Kako izračunati koliko beba treba da pojede | Vodič i saveti

Kako Izracunati Koliko Beba Treba Da Pojede

Kako Izracunati Koliko Beba Treba Da Pojede

Jedan od najčešćih izazova sa kojima se susreću roditelji je kako pravilno hraniti svoje bebe. Svaka beba je jedinstvena i ima različite potrebe kada je u pitanju ishrana. Izračunavanje koliko beba treba da pojede može biti pravi izazov, ali uz pravilan pristup i korisne savete, možete osigurati da vaša beba dobija adekvatnu ishranu koja podržava njen zdravi rast i razvoj.

Prvo i najvažnije pravilo je da se oslanjate na signale koje vaša beba šalje kada je gladna i sita. Bebe imaju prirodni mehanizam regulacije apetita koji im pomaže da unose tačno onoliko hrane koliko im je potrebno. Obratite pažnju na znakove kao što su škrgutanje vilice, okretanje glavice ili dodirom usana. Ako vaša beba iskaže ove znake, to je signal da je gladna i spremna da jede. Ali takođe, obratite pažnju i na znakove da je sita, kao što su otpuštanje bradavice, okretanje glavice ili nedostatak interesovanja za hranu. Ovi znakovi ukazuju da je vaša beba zadovoljna i da ne želi više hrane.

Stručnjaci preporučuju da se novorođenčad često hrani, najmanje 8 do 12 puta tokom 24 sata. Međutim, količine hrane se ne mogu tačno utvrditi jer zavise od individualnih potreba svake bebe. U prvim mesecima života, bebe imaju veoma mali želudac i stoga često traže hranu. Bitno je pratiti njihove signale i osigurati da su dovoljno nahranjene.

Contents

Koliko beba treba da pojede – sve što trebate znati

Pravilna ishrana bebe je važan deo njenog zdravlja i razvoja. Evo nekoliko ključnih informacija koje trebate znati o tome koliko beba treba da pojede.

1. Ishrana na osnovu doba

Količina hrane koju beba treba da konzumira zavisi od njenog uzrasta. U prvih nekoliko meseci, beba će najverovatnije dobijati isključivo majčino mleko ili formulu za bebe. Kasnije, kada počne da uvodi čvrstu hranu, količina hrane će se povećavati postepeno.

2. Procena apetita

Važno je pratiti signale gladi i sitosti koje beba pokazuje. Bebe imaju prirodan refleks da iskažu kada su gladne i kada su sitne. Gledajte da li beba pokazuje znakove da želi jesti ili da je siti, kao što su otvaranje usta, okretanje glave ili gubitak interesa za hranom.

3. Prehrambeni raspored

Kod nekih beba se javljaju obrasce u ishrani, ali uopšteno, beba bi trebala jesti kad god je gladna. Neke bebe preferiraju malo češće obroke, dok druge preferiraju manji broj obroka veće količine hrane. Budite fleksibilni i prilagodite se ritmu vaše bebe.

4. Brojanje obroka

Broj obroka koji beba treba da pojede varira u skladu sa uzrastom. U prvih nekoliko meseci, beba će verovatno jesti 8 do 12 puta dnevno. Kasnije, kada počne da uvodi čvrstu hranu, broj obroka će se smanjivati kako beba postaje sposobna da konzumira veće količine hrane.

5. Dijeta bogata hranljivim materijama

Bebe trebaju hranu bogatu hranljivim materijama kako bi se obezbedio njihov pravilan rast i razvoj. To uključuje hranu koja je bogata proteinima, ugljenim hidratima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Uključite raznovrsnu hranu u ishranu vaše bebe kako biste osigurali da dobija sve neophodne hranljive sastojke.

6. Konsultacija s pedijatrom

Svaka beba je jedinstvena, pa je važno konsultovati se s pedijatrom o ishrani vaše bebe. Pedijatar će moći da vam pruži smernice koje su prilagođene vašoj bebi i njenim individualnim potrebama.

