Kako izliječiti puknutu žulju

Kako Izliječiti Zulj Koji Je Pukao

Kako Izliječiti Zulj Koji Je Pukao

Žuljevi su izuzetno česta pojava koja se javlja kada koža bude izložena trenju i pritisku. U većini slučajeva, žuljevi nisu ozbiljni i mogu se lako liječiti kod kuće. Međutim, kada žulj pukne, može biti veoma bolno i zahtijevati dodatnu njegu.

Kada žulj pukne, prva stvar koju trebate učiniti je očistiti područje. Temeljito operite ruke sapunom i vodom, a zatim nježno operite puknutu žulju toplom vodom i blagim sapunom. Pazite da ne trljate ili iritirate područje, jer to može dovesti do infekcije ili dodatne boli.

Nakon što ste očistili područje, sljedeći korak je zaštititi puknutu žulju. Nanesite antibakterijsku mast ili kremu na pukotinu, a zatim prekrijte žulju sterilnim flasterom. Ovo će pomoći u sprječavanju infekcije i ublažiti bol. Također, možete nositi adekvatnu obuću koja neće pritiskati ili trenirati žulj dok se ne zacijeli. Izbjegavajte nošenje uske ili neudobne obuće dok se žulj ne izliječi potpuno.

Ako se puknuti žulj razvije u teži problem, kao što je oticanje, gnoj ili jaku bol, preporučuje se posjetiti ljekara. On će pregledati žulj i propisati odgovarajući tretman, kao što su antibiotici ili uklanjanje pukotina. Također, važno je spomenuti da je prevencija vrlo važna kako biste izbjegli žuljeve. Pazite da nosite udobnu i prikladnu obuću, koristite uloške i mekane čarape, a pravilno njegujte stopala kako biste spriječili nastanak žuljeva.

Simptomi puknute žulje

Puknuta žulja može biti izuzetno bolna i neugodna. Ovdje su neki od simptoma koje možete primijetiti ako imate puknutu žulju:

 • Bol: Puknuta žulja će uzrokovati jaku bol na području gdje je došlo do pucanja. Bol se može pogoršati pritiskom ili trljanjem.
 • Curenje tekućine: Pukotina u žulji može izazvati curenje tekućine iz unutrašnjosti žulja. Ova tekućina može biti bistra, krvava ili gnojna, ovisno o infekciji.
 • Crvenilo i oteklina: Puknuta žulja obično će biti crvena i otečena na području pukotina. Oteklina može biti bolna na dodir i uzrokovati nelagodu.
 • Rana: Puknuta žulja stvorit će otvorenu ranu na koži, koja je obično srednje veličine. Ova rana može biti bolna i sklonija infekciji.

Ako primijetite ove simptome, važno je pravilno tretirati puknutu žulju kako bi se spriječile komplikacije kao što su infekcije. U nastavku ćemo vam pokazati kako pravilno izliječiti puknutu žulju.

Prva pomoć za puknutu žulju

Što je puknuta žulja?

Puknuta žulja je stanje u kojem prelazi žulja i formira se mala rana na koži. To se događa kada se tekućina unutar žulja probije na van. Ovo može biti izuzetno bolno i treba pravilno postupati kako bi se spriječile infekcije i ubrzao proces ozdravljenja.

Kako pružiti prvu pomoć za puknutu žulju?

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste pružili prvu pomoć za puknutu žulju:

 1. Operite ruke: Prije nego što počnete liječiti žulj, prvo operite ruke sapunom i toplom vodom kako biste spriječili infekciju.
 2. Ispraznite žulj: Nježno iscijedite tekućinu iz žulja steriliziranim štapićem ili gazom. Ne pokušavajte ukloniti kožu koja je preko žulja.
 3. Očistite žulj: Očistite žulj blagim antibakterijskim sapunom i toplom vodom. Pazite da ne trljate previše jakim pritiskom kako ne biste pogoršali bol.
 4. Primijenite antibakterijsku mast: Nanesite tanki sloj antibakterijske masti na puknutu žulju kako biste spriječili infekciju i potaknuli proces ozdravljenja.
 5. Pokrijte žulj: Pokrijte puknutu žulju sterilnom zavojem ili flasterom kako biste je zaštitili od bakterija i prljavštine.
 6. Promijenite zavoj: Redovito mijenjajte zavoj kako biste spriječili infekciju. Ako primijetite znakove infekcije poput crvenila, oticanja ili gnojnog iscjetka, potražite liječničku pomoć.
You might be interested:  Kako Zaraditi Na Instagramu

Kada potražiti liječničku pomoć?

