Kako izračunati bodove za srednju školu - Vodič za računanje bodova

Kako Izračunati Bodove Za Srednju

Kako Izračunati Bodove Za Srednju

Odabir srednje škole jedan je od ključnih koraka u životu svakog učenika. Prije nego što se prijaviš u željenu školu, moraš znati kako se bodovi za upis računaju. Bodovi odlučuju o tome hoćeš li biti primljen u željenu školu ili ćeš biti upućen na drugu opciju.

Prvo trebaš znati kako se bodovi po kolegiju računaju. Svaki predmet koji si učio tijekom srednje škole ima svoju težinu. Neke škole koriste prosjek ocjena, dok druge koriste broj bodova dodijeljen svakoj ocjeni. Na primjer, najboljem ocjenom 5 dodjeljuju se najveći broj bodova, dok je najmanji broj bodova vezan za najlošiju ocjenu 1.

Nakon što znaš koliko bodova vrijedi svaka ocjena, moraš izračunati ukupne bodove koje si ostvario tijekom srednje škole. Za to je potrebno pomnožiti broj bodova za svaku ocjenu s brojem sati koje je predmet bio obrađivan. Na primjer, ako si imao ocjenu 5 iz matematike koja nosi 4 bodova, a iz tog predmeta si imao 4 sata tjedno, pomnožiš 4 (bodova) s 4 (sati) i dobiješ ukupno ostvarene bodove za taj predmet.

Kada izračunaš ukupne bodove po kolegiju, možeš ih zbrojiti i dobiti ukupan broj bodova koji si ostvario tijekom srednje škole. Taj broj će ti pomoći pri izboru srednje škole. Neke škole imaju minimalan broj bodova koji kandidati moraju ostvariti da bi bili primljeni, dok druge škole primaju učenike s najvećim brojem bodova.

Upis u srednju školu – što trebate znati

1. Prijava za upis

Prvi korak u procesu upisa u srednju školu je prijava. Prijava se obično provodi putem internetskog obrasca koji se može pronaći na web stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prijavu je potrebno ispuniti pažljivo i priložiti sve tražene dokumente, kao što su svjedodžba završnog razreda osnovne škole, domovnica, rodni list i sl.

2. Bodovanje učeničkih postignuća

Nakon što se prijavite za upis, vaša učenička postignuća će biti bodovana. Ovisno o vašim ocjenama, godišnjim uspjehu i uspjehu na obveznim ispitima državne mature, bit će vam dodijeljeni bodovi. Ovi bodovi će zatim biti korišteni za rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu.

3. Razredbeni ispiti

Neki obrazovni programi ili škole mogu zahtijevati dodatne razredbene ispite. Ti ispiti se provode kako bi se procijenila vaša prikladnost za određeni program ili školu. Primjeri razredbenih ispita mogu uključivati testiranje znanja iz određenog predmeta ili intervju s nastavnicima.

4. Rangiranje i upis

Kada se bodovi izračunaju i razredbeni ispiti završe, slijedi proces rangiranja učenika i upisa. Učenici se rangiraju prema bodovima koje su dobili, pri čemu u obzir mogu doći i čimbenici poput mjesta prebivališta ili prioriteta. Nakon rangiranja, škole objavljuju listu primljenih učenika i učenicima se dodjeljuju željeni programi u skladu s dostupnim mjestima.

5. Obavijesti i upis

Konačne liste primljenih učenika objavljuju se na internetskim stranicama škola. Učenici i njihovi roditelji trebaju pratiti te obavijesti i doći u školu na određeni datum za službeni upis. Prilikom upisa, obično je potrebno dostaviti dodatne dokumente, kao što su zdravstvena iskaznica i potvrda o cjepivima.

You might be interested:  Kako Dobiti Pelene Za Odrasle Na Recept

Popis dokumentacije koja će vam biti potrebna za upis
Tražena dokumentacija
Svjedodžba završnog razreda osnovne škole
Domovnica
Rodni list
Zdravstvena iskaznica
Potvrda o cjepivima

Nakon uspješnog završetka ovih koraka, bit ćete službeno upisani u srednju školu i spremni započeti svoje novo obrazovno putovanje!

