Kako izliječiti iritabilni kolon: prirodni tretmani i savjeti

Kako Izliječiti Iritabilni Kolon

Kako Izliječiti Iritabilni Kolon

Iritabilni kolon ili sindrom iritabilnog crijeva je poremećaj probavnog sistema koji može izazivati ​​nelagodu, bol i promjene u redovitosti stolice. Ovaj poremećaj, koji se često naziva IBS, može utjecati na kvalitetu života, ali postoje prirodni tretmani i savjeti koji vam mogu pomoći da ublažite simptome i poboljšate svoje zdravlje.

Jedan od najčešćih simptoma iritabilnog kolona je bol u stomaku ili trbuhu, koji može biti popraćen nadutošću i osjećajem punoće. Također, IBS može uzrokovati proljev, zatvor ili izmjenjivanje ova dva stanja. Simptomi mogu biti različiti za svaku osobu, ali često su povezani sa stresom, lošom prehranom i nedostatkom fizičke aktivnosti.

Jedan od prirodnih tretmana za iritabilni kolon je promjena prehrambenih navika. Preporučuje se da se izbjegavaju namirnice koje mogu izazvati nadutost i iritaciju. To uključuje masnu i prženu hranu, alkohol, kavu, gazirana pića i određene vrste povrća poput kupusa i luka. Umjesto toga, treba se fokusirati na uravnoteženu prehranu koja uključuje puno svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, proteina i zdravih masnoća.

Također, važno je smanjiti stres kako bi se ublažili simptomi iritabilnog kolona. Tehnike opuštanja, poput meditacije, dubokog disanja i joga, mogu pomoći kontrolirati stres i poboljšati opće zdravlje. Redovita tjelesna aktivnost također može pridonijeti smanjenju simptoma.

Uz promjenu prehrambenih navika i smanjenje stresa, postoje i prirodni dodaci koji se mogu koristiti za liječenje iritabilnog kolona. Probiotici, koji su korisne bakterije koje se nalaze u crijevima, mogu pomoći uravnotežiti crijevnu floru i poboljšati probavu. Drugi prirodni dodaci koji su pokazali koristi u liječenju IBS-a uključuju biljne čajeve, poput kamilice i mente, koji imaju umirujući učinak na crijeva.

Uz prirodne tretmane, važno je konzultirati se s ljekarom ili nutricionistom kako bi dobili pravilnu dijagnozu i odabrali najbolje moguće opcije liječenja za vašu situaciju. Sa pravilnim tretmanom i promjenama načina života, iritabilni kolon se može kontrolirati i simptomi mogu biti ublaženi, što znači da će vaše zdravlje i kvaliteta života biti bitno poboljšani.

Contents

Simptomi iritabilnog kolona

Iritabilni kolon, poznat i kao sindrom iritabilnog crijeva (SIC), često uzrokuje neugodne simptome koji utječu na probavni sustav. Simptomi iritabilnog kolona mogu varirati od osobe do osobe i mogu biti izraženi ili blagi. Neki od najčešćih simptoma iritabilnog kolona uključuju:

Bol u trbuhu

Bol u trbuhu je jedan od najčešćih simptoma iritabilnog kolona. Osobe s iritabilnim kolonom mogu osjetiti bolove u donjem dijelu trbuha koji dolaze i odlaze. Ovi bolovi mogu biti grčeviti i mogu se pojaviti nakon obroka ili pražnjenja crijeva.

Promjene u stolici

Iritabilni kolon može uzrokovati promjene u stolici. Osobe s iritabilnim kolonom mogu imati proljev, zatvor ili izmjenu između proljeva i zatvora. Stolica može biti labava ili tvrda, a neki ljudi mogu primijetiti prisutnost sluzi u stolici.

Nadutost

Nadutost je još jedan čest simptom iritabilnog kolona. Nadutost se odnosi na osjećaj napuhanosti i punoće u trbuhu. Ovaj simptom može biti pratitelj bolova u trbuhu i može se pogoršati nakon obroka.

You might be interested:  Kako Povećati Limit Na Diners Kartici Forum

Gastrointestinalni simptomi

Osim bolova u trbuhu, iritabilni kolon može uzrokovati i druge gastrointestinalne simptome. To uključuje gorušicu, mučninu, žgaravicu, nadutost, podrigivanje i osjećaj težine u stomaku.