U većini slučajeva, puknuta žulja može se tretirati kod kuće pravilnom prvim pomoći. Međutim, postoje situacije u kojima trebate potražiti liječničku pomoć:

 • Ako je žulj jako bolan i ne možete ga sami liječiti
 • Ako primijetite znakove infekcije poput crvenila, oticanja ili gnojnog iscjetka
 • Ako je žulj dubok ili se širi
 • Ako ne primijetite poboljšanje nakon nekoliko dana liječenja kod kuće

Zaključak

Puknuta žulja može biti izuzetno neugodna, ali pravilna prva pomoć može pomoći u ublažavanju boli, sprečavanju infekcije i ubrzavanju procesa ozdravljenja. Važno je pravilno očistiti i zaštititi puknutu žulju te pratiti znakove infekcije. Ako niste sigurni ili se stanje pogoršava, uvijek potražite liječničku pomoć.

Kako očistiti i dezinficirati puknutu žulju

1. Priprema za čišćenje

Prije nego što počnete čistiti puknutu žulju, osigurajte da imate sve što vam je potrebno za postupak. Trebat će vam sljedeći materijali:

 • Gaza ili sterilni komadići tkanine
 • Antiseptičko sredstvo ili blagi sapun
 • Tople vode
 • Pinseta (neobavezno)

2. Pranje ruku

Prije nego što dodirnete puknutu žulju, operite ruke sapunom i toplom vodom kako biste spriječili infekciju.

3. Uklanjanje preljeva ili flastera

Pazljivo uklonite preljev ili flaster koji ste stavili na puknutu žulju. Ako se lijepi za ranu, upotrijebite malo tople vode kako biste ga omekšali i lakše uklonili.

4. Čišćenje rane

4. Čišćenje rane

Nakon uklanjanja preljeva, očistite puknutu žulju. Isperite ranu mlakom vodom ili je nježno obrišite sterilnim komadićem tkanine. Ako je potrebno, pažljivo uklonite prljavštinu ili tijelo strano iz rane pomoću sterilne pincete. Nemojte pritiskati ili trljati ranu, jer to može izazvati dodatnu bol.

5. Dezinfekcija rane

Nakon što je rana očišćena, dezinficirajte je pomoću antiseptičkog sredstva ili blagog sapuna. Nanesite malu količinu na gazni zavoj i nježno očistite ranu, izbjegavajući trljanje ili pritiskanje. Pazite da dezinficijens ne dođe u dodir s otvorenim ranama ili sluznicama.

6. Povratak preljeva

Nakon što ste očistili i dezinficirali puknutu žulju, vratite preljev na ranu. Koristite sterilni komad gaze ili flaster koji će adekvatno prekriti ranu i spriječiti daljnju kontaminaciju. Također možete koristiti poludjeljivi sterilni flaster kako biste omogućili zraku da cirkulira oko rane.

7. Promjena preljeva

Redovito mijenjajte preljev kako biste održali ranu čistom i suhom. Ako primijetite bilo kakve znakove infekcije (crvenilo, oticanje, gnojni iscjedak), potražite medicinsku pomoć.

Napomena: Ako imate puknutu žulju koja je jako bolna, jako crvena ili pokazuje znakove infekcije (npr. gnojni iscjedak), savjetujemo vam da potražite medicinsku pomoć. Ovo su općenite smjernice za čišćenje i dezinfekciju puknute žulje, ali uvijek je najbolje konzultirati se s medicinskim stručnjakom za pravilno liječenje.

Kako zacijeliti puknutu žulju

Žuljevi su vrlo uobičajena i često neugodna pojava koja se javlja kada koža bude izložena dugotrajnom trenju ili pritisku. Puknuti žuljevi mogu biti posebno bolni i zahtijevaju poseban tretman kako bi se pravilno zacijelili. U ovom članku ćemo vam pokazati nekoliko načina kako tretirati i zacijeliti puknutu žulju.