Kako se računaju bodovi za upis u srednju školu

Kada je u pitanju upis u srednju školu u Hrvatskoj, bodovi igraju ključnu ulogu. Svaki učenik dobija određeni broj bodova na osnovu svojih uspeha u osnovnoj školi, kao i na osnovu rezultata na završnom ispitu.

Ocena iz osnovne škole

Jedan od faktora koji se uzima u obzir prilikom računanja bodova je prosečna ocena iz osnovne škole. Prosečna ocena ima određeni broj bodova koji se koristi u konačnom zbiru. Na primer, učenik sa prosečnom ocenom 4.5 može dobiti 80 bodova, dok učenik sa prosečnom ocenom 5.0 može dobiti 100 bodova.

Završni ispit

Drugi faktor je rezultat na završnom ispitu. Učenici polažu završni ispit iz matematike, hrvatskog jezika i stranog jezika. Svaki test ima određeni maksimalni broj bodova koji se može osvojiti. Na primer, test iz matematike ima maksimalno 40 bodova, dok test iz hrvatskog jezika i stranog jezika imaju maksimalno po 30 bodova. Ukupan broj bodova koji učenik osvoji na završnom ispitu se dodaje bodovima iz osnovne škole.

Bonus bodovi

Takođe, postoje i bonus bodovi koji se mogu dodati ukupnom rezultatu. Na primer, učenici koji su osvojili prvo mesto na takmičenjima iz određenih predmeta mogu dobiti dodatne bodove. Takođe, bodovi se mogu dodeliti i učenicima koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

Zbir bodova

Da bi se dobio konačan zbir bodova, bodovi iz osnovne škole i završnog ispita se sabiraju, a zatim se dodaju i eventualni bonus bodovi. Na osnovu ovog zbirnog rezultata, učenici se rangiraju po bodovima i upisuju u srednje škole prema rezultatu.

Na taj način, bodovi igraju ključnu ulogu prilikom upisa u srednju školu, jer određuju koji učenici će biti primljeni u željenu školu i odeljenje, dok će se drugi učenici morati opredeliti za druge opcije.

Bodovi iz osnovne škole – kako se računaju

Bodovi iz osnovne škole - kako se računaju

Bodovi iz osnovne škole igraju važnu ulogu u ukupnom prijemu u srednju školu. Oni se koriste za izračunavanje konačnih bodova koji će vam pomoći da se rangirate među ostalim kandidatima za upis u željenu srednju školu.

Da biste izračunali bodove iz osnovne škole, trebate uzeti u obzir razne faktore kao što su ocjene iz pojedinih predmeta, svjedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i eventualno sudjelovanje u dodatnim aktivnostima kao što su natjecanja ili volontiranje.

Evo nekih koraka koje trebate slijediti prilikom izračunavanja bodova iz osnovne škole:

 1. Prikupite sve potrebne dokumente kao što su svjedodžbe ili uvjerenja o završenom osnovnom obrazovanju.
 2. Zabilježite ocjene iz svih predmeta tijekom vašeg osnovnog obrazovanja. Ocjene obično variraju od 1 do 5, pri čemu je 5 najbolja ocjena.
 3. Prikažite sve dodatne aktivnosti u kojima ste sudjelovali tijekom osnovne škole, kao što su natjecanja, volontiranje ili dodatni tečajevi. Ove aktivnosti mogu vam donijeti dodatne bodove.
 4. Prođite kroz tablicu bodova koju je odredila škola na koju se prijavljujete. Ova tablica obično daje bodove za svaku ocjenu i dodatne bodove za aktivnosti.
 5. Saberi sve bodove iz ocjena i dodatnih aktivnosti kako biste dobili konačan bodovni rezultat iz osnovne škole.