Osjećaj neispavanosti

Osobe s iritabilnim kolonom često se suočavaju s problemima s spavanjem. Mogu imati poteškoće s uspavljivanjem ili probuditi se tijekom noći. Tijekom dana mogu se osjećati umorno i neispavano, što može utjecati na njihovu svakodnevnu produktivnost.

Emocionalni simptomi

Iritabilni kolon često ima emocionalne simptome koji su povezani s gastrointestinalnim problemima. Osobe s iritabilnim kolonom mogu osjetiti tjeskobu, depresiju, razdražljivost i promjene raspoloženja. Ti emocionalni simptomi mogu biti posljedica nelagode i nelagode koji su povezani s iritabilnim kolonom.

Simptomi iritabilnog kolona mogu značajno utjecati na kvalitetu života osobe. Ako imate simptome iritabilnog kolona, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili dijagnozu i pravi tretman za vaše stanje.

Dijagnostika iritabilnog kolona

Iritabilni kolon je funkcionalni poremećaj crijeva koji se dijagnosticira na temelju simptoma i isključivanja drugih mogućih uzroka problema. Dijagnostika iritabilnog kolona obično uključuje sljedeće korake:

 1. Prikupljanje anamneze: Liječnik će postaviti pitanja o simptomima koje osoba doživljava, kao i o njihovom trajanju i težini. Također će uzeti u obzir obiteljsku anamnezu i povijest drugih zdravstvenih problema.
 2. Fizički pregled: Liječnik će obaviti fizički pregled kako bi isključio druge moguće uzroke simptoma, poput tumora ili upalnih bolesti crijeva.
 3. Laboratorijske pretrage: Može biti potrebno uzeti uzorke krvi, stolice ili urina kako bi se isključili drugi zdravstveni problemi. Na primjer, pretrage krvi mogu pomoći u otkrivanju anemije ili upale, dok pretrage stolice mogu pokazati prisutnost krvi ili infekciju.
 4. Koloskopija: Ovo je dijagnostička procedura koja uključuje umetanje fleksibilne cijevi s kamerom (kolonoskop) kroz anus kako bi se pregledalo unutarnje stanje debelog crijeva. Koloskopija može pomoći u otkrivanju drugih problema, poput upalnih bolesti ili tumora, i može se preporučiti kako bi se isključili drugi uzroci simptoma.

Važno je napomenuti da ne postoji specifični test za dijagnosticiranje iritabilnog kolona. Dijagnoza se stoga postavlja na temelju procjene simptoma i isključenja drugih mogućih uzroka. Ako imate simptome iritabilnog kolona, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se isključili drugi zdravstveni problemi i razgovaralo o pravilnom liječenju.

Prirodni tretmani za iritabilni kolon

Iritabilni kolon je stanje koje karakterizira nepravilno funkcioniranje crijeva, što može uzrokovati simptome poput bolova u trbuhu, proljeva ili zatvora. Iako ne postoji jedinstveni lijek za iritabilni kolon, postoje prirodni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvalitete života.

Promjene u prehrani

 • Povećajte unos vlakana: Vlakna su ključna za pravilan rad crijeva. Pokušajte konzumirati više voća, povrća i cjelovitih žitarica kako biste povećali unos vlakana.
 • Izbjegavajte trigger namirnice: Određene namirnice kao što su mliječni proizvodi, kofein, alkohol i masna hrana mogu izazvati simptome iritabilnog kolona. Pokušajte identificirati svoje trigger namirnice i izbjegavajte ih što je više moguće.
 • Redoviti obroci: Redoviti obroci mogu pomoći u održavanju stabilnosti crijevne funkcije. Pokušajte jesti manje obroke više puta tijekom dana umjesto velikih obroka.

Opuštanje i smanjenje stresa

 • Yoga i meditacija: Yogijske tehnike disanja, raztezanje i meditacija mogu pomoći smiriti um i tijelo te smanjiti stres koji može iritirati crijeva.
 • Tjelesna aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost poput šetanja, plivanja ili vožnje bicikla može pomoći u smanjenju stresa i poticanju zdravog funkcioniranja crijeva.
 • Terapija: Ako osjećate da vam stres prevladava i uzrokuje simptome iritabilnog kolona, razgovor s terapeutom ili psihologom može vam pomoći da razumijete i upravljate stresom na zdraviji način.

