Kako izgledaju gljivice na stopalima - Simptomi i prepoznavanje

Kako Izgledaju Gljivice Na Stopalima

Kako Izgledaju Gljivice Na Stopalima

Gljivice na stopalima su česta infekcija koja može izazvati nelagodu, svrbež i promene na koži stopala. Ova infekcija, poznata i kao atletsko stopalo, najčešće se javlja između prstiju, ali može se proširiti i na ostatak stopala.

Simptomi gljivične infekcije na stopalima uključuju crvenilo, perutanje kože, svrab, peckanje i neprijatan miris. Ponekad se mogu pojaviti i plikovi i ispucala koža. Ako primetite ove simptome, važno je da se odmah konsultujete sa lekarom kako biste dobili odgovarajući tretman.

Prepoznavanje gljivične infekcije na stopalima može biti teško jer su simptomi slični drugim kožnim bolestima. Međutim, neki od znakova koji mogu ukazivati na gljivičnu infekciju su promene na noktima, kao što su zadebljanje, promena boje i lomljivost. Takođe, mogu se javiti i pukotine između prstiju koje su bolne i svrbežne.

Napomena: Ako primetite simptome gljivične infekcije na stopalima, ne pokušavajte da je lečite sami. Posetite lekara kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman. Odlaganje tretmana može dovesti do širenja infekcije i komplikacija.

Koji su simptomi gljivica na stopalima?

Gljivice na stopalima, poznate i kao atletsko stopalo, su česta kožna infekcija koja se javlja između prstiju na nogama. Simptomi gljivica na stopalima mogu varirati, ali uključuju sljedeće:

 • Crvenilo: Koža između prstiju može postati crvena i iritirana. Crvenilo se obično javlja na stranama prstiju i može se proširiti na cijelu površinu stopala.
 • Svrbež: Inficirano područje obično svrbi. Ovaj svrbež može biti jako iritantan i može dovesti do stalnog grebanja.
 • Perutanje kože: Koža na zahvaćenom području može se početi perutati. Ove ljuskice mogu biti bijele ili sivkaste boje.
 • Pukotine i bol: Infekcija gljivicama može uzrokovati pukotine i suhoću kože. Ove pukotine mogu biti bolne i mogu krvarenjem.
 • Loš miris: Gljivična infekcija može uzrokovati loš miris na stopalima. Ovaj miris može biti osobito uporan i neugodan.

Ako primijetite ove simptome, važno je potražiti liječničku pomoć kako biste dijagnosticirali i liječili gljivice na stopalima. Liječenje može uključivati primjenu lokalnih antifungalnih krema, pridržavanje higijenskih mjera i nošenje čistih čarapa i obuće.

Koje su manifestacije gljivica na stopalima

 • Crvenilo kože – gljivične infekcije stopala često uzrokuju crvenilo kože, posebno između prstiju. Crvenilo može biti popraćeno svrbežom, peckanjem ili osjećajem nelagode.
 • Ljuštenje kože – zaražena koža na stopalima može postati suha i početi se ljuštiti. Ovaj simptom može biti prisutan na različitim dijelovima stopala.
 • Svrbež – gljivice na stopalima često uzrokuju svrbež, koji može biti vrlo iritantan. Svrbež se može pojaviti u različitim intenzitetima i može biti posebno izražen noću.
 • Proširenje kože – kod nekih osoba zaražena koža na stopalima može postati crvena i otečena. Ovo stanje može biti bolno i može se dogoditi kod težih infekcija gljivicama.
 • Prirodno pecanje između prstiju – jedan od uobičajenih simptoma gljivične infekcije na stopalima je pukotina ili piling kože između prstiju. Ovo područje može biti posebno osjetljivo i može uzrokovati nelagodu prilikom hodanja ili nošenja obuće.
 • Promjene u noktima – gljivice na stopalima mogu utjecati i na nokte. Nokti zaraženi gljivicama mogu postati zadebljani, promijeniti boju i postati lomljivi. Ovo stanje se naziva onihomikoza i može biti teško liječiti.

Ako primijetite neke od ovih manifestacija na svojim stopalima, važno je da se posavjetujete s liječnikom ili dermatologom kako biste dobili pravilan pregled i dijagnozu. Rana dijagnoza i adekvatno liječenje mogu pomoći u sprječavanju širenja gljivica i ublažavanju simptoma.

Kako prepoznati gljivice na stopalima?

Gljivice na stopalima su uobičajeni problem koji mnogi ljudi doživljavaju. Da biste ih pravovremeno uočili i započeli pravilan tretman, važno je znati simptome i kako ih prepoznati. Evo nekoliko znakova koji ukazuju na gljivičnu infekciju stopala:

 • Svrbež: Ako primijetite da vas često svrbi stopalo, to može biti jedan od simptoma gljivične infekcije. Svrbež se može pojaviti između prstiju ili na drugim dijelovima stopala.
 • Crvenilo: Uobičajeni simptom gljivične infekcije stopala je crvenilo kože. Koža može postati crvena, iritirana i upaljena.
 • Perutanje kože: Gljivice na stopalima često uzrokuju perutanje kože. Možete primijetiti ljuštenje kože na stopalima, osobito između prstiju.
 • Pucanje kože: Ako primijetite da vam se koža na stopalima počinje pucati, to može biti znak gljivične infekcije. Pucanje kože može biti bolno i dovesti do otvorenih rana.
 • Neugodan miris: Gljivične infekcije na stopalima mogu uzrokovati neugodan miris. Ako primijetite da stopala imaju jak miris, to može biti znak gljivične infekcije.
 • Deformacija noktiju: Gljivične infekcije mogu utjecati i na nokte na nogama. Nokti mogu postati zadebljali, krhki ili deformirani.

Ako primijetite ove simptome, savjetujemo vam da se posavjetujete sa svojim liječnikom ili dermatologom. Oni će vam moći dijagnosticirati gljivičnu infekciju i propisati odgovarajući tretman.

Kako otkriti prisutnost gljivica na stopalima

Gljivične infekcije stopala su česte, a mogu se javiti kod osoba svih dobnih skupina. Nekoliko simptoma može ukazivati na prisutnost gljivica na stopalima, a prepoznavanje tih simptoma važno je za rano djelovanje i liječenje.

Simptomi gljivica na stopalima

 • Crvenilo i iritacija kože
 • Svrbež i peckanje
 • Ljuštenje kože
 • Bolne pukotine i ranice
 • Promjene na noktima
 • Neugodan miris stopala

Simptomi gljivica na stopalima često se javljaju na stopalima između prstiju, ali mogu se proširiti i na cijelo stopalo, uključujući i nokte. Infekcija gljivicama može biti vrlo uporna i može biti teško izliječiti bez pravilnog tretmana.

Tehnike prepoznavanja gljivica na stopalima

Postoje nekoliko tehnika koje vam mogu pomoći u prepoznavanju prisutnosti gljivica na stopalima. Evo nekoliko najčešćih tehnika:

 1. Pregled vizualnih simptoma – pažljivo pregledajte stopala kako biste primijetili bilo kakve promjene na koži, noktima ili između prstiju.
 2. Lak za nokte – gljivice na noktima mogu uzrokovati promjene u boji, teksturi i obliku nokta. Provjerite ima li bilo kakvih neobičnih promjena na noktima.
 3. Kultura gljivica – liječnik može uzeti uzorak zahvaćene kože ili nokta i poslati ga na kulturu kako bi se identificirale prisutne gljivice.

Kada posjetiti liječnika

Ako primijetite bilo kakve simptome gljivica na stopalima, preporučljivo je posjetiti liječnika. On će moći postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman. Rano prepoznavanje i liječenje gljivične infekcije stopala mogu pomoći u sprječavanju njenog širenja i održavanju zdravih stopala.

Uz pravilnu njegu stopala, redovito održavanje higijene stopala i nošenje prozračnih cipela, može se smanjiti rizik od razvoja gljivičnih infekcija stopala.

Koji su karakteristični znakovi gljivica na stopalima?

Koji su karakteristični znakovi gljivica na stopalima?

Gljivice na stopalima, poznate i kao atletsko stopalo, su gljivična infekcija koja najčešće pogađa kožu između prstiju na stopalima. Ova infekcija može biti neugodna i izuzetno svrab svrab, a ako se ne leči na vreme, može se proširiti na druge delove stopala i nokte.

Evo nekoliko karakterističnih znakova gljivica na stopalima:

 • Svrabež: Jedan od prvih simptoma gljivica na stopalima je svrab. Možete osetiti jak svrab između prstiju ili na drugim delovima stopala. Svrab obično postaje jači nakon tuširanja ili nošenja zatvorenih cipela i čarapa.
 • Crvenilo i iritacija: Infekcija gljivicama na stopalima može uzrokovati crvenilo kože, iritaciju i oticanje. Ovi simptomi mogu biti posebno vidljivi između prstiju ili na drugim područjima stopala.
 • Pojačano perutanje kože: Ako imate gljivice na stopalima, primetićete da vam koža između prstiju postaje suva, perutava i ljušti se. Ovo je rezultat infekcije gljivicama koja uzrokuje promene u normalnoj strukturi i teksturi kože.
 • Bol: U nekim slučajevima, gljivična infekcija na stopalima može uzrokovati bol. Ovaj bol može biti prisutan prilikom hodanja ili kada pritisnete zaraženo područje stopala. Ako osetite bol, možda je već došlo do komplikacija i potrebno je hitno lečenje.
 • Promene na noktima: Dok su gljivice na stopalima obično koncentrisane na kožu, one se takođe mogu proširiti na nokte. Ako primetite promene na noktima kao što su zadebljanje, promena boje ili lomljivost, to može biti znak infekcije gljivicama.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma na stopalima, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom ili dermatologom kako biste dobili pravilnu dijagnozu i odgovarajući tretman. Lečenje gljivica na stopalima može uključivati lokalne antifungalne kreme, oralne lekove ili druge medicinske postupke.

Koji su specifični znakovi gljivica na stopalima?

 • Svrbež i peckanje: Jedan od najčešćih simptoma gljivica na stopalima je svrbež i peckanje kože. To može biti veoma neugodno i iritirajuće.
 • Pukotine i ljuštenje: Gljivice na stopalima mogu izazvati pukotine i ljuštenje kože, posebno između prstiju. Koža može biti suha i ispucala, što može stvarati nelagodu i bol.
 • Crvenilo: Infekcije gljivicama mogu uzrokovati crvenilo kože na stopalima. Ovo crvenilo može se proširiti na druge dijelove stopala i biti upaljeno.
 • Promjena boje noktiju: U nekim slučajevima, gljivice na stopalima mogu utjecati na nokte, uzrokujući promjene u boji. Nokti mogu postati žućkasti, bijeli ili zadebljani.
 • Loš miris: Infekcije gljivicama na stopalima mogu uzrokovati neugodan miris. To je zbog rasta gljivica i bakterija na koži.
 • Prištići ili mjehurići: Ponekad gljivice na stopalima mogu izazvati pojavu prištića ili mjehurića na koži. To se može dogoditi kada se infekcija širi na veće dijelove stopala.

Ako primijetite ove simptome na svojim stopalima, moguće je da imate gljivičnu infekciju. Važno je da se obratite svom ljekaru ili dermatologu kako biste dobili pravilnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Kako izgledaju gljivice na stopalima?

Gljivice na stopalima su vrlo česta infekcija koja može zahvatiti kožu stopala, prste i nokte. Ova infekcija, poznata i kao atletsko stopalo, može uzrokovati neugodne simptome i biti estetski neugodna.

Simptomi gljivica na stopalima uključuju:

 • Crvenilo kože: zahvaćena područja kože mogu postati crvena i iritirana.
 • Svrbež: svrab je vrlo čest simptom gljivica na stopalima, što može biti vrlo iritantno.
 • Peckanje ili peckanje: neki ljudi mogu osjećati peckanje ili peckanje na zahvaćenim područjima.
 • Pukotine ili suha koža: zahvaćena područja mogu postati suha i ispucala.
 • Ispucale kože: koža stopala može postati ispucala, posebno između prstiju.
 • Promjene na noktima: u nekim slučajevima, gljivice na stopalima mogu zahvatiti i nokte, uzrokujući promjene boje, zadebljanje i lomljivost.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se postavila dijagnoza i započelo liječenje što je prije moguće. Ovo će vam pomoći da izbjegnete komplikacije i brže se riješite infekcije.

Kakav izgled imaju gljivice na stopalima

Kakav izgled imaju gljivice na stopalima

Gljivice na stopalima mogu imati različit izgled, ali obično se javljaju određeni simptomi koji su karakteristični za ovu infekciju. Neki od najčešćih simptoma gljivične infekcije stopala uključuju:

 • Svrab i peckanje: Gljivice na stopalima uzrokuju jak svrab i peckanje koje može biti vrlo neprijatno.
 • Crvenilo: Koža oko gljivične infekcije obično je crvena i iritirana.
 • Piling kože: Infekcija gljivicama često uzrokuje pucanje i ljuštenje kože na stopalima.
 • Zadebljanje kože: Ponekad gljivice na stopalima mogu dovesti do zadebljanja kože, posebno na tabanima.
 • Pojavljivanje plikova: U naprednim slučajevima infekcije mogu se pojaviti plikovi ispunjeni tečnošću.

Gljivične infekcije stopala često se javljaju između prstiju. Ovaj područje je često vlažno i mračno, što stvara idealne uvjete za razvoj gljivica. U nekim slučajevima, infekcija se može proširiti na nokte na stopalima, uzrokujući promjene u izgledu noktiju kao što su promjena boje, zadebljanje ili krhkost.

Ako primijetite ove simptome ili sumnjate na infekciju gljivicama na stopalima, važno je potražiti medicinsku pomoć kako biste dobili pravilan tretman. Lečenje se obično sastoji od antimikotičkih krema, losiona ili tableta koje djeluju protiv gljivične infekcije.

FAQ:

Koji su simptomi gljivica na stopalima?

Simptomi gljivica na stopalima mogu uključivati crvenilo, svrab, peckanje, ljuskanje kože, pojava mjehurića, neprijatan miris, promjenu boje i debljine noktiju, kao i promjenu oblika nokta.

Kako prepoznati gljivice na stopalima?

Gljivice na stopalima mogu se prepoznati po simptomima kao što su crvenilo i ljuskanje kože, svrab, peckanje, pojava mjehurića, neprijatan miris, promjena boje i debljine noktiju, kao i promjena oblika nokta. Ako primijetite ove simptome, preporučuje se da se posavjetujete s dermatologom radi dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

Kako liječiti gljivice na stopalima?

Liječenje gljivica na stopalima ovisi o ozbiljnosti infekcije. Možete koristiti različite antifungalne kreme, losione ili sprejeve koji se mogu kupiti u ljekarni bez recepta. Također je važno održavati stopala čistima i suhima, izbjegavati nošenje uskih i sintetičkih cipela, koristiti pamučne čarape i izbjegavati hodanje bosi po javnim mjestima. U težim slučajevima, dermatolog može propisati oralne antifungalne lijekove.

Koliko dugo traje liječenje gljivica na stopalima?

Trajanje liječenja gljivica na stopalima može varirati ovisno o ozbiljnosti infekcije. Obično se liječenje koristi barem 2 do 4 tjedna, ali može biti potrebno duže vrijeme. Važno je pridržavati se uputa dermatologa i nastaviti liječiti infekciju sve dok simptomi potpuno ne nestanu, čak i ako se čini da su simptomi nestali nakon nekoliko dana.