Važno je napomenuti da se bodovi iz osnovne škole često koriste samo kao jedan od faktora pri rangiranju kandidata za upis u srednju školu. Ostali faktori kao što su rezultati prijemnih ispita ili intervju također mogu utjecati na vaše konačno rangiranje. Stoga je važno pružiti sve dokumente i informacije koje su vam dostupne kako biste povećali svoje šanse za upis u željenu srednju školu.

Slijedeći ove korake, moći ćete izračunati bodove iz osnovne škole i bolje razumjeti kako se rangirate među ostalim kandidatima za upis u željenu srednju školu.

Bodovi iz izbornih predmeta – što trebate znati

Ako želite povećati svoj broj bodova za upis u srednju školu, uz obavezne predmete možete odabrati i izborne predmete. Ovi predmeti mogu vam donijeti dodatne bodove koji vam mogu pomoći u ostvarivanju vaših ciljeva.

Evo nekoliko važnih stvari koje trebate znati o bodovima iz izbornih predmeta:

 1. Izborni predmeti obuhvaćaju širok spektar područja, uključujući umjetnost, glazbu, fizičko obrazovanje, strane jezike i mnogo drugih interesa.
 2. Bodovi koje dobijete za izborne predmete dodaju se vašem zbroju bodova za upis u srednju školu.
 3. Neke škole imaju određene zahtjeve za izborne predmete. Na primjer, možda ćete morati odabrati jedan strani jezik ili umjetnički predmet. Provjerite s pravilima svoje željene škole kako biste vidjeli koje su izborne predmete prihvaćaju.
 4. Ponekad je moguće dobiti više bodova za određene izborne predmete, kao što su napredni matematički tečajevi ili napredni tečajevi stranog jezika. To se može razlikovati između škola, pa provjerite s upisnim uredom vaše željene škole kako biste saznali koje predmete nagrađuju više bodova.
 5. Da biste osigurali da dobijete sve moguće bodove, provjerite imate li dovoljno izbornih predmeta. Možda ćete moći birati između nekoliko izbornih predmeta, pa iskoristite tu priliku i odaberite one koji će vam donijeti najviše bodova.
You might be interested:  Kako Izbjeći Priraslice Nakon Operacije Kralježnice

Ukratko, bodovi iz izbornih predmeta mogu biti veliki plus pri upisu u srednju školu. Odaberite izborne predmete koji su vam interesantni i donose vam dodatne bodove kako biste povećali svoje šanse za upis u željenu školu.

Bilježinke i uspjeh učenika – kako utječu na bodove

Bilježnica je jedan od najvažnijih alata koje svaki učenik koristi tijekom školovanja. Ona je ne samo mjesto gdje učenik može zapisivati bilješke i zadatke, već također igra ključnu ulogu u utvrđivanju uspjeha učenika i njegovih bodova.

U postupku izračunavanja bodova za upis u srednju školu, bilježnica obično igra ulogu u nekoliko područja:

 1. Ocjene: Ocjene iz svih predmeta koje učenik ima zapisane u bilježnici bit će uzete u obzir prilikom izračunavanja bodova. Svaki predmet će obično biti vrijednovan na temelju svog uspjeha, a ta vrijednost će se koristiti u ukupnom izračunu bodova.
 2. Redovitost: Uz ocjene, redovitost prisustva na nastavi također se uzima u obzir prilikom izračunavanja bodova. Učenici koji su često odsutni mogu izgubiti bodove, dok oni koji redovito prisustvuju mogu biti nagrađeni bodovima.
 3. Bonus bodovi: Neke škole mogu dodijeliti bonus bodove učenicima koji imaju iznimno dobre bilješke, to jest, bilješke koje pokazuju visoku razinu razumijevanja i angažmana. Dodatni bodovi mogu pomoći učenicima da poboljšaju svoj ukupan rezultat i budu konkurentniji za upis u željenu srednju školu.

Da bi bilježnica bila učinkovita u utvrđivanju uspjeha učenika, važno je da bude organizirana, čista i dostupna. To će omogućiti učeniku da brzo pristupi informacijama kada mu zatrebaju i da zadrži sve svoje bilješke na jednom mjestu.