Sledite ove smernice kako biste se uverili da vaša beba dobija pravilnu ishranu koja je potrebna za zdrav rast i razvoj. Ako imate dodatna pitanja ili brige, uvek se obratite pedijatru.

Kolika količina hrane je potrebna za bebu?

Kolika količina hrane je potrebna za bebu?

Jedan od najvažnijih aspekata brige o bebi je ishrana. Pravilna ishrana je ključna za pravilan rast i razvoj bebe. Kada je u pitanju određivanje kolike količine hrane je potrebna za bebu, treba uzeti u obzir nekoliko faktora.

Starost bebe

Količina hrane koju beba treba varira u zavisnosti od njenog uzrasta. Novorođene bebe obično sisa ili koriste bočicu svaka 2 do 3 sata i dobijaju dovoljnu količinu mleka potrebnu za njihov rast i razvoj. Dok beba raste, potreba za hranom se povećava. Prema preporukama pedijatara, evo okvirne količine hrane koju beba prosečno treba u određenim uzrastima:

 • 1 mesec – 90 do 150 ml mleka po obroku, 6 do 8 puta dnevno
 • 3 meseca – 120 do 180 ml mleka po obroku, 5 do 6 puta dnevno
 • 6 meseci – 180 do 230 ml mleka po obroku, 4 do 5 puta dnevno, plus uvođenje čvrste hrane
 • 12 meseci – 210 do 240 ml mleka po obroku, 3 do 4 puta dnevno, plus redovna ishrana sa raznovrsnom hranom

Satnica ishrane

Pored uzrasta, važno je pratiti i satnicu ishrane. Bebe treba hraniti kad god pokažu znake gladi, kao što su žvakanje prstića ili usana, pokretanje glave i traženje hrane. Takođe, bitno je napomenuti da je svaka beba jedinstvena i da su ove smernice samo prosečne vrednosti. Uvek se konsultujte sa pedijatrom kako biste dobili tačne informacije o ishrani vaše bebe.

Praćenje rasta bebe

Praćenje rasta bebe je takođe važan pokazatelj da li je beba dobila dovoljno hrane. Bebe se obično prate na redovnim kontrolnim pregledima kod pedijatra, gde se meri telesna masa, dužina tela i obim glave. Ovi podaci pomažu u proceni rasta bebe i utvrđivanju da li su beba i njena ishrana u skladu sa normama.

U zaključku, količina hrane koju beba treba zavisi od njenog uzrasta, satnice ishrane, kao i individualnih potreba. Praćenje bebinog rasta i redovne posete pedijatru su ključne za osiguravanje da beba dobija dovoljno hrane i pravilan rast i razvoj.

Kakvu vrstu hrane treba da jedu bebe?

Pravilna ishrana bebe od velike je važnosti za njen pravilan rast i razvoj. Dojenje je najbolja opcija za ishranu beba u prvih šest meseci, ali nakon tog perioda treba uvesti i druge vrste hrane u ishranu bebe. Evo nekoliko vrsta hrane koje su važne u ishrani beba:

1. Mleko i mlečni proizvodi

Mleko je važan izvor hranljivih materija i treba ga uvesti u ishranu bebe nakon navršenih 12 meseci. Možete odabrati punomasno mleko ili mlečne proizvode koji su prilagođeni bebinom uzrastu.

2. Povrće i voće

Povrće i voće su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima. Možete bebi nuditi raznovrsno povrće i voće, uključujući korenasto povrće poput šargarepe, krompira i tikvica, kao i voće poput jabuka, banane i breskve. Važno je da povrće i voće bude dobro oprano i kuvano kako bi bili sigurni za bebu.

3. Žitarice i žitarice sa glutenom

Žitarice su dobar izvor energije i hranljivih materija. Možete bebi davati žitarice poput pirinča, ječma i ovsene kaše. Nakon navršenih šest meseci, možete uvesti i žitarice sa glutenom kao što su pšenica, ječam i raž.

4. Meso i riba

Meso i riba su važni izvori proteina i gvožđa. Kada uvedete meso i ribu u ishranu bebe, važno je da budu dobro skuvani i sitno iseckani kako bi bili bezbedni za bebinu konzumaciju.

5. Jaja

Jaja su bogata proteinima, gvožđem i drugim hranljivim materijama. Možete uvesti jaja u ishranu bebe nakon navršenih šest meseci, ali proverite da li beba ima alergije na jaja pre nego što ih prvi put uvedete u ishranu.

6. Hrana sa malo ili nimalo šećera i soli

Prilikom pripreme hrane za bebu, izbegavajte dodavanje šećera i soli. Beba treba da navikne na prirodne ukuse hrane i izbegavajte davati joj hranu koja je procesuirana ili puna aditiva.

7. Hrana prilagođena uzrastu bebe

Uvek se pridržavajte preporuka pedijatra i pažljivo uvodite nove vrste hrane u ishranu bebe. Prilikom uvođenja nove hrane, važno je pratiti bebine reakcije i pažljivo uvoditi jednu vrstu hrane u isto vreme kako biste mogli pratiti reakciju na alergije ili intoleranciju.

Važno je napomenuti da svaka beba može imati individualne potrebe i preferencije što se tiče hrane. Uvek se posavetujte sa pedijatrom pre nego što uvodite nove vrste hrane u ishranu bebe kako biste bili sigurni da je to najbolje za njen rast i razvoj.

Kako izračunati kalorijske potrebe bebe?

Kalorijske potrebe bebe mogu varirati u zavisnosti od različitih faktora kao što su uzrast, težina, nivo aktivnosti i individualne potrebe. Pravilno izračunavanje kalorijskih potreba je važno kako bi se osiguralo pravilno i zdravo rast i razvoj bebe. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti kako biste izračunali kalorijske potrebe vaše bebe:

Korak 1: Odredite bazalni metabolizam (BM) vaše bebe

Bazalni metabolizam je ukupan broj kalorija koje telo troši samo da bi održalo osnovne funkcije kao što su disanje, cirkulacija krvi, varenje hrane itd. Možete koristiti formulom za izračunavanje BM:

Bazalni metabolizam (BM) = težina bebe (u kilogramima) x 70

Korak 2: Uzmite u obzir nivo aktivnosti bebe

Nivo aktivnosti bebe takođe ima uticaj na ukupne kalorijske potrebe. Ako je beba vrlo aktivna, trebaće joj više kalorija za pokretanje i održavanje te aktivnosti. Generalno, deca mlađa od 1 godine obično imaju niži nivo aktivnosti u odnosu na stariju decu. Uzmite to u obzir kada prilagođavate kalorijski unos bebe.

Korak 3: Izračunajte ukupne kalorijske potrebe bebe

Kada ste odredili bazalni metabolizam i uzeli u obzir nivo aktivnosti bebe, možete izračunati ukupne kalorijske potrebe. Koristite sledeću formulom:

Ukupan kalorijski unos = BM x faktor aktivnosti bebe

Faktor aktivnosti je broj koji se koristi za određivanje kalorijskih potreba u zavisnosti od nivoa aktivnosti bebe:

 1. Sedentarni (niska aktivnost): faktor aktivnosti = 1.2
 2. Lagano aktivan (umerena aktivnost): faktor aktivnosti = 1.375
 3. Umjereno aktivan (intenzivna aktivnost): faktor aktivnosti = 1.55
 4. Vrlo aktivan (ekstremna aktivnost): faktor aktivnosti = 1.725

Na primer, ako je beba teška 6 kilograma i ima lagano aktivan nivo aktivnosti, ukupne kalorijske potrebe bebe bi bile:

Ukupan kalorijski unos = 6 kg x 70 x 1.375 = 573 kalorije

Korak 4: Prilagodite kalorijski unos u skladu sa individualnim potrebama bebe

Svaka beba je jedinstvena i može imati posebne potrebe. Neki faktori koji mogu uticati na kalorijske potrebe su genetika, zdravlje, brzina rasta i razvoja. Ukoliko niste sigurni koliko kalorija treba da beba unese, uvek se posavetujte sa pedijatrom.

Važno je napomenuti da su ove formule samo smernice i da individualne potrebe mogu varirati. Redovni poseti pedijatru, praćenje rasta i razvoja vaše bebe su najbolji način da se osigura pravilan i zdrav unos hrane.

Koliko puta dnevno treba hraniti bebu?

Dok se beba razvija i raste, vrlo je važno osigurati joj odgovarajuću ishranu. Kako bi bila zdrava i zadovoljna, beba treba da se hrani na pravilan način i u odgovarajućim intervalima.

U prvim mesecima života, većina beba se hrani isključivo majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom. Ova ishrana je najbolja za bebu, jer pruža sve potrebne hranljive materije i pomaže u jačanju imuniteta.

Koliko puta dnevno treba hraniti bebu zavisi od njenog uzrasta. Evo pregleda preporučenih broja obroka u različitim fazama bebinog života:

 1. Novorođenče: Dojene bebe se obično hrane na zahtev, što znači da će sisanje biti učestalo, i do 8 do 12 puta dnevno. Adaptirana beba se obično hrani svaka 3 do 4 sata.
 2. Bebe od 1 do 2 meseca: Bebe ovog uzrasta trebaju se hraniti otprilike 7 do 8 puta dnevno, sa intervalima od 2 do 4 sata.
 3. Bebe od 3 do 5 meseci: Bebe ovog uzrasta trebaju se hraniti otprilike 5 do 6 puta dnevno, sa intervalima od 3 do 4 sata.
 4. Bebe od 6 do 8 meseci: Bebe ovog uzrasta trebaju imati 3 obroka kaše ili kašice, 2 obroka mleka i užinu. Hranjenje treba biti raspoređeno tokom dana, po potrebi bebe.
 5. Bebe od 9 do 12 meseci: Bebe ovog uzrasta trebaju imati 3 obroka hrane, 2 obroka mleka i 2 užine. Hranjenje treba biti raspoređeno tokom dana, po potrebi bebe.

Važno je napomenuti da su ovo samo opšte smernice, i da svako dete ima svoje individualne potrebe. Važno je pratiti reakcije bebe i konsultovati se sa pedijatrom kako biste bili sigurni da je beba adekvatno hranjena.

Kako znati da je beba gladna?

Kada imate bebu, jedno od najvažnijih pitanja je kako znati da li je beba gladna. Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to:

 • Beba se budi iz sna i nemirna je.
 • Beba sisa prste ili ruke.
 • Beba često otvara usta i okreće glavu u potrazi za hranom.
 • Beba plače i ne smiruje se drugim metodama.
 • Beba pokazuje znakove nezadovoljstva, kao što je trzanje stopala ili ruke.

Važno je zapamtiti da je svaka beba jedinstvena i da će svaka pokazivati svoje znakove gladi na svoj način. Takođe, uvek je dobro pratiti raspored hranjenja bebe i ponuditi joj hranu pre nego što postane previše gladna.

Primer jelovnika za bebu prema uzrastu

Do 6 meseci

Do šestog meseca beba se hrani isključivo prema principu ishrane na zahtev. U ovoj fazi najbolje je bebi davati samo mleko (majčino ili adaptirano). Količina mleka koju beba treba da unese zavisi od njene težine. Ukoliko beba ima dovoljno mokrih pelena i pravilno napreduje, to je znak da unosi dovoljno hrane.

Od 6 do 8 meseci

U ovoj fazi bebin jelovnik se može proširiti uvođenjem kašica od povrća i voća. Trebalo bi početi sa jednom kašicom dnevno i postepeno povećavati broj obroka. Evo primera jelovnika za bebu od 6 do 8 meseci:

 • Doručak: Mlečna kašica sa žitaricama i voće
 • Ručak: Povrćna kašica sa piletinom
 • Popodnevna užina: Voće
 • Večera: Mlečna kašica

Uz kašice, beba i dalje treba da sisa ili pije mleko. Važno je pratiti njen odziv na novu hranu i uvoditi jedan po jedan novi sastojak kako bi se pravovremeno uočile moguće alergijske reakcije.

Od 8 do 12 meseci

U ovoj fazi beba bi trebala da jede tri obroka hrane i dve užine dnevno. Evo primera jelovnika za bebu od 8 do 12 meseci:

 • Doručak: Mlečna kašica sa žitaricama
 • Užina: Voće
 • Ručak: Dinstano povrće sa pirinčem i meso
 • Večera: Mlečna kašica sa voćem
 • Užina: Jogurt sa žitaricama

Uvode se različite vrste voća, povrća i mesa kako bi se beba navikla na raznovrsnu ishranu. Takođe, trebalo bi obratiti pažnju na teksturu hrane i po potrebi usitnjavati je kako bi beba mogla lakše da je svari.

Od 12 meseci

U ovoj fazi beba bi trebala da ima isti jelovnik kao ostali članovi porodice, prilagođen njenim potrebama. Evo primera jelovnika za bebu od 12 meseci:

 • Doručak: Mleko sa žitaricama i voće
 • Ručak: Supa, glavno jelo i salata
 • Užina: Voće
 • Večera: Mleko sa žitaricama i voće

Ova faza označava prelazak na “odraslu” ishranu, ali treba još uvek voditi računa o veličini porcija i kvalitetu hrane koju beba konzumira.

Kakve promene treba da uvedete u ishranu bebe?

Evo nekoliko važnih promena koje možete da uvedete u ishranu bebe:

1. Uvođenje čvrste hrane

Kada beba napuni oko 6 meseci, vreme je da počne da jede čvrstu hranu. Možete početi sa pireom od povrća, voćem i žitaricama. Postepeno uvodite različite vrste hrane kako bi beba imala raznoliku ishranu.

2. Povećanje broja obroka

Kako beba raste, treba povećati broj obroka. Uz povećanje čvrste hrane, možete postepeno smanjiti broj obroka mleka i uvesti nove obroke sa čvrstom hranom.

3. Uvođenje novih namirnica

Uvodeći nove namirnice, trebate biti pažljivi i pratiti kako beba reaguje na njih. Postepeno uvođenje novih namirnica pomaže u identifikaciji mogućih alergija ili problema sa varenjem.

4. Promena načina pripreme hrane

Za ishranu bebe čvrstom hranom, treba obratiti posebnu pažnju na način pripreme hrane. Kuvanje, pečenje ili pari su najbolje metode pripreme hrane za bebu, kako bi se sačuvala hranljiva vrednost namirnica.

5. Postepeno smanjenje upotrebe flašice

Kako beba počinje da jede čvrstu hranu, postepeno možete smanjiti upotrebu flašice. Možete uvodite šoljicu za bebe kako bi se navikla na pijenje iz nje i smanjili unos mleka iz flašice.

6. Unos dovoljne količine vode

Beba treba da pije dovoljno tečnosti tokom dana, posebno kada počne da jede čvrstu hranu. Voda je najbolji izbor za hidrataciju bebe, ali takođe možete ponuditi malu količinu razblaženog voćnog soka.

Uvodeći ove promene u ishranu bebe, osiguravate da ona dobija sve potrebne hranljive materije i pravilan razvoj.

Saveti za zdrav i pravilan razvoj bebe

1. Ishrana

Pravilna ishrana je ključna za zdrav i pravilan razvoj bebe. Beba treba da konzumira dovoljno hranljivih sastojaka kako bi dobila potrebne nutrijente za rast i razvoj. Važno je da beba dobija dovoljno mleka, bilo da se hrani dojenjem ili flašicom. Uvođenje čvrste hrane treba da se radi postepeno i u skladu sa preporukama pedijatra.

2. Dojenje

Dojenje je najbolji oblik ishrane za novorođenčad. Majčino mleko pruža sve neophodne nutrijente, jača imunitet i smanjuje rizik od infekcija. Važno je da majka pravilno doji bebu i da bude upoznata sa tehnikom i položajem prilikom dojenja.

3. Higijena

Redovna higijena je bitna za očuvanje zdravlja bebe. Bebi treba često menjanje pelena, redovno kupanje i čišćenje lica i ruku. Koristite blage i neiritirajuće proizvode za bebu kako biste izbegli alergijske reakcije.

4. Vakcinacija

Vakcinacija je izuzetno važna za zaštitu bebe od raznih bolesti. Redovno se konsultujte sa pedijatrom o rasporedu vakcinacija i pridržavajte se preporuka. Vakcinacija pomaže u jačanju imunog sistema bebe i smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti.

5. Telesna aktivnost

Tokom razvoja, beba treba da ima dovoljno telesne aktivnosti kako bi ojačala mišiće i poboljšala motoričke sposobnosti. Prilagodite aktivnosti uzrastu bebe i pazite da su sigurne i ne prenaporne.

6. Redovni pregledi

Redovni pregledi kod pedijatra su važni za praćenje zdravstvenog stanja bebe i pravilan razvoj. Redovne kontrole omogućavaju ranu dijagnozu i tretman eventualnih problema.

7. Bezbednost

Bezbednost je od najveće važnosti za zdrav i pravilan razvoj bebe. Pazite da bebine prostorije budu sigurne, da su električne utičnice zaštićene, da nema oštrih predmeta u blizini i da je posteljina dobro postavljena. Takođe, nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora na povišenim površinama.

8. Spavanje

Pravilan san je ključan za dobar razvoj bebe. Bebi je potrebno dovoljno sna kako bi se regenerisala i rastom i razvojem. Pazite da beba ima odgovarajuću prostoriju za spavanje, sa optimalnom temperaturom i dovoljno tiho kako bi se nekome poremetio njen san.

9. Ljubav i pažnja

Pružanje ljubavi i pažnje bebi je neophodno za njegov zdrav emocionalni razvoj. Beba se oseća sigurno i voljeno kad je okružena pažnjom i brižnošću. Provedite vreme sa bebom, pevajte joj, čitajte joj i igrajte se sa njom kako biste joj pružili ljubav i pažnju koja joj je potrebna.

FAQ:

Kako izračunati koliko beba treba da pojede?

Količina hrane koju beba treba da pojede zavisi od njenih godina i individualnih potreba. Uopšteno, novorođenče treba da jede oko 60-90 ml hranče svaka 2 do 3 sata. Napredovanjem u uzrastu, beba će povećavati količinu hrane koju unosi.

Kako da znam da li moja beba unosi dovoljno hrane?

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da beba unosi dovoljno hrane. Beba će biti mirna i zadovoljna nakon hranjenja, imaće redovnu stolicu, ako ima normalno napredovanje u težini i rastu, to je takođe dobar znak da beba unosi dovoljno hrane.

Koje namirnice su najbolje za hranjenje bebe?

Najbolje namirnice za hranjenje bebe su one koje su bogate hranljivim sastojcima kao što su voće, povrće, žitarice i proteini. U zavisnosti od uzrasta, možete uvesti različite namirnice u bebinu ishranu. Važno je pratiti reakciju bebe na nove namirnice i uvoditi ih postepeno.

Koliko često treba hraniti bebu tokom dana?

Koliko često treba hraniti bebu tokom dana zavisi od njenog uzrasta. Novorođenče treba da se hrani svaka 2 do 3 sata, dok starija beba može da ima raspored obroka na 3 do 4 sata. Važno je pratiti bebine signale gladi i postupiti u skladu s njima.

Da li je normalno ako beba odbija hranu?

Da, odbijanje hrane je normalno kod beba. Mogu postojati mnogi razlozi zašto beba odbija hranu, kao što su bolest, promene u raspoloženju, ili jednostavno nedostatak apetita. Važno je pratiti bebinu težinu i rast, i ako postoji zabrinutost, trebate se obratiti pedijatru.

Koliko beba treba da jede na dan?

Količina hrane koju beba treba da jede na dan zavisi od njenog uzrasta. Novorođena beba obično jede oko 1-2 unce mleka svaki put, dok starija beba (6-12 meseci) može da pojede oko 24-32 unce hrane na dan.