1. Očistite područje

Prvi korak u tretiranju puknutog žulja je pažljivo očistiti područje oko njega. Operite ruke sapunom i vodom, a zatim nježno operite žulj toplom vodom kako biste uklonili bakterije i prljavštinu. Možete koristiti blagi sapun, ali izbjegavajte upotrebu alkohola ili drugih nadražujućih sredstava.

2. Zaštitite žulj

Nakon čišćenja žulja, važno je zaštititi ga od daljnjeg trljanja i pritiska. Možete koristiti flaster ili žulj-zaštitnu foliju kako biste zaštitili preosjetljivo područje od trenja. Ovo će pomoći u sprečavanju daljnjeg oštećenja i ubrzavanju procesa zacjeljivanja.

3. Promijenite zavoje redovito

Redovito mijenjajte zavoje kako ćete održavati područje čistim i suhim. Vlažna ili prljava površina može spriječiti pravilno zacjeljivanje i povećati rizik od infekcije. Kada mijenjate zavoj, budite nježni i izbjegavajte dodirivanje oštećene kože što je više moguće.

4. Koristite antibiotičku mast

Ako primijetite znakove infekcije kao što su crvenilo, oticanje ili gnoj, možete koristiti antibiotičku mast da biste spriječili daljnje širenje bakterija. Nanesite tanki sloj masti na oštećeno područje i pokrijte ga sterilnim zavojem. Obratite se svom ljekarniku ili liječniku za preporuku odgovarajuće masti.

You might be interested:  Kako Izgleda Sanitarni Pregled

5. Držite nogu uzdignutom

Ako je puknuti žulj na nozi, važno je držati je uzdignutom kako bi se smanjio otok i poboljšalo cirkulaciju krvi. Možete koristiti jastuk ili neku drugu potporu kako biste podigli nogu dok sjedite ili ležite. Ovo će pomoći u bržem zacjeljivanju i smanjenju nelagode.

6. Nadgledajte simptome

Pratite i nadgledajte simptome kako biste bili sigurni da se puknuti žulj pravilno zacjeljuje. Ako primijetite bilo kakve znakove infekcije, kao što su groznica, povećana bol ili oticanje, odmah se obratite svom liječniku. Infekcija može zahtijevati dodatni tretman antibioticima.

Pametno je nositi udobne cipele koje dobro pristaju kako biste smanjili trenje i pritisak na stopalu. Također, možete koristiti silikonski uložak kako biste pružili dodatnu zaštitu žulju. Uvijek je važno brinuti se o puknutom žulju kako biste spriječili daljnje komplikacije i osigurali brže zacjeljivanje.

Njega puknute žulje

Koraci za njegu puknute žulje:

 1. Očistite područje: Prije nego počnete s njegom puknute žulje, prvo temeljito operite ruke sapunom i vodom kako biste spriječili infekciju. Zatim, pažljivo očistite područje oko puknute žulje kako biste uklonili prljavštinu i bakterije.
 2. Oslobodite žulj od pritiska: Ako je moguće, pokušajte smanjiti pritisak na puknutu žulju kako biste ubrzali proces zacjeljivanja. To možete učiniti prekidanjem aktivnosti ili nošenjem udobnih cipela koje neće trljati žulj.
 3. Nanesite antiseptičku kremu: Nakon čišćenja područja, nanesite malu količinu antiseptičke kreme na puknutu žulju kako biste spriječili infekciju. Antiseptička krema može pomoći i ublažiti bol.
 4. Pokrijte žulj: Kako biste zaštitili puknutu žulju od daljnjeg trljanja i prljanja, prekrijte je sterilnim flasterom ili gazom.
 5. Pazite na znakove infekcije: Pratite stanje puknute žulje i budite svjesni znakova infekcije kao što su crvenilo, oticanje, toplina ili gnoj. Ako primijetite bilo koje od tih znakova, trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Kada posjetiti liječnika:

 • Ako je puknuta žulja iznimno velika ili duboka i ne zacjeljuje se samostalno.
 • Ako primijetite znakove infekcije kao što su crvenilo, oticanje, toplina ili gnoj.
 • Ako vas puknuta žulja jako boli i ne možete normalno obavljati svoje svakodnevne aktivnosti.
 • Ako primijetite bilo kakve druge simptome ili ako ste zabrinuti zbog stanja vaše puknute žulje.

Trajanje zacjeljivanja puknute žulje:

Trajanje zacjeljivanja puknute žulje:

U većini slučajeva, puknute žulje trebaju nekoliko dana do nekoliko tjedana da se potpuno zacijele, ovisno o veličini i dubini pukotine. Pravilna njega i zaštita žuljeva mogu ubrzati proces zacjeljivanja.

Prevencija puknutih žuljeva:

 • Nosenje udobnih cipela koje dobro odgovaraju veličini vaših stopala.
 • Koristite obloge ili gel jastučiće za ublažavanje pritiska na područja s većom predispozicijom za stvaranje žuljeva.
 • Izbjegavajte ponavljajuće trljanje oštrim ili neudobnim predmetima koji mogu uzrokovati žuljeve.

Važno je napomenuti:

Ako primijetite da se žulj pogoršava, ne zacjeljuje se ili se simptomi infekcije pogoršavaju nakon nekoliko dana, svakako se posavjetujte s liječnikom. Ovaj članak pruža samo općenite smjernice za njegu puknutih žuljeva i ne zamjenjuje medicinski savjet liječnika.

Tablica:

Vrste žuljeva Oprez
Žuljevi na nogama Pažljivo obrišite, liječite i zaštitite.
Žuljevi na rukama Izbjegavajte upotrebu oštrih predmeta kako ne biste pogoršali stanje.

Kada potražiti liječničku pomoć

Ako imate puknutu žulju, postoji nekoliko situacija u kojima je preporučljivo potražiti liječničku pomoć:

 • Ako je žulja duboka i velika
 • Ako primijetite znakove infekcije kao što su crvenilo, oticanje ili gnoj
 • Ako imate visoku temperaturu ili osjećate groznicu
 • Ako primijetite promjenu u boji ili izgledu kože oko žulja
 • Ako se žulja ne smanjuje ili se pogoršava nakon što ste poduzeli prvu pomoć
 • Ako se žulja nalazi na dijelu tijela koji je posebno osjetljiv ili važan (na primjer, oči, usne, genitalije)

U ovim situacijama, važno je da potražite liječničku pomoć što je prije moguće. Liječnik će moći procijeniti ozbiljnost žulja i pružiti vam odgovarajući tretman kako bi se brzo i sigurno izliječili.

Prevencija puknutih žuljeva

Prevencija je najvažniji korak u borbi protiv puknutih žuljeva. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u izbjegavanju ove neugodne pojave:

Izbjegavajte trenje

 • Nosite udobne cipele koje dobro odgovaraju veličini vaših stopala
 • Ako morate nositi nove cipele, nosite ih postepeno kako biste vašim stopalima dali vremena da se prilagode
 • Nosite pamučne ili vunene čarape koje će smanjiti trenje
You might be interested:  Kako Instalirati Univerzalni Daljinski Za Tv

Pravilna njega stopala

 • Redovito perite i sušite svoja stopala kako biste spriječili nakupljanje vlage koja može uzrokovati žuljeve
 • Nanesite hidratantnu kremu na stopala kako biste ih održali mekanima i hidratiziranima

Koža stopala

 • Pazite na kožu stopala i redovito je pregledavajte kako biste primijetili eventualne znakove pucanja ili oštećenja
 • Ako primijetite pukotinu, odmah je tretirajte kako biste spriječili nastanak žuljeva

Kompresija

Ako ste skloni puknutim žuljevima, možete razmisliti o korištenju gelova ili flastera koji pružaju dodatnu kompresiju kože stopala i smanjuju trenje.

Kako smanjiti bol puknute žulje

Žuljevi mogu biti jako bolni i neugodni. Kada žulj pukne, može se javiti još jača bol. Srećom, postoje neke metode koje vam mogu pomoći da smanjite bol puknute žuljeve i ubrzate proces zarastanja.

Evo nekoliko načina kako smanjiti bol puknute žulje:

 • Očistite ranu: Prije nego počnete liječiti bol puknute žuljeve, važno je pravilno očistiti ranu. Isperite žulj mlakom vodom i nježno uklonite bilo kakvu prljavštinu ili tijelo strano koje se može nalaziti u rani.
 • Nanesite antiseptik: Nakon što ste očistili ranu, nanesite malu količinu antiseptika kako biste spriječili infekciju.
 • Zaštitite ranu: Da biste smanjili bol i zaštitili puknutu žulj, prekrijte ranu sterilnim zavojem ili flasterom. Ovo će spriječiti dodatno trljanje i iritaciju.
 • Podignite nogu: Ako je puknuti žulj na nozi, pokušajte podići nogu kako biste smanjili oticanje i bol. Možete staviti jastuk ispod nogu dok sjedite ili ležite.
 • Nanesite hladni oblog: Hladni oblozi mogu pomoći u smanjenju oticanja i boli. Zamotajte led u ručnik i nježno ga pritisnite na puknuti žulj nekoliko minuta. Pazite da ne stavljate led direktno na kožu, to bi moglo izazvati ozebline.
 • Koristite protuupalne lijekove: Ako osjetite jaku bol, možete koristiti protuupalne lijekove kao što su ibuprofen ili acetaminofen. Ovi lijekovi mogu pomoći u smanjenju boli i upale.

Ako se bol puknutog žulja ne smanjuje nakon nekoliko dana ili se pogoršava, svakako se obratite liječniku. Liječnik vam može pružiti dodatne savjete i liječenje ako je potrebno.

FAQ:

Koje su najčešće metode liječenja puknutih žuljeva?

Najčešće metode liječenja puknutih žuljeva su čišćenje i dezinfekcija rane, nanošenje specijalnih flastera ili obloga za žuljeve, te izbjegavanje daljnjeg pritiska ili trenja na zahvaćeno područje.

Kako čistiti i dezinficirati puknutu žulju?

Za čišćenje puknutih žuljeva treba koristiti blagi sapun i vodu. Nakon čišćenja, rana se treba isušiti i dezinficirati antiseptikom ili alkoholom. Potrebno je osigurati da su ruke čiste i da se koristi sterilna oprema.

Koliko vremena obično treba da se puknuti žulj zacijeli?

Vrijeme potrebno za zacjeljivanje puknutog žulja može varirati ovisno o veličini i dubini rane, kao i o općoj zdravstvenoj stanju osobe. Obično se očekuje da manji puknuti žuljevi zarastu u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Koje su moguće komplikacije puknutih žuljeva?

Moguće komplikacije puknutih žuljeva uključuju infekciju rane, pogoršanje boli i otoka, pojedinačno stvaranje gnoja ili krvi ispod kože, te trajno oštećenje kože ako se nepravilno tretiraju ili ne zacijele pravilno.

Kada trebam zatražiti medicinsku pomoć za puknuti žulj?

Medicinsku pomoć treba zatražiti ako se puknuti žulj ne zacijeli unutar nekoliko tjedana, ako se pojavi znakove infekcije kao što su crvenilo, toplina ili gnoj, ili ako se stanje pogorša ili uzrokuje jake bolove i oteklina.

Kako se liječi puknuta žulja?

Puknute žuljeve možete liječiti kod kuće uz nekoliko jednostavnih koraka. Prvo, operite ruke i područje oko puknute žulja sa sapunom i vodom. Zatim nanesite antiseptik kako biste spriječili infekciju. Ako žulj puca, nježno uklonite otpalu kožu i dezinficirajte ranu. Pokrijte žulj sterilnim oblogom ili flasterom kako biste spriječili daljnje oštećenje. Obavezno mijenjajte zavoj redovito i pratite rješavanje simptoma ili znakove infekcije.

Kada trebam potražiti liječničku pomoć za puknutu žulju?

Ako imate puknutu žulju, najčešće možete liječiti kod kuće. Međutim, postoje situacije u kojima trebate potražiti liječničku pomoć. To uključuje slučajeve kada je žulj vrlo dubok, kada je povezan s teškom traumom, kada primijetite jaku crvenilo, oticanje ili gnjavažu oko žulja, ili ako imate groznicu ili druge znakove infekcije. Ako niste sigurni, uvijek je bolje konzultirati se s liječnikom kako biste dobili stručnu procjenu i preporuke za liječenje.