno izbjegavati konzumaciju slatkiša, gaziranih pića i drugih namirnica bogatih šećerima.

Redovito konzumiranje hrane bogate vlaknima

Hrana bogata vlaknima, poput voća i povrća, pruža mehaničko čišćenje zubiju i desni, potiče proizvodnju pljuvačke koja neutralizira kiseline te smanjuje rizik od propadanja zubića. Također, grickanje hrane bogate vlaknima povećava protok sline koja štiti zube od kiselih napitaka i drugih namirnica.

Pravilna uporaba dohrane

Kada beba počne jesti krutu hranu ili dohranu, važno je paziti na kvalitetu hrane koju dajete. Izbor hrane s visokom hranjivom vrijednošću, poput pirea od povrća ili voća, bogatog kalcijem, te žitarica koje nisu procesuirane šećerom, pomaže u razvoju zdravih mliječnih zuba.

Tabela prehrane za zdrave zubiće
Namirnice bogate kalcijem Namirnice bogate vlaknima Namirnice koje treba izbjegavati
 • Mlijeko
 • Jogurt
 • Sir
 • Kelj
 • Špinat
 • Bademi
 • Voće
 • Povrće
 • Pirinač
 • Povrtni pirei
 • Zobena kaša
 • Slatkiši
 • Gazirana pića
 • Pomfrit
 • Čips
 • Slatki namazi

Kako pravilno očistiti dječje zubiće

Kako pravilno očistiti dječje zubiće

Pravilna higijena zubića kod beba veoma je važna za očuvanje njihovog zdravlja. Evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako pravilno očistiti dječje zubiće:

1. Počnite čistiti bebine zube čim počnu nicati

Iako je prvih nekoliko zubića mlijeka kod beba mala brojka, važno je započeti čišćenje zuba od samog početka. To ne samo da će pomoći u održavanju higijene usne šupljine i sprečavanju karijesa, već će i naviknuti dijete na rutinu čišćenja zuba.

2. Koristite mekanu četkicu za zube

Za čišćenje dječjih zubića koristite mekanu četkicu s malim glavom i mekanim vlaknima. Posebno dizajnirane četkice za bebe su najbolji izbor jer njihove male glave omogućuju pristup svim dijelovima dječje usne šupljine.

3. Odaberite dječju pastu za zube s niskim udjelom fluorida

Kada je riječ o pasti za zube, odaberite onu specijalno dizajniranu za djecu. Dječje paste za zube imaju manji udio fluorida, što sprječava predoziranje kod slučajnog gutanja. Na početku koristite samo tanki sloj paste za zube veličine zrna graška.

4. Čistite zube dvaput dnevno

Bebama i maloj djeci dovoljno je čistiti zube dvaput dnevno – ujutro i navečer. S vremenom možete preći na čišćenje tri puta dnevno, ali dvaput dnevno je dovoljno u početku.

5. Koristite tehniku četkanja zuba koja je prikladna za dob djeteta

Za bebe i malu djecu, nježan pritisak s kružnim pokretima je dovoljan. Dijete bi trebalo naučiti tehniku četkanja zuba s vremenom, a roditelji bi trebali nadzirati pravilan pritisak i pokrete četkicom.

6. Incentivirajte dijete da samo čisti zube

Kada je dijete dovoljno staro, potaknite ga da samo čisti zube. To će razviti samodisciplinu i naviku pravilne oralne higijene. Roditelji mogu pomoći provjerom nakon što dijete završi sa četkanjem kako bi osigurali da su zubi temeljito očišćeni.

7. Redovito posjećujte stomatologa

Redovni posjeti stomatologu su također važni za zdravlje bebe. Stomatolog će pregledati bebine zube i desni, te pružiti upute i preporuke za daljnju oralnu njegu.

You might be interested:  Kako Smanjiti Željezo U Krvi

Zapamtite, briga o zdravlju zubića trebala bi početi od najranije dobi. Praćenje pravilne oralne higijene pomoći će u održavanju zdravog osmijeha vaše bebe.

Posjet stomatologu – koliko je važno

Posjet stomatologu je izuzetno važan za zdravlje dječjih zubi. Redoviti pregledi kod stomatologa omogućavaju rano otkrivanje i sprječavanje mogućih problema.

Zašto treba posjetiti stomatologa?

 • Prevencija karijesa – Stomatolog će provjeriti stanje dječjih zubi i preporučiti preventivne mjere poput pravilne oralne higijene i primjene zaštitnih premaza za zube kako bi se spriječio nastanak karijesa.
 • Rano otkrivanje problema – Stomatolog može primijetiti potencijalne probleme sa zubima ili čeljusti koji se mogu riješiti brzo i bezbolno ako su otkriveni na vrijeme.
 • Praćenje razvoja zubi – Stomatolog će pratiti razvoj zubi i procijeniti jesu li se svi zubi pravilno formirali i izrasli.
 • Savjeti i edukacija – Stomatolog će roditelje educirati o pravilnoj oralnoj higijeni, prehrani i drugim važnim faktorima koji mogu utjecati na zdravlje zubi.