Prirodni dodaci i ljekovito bilje

 • Probiotici: Dodatak probiotika može pomoći u obnavljanju crijevne flore i poboljšanju probave.
 • Menta: Čaj od mente može pomoći u smirivanju crijeva i smanjenju simptoma iritabilnog kolona.
 • Biljni lijekovi: Neke biljke kao što su kamilica i đumbir mogu imati umirujući učinak na crijeva i pomoći u smanjenju simptoma iritabilnog kolona.

Važno je napomenuti da se prije bilo kakvih promjena u prehrani ili dodataka savjetujete sa svojim liječnikom, kako biste bili sigurni da je to sigurno i odgovarajuće za vaše zdravstveno stanje.

Ishrana za osobe sa iritabilnim kolonom

Ishrana za osobe sa iritabilnim kolonom

Osobe sa iritabilnim kolonom često se suočavaju sa problemima u varenju i probavnim smetnjama. Ishrana igra ključnu ulogu u upravljanju simptomima ovog stanja. Sledeći saveti mogu pomoći u olakšavanju simptoma iritabilnog kolona:

1. Hrana bogata vlaknima

Vlakna su važna za normalno funkcionisanje probavnog sistema. Osobe sa iritabilnim kolonom trebaju povećati unos vlakana kako bi pomogli u regulisanju crevne peristaltike i olakšali varenje. Dobri izvori vlakana uključuju voće, povrće, žitarice, orašaste plodove i mahunarke. Međutim, treba biti oprezan u unosu vlakana i postepeno povećavati količinu kako ne bi došlo do nadutosti i pogoršanja simptoma.

You might be interested:  Prirodni Kolagen Kako Napraviti

2. Eliminisanje iritantne hrane

Određena hrana može izazvati iritaciju creva kod osoba sa iritabilnim kolonom. Individualni okidači variraju, ali neki uobičajeni izazivači su pržena hrana, gazirana pića, mliječni proizvodi sa visokim sadržajem laktoze i veštački zaslađivači. Važno je pratiti reakcije organizma na određenu hranu i eliminisati ili ograničiti unos iritantne hrane.

3. Redovni obroci

Održavanje regularnih obroka može pomoći u regulisanju probavnog sistema kod osoba sa iritabilnim kolonom. Preporučuje se da se jedu manji obroci, ali češće tokom dana. Ovo može smanjiti opterećenje na sistem za varenje i pomoći u sprečavanju nadutosti i nelagodnosti.

4. Održavanje hidratacije

Dobro hidriranje je ključno za zdravlje svakog pojedinca, a posebno za osobe sa iritabilnim kolonom. Uzimanje dovoljno tečnosti može pomoći u mekanju stolice i olakšati prolazak kroz creva. Preporučuje se unositi dovoljnu količinu vode, biljnih čajeva i drugih tečnosti tokom dana.

5. Izbjegavanje stresa

Stres može pogoršati simptome iritabilnog kolona. Osobe sa ovim stanjem trebaju obratiti pažnju na upravljanje stresom. Tehnike poput dubokog disanja, meditacije ili joga mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju simptoma.

Uzimanje u obzir ovih savjeta i prilagođavanje ishrane individualnim potrebama može pomoći osobama sa iritabilnim kolonom da bolje upravljaju svojim simptomima i poboljšaju ukupno zdravlje creva.

Vježbe za olakšavanje simptoma iritabilnog kolona

Vježbe za olakšavanje simptoma iritabilnog kolona

Ako imate iritabilni kolon, vježbe mogu biti korisna terapija koja može pomoći u olakšavanju simptoma. Evo nekoliko vježbi koje možete isprobati:

1. Vježbe disanja

Vježbe disanja mogu pomoći u opuštanju tijela i umirivanju živčanog sustava. Duboko udahnite kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta dnevno kako biste smanjili stres i napetost.

2. Vježbe joge

Joga može biti korisna za osobe s iritabilnim kolonom jer kombinira vježbe disanja, istezanje i opuštanje. Pokušajte s nekoliko osnovnih položaja joge, poput “djeteta” ili “mačke-krave”, kako biste opustili trbušne mišiće i poboljšali probavu.

3. Vježbe istezanja

Istezanje može pomoći u smanjenju napetosti u trbušnim mišićima i poticanju normalnog protoka crijevnih plinova. Pokušajte s laganim istezanjem prema naprijed, bočnim istezanjem i istezanjem trupa kako biste olakšali simptome iritabilnog kolona.

4. Vježbe aerobika

Aerobne vježbe, poput hodanja, trčanja ili vožnje bicikla, mogu pomoći u regulaciji probave i smanjenju simptoma iritabilnog kolona. Pokušajte odabrati vježbu koju volite i prakticirajte je redovito kako biste održali tijelo aktivnim i zdravim.

5. Vježbe opuštanja

Vježbe opuštanja, poput meditacije ili opuštajuće glazbe, mogu pomoći u smanjenju stresa i napetosti koji mogu pogoršati simptome iritabilnog kolona. Redovito prakticirajte vježbe opuštanja kako biste održali ravnotežu svog tijela i uma.

Važno je napomenuti da je svaka osoba jedinstvena, pa je važno prilagoditi vježbe svojim potrebama i mogućnostima. Ako imate bilo kakve probleme ili pitanja, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za vježbanje prije početka nove vježbene rutine.

Stres i iritabilni kolon

Stres može imati značajan utjecaj na iritabilni kolon. Iako nije glavni uzrok ovog problema, stres može pogoršati simptome i pridonijeti njihovom produženju. Razumijevanje veze između stresa i iritabilnog kolona može pomoći u prevladavanju tih simptoma i smanjenju njihovog utjecaja na svakodnevni život.

Kako stres utječe na iritabilni kolon?

Stres može utjecati na iritabilni kolon na nekoliko načina:

 • Povećana osjetljivost probavnog trakta: Stres može povećati osjetljivost probavnog trakta, što dovodi do povećane boli i nelagode kod osoba koje već pate od iritabilnog kolona.
 • Promjena u intestinalnoj motiliteti: Stres može uzrokovati promjene u pokretljivosti crijeva, što može rezultirati promjenom u učestalosti i konzistenciji stolice.
 • Loša prehrana i loše navike: Stres može dovesti do loših prehrambenih navika kao što su prejedanje, konzumiranje brze hrane ili preskakanje obroka, što može pogoršati simptome iritabilnog kolona.

Kako smanjiti stres kod iritabilnog kolona?

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u smanjenju stresa i olakšanju simptoma iritabilnog kolona:

 1. Vježbanje: Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju simptoma iritabilnog kolona.
 2. Tehnike opuštanja: Tehnike kao što su duboko disanje, meditacija i joga mogu pomoći u smanjenju stresa i opuštanju tijela.
 3. Zdrav način života: Vodite brigu o sebi, jedite uravnoteženu prehranu, izbjegavajte previše alkohola i kofeina, spavajte dovoljno i izbjegavajte pušenje.
 4. Podrška: Potražite podršku od obitelji, prijatelja ili stručnjaka kako biste razgovarali o svojim osjećajima i suočili se s izazovima koje iritabilni kolon može donijeti.
You might be interested:  Kako Izgleda Spontani Pobačaji

Kada je potrebna dodatna pomoć?

Ako se suočavate s jakim simptomima iritabilnog kolona i problemima sa stresom koji se ne poboljšavaju sami od sebe, važno je potražiti pomoć od stručnjaka. Liječnik može preporučiti dodatne tretmane, kao što su terapija, lijekovi ili promjene u prehrani, koje mogu pomoći u upravljanju iritabilnim kolonom i smanjenju stresa.

Probavni probiotici za iritabilni kolon

Što su probiotici?

Probiotici su živi organizmi koji se konzumiraju u hrani ili dodacima prehrani i mogu imati pozitivne učinke na probavni sustav. Oni su korisne bakterije koje poboljšavaju ravnotežu crijevne mikroflore i pomažu u održavanju zdrave probave.

Kako probiotici mogu pomoći kod iritabilnog kolona?

Iritabilni kolon je stanje koje može uzrokovati nadutost, bolove u trbuhu, proljev ili konstipaciju. Brojna istraživanja su pokazala da određene vrste probiotika mogu pomoći u ublažavanju simptoma iritabilnog kolona.

Probavni probiotici mogu:

 • Pomoći u obnavljanju crijevne mikroflore
 • Smanjiti nadutost i plinove
 • Smanjiti upalu u crijevima
 • Poboljšati probavu

Koje vrste probiotika treba uzimati?

Postoji veliki broj različitih vrsta probiotika. Neke od najučinkovitijih vrsta za iritabilni kolon uključuju:

 • Lactobacillus acidophilus
 • Bifidobacterium lactis
 • Saccharomyces boulardii
 • Streptococcus thermophilus

Preporučuje se konzumirati kombinaciju različitih vrsta probiotika kako bi se postigao najbolji učinak.

Kako koristiti probiotike za iritabilni kolon?

Probavne probiotike najbolje je uzeti kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili praška. Važno je slijediti upute proizvođača o doziranju i redovito ih uzimati kako bi dobili najbolje rezultate.

Također je važno konzumirati zdravu prehranu bogatu vlaknima, jer vlakna služe kao hrana za probiotike i pomažu u njihovom rastu i umnožavanju u crijevima.

Uzimanje probiotika kao dio tretmana iritabilnog kolona

Probavni probiotici mogu biti korisni kao dio tretmana iritabilnog kolona, ali treba imati na umu da svaka osoba može reagirati drugačije. Ako imate iritabilni kolon i razmišljate o uzimanju probiotika, najbolje je konzultirati se s liječnikom ili nutritivnim terapeutom kako biste pronašli najprikladniji proizvod i doziranje za vaše potrebe.

Kada treba posjetiti ljekara

Kada se susretnete s iritabilnim kolonom, važno je obratiti se ljekaru kako biste dobiti pravilnu dijagnozu i odgovarajući tretman. Ovdje su neki znakovi i simptomi koji ukazuju da je vrijeme da posjetite ljekara:

Spojevi

 • Teška i dugotrajna bol u stomaku
 • Neobjašnjiva gubitak težine
 • Krv u stolici
 • Povraćanje
 • Loše funkcioniranje crijeva koje utječe na svakodnevne aktivnosti

Sve veća nelagoda i simptomi

 • Povećana učestalost simptoma iritabilnog kolona
 • Simptomi se pogoršavaju i postaju intenzivniji
 • Simptomi iritabilnog kolona utječu na vašu radnu sposobnost i kvalitetu života

Promjene u stolici

Ako primijetite bilo kakve promjene u stolici, kao što su:

 • Promjene u boji stolice
 • Konstantna proljev ili zatvor
 • Mučnina i povraćanje uzrokovani promjenom stolice

Familiarna anamneza

Ako imate bliskog rođaka koji je dijagnosticiran s iritabilnim kolonom, važno je posjetiti ljekara radi procjene i moguće ranije intervencije.

Zakažite sastanak sa svojim ljekarom ako primijetite bilo koji od ovih simptoma ili ako imate bilo kakve sumnje o vašem zdravlju crijeva. Vaš ljekar će izvršiti detaljan pregled, postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman za vaš iritabilni kolon.

FAQ:

Koje su najčešće simptomi iritabilnog kolona?

Najčešći simptomi iritabilnog kolona su bol u trbuhu, nadutost, proljev ili zatvor.

Kakva je veza između stresa i iritabilnog kolona?

Stres može pogoršati simptome iritabilnog kolona. Opuštajuće tehnike poput meditacije ili joga mogu pomoći u smanjenju stresa i ublažavanju simptoma.

Koja hrana treba izbjegavati ako imate iritabilni kolon?

Neki ljudi primjećuju da im određena hrana pogoršava simptome iritabilnog kolona. To može uključivati prerađenu hranu, gazirana pića, alkohol, prženu hranu i mliječne proizvode.

Koje prirodne metode se mogu koristiti za liječenje iritabilnog kolona?

Za liječenje iritabilnog kolona mogu se koristiti prirodne metode poput promjene prehrane, dodataka prehrani kao što su probiotici, vježbanje i smanjenje stresa.

Kada trebate potražiti medicinsku pomoć ako imate simptome iritabilnog kolona?

Preporučuje se da potražite medicinsku pomoć ako simptomi iritabilnog kolona ometaju vašu svakodnevnu aktivnost ili ako primijetite promjenu u simptomima.

Što je iritabilni kolon?

Iritabilni kolon je funkcionalni poremećaj probavnog sustava koji uzrokuje simptome poput bolova u trbuhu, proljeva, zatvora i nadutosti.