Uz bilježnicu, uspjeh učenika ovisi i o drugim faktorima kao što su motivacija, redovito učenje i suradnja s nastavnicima. U kombinaciji s dobrim bilješkama, ovi faktori mogu pomoći učenicima da ostvare visok uspjeh i dobiju željene bodove za upis u srednju školu.

Bodovi iz natjecanja i dodatnih aktivnosti – kako se boduju

Bodovi iz natjecanja i dodatnih aktivnosti igraju važnu ulogu prilikom računanja bodova za upis u srednju školu. Ovi bodovi dodaju se na ukupan broj bodova koji se može dobiti na maturi i ocjenama iz osnovne škole.

Postoji nekoliko vrsta natjecanja koja se boduju prilikom izračunavanja bodova za srednju školu. Ovisno o rezultatima natjecanja, možete osvojiti određeni broj bodova koji će se zbrojiti s ostalim bodovima.

Natjecanja iz matematike

Mnoge škole organiziraju natjecanja iz matematike kao dio dodatnih aktivnosti. Na tim natjecanjima možete osvojiti bodove za upis u srednju školu. Ovisno o razini natjecanja i osvojenim rezultatima, možete dobiti određeni broj bodova.

Natjecanja iz jezika

Uz natjecanja iz matematike, natjecanja iz jezika također se boduju prilikom izračunavanja bodova za srednju školu. Ovisno o razini natjecanja i osvojenim rezultatima, možete dobiti određeni broj bodova.

Dodatne aktivnosti

Pored natjecanja, bodovi mogu biti dodijeljeni za sudjelovanje u dodatnim aktivnostima poput volontiranja, sudjelovanja u školskim klubovima ili organizaciji školskih događanja. Ovi bodovi mogu biti važni jer pokazuju vašu aktivnost i angažman izvan redovnih školskih aktivnosti.

Broj bodov

Bodovi iz jezičnih ispita – važnost i računanje

Jezični ispiti su jedan od važnih faktora prilikom računanja bodova za upis u srednju školu. Ovi ispiti pružaju procjenu jezičnih vještina kandidata i mogu doprinijeti ukupnom broju bodova koje kandidat može ostvariti.

Važnost jezičnih ispita

Jezični ispiti su važni jer ocjenjuju jezične vještine kandidata, uključujući čitanje, pisanje, slušanje i govor. Pokazuju koliko dobro kandidat razumije i koristi jezik koji se ispituje.

Važnost jezičnih ispita može se razlikovati ovisno o profilu srednje škole. Na primjer, za jezičke profile srednjih škola, ocjena iz jezičnih ispita može imati veći utjecaj na ukupan broj bodova nego za druge profile.

You might be interested:  Što Je Zaustavni Put Vozila

Računanje bodova iz jezičnih ispita

Da biste izračunali bodove iz jezičnih ispita, trebate uzeti u obzir sljedeće faktore:

 1. Broj bodova na jezičnom ispitu: Svaki jezični ispit ima određeni broj bodova koji se može osvojiti. Ovo može biti izraženo kao postotak ili broj bodova.
 2. Koeficijent ispitivanja: Svaki jezični ispit može imati određeni koeficijent koji se koristi u izračunu ukupnog broja bodova. Koeficijent može varirati ovisno o važnosti jezičnog ispita za određeni profil srednje škole.

Nakon što prikupite ove informacije, možete upotrijebiti sljedeću formulu za izračunavanje bodova iz jezičnih ispita:

Bodovi iz jezičnih ispita = Broj bodova na jezičnom ispitu x Koeficijent ispitivanja

Na primjer, ako je postotak bodova na jezičnom ispitu 80% i jezični ispit ima koeficijent ispitivanja 0.2, bodovi iz jezičnog ispita se mogu izračunati kao: 80% x 0.2 = 16 bodova.

Važno je provjeriti konkretne smjernice za izračunavanje bodova iz jezičnih ispita koje su propisane od strane nadležnih tijela ili srednje škole, jer se ove smjernice mogu razlikovati ovisno o mjestu i instituciji.

Sustav bodovanja – kako dobiti ukupan broj bodova

Ukupan broj bodova u procesu upisa u srednju školu dobiva se zbrajanjem bodova ostvarenih u različitim kategorijama. Svaka kategorija ima određenu težinu i bodovnu vrijednost.

Kategorije bodova

Kategorije bodova

U procesu bodovanja za upis u srednju školu, postoje nekoliko kategorija bodova koje se uzimaju u obzir:

 • Prosjek ocjena iz osnovne škole: Ocjene iz osnovne škole imaju određenu bodovnu vrijednost. Na primjer, ocjena 5 može imati veću bodovnu vrijednost od ocjene 4.
 • Natjecanja: Sudjelovanje i postignuća na raznim natjecanjima, kao što su matematička ili jezična natjecanja, također donose dodatne bodove.
 • Extracurricular activities: Bavljenje izvanškolskim aktivnostima, kao što su sportovi, volontiranje ili umjetnost, može donijeti dodatne bodove.
 • Testiranje: Na nekim školama postoji poseban test koji se mora položiti kako bi se dobili dodatni bodovi.

Proračun ukupnog broja bodova

Za izračun ukupnog broja bodova, potrebno je slijediti upute i obrasce koje škola ili obrazovne institucije pružaju. Svaka kategorija bodova može imati svoj specifičan način izračuna, težinu ili dodatne uvjete koje treba zadovoljiti.

Obično se ukupan broj bodova dobiva zbrajanjem bodova iz svih kategorija. Također, mogu postojati dodatni uvjeti ili rang-liste na temelju kojih se odabiru kandidati. Važno je pravilno pratiti upute i dokumentaciju koje pružaju škole kako biste osigurali točan izračun ukupnog broja bodova.

Napravio: Računalni asistent

FAQ:

Kako mogu izračunati bodove za upis u srednju školu?

Za izračunavanje bodova za upis u srednju školu trebate zbrojiti bodove koje ste dobili na završnom ispitu, ocjene iz osnovne škole i dodatne bodove za postignuća. Zatim se koristi određena formula za izračun bodova.

Koje su ocjene u osnovnoj školi bitne za izračun bodova za upis u srednju školu?

U izračunu bodova za upis u srednju školu bitne su ocjene iz hrvatskog jezika, matematike, stranog jezika (obično engleskog jezika) i prirode i društva.

Koji su dodatni bodovi za postignuća i kako ih mogu dobiti?

Dodatni bodovi za postignuća mogu se dobiti na temelju sudjelovanja i osvojenih nagrada na natjecanjima iz različitih područja kao što su matematika, informatika, sport, glazba itd. Dodatne bodove moguće je dobiti i na temelju prosjeka ocjena iz petog, šestog, sedmog i osmog razreda.

Koja je formula za izračun bodova za upis u srednju školu?

Formula za izračun bodova za upis u srednju školu uključuje zbrajanje bodova sa završnog ispita (maksimalno 600 bodova), prosječne ocjene iz osnovne škole (maksimalno 400 bodova) i dodatnih bodova za postignuća (maksimalno 50 bodova).

Koliko bodova trebam imati za upis u željenu srednju školu?

Količina bodova potrebna za upis u željenu srednju školu može varirati ovisno o konkurenciji i zahtjevima pojedine škole. Svaka srednja škola ima određeni broj raspoloživih mjesta i obično postoji broj bodova ispod kojeg se ne može upisati u tu školu.

Koje su potrebne informacije za izračunavanje bodova za srednju školu?

Za izračunavanje bodova za srednju školu potrebne su informacije o ocjenama učenika, broju sati provedenih u školi, te broju bodova koje dodjeljuje svaka ocjena.

Kako se dodjeljuju bodovi za ocjene?

Bodovi za ocjene se dodjeljuju prema tablici koju određuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Na primjer, za ocjenu odličan dodjeljuje se 5 bodova, za vrlo dobar 4 boda, za dobar 3 boda, itd.