Kako se pripremiti za posjet stomatologu?

 1. Zakažite termin – Važno je zakažite termin kod stomatologa i odabrati vremenski period kada dijete nije umorno ili gladno kako bi bilo mirno tijekom pregleda.
 2. Pružite informacije – Stomatologu je važno pružiti sve potrebne informacije o zdravstvenom stanju djeteta, prethodnim stomatološkim intervencijama i upotrebom lijekova.
 3. Pripremite dijete – Pripremite dijete za posjet stomatologu objašnjavajući mu da posjete stomatologu nisu bolne i da to pomaže u održavanju zdravih zubi.

Što očekivati tijekom posjeta stomatologu?

Tijekom posjeta stomatologu, dijete će sjesti u dentalnu stolicu, a stomatolog će pažljivo pregledati zube i čeljust koristeći poseban instrument. Moguće je da će se obaviti i rendgenski snimak zuba kako bi se detaljnije procijenilo stanje zubi.

Ako stomatolog primijeti bilo kakav problem, moguće je da će preporučiti određene tretmane poput čišćenja zubi, punjenja karijesa ili uklanjanja mliječnih zubi ako je to potrebno. U svakom slučaju, stomatolog će razgovarati o daljnjim koracima i pružiti potrebne informacije i savjete.

Preporučeni raspored posjeta stomatologu: Preporučena dob:
Prvi posjet 6-12 mjeseci
Redoviti pregledi svakih 6 mjeseci

Savjeti za prevenciju problema s desni kod beba

Razumijte proces nicanja zubi

Važno je da roditelji razumiju kako i kada bebama počinju nicati zubi. Normalno je da se prvi zubi pojave između 4. i 7. mjeseca života. Tokom tog perioda, može doći do blagog crvenila i otekline desni.

Nudite bebi pravilnu prehranu

Ishrana ima veliki utjecaj na razvoj zubi kod beba. Nudite im raznovrsnu prehranu koja sadrži dovoljno vitamina i minerala, posebno kalcijuma i vitamina D. Izbjegavajte namirnice bogate šećerima i kiselinama koje mogu oštetiti desni i zube.

Njegujte oralnu higijenu

Već prije nego što bebi niknu zubi, možete početi s njegom njihovih desni. Nakon svakog obroka, nježno obrišite djetetove desni sterilnim gazom ili mekanom krpom. Nakon što niknu zubi, počnite koristiti posebnu dječju četkicu i pastu za zube.

Predupredite upale i infekcije

Pojava zubića može izazvati privremeno smanjenje imuniteta kod beba, što povećava rizik od upala i infekcija. Zato posebnu pažnju posvetite higijeni igračaka i ostalih predmeta koje beba stavlja u usta.

Redovito posjećujte stomatologa

Zakažite prvi posjet stomatologu nakon što bebin prvi zub nikne. Redoviti posjeti će pomoći u praćenju zdravlja desni, zuba i ukazati na moguće probleme u ranoj fazi.

Pazite na simptome problema s desni

Budite svjesni znakova problema s desni kod beba kao što su upala, krvarenje, oticanje i nelagoda. Ako primijetite nešto sumnjivo, odmah se obratite stomatologu radi pravovremene dijagnoze i tretmana.

FAQ:

Kada obično počinju rasti prvi zubi kod beba?

Prvi zubi kod beba obično počinju rasti negdje između šestog i osmog mjeseca. Međutim, neki bebe mogu započeti s rastom zubića već s četiri mjeseca, dok drugi mogu čekati sve do godinu dana.

Koji su simptomi izbijanja prvih zubića kod beba?

Simptomi izbijanja prvih zubića kod beba mogu varirati. Najčešći simptomi uključuju povećanu salivaciju, uporni osip oko usta, nadražljivost, gnječenje predmeta, povremeni gubitak apetita i poteškoće s spavanjem. Također, beba može imati i temperaturu, proljev i crveno, otečeno desni.

Kako olakšati bol i nelagodu kod beba pri izbijanju zubića?

Da biste olakšali bol i nelagodu kod beba pri izbijanju zubića, možete provesti nekoliko metoda. Možete nježno masirati njihove desni prstom ili koristiti hladne grickalice poput hladnog peškira ili hladne voćke. Također, postoje i posebne igračke za žvakanje koje mogu pomoći u ublažavanju nelagode. U nekim slučajevima, pedijatar može preporučiti i davanje dječjeg acetaminofena ili ibuprofena za ublažavanje boli i upale.

Koliko dugo traje proces izbijanja zubića?

Proces izbijanja zubića može varirati od bebe do bebe. Općenito, prvi set zubića (gornji i donji središnji rezanci) trebali bi izrasti do kraja prve godine. Nakon toga, drugi set zubića (bočni rezanci i kutnjaci) trebao bi izrasti u drugoj godini. Međutim, važno je napomenuti da su ovo samo smjernice, a stvarno vrijeme izbijanja zubića može biti različito za svako